L1-P2 IBS De wereld en ik

L1-P2 IBS De wereld en ik

Project omschrijving

Project De Wereld en Ik (DWI)

In dit project ga je meer leren over jouw rol in de wereld, maar ook over duurzaamheid binnen de specialisaties. Je gaat aan de slag met ondernemersvaardigheden en leert wat erbij komt kijken om een eigen (mini)onderneming op te zetten.
Deze periode duurt 10 weken. Week 9 en 10 staan in het teken van toetsen en afsluiten van de periode, inhoudelijk ben je daardoor 8 weken met het project bezig.

In week 8 (15 januari 2024 tot en met 19 januari 2024) ga je samen met je groepje de eigen (mini)onderneming uitvoeren, dit is een verplichting om deze periode te halen.

Integrale beroepssituatie
Als adviseur in de duurzame leefomgeving heb je oog voor je omgeving en ben je je bewust van jouw rol in de wereld.
Je gaat je eigen (mini)onderneming runnen. Hiervoor analyseer je de markt en de doelgroep en zorg je voor een realistische financiële onderbouwing. Je let goed op maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en kwaliteitszorg. Je kent de uitgangspunten van de nieuwe economie.


Daarnaast loop je deze periode ook een maatschappelijke stage. Op woensdag 10 januari 2024 is de dag waarop de maatschappelijke stage wordt gelopen, die dag zijn er dus ook geen lessen. De ervaring van je stage deel je door middel van een vlog, wat één van de drie toetsen is deze periode.

Opdracht
Zet een eigen minionderneming op die én succesvol is én een toegevoegde waarde is voor de maatschappij. Hierbij staat je eigen handelen centraal: wat is je invloed op de maatschappij? Wat is jouw eigen toegevoegde waarde in de maatschappij?


Schrijf een ondernemingsplan voor je minionderneming. Loop daarnaast een maatschappelijk stage. Deel je ervaringen via een vlog.

Voorwaarden
Om dit project te kunnen afronden moet je een maatschappelijke stage hebben gelopen.

Download
Download hieronder het project De wereld en ik en bijbehordende bestanden.

Project toetsing

Beoordeling Project
Bij elk project horen leerdoelen. De leerdoelen worden getoetst met de 3 project toetsen.
Voor dit project zijn dit de leerdoelen:

1.Je kunt de basisbegrippen uit de beroepssituatie uitleggen.
2.Je kunt je eigen minionderneming opzetten.
3.Je kunt je maatschappelijke stage verantwoorden met behulp van nieuwe media.

Toetsen
Er zijn 3 toetsmomenten die samen deze project afronden:

1.         Kennistoets (individueel)
2.         Ondernemingsplan (groep)
3.         Vlog (individueel)

Het gemiddelde van deze drie toetsen is het eindcijfer voor deze periode.

Tijdens de periode maak je tussenproducten en geef je elkaar feedback op gemaakte producten. Indien je onvoldoende deelneemt aan dit proces word je uitgesloten van deelname aan de kennistoets. Meer informatie vind je onder het kopje 'tussenproducten en feedback'.

Toetsen Kennistoets Ondernemingsplan Vlog

Bijbehorende leerdoelen

nr. 1 nr. 2 nr. 3

Duur toets

1 uur n.v.t. n.v.t.

Weging

1x 1x 1x

Cesuur

66% = 5,5 60% = 5,5 60% = 5,5

Resultaat

Cijfer 1-10 Cijfer 1-10 Cijfer 1-10

Plaats

School n.v.t. n.v.t.

Samenwerking

Individueel Groepsproduct Individueel

 

Downloads
Download hieronder alle betrokken documenten:

Checklist voor het schrijven van een verlsag

Beoordelingsformulier Ondernemingsverslag

Beoordelingsformulier Vlog

Adviseur duurzame leefomgeving (ADL) rollen t.b.v. de vlog

Begrippenlijst kennistoets

Toelichting maatschappelijke stage

Maatschappelijke stage

Doel van de maatschappelijke stage:

  • kennismaken met een organisatie
  • zelf een plek leren organiseren 
  • jezelf inzetten voor de maatschappij

Toelichting

De maatschappelijke stage is 1 dag. Er is hiervoor een dag (woensdag 10 januari 2024) gepland in het rooster, er zijn dan geen lessen. Als een student het niet lukt om de meeloopdag op deze dag te plannen, moet het op een eigen moment. Er wordt hiervoor in principe geen verlof toegekend (uitzonderingen zijn hele unieke kansen voor studenten, dit moet dan wel aan het begin van de periode meteen worden aangegeven door de student).

Van de dag wordt een vlog gemaakt, waarbij de student zelf in beeld is. De student moet dit van te voren goed aangeven bij de organisatie. In verband met privacy kunnen creatieve oplossingen worden bedacht, zoals alleen de achterkant van mensen in beeld brengen of bij kinderen alleen de handen of voeten.

De student moet wel altijd ergens binnen gefilmd hebben, ook al is het op het kantoor. Er moet ‘bewijs’ zijn dat de student ook daadwerkelijk bij de organisatie binnen is geweest.

In de vlog reflecteert de student o.a. op een dilemma. Hier wordt in de lessen voorafgaand aan de maatschappelijke stagedag aandacht aan besteed op school.

De student maakt zelf een vlog. Als studenten samen op een zelfde plek zijn is dat geen probleem, mits zij zelf een eigen vlog maken. Het is géén groepsproduct. Indien studenten samen dezelfde vlog inleveren telt deze niet mee en is het resultaat voor de vlog altijd een 1.

 

Betrokken werkprocessen

Het diploma Adviseur duurzame leefomgeving is opgebouwd uit verschillende werkprocessen.

Deze werkprocessen moet je uiteindelijk allemaal vaardig zijn op niveau 4 om de opleiding te kunnen afsluiten.  Meer informatie over de werkprocessen en het diploma vind je op de Wiki Examinering.

Bij dit project zijn de volgende werkprocessen betrokken:

  • B1-K2-W2: Maakt een plan van aanpak
  • ​B1-K2-W3: Bevordert samenwerking en versterkt netwerken
  • B1-K2-W4: Evalueert de dienstverlening
  • B1-K3-W1: Maakt een planning voor de organisatie van activiteiten
  • B1-K3-W2: Bereidt de uitvoering van activiteiten voor
  • B1-K3-W4: Rondt de activiteit af en draagt zorg voor de duurzame leefomgeving
  • B1-K4-W1: Plant en verdeelt de werkzaamheden
  • B1-K4-W2: Begroot financiën
  • B1-K4-W3: Bewaakt financiën

Tussenproducten en feedback

De tussenproducten die bij dit project horen zijn:

Hieronder zijn twee voorbeelden te vinden van TP2. Dit zijn voorbeelden van voorgaande jaren die je kan gebruiken voor je opmaak en bronnengebruik. Het letterlijk kopieren van tekst is plagiaat en mag dus niet!

Voorbeeld TP2 Stad en Wijk

Voorbeeld TP2 Lifestyle

Hieronder is een voorbeeld te vinden van TP3. Het letterlijk kopieren van tekst is plagiaat en mag dus niet!

Voorbeeld TP3

De portfolio deadline van alle tussenproducten = 23 januari 2024

Op deze pagina kun je de TP's bekijken en downloaden. Ze zijn ook in Teams te vinden. In Teams lever je jouw gemaakte producten in en geef je feedback.

Feedback friends
Gedurende de periode kom je regelmatig samen met je feedback friends. Je maakt tussenproducten en geeft feedback op de tussenproducten van anderen. Je waardeert de feedback die je krijgt onder begeleiding van een docent.

  • Je maakt alle tussenproducten
  • Je geeft feedback in je feedbackgroepje
  • Je doet actief mee in het feedback proces

Bij onvoldoende TP’s of deelname aan het feedback proces wordt je uitgesloten van deelname aan de kennistoets.

Invulformat Feedback Friends

Format TP1

Format TP2

Format TP3

De verschillende niveaus van feedback

De verschillende niveaus van feedbackgeven

Voorbeelden

Compliment

Uit de feedback blijkt overduidelijk dat de student het leerproduct positief waardeert

“Goed geschreven, mooi en leesbaar verslag” of “Goede zinsopbouw met weinig spelfouten”.

Leesbewijs

Uit de feedback blijkt dat de student het product serieus heeft gelezen

“Mooi zoals je beschrijft dat je een oud jampotje altijd nog kan gebruiken om schroefjes in te bewaren” of “Het was mij nog niet helemaal duidelijk wat je bedoelde met de stakeholder-analyse”

Begripsvorming

Uit de feedback blijkt dat de student een betekenisvolle relatie kan leggen tussen verschillende aspecten van het leerproduct

“Het concept dat jullie uit hebben gewerkt sluit goed aan bij jullie marktonderzoek doordat het aansluit bij de psychografische kenmerken.”; of “Het advies dat je op langer termijn geeft wordt niet onderbouwd door jullie onderzoeksresultaten, hierin hebben je het over…”

Aanvulling

Uit de feedback blijkt dat de student een relevante aanvulling op het leerproduct heeft geleverd

“Bij het uitvoeren van de stakeholder-analyse, kan je de Gemeente Tilburg nog toevoegen die hebben belang bij de community(BRON)” of “bij de verantwoording van de onderneming worden de 4C beschreven, maar je kan de 4C aanvullen met de volgende marketing tool (BRON) “

Verbetering

Uit de feedback blijkt dat de student met nieuwe informatie binnen de kennisobject heeft aangegeven hoe en met welke resultaat het leerproduct wordt verbeterd

“Het advies dat je hebt uitwerkt wordt nog beter onderbouwd als je bij het onderzoek ook deze marktanalyse (BRON) zou uitgevoerd”

Verrijking

Uit de feedback blijk dat de student met nieuwe relevante informatie buiten dit kennisobject heeft aangegeven hoe en met welk resultaat het leerproduct substantieel word verbeterd

Of

Uit de feedback blijkt dat de student in staat is aan te geven met welke achterliggende theorie het leerproduct kan worden verbonden en hoe daardoor de kwaliteit van het leerproduct substantieel wordt verrijkt.

"Na het bestuderen van het visiedocument over de stad van de toekomst en het verkennen van innovatieve stedelijke ontwikkelingen, ben ik tot de conclusie gekomen dat het huidige leerproduct zich voornamelijk richt op traditionele stedelijke planning. Ik geloof echter sterk dat de integratie van duurzaamheidsprincipes het leerproduct aanzienlijk kan verrijken. Door de nadruk te leggen op groene infrastructuur, slimme mobiliteit, circulaire economie en veerkrachtige gemeenschappen, kunnen studenten leren hoe ze de stad van de toekomst kunnen ontwerpen en beheren op een duurzame en inclusieve manier (BRON). Dit zal de kwaliteit van het leerproduct verbeteren door studenten voor te bereiden op de uitdagingen van een snel veranderende stedelijke omgeving en hen te inspireren om positieve veranderingen te bewerkstelligen."

Project lessen

Marktverkenning

Binnen het thema 'marktverkenning' gaan jullie de markt analyseren waarop je je als ondernemer begeeft. Jullie gaan onderzoeken wie jullie product/dienst gaat kopen en wie vergelijkbare producten/diensten aanbieden.

In de PowerPoint hieronder wordt uitleg gegeven over TP1 Analyse.Er wordt door middel van voorbeelden uitleg gegeven over ontwikkelingen in verschillende markten. Het Pain and Gain model wordt beschreven, alsmede een algemene uitleg over de Doelgroep analyse en Marktanalyse.

PowerPoint introductie TP1 Analyse

In de PowerPoint hieronder wordt een uitgebreidere uitleg gegeven over de Doelgroep analyse, hoe kun je dit nu uitwerken en wat is het SDP-model alsmede de Adoptiecurve.

PowerPoint Uitgebreide uitleg Doelgroepanalyse, SDP-model en Adoptiecurve

In de PowerPoint hieronder wordt een uitgebreidere uitleg gegeven over de Marktanalyse, hoe kun je dit nu uitwerken en wat is een Marktontwikkeling, concurrentie analyse en het toepassen van het SWOT-model. Hier vloeit uiteindelijk je Unique Selling Point (USP) uit voort!

PowerPoint Uitgebreide uitleg Marktanalyse, Marktonwikkeling, concurrentie analyse en USP

In de PowerPoint hieronder kun je de uitleg vinden over hoe je het SDP-model toepast op je eigen onderneming, alsmede informatie over hoofdstuk 4 Marketingmix. Hierin wordt beschreven hoe je de 7P's uitlegt en die uiteindelijk omzet naar de 4C's. Vooral het gedeelte van promotie is deze periode erg belangrijk!

Powerpoint SDP-model toepassen onderneming en Hoofdstuk 4 Marketingmix

In onderstaande Powerpoint vinden jullie een samenvatting van de lessen over de marketingmix (incl. de 4 C's) en een gedeelte van de les van Vrijetijd 'Beleving en imagineering'. Deze les kunnen jullie gebruiken voor het verder ontwikkelingen van jullie promotie/ communicatie naar de klant.

Powerpoint projectuur maandag 11 december

In onderstaande PowerPoint vinden jullie de les over de Ansoff Matrix, gebruik deze om een strategie te bepalen. Tevens staat er ook een checklist voor het ondernemen, gebruik deze om te controleren of je alles hebt.

Powerpoint Ansoff Matrix

De Economie van Morgen

Tijdens de lessen over de Economie van morgen leer je waarom mensen de oude economie niet meer willen. Mensen zijn klaar voor de nieuwe economie die duurzamer, slimmer en leuker is dan ooit tevoren. Bij de nieuwe economie is het hoofddoel de welzijn van de mens en het behouden van de bronnen die we op de aarde hebben. Hoe dat in zijn werk gaat lees je in de PowerPoints hieronder!

Financieel management

Hoewel geld niet het hoofddoel is in de economie van morgen, is het nog wel van belang om een onderneming draaiende te houden. Bij 'financieel management' leer je hoe je je boekhouding op orde brengt en inzichtelijk maakt welke kosten en baten je hebt.

De verborgen impact

Bij verborgen impact gaan jullie leren over de gevolgen van de impact op de planeet, de gevolgen voor ons en voor de economie. We gaan ook samen nadenken over oplossingen en de lessen toepassen op jullie eigen onderneming.

 

Samenwerken

Hieronder staat de PowerPoint waarin informatie gevonden kan worden over samenwerken gedurende het project DWI. In de PowerPoint staat een uitleg over wat er allemaal in het document verantwoording moet komen te staan.

PowerPoint Samenwerken De Wereld en Ik

Document verantwoording

Hieronder staat het samenwerkingsovereenkomst document, deze gebruiken jullie om als groep afspraken op papier te zetten als deadlines, aanwezigheid en het bijhouden van een logboek. Het samenwerkingsovereenkomst moet meer diepgang bevatten dan de overeenkomst in periode 1 project MLO. Voeg het samenwerkingsovereenkomst toe in de bijlage van het verslag! Gebruik het format hieronder!

Format samenwerkingsovereenkomst

Circulaire economie

Stad en wijk

Les 1

Les 2

Les 3

Artikel over vrijwilligerswerk

Artikel 2 over Vrijwilligerswerk lees vanaf p. 6

Les 4

Les 5

Les 6

Les 7 Bewonersparticipatie

Laatste les: financiering en sociale leefbaarheid & duurzaam ondernemen

Lifestyle

Week 1

De les staat deze week in het teken van voedselveiligheid en HACCP

Week 2

Deze week staat in het teken van een duurzaam voedselsysteem.

Leerdoelen:

  • Je kunt uitleggen wat een duurzaam voedselsysteem is
  • Je weet wat de voedselafdruk bepaalt
  • Je kunt de klimaatbelasting van ons voedsel uitleggen
  • Je kunt duurzame aspecten toelichten

 

 

Week 3 staat in het teken van het eitiketten op producten.

Wat staat er op?

In welke mate kunnen ze ook verwarrend kunnen zijn.

Week 4 staat in het teken van alternatieve eetstijlen.

Deze week gaan we verder aan de slag met keurmerken

Deze week gaan we aan de slag met het spijsverteringsstelsel:

Jekunt de verschillende functies van het maag- darmkanaal toelichten en weet hoe voeidngstoffen worden afgebroken.

Week 7 Den Haag les nemen we mee bij week 8

Week 8 kijken we naar de psychologie van voeding en even terug naar de spijsvertering

Water en energie

Vrije Tijd

Verdiepende artikelen vrije tijd

Verslagvaardigheden

In het kopje Verslagvaardigheden vind je werkbladen die te maken hebben met het maken van een verslag. Deze werkbladen helpen je bij het voldoen aan de eisen voor het maken van een verslag, alsmede hoe APA-bronvermedling in een verslag wordt gezet.

Voorwaarden Checklist verslag

In onderstaande werkblad kun je vinden d.m.v. een stappenplan hoe je voldoet aan de eisen van het maken van een verslag en het juist vermelden van de APA-bronvermelding.

Werkblad Checklist verslag en APA-bronvermelding

In de PowerPoint die hieronder staat is nogmaals te vinden hoe je de betrouwbaarheid van een bron kan controleren, een stappenplan om één bron APA te vermelden en alsmede hoe je een serie/netflix/documentaire APA kan vermelden.

PowerPoint stappenplan APA en APA voor serie's, Netflix, films etc.

In onderstaande werkbladen kun je staat er een uitleg over hoe je op verschillende manieren kan zoeken naar bronnen en hoe je de gevonden bronnen kan toetsen op betrouwbaarheid.

Werkblad zoekvaardigheden

Werkblad Betrouwbare bronnen