Mijn Product & de consumenten
Inleiding
Inleiding:
In dit project staat de vraag: 'Hoe verkoop ik mijn product” centraal. Tegenwoordig zijn er zoveel consumptiegoederen en diensten te koop: er is meer te koop dan de mensen willen. De truc is nu dus hoe je er dan toch voor kunt zorgen dat de mensen (= de markt) jouw product gaan kopen.
Wat kun je tijdens dit project verwachten?
De komende projectweken ga je het volgende doen:
Deel 1
Peters sportwinkel bekijken. Heeft Peter de juiste keuzes gemaakt ten aanzien van: de winkelformule, de uitwerking van de marketingmix en promotiemix.
Deel 2
Proberen een nieuw product op de markt te brengen.
Deel 3
Welke marketingmix is het meest geschikt voor jouw product en winkel?
Deel 4
Jullie sluiten het project af met een pakkende presentatie.
De theorie die hoort bij dit project zal worden besproken tijdens de vakleer lessen. De volgende hoofdstukken komen daar aan de orde: Marketing, Promotiematerialen, Reclame en massamedia. De toetsen zullen ook tijdens die lessen worden afgenomen.
Werkwijzer
Dit project bestaat uit 4 verschillende onderdelen met in het totaal 30 opdrachten. Elk onderdeel vormt een geheel. Deel 1 t/m 3 moet individueel worden ingeleverd. Natuurlijk mag je het samen maken. Máár, het is niet de bedoeling dat 1 leerling het maakt en dat de rest van de groep het overneemt.
Elk groepslid moet op de hoogte zijn van de inhoud van de door jullie opgeleverde producten. Dit betekent ook dat ieder groepslid digitaal over alle te maken opdrachten moet beschikken, ookal is die opdracht niet af.
De reden hiervoor is simpel: als iemand ziek is moeten de anderen van de groep verder kunnen.
Planning in weken
week 1 en 2: Peters sportwinkel
week 3 en 4: Evaluatie Peters sportwinkel
week 5: Gesprekken evaluatie
week 6: Product bedenken, product maken
week 7/8: Doelgroep, collage, marketingstrategie
week 9: Winkelformule, Concurrent 1 /2, Jullie winkelformule
week 10: Marketingmix, Prijs, Computer prijskaart
week 11: Plaats
week 12: Advertentie, personeel
week 13: Presentatie etalage
week 14/15: Voorbereiden eindpresentatie
week 16/17: Uitvoering eindpresentaties
De beoordeling
De beoordeling
Na afloop van het project print je de beoordeling en laat je deze invullen door je docent. Vervolgens plaats je de beoordeling in je portfolio als bewijsstuk bij projecten.
Zorg ervoor dat de docent en ieder groepslid een exemplaar krijgt.
Deel 1 Peters Sportwinkel
Werkwijze
De opdrachten van Peters sportwinkel moeten in groepsverband worden uitgevoerd. Je mag dus niet de vragen verdelen onder de groepsleden.
Deze opdrachten vormen de basis voor deel 2 t/m 4. Als je onderdelen van Peters sportwinkel niet begrijpt kun je bij deel 2 t/m 4 in de problemen komen met de toepassing en uitvoering.
Belangrijk bij dit onderdeel is dat jullie met elkaar in gesprek gaan over de winkelformule, marketingmix en het verbeterplan voor Peters sportwinkel.
Let op! Jullie werken samen in een groep, maar iedereen levert de uitgevoerde opdrachten zelf in in de Elo.
Inleiding
Situatie
Peter is 32 jaar en manager bij de Sting. Hij droomt er al jaren van om een eigen sportwinkel te beginnen. Nu heeft hij eindelijk een pand gevonden dat te huur staat. Peter heeft zijn mbo-diploma gehaald. Hij heeft geleerd dat hij, voordat hij een eigen winkel kan beginnen, eerst zijn winkelformule moet bepalen en de marketingmix moet uitwerken.
Wat ga je doen?
In de eerste opdracht maak je vragen over het plan van Peter om een eigen winkel op te zetten.
In de tweede opdracht, geef je Peter advies. Daarvoor werk je de onderstaande opdrachten uit.
- een promotieproduct (bijvoorbeeld een advertentie)
- een plattegrond van het primaire en secundaire verzorgingsgebied
- een plattegrond van de winkel
- uitwerking van de voorkant van de winkel
- uitwerking van een logo of prijskaartjes.
Peters winkelformule
In het plan voor Peters winkel staat het volgende:
‘Peter wil een winkel beginnen in sportkleding en sportspullen voor iedereen in de leeftijd van 12 tot 70 jaar. Peter denkt daarbij aan mensen die meestal naar de iets goedkopere winkels gaan. Als verkoopsysteem kiest hij voor semizelfbediening.’
Peters Winkelformule
Hieronder zie je welke keuze Peter bij elke vraag gemaakt heeft.
Welk imago krijgt mijn winkel?
De winkel moet uitstralen dat sport voor iedereen betaalbaar is.
|
Hoe gaat de huisstijl eruitzien?
Dit weet ik nog niet precies. Ik vind de huisstijl van de Sting erg mooi, maar die past volgens mij niet bij mijn eigen winkel.
|
Wat wordt het assortiment?
Ik kies voor een breed assortiment, bestaande uit sportbovenkleding, sportonderkleding en allerlei sportmaterialen.
|
Hoe benader ik de doelgroep?
Ik leg folders neer bij de sportschool. En ik zorg voor een opvallende etalage.
|
Welke merken ga ik verkopen?
Ik ben van plan om bekende merken te gaan verkopen, zoals Nike, Adidas, Puma, Asics, Le Coq Sportive enzovoort.
|
Welke prijzen wil ik rekenen?
Ik kies voor lage prijzen. Dit past bij het imago van de winkel.
|
Peters Marketingmix
Marketingmix = Plaats, Promotie, Presentatie, Personeel, Plaats
Nadat Peter de winkelformule heb bepaald, bekijk hij hoe hij de marketingmix het best kan inzetten.
Product
Ik kies voor een breed assortiment, bestaande uit sportbovenkleding, sportonderkleding en allerlei sportmaterialen voor de volgende sporten: voetballen, hardlopen, fitness, hockey, tennis, zwemmen, duiken, (water)polo, rugby, skeeleren/skaten en skateboarden, golf, turnen, wielrennen, skiën en schaatsen.
Ook wil ik een groot aantal cricketspullen gaan verkopen. Cricket is (nog) niet zo bekend in Nederland, maar ik ben er dol op. Ik wil graag meer mensen kennis laten maken met deze sport. Behalve sportmaterialen wil Peter ook wat kinderspeelgoed gaan verkopen.
|
Prijs
Ik wil lagere prijzen rekenen dan mijn concurrenten.
|
Promotie
Om mijn winkel onder de aandacht te brengen, leg ik folders neer bij sportschool ‘Your Health’. Deze bevindt zich vijf kilometer verderop in dezelfde stad.
|
Presentatie
Ik zorg ervoor dat de winkel een sportieve uitstraling heeft. Daar horen natuurlijk ook de buitenkant van de winkel en de etalage bij. Verder ontwerp ik een sportief logo.
|
Personeel
Voorlopig wil ik in mijn eentje in de winkel staan. Als het drukker wordt, ga ik op zoek naar een of meer medewerkers. Daarbij let ik erop of deze medewerkers graag nieuwe dingen willen leren.
|
Plaats
Omdat daar het meeste winkelende publiek komt, wil ik een pand huren midden in het centrum van:……………………………………………………………………….
(Vul hierboven een grote stad in jouw provincie in.)
|
Ga er bij de volgende vragen vanuit dat de winkel van Peter werkelijk in die stad wordt gevestigd.
Casus 1 Advies Winkelformule
Jouw adviezen voor de winkelformule van Peter
Je hebt Peters plan gelezen. Nu ga jij hem helpen. Heeft hij overal aan gedacht? Maakt hij de goede keuzes? Heb jij goede tips voor Peter? Dan hoort hij dat graag van je!
Peters winkelformule
In Peters winkelformule staat dat hij een winkel wil beginnen in sportkleding en sportspullen voor iedereen in de leeftijd van 12 tot 70 jaar. Hij denkt daarbij aan mensen die meestal naar de iets goedkopere winkels gaan. Als verkoopsysteem kiest hij voor semizelfbediening.
Winkelformule
Hier geef je commentaar op de winkelformule van Peter door het beantwoorden van de vragen. Werk deze vragen uit in een Word bestand en lever dit in in de Elo map: Winkelformule Peters Sportwinkel.
Casus 2 Advies Marketingmix
Marketingmix
De marketingmix van Peter ziet er als volgt uit:
Product
Peter kiest voor een breed assortiment, bestaande uit sportbovenkleding, sportonderkleding en allerlei sportmaterialen. Met dit assortiment hoopt hij de meeste klanten te trekken. De hoofdverkoop betreft sportkleding en -materialen voor de volgende sporten: voetballen, hardlopen, fitness, hockey, tennis, zwemmen, duiken, (water)polo, rugby, skeeleren/skaten en skateboarden, golf, turnen, wielrennen, skiën en schaatsen. En omdat Peter een groot cricket fan is, wil hij ook cricketspullen gaan verkopen. Voor de bij-verkoop wil hij wat kinderspeelgoed in het assortiment opnemen.
Prijs
Peter wil het liefst bekende merken verkopen. En hij wil daarvoor lagere prijzen rekenen dan zijn concurrenten. Zo denkt hij de meeste klanten te trekken.
Promotie
Peter maakt reclame voor zijn winkel door folders neer te leggen bij ‘Your Health’. Deze sportschool bevindt zich vijf kilometer verderop in dezelfde stad. In de folders staat dat Peter kleding en materialen verkoopt voor alle sporten die in Nederland worden beoefend.
Presentatie
Peter wil zijn winkel een sportieve uitstraling geven. Daarbij maakt hij onder meer gebruik van de buitenkant van de winkel en de etalage.
Personeel
Peter is van plan voorlopig in z’n eentje in de winkel te gaan staan. Als het echt te druk wordt, neemt hij een medewerker aan. Wordt het daarna nog drukker, dan gaat hij op zoek naar meer medewerkers. Zijn voorkeur gaat uit naar medewerkers die graag iets nieuws leren.
Plaats
Omdat daar het meeste winkelende publiek komt, denkt Peter erover een pand te huren midden in het centrum van:.......... (Vul hierboven nog een keer de plaats in die je eerder hebt gekozen.)
Het pand dat Peter op het oog heeft, is nogal duur en niet zo groot. Hij zal dus niet zijn hele assortiment in de winkel kunnen presenteren. Een deel van de producten bewaart hij in het magazijn tot een klant ernaar vraagt.
Beantwoord de volgende 20 vragen en lever ze in in Elo onder de naam Marketingmix Peters sportwinkel.
Casus 3 Verbeter plan
Evaluatie Peters sportwinkel
In het eerste deel heb je Peters winkelformule en marketingmix bekeken. De marketingmix moet zijn afgestemd op de winkelformule.
Opdracht 1: Wat vind jij nu algemeen van de ideeën van Peter?
Soms blijkt Peter nog niet precies te weten wat hij wil. Jij gaat Peter helpen met het maken van een beter plan.
In deze praktijkopdracht werk je de volgende opdrachten uit:
Opdracht 2: Een promotieproduct (bijvoorbeeld een advertentie)
Opdracht 3: Een plattegrond van het primaire en secundaire verzorgingsgebied
Opdracht 4: Een plattegrond van de winkel
Opdracht 5: Uitwerking van de voorkant van de winkel
Opdracht 6: Uitwerking van een logo of prijskaartjes.
Peter wil producten gaan verkopen die laag zijn geprijsd en geschikt zijn voor een brede doelgroep. Om zijn sportwinkel tot een succes te maken, zal hij een aantal keuzes moeten maken. Jij helpt hem daarbij.
Evaluatie gesprek
Voeren van het evaluatiegesprek
Je voert een gesprek met een andere groep over de door jullie gemaakte 'evaluatie' opdrachten. Op die manier helpen zij jullie na te denken over de keuzes die jullie hebben gemaakt. Misschien brengen zij jullie zelfs op nieuwe of betere ideeën. Na het gesprek kunnen jullie eventueel één of meer opdrachten aanpassen. Jullie beantwoorden niet alleen vragen van jullie klasgenoten, maar stellen hen zelf ook vragen. Vraag hen bijvoorbeeld naar hun mening en ideeën.
Let op!
Jullie hoeven natuurlijk niet precies dezelfde mening als jullie klasgenoten te hebben. Maar jullie moeten wel kunnen uitleggen waarom jullie een bepaalde mening hebben en op welke manier die mening overeenkomt met de theorie van vakleer.
Zijn je opdrachten allemaal af?
Vraag dan jullie docent of er klasgenoten zijn die naar jullie producten kunnen kijken. Dit moeten klasgenoten zijn die de opdrachten zelf ook gemaakt hebben.
Voer het gesprek met het andere groepje. Jullie docent beoordeelt jullie gesprek op de volgende punten:
- Jullie geven actief antwoord op de vragen van de andere groep.
- De argumenten voor jullie keuzes zijn duidelijk en komen overeen met de theorie uit de kerntaak 1. Besproken bij vakleer.
- Jullie denken na over jullie keuzes en passen eventueel dingen aan naar aanleiding van de vragen van de andere groep.
- Jullie vragen door over de mening en tips van de andere groep.
- Jullie tonen respect voor de mening van de andere groep.
Na het gesprek met de andere groep stelt de docent jullie vragen over de bovenstaande punten en hij geeft jullie een beoordeling.
Vragen die jullie kunnen stellen aan de andere groep!
Deel 2 Product op de markt
Werkwijzer
In de volgende tabbladen staan 4 thema's met daarin totaal 9 opdrachten. De thema's zijn:
- Product bedenken
- De Doelgroep
- De Marktstrategie
- De Winkelformule
De 9 opdrachten werk je uit in één Word document met de naam: 'Product op de markt'. Wanneer je alle opdrachten hebt uitgevoerd lever je het Word document in in de Elo.
Gezien de tijdsindeling is het belangrijk dat jullie de taken goed verdelen en de uitvoering van sommige opdrachten overlaat aan groepsleden.
Let op! Jullie werken samen in een groep, maar iedereen levert de uitgevoerde opdrachten zelf in in de Elo.
Het beste idee van Nederland 2015 aflevering 7
Rietje als voorbeeld
EEN NIEUW PRODUCT
Voorbeeld van een product: Uit: de intermediair maart 2003. Door mark Mieras
Revolutionair Rietje
Valt er aan een limonaderietje nog iets te verbeteren? Technici van Tetra Pak ontwikkelden een rietje met vier gaatjes. De limonade spuit in alle richtingen door je mond en dat levert een twinkelende smaaksensatie.
De Zweed Niclas Ekstrom is overtuigd van zijn revolutie. Hij verwacht de volledige mondiale rietjesmarkt te veroveren – twintig miljard rietjes per jaar. Onderzoek in een reeks landen heeft uitgewezen dat kinderen het nieuwe rietje met vier kleine gaatjes verkiezen boven het traditionele model met één groot gat. De gaatjes zijn zo geplaatst dat er bij het zuigen een kleine fontein in de mond ontstaat die de smaakpapillen optimaal bedient. Dat je met de Sensory Straw meer proeft, is logisch: wijnproevers spoelen de wijn ook door de mond.
Het kost in de huiskamer nog geen minuut om dit eerste prototype van Sensory Straw na te bouwen. De productie van het rietje is gecompliceerder dan je zou denken. De rietjesproductie is een bedrijfsgeheim. Rietjes mogen niets kosten en worden met een enorme snelheid gemaakt. Voorlopig wordt het nieuwe rietje alleen in Zweden gemaakt.
Product bedenken
Zelf een nieuw product verzinnen en maken
Het is belangrijk dat jullie een product kiezen waar jullie achter staan, want je moet er het hele project mee verder werken. Natuurlijk mag je wijzigingen aanbrengen aan je product als je merkt bij het uitvoeren van de opdrachten dat je keuze niet goed is geweest.
Opdracht 1
Bedenk een product dat je op de markt wil brengen. Het product moet volledig nieuw zijn of een vernieuwing van een bestaand artikel. Jullie zijn volledig vrij in de uitvoering van het product.
Plaats in het Word document een zo volledige mogelijke omschrijving van jullie nieuwe product.
Voorbeeld: “Omschrijving Rietje”
- Ons product is een rietje met gaatjes.
- Door de gaatjes krijg je een tintelend gevoel in je mond.
- Het rietje is gemaakt van plastic en heeft een flexibel bovenstuk zodat je het rietje kunt buigen.
- De rietjes worden verkocht in doorzichtige plastic dozen met 100 rietjes in verschillende pastelkleuren.
Opdracht 2
Producten voorzien ook in de behoeften van klanten. Jullie moeten gaan omschrijven wat een klant kan met het product.
Voorbeeld:”Het rietje voorziet in de volgende behoefte, wat kun je ermee”?
- Het drinken van melk, karnemelk, frisdrank enz. wordt nog lekkerder doordat de melk alle kanten opgaat in de mond.
- Dit voelt goed en de smaak wordt er beter van.
Plaats in het Word document een omschrijving van de behoefte van de klant waarin jullie product voorziet.
Opdracht 3
Nu wordt het zaak enige eigenschappen van het product in kaart te brengen. Maak daarbij gebruik van dit schema. Plaats dit schema in het Word document.
Opdracht 4
- Nu jullie een beeld hebben van je product, gaan jullie het product maken.
- Je bent volledig vrij met welke materialen je het product wilt maken.
- Je moet er alleen wel rekening mee houden dat je er een presentatie mee moet maken in dit project, in één van de etalage kasten in het WPL lokaal.
- Voor materialen zoals gekleurd papier en karton, moet je bij je docent/begeleider zijn.
De Doelgroep
Tijdens de vakleer lessen is het begrip 'doelgroep' uitvoerig aan de orde geweest. We gaan er hier van uit dat je weet wat een doelgroep is.
Wie zijn de mensen die jullie product moeten gaan kopen? Het is belangrijk dat jullie een duidelijk beeld kunnen schetsen van de toekomstige kopers van jullie product.
Opdracht 5:
De omschrijving van jullie doelgroep doen jullie aan de hand van de volgende 4 criteria:
- Geografische
- Demografische
- Psychologische
- Koopgedrag
Opdracht 6:
Om goed zicht te krijgen op de doelgroep en het ook zichtbaar te maken voor bij de presentatie, ga je een collage maken van de doelgroep.
Hoe pak je dit aan?
De Marktstrategie
Wat is een marktstrategie?
Een doelgroep kan op verschillende manieren benaderd worden (=Strategie) door de ondernemer of het bedrijf.
Geconcentreerde marktstrategie:
Ongedifferentieerde marktstrategie:
-
Bij de ongedifferentieerde marktstrategie wordt de markt als één geheel beschouwd en krijgt iedereen in die markt hetzelfde product aangeboden.
-
De ondernemer houdt geen rekening met de verschillende kenmerken van de consumenten. Hij gaat uit van de overeenkomsten in plaats van verschillen.
Gedifferentieerde marktstrategie:
-
Bij de gedifferentieerde marktstrategie wordt de markt opgesplitst in marktsegmenten. Verschillende segmenten (=doelgroepen) worden met verschillende merken in verschillende prijsklassen benaderd.
-
Bijvoorbeeld AHOLD, heeft verschillende winkels bv. Albert Heijn, C1000 en Etos. Deze winkels richten zich op drie verschillende segmenten (=Doelgroepen) met alle drie verschillende behoeften.
Opdracht 7: Welke markstrategie kiezen jullie?
De Winkelformule
“De Winkelformule”
Je hebt je product bedacht en gemaakt, dan wordt het nu tijd je Winkelformule te gaan beschrijven. Een winkelformule bestaat uit:
- De doelgroep
- Het assortiment
- De marktpositie
Als jij straks met je nieuwe product een winkel wilt openen zul je moeten communiceren met je klant. Deze communicatie moet passen bij je winkelformule. De winkelcommunicatie bestaat uit:
- Winkelpresentatie
- Winkelpromotie
Opdracht 8:
Je gaat naar de stad en gaat op zoek naar twee winkels die in de toekomst misschien jou concurrenten zijn. Het is de bedoeling dat je ze gaat bestuderen aan de hand van een aantal punten, zodat je daarna instaat bent een beter beeld te schetsen van je eigen bedrijf.
Lees voordat je op pad gaat de theorie van hoofdstuk “winkelformule”, zie kerntaak 1 goederenontvangst. Vul daarna het begrippenschema in.
Geef aan je docent door welke twee bedrijven je gaat bezoeken, die jij ziet als toekomstige concurrent.
Vul de schema’s in van je concurrenten:
Concurrent 1
Concurrent 2
Opdracht 9:
De vragen die je bij de concurrent hebt bekeken en beantwoord ga je je nu beantwoorden voor je eigen bedrijf. Door te kijken naar de concurrent hopen we dat je nu een beter beeld kunt vormen van je eigen bedrijf. Probeer wel in je achter hoofd te houden dat jij je moet onderscheiden van je concurrent, je wilt immers niet meer van het zelfde.
Hoe ziet jullie winkelformule eruit?
Deel 3 De marketingmix
Werkwijzer
In de volgende tabbladen staan de 5 P's met daarin totaal 9 opdrachten.
De 9 opdrachten werk je uit in één Word document met de naam: 'Marketingmix'. Wanneer je alle opdrachten hebt uitgevoerd dan lever je het Word document in in Elo.
Gezien de tijdsindeling is het belangrijk dat jullie de taken goed verdelen en de uitvoering van sommige opdrachten overlaat aan groepsleden.
Let op! Jullie werken samen in een groep, maar iedereen levert de uitgevoerde opdrachten zelf in in de Elo.
Inleiding
Hoe ziet jullie marketingmix eruit?
Als jullie weten hoe jullie doelgroep eruit ziet en als jullie een marktstrategie hebben gekozen, kunnen jullie nu jullie winkel hierop aanpassen.
De winkel moet een logisch geheel vormen, waarin het gekozen commercieel beleid duidelijk zichtbaar is. Dit geheel noemen we een winkelformule. In de volgende opdrachten gaan jullie doormiddel van de marketinginstrumenten jullie winkelformule omschrijven.
Bij het opstellen van de winkelformule kan de winkelier gebruikmaken van verschillende marketinginstrumenten. Een marketinginstrument is een middel dat kan worden ingezet om de klant te bereiken. Er zijn 7 marketinginstrumenten, die ook wel de 7 P’s worden genoemd:
- Product
- Prijs
- Plaats
- Promotie
- Personeel
- Presentatie
- Fysieke (physieke) distributie
De marketinginstrumenten samen vormen de marketingmix. Ze worden allemaal door elkaar beïnvloed, de ene P kun je niet los zien van de ander. Elke P moet afgestemd zijn op de winkelformule.
Uitleg 7 P's
Prijs
Prijs
Worden er hoge of lage prijzen gehanteerd in jullie winkel? Gaan jullie kortingen geven? Bij het bepalen van de prijs, speelt niet alleen de inkoopprijs van de artikelen een rol. Er wordt ook gekeken naar de plaats en de status van de winkel, naar de service die er wordt verleend, maar ook naar kosten die je maakt. Je zult je personeelskosten, huur van het pand, verzekeringen enz. moeten doorberekenen in de prijs. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je geld verdient.
Opdracht 1
Welke prijs moet de consument betalen voor jullie product?
Opdracht 2
Maak een prijstekstkaart.
Plaats
Het product dat jullie op de markt gaan brengen zal straks ergens verkocht moeten gaan worden. Het is zaak om na te gaan denken waar jullie dat willen gaan doen.
'Waar' bestaat uit:
a. Plaats van de winkel
Waar moet de winkel zich vestigen? In het centrum van de stad, in een wijk of op een industrieterrein met veel parkeermogelijkheden? Winkels met een goedkoop assortiment kunnen het zich niet veroorloven om een duur pand in het centrum te huren.
b. Plaats van het product in de winkel.
Waar willen jullie dat het product in de winkel ligt? Bij de toonbank? In een kopstelling? In een display? Als nabuur of contraplaatsing?
Opdracht 3: Plaats
Promotie
Hoe zorg je ervoor dat de winkel en het assortiment bekend worden of blijven? Dit kun je bereiken door middel van adverteren.
Adverteren is voor elke ondernemer belangrijk : voor het opbouwen van naamsbekendheid, voor reclame acties, om je doelgroep te bereiken enz. Via een advertentie kun je een massa mensen in één keer bereiken (massa media). Regelmatig adverteren is erg belangrijk : de consument is je gauw vergeten.
Er worden per jaar miljoenen uitgegeven aan reclame, de advertentie neemt een groot deel voor zijn rekening. Je kunt adverteren in kranten (landelijk, regionaal, plaatselijk) of in tijdschriften (voor mannen, vrouwen, jongeren).
Exclusieve winkels, die dure merken verkopen, moeten het vooral van naamsbekendheid hebben. Deze bedrijven maken dan ook vaak gebruik van dure advertenties waarop de naam van het merk een grote rol speelt. Winkels met een zeer goedkoop assortiment zullen vooral gebruik maken van folders met aanbiedingen.
Er zijn reclame bureaus die zich alleen maar toeleggen op het ontwerpen van advertenties, want je zult toch op moeten vallen tussen al die andere advertenties en dat is niet eenvoudig. Adverteren is vrij duur maar het levert genoeg op als je het op de juiste manier doet.
Opdracht 4: Voorbereiding
Opdracht 5: Advertentie maken
Opdracht 6: Reclame filmpje
Personeel
Hoeveel personeel is er nodig en aan welke eisen moet het voldoen? In een winkel met technische producten moet personeel hebben dat goed op de hoogte is van de technische specificaties.
Als je een winkel binnen loopt, wat verwacht jij dan van de presentaties in de winkel en wat verwacht jij dan van het personeel. Hoe dient deze laatste zich te gedragen?
Opdracht 7: Verwachtingen
Jullie hebben in opdracht 1 aangegeven wat jullie beeld is van het personeel en de presentaties van de genoemde winkels. Nu is het moment gekomen dat jullie een beeld gaan geven van het personeel dat bij jullie in de winkel werk en tenslotte maken jullie een presentatie die zo kan worden neergezet in jullie toekomstige winkel.
Opdracht 8: Wat willen wij?
Presentatie
De presentatie van een product speelt een grote rol voor hoe een klant een product beleeft. Wordt er gekozen voor een luxe of sobere presentatie? Is er sprake van bediening of zelfbediening? Het kleurgebruik, de achtergrondmuziek, en de geur moeten allemaal passen bij de winkelformule, zodat de klant dit herkent en begrijpt.
Wat kan de klant verwachten bij de presentatie van jouw product? Wat voor sfeer is er in jullie winkel? Denk hierbij aan Kleuren op de muur, verlichting, soorten stellingen, vloerbedekking, presentatiemeubelen enz.
Opdracht 9: Etalage maken
Deel 4 Eindpresentatie
Ter afsluiting van het project 'Mijn product & consumenten', gaan jullie je product aan je klasgenoten presenteren. Uiteraard weet je wel van elkaar wat je voor product hebt gemaakt, maar nu gaat het om de presentatie.
Opdracht 1:
Drie onderdelen heb je inmiddels afgerond van dit project. Twee daarvan heb je nodig voor deze opdracht, namelijk: deel 2 "Product op de markt' en deel 3 'De Marketingmix'. Deel 2 en 3 bestonden elk uit 9 opdrachten.
Zorg er nu voor dat deze opdrachten in de volgorde zoals ze in deze Wiki staan in één Word document komen te staan. Check of alle opdrachten zijn uitgevoerd en mogelijk al zijn beoordeeld door de docent.
Opdracht 2:
Verwerk opdracht 1 in een Powerpoint of een Prezi.
De volgende onderdelen moeten binnen de groepspresentatie aanbod komen:
- Beschrijving van het product en de eigenschappen.
- Het product zelf moet worden gepresenteerd. Denk commercieel!
- De doelgroep moet worden beschreven met behulp van de collage.
- De gekozen marktstrategie en positionering moet worden toegelicht.
- Uitleg ten aanzien van de door jullie gekozen marketingmix. (de 6 P's) Waarom zijn jullie tot die keuzes gekomen?
- Tenslotte willen we graag duidelijk en uitvoerig antwoord op de vraag: Komt jullie product op de markt? Minimaal 2 argumenten voor of tegen bespreken .
Jullie bepalen zelf hoe de onderdelen over de individuele groepsleden worden verdeeld. Zorg voor een gelijke verdeling!
Zorg dat de presentatie aan de volgende eisen voldoet:
- Gebruik het materiaal dat je hebt gemaakt bv. Collage, promotie actie enz.
- Maak gebruik van het digibord.
- Presentatie uit het hoofd. Eén mini spiekbriefje is toegestaan, maar geen A4 vol. Bereid je presentatie voor, door de hoofdonderwerpen op een soort spiekbriefje te plaatsen. Gebruik eventueel het schema van de volgende bladzijde.
- Elke individuele presentatie duurt zeker 3 minuten, maar de totale groepstijd is maximaal 10 minuten.
- Verder zijn alle overige initiatieven die bijdragen aan een positieve presentatie welkom en worden als zodanig ook beoordeeld.
- Hulpmiddel bij voorbereiden presentatie
Beoordeling presentatie
Beoordeling eindpresentatie
Print voor de presentatie de beoordeling uit. Wanneer je de presentatie gaat houden geeft je het exemplaar aan de docent, zodat deze de beoordeling kan invullen.
Na de presenatie maken jullie een kopie van de beoordeling en zorgen ervoor dat de docent en ieder groepslid een exemplaar krijgt. Stop de beoordeling in je portfolio.
Deel 5 Samenwerken
Samenwerken neemt een belangrijke plek in bij dit project. Je kunt er totaal 20 punten mee verdienen, maar die verdien je niet zomaar.
Hoe kun je ze verdienen?
Eerst geeft de docent per leerling aan hoeveel punten jij verdient van 10 punten.
Vervolgens moeten jullie onderling 10 punten verdelen. Je geeft punten voor:
- Inzet tijdens het project
- Aanwezigheid
- Collegialiteit
- Samenwerking
Wanneer jullie elkaar punten hebben gegeven moeten jullie aan je docent uitleggen waarom jullie elkaar zoveel punten hebben gegeven. De docent beslist of hij of zij akkoord gaat met jullie punten verdeling.
Checklist