L2-P2 IBS Mijn onderneming

L2-P2 IBS Mijn onderneming

IBS omschrijving

IBS Mijn onderneming

In dit IBS ga ontdekken hoe je zelf een onderneming kunt opzetten binnen je specialisatie. Om dit te doen moet je veel weten van ondernemen, maar je moet ook nadenken over het duurzame aspect van je onderneming. Daarnaast ga je je ontwikkelen op het gebied van de 21e eeuwse vaardigheden. Je mag deze onderneming alleen of met een groepje opzetten.

Elke periode duurt 9 weken. Week 9 staat in het teken van toetsen en afsluiten van de periode, inhoudelijk ben je daardoor 8 weken met het IBS bezig.

 

Integrale beroepssituatie

In de nieuwe economie vraagt ondernemen en ondernemend zijn andere vaardigheden van je. Je gaat een onderneming op innovatieve wijze in de markt plaatsen. Hierbij houd je rekening met de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, milieu, klimaatadaptatie, circulaire economie, MVO en duurzame consumptie.

De nieuwe economie vraagt om andere vaardigheden (21th century skills): een onderzoekende houding, een bijdrage willen leveren aan de wereld, maatschappelijk verantwoord handelen. Maar je moet ook verschillende rollen aan kunnen nemen, de kwaliteit hoog houden, mensen stimuleren en netwerken opbouwen, streven naar continue verbetering. Je streeft naar waardemaximalisatie in plaats van winstmaximalisatie.  

Daarnaast houd je je natuurlijk aan de geldende wet- en regelgeving en voer je een sluitende administratie.

 

Opdracht

Zet een onderneming op innovatieve wijze in de markt. Hou hierbij rekening met de nieuwe economie en de 21th century skills.

IBS toetsing

Beoordeling IBS
Bij elk IBS horen leerdoelen. De leerdoelen worden getoetst met de 3 IBS toetsen.
Voor dit IBS zijn dit de leerdoelen:

1. Je kunt de basisbegrippen behorende bij deze beroepssituatie uitleggen.
2. Je kunt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
3. Je kunt een ondernemingsplan schrijven.
4. Je kunt uitleggen hoe je samenwerking en netwerkvorming kunt bevorderen en toepassen op je eigen onderneming.
5. Je kunt reflecteren op je eigen ondernemend handelen.
6. Je kunt het verband aantonen tussen je specialisatie en jouw onderneming.

Toetsen
Er zijn 3 toetsmomenten die samen deze IBS afronden:

1.         Kennistoets (individueel)
2.         Ondernemersverslag (individueel/groep)
3.         Podcast (individueel)

Het gemiddelde van deze drie toetsen is het eindcijfer voor deze periode.

De kennistoets bestaat uit een algemeen IBS deel en een specialisatie deel. Om toegelaten te worden tot de kennistoets moet je een aantal LA's maken en feedback geven. Dit lees je onder het kopje 'Leerarrangmenten en feedback'.  

Toetsen Kennistoets

Ondernemingsverslag

Podcast
Bijbehorende leerdoelen Nr. 1 Nr. 2 t/m 4 Nr. 5 t/m 6
Duur toets 1 uur n.v.t. n.v.t.
Weging 1x 1x 1x
Cesuur 66% = 5,5 60% = 5,5 60% = 5,5
Resultaat Cijfer 1-10 Cijfer 1-10 Cijfer 1-10
Plaats School n.v.t. n.v.t.
Samenwerking Individueel Individueel / Groep Individueel

 

Deze periode is het ook mogelijk om een formatief assessment aan te vragen. Extra informatie hierover vind je in onderstaande PowerPoint.

Formatief toetsen 'Mijn onderneming'

Documenten toetsing

Betrokken werkprocessen

Het diploma Adviseur duurzame leefomgeving is opgebouwd uit verschillende werkprocessen.

Deze werkprocessen moet je uiteindelijk allemaal vaardig zijn op niveau 4 om de opleiding te kunnen afsluiten.  Meer informatie over de werkprocessen en het diploma vind je op de Wiki Examinering.

Bij dit IBS zijn de volgende werkprocessen betrokken:

  • B1-K2-W3: Bevordert samenwerking en versterkt netwerken
  • B1-K2-W4: Evalueert de dienstverlening
  • B1-K3-W1: Maakt een planning voor de organisatie van activiteiten
  • B1-K3-W2: Bereidt de uitvoering van activiteiten voor
  • B1-K3-W4: Rondt de activiteit af en draagt zorg voor de duurzame leefomgeving
  • B1-K4-W1: Plant en verdeelt de werkzaamheden
  • B1-K4-W2: Begroot financiën
  • B1-K4-W3: Bewaakt financiën

Leerarrangementen en feedback

De leerarrangementen die bij dit IBS horen zijn:

Op deze pagina kun je de LA's bekijken en downloaden. Ze zijn ook in Teams te vinden. Daar lever je jouw gemaakte producten in.

Feedback friends
Gedurende de periode  kom je regelmatig samen met je feedback friends. Je maakt leerarrangementen en geeft feedback op de leerarrangementen van anderen. Je waardeert de feedback die je krijgt onder begeleiding van een docent.

Voor de voorbereiding gebruik je onderstaande formats:

Invulformat

Bij onvoldoende LA’s en/of deelname aan het feedback proces word je uitgesloten van deelname aan de kennistoets

Dubbele specialisatie
Volg je 2 specialisaties? Dan maak je 1 extra LA van een specialisatie.  

De verschillende niveaus van feedback

 

De verschillende niveaus van feedbackgeven

Voorbeelden

Compliment

Uit de feedback blijkt overduidelijk dat de student het leerproduct positief waardeert

“Goed geschreven, mooi en leesbaar verslag” of “Goede zinsopbouw met weinig spelfouten”.

Leesbewijs

Uit de feedback blijkt dat de student het product serieus heeft gelezen

“Mooi zoals je beschrijft dat je een oud jampotje altijd nog kan gebruiken om schroefjes in te bewaren” of “Het was mij nog niet helemaal duidelijk wat je bedoelde met de stakeholder-analyse”

Begripsvorming

Uit de feedback blijkt dat de student een betekenisvolle relatie kan leggen tussen verschillende aspecten van het leerproduct

“Het concept dat jullie uit hebben gewerkt sluit goed aan bij jullie marktonderzoek doordat het aansluit bij de psychografische kenmerken.”; of “Het advies dat je op langer termijn geeft wordt niet onderbouwd door jullie onderzoeksresultaten, hierin hebben je het over…”

Aanvulling

Uit de feedback blijkt dat de student een relevante aanvulling op het leerproduct heeft geleverd

“Bij het uitvoeren van de stakeholder-analyse, kan je de Gemeente Tilburg nog toevoegen die hebben belang bij de community(BRON)” of “bij de verantwoording van de onderneming worden de 4C beschreven, maar je kan de 4C aanvullen met de volgende marketing tool (BRON) “

Verbetering

Uit de feedback blijkt dat de student met nieuwe informatie binnen de kennisobject heeft aangegeven hoe en met welke resultaat het leerproduct wordt verbeterd

“Het advies dat je hebt uitwerkt wordt nog beter onderbouwd als je bij het onderzoek ook deze marktanalyse (BRON) zou uitgevoerd”

Verrijking

Uit de feedback blijk dat de student met nieuwe relevante informatie buiten dit kennisobject heeft aangegeven hoe en met welk resultaat het leerproduct substantieel word verbeterd

Of

Uit de feedback blijkt dat de student in staat is aan te geven met welke achterliggende theorie het leerproduct kan worden verbonden en hoe daardoor de kwaliteit van het leerproduct substantieel wordt verrijkt.

"Na het bestuderen van het visiedocument over de stad van de toekomst en het verkennen van innovatieve stedelijke ontwikkelingen, ben ik tot de conclusie gekomen dat het huidige leerproduct zich voornamelijk richt op traditionele stedelijke planning. Ik geloof echter sterk dat de integratie van duurzaamheidsprincipes het leerproduct aanzienlijk kan verrijken. Door de nadruk te leggen op groene infrastructuur, slimme mobiliteit, circulaire economie en veerkrachtige gemeenschappen, kunnen studenten leren hoe ze de stad van de toekomst kunnen ontwerpen en beheren op een duurzame en inclusieve manier (BRON). Dit zal de kwaliteit van het leerproduct verbeteren door studenten voor te bereiden op de uitdagingen van een snel veranderende stedelijke omgeving en hen te inspireren om positieve veranderingen te bewerkstelligen."

IBS lessen

Hieronder zie je de opstart lessen van elke week. Deze geven richting aan het proces waar jullie doorheenlopen. De lessen zijn ingedeeld aan de hand van het Sustainable Business Model Canvas model en het onderstaande model waar we deze periode mee gaan werken.

Opstartfase

In week 1 gaan we aan de slag met het creëren van het product of de dienst van de onderneming aan de hand van creatieve technieken. De SWOT-analyse wordt geïntroduceerd en we kijken naar de interne zwakten en sterkten van jullie onderneming.

Onderzoeksfase

In week 2, 3 en 4 richten we ons op de onderzoeksfase, in deze fase maak je kennis met verschillende onderzoeksmethodieken.

Ontwerpfasse

In week 5 en 6 staat het ontwerpproces centraal. Met de input van de onderzoekfase gaan we aan de slag met het creëren van een pretotype van het product of de dienst. Ook gaan we deze testen en bijstellen. In deze weken werken we samen aan het product en leer je door middel van methodieken je product uit te werken van A tot Z.

Realisatiefase

In week 7 en 8 gaan we door naar de realisatiefase. Hierin ronden jullie het BMC model af en gaan jullie aan de slag met het uitwerken van verschillende aspecten. Daarnaast nemen jullie de podcast op. We verwachten dat jullie in deze weken ook de rest van de opgeleverde producten af aan het ronden zijn en dat de laatste puntjes op de i worden gezet.

Week 1

Tijdens de eerste les krijg maken we kennis met de Nieuwe Economie. Aan de hand van een aantal voorbeelden zul je leren hoe deze economie in elkaar steekt en wat hiervan belangrijk is voor jouw eigen onderneming! Ook maak je kennis met onze ADL-rollen en leer je jezelf kennen als professional middels de 16personalities test. Op basis hiervan kun je straks de sterkten en zwakten in kaart brengen van jullie onderneming.

Opstart IBS Mijn onderneming

Stappenplan opdracht 1 - 16 personalities test en opdracht 2 - ADL rollen

Week 2

Tijdens de opstart in week 2 hebben we het over LA 1 met de interne analyse en externe analyse van jouw onderneming! Jullie gaan aan de slag met modellen voor zoals de DESTEP-, ABCD- en de interne analyse. Uiteindelijk is dat de basis voor de SWOT-analyse.

Opstart week 2

Week 3

In week 3 gaan jullie verder met de onderzoeksfase voor binnen de onderneming. Met name is er aandacht voor de externe analyse. Daarnaast onderzoeken we ook de ecologische en sociale impact van een bedrijf die handelt binnen de principes van de nieuwe economie

Opstart week 3 - externe analyse | ecologische en sociale impact

Week 4

In week 4 blikken we terug naar de onderzoekfase en ronden we deze af. Op basis van de SWOT analyse weten jullie hoe je de sterke kwaliteiten van het team kunnen inzetten om in te spelen op de kansen van de markt.

In deze week starten we ook met de volgende fase van het ondernemerschap namelijk de ontwerpfase.

Opstart week 4 - Ontwerpfase

Week 5

In de ontwerpfase gaan we een pretotype maken aan de hand van de lessen. Dit zal de basis vormen van jullie prototype. In de onderstaande les kun je de opstart vinden. Daarnaast staat onder het mapje Business Model Canvas nog meer uitleg!

Opstart week 5

Week 6

In de ontwerpfase gaan we een pretotype maken aan de hand van de lessen. In de onderstaande les kun je de opstart vinden.

Opstart week 6

Week 7

In week 7 staat het uitwerken van het ondernemersverslag centraal. Hier bieden we de ruimte om volledig aan het verslag te werken zodat je deze kunt inleveren.

Opstart week 7

Missie en visie

De missie en visie van jullie onderneming is belangrijk. Waar sta je voor en waarom? Waar wil je heen met je bedrijf? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om eerst een basis te leggen. Aan de hand van de onderstaande lessen krijgen jullie steeds meer input voor het formuleren van de missie en visie van jullie onderneming. De belangrijkste vraag die je jezelf steeds zou moeten stellen is: Waarom vind ik dit belangrijk?

 

Brainstormen

Tijdens de brainstormles behandelen we de eerste aanzet in het starten van een eigen onderneming. We gaan aan de slag met het tot stand brengen van mooie, bruikbare ideeën voor jullie onderneming. Dit alles door middel van creatieve technieken.

 

Interne analyse

We starten deze periode met de interne analyse van je onderneming. Waar liggen jullie krachten & zwakten bijvoorbeeld? Om dit te achterhalen, gaan jullie eerst individueel na waar jouw krachten en verbeterpunten liggen. Hier hebben we een interessante persoonlijkheidstest voor. In het onderstaande stappenplan kun je deze vinden.

Daarnaast maken jullie kennis met de ADL-rollen, ofwel: de Adviseur Duurzame Leefomgeving rollen. Met het stappenplan leer je kennis maken met de rollen en maak je een vertaling van de testresultaten naar de ADL-rollen.

Vaak kun je jezelf identificeren met 1 of 2 van de ADL-rollen. Dat betekent dat dit een sterkte is binnen de onderneming. De rollen waar je je niet in kan vinden, zal dan misschien een zwakte zijn. Wanneer je samen met je projectgenoten de resultaten vergelijkt, kun je in kaart brengen waar jullie sterktes en zwaktes liggen! Het stappenplan helpt je hier verder mee, verwerk de resultaten en bevindingen in de interne analyse.

 

Externe analyse

Na het in kaart brengen van de micro omgeving ga je nu de externe omgeving analyseren. Dit doe je op macro- en meso- niveau. 

 

Waarom zijn bedrijven zoals als Apple zo succesvol terwijl ze in principe hetzelfde product verkopen als HP of Dell. De Golden Circle leg dit uit.

Nieuwe economie

 

Voor LA 2 'Ecologische en sociale impact' onderzoek je een bedrijf die handelt volgens de principes van de nieuwe economie. Hierbij doe je onderzoek naar wat een bedrijf zelf zegt en wat externe bronnen.

Marktverkenning

In de PowerPoint hieronder kun je informatie halen over de DESTEP analyse, alsmede de ABCD analyse. Hierin wordt ook uitgelegd hoe je uiteindelijk de SWOT-analyse gaat maken!

PowerPoint DESTEP analyse en ABCD analyse

In het Word bestand hieronder staat een stappenplan hoe jullie als groep kunnen voldoen aan Hoofdstuk 1 en Hoofstuk 3 van het ondernemingsverslag. Lees het eerst rustig door voordat je aan de slag gaat!

Word bestand instructie H1 en H3

The Sustainable Business Model Canvas

Business Model Canvas

Het BMC bestaat uit 11 bouwstenen die alle aspecten van een bedrijf omvatten. Zowel intern als extern. Deze bouwstenen gaan over je organisatie, waardepropositie, klanten, leveranciers, kosten en opbrengsten. Daarnaast gaan wij ook aan de slag met de sociale en ecologische opbrengsten en kosten. Met het BMC identificeer je de sterke en zwakke punten van je organisatie en product of dienst. Ook is het een goed hulpmiddel om naar de markt, klanten en je bedrijfsstrategie te kijken. Al met al geeft het een overzicht van het proces waar je in deze periode doorheenloopt. Aan de hand van de lessen, de LA's en workshops vul je je BMC deze periode in. Aan het eind van de periode tijdens de dragons den gebruik je het BMC om aan te tonen dat jullie bedrijf goed in elkaar zit. Een erg belangrijk onderdeel dus! In onderstaande PowerPoints lees je meer informatie over het Business Model Canvas.

Financieel management

In onderstaande PowerPoint bespreken we begrippen uit de vorig jaar. Begrippen als omzet, afzet, brutowinst, ...., etc. 

Podcast

Podcast instructievideo

Hoe maak je een podcast in 6 stappen.

Tijdens deze periode gaat ieder een podcast maken. Wat zijn de kenmerken van een podcast en welke elementen komen in een podcast voor. Dat ga je ontdekken in de opdracht 'podcast beluisteren'. 

Podcast voorbereiden.

Voordat je de podcast gaat opnemen moet je jouw ideeen uitwerken. Je moet nadenken over zowel de inhoud als de vorm.  

 

Een goed begin is het halve werk. Voor een goede intro geldt hetzelfde, als je een goede intro voor je podcast hebt kun je mensen overtuigen om de rest van je podcast te gaan beluisteren.

In de PowerPoint hieronder kun je lezen hoe je de ADL-rollen kan verwerken in je podcast. De rollen zijn erg uitgebreid aan de hand van de DISC-profielen. Bestudeer de powerpoint goed!

Les Podcast in combinatie met de rollen

Samenwerken

 

De opdracht '16 personalities test en ADL-rollen' maak je individueel, zorg dat je de resultaten van de opdracht verwerkt in een document en upload in Teams. Deze heb je later in de periode nog nodig voor o.a. het Document verantwoording en de Podcast.

 

 

Op basis van de opdracht 16 personalities en ADL-rollen zijn de groepen gevormd (zover mogelijk).

In onderstaand bestand vind je de groepsindeling met ieders sterke rollen en persoonlijkheidstype.

Groepsindeling MON

 

In het Document verantwoording ADL-rollen leg je van start tot finish vast hoe je tijdens het IBS hebt gewerkt aan je leerdoelen. Het gehele document vormt input voor het goede gesprek én voor de podcast aan het einde van de periode.

 

Het format samenwerkingsovereenkomst gebruik je om duidelijke afspraken te maken met je projectgroep. Hierin maak je gezamelijk o.a. afspraken zoals regels over aanwezigheid, deadlines en verslaglegging.

Iedereen heeft kwaliteiten en deze kun je inzetten binnen de samenwerking. Op deze manier kan jij het verschil maken binnen jouw groepje. Met onderstaande opdracht ga je samen met jouw groepje verdiepen op welke manier ieder zijn of haar kwaliteiten gaat inzetten binnen de samenwerking.

Circulaire economie

Circulair economie.

Deze periode staat in het teken van ondernemen in de circulaire economie.

Circulaire processen zijn al eeuwen oud, vanaf het begin van de aarde zijn verschillende processen circulair en in balans met elkaar. Biotische en abiotische factoren hebben grote invloed op elkaar. Iets is biotisch als het leeft of heeft geleefd. Al het levenloze materiaal wordt abiotisch genoemd. Deze factoren bij elkaar wordt een ecosysteem genoemd.

Er zijn veel verschillende ecosystemen, denk aan het bos, de woestijn of koraalriffen. Hierin hebben verschillende organisme en hun omgeving invloed op elkaar. Planten produceren organische stoffen doormiddel van zonne-energie en koolstofdioxide. Consumenten, consumeren planten om aan bepaalde voeding stoffen te komen. Als een producent of consument dood gaat, zijn er onderdelen in de natuur die dit dode organische materiaal omzetten naar nutriënten. Deze nutriënten worden weer opgenomen door planten, zodat deze kunnen groeien. Alles staat in verbinding met elkaar, het ene kan niet leven zonder het andere.

Kenmerken van een ecosysteem zijn:

  • Netwerk van relaties tussen organismen
  • Circulatie van energie en materie
  • Dynamisch evenwicht
  • Zelf herstellend vermogen
  • Relaties met andere ecosystemen

In het verleden
Circulaire – leven met de natuur (consument)

Deze processen in de natuur zijn lang circulair geweest, wij mensen maakte deel uit van het ecosysteem. Wij waren consumenten in het ecosysteem, wij namen en gaven terug aan de natuur. In de loop der tijd is ons gedrag en onze houding ten aanzien van de natuur veranderd. De mens is zich gaan gedragen als producent.

In het heden
Lineair – consumptie maatschappij (producent)

Sinds we op grote schaal grondstoffen en fossiele brandstoffen delven. Is er een weggooimaatschappij gecreëerd. We maken een product, gebruiken een product en gooien het product weg. Er was toen der tijd nog geen reden om nog iets met een product te doen. Nu grondstoffen en fossiele brandstoffen schaars worden, wordt afval weer van waarde. We moeten na gaan denken over het gebruik van producten in de toekomst. Het gebruik van nieuwe grondstoffen moet geminimaliseerd worden en het hergebruik gemaximaliseerd.  

In de toekomst
Circulair – biologische en technologisch (consument en producent)

De definitie van circulaire economie.
Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen, hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken centraal staat.

Lifestyle

Week 7 geen les Den Haag

Week 8 en 9 Lifestyle en duurzaamheid en coaching

Stad en wijk

Deze periode staat in het teken van het werken met vrijwiligers in het maatschappelijke veld. Als professional doe je dat op een methodische manier; werven, vinden en binden. 

We koppelen deze theorie aan een opdracht uit Udenhout; het helpen opzetten van een buurtthuis, samen met wijkbewoners en aantal stakeholders. 

Vrijetijd

In deze periode gaan we samen als 'ondernemers in de vrijetijd' aan de slag. 

We hebben onze eerste opdracht al binnen.

LA3 VT

Verdiepende artikelen vrije tijd

Water en energie

Verslagvaardigheden

In het kopje Verslagvaardigheden vind je werkbladen die te maken hebben met het maken van een verslag. Deze werkbladen helpen je bij het voldoen aan de eisen voor het maken van een verslag, alsmede hoe APA-bronvermedling in een verslag wordt gezet.

Voorwaarden Checklist verslag

In onderstaande werkblad kun je vinden d.m.v. een stappenplan hoe je voldoet aan de eisen van het maken van een verslag en het juist vermelden van de APA-bronvermelding.

Werkblad Checklist verslag en APA-bronvermelding

In de PowerPoint die hieronder staat is nogmaals te vinden hoe je de betrouwbaarheid van een bron kan controleren, een stappenplan om één bron APA te vermelden en alsmede hoe je een serie/netflix/documentaire APA kan vermelden.

PowerPoint stappenplan APA en APA voor serie's, Netflix, films etc.

In onderstaande werkbladen kun je staat er een uitleg over hoe je op verschillende manieren kan zoeken naar bronnen en hoe je de gevonden bronnen kan toetsen op betrouwbaarheid.

Werkblad zoekvaardigheden

Werkblad Betrouwbare bronnen

  • Het arrangement L2-P2 IBS Mijn onderneming is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-06-25 15:57:35
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Informatie en lesmateriaal bij het IBS 'Mijn onderneming'. Leerjaar 2 - periode 2 Schooljaar 2023-2024
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Podcast instructievideo
    https://www.youtube.com/watch?v=N4pdeiCL3mc
    Video
    Hoe maak je een podcast in 6 stappen.
    https://www.youtube.com/watch?v=ahGL26YLVUo
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    MBO Tilburg - Adviseur duurzame leefomgeving. (2022).

    L2-P2 IBS Mijn onderneming

    https://maken.wikiwijs.nl/188451/L2_P2_IBS_Mijn_onderneming

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.