Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep C

Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep C

Algemene informatie: Keuzedeel duurzaamheid in het beroep

Wat je kiest, moet jij weten!

Inleiding

Iedereen wil een goede toekomst voor zichzelf en voor de generaties die nog komen. De mens wil graag veilig zijn, comfortabel en gezond. Op dit moment zijn er verschillende complexe (wereld) problemen die er voor zorgen dat dit niet voor iedereen zo is. De kans dat in de toekomst mensen nog al hun behoeften kunnen vervullen lijkt te dalen. Dat merken we doordat er veel vluchtelingen zijn, dat het klimaat verandert, dat verschillende dier- en plantensoorten uitsterven én er zijn nog steeds grote armoede en gezondheidsproblemen. We zien, ook in onze directe omgeving genoeg problemen die met duurzaamheid te maken hebben. Wat vind jij daar eigenlijk van? en waarom?

In dit keuzedeel gaan we actief aan de slag met vraagstukken uit jouw omgeving en dagelijks leven. Dit keuzedeel bestaat uit vier periodes met verschilende thema's

  • Periode 1: Lelystad en ik
  • Periode 2: Mode en Kleding
  • Periode 3: Voeding
  • Periode 4: Onderzoek een bedrijf

In elke periode hebben we dezelfde aanpak waarbinnen jij aan de slag kan. We starten met een inleiding en een opdrachtomschrijving. Vervolgens ga je in de volgende fases aan de slag.

  • Fase 1: Oriënteren
  • Fase 2: Onderzoeken
  • Fase 3: Produceren
  • Fase 4: Presenteren

Hoe de toekomst er uit ziet, we weten het niet, maar dat wordt bepaalde door onze keuzes. In dit keuzedeel ga jij gaat verkennen welke keuzes je wil maken en waarom. Wees kritisch op wat je doet, en maak je eigen keus. Kijk ter introductie dit filmpje over duurzaam ondernemen getiteld "wat je kiest, moet jij weten"

HUH! duurzaamheid wat is dat?

Periode 1: Lelystad en ik!

Inleiding

In deze periode staat het thema Lelystad en ik! centraal. De gemeente Lelystad wil graag weten wat er allemaal speelt in de stad en wat jullie bezighoudt. Wat ervaar jij, als jongere in Lelystad, eigenlijk als een probleem? Welke vraagstuk zou jij graag opgelost zien?

Het begin van elke oplossing is het goed snappen van het probleem. Wie zijn er bij betrokken? Welke (tegengestelde) belangen spelen er, waar moet je rekening mee houden bij het zoeken van een oplossing? Waarom heeft (bijna) elk vraagstuk eigenlijk met duurzaamheid te maken? Om dit goed te kunnen beantwoorden staan er een paar vragen centraal in deze periode.

  • Wat is duurzame ontwikkeling?
  • Wat betekent de balans tussen People - Planet en Prosperity
  • Wat zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen (DOD's)?
  • Wat zijn mijn persoonlijke keuzes en waarom?
  • Hoe krijg je een (duurzaamheids)vraagstuk helder?

In de omschrijving van de opdracht zie je wat we deze periode verder gaan doen.

 

De opdracht

De gemeente Lelystad wil graag in gesprek over haar duurzaamheidsvraagstukken met de generatie van nu en de toekomst: de jongeren! Dat gaat niet alleen om milieuvraagstukken maar ook om sociale duurzaamheid. Omdat het niet altijd lukt om met jongeren in gesprek te komen werkt de gemeente Lelystad samen met MBO College Lelystad en stelt jullie de volgende vraag:

 

De groepsopdracht voor deze periode is:

Laat zien welk Lelystads (duurzaamheids) vraagstuk je bezighoudt in de dagelijkse praktijk. Onderzoek waar het vraagstuk over gaat en breng dat duidelijk in beeld.

In deze opdracht is het de bedoeling dat je een bijdrage gaat leveren aan de verbinding tussen de Gemeente Lelystad en de jongeren. Met een vaste groep van 4 studenten zorg je aan het eind van de periode voor een een mooi product waarin je het door jullie gekozen Lelystadse vraagstuk (probleem) uitlegt. Je kan kiezen voor een film, een kunstwerk, een folder of een andere vorm. Het meest belangrijk is dat door jullie product het meteen helder is waar het duurzaamheidsprobleem precies over gaat en wat en wie er mee te maken hebben.

Je gaat deze periode leren om ingewikkelde problemen te onderzoeken met de begrippen People -Planet - Prosperity en met de 17 duurzame ontwikkelings doelen van de Verenigde Naties (DOD's).

Resultaat

Het product dat jullie maken, na een periode van onderzoek, wordt gepresenteerd aan een jongerenjury voor feedback. Naast dit product zijn er verschillende opdrachten tijdens deze periode die worden opgenomen in je portfolio. Ook zal de gemeente naar het resultaat kijken. Ik welke vorm dat is, hoor je van je docent. Waar het eindproduct aan moet voldoen vind je hier.

 

 

​​​Oriënteren

Introductie

De definitie van duurzaamheid       

In 1987 presenteerde de VN-commissie Brundtland het rapport ‘Our Common Future‘, waarin stond dat duurzame ontwikkeling alleen kan worden bereikt indien onderstaande drie punten in balans zijn.

  • Mens (People), het sociale aspect
  • Natuur (Planet), het natuurlijke aspect
  • Welvaart (Prosperity), het economische aspect

Samengevat betekent duurzaamheid dat de mens, natuur en welvaart langdurig in balans moeten zijn. Hierbij voldoen wij aan onze huidige behoeftes, zonder dat wij het vermogen van toekomstige generaties ontnemen om aan hun eigen behoeftes te voldoen. Als dit lukt dan noemen we dat duurzame ontwikkeling.

Bij het streven naar welvaart is het noodzakelijk dat we de mens netjes behandelen door het uitbannen van kinderarbeid, garanderen dat er wordt gewerkt in goede arbeidsomstandigheden en dat de werknemers een eerlijk salaris betaald krijgen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat we goed met de natuur omgaan, door de grondstoffen die we gebruiken niet uit te putten. We kunnen dus wel bomen kappen om spullen van te maken, maar niet massaal het regenwoud ontginnen. Welvaart mag dus niet ten koste gaan van de natuur en de mens als we proberen duurzaam te leven. Voor een verdere uitleg van PPP kan je deze uitleg beluisteren.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen houden rekening met de balans tussen PPP. In dit keuzedeel ga je steeds kijken of de bedrijven of organisaties die je tegenkomt maatschappelijk verantwoord ondernemen. MVO is eigenlijk duurzaam ondernemen. Er is een landelijke vereninging van bedrijven die hiervoor kiezen. Dat is MVO Nederland. Zij leggen hier uit wat voor hen de balans PPP voor betekent.

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen.

Deze doelen, die in het Engels de Sustainable Development Goals (SDG's) heten, kunnen helpen om duidelijk te maken of iets duurzaam is of niet. Je kan zien of het handelen van bijvoorbeeld een bedrijf of van jou als persoon helpt om de doelen te behalen of niet. De doelen zijn in 2015 vastgesteld met bijna alle landen van de wereld. In 2030 moeten ze bereikt zijn. Kijk op de site van SDG Nederland voor meer informatie per doel en de achtergrond van de doelen. In dit keuze deel zullen de we duurzame ontwikkelingsdoelen vaak gebruiken. We korten ze af als DOD's.

 

 

Opdracht 1.1 People - Planet - Prosperity

Bedrijven laten graag zien hoe ze duurzaam ondernemen en dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Hieronder staan twee filmpjes van de bedrijven Dura Vermeer en Ikea die hier uitleg over geven. Probeer eens in hun filmpjes te herkennen hoe de bedrijven willen helpen om:

Een balans te maken tussen:
- sociale belangen (mensen)
- ecologische belangen (de planeet)
- economische belangen (welvaart, de economie en geld)

Belangen zijn onderdelen die belangrijk zijn. Dus voor mensen kan dat zijn: vakanties, werkplezier en salaris, maar voor welvaart (economische belangen) soms juist dat mensen lang en hard werken, voor weinig salaris.

Ga naar de opdracht en kijk de filmpjes.

Filmpje 1: Dura Vermeer

Filmpje 2: Ikea

Opdracht 1.2 Duurzame ontwikkelings doelen

De Duurzame Ontwikkelings Doelen worden ook wel DOD's genoemd of SDG op z'n Engels (Sustainable Development Goals).

De duurzame ontwikkelingsdoelen zijn 17 doelen, die zijn afgesproken in 2015 door de Verenigde Naties, dit zijn de meeste landen op de wereld (193 van de 196 landen). Deze 17 doelen (DOD's) zullen van de wereld een betere plek maken voor 2030. De afgesproken doelen gaan bijvoorbeeld over armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Houden we ons, als burger, als bedrijven en overheid, wel aan deze afspraak? Kijk eens naar het filmpje van Bol.com. Dragen zij bij aan het behalen van de 17 DOD's denk je? Aan welke doelen wel en aan welke doelen niet? Bekijk het filmpje en maak de opdracht.

 

Wat vind jij belangrijk?

Oriënteren op eigen waarden

Bij duurzame ontwikkeling gaat het om de keuzes die jij maakt en die we samen maken in de maatschappij. Om kritische- en bewuste keuzes te kunnen maken, heb je kennis nodig over het onderwerp. Het is belangrijk om verschillende meningen te kennen en na te denken wat jij daarin belangrijk vindt. Wat jij belangrijk vindt, zijn jouw persoonlijke waarden.

In dit keuzedeel is het steeds belangrijk wat jij vindt, en vooral waarom. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat je kritisch nadenkt en een bewuste keuze maakt. In de opdrachten, die samen je portfolio vormen, leer je jouw mening vormen en sla je die op. 

 

Opdracht 1.3: Interview

In deze opdracht ga je in een drietal aan de slag. Je interviewt elkaar over wat de ander belangrijk vindt. Als voorbereiding doe je deze test over je eigen waarden.  

 

Lelystad

Oriëntatie op duurzaamheidsvraagstukken in Lelystad

Lelystad wil graag een duurzame stad zijn en samen bouwen aan een goede toekomst voor alle inwoners. De gemeente heeft jullie daarom deze opdracht gegeven.

Maak een groep van 4 studenten. Met deze groep ga je werken aan het eindproduct voor deze periode. Het eindproduct sluit aan op de opdracht die de wethouder in het eerste filmpje van deze periode heeft verteld (zie 'de opdracht' onder Periode 1). Het eindproduct wordt een presentatie over julle gekozen duurzaamheidsvraagstuk in Lelystad. Hier gaan we stapsgewijs, in de komende opdrachten, naartoe werken.

Opdracht 1.4 Lelystad verkennen

In deze opdracht gaan jullie als groep verkennen (onderzoeken) wat er allemaal gebeurt in Lelystad via een klein online onderzoek. Wat zie je in het nieuws? Wat vinden de inwoners van Lelystad belangrijk? 

Opdracht 1.5. Een duurzaamheidsvraagstuk kiezen

Aan de hand van jouw ervaringen ga je een Lelystads duurzaamheidsvraagstuk kiezen om als groepje uit te werken. Je start met iets wat jij zelf ervaart en je gebruikt de duurzame ontwikkelingsdoelen om tot een goede keuze te komen als groep.

 

Onderzoeken

In de eerste fase, de oriëntatiefase, heb je geleerd wat duurzame ontwikkeling is en wat de balans tussen PPP betekent. Je hebt een Lelystads probleem gekozen met je groep dat je verder wil onderzoeken. Dit noemen we het "Het Duurzaamheidsvraagstuk". We gaan nu verder met het onderzoek.

Actieonderzoek

We doen actieonderzoek. Dat betekent dat jullie je vraagstuk in de praktijk onderzoeken, samen met de mensen die betrokken zijn bij het probleem (de belanghebbenden).

Voor een volledig actieonderzoek kun je de stappen uit het "achtje van actieonderzoek" gebruiken. Als je op het plaatje drukt zie je welke stappen dat zijn. De eerste twee stappen zijn eigenlijk al langs gekomen. We gaan nu naar de stap "verkennen". In deze stap denk je na over de volgende vragen; wie zijn er bij het duurzaamheidsvraagstuk betrokken? Wie kunnen de experts zijn?

We gaan verkennen met behulp van een mindmap. Na de verkenning slaan we in deze periode wat tussenstappen over en gaan we direct naar de stap "maken van een plan". Voor meer informatie over de acties in het actieonderzoek klik hier.

 

Opdracht 1.6 Mindmap

Verkennen en plan maken: In deze opdracht ga je samen brainstormen over het vraagstuk waar jullie mee aan de slag gaan. Wat heeft er allemaal mee te maken? Welke partijen zijn erbij betrokken? Welke experts en bronnen zijn er beschikbaar​​? Maak een plan hoe je dit aan gaat pakken en verdeel de taken binnen je groepje. Zorg ervoor dat je de taken en afspraken ergens met elkaar noteert.

De mindmap mag je op papier maken, maar je kan deze ook online maken via bijvoorbeeld: https://www.mindmeister.com/nl.

 

En actie!

Begin met het onderzoek naar jullie duurzaamheidsvraagstuk. Als je wil kan je een plan van aanpak maken. Vraag dan je docent voor advies. Wanneer je geen plan van aanpak wil maken, gebruiken jullie je tijd om het onderzoek te doen. Vergeet niet al jullie bronnen op te slaan of te noteren.

Bronnen: (nieuws)websites, kranten, tijdschriften, fragmenten van het nieuws, zoals RTL Nieuws, NOS nieuws of Omroep Flevoland. 

 

Opdracht 1.7. Kritisch kijken

Je hebt met je groepje informatie verzameld over je duurzaamheidsvraagstuk in Lelystad. Neem de informatie (bronnen) door met je groepje. Bekijk de bronnen kritisch en beslis welke informatie je gaat gebruiken voor het eindproduct. Zijn de bronnen betrouwbaar? In deze link staan een aantal belangrijke vragen om vast te stellen of jullie bronnen betrouwbaar zijn. Hierna gaan we over naar de volgende fase: de productie.

Produceren

In de onderzoeksfase heb je informatie verzameld en deze kritisch bekeken. Je kent alle onderdelen van jullie duurzaamheidsvraagstuk. Hiervan ga je nu een eindproduct maken. Je kunt kiezen voor een film, poster, kunstwerk, presentatie in Powerpoint of Prezi, of wat voor vorm dan ook. Je gaat produceren. Je product presenteer je met je groepje in volgende fase aan de klas.

Volgens de stappen van het actieonderzoek (zie het 'achtje van actieonderzoek') ga je verder met je "actie uitvoeren" (product maken) en je voorbereiden om dit product te presenteren.

Productie!

Mocht je ondersteuning nodig hebben van bijvoorbeeld experts, vraag je docent om advies. 

Opdracht 1.8 Presentatie voorbereiden

Bereid je presentatie met je groepje voor. In deze opdracht staan nogmaals de eisen voor de opdracht. Klik op de link hieronder voor tips & tricks voor een mooie presentatie. Een korte en duidelijke presentatie, noemen we ook wel een pitch.

Tips voor een ijzersterke pitch

 

Presenteren

In de productiefase heb je het eindproduct en de presentatie gemaakt. Je gaat nu presenteren aan je klas. Je ontvangt feedback op jouw presentatie van je docent en de klas. Vervolgens reflecteer je op het proces in opdracht 1.9.

De beste presentaties worden verzameld en verstuurd naar de opdrachtgever, namelijk wethouder Jack Schoone van Gemeente Lelystad, uit het eerste filmpje van deze periode.

 

Opdracht 1.9 Reflectie

Tijdens deze periode heb je kennisgemaakt met duurzaamheid en geleerd wat jij belangrijk vindt. Ook heb je een onderzoeksproces doorlopen. De resultaten van dit proces leg je als afsluiting van periode 1 vast in je portfolio.

  • Jouw waarden
  • De inhoud
  • Het proces

 

Periode 2: Mode- en kleding

Inleiding

In deze periode staat het thema mode en kleding centraal. De kledingindustrie is de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws vanwege niet-duurzaam produceren. Watervervuiling, hoge CO2 uitstoot en slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken, zijn enkele voorbeelden. Gelukkig zijn steeds meer consumenten én bedrijven uit de kledingindustrie op zoek naar duurzame oplossingen om een positieve bijdrage te leveren aan zowel het milieu, de samenleving en de economie.

Samen met je medestudenten onderzoek je wat duurzame mode en kleding is. Dit doe je in Lelystad en omgeving bij bedrijven en andere relevante bronnen.

Kortom, jij weet aan het einde van de periode wat duurzame mode en kleding is, maar ook welke gevolgen deze industrie heeft op de balans tussen People, Planet en Prosperity (mens, natuur en welvaart). 

Ook doe je onderzoek naar wat jij belangrijk vindt en op basis waarvan jij keuzes maakt om kleding te kopen. Wat we precies gaan doen zie je in de omschrijving van de opdracht.

 

De opdracht

De mode- en kledingindustrie heeft negatieve gevolgen voor het milieu en op de omstandigheden van veel arbeiders die werken in de kledingindustrie. In deze opsomming staat de mode- en kledingindustrie voor welvaart (prosperity). De negatieve gevolgen voor het milieu staan voor de natuur (planet). De omstandigheden van de arbeiders staan voor de mens (people). Hier zie je een balans tussen de 3P's. Is dit in balans?

Dit zijn problemen die we niet in één keer kunnen oplossen. We kunnen wel leren hoe we, als samenleving, kunnen bijdragen aan een betere toekomst.

De groepsopdracht voor deze periode is:

Laat zien dat je er goed uit kan zien, mét duurzame en betaalbare kleding die bij jou past.

In deze periode ga je een dubbele pagina (een spread) maken in een modetijdschrift over duurzame kleding. Je werkt met je groepje naar dit eindproduct toe. Alle studenten die dit keuzedeel "Duurzaamheid in het beroep" volgen, maken deze opdracht. Deze pagina's samen maken een inspirerend duurzaam modetijdschrift.  

Om tot duurzame betaalbare keuzes te komen die bij je passen als persoon, ga je in deze opdracht onderzoeken wat duurzame kleding is. Ook kijk je naar je eigen kledingkeuzes. Hoe kies jij je kleding?

Je gaat met je groepje in Lelystad en omgeving op zoek naar een mooie, duurzame en betaalbare outfit. Over deze outfit maak je de dubbele pagina in het tijdschrift als eindproduct.  Een tijdschrift van MBO College Lelystad dat anderen inspireert om bewuster kleding te kiezen.

Resultaat

De outfit en jouw tijdschriftbladzijde presenteer je aan het eind van de periode voor de klas. De opdrachten en de presentatie worden beoordeeld en deze verzamel je in jouw portfolio. Waar het eindresultaat aan moet voldoen vind je hier.

 

Oriënteren

Introductie

Fast Fashion

Vaak worden de duurzame problemen in de mode- en kledingindustrie toegekend aan "Fast Fashion". Misschien heb je er al eens van gehoord in combinatie met grote modeketens zoals ZARA en H&M. Bekijk het onderstaande filmpje dat jou in 5 minuten uitlegt wat Fast Fashion is en welke problemen het oplevert.

Klik op het filmpje en vergeet niet de ondertiteling in te schakelen!

Fast Fashion

Opdracht 2.1 - Fast Fashion, iets voor mij?

Je hebt net het filmpje gekeken over Fast Fashion. Wat wist je al, wat is nieuw voor je, wat vind je ervan en waar zou je meer van willen weten? Wissel deze vragen in een groepje met elkaar uit.

Extra informatie vind je in deze bron!

 

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding is een verzamelnaam voor kleding die geproduceerd is zonder mens, dier, of milieu te schaden. In de eerste periode heb je geleerd dat er duurzaam wordt ontwikkeld als er balans is tussen

  • Mens (People), het sociale aspect
  • Natuur (Planet), het natuurlijke aspect
  • Welvaart (Prosperity), het economische aspect

In het geval van kleding staat deze balans flink onder druk. Daarbij is het lastig dat het moeilijk zichtbaar is voor de consument waar de kleding vandaan komt. In deze fase gaan we proberen daar meer zicht op te krijgen. Ook kijk je daarbij naar je eigen kledingkast en hoe bewust jij je eigen keuzes maakt.

Wat vind jij belangrijk?

Wat is voor jou belangrijk als je kleding koopt en waarom? In dit interview wordt je uitgedaagd bewust na te denken over wat jij belangrijk vindt.  

Opdracht 2.2 - Interview

In deze opdracht wordt je door iemand uit jouw groepje geïnterviewd aan de hand van je favoriete kledingstuk. Iedereen komt aan de beurt. Vragen als; "Wat is voor jou belangrijk als je kleding koopt? en "Op basis waarvan maak jij keuzes?", maken je bewust waarom je koopt en wat je koopt.

 

 

Fast Fashion, duurzame ontwikkelingdoelen en PPP

Om goed tot duurzame keuzes te komen moet je weten hoe de keten in de kledingindustrie werkt. Bijna bij elke stap van het maken van kleding zijn er belangrijke keuzes te maken. Zowel door de producent van de grondstoffen als door jou als consument.

Met het onderstaande filmpje en opdracht 2.3 ga je jouw basiskennis hierover vergroten. Je kan dit goed gebruiken voor de keuze van een outfit en de presentatie daarvan in het tijdschrift. Welke stappen in de modeketen zijn te verduurzamen? 

life cicle of a t shirt

Opdracht 2.3 T-shirts in Balans?SDG Wheel T-shirt – SDG Action Shop

Welke invloed heeft Fast Fashion op de balans van People, Planet en Prosperity (PPP) en welke Duurzame Ontwikkelings Doelen (DOD's) hebben te maken met de verschillende duurzaamheidsproblemen in Fast Fashion? In deze opdracht bekijken we de levensloop van een katoenen T-shirt en gaan op zoek naar de impact ervan op de mens, de natuur en de welvaart. Het helpt je straks als je op zoek gaat naar een duurzame outfit. 

 

Onderzoeken

In de oriëntatiefase heb je geleerd wat duurzame kleding betekent en wat Fast Fashion is. In deze fase gaan we het vraagstuk wat nader onderzoeken. In het kader van actie onderzoek gaan we dan ook in gesprek met de betrokkenen. Mocht je weer even willen weten wat actie onderzoek ook al weer was? klik hier.

Duurzame kleding in Lelystad en omgeving
Ter voorbereiding op het kiezen van een outfit in Lelystad en omgeving, ga je verkennen welke winkels zich bezighouden met duurzaamheid. Dit betekent overigens niet dat je je duurzame outfit per sé moet kopen in een kledingwinkel. Je kan ook kiezen voor het maken van kleding of je gaat naar een kringloopwinkel of een ruilbeurs.

Let op: Greenwashing?!
Met Greenwashing bedoelen we de marketing rondom zogenaamd duurzame kleding. Die kleding is vaak helemaal niet, of bijna niet, duurzaam geproduceerd en vervoerd. Sommige kleding wordt onterecht als duurzaam verkocht. Bijna alle modeketens gebruiken woorden als 'duurzaam' 'eerlijk' en 'eco' of 'gerecycled' in hun marketing en reclames. Veel merken kunnen dit niet waar maken.

Op 1 juni 2021 heeft het Financieel Dagblad een onderzoek geplaatst over modeketens en hun duurzame beloftes, oftewel duurzaamheidsclaims. We hebben het artikel voor je samengevat, het volledige artikel kan je hier vinden. Duurzame modeketens vermelden niks over overproductie en wat zij doen met kleding die over is. Vaak wordt dit verbrand of weggegooid. Ook is een gerecycled kledingstuk, vaak maar gemaakt van een klein percentage gerecycled materiaal.

Er bestaat geen onafhankelijk keurmerk dat duurzaamheid binnen de mode- en kledingindustrie garandeert of beoordeelt. Gelukkig bemoeit de ACM zich er nu (juni 2021) mee, dat is de Autoriteit Consument en Markt. Zij houden in de gaten, dat wij consumenten krijgen wat de bedrijven beloven. Bij meer dan 50% van de duurzaamheidsclaims, lukt het bedrijven niet om voldoende informatie en bewijs aan te leveren aan het ACM, voor de duurzaamheid die zij beloven.

 

Opdracht 2.4 - Duurzame mode en kleding in Lelystad

Ga op onderzoek uit. Welke keurmerken zijn er en kunnen die helpen om duurzame kleding te vinden in Lelystad? Je maakt een checklist met behulp van keurmerken en andere bronnen. Breng met je groep in beeld hoeveel duurzame kledingbedrijven je hebt kunnen vinden en noteer wie het zijn. Besluit of je daar ook wil kopen op basis van je checklist.

 

Experts en Expertise.                        

Het is tijd om experts te spreken over Fast Fashion en duurzame kleding. De informatie die je vindt, verwerk je in de volgende opdrachten en gebruik je ook voor de eindpresentatie. Dit kan helpen anderen te overtuigen dat jullie de meest duurzame outfit hebben samengesteld.

Hieronder twee suggesties om informatie te krijgen van experts. Heb je een ander idee? Overleg dit dan met je docent.

  • Bezoek het Fashion for Good museum in Amsterdam en haal daar de informatie die je nodig hebt.
  • Interview een expert. Dit kan een expert zijn van een modewinkel, een consument, een vintage winkel, een maker van een duurzaam label of andere experts. Bel een expert op, stel vragen via instagram, of ga langs bij een modeontwerper. 

Kies als groep een opdracht en ga aan de slag.

Opdracht 2.5 A Fashion for Good                                              

Ga naar het Fashion for Good museum in Amsterdam met je groep Je kan een afspraak maken en een ticket boeken via de site. Kijk hier het intro filmpje van het museum

Opdracht 2.5 B  Interview een expert

Je gaat samen met iemand van je groep een expert (liefst uit Lelystad) interviewen. Stel vragen over fast fashion. De keuzes die hij/zij maakt als ondernemer. Mocht je eventueel interesse hebben in een interview met Janneke van JLAB3L vraag dan aan je docent of dit kan. Je kan in deze film zien wie ze is en waar ze voor staan. Maar er zijn tal van ander mogelijkheden.Interview met Roy, een trouwe klant - Conscius SportsOf kies zelf een manier om informatie te halen in contact met de omgeving.

 

Van theorie naar beelden

In de afgelopen opdrachten heb je informatie verzameld, kennis opgedaan en ideeën rondom duurzame kleding gekregen. Je gaat dit vertalen naar een duurzame outfit voor jou of voor één van je medestudenten. Het gaat om een outfit die bij je past en echt zou dragen.

Om ideeën te krijgen over de ouftit gaan we aan de slag met een moodboard. Wat voor outfit willen jullie? Wat moet het uitstralen en wat past er bij jullie model?

Opdracht 2.6 - Maak een moodboard voor een duurzame outfit

Het woord "mood" is een Engelse vertaling voor stemming of humeur. De bedoeling is dat je samen met je groep een bord met jullie ideeën over een duurzame outfit gaat vullen.

 

Produceren

Het tijdschrift

Het resultaat van deze periode is een mooi tijdschrift dat jongeren aanspreekt, met daarin duurzame outfits. Het is belangrijk om te weten wat in ieder geval in jullie pagina's moet terugkomen. Kijk eens in een modetijdschrift, of op een modewebsite met duurzame kleding hoe outfits aantrekkelijk worden gepresenteerd. Zie ook het voorbeeld hieronder. Je maakt een spread; dat is een openliggend tijdschrift met 2 pagina's die je dan in 1 blik ziet. Waar het resultaat aan moet voldoen vind je hier of bij de omschrijving van de opdracht.

 

Outfit samenstellen

Met je groep ga je na deze voorbereiding de duurzame outfit samenstellen. Doe alsof je een beperkt budget hebt en ga creatief om met de mogelijkheden.  Gebruik je voorbereidende werk om gericht de duurzame kledingstukken te vinden, te maken of te kopen.

Vraag in de winkels ook aan de verkopers en/of managers welke kleding duurzaam is en wat dat betekent. Waarom kiezen zij daarvoor? En wat vinden ze lastig? Dat kan je meenemen in je eindpresentatie van dit onderwerp. 

Opdracht 2.7 - Outfit en tijdschrift

In deze opdracht komt alles samen wat je tot nu toe hebt geleerd.

  • Stel de outfit samen en bepaal wie het model wordt. Ga je shoppen, of juist niet?
  • Maak een foto het model met de outfit aan én van losse kledingstukken. 

Wil je tips voor het maken van een goede foto? Kijk dan hier. Probeer de foto's de uitstraling te geven die past bij de ideeën die er zijn over de outfit, het model en duurzaamheid. Denk na over de locatie, licht, kleuren en expressie van het model. Dat heeft veel invloed op de uitstraling van de pagina.

  • Stel de tijdschriftpagina samen

Dit is uiteindelijk het eindproduct waar het om draait! Wees creatief, werk samen en schakel hulpbronnen in als je die nodig hebt.

Presenteren

Presenteren van de outfit

Samen met de groep heb je onderzocht wat duurzame kleding is, hoe daar in de omgeving mee om wordt gegaan en wat voor jullie belangrijk is. Je hebt een outfit gekozen en de pagina gemaakt voor het  "MBO College Lelystad modetijdschrift". Je gaat nu kort aan de klas presenteren welke keuzes jullie hebben gemaakt.

Opdracht 2.8 Presenteren

Show de duurzame maar zeer modieuze outfit in de klas samen met de tijdschrifpagina. In deze opdracht staat wat er van je wordt verwacht. Hou het kort en zorg dat het overtuigend is.

 

Reflecteren

Opdracht 2.9 ReflectieEigenwijs in onderwijs: Tegeltje reflectie

Net als in periode 1 sluiten we af met reflectie op waarden, inhoud en proces. Reflectie is van belang omdat je zo bewust wordt van je eigen gedrag en je denkwijze. Zo kan je makkelijker bewuste kritische keuzes maken.

 

Periode 3: Voeding

Inleiding

Je bent wat je eet

In deze periode staat het thema voeding centraal. Voeding speelt een grote rol in ons leven. Je bent wat je eet is de titel van deze periode. Wat bedoelen we daar mee? En is dat wel zo? Iedereen wordt opgevoed in een bepaalde eetcultuur met specifieke eetgewoontes of rituelen. Wat je eet heeft een grote invloed op hoe fit en gezond jij je voelt.

De afgelopen jaren gaat het in het nieuws regelmatig over voeding. De productie van ons voedsel kost veel energie. We halen ons voedsel vaak van ver weg en weten niet altijd waar het vandaan komt en hoe het is gemaakt.

Tijd voor wat onderzoek naar voeding: Naar jouw keuzes over voeding en welke invloed deze hebben op de omgeving. We maken in deze periode met onze eigen gerechten kennis met elkaar en wat we belangrijk vinden. Je bent immers wat je eet. 

In Lelystad wordt veel voedsel geproduceerd dat vaak niet in Lelystad wordt opgegeten. Het voedsel doorloopt vaak een lange route van de boer (de producent) naar de klant. Dat noemen we een lange keten. Een korte keten heeft echter voordelen voor mens en natuur. Daarom gaan we in deze periode meer leren over voedselketens. 

In deze periode staan de volgende vragen centraal:

  • Wat is duurzame voeding?
  • Wat zijn mijn persoonlijke waarden en keuzes over voeding?
  • Wat betekent een korte voedselketen in Lelystad?
  • Hoe onderzoek ik of een gerecht duurzaam is, hoe laat je dat zien?

Het gaat over je favoriete gerecht en eetcultuur en die van je klasgenoten. Naar aanleiding van een vraag van "De Lelystadse Boer" gaan we recepten koken, proeven en verduurzamen.

De opdracht

De Lelystadse boer

Wij gaan samenwerken met de organisatie "De Lelystadse Boer". De Lelystadse Boer is een initiatief van zeventig boeren naar aanleiding van de uitbreiding van Lelystad Airport. De luchthaven zou overlast geven, maar de boeren wilden vooral denken in kansen. Zij geloven dat ze samen met het vliegveld, het business-park, de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden mooie projecten kunnen realiseren. De Lelystadse Boer heeft vier doelstellingen:

  1. Lokaal eten stimuleren
  2. Duurzaam beheer van de eigen grond
  3. Duurzaam beheer van de omgeving
  4. Maatschappelijke betekenis hebben

Vanuit doelstelling 1 en 4 wil de Lelystadse Boer graag consumenten stimuleren lokaal te eten. Dit geldt voor alle inwoners van Flevoland. De Lelystadse Boer wil mensen verbinden en laten zien wat er in Lelystad en omgeving groeit. Daarom zoekt De Lelystadse Boer naar mooie en diverse recepten waarmee ze kunnen laten zien dat dit ook met lokale duurzame producten kan worden bereid. Ook wil de Lelystadse Boer, net als het MBO College Lelystad, bijdragen aan kennis en bewustwording zodat jij bewuster kan kiezen wat je wil eten. Je bent wat je eet!

Daarom gaan we op verzoek van De Lelystadse Boer aan de slag met de volgende groepsopdracht:

Laat zien dat jij met lokale en duurzame producten een gerecht kan koken, dat past bij jouw identiteit en cultuur. Leg het vast in een duurzame receptenpagina voor De Lelystadse Boer.

In dit filmpje vertelt Patricia Hooiveld, een van de Lelystadse boerinnen, wat over haar bedrijf en de opdracht.

In deze opdracht maak je samen met je groepje van ongeveer vier studenten, twee pagina’s uit het Kookboek voor De Lelystadse Boer. In deze twee pagina’s toon je het recept dat jullie hebben uitgewerkt, de bereidingswijze, en het verhaal achter het recept. Wat is de culturele achtergrond van het recept, wat zijn de ingrediënten, welke ingrediënten kun je lokaal kopen, en hoe hebben jullie het recept duurzaam gemaakt? Ook deze informatie verwerk je in de kookboekpagina’s.

Het receptenboek wordt aangeboden aan De Lelystadse Boer en zij zullen een favoriet kiezen. En uiteraard gaat er in de klas gekookt, geproefd en gejureerd worden! In welke vorm? Dat hoor je van de docent, of misschien heb jij een goed idee?

Resultaat

Het gepresenteerde recept wordt samen met een aantal opdrachten beoordeeld en vastgelegd in jouw portfolio. Waar het aan moet voldoen lees je hier.

Oriënteren

Introductie

Duurzaamheid en voeding

Net zoals in periode 1 en 2 gaan we dit duurzaamheidsvraagstuk vanuit de balans People, Planet, Prosperity bekijken. Wanneer is er sprake van duurzame ontwikkeling van voeding?

We kijken naar het productieproces van voedsel, de keuzes van de consument (wat kopen we), de betaalbaarheid en of er een eerlijke prijs wordt betaald. Daarnaast moeten de producenten (de boeren bijvoorbeeld) ook nog voldoende geld overhouden om te kunnen leven.

Kijk dit filmpje over hoe ons voedsel impact heeft op de omgeving.

 

Wat vind jij belangrijk?

Welke waarden heb jij over voeding? Dat komt aan de orde in de volgende opdracht. Verdiep je in de mening van de ander.

Opdracht 3.1: Interview

In deze opdracht interview je elkaar over wat de ander belangrijk vindt over eten.

 

Opdracht 3.2 Maak je eigen keurmerkAfbeeldingsresultaat voor logo fairtrade

In deze opdracht ga je aan de slag in een (vaste) groep van 4 studenten om te onderzoeken wat duurzame voeding voor jou is. Je kijkt naar 4 aspecten. Dit zijn milieu, gezondheid, dierenwelzijn en mensenrechten (People-Planet-Prosperity).

Samen bepalen jullie waar je nieuwe keurmerk over gaat. Ontwerp ook een eigen logo en naam voor jullie keurmerk. Een voorbeeld van een keurmerk is het Fairtrade keurmerk. Zorg er daarna voor dat jullie gerecht voldoet aan de eisen van jullie keurmerk. 

 

Opdracht 3.3 VoedselafdrukVerantwoording Voedselafdruk | Voedingscentrum                                                                                                 In deze opdracht ga je aan de slag met de voedselafdruk die jij maakt op het milieu. Je vergelijkt jouw eetgedrag met een medestudent en gebruikt het keurmerk uit opdracht 3.2 om te checken op duurzaamheid. Daarnaast doe je een online test. Bespreek de uitkomst van jouw voedselafdruk test met de klas of doe deze eens thuis met je gezin. 

 

Opdracht 3.4 Kook en Kies!

Deel 1: Thuisopdracht

Begin thuis met deze opdracht en neem de volgende les het gerecht en je verhaal mee!

Deel 2: Tijdens de les

Proef elkaars gerecht en deel het verhaal. Kies uit de verschillende recepten er een uit waar je een duurzame variant van gaat maken.

 

 

 

Onderzoeken

Op weg naar een duurzaam gerecht

In opdracht 3.4 heb je een gerecht gekozen dat in het receptenboek komt. Het is nu aan julie om van dit recept een duurzame variant te maken. De ingrediënten die je nodig hebt, ga je op duurzaamheid onderzoeken. Je gebruikt hierbij de keurmerklijst en doet actief onderzoek in de praktijk.

 

Opdracht 3.5 IngrediëntenonderzoekBiologisch: geen appels met peren vergelijken.. – WantToKnow.nl

In deze opdracht ga je het door julie gekozen gerecht proberen te verduurzamen. Per ingrediënt onderzoek je welke lokale en/of duurzame variant er van te vinden is. Je gebruikt jouw eigen keurmerk en de vier aspecten van duurzame voeding zoals je ze hebt gebruikt in opdracht 3.2. Kun je bijvoorbeeld vlees vervangen door een vleesvervanger? En groeit de groenten nu in het seizoen? Misschien wel op de boerderij in Lelystad?

 

Opdracht 3.6: Vraag het de expert
In deze opdracht bereid je vragen voor over duurzame voeding. Deze stel je aan een expert. Een expert is iemand die veel weet van een onderwerp. In dit geval is een expert dus iemand die veel weet van voeding. Dit kan een diëtist zijn, of de manager zijn van de groenteafdeling in de supermarkt, of een buurman die vegetarisch eet. 

 Van de docent hoor je of er
een expert in de les komt of dat je zelf op zoek gaat naar een expert. Je kan deze expert bezoeken of online of telefonisch vragen stellen. 

 

 

Opdracht 3.7 Bezoek De Lelystadse Boer

We gaan naar de lokale producent toe. Je gaat, of zelf, of georganiseerd via school, naar de Lelystadse Boer. In deze opdracht verdiep je je in welke producten er zijn bij de lelystadse boeren. Bedenk vooraf welke vragen je wil stellen aan de boeren, bijvoorbeeld over de verduurzaming van jouw recept en de ingrediënten. 

 

Produceren

Je gaat nu samenwerken aan jullie pagina's voor het receptenboek. Zorg voor foto's waarop het gerecht goed te zien is. Maak eventueel ter voorbereiding een moodboard.

 

Opdracht 3.8 Receptpaginabol.com | Mijn receptenboek - recepten invulboek - recepten ...

Ga aan de slag met het maken van de receptpagina's. Gebruik eventueel de opmaak uit een receptenboek of kookboek als voorbeeld. Je produceert voor het gerecht één pagina met daarin het recept en één pagina waarin je kan zien waarom het duurzaam is. Gebruik foto's en jullie keurmerklogo.

Naast deze receptenpagina's heb je verslag gedaan van het onderzoek in de opdrachten 3.2 t/m 3.7. Samen met de presentatie vormt dat je eindbeoordelling voor de periode.

 

Presenteren

Presenteren van de receptenpagina

Na het onderzoek en de productie van je pagina is het tijd om dit te delen met je klasgenoten. Presenteer je pagina en overtuig de klas met een verbluffende presentatie en smaak!

Feedback

De jury bestaat uit 3 medestudenten, de docent en een belanghebbende, bijvoorbeeld iemand van de Lelystadse boer of een andere locale producent. Waar de jury op let kan je hier terugvinden.

Na de presentatie krijg je feedback van je medestudenten. Het feedbackformulier komt in je portfolio. Geef zorgvuldig feedback en kijk daarvoor dit filmpje.

 

Opdracht 3.9 Presenteren

Bereid je presentatie voor. In deze opdracht staat waar de presentatie aan moet voldoen. Je hebt al eerder gepresenteerd in periode 1 en 2. Bedenk welke feedback je kreeg en neem dat mee in deze presentatie.

Tips voor een ijzersterke pitch

 

Opdracht 3.10 Reflectie Zelfreflectie met deze quotes over Reflecteren en Reflectie - Hét ...

Tijdens deze periode heb je een proces doorlopen. Dat leggen we vast in het portfolio als afsluiting van periode 3. In deze opdracht reflecteer je op:

  • Je waarden
  • De inhoud
  • Het proces

Na de presentatie vul je het laatste onderdeel van dit reflectieformulier in.

 

Periode 4: Onderzoek jouw vakgebied C

Inleiding

Het MBO College Lelystad wil studenten opleiden voor een Circulaire Regionale Economie. De komende jaren gaan we aan de slag om, samen met bedrijven, het onderwijs meer aan te laten sluiten op de omgeving en de circulaire economie. Dit keuzedeel is onderdeel van een leerlijn circulaire economie. In dit filmpje wordt uitgelegd welke ambities er zijn.

Concreet ga je in deze periode onderzoeken hoe duurzaam bedrijven en organisaties uit Lelystad en omgeving handelen. Je richt je op de bedrijven of organisaties die passen bij jouw opleiding en vakgebied.

 

De opdracht

Zoals je in het filmpje hebt kunnen zien, werkt het MBO College Lelystad graag samen met de overheid en bedrijven om op te leiden voor een circulaire toekomst. De bedrijven staan voor verschillende (duurzaamheids)vraagstukken. Ze zoeken naar verschillende mogelijkheden om circulair te werken en uiteraard naar arbeidskrachten die in de toekomst hierin een bijdrage kunnen leveren. Waarom dan niet nu al samen met jullie op zoek gaan naar hoe duurzaam ze zijn als bedrijf? Daarom gaan we aan de slag met de volgende opdracht:

Presenteer in welke mate bedrijven of organisaties uit Lelystad en omgeving duurzaam zijn. De bedrijven of organisaties passen bij jouw opleiding/vakgebied. ​

Samen met twee medestudenten ga je op onderzoek uit naar de stand van zaken in jouw vakgebied in Lelystad en omgeving.

Resultaat

De presentatie die je maakt wordt, na een periode van onderzoek, gepresenteerd aan de docent en de klas. De presentatie is het slotstuk van verschillende opdrachten die ieder afzonderlijk worden opgenomen in je portfolio. Waar de presentatie aan moet voldoen, vind je hier.

 

Oriënteren

Introductie

Duurzaamheidsprincipes

Je gaat in deze periode onderzoeken hoe duurzaam bedrijven in jouw vakgebied en omgeving zijn. Om het bedrijf te onderzoeken kijk je naar de vier regels voor duurzaamheid; "De duurzaamheidsprincipes". Als we ons aan deze principes houden, zijn we volledig duurzaam. Jij kan dus bekijken hoe de organsatie die jij onderzoekt hier mee om gaat. De principes zijn:

  1. Breng niet meer en sneller stoffen uit de aarde in het milieu dan de natuur kan verwerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fossiele brandstoffen als steenkool of olie. Wij gebruiken deze stoffen voor energie en vervuilen hiermee de aarde op een manier die de natuur niet zelf meer kan opruimen.                                  
  2. Breng niet meer en sneller chemische en giftige stoffen in het milieu dan de natuur kan verwerken. Denk bijvoorbeeld aan niet afbreekbaar plastic of ander chemisch afval.       
  3. Breek de natuur niet sneller af dan de tijd die nodig is om de natuur weer te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan het omkappen van het regenwoud. We kappen sneller dan dat nieuwe bomen groeien. Hierdoor veranderd de omgeving voor veel diersoorten waardoor sommige verdwijnen. De natuur (het ecosysteem) werkt dan niet zo als bedoeld.
  4. Doe geen dingen waardoor anderen beperkt worden in het kunnen vervullen van hun basisbehoeften. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veilige leef- en werkomstandigheden. Produceer producten zo dat iedereen een eerlijk loon krijgt en veilg kan werken.

Bekijk eventueel dit korte filmpje dat in andere woorden de duurzaamheidsprincipes uitlegt.

Om de principes wat meer concreet te maken, ga je op onderzoek uit naar nieuws uit de afgelopen tijd dat hier mee te maken heeft.

 

Opdracht 4.1 Duurzaamheidsprincipes

Leer de basiskennis over de 4 principes en verzamel nieuwsitems die passen bij de verschillende principes. Je laat met deze opdracht zien dat jij de duurzaamheidsprincipes begrijpt.

 

Duurzaamheidsthema's

Als we duurzaam willen handelen, moeten we ons houden aan de duurzaamheidsprincipes. Als dat lukt, is PPP in balans. Waar hebben we het nu precies over als we duurzaam willen handelen. Wat moet er concreet gebeuren? Welke thema's zijn er van belang?

Hieronder zie je zes thema's op het gebied van duurzaamheid. Achter elk plaatje zit een filmpje en/of tekst. Kijk de filmpjes of lees de teksten en maak opdracht 4.2.

Duurzame Energie
1. Duurzame Energie
2. Omgang met grondstoffen en materialen
3. Afvoer van afval (voorbeeld Utrecht)
4. Recycling (voorbeeld plastic)
5. Water, lucht, bodem
6. Mobiliteit en logistiek

 

Opdracht 4.2 Duurzaamheidsthema's

Bekijk/lees de bronnen en zoek naar beelden die bij de 6 thema's passen.                                          

 

De balans PPP

Tijdens de oriëntatiefase in de eerste periode heb je al kennis gemaakt met de balans tussen People, Planet en Prosperity. Als er balans is is er sprake van duurzaamheid. We ontwikkelen ons dan op een duurzame manier.

Verbeeld de verbinding

De vier duurzaamheidsprincipes kan je verbinden aan de gebieden People, Planet en Prosperity en aan de verschillende thema's. Verbeeld het in deze plusopdracht als je dat wil, of als de docent dat aangeeft.

 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Ook heb je in de oriëntatiefase van periode 1 kennis gemaakt met MVO. Veel bedrijven profileren zich daarmee en handelen er naar. De kern van MVO is dat bedrijven rekening houden met de balans PPP. Maar is dat ook zo?

 

Opdracht 4.3 MVO

Wat is jouw opinie (mening) over maatschappelijk verantwoord ondernemen? (MVO) Doe een klein onderzoek naar MVO bedrijven/organisatie en beargumenteer waarom ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vergeet niet om het in het perspectief te zien van PPP.

Onderzoeken

Op basis van de duurzaamheidsprincipes en de -thema's, ga je in deze fase starten met jouw onderzoek naar bedrijven/organisaties.

Korte presentatie over bronnenonderzoek

Bronnenonderzoek naar bedrijven/organisaties in Lelystad e.o.

Je gaat op zoek naar bedrijven/organisaties uit Lelystad e.o. die passen bij jouw opleiding/vakgebied. Online onderzoek je hoe zij duurzaam handelen.

 

Opdracht 4.4 Bronnenonderzoek en DOD's

Verzamel informatie over duurzaam handelen/ondernemen bij 4 toonaangevende bedrijven/organisaties in Lelystad e.o.. Bekijk ook aan welke DOD's ze bijdragen.

 

 

Opdracht 4.5 Rapportage

Maak een rapportage van de informatie uit het bronnenonderzoek. De rapportage maak je aan de hand van een aantal vragen die in de opdracht staan.

 

 

Produceren

Je hebt inmiddels het onderzoek afgerond of misschien ben je met de laatste loodjes bezig. In ieder geval is het nu tijd om je presentatie voor te bereiden. De taken die in deze fase aan bod komen, zijn:

  • Afmaken onderzoek (interviews en bonnenonderzoek)
  • Conclusies formuleren
  • Presentatie maken

Voor het maken van een goede pakkende presentatie is het bijvoorbeeld nodig dat je een logische opbouw in jouw verhaal hebt. Ook werkt het goed als je daar passende beelden bij hebt. En natuurlijk moet het verhaal aansluiten en herkenbaar zijn voor het publiek waaraan je presenteert. Hieronder vind je de linkjes met tips voor een toppresentatie!

 

zeg het krachtig
Presentatie opbouw
7 tips voor een goede presentatie
5 tips voor ondernemers

 

 

 

 

 

                                                                                          Creatief presenteren

 

 

Opdracht 4.6 Maak jouw presentatie

Je gaat samen met je groep de presentatie maken die aan de docent en studenten wordt gepresenteerd. Een goed verhaal met een logische opbouw en pakkende beelden zijn de ingredienten voor een toppresentatie!

Presenteren

Je bent aan het einde gekomen van het keuzedeel duurzaamheid in het beroep. Er wachten nog twee onderdelen op je die je samen met de andere groepsleden gaat doen; de presentatie en reflectie.

Presentatie

Als het goed is, heb je in de productiefase je presentatie gemaakt en voorbereid. Je gaat nu presenteren aan de docent en de klas.

Tips:

  • Zorg ervoor dat je ruim van tevoren in de presentatieruimte bent en de presentatie(devices) test
  • Zorg dat je presentatie niet langer duurt dan 10 minuten

De docent geeft een beoordeling (onvoldoende/voldoende/goed) aan de hele groep.

 

Reflectie

In de allerlaatste opdracht van dit keuzedeel reflecteer je op de afgelopen periode. Je kijkt terug op wat je hebt ervaren, geleerd en wat misschien anders kan.

 

 

Opdracht 4.7 Reflectie

Kijk terug, noteer je gedachten en leer.                                                                                                

Portfolio

Periode 1 Lelystad en ik!

Open bestand Omschrijving van de opdracht P1

Open bestand Opdracht 1.1. People Planet Prosperity

Open bestand Opdracht 1.2 Duurzame ontwikkelingsdoelen

Open bestand Opdracht 1.3 Interview

Open bestand Opdracht 1.4 Lelystad verkennen

Open bestand Opdracht 1.5 Kiezen van een duurzaamheidsvraagstuk

Open bestand Opdracht 1.6 Mindmap

Open bestand Opdracht 1.7 Kritisch kijken

Open bestand Opdracht 1.8 Presentatie

Open bestand Opdracht 1.9 Reflectie

Open bestand Achtje-van-Actieonderzoek

Periode 2 Mode en Kleding

Open bestand Omschrijving van de opdracht P2

Open bestand Opdracht 2.1 Fast Fashion

Open bestand Opdracht 2.2 Interview

Open bestand Opdracht 2.3 T-shirts in balans

Open bestand Opdracht 2.4 Duurzame kleding in Lelystad

Open bestand Opdracht 2.5 A Fashion for good

Open bestand Opdracht 2.5 B Interview met een expert

Open bestand Opdracht 2.6 Moodboard

Open bestand Opdracht 2.7 Outfit en tijdschrift

Open bestand Opdracht 2.8 Presenteren

Open bestand Opdracht 2.9 Reflectie

Periode 3 Voeding

Open bestand Omschrijving van de opdracht P3

Open bestand Opdracht 3.1 Interview

Open bestand Opdracht 3.2 Maak je eigen keurmerk

Open bestand Opdracht 3.3. jouw voedselafdruk

Open bestand Opdracht 3.4 Kook en Kies

Open bestand Opdracht 3.5 Ingrediëntenonderzoek

Open bestand Opdracht 3.6 Vraag het de expert

Open bestand Opdracht 3.7 Bezoek de Lelystadse boer

Open bestand Opdracht 3.8 Receptpagina

Open bestand Opdracht 3.9 Presenteren

Open bestand Opdracht 3.10 Reflectie

Periode 4 Onderzoek jouw vakgebied

Open bestand Omschrijving van de opdracht C P4

Open bestand Opdracht 4.1 Duurzaamheidsprincipes

Open bestand Opdracht 4.2 Duurzaamheidsthema's

Open bestand +Opdracht Verbeeld de verbinding

Open bestand Opdracht 4.3 MVO

Open bestand Opdracht 4.4 Bronnenonderzoek en de Duurzame ontwikkelingsdoelen

Open bestand Opdracht 4.5 Rapportage

Open bestand Opdracht 4.6 Maak jouw presentatie

Open bestand Opdracht 4.7 Reflectie

  • Het arrangement Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep C is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Fleur Broer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-03-25 19:46:58
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Dit arrangement is vormgegeven in opdracht van het MBO College Lelystad door O3-effect. O3-effect heeft als missie " Samen bouwen aan onderwijsinnovatie voor duurzame ontwikkeling.

    www.O3-effect.nl

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit keuzedeel bestaat uit content gekoppeld aan de thema's: 1. Duurzaamheid en ik 2. Hoe duurzaam is de mode- en kledingindustrie 3. Voeding en duurzaamheid 4. Onderzoek naar de duurzaamheid van bedrijven en organisaties passend bij de opleiding
    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; HAVO 4; VMBO theoretische leerweg, 4; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; VWO 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Natuur en groene ruimte; Natuur, leven en technologie; Duurzame consumptie en productie; Energiestromen; Energie; Natuurlijke hulpbronnen en bronnen van energie; Vitaal burgerschap; Biodiversiteit; Homeostase; Ecologisch denken; Handel; Consumptie en consumenten-organisaties; Dynamisch evenwicht; Productie en consumptie; Biologie; Afhankelijkheid van biodiversiteit; Economisch burgerschap; Mens en natuur; Scheikunde; Ruil; De mens en zijn fysieke- en ruimtelijke leefomgeving (duurzaamheid, ruimtelijke inrichting en milieu); Arbeid, productie en bedrijfsleven; Kunst en cultuur; Economie; Identiteit en diversiteit; Gezondheid, bescherming en veiligheid; Milieu; Energie in de toekomst; Systeem aarde; Produceren en presenteren; Voedselrelaties; Bedreigingen van biodiversiteit; Groen; Sociaal-maatschappelijk burgerschap; Mode en commercie; Gezondheid; Ethisch en integer handelen; Transport, scheepvaart en logistiek; Natuur [vervallen na 2014]; Kringlopen; Verwerking agrarische producten; Burgerschap; Gezonde leefwijze; Agrarische bedrijfseconomie; Mens en maatschappij; Natuur- en milieueducatie; Duurzame ontwikkeling; Voeding; Landbouw breed; Invloed van de mens; Voedselrelaties in contexten; Natuurkunde; Natuur en milieu; Duurzaamheid; Ecosysteem; Interdisciplinariteit;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    120 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    actie onderzoek, circulaire economie, duurzaamheid, duurzame ontwikkeling, lelystad, leren voor duurzame ontwikkeling, lob, mbo, thematisch onderwijs, vo

    Bronnen

    Bron Type
    HUH! duurzaamheid wat is dat?
    https://www.youtube.com/watch?v=ozmd-med5ng
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=VgVMIyz0J00&feature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=VgVMIyz0J00&feature=youtu.be
    Video
    https://www.youtube.com/watch?v=RpqVmvMCmp0
    https://www.youtube.com/watch?v=RpqVmvMCmp0
    Video
    Fast Fashion
    https://youtu.be/fR7bXsoNwwE
    Video
    life cicle of a t shirt
    https://youtu.be/BiSYoeqb_VY
    Video
    https://youtu.be/YVKrVKtLy2M
    https://youtu.be/YVKrVKtLy2M
    Video
    https://youtu.be/K3p_CyT0JZY
    https://youtu.be/K3p_CyT0JZY
    Video
    https://youtu.be/d_Tsq7qvgW0
    https://youtu.be/d_Tsq7qvgW0
    Video
    https://youtu.be/3ZjLJRQ5nTw
    https://youtu.be/3ZjLJRQ5nTw
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Broer, Fleur. (z.d.).

    Keuzedeel Duurzaamheid in het beroep D

    https://maken.wikiwijs.nl/162449/Keuzedeel_Duurzaamheid_in_het_beroep_D