Algemene informatie: Keuzedeel duurzaamheid in het beroep
Wat je kiest, moet jij weten!
Inleiding
Iedereen wil een goede toekomst voor zichzelf en voor de generaties die nog komen. De mens wil graag veilig zijn, comfortabel en gezond. Op dit moment zijn er verschillende complexe (wereld) problemen die er voor zorgen dat dit niet voor iedereen zo is. De kans dat in de toekomst mensen nog al hun behoeften kunnen vervullen lijkt te dalen. Dat merken we doordat er veel vluchtelingen zijn, dat het klimaat verandert, dat verschillende dier- en plantensoorten uitsterven én er zijn nog steeds grote armoede en gezondheidsproblemen. We zien, ook in onze directe omgeving genoeg problemen die met duurzaamheid te maken hebben. Wat vind jij daar eigenlijk van? en waarom?
In dit keuzedeel gaan we actief aan de slag met vraagstukken uit jouw omgeving en dagelijks leven. Dit keuzedeel bestaat uit vier periodes met verschilende thema's
Periode 1: Lelystad en ik
Periode 2: Mode en Kleding
Periode 3: Voeding
Periode 4: Onderzoek een bedrijf
In elke periode hebben we dezelfde aanpak waarbinnen jij aan de slag kan. We starten met een inleiding en een opdrachtomschrijving. Vervolgens ga je in de volgende fases aan de slag.
Fase 1: Oriënteren
Fase 2: Onderzoeken
Fase 3: Produceren
Fase 4: Presenteren
Hoe de toekomst er uit ziet, we weten het niet, maar dat wordt bepaalde door onze keuzes. In dit keuzedeel ga jij gaat verkennen welke keuzes je wil maken en waarom. Wees kritisch op wat je doet, en maak je eigen keus. Kijk ter introductie dit filmpje over duurzaam ondernemen getiteld "wat je kiest, moet jij weten"
HUH! duurzaamheid wat is dat?
Periode 1: Lelystad en ik!
Inleiding
In deze periode staat het thema Lelystad en ik! centraal. De gemeente Lelystad wil graag weten wat er allemaal speelt in de stad en wat jullie bezighoudt. Wat ervaar jij, als jongere in Lelystad, eigenlijk als een probleem? Welke vraagstuk zou jij graag opgelost zien?
Het begin van elke oplossing is het goed snappen van het probleem. Wie zijn er bij betrokken? Welke (tegengestelde) belangen spelen er, waar moet je rekening mee houden bij het zoeken van een oplossing? Waarom heeft (bijna) elk vraagstuk eigenlijk met duurzaamheid te maken? Om dit goed te kunnen beantwoorden staan er een paar vragen centraal in deze periode.
Wat is duurzame ontwikkeling?
Wat betekent de balans tussen People - Planet en Prosperity
Wat zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen (DOD's)?
Wat zijn mijn persoonlijke keuzes en waarom?
Hoe krijg je een (duurzaamheids)vraagstuk helder?
In de omschrijving van de opdracht zie je wat we deze periode verder gaan doen.
De opdracht
De gemeente Lelystad wil graag in gesprek over haar duurzaamheidsvraagstukken met de generatie van nu en de toekomst: de jongeren! Dat gaat niet alleen om milieuvraagstukken maar ook om sociale duurzaamheid. Omdat het niet altijd lukt om met jongeren in gesprek te komen werkt de gemeente Lelystad samen met MBO College Lelystad en stelt jullie de volgende vraag:
De groepsopdracht voor deze periode is:
Laat zien welk Lelystads (duurzaamheids) vraagstuk je bezighoudt in de dagelijkse praktijk. Onderzoek waar het vraagstuk over gaat en breng dat duidelijk in beeld.
In deze opdracht is het de bedoeling dat je een bijdrage gaat leveren aan de verbinding tussen de Gemeente Lelystad en de jongeren. Met een vaste groep van 4 studenten zorg je aan het eind van de periode voor een een mooi product waarin je het door jullie gekozen Lelystadse vraagstuk (probleem) uitlegt. Je kan kiezen voor een film, een kunstwerk, een folder of een andere vorm. Het meest belangrijk is dat door jullie product het meteen helder is waar het duurzaamheidsprobleem precies over gaat en wat en wie er mee te maken hebben.
Je gaat deze periode leren om ingewikkelde problemen te onderzoeken met de begrippen People -Planet - Prosperity en met de 17 duurzame ontwikkelings doelen van de Verenigde Naties (DOD's).
Resultaat
Het product dat jullie maken, na een periode van onderzoek, wordt gepresenteerd aan een jongerenjury voor feedback. Naast dit product zijn er verschillende opdrachten tijdens deze periode die worden opgenomen in je portfolio. Ook zal de gemeente naar het resultaat kijken. Ik welke vorm dat is, hoor je van je docent. Waar het eindproduct aan moet voldoen vind je hier.
Oriënteren
Introductie
De definitie van duurzaamheid
In 1987 presenteerde de VN-commissie Brundtland het rapport ‘Our Common Future‘, waarin stond dat duurzame ontwikkeling alleen kan worden bereikt indien onderstaande drie punten in balans zijn.
Mens (People), het sociale aspect
Natuur (Planet), het natuurlijke aspect
Welvaart (Prosperity), het economische aspect
Samengevat betekent duurzaamheid dat de mens, natuur en welvaart langdurig in balans moeten zijn. Hierbij voldoen wij aan onze huidige behoeftes, zonder dat wij het vermogen van toekomstige generaties ontnemen om aan hun eigen behoeftes te voldoen. Als dit lukt dan noemen we dat duurzame ontwikkeling.
Bij het streven naar welvaart is het noodzakelijk dat we de mens netjes behandelen door het uitbannen van kinderarbeid, garanderen dat er wordt gewerkt in goede arbeidsomstandigheden en dat de werknemers een eerlijk salaris betaald krijgen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we goed met de natuur omgaan, door de grondstoffen die we gebruiken niet uit te putten. We kunnen dus wel bomen kappen om spullen van te maken, maar niet massaalhet regenwoud ontginnen. Welvaart mag dus niet ten koste gaan van de natuur en de mens als we proberen duurzaam te leven. Voor een verdere uitleg van PPP kan je deze uitleg beluisteren.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
Bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen houden rekening met de balans tussen PPP. In dit keuzedeel ga je steeds kijken of de bedrijven of organisaties die je tegenkomt maatschappelijk verantwoord ondernemen. MVO is eigenlijk duurzaam ondernemen. Er is een landelijke vereninging van bedrijven die hiervoor kiezen. Dat is MVO Nederland. Zij leggen hier uit wat voor hen de balans PPP voor betekent.
De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.
Deze doelen, die in het Engels de Sustainable Development Goals (SDG's) heten, kunnen helpen om duidelijk te maken of iets duurzaam is of niet. Je kan zien of het handelen van bijvoorbeeld een bedrijf of van jou als persoon helpt om de doelen te behalen of niet. De doelen zijn in 2015 vastgesteld met bijna alle landen van de wereld. In 2030 moeten ze bereikt zijn. Kijk op de site van SDG Nederland voor meer informatie per doel en de achtergrond van de doelen. In dit keuze deel zullen de we duurzame ontwikkelingsdoelen vaak gebruiken. We korten ze af als DOD's.
Bedrijven laten graag zien hoe ze duurzaam ondernemen en dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Hieronder staan twee filmpjes van bedrijven die hier uitleg over geven. Probeer eens in hun filmpje te verkennen hoe zij proberen te helpen om sociale belangen (mens) ecologische belangen (planeet) en economische (welvaart) in balans te laten zijn? Ga naar de opdracht en kijk de filmpjes.
De duurzame ontwikkelingsdoelen zijn concrete afspraken over wat we samen willen bereiken. Maar doen we wel dat wat helpt om die doelen te bereiken? Kijk eens naar het filmpje van bol.com. Dragen zij bij aan het behalen van DOD's denk je? Waaraan wel en waaraan niet? Bekijk het filmpje en maak de opdracht.
Wat vind jij belangrijk?
Oriënteren op eigen waarden
Bij duurzame ontwikkeling gaat het om de keuzes die jij maakt en die we samen maken. Om kritische keuzes te maken heb je kennis nodig over een onderwerp. Het is van belang om verschillende meningen te verkennen en na te denken wat jij daarin belangrijk vindt. In dit keuzedeel komt jouw persoonlijke kijk steeds aan bod. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat je kritisch nadenkt en een bewuste keuze maakt. In het portfolio leggen we dit vast.
In deze opdracht ga je in een drietal aan de slag. Je interviewt elkaar over wat de ander belangrijk vindt. Als voorbereiding doe je deze test over je eigen waarden.
Lelystad
Oriëntatie op duurzaamheidsvraagstukken in Lelystad
Lelystad wil graag duurzaam zijn en een goede toekomst borgen voor zijn burgers. De gemeente heeft jullie daarom een heldereopdracht gegeven.
We gaan van start met de opdracht. Maak een groep van 4 studenten. Met deze groep ga je werken aan het eindproduct voor de gemeente.
In deze opdracht ga je verkennen wat er allemaal speelt in Lelystad via een klein online onderzoek. Wat speelt er in het nieuws? Wat houdt de burgers bezig?
Aan de hand van je eigen ervaringen ga je een Lelystads duurzaamheidsvraagstuk kiezen om uit te werken. Je start met iets wat jij zelf ervaart en je gebruikt de duurzame ontwikkelingsdoelen om tot een goede keus te komen.
Onderzoeken
In de oriëntatiefase heb je geleerd wat duurzame ontwikkeling is en wat de balans tussen PPP betekent. Je hebt een Lelystads probleem gekozen met je groep dat je verder wil onderzoeken. Dit noemen we het "het vraagstuk". In deze fase gaan we verder met het onderzoek.
Actieonderzoek
We doen actieonderzoek. Dat betekent dat jullie je vraagstuk in de praktijk onderzoeken samen met de mensen die betrokken zijn bij het probleem. (de belanghebbende)
Voor een volledig actieonderzoek kan je de stappen uit het "achtje van actieonderzoek" gebruiken. Als je op het plaatje drukt zie je welke stappen dat zijn. De eerste twee zijn eigenlijk al langs gekomen. We gaan nu naar de stap "verkennen". In deze stap denk je na over de volgende vragen; wie zijn er bij betrokken? wie zijn de experts?
We gaan verkennen met behulp van een mindmap. Na de verkenning slaan we in deze periode wat tussenstappen over en gaan we direct naar de stap "maken van een plan". Voor meer informatie over de acties in het actieonderzoek klik hier.
Verkennen en plan maken: In deze opdracht ga je samen brainstormen over het vraagstuk waar jullie mee aan de slag gaan. Wat heeft er allemaal mee te maken? Welke partijen zijn er bij betroken? Welke experts en bronnen zijn er beschikbaar? Maak een plan hoe je dit aan gaat pakken en verdeel de taken. Dit kan, als je dat wil, met trello, een goede online tool hiervoor.
En actie!
Ga aan de slag met je plan van aanpak. Deel je plan met je docent voordat je gaat. Het onderzoek doe je buiten de reguliere lestijd. Tijdens de les stem je met elkaar en de docent af over de vorderingen.
Jij en je medestudenten hebben allerlei informatie opgehaald. Deel deze informatie, wees kritisch en beslis welke informatie je gaat gebruiken voor het eindproduct. Is het fake of betrouwbaar? Via deze link kan je een aantal belangrijke vragen terugvinden om vast te stellen of jullie bronnen betrouwbaar zijn. Hierna gaan we over naar de productiefase.
Produceren
In de onderzoeksfase heb je informatie opgehaald en kritisch bekeken. Je hebt alle aspecten van het probleem in beeld. Nu ga je dit vertalen naar het product dat jij wil maken. De film, de poster, het kunstwerk of welke vorm dan ook. Je gaat produceren. Je product wordt in de volgende fase gepresenteerd aan de jury en dat bereid je nu voor. Volgens de stappen van actieonderzoek ga je verder met je "actie uitvoeren" (product maken) en je voorbereiden om je resultaten te delen.
Create!
Je hebt informatie opgehaald en gedeeld met elkaar in opdracht 1.7. Nu ga je je product in elkaar zetten. Je film monteren, je poster bewerken, je kunstwerk bouwen. Misschien heb je hier ondersteuning of experts bij nodig. Geef dit dan aan bij je docent.
Bereid je presentatie voor. In deze opdracht staan de eisen nog een keer op een rij. Hieronder tref je tips om er een flitsende presentatie van te maken die de jury niet snel zal vergeten.
In de productiefase heb je het eindproduct en de presentatie afgemaakt. Je gaat nu presenteren aan de jury. Je ontvangt feedback op jouw presentatie en reflecteert op het proces in opdracht 1.9.
De jury
De jury bestaat uit minimaal 2 jongeren, de docent en een belanghebbende. De gemeente, als opdrachtgever, gaat (een aantal) resultaten bekijken. Hoe dat werkt hoor je van de docent. Je krijgt van de jury gerichte feedback. De jongeren uit de jury letten erop of jullie product hen aanspreekt. Ook kijken ze of het duidelijk is waar het over gaat. De docent beoordeeld breder op de punten uit de omschrijving van de opdracht. De jongerenjury kiest per klas het product dat hen het meeste aanspreekt.
Tijdens deze periode heb je een proces doorlopen. Dat leggen we vast in het portfolio als afsluiting van periode 1. In deze opdracht reflecteer je op:
Jouw eigen waarden
De inhoud
Het proces
Periode 2: Mode- en kleding
Inleiding
In deze periode staat het thema mode en kleding centraal. De afgelopen jaren is deze industrie regelmatig negatief in het nieuws vanwege niet-duurzaam handelen. Watervervuiling, hoge CO2 uitstoot en slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken zijn enkele voorbeelden waar je misschien wel eens van gehoord hebt. Gelukkig zijn steeds meer consumenten én bedrijven uit de mode en kleding op zoek naar duurzame oplossingen om een positieve bijdrage te leveren aan zowel het milieu, de samenleving en de economie.
Samen met je medestudenten onderzoek je wat duurzame mode en kleding is. Dit doe je o.a. in Lelystad en omgeving bij bedrijven en andere relevante bronnen. Kortom, jij hebt aan het einde van de periode een goed beeld van wat duurzame mode en kleding is maar ook welke impact deze industrie nu heeft op de balans tussen People, Planet en Prosperity.
Ook doe je onderzoek naar wat jij belangrijk vindt en op basis waarvan jij keuzes maakt om kleding te kopen. Wat we precies gaan doen zie je in de omschrijving van de opdracht.
De opdracht
De mode- en kledingindustrie (welvaart/prosperity) heeft een negatieve impact op het milieu (natuur/planet) en op de omstandigheden van veel arbeiders die werken in de kledingindustrie (mens/people). Helaas kunnen we de problemen niet in één keer oplossen maar misschien kunnen we wel bijdragen aan toekomstige duurzame oplossingen.
De groepsopdracht voor deze periode is:
Laat zien dat je "fashionable" kan zijn met duurzame betaalbare kleding die bij jou past
In deze opdracht is het de bedoeling dat je een bijdrage gaat leveren aan het maken van een modetijdschrift over duurzame kleding. Met een vast groepje van 4 studenten zorg je aan het einde van de periode voor een bladzijde in het tijdschrift waar één van jullie als model poseert met een duurzame betaalbare outfit. Alle studenten die het keuzedeel "duurzaamheid in het beroep" volgen, hebben dezelfde opdracht waardoor we samen een goed gevuld tijdschrift produceren.
Om tot duurzame betaalbare keuzes te komen die ook fashionable zijn en bij je passen als persoon, ga je in deze opdracht onderzoeken wat duurzame kleding is. Ook kijk je naar je eigen kledingkeuzes. Op basis waarvan maak je die?
Uiteindelijk gaan jullie in Lelystad en omgeving op zoek naar een mooie, duurzame en betaalbare outfit die gepresenteerd gaat worden in het tijdschrift. Een tijdschrift van MBO College Lelystad dat misschien anderen kan inspireren om bewuster hun kleding te kiezen.
Resultaat
De outfit en jouw tijdschriftbladzijde, worden aan het eind gepresenteerd. Samen met een aantal opdrachten, worden ze beoordeeld en vastgelegd in jouw portfolio. Waar het eindresultaat aan moet voldoen vind je hier.
Oriënteren
Introductie
Fast Fashion
Vaak worden de duurzame problemen in de mode- en kledingindustrie toegekend aan "Fast Fashion". Misschien heb je er al eens van gehoord in combinatie met grote modeketens zoals ZARA en H&M. Bekijk het onderstaande filmpje dat jou in 5 minuten uitlegt wat Fast Fashion is en welke problemen het oplevert.
Klik op het filmpje en vergeet niet de ondertiteling in te schakelen!
Je hebt net het filmpje gekeken over Fast Fashion. Wat wist je al, wat is nieuw voor je, wat vind je ervan en waar zou je meer van willen weten? Wissel deze vragen in een groepje met elkaar uit.
Duurzame kleding is een verzamelnaam voor kleding die geproduceerd is zonder mens, dier, of milieu te schaden. In de eerste periode heb je geleerd dat er duurzaam wordt ontwikkeld als er balans is tussen
Mens (People), het sociale aspect
Natuur (Planet), het natuurlijke aspect
Welvaart (Prosperity), het economische aspect
In het geval van kleding staat deze balans flink onder druk. Daarbij is het lastig dat het moeilijk zichtbaar is voor de consument waar de kleding vandaan komt. In deze fase gaan we proberen daar meer zicht op te krijgen. Ook kijk je daarbij naar je eigen kledingkast en hoe bewust jij je eigen keuzes maakt.
Wat vind jij belangrijk?
Wat is voor jou belangrijk als je kleding koopt en waarom? In dit interview wordt je uitgedaagd bewust na te denken over wat jij belangrijk vindt.
In deze opdracht wordt je door iemand uit jouw groepje geïnterviewd aan de hand van je favoriete kledingstuk. Iedereen komt aan de beurt. Vragen als; "Wat is voor jou belangrijk als je kleding koopt? en "op basis waarvan maak jij keuzes?", maken je bewust waarom je koopt en wat je koopt.
Fast Fashion, duurzame ontwikkelingdoelen en PPP
Om goed tot duurzame keuzes te komen moet je weten hoe de keten in de kledingindustrie werkt. Bijna bij elke stap van het maken van kleding zijn er belangrijke keuzes te maken. Zowel door de producent van de grondstoffen als door jou als consument.
Aan de hand van het onderstaande filmpje en opdracht 2.3 ga je jouw basiskennis hierover vergroten. Je kan dit goed gebruiken voor de keuze van een outfit en de presentatie daarvan in het tijdschrift.
Welke invloed heeft Fast Fashion op de balans van People, Planet en Prosperity (PPP) en welke Duurzame Ontwikkelings Doelen (DOD's) hebben te maken met de verschillende duurzaamheidsproblemen in Fast Fashion? In deze opdracht bekijken we de levensloop van een katoenen T-shirt en gaan op zoek naar de impact ervan op de mens, de natuur en de welvaart. Het helpt je straks als je op zoek gaat naar een duurzame outfit.
Onderzoeken
In de oriëntatiefase heb je geleerd wat duurzame kleding betekent en wat Fast Fashion is. In deze fase gaan we het vraagstuk wat nader onderzoeken. In het kader van actie onderzoek gaan we dan ook in gesprek met de betrokkenen. Mocht je weer even willen weten wat actie onderzoek ook al weer was? klik hier.
Duurzame kleding in Lelystad en omgeving
Ter voorbereiding op het kiezen van een outfit in Lelystad en omgeving, ga je verkennen welke winkels zich bezighouden met duurzaamheid. Dit betekent overigens niet dat je je duurzame outfit persé moet kopen in een kledingwinkel. Je kan ook kiezen voor maken van kleding of je gaat naar een kringloopwinkel of een ruilbeurs.
Ga op onderzoek uit. Welke keurmerken zijn er en kunnen die helpen om duurzame kleding te vinden in Lelystad? Je maakt een checklist met behulp van keurmerken en andere bronnen. Breng met je groep in beeld hoeveel duurzame kledingbedrijven je hebt kunnen vinden en noteer wie het zijn. Besluit of je daar ook wil kopen op basis van je checklist.
Experts en Expertise.
Het is tijd om experts te spreken over Fast Fashion en duurzame kleding. De informatie die je ophaalt leg je vast voor je portfolio en gebruik je ook voor de eindpresentatie. Dit kan helpen de jury te overtuigen dat jullie de meest duurzame outfit hebben samengesteld.
Hieronder twee suggesties om informatie te krijgen van experts. Heb je een ander idee? Overleg dit dan met je docent.
Bezoek het Fashion for Good museum in Amsterdam en haal daar de informatie die je nodig hebt
Interview een expert. Dit kan een expert zijn van een modewinkel, een consument, een vintage winkel, een maker van een duurzaam label of andere experts
Ga naar het Fashion for Good museum in Amsterdam met je groep Je kan een afspraak maken en een ticket boeken via de site. Kijk hier het intro filmpje van het museum
Je gaat samen met iemand van je groep een expert (liefst uit Lelystad) interviewen. Stel vragen over fast fashion. De keuzes die hij/zij maakt als ondernemer. Mocht je eventueel interesse hebben in een interview met Janneke van JLAB3L vraag dan aan je docent of dit kan. Je kan in deze film zien wie ze is en waar ze voor staan. Maar er zijn tal van ander mogelijkheden.Of kies zelf een manier om informatie te halen in contact met de omgeving.
Van theorie naar beelden
In de afgelopen opdrachten heb je informatie verzameld, kennis opgedaan en ideeën rondom duurzame kleding gekregen. Je gaat dit vertalen naar een duurzame outfit voor jou of voor één van je medestudenten. Het gaat om een outfit die bij je past en echt zou dragen.
Om ideeën te krijgen over de ouftit gaan we aan de slag met een moodboard. Wat voor outfit willen jullie? Wat moet het uitstralen en wat past er bij jullie model?
Het woord "mood" is een Engelse vertaling voor stemming of humeur. De bedoeling is dat je samen met je groep een bord met jullie ideeën over een duurzame outfit gaat vullen.
Produceren
Het tijdschrift
Het resultaat van deze periode is een mooi tijdschrift met daarin duurzame outfits dat jongeren aanspreekt. Omdat er verschillende klassen werken aan dit tijdschrift is er een format (template) dat iedereen gebruikt. Er is een bepaalde opbouw om de outfit en de informatie visueel te presenteren. Dit is voor de lezer ook overzichtelijk. Je ontvangt dit format van je docent. Het is belangrijk om te weten wat in ieder geval in jullie pagina's terug komen. Waar het resultaat aan moet voldoen vind je hier of bij de omschrijving van de opdracht.
Outfit samenstellen
Met je groep ga je na deze voorbereiding de outfit samenstellen. Je hebt alleen een beperkt budget dus denk na hoe je dit wilt besteden. Gebruik je voorbereidende werk om gericht de duurzame kledingstukken te vinden, te maken of te kopen.
Vraag in de winkels ook aan de verkopers en/of managers welke kleding duurzaam is en wat dat betekent. Waarom kiezen zij daarvoor? En wat vinden ze lastig? Dat kan je meenemen in je eindpresentatie.
Tijd om aan de slag te gaan. In deze opdracht komt alles samen wat je tot nu toe hebt geleerd.
Stel de outfit samen (Shoppen! of juist niet?)
Maak een foto van het model
Wil je tips voor het maken van een goede foto? Kijk dan hier. Probeer de foto's de uitstraling te geven die past bij de ideeën die er zijn over de outfit, het model en duurzaamheid. Denk na over de locatie, licht, kleuren en expressie van het model. Dat heeft veel invloed op de uitstraling van de pagina.
Stel de tijdschriftpagina samen
Dit is uiteindelijk het eindproduct waar het om draait! Wees creatief, werk samen en schakel hulpbronnen in als je die nodig hebt.
Presenteren
Presenteren van de outfit
Al het werk van de afgelopen periode zit erop. Samen met de groep heb je onderzocht wat duurzame kleding is, hoe daar in de omgeving mee om wordt gegaan en welke beelden jullie daarbij hebben. Je hebt een outfit gekozen en de pagina gemaakt voor het "MBO College Lelystad modetijdschrift". Je gaat nu kort aan de klas presenteren welke keuzes jullie hebben gemaakt.
Show de duurzame maar zeer modieuze outfit in de klas samen met de tijdschrifpagina. In deze opdracht staat wat er van je wordt verwacht. Hou het kort en zorg dat het overtuigend is.
Net als in periode 1 sluiten we af met reflectie op waarden, inhoud en proces. Reflectie is van belang omdat je zo bewust wordt van je eigen gedrag en je denkwijze. Zo kan je makkelijker bewuste kritische keuzes maken.
Periode 3: Voeding
Inleiding
You are what you eat
In deze periode staat het thema voeding centraal. Voeding speelt een grote rol in ons leven. Je bent wat je eet is de titel van deze periode. Wat bedoelen we daar mee? en is dat wel zo? Iedereen wordt opgevoed in een bepaalde eetcultuur met specifieke eetgewoontes of rituelen. Wat je eet, heeft een grote invloed op hoe fit en gezond jij je voelt.
De afgelopen jaren gaat het in het nieuws regelmatig over voeding. De productie van ons voedsel kost veel energie. We halen ons voedsel vaak van ver weg en weten niet altijd waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt.
Tijd voor wat onderzoek rondom voeding, naar jouw eigen keuzes rondom voeding en welke invloed deze hebben op de omgeving. We maken in deze periode door middel van onze eigen gerechten kennis met elkaar en dat wat we belangrijk vinden: You are what you eat! toch?
In Lelystad wordt veel voedsel geproduceerd dat vaak niet in Lelystad wordt opgegeten. Het voedsel doorloopt vaak een lange route van de boer (de producent) naar de klant. Dat noemen we een lange keten. Een korte keten heeft echter voordelen voor mens en natuur. Daarom gaan we daar mee aan de slag in deze periode.
In deze periode staan de volgende vragen centraal:
Wat is duurzame voeding?
Wat zijn mijn persoonlijke waarden en keuzes rondom voeding?
Wat betekent een korte voedselketen in Lelystad?
Hoe onderzoek ik of een gerecht duurzaam is? (en hoe laat je dat zien?)
Het gaat over ieders favoriete gerechten en jouw eetcultuur. Naar aanleiding van een vraag van "de Lelystadse boer" gaan we eecepten koken, proeven en verduurzamen.
De opdracht
De Lelystadse boer
Wij gaan samenwerken met de organisatie "De Lelystadse Boer". De Lelystadse Boer is initiatief van zeventig boeren naar aanleiding van de uitbreiding van Lelystad Airport. De luchthaven zou overlast geven maar zij wilden vooral denken in kansen. Ze geloven dat ze samen met het vliegveld, het business-park, de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden kansen kunnen pakken en mooie projecten kunnen realiseren. De Lelystadse boer heeft vier doelstellingen:
Lokaal eten stimuleren in de eigen omgeving
Rentmeester zijn van het gebied inzetten
Duurzaam beheer van de omgeving
Maatschappelijke betekenis hebben
Vanuit doelstelling 1 en 4 wil de Lelystadse Boer graag consumenten stimuleren lokaal te eten. Dit geldt voor jongere en oudere consumenten van diverse culturele achtergronden. Ze willen mensen verbinden en laten zien wat er in Lelystad en omgeving te krijgen is. Daarom zijn ze op zoek naar mooie diverse recepten waarbij ze makkelijk kunnen laten zien aan de Lelystadse bevolking dat dit ook met lokale duurzame producten kan worden bereid. Ook wil de Lelystadse Boer, net als het MBO College Lelystad bijdragen aan kennis en bewustwording zodat jij bewuster kan kiezen wat je wil eten. You are what you eat!
Daarom gaan we op verzoek van de Lelystadse boer aan de slag met de volgende groepsopdracht.
Laat zien dat jij met lokale en duurzame producten een gerecht dat past bij jouw identiteit en cultuur kan koken. Leg het vast in een duurzaam receptenboek voor de Lelystadse boer.
In dit filmpje vertelt Patricia Hooiveld, een van de Lelystadse boerinnen, wat over haar bedrijf en de opdracht.
In deze opdracht is het de bedoeling dat je een bijdrage gaat leveren aan het maken van een receptenboek over duurzame lokale voeding. Met een vast groepje van circa 4 medestudenten zorg je aan het einde van de periode voor enkele bladzijden in het boek. Hierin staat jullie recept met een eigen duurzaam keurmerk. Alle studenten die het keuzedeel "duurzaamheid in het beroep" volgen, hebben dezelfde opdracht waardoor we samen een goed gevuld receptenboek produceren.
Het receptenboek wordt aangeboden aan de Lelystadse boer en zij zullen een favoriet kiezen. En uiteraard gaat er in de klas gekookt, geproefd en gejureerd worden! In welke vorm? Dat hoor je van de docent of misschien heb jij een goed idee?
Resultaat
Het gepresenteerde recept wordt samen met een aantal opdrachten beoordeeld en vastgelegd in jouw portfolio. Waar het aan moet voldoen lees je hier.
Oriënteren
Introductie
Duurzaamheid en voeding
Net zoals in periode 1 en 2 gaan we dit duurzaamheidsvraagstuk vanuit de balans People, Planet Prosperity bekijken. Wanneer is sprake van duurzame ontwikkeling van voeding?
We kijken naar het productieproces van voedsel, de keuzes van de consument (wat kopen we), de betaalbaarheid en of er een eerlijke prijs wordt betaald. Daarnaast moeten de producenten (de boeren bijvoorbeeld) ook nog voldoende overhouden om te kunnen leven.
Kijk dit filmpje om wat meer informatie te krijgen over hoe ons voedsel impact heeft op de omgeving.
Wat vind jij belangrijk?
Welke waarden heb jij over voeding? Dat komt aan de orde in de volgende opdracht. Verdiep je in de mening van de ander.
In deze opdracht ga je aan de slag in een (vaste) groep van 4 studenten om te onderzoeken wat duurzame voeding voor jou is. Je kijkt naar 4 aspecten. Dit zijn milieu, gezondheid, dierenwelzijn en mensenrechten (People-Planet-Prosperity). Samen maken jullie een lijst waar het gerecht dat jullie gaan koken aan zal voldoen. Je ontwerpt een eigen logo en een naam voor jullie keurmerk.
Opdracht 3.3 Voedselafdruk In deze opdracht ga je aan de slag met de voedselafdruk die jij maakt op het milieu. Je vergelijkt jouw eetgedrag met een medestudent en gebruikt het keurmerk uit opdracht 3.2 om te checken op duurzaamheid. Daarnaast doe je een online test.
Ga thuis aan de slag met deze opdracht en neem de volgende les het gerecht en je verhaal mee!
Deel 2: Tijdens de les
Proef elkaars gerecht en deel het verhaal. Kies uit de verschillende recepten er een uit waar je een duurzame variant van gaat maken.
Onderzoeken
Op weg naar een duurzaam gerecht
In opdracht 3.4 heb je een gerecht gekozen dat je gaat opnemen in het receptenboek. Het is nu aan julie om van dit recept een duurzame variant te maken. De ingrediënten die je nodig hebt, ga je op duurzaamheid onderzoeken. Je gebruikt hierbij de keurmerklijst en doet actieonderzoek in de praktijk.
We werken in het receptenboek met een format zodat alle verschillende recepten goed bij elkaar passen. Dat format ontvang je van de docent.
In deze opdracht ga je het door julie gekozen gerecht proberen te verduurzamen. Per ingrediënt onderzoek je welke lokale en/of duurzame variant er van te vinden is. Je gebruikt jouw eigen keurmerk en de vier aspecten van duurzame voeding zoals je ze hebt gebruikt in opdracht 3.2
In deze opdracht bereid je vragen voor over duurzame voeding. Deze stel je aan een expert. Van de docent hoor je of er een expert in de les komt of dat je zelf op zoek gaat naar een expert. Je kan deze expert bezoeken of online of telefonisch vragen stellen
We gaan naar de lokale producent toe. Je gaat, of zelf, of georganiseerd via school naar de Lelystadse Boer. In deze opdracht verdiep je in welke producten er zijn bij de lelystadse boeren en welke vragen je wil stellen over duurzaamheid van jouw ingrediënten aan de boeren zelf.
Produceren
Je gaat met elkaar aan de slag om een julie aandeel te leveren aan het receptenboek. Zorg voor foto's waarop het gerecht goed te zien is. Maak eventueel ter voorbereiding een moodboard.
Ga aan de slag met het maken van de pagina in het format. Maak het beeldend. Je produceert voor het gerecht één pagina met daarin het recept en één pagina waarin je in kan zien waarom het duurzaam is. Gebruik foto's en jullie keurmerklogo.
Naast deze receptenpagina's heb je verslag gedaan van het onderzoek via de formulieren 3.2 t/m 3.7. Samen met de presentatie wordt dat de eindbeoordelling van de periode.
Presenteren
Presenteren van de receptenpagina
Na het onderzoek en de productie van je pagina is het tijd om dit te delen met je klasgenoten en met de opdrachtgever. Presenteer je pagina en overtuig de jury met een verbluffende presentatie en smaak!
Feedback
De jury bestaat uit 3 medestudenten, de docent en een belanghebbende, bijvoorbeeld iemand van de Lelystadse boer of een andere locale producent. Waar de jury op let kan je hierterugvinden.
Na de presentatie krijg je feedback van je medestudenten. Het feedbackformulier komt in je portfolio. Geef zorgvuldig feedback en kijk daarvoor dit filmpje.
Bereid je presentatie voor. In deze opdracht staat waar de presentatie aan moet voldoen.Je hebt al eerder gepresenteerd in periode 1 en 2. Bedenk welke feedback je kreeg en neem dat mee in deze presentatie.
Tijdens deze periode heb je een proces doorgelopen. Dat leggen we vast in het portfolio als afsluiting van de periode 3. In deze opdracht reflecteer je op
Jouw eigen waarden
De inhoud
Het proces
Na de presentatie vul je het laatste onderdeel van dit reflectieformulier in.
Periode 4: Onderzoek een bedrijf uit jouw vakgebied D
Inleiding
Het MBO College Lelystad wil studenten opleiden voor een Circulaire Regionale Economie. De komende jaren gaan we aan de slag om, samen met bedrijven, het onderwijs meer aan te laten sluiten op de omgeving en de circulaire economie. Dit keuzedeel is onderdeel van een leerlijn circulaire economie. In dit filmpje wordt uitgelegd welke ambities er zijn.
Concreet ga je in deze periode onderzoeken hoe duurzaam bedrijven en organisaties uit Lelystad en omgeving handelen. Je richt je op de bedrijven of organisaties die passen bij jouw opleiding en vakgebied. Je doet actieonderzoek, waar je in periode 1 ook al mee aan de slag bent geweest.
De opdracht
Zoals je in het filmpje hebt kunnen zien, werkt het MBO College Lelystad graag samen met de overheid en bedrijven om op te leiden voor een circulaire toekomst. De bedrijven staan voor verschillende (duurzaamheids)vraagstukken. Ze zoeken naar verschillende mogelijkheden om circulair te werken en uiteraard naar arbeidskrachten die in de toekomst hierin een bijdrage kunnen leveren. Waarom dan niet nu al samen met jullie op zoek gaan naar hoe duurzaam ze zijn als bedrijf? Daarom gaan we aan de slag met de volgende opdracht:
Onderzoek een bedrijf of organisatie uit jouw vakgebied op duurzaamheid en presenteer jouw bevinding en voorstellen voor verbetering, inclusief een risico-analyse aan het bedrijf.
Samen met twee medestudenten ga je op onderzoek uit naar de stand van zaken in jouw vakgebied in Lelystad en omgeving.
Resultaat
De presentatie die je maakt wordt, na een periode van onderzoek, gepresenteerd aan het bedrijf*, de docent en de klas. De presentatie is het slotstuk van verschillende opdrachten die ieder afzonderlijk worden opgenomen in je portfolio. Waar de presentatie aan moet voldoen, vind je hier.
* Daar waar bedrijf wordt gezegd bedoelen we tevens andere organisaties.
Oriënteren
Introductie
Duurzaamheidsprincipes
Je gaat in deze periode onderzoeken hoe duurzaam bedrijven in jouw vakgebied en omgeving zijn. Om het bedrijf te onderzoeken kijk je naar de vier regels voor duurzaamheid; "De duurzaamheidsprincipes". Als we ons aan deze principes houden, zijn we volledig duurzaam. Jij kan dus bekijken hoe de organsatie die jij onderzoekt hier mee om gaat. De principes zijn:
Breng niet meer en sneller stoffen uit de aarde in het milieu dan de natuur kan verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fossiele brandstoffen als steenkool of olie. Wij gebruiken deze stoffen voor energie en vervuilen hiermee de aarde op een manier die de natuur niet zelf meer kan opruimen.
Breng niet meer en sneller chemische en giftige stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken. Denk bijvoorbeeld aan niet afbreekbaar plastic of ander chemisch afval.
Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om de natuur weer te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het omkappen van het regenwoud. We kappen sneller dan dat nieuwe bomen groeien. Hierdoor veranderd de omgeving voor veel diersoorten waardoor sommige verdwijnen. De natuur (het ecosysteem) werkt dan niet zo als bedoeld.
Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veilige leef- en werkomstandigheden. Produceer producten zo dat iedereen een eerlijk loon krijgt en veilg kan werken.
Bekijk eventueel dit korte filmpje dat in andere woorden de duurzaamheidsprincipes uitlegt.
Om de principes wat meer concreet te maken, ga je op onderzoek uit naar nieuws uit de afgelopen tijd dat hier mee te maken heeft.
Leer de basiskennis over de 4 principes en verzamel nieuwsitems die passen bij de verschillende principes. Je laat met deze opdracht zien dat jij de duurzaamheidsprincipes begrijpt.
Duurzaamheidsthema's
Als we duurzaam willen handelen, moeten we ons houden aan de duurzaamheidsprincipes. Als dat lukt, is PPP in balans. Waar hebben we het nu precies over als we duurzaam willen handelen. Wat moet er concreet gebeuren? Welke thema's zijn er van belang?
Hieronder zie je tien thema's op het gebied van duurzaamheid. Achter elk plaatje zit een filmpje en/of tekst. Kijk de filmpjes of lees de teksten en maak opdracht 4.2
Bekijk/lees de bronnen, kies 6 thema's die je aanspreken en zoek naar beelden die bij de gekozen thema's passsen.
De balans PPP
Tijdens de oriëntatiefase in de eerste periode heb je al kennis gemaakt met de balans tussen People, Planet en Prosperity. Als er balans is is er sprake van duurzaamheid. We ontwikkelen ons dan op een duurzame manier.
Verbeeld de verbinding
De vier duurzaamheidsprincipes kan je verbinden aan de gebieden People, Planet en Prosperity en aan de verschillende thema's. Verbeeld het in deze plusopdracht als je dat wil, of als de docent dat aangeeft.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
Ook heb je in de oriëntatiefase van periode 1 kennis gemaakt met MVO. Veel bedrijven profileren zich daarmee en handelen er naar. De kern van MVO is dat bedrijven rekening houden met de balans PPP. Maar is dat ook zo?
Wat is jouw opinie (mening) over maatschappelijk verantwoord ondernemen? (MVO) Doe een klein onderzoek naar MVO bedrijven/organisatie en beargumenteer waarom ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vergeet niet om het in het perspectief te zien van PPP.
Onderzoeken
Op basis van de duurzaamheidsprincipes en de -thema's, ga je in deze fase starten met jouw onderzoek naar bedrijven/organisaties.
Bronnenonderzoek naar bedrijven/organisaties in Lelystad e.o.
Je gaat op zoek naar bedrijven/organisaties uit Lelystad e.o. die passen bij jouw opleiding/vakgebied. Online onderzoek je hoe zij duurzaam handelen.
Maak een rapportage van de informatie uit het interview, het bedrijvenbezoek en het bronnenonderzoek. Bedenk duurzame verbetervoorstellen die het bedrijf/de organisatie zou kunnen doen en onderbouw het ook financieel. (kosten, baten en risico's) Deze presenteer je later aan het betreffende bedrijf/organisatie.
Produceren
Je hebt inmiddels het onderzoek afgerond of misschien ben je met de laatste loodjes bezig. In ieder geval is het nu tijd om je presentatie voor te bereiden. Zorg ervoor dat de persoon van het bedrijf/organisatie, dat je hebt onderzocht, wordt uitgenodigd voor de juiste datum en tijd. De taken die in deze fase aan bod komen, zijn:
Afspraak maken voor tijd en datum presentatie met docent en bedrijf/organisatie
Afmaken onderzoek (interviews en bonnenonderzoek)
Conclusies formuleren
Presentatie maken
Voor het maken van een goede pakkende presentatie is het bijvoorbeeld nodig dat je een logische opbouw in jouw verhaal hebt. Ook werkt het goed als je daar passende beelden bij hebt. En natuurlijk moet het verhaal aansluiten en herkenbaar zijn voor het publiek waaraan je presenteert. Hieronder vind je de linkjes met tips voor een toppresentatie!
Je gaat samen met je groep de presentatie maken die aan het bedrijf, de docent en studenten wordt gepresenteerd. Een goed verhaal met een logische opbouw en pakkende beelden zijn de ingredienten voor een toppresentatie!
Presenteren
Je bent aan het einde gekomen van het keuzedeel duurzaamheid in het beroep. Er wachten nog twee onderdelen op je die je samen met de andere groepsleden gaat doen; de presentatie en reflectie.
Presentatie
Als het goed is, heb je in de productiefase je presentatie gemaakt en voorbereid. Je gaat nu presenteren aan het bedrijf/organisatie, de docent en de klas.
Tips:
Zorg ervoor dat je ruim van tevoren in de presentatieruimte bent en de presentatie(devices) test
Zorg dat je presentatie niet langer duurt dan 10 minuten
Op basis van de feedback van het bedrijf/organisatie en de eigen waarneming, geeft de docent een beoordeling (onvoldoende/voldoende/goed) aan de hele groep.
Reflectie
In de allerlaatste opdracht van dit keuzedeel reflecteer je op de afgelopen periode. Je kijkt terug op wat je hebt ervaren, geleerd en wat misschien anders kan.
Het MBO College Lelystad wil studenten opleiden voor een Circulaire Regionale Economie. De komende jaren gaan we aan de slag om, samen met bedrijven, het onderwijs meer aan te laten sluiten op de omgeving en de circulaire economie. Dit keuzedeel is onderdeel van een leerlijn circulaire economie. In dit filmpje wordt uitgelegd welke ambities er zijn.
Concreet ga je in deze periode onderzoeken hoe duurzaam bedrijven en organisaties uit Lelystad en omgeving handelen. Je richt je op de bedrijven of organisaties die passen bij jouw opleiding en vakgebied.
Zoals je in het filmpje hebt kunnen zien, werkt het MBO College Lelystad graag samen met de overheid en bedrijven om op te leiden voor een circulaire toekomst. De bedrijven staan voor verschillende (duurzaamheids)vraagstukken. Ze zoeken naar verschillende mogelijkheden om circulair te werken en uiteraard naar arbeidskrachten die in de toekomst hierin een bijdrage kunnen leveren. Waarom dan niet nu al samen met jullie op zoek gaan naar hoe duurzaam ze zijn als bedrijf? Daarom gaan we aan de slag met de volgende opdracht:
Presenteer in welke mate bedrijven of organisaties uit Lelystad en omgeving duurzaam zijn. De bedrijven of organisaties passen bij jouw opleiding/vakgebied.
Samen met twee medestudenten ga je op onderzoek uit naar de stand van zaken in jouw vakgebied in Lelystad en omgeving.
Resultaat
De presentatie die je maakt wordt, na een periode van onderzoek, gepresenteerd aan de docent en de klas. De presentatie is het slotstuk van verschillende opdrachten die ieder afzonderlijk worden opgenomen in je portfolio. Waar de presentatie aan moet voldoen, vind je hier.
Introductie
Duurzaamheidsprincipes
Je gaat in deze periode onderzoeken hoe duurzaam bedrijven in jouw vakgebied en omgeving zijn. Om het bedrijf te onderzoeken kijk je naar de vier regels voor duurzaamheid; "De duurzaamheidsprincipes". Als we ons aan deze principes houden, zijn we volledig duurzaam. Jij kan dus bekijken hoe de organsatie die jij onderzoekt hier mee om gaat. De principes zijn:
Breng niet meer en sneller stoffen uit de aarde in het milieu dan de natuur kan verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fossiele brandstoffen als steenkool of olie. Wij gebruiken deze stoffen voor energie en vervuilen hiermee de aarde op een manier die de natuur niet zelf meer kan opruimen.
Breng niet meer en sneller chemische en giftige stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken. Denk bijvoorbeeld aan niet afbreekbaar plastic of ander chemisch afval.
Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om de natuur weer te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het omkappen van het regenwoud. We kappen sneller dan dat nieuwe bomen groeien. Hierdoor veranderd de omgeving voor veel diersoorten waardoor sommige verdwijnen. De natuur (het ecosysteem) werkt dan niet zo als bedoeld.
Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veilige leef- en werkomstandigheden. Produceer producten zo dat iedereen een eerlijk loon krijgt en veilg kan werken.
Bekijk eventueel dit korte filmpje dat in andere woorden de duurzaamheidsprincipes uitlegt.
Om de principes wat meer concreet te maken, ga je op onderzoek uit naar nieuws uit de afgelopen tijd dat hier mee te maken heeft.
Leer de basiskennis over de 4 principes en verzamel nieuwsitems die passen bij de verschillende principes. Je laat met deze opdracht zien dat jij de duurzaamheidsprincipes begrijpt.
Duurzaamheidsthema's
Als we duurzaam willen handelen, moeten we ons houden aan de duurzaamheidsprincipes. Als dat lukt, is PPP in balans. Waar hebben we het nu precies over als we duurzaam willen handelen. Wat moet er concreet gebeuren? Welke thema's zijn er van belang?
Hieronder zie je zes thema's op het gebied van duurzaamheid. Achter elk plaatje zit een filmpje en/of tekst. Kijk de filmpjes of lees de teksten en maak opdracht 4.2.
Bekijk/lees de bronnen en zoek naar beelden die bij de 6 thema's passen.
De balans PPP
Tijdens de oriëntatiefase in de eerste periode heb je al kennis gemaakt met de balans tussen People, Planet en Prosperity. Als er balans is is er sprake van duurzaamheid. We ontwikkelen ons dan op een duurzame manier.
Verbeeld de verbinding
De vier duurzaamheidsprincipes kan je verbinden aan de gebieden People, Planet en Prosperity en aan de verschillende thema's. Verbeeld het in deze plusopdracht als je dat wil, of als de docent dat aangeeft.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
Ook heb je in de oriëntatiefase van periode 1 kennis gemaakt met MVO. Veel bedrijven profileren zich daarmee en handelen er naar. De kern van MVO is dat bedrijven rekening houden met de balans PPP. Maar is dat ook zo?
Wat is jouw opinie (mening) over maatschappelijk verantwoord ondernemen? (MVO) Doe een klein onderzoek naar MVO bedrijven/organisatie en beargumenteer waarom ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vergeet niet om het in het perspectief te zien van PPP.
Op basis van de duurzaamheidsprincipes en de -thema's, ga je in deze fase starten met jouw onderzoek naar bedrijven/organisaties.
Bronnenonderzoek naar bedrijven/organisaties in Lelystad e.o.
Je gaat op zoek naar bedrijven/organisaties uit Lelystad e.o. die passen bij jouw opleiding/vakgebied. Online onderzoek je hoe zij duurzaam handelen.
Verzamel informatie over duurzaam handelen/ondernemen bij 4 toonaangevende bedrijven/organisaties in Lelystad e.o.. Bekijk ook aan welke DOD's ze bijdragen.
Maak een rapportage van de informatie uit het bronnenonderzoek. De rapportage maak je aan de hand van een aantal vragen die in de opdracht staan.
Je hebt inmiddels het onderzoek afgerond of misschien ben je met de laatste loodjes bezig. In ieder geval is het nu tijd om je presentatie voor te bereiden. De taken die in deze fase aan bod komen, zijn:
Afmaken onderzoek (interviews en bonnenonderzoek)
Conclusies formuleren
Presentatie maken
Voor het maken van een goede pakkende presentatie is het bijvoorbeeld nodig dat je een logische opbouw in jouw verhaal hebt. Ook werkt het goed als je daar passende beelden bij hebt. En natuurlijk moet het verhaal aansluiten en herkenbaar zijn voor het publiek waaraan je presenteert. Hieronder vind je de linkjes met tips voor een toppresentatie!
Je gaat samen met je groep de presentatie maken die aan de docent en studenten wordt gepresenteerd. Een goed verhaal met een logische opbouw en pakkende beelden zijn de ingredienten voor een toppresentatie!
Je bent aan het einde gekomen van het keuzedeel duurzaamheid in het beroep. Er wachten nog twee onderdelen op je die je samen met de andere groepsleden gaat doen; de presentatie en reflectie.
Presentatie
Als het goed is, heb je in de productiefase je presentatie gemaakt en voorbereid. Je gaat nu presenteren aan de docent en de klas.
Tips:
Zorg ervoor dat je ruim van tevoren in de presentatieruimte bent en de presentatie(devices) test
Zorg dat je presentatie niet langer duurt dan 10 minuten
De docent geeft een beoordeling (onvoldoende/voldoende/goed) aan de hele groep.
Reflectie
In de allerlaatste opdracht van dit keuzedeel reflecteer je op de afgelopen periode. Je kijkt terug op wat je hebt ervaren, geleerd en wat misschien anders kan.
Het MBO College Lelystad wil studenten opleiden voor een Circulaire Regionale Economie. De komende jaren gaan we aan de slag om, samen met bedrijven, het onderwijs meer aan te laten sluiten op de omgeving en de circulaire economie. Dit keuzedeel is onderdeel van een leerlijn circulaire economie. In dit filmpje wordt uitgelegd welke ambities er zijn.
Concreet ga je in deze periode onderzoeken hoe duurzaam bedrijven en organisaties uit Lelystad en omgeving handelen. Je richt je op de bedrijven of organisaties die passen bij jouw opleiding en vakgebied.
Zoals je in het filmpje hebt kunnen zien, werkt het MBO College Lelystad graag samen met de overheid en bedrijven om op te leiden voor een circulaire toekomst. De bedrijven staan voor verschillende (duurzaamheids)vraagstukken. Ze zoeken naar verschillende mogelijkheden om circulair te werken en uiteraard naar arbeidskrachten die in de toekomst hierin een bijdrage kunnen leveren. Waarom dan niet nu al samen met jullie op zoek gaan naar hoe duurzaam ze zijn als bedrijf? Daarom gaan we aan de slag met de volgende opdracht:
Presenteer in welke mate bedrijven of organisaties uit Lelystad en omgeving duurzaam zijn. De bedrijven of organisaties passen bij jouw opleiding/vakgebied.
Samen met twee medestudenten ga je op onderzoek uit naar de stand van zaken in jouw vakgebied in Lelystad en omgeving.
Resultaat
De presentatie die je maakt wordt, na een periode van onderzoek, gepresenteerd aan de docent en de klas. De presentatie is het slotstuk van verschillende opdrachten die ieder afzonderlijk worden opgenomen in je portfolio. Waar de presentatie aan moet voldoen, vind je hier.
Introductie
Duurzaamheidsprincipes
Je gaat in deze periode onderzoeken hoe duurzaam bedrijven in jouw vakgebied en omgeving zijn. Om het bedrijf te onderzoeken kijk je naar de vier regels voor duurzaamheid; "De duurzaamheidsprincipes". Als we ons aan deze principes houden, zijn we volledig duurzaam. Jij kan dus bekijken hoe de organsatie die jij onderzoekt hier mee om gaat. De principes zijn:
Breng niet meer en sneller stoffen uit de aarde in het milieu dan de natuur kan verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fossiele brandstoffen als steenkool of olie. Wij gebruiken deze stoffen voor energie en vervuilen hiermee de aarde op een manier die de natuur niet zelf meer kan opruimen.
Breng niet meer en sneller chemische en giftige stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken. Denk bijvoorbeeld aan niet afbreekbaar plastic of ander chemisch afval.
Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om de natuur weer te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het omkappen van het regenwoud. We kappen sneller dan dat nieuwe bomen groeien. Hierdoor veranderd de omgeving voor veel diersoorten waardoor sommige verdwijnen. De natuur (het ecosysteem) werkt dan niet zo als bedoeld.
Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veilige leef- en werkomstandigheden. Produceer producten zo dat iedereen een eerlijk loon krijgt en veilg kan werken.
Bekijk eventueel dit korte filmpje dat in andere woorden de duurzaamheidsprincipes uitlegt.
Om de principes wat meer concreet te maken, ga je op onderzoek uit naar nieuws uit de afgelopen tijd dat hier mee te maken heeft.
Leer de basiskennis over de 4 principes en verzamel nieuwsitems die passen bij de verschillende principes. Je laat met deze opdracht zien dat jij de duurzaamheidsprincipes begrijpt.
Duurzaamheidsthema's
Als we duurzaam willen handelen, moeten we ons houden aan de duurzaamheidsprincipes. Als dat lukt, is PPP in balans. Waar hebben we het nu precies over als we duurzaam willen handelen. Wat moet er concreet gebeuren? Welke thema's zijn er van belang?
Hieronder zie je vier thema's op het gebied van duurzaamheid. Achter elk plaatje zit een filmpje en/of tekst. Kijk de filmpjes of lees de teksten en maak opdracht 4.2.
Verzamel informatie over duurzaam handelen/ondernemen bij 3 toonaangevende bedrijven/organisaties in Lelystad e.o.. Bekijk ook aan welke DOD's ze bijdragen.
Maak een verslag van de informatie uit het bronnenonderzoek. Het verslag maak je aan de hand van een aantal vragen die in de opdracht staan.
Je hebt inmiddels het onderzoek en verslag afgerond of misschien ben je met de laatste loodjes bezig. In ieder geval is het nu tijd om je presentatie voor te bereiden. De taken die in deze fase aan bod komen, zijn:
Afmaken onderzoek (interviews en bonnenonderzoek)
Afmaken verslag
Conclusies formuleren
Presentatie maken
Voor het maken van een goede pakkende presentatie is het bijvoorbeeld nodig dat je een logische opbouw in jouw verhaal hebt. Ook werkt het goed als je daar passende beelden bij hebt. En natuurlijk moet het verhaal aansluiten en herkenbaar zijn voor het publiek waaraan je presenteert. Hieronder vind je de linkjes met tips voor een toppresentatie!
Je gaat samen met je groep de presentatie maken die aan de docent en studenten wordt gepresenteerd. Een goed verhaal met een logische opbouw en pakkende beelden zijn de ingredienten voor een toppresentatie!
Je bent aan het einde gekomen van het keuzedeel duurzaamheid in het beroep. Er wachten nog twee onderdelen op je die je samen met de andere groepsleden gaat doen; de presentatie en reflectie.
Presentatie
Als het goed is, heb je in de productiefase je presentatie gemaakt en voorbereid. Je gaat nu presenteren aan de docent en de klas.
Tips:
Zorg ervoor dat je ruim van tevoren in de presentatieruimte bent en de presentatie(devices) test
Zorg dat je presentatie niet langer duurt dan 10 minuten
De docent geeft een beoordeling (onvoldoende/voldoende/goed) aan de hele groep.
Reflectie
In de allerlaatste opdracht van dit keuzedeel reflecteer je op de afgelopen periode. Je kijkt terug op wat je hebt ervaren, geleerd en wat misschien anders kan.
Het arrangement Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep D is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Fleur Broer
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-03-25 19:48:13
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Dit arrangement is vormgegeven in opdracht van het MBO College Lelystad door O3-effect.
O3-effect heeft als missie " Samen bouwen aan onderwijsinnovatie voor duurzame ontwikkeling.
www.O3-effect.nl
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Dit keuzedeel bestaat uit content gekoppeld aan de thema's:
1. Duurzaamheid en ik
2. Hoe duurzaam is de mode- en kledingindustrie
3. Voeding en duurzaamheid
4. Onderzoek naar de duurzaamheid van bedrijven en organisaties passend bij de opleiding
Leerniveau
MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding;
MBO, Niveau 3: Vakopleiding;
HAVO 4;
VMBO theoretische leerweg, 4;
MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
HAVO 3;
VWO 3;
HAVO 5;
VWO 4;
VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4;
VMBO gemengde leerweg, 4;
VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Natuur en groene ruimte;
Natuur, leven en technologie;
Duurzame consumptie en productie;
Energiestromen;
Energie;
Natuurlijke hulpbronnen en bronnen van energie;
Vitaal burgerschap;
Biodiversiteit;
Homeostase;
Ecologisch denken;
Handel;
Consumptie en consumenten-organisaties;
Dynamisch evenwicht;
Productie en consumptie;
Biologie;
Afhankelijkheid van biodiversiteit;
Economisch burgerschap;
Mens en natuur;
Scheikunde;
Ruil;
De mens en zijn fysieke- en ruimtelijke leefomgeving (duurzaamheid, ruimtelijke inrichting en milieu);
Arbeid, productie en bedrijfsleven;
Kunst en cultuur;
Economie;
Identiteit en diversiteit;
Gezondheid, bescherming en veiligheid;
Milieu;
Energie in de toekomst;
Systeem aarde;
Produceren en presenteren;
Voedselrelaties;
Bedreigingen van biodiversiteit;
Groen;
Sociaal-maatschappelijk burgerschap;
Mode en commercie;
Gezondheid;
Ethisch en integer handelen;
Transport, scheepvaart en logistiek;
Natuur [vervallen na 2014];
Kringlopen;
Verwerking agrarische producten;
Burgerschap;
Gezonde leefwijze;
Agrarische bedrijfseconomie;
Mens en maatschappij;
Natuur- en milieueducatie;
Duurzame ontwikkeling;
Voeding;
Landbouw breed;
Invloed van de mens;
Voedselrelaties in contexten;
Natuurkunde;
Natuur en milieu;
Duurzaamheid;
Ecosysteem;
Interdisciplinariteit;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
120 uur en 0 minuten
Trefwoorden
actie onderzoek, circulaire economie, duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, lelystad, leren voor duurzame ontwikkeling, lob, mbo, thematisch onderwijs, vo
Dit keuzedeel bestaat uit content gekoppeld aan de thema's:
1. Duurzaamheid en ik
2. Hoe duurzaam is de mode- en kledingindustrie
3. Voeding en duurzaamheid
4. Onderzoek naar de duurzaamheid van bedrijven en organisaties passend bij de opleiding
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.