IBS omschrijving
IBS Mijn leefomgeving
In dit IBS maak je kennis met de opleiding en de verschillende specialisaties. Je gaat aan de slag met de leerarrangementen en leert je eigen omgeving door een andere bril te bekijken.
Elke periode duurt 10 weken. In deze periode valt lesweek 1 weg, in verband met de introductieweek.
Week 10 staat in het teken van toetsen en afsluiten van de periode, inhoudelijk ben je daardoor 8 weken met het IBS bezig.
Integrale beroepssituatie
Als professional organiseer je bijeenkomsten en kun je informatie overdragen. Omdat je niet alles alleen kunt doen, moet je samenwerken en taken verdelen.
Je gaat aan de slag met je directe leefomgeving: je leefstijl, je verbruik, je vrijetijdsbesteding, woonomgeving en je eigen financiële huishouding. Daarnaast ga je inzicht krijgen in jouw kwaliteiten: wie ben jij? En hoe profileer je jezelf?
Opdracht
- Samen met je leerjaar organiseer je een verhalencafé.
- Het verhalencafé voer je aan het eind van de periode uit.
- Jullie presenteren wat je hebt geleerd over je directe leefomgeving (micro- en meso-omgeving). Bespreek hierbij je opgedane kennis, vaardigheden en ervaringen.
- Bij de organisatie houd je rekening met tijd, geld en mensen.
- De avond moet goed verlopen. Hiervoor is onderling overleg nodig. Jullie zijn samen verantwoordelijk, communicatie is dus heel belangrijk.
IBS toetsing
Beoordeling IBS
Bij elk IBS horen leerdoelen. De leerdoelen worden getoetst met de 3 IBS toetsen.
Voor dit IBS zijn dit de leerdoelen:
- Je kunt de basisbegrippen uit de beroepssituatie uitleggen.
- Je kunt de basisbegrippen uit de beroepssituatie plaatsen in je eigen leefomgeving.
- Je kunt projectmatig werken.
- Je kunt volgens de richtlijnen uit de beroepssituatie een evenement organiseren.
- Je kunt uit bestaande gegevens conclusies trekken die van toepassing zijn op je eigen leefomgeving.
- Je kunt op een correcte manier presenteren.
Toetsen
Er zijn 3 toetsmomenten die samen deze IBS afronden:
1. Kennistoets (individueel)
2. Plan van aanpak (groep)
3. Presentatie op inhoud en presentatievaardigheden (individueel/groep)
Het gemiddelde van deze drie toetsen is het eindcijfer voor deze periode.
Tijdens de periode maak je leerarrangementen en geef je elkaar feedback op gemaakte producten. Indien je onvoldoende deelneemt aan dit proces word je uitgesloten van deelname aan de kennistoets. Meer informatie vind je onder het kopje 'leerarrangmenten en feedback'.
|
Kennistoets |
|
Presentatie |
Bijbehorende leerdoelen |
Nr. 1 t/m 2 |
|
Nr. 2 t/m 6 |
Duur toets |
1 uur |
|
Minimaal 10 min. pp |
Weging |
1x |
1x |
1x |
Cesuur |
66% = 5,5 |
60% = 5,5 |
60% = 5,5 |
Resultaat |
Cijfer 1-10 |
Cijfer 1-10 |
Cijfer 1-10 |
Samenwerking |
Individueel |
Groep |
Individueel |
Downloads
Download hieronder alle betrokken documenten:
Betrokken werkprocessen
Het diploma Adviseur duurzame leefomgeving is opgebouwd uit verschillende werkprocessen.
Deze werkprocessen moet je uiteindelijk allemaal vaardig zijn op niveau 4 om de opleiding te kunnen afsluiten. Meer informatie over de werkprocessen en het diploma vind je op de Wiki Examinering.
Bij dit IBS zijn de volgende werkprocessen betrokken:
- B1-K1-W2: Communiceert met klanten, gasten, publiek en/of derden
- B1-K3-W1: Maakt een planning voor de organisatie van activiteiten
- B1-K3-W2: Bereidt de uitvoering van activiteiten voor
- B1-K4-W1: Plant en verdeelt de werkzaamheden
- B1-K4-W2: Begroot financiën
Leerarrangementen en feedback
De leerarrangementen die bij dit IBS horen zijn:
Op deze pagina kun je de LA's bekijken en downloaden. Ze zijn ook in Teams te vinden. Daar lever je jouw gemaakte producten in en geef je feedback.
Feedback friends
Gedurende de periode kom je regelmatig samen met je feedback friends. Je maakt leerarrangementen en geeft feedback op de leerarrangementen van anderen. Je waardeert de feedback die je krijgt onder begeleiding van een docent.
Bij onvoldoende LA’s, deelname aan het feedback proces of reflectie wordt je uitgesloten van deelname aan de kennistoets.
IBS lessen
Projectmanagement
Projectmanagement
Bij het thema 'projectmanagement' leren we jullie waar je aan moet denken bij het organiseren van een project of activiteit. Voordat je een project of activiteit gaat uitvoeren schrijf je eerst een 'plan van aanpak'. Hierin beschrijf je zo nauwkeurig mogelijk alle belangrijke aspecten die nodig zijn voor het organiseren van een succesvol project of activiteit.
Het 'plan van aanpak' is ook één van de drie toetsen die je deze periode krijgt.
Onderstaand format mag je gebruiken bij het maken van je plan van aanpak. Dit document volgt én de richtlijnen van de checklist én bevat alle hoofdstukken van projectmanagement.
Format 'plan van aanpak'
In hoofdstuk 1, 2 en 3 van projectmanagement werken jullie aan een samenwerkingsovereenkomst (de afspraken onderling in het projectgroepje), de achtergrond van het project (waar speelt het project zich af?) en aan het projectresultaat (waarom doen we het project en wat is het op te leveren eindresultaat van het project?).
In onderstaande PowerPoint vinden jullie meer informatie.
Plan van aanpak H1, H2 en H3
Per hoofdstuk van het plan van aanpak voor het Verhalencafé is er één werkblad gemaakt, hierin vindt je extra uitleg over wat er per hoofdstuk in het plan van aanpak moet staan en hoe dit verwerkt moet worden!
Werkblad Achtergronden en Werkblad Projectresultaat
In hoofdstuk 4 en 5 van projectmanagement werken jullie aan de projectactiviteiten van het project (welke taken of activiteiten moeten uitgevoerd worden om het projectresultaat te bereiken?) en de projectgrenzen en randvoorwaarden (welke grenzen en randvoorwaarden zijn er waar je rekening mee moet houden?).
In onderstaande PowerPoint vinden jullie meer informatie.
Plan van Aanpak hoofdstuk 4 en 5
Werkblad projectactiviteit en werkblad projectgrenzen en randvoorwaarden
In hoofdstuk 6 en 7 van projectmanagement beschrijven jullie met elkaar wat jullie tussenresultaten van het project zijn (wat hebben jullie tot nu toe gemaakt en hoe gaan jullie dat als groep op het einde verbeteren). In hoofdstuk 7 gaan jullie de kwaliteitsbewaking beschrijven van het project. Wat verstaan jullie bijvoorbeeld onder een kwalitatief sterk Verhalencafé en wat voor kwaliteit verwachten jullie van elkaars producten?
In onderstaande PowerPoint vinden jullie meer informatie.
Plan van Aanpak H6 en H7
Werkblad Tussenresultaten en Werkblad Kwaliteitsbewaking
In het begin van de periode hebben jullie een samenwerkingsovereenkomst gemaakt. Een groot gedeelte hiervan kan je gebruiken voor hoofdstuk 8 Beschrijving projectorganisatie.
Tevens verwerken jullie in hoofdstuk 9 'Planning' de doorlooptijd en deadlines van de projectactiviteiten maar ook maken jullie een draaiboek van de avond zelf.
Plan van Aanpak H8 en H9
Werkblad Beschrijving projectorganisatie en Werkblad Planning
In hoofdstuk 11 verwerken jullie een Risicoanalyse, hierin verwerk je de interne en externe risico’s voor jullie Verhalencafé. Wat kan ervoor zorgen dat jullie middag/avond niet doorgaat en hoe kun je dit voorkomen. Jullie maken ook een calamiteitenplan, zodat jullie altijd een plan B hebben voor het Verhalencafé.
Plan van Aanpak H11
Werkblad Risicoanalyse
Tot slot staat hieronder een powerpoint met daarin alle hoofdstukken nog één keer uitgewerkt met de vereiste per hoofdstuk beschreven. De PowerPoint begint met een herhaling van H11 Risicoanalyse.
Plan van aanpak H1 tot en met H11
Financieel management
Financieel management
Bij het organiseren van een activiteit is het essentieel dat je van te voren een goede inschatting maakt van de kosten die je denkt te gaan maken. Hieronder vallen natuurlijk de inkoopkosten van de hapjes en drankjes die jullie de genodigden gaan aanbieden. Maar denk ook aan de kosten van de huur van de locatie, promotiekosten, personeelskosten, .... , etc. Ook moeten jullie onderscheid kunnen maken tussen vaste- en variabele kosten. Uiteindelijk wordt dit allemaal verwerkt in de kostenbegroting en uiteindelijk ook in een kostenoverzicht. Tijdens het thema financiën gaan we hier verder op in.
In onderstaande PowerPoint vinden jullie de introductie van het thema Financiën en de uitwerking van de opdracht waarin jullie hebben geoefend met inkoopprijzen inclusief en exclusief btw.
Bij het organiseren van een evenement maak je uiteraard kosten. Denk aan inkopen die je moet doen voor de catering of de aankleding van het Verhalencafé. Een duidelijk overzicht van deze kosten maar je in een kostenoverzicht. In onderstaande PowerPoint leggen we uit hoe zo'n kostenoverzicht moet worden ingedeeld.
Marketing en communicatie
Jullie kunnen de beste en mooiste ideeën hebben voor een activiteit maar hoe zorg je dat mensen op de hoogte zijn van jullie activiteit? Hoe betrek je ze bij de uitvoering en hoe kom je erachter dat het doel van je activiteit ook behaald is? Tijdens het thema marketing & communicatie leren we jullie hoe je bijvoorbeeld een promotiecampagne kan opzetten en hoe je passend communiceert naar de genodigden.
In onderstaande PowerPoint vinden jullie de introductie van het thema van Marketing en communicatie. Marketing en communicatie is veel meer dan alleen ervoor zorgen dat de verkoopcijfers omhoog gaan. Bij Marketing en communicatie komt ook psychologie en sociologie terug maar laat vooral je creatitviteit zien!
Daarnaast starten we met het beschrijven van de missie en visie van Yuverta, erg belangrijk voor het onderdeel 'achtergronden' uit het 'Plan van aanpak'.
Nu jullie de missie en visie van Yuverta mbo Tilburg hebben onderzocht is het belangrijk dat alle keuzes voor het uitvoeren van het evenement in lijn zijn met deze missie en visie. Dit begint bij keuzes die gemaakt worden voor de marketingmix.
In onderstaande PowerPoint lees je wat de markingmix is.
Jullie gaan een bijeenkomst organiseren voor Yuverta mbo Tilburg. Uiteraard wordt dit een goed georganiseerde avond maar het is natuurlijk ook belangrijk dat mensen weten wat ze mogen verwachten, wanneer het is, etc. Communicatie is daarom erg belangrijk. Maar hoe communiceer je zo dat er geen ruis ontstaat?
In onderstaande PowerPoint wordt uitgelegd wat communicatie is en wat verschillende communicatiemodellen zijn.
Jullie hebben nagedacht over het juiste communicatiemiddel of medium om de genodigden van de informatieavond te informeren. Maar hebben jullie al nagedacht over een logo en een slogan? In onderstaande PowerPoint wordt uitgelegd wat een logo en een slogan is en waar je op moet letten bij het onderwerp ervan.
De verborgen impact
Bij de opleiding staat duurzaamheid centraal. Maar wat is duurzaamheid en wat is jouw plan om te verduurzamen? Tijdens het thema 'De verborgen impact' gaan we onderzoeken wat jouw impact is op onze planeet.
Op dit moment kijken we meestal alleen naar milieu-impact tijdens het gebruik van ee product, terwijl het maken en vervoeren ook impact heeft. We kijken verder vooral naar klimaateffecten, maar als we ons alleen focussen op het klimaatprobleem en ons niet op waterschaarste, luchtvervuiling of plastic soep, dan heben we nog steeds een probleem.
Verborgen impact is dus de totale impact van een product op klimaat, natuur en milieu. Als je alle soorten impact aan de andere kant van de wereld vergelijktmet de klimaatimpact tijdens gebruik, dan blijkt dat het grootste deel van onze impact veborgen is.
Alle informatie uit de les is terug te lezen in het boek:
De verborgen impact - alles voor een eco-positief leven van Babette Porcelijn
Alle lessen zijn onderaan deze pagina terug te vinden.
impact filmpje
impact 2
Samenwerken
Hieronder staat het samenwerkingsovereenkomst document, deze gebruiken jullie om als projectgroep afspraken op papier te zetten als deadlines, aanwezigheid en het bijhouden van een logboek. Gebruik het format hieronder! Dit is tevens hoofdstuk 1 van je Plan van Aanpak en een gedeelte van hoofdstuk 8 Beschrijving projectorganisatie.
Circulaire economie
Economie?!
Economie?!
Doelen van de les:
- Je kan uitleggen wat het woord economie betekend
- Je kan uitleggen wat welvaart is
- Je kan uitleggen hoe welvaart wordt gemeten in een economie
- Je kan voorbeelden geven van productie en consumptie
- Je kan voorbeelden geven van goederen en diensten
- Je weet wat circulair betekend
Economie komt uit het oude Grieks en betekend letterlijk huishoudkunde. Het gaat om een wetenschap die zich bezighoudt met de keuzes die mensen maken. In de meeste gevallen gaat dit over de productie en consumptie van goederen en diensten.
Productie is iets maken en consumptie is ergens gebruik van maken. Een producent maakt iets en een consument gebruikt iets. Dit kunnen goederen of diensten zijn, goederen kun je bezitten en diensten kan je inhuren of verlenen. Door iets te produceren kan je waarde toevoegen aan grondstoffen. Neem bijvoorbeeld hout, van hout kan een vogelhuisje worden gemaakt dat van meer waarde is dan het stuk hout.
Als men spreekt over een economie spreekt men ook vaak over welvaart van een land of de inwoners van een land. Welvaart is de mate waarin iemand in staat is om in zijn/haar behoefte te voorzien met diensten en goederen.
Kleine geschiedenis van de mensheid
Kleine geschiedenis van de mensheid.
Doelen van de les:
- Je kan een globale uitleg geven over hoe de mens zich maatschappelijk heeft ontwikkeld
- Je weet welke “drie” maatschappelijke revoluties de wereld hebben doen veranderen.
Het is na mijn weten “goed” om te weten waar wij als mensen vandaan komen. Hoe zijn beschavingen ontstaan en wat kunnen we daarvan leren. Op wikiwijs staan een aantal filmpjes van Kurzgesagt die uitleg geven over verschillende onderwerpen van dit ontstaan, tip kijk hiernaar.
De geschiedenis van de mensheid
Toen de tijd geschiedenis werd
Vraag en aanbod
Vraag en aanbod.
Doelen van de les:
- Je kan het begrip vraag en aanbod uitleggen
- Je kan uitleggen wat er gebeurd in een economie als er meer vraag dan aanbod is.
- Je kan uitleggen wat er gebeurd in een economie als er meer aanbod dan vraag is
- Je kan uitleg geven over welke negatieve effecten plastic heeft op onze leefomgeving
De vraag naar en het aanbod van goederen en diensten bepalen de prijs. Bij een toenemende vraag en minder aanbod zal over het algemeen de prijs stijgen. Bij een afnemende vraag en een toenemend aanbod zal over het algemeen de prijs dalen.
De vraag en aanbod is door de jaren heen gestegen, zo is het steeds gemakkelijker om een bepaald product of dienst te leveren. Dit is mede mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van plastic.
Alleen heeft dit ook een keerzijde, hier een aantal feiten over plastic:
- Gemiddeld bestaat 19% van ons jaarlijkse afval bestaat uit plastic.
- Zo’n 5 miljard ton plastic beland op de vuilnisbelt of belandt in ons milieu
- Tussen de 5 en 13 miljoen plastic stroomt daarvan de grote oceaan in.
- Microplastic komen wel 4 tot 23 keer meer terug in onze akkers dan in onze oceanen.
- Microplastics en nanoplastics worden terug gevonden in onze voedselketen.
- Plastic vervuild niet alleen ons milieu maar draagt ook bij aan klimaatverandering. Dit door de procutie, verbranding en recycling van plastic
Schaarste, draagkracht en prijzen
Consumptie en plastic
Afval of reststroom
Infographic bioplastics
Extra's
Plastic vervuiling: hoe mensen de wereld veranderen in plastic
Stad en wijk
Deze periode staat de leefbaarheid van je eigen wijk, dorp of stad centraal. Je hebt al een subjectief beeld van de leefbaarheid (je eigen ervaring en mening) en door de lessen Stad en Wijk en een zogenaamde wijkschouw krijg je een meer objectief beeld.
In deze periode besteden we aandacht aan:
-Sociale en fysieke kant van leefbaarheid
-Subjectieve en objectieve kant van leefbaarheid
-Sociale cohesie, voorzieningen en bewonersparticipatie
-Demografie, doelgroepen, SWOT-analyse.
En als je dat onderzoek gedaan hebt kun je daarna kijken naar verbetermogelijkheden dus daar gaan de laatste lessen over.
Les 1 Introductie stad en wijk en blik op je eigen wijk
Les 2: sociale leefbaarheid en introductie van LA Mijn Wijk
Les 3 over onderzoek naar je wijk
Les 4: SWOT-analyse
Lesdoelen:
- Aan het eind van de les kan je objectief onderzoek uitvoeren
- Aan het eind van de les weet je waaruit een SWOT-analyse bestaat
- Aan het eind van de les kan je een SWOT-analyse uitvoeren op je eigen buurt/wijk
Les 5: Demografie - Sociale cohesie
Lesdoelen:
- Aan het eind van de les kan je opzoeken hoe de demografie in jouw wijk opgebouwd is.
- Aan het eind van de les weet je dat je door middel van sociale interactie de levenskwaliteit in een wijk kan bevorderen.
- Aan het eind van deze les kan je een SWOT-analyse maken over de sociale kenmerken van je wijk.
Les 6 Verbeteren van de leefbaarheid
Lifestyle
Week 1 introductieweek
Week 2
Leerdoelen:
- Kennismaking met elkaar en de mogelijke werkdomeinen vanuit lifestyle.
- Wat is (positieve) gezondheid en welke ontwikkelingen zien we in de samenleving.
- Door welke factoren wordt gezondheid bepaald? Je kunt voorbeelden benoemen.
- Wat zijn welvaartsziekten en welke oorzaken kunnen we herleiden
- Welke soorten zorg zijn er en waar zijn we vanuit lifestyle actief.
Opdracht: Start met LA 1 met het vullen van de Eetmeter en het bijhouden van de voeding
Week 3:
Leerdoelen:
Aan het einde van de les:
- Weet je wat het verschil is tussen voeding en vulling gerelateerd aan de schijf van vijf
- Heb je basiskennis over de energiebalans
- Kun je de schijf van vijf uitleggen met concrete voorbeelden.
- De richtlijnen van de schijf van vijf noemen.
- Je eigen voedingspatroon beschrijven en aangeven welke adviezen het voedingscentrum hierover geeft.
- Begrijp je hoe met behulp van het ANGELO-raamwerk de invloed van jouw omgeving op je gezondheid in beeld kunt brengen.
Week 4
Deze week hebben we nogmaals naar het verschil tussen voeding en vulling gekeken en naar het Angelo Raamwerk en hebben we de vertaling gemaakt naar het leerarrangement.
Week 5 stond in het teken van de feedback friends.
Week 6 leerdoelen:
Je kunt de vier verschillende leefstijlen volgens het BSR uitleggen en kenmerken benoemen.
Je kunt onderscheid maken tussen levensfases en doelgroepen en dit koppelen aan leefstijlaspecten.
Week 7 leerdoelen
Je snapt hoe de stappen werken om ongezonde eetgewoontes te veranderen.
Je kan het begrip sociologie herkennen.
Je kan uitleggen wat de invloed is van de stijgende welvaart, verzuiling, globalisering en individualisering voor een invloed heeft op de leestijl van de mens
Kan je verschillende welvaartziekten benoemen en herkennen
Je kan aangeven op welke zaken we onze leefstijl moeten veranderen en je kan hier een preventief voorbeeld van geven
Week 8 leeerdoelen:
- Aansluitend op onderwerp welvaartziektes hoge bloeddruk nader toegelicht.
- Je begrijpt dat er verschillende vormen van opvoeding zijn en begrijpt rol van opvoeding bij leefstijl.
Week 9 herhalen voorbereiding toets. Bijgevoegd rode draad powerpoint en vragen van jongens tegen de meisjes
Vrijetijd
Week 1: introductie ADL
Week 2: introductie in Vrijetijd
Kennis maken, afspraken maken.
Deze begrippen komen aan bod:
- Vrijetijd
- Leisure
- Vrijetijdbesteding
- Soorten vrijetijdsbesteding
- Vrijetijdsmanagement
Water en energie
Deze periode staat in het teken van de introductie met het vakgebied water en energie. We beginnen dicht bij huis door te starten met de herkomst en productie van elektriciteit en drinkwater en de verwerking van afvalwater.
Je gaat je eigen elektriciteitsverbruik en watergebruik onderzoeken. Hoe zien de jaarafrekenigen er uit en wat betekent dat. Je gaat op zoek naar manieren om je drinkwater en elektriciteitsverbruik te verminderen.
Verslagvaardigheden
In het kopje Verslagvaardigheden vind je werkbladen die te maken hebben met het maken van een verslag. Deze werkbladen helpen je bij het voldoen aan de eisen voor het maken van een verslag, alsmede hoe APA-bronvermedling in een verslag wordt gezet.
In onderstaande werkblad kun je vinden d.m.v. een stappenplan hoe je voldoet aan de eisen van het maken van een verslag en het juist vermelden van de APA-bronvermelding.
Werkblad Checklist verslag en APA-bronvermelding
In onderstaande werkbladen kun je staat er een uitleg over hoe je op verschillende manieren kan zoeken naar bronnen en hoe je de gevonden bronnen kan toetsen op betrouwbaarheid.
Werkblad zoekvaardigheden
Werkblad Betrouwbare bronnen