L1-P3 Instroomprogramma MLO

L1-P3 Instroomprogramma MLO

IBS omschrijving

IBS Mijn leefomgeving
In dit IBS maak je kennis met de opleiding en de verschillende specialisaties. Je gaat aan de slag met de leerarrangementen (LA) en leert je eigen omgeving door een andere bril te bekijken.

Integrale beroepssituatie
Als professional organiseer je bijeenkomsten en kun je informatie overdragen. Omdat je niet alles alleen kunt doen, moet je samenwerken en taken verdelen.
Je gaat aan de slag met je directe leefomgeving: je leefstijl, je verbruik, je vrijetijdsbesteding, woonomgeving en je eigen financiële huishouding. Daarnaast ga je inzicht krijgen in jouw kwaliteiten: wie ben jij? En hoe profileer je jezelf?

Opdracht

  • Samen met je leerjaar organiseer je een verhalencafé.
  • Het verhalencafé voer je aan het eind van de periode uit.
  • Jullie presenteren wat je hebt geleerd over je directe leefomgeving (micro- en meso-omgeving). Bespreek hierbij je opgedane kennis, vaardigheden en ervaringen.
  • Bij de organisatie houd je rekening met tijd, geld en mensen.
  • De avond moet goed verlopen. Hiervoor is onderling overleg nodig. Jullie zijn samen verantwoordelijk, communicatie is dus heel belangrijk.

IBS toetsing

Beoordeling IBS
Bij elk IBS horen leerdoelen. De leerdoelen worden getoetst met de 3 IBS toetsen.
Voor dit IBS zijn dit de leerdoelen:

  1. Je kunt de basisbegrippen uit de beroepssituatie uitleggen.
  2. Je kunt de basisbegrippen uit de beroepssituatie plaatsen in je eigen leefomgeving.
  3. Je kunt projectmatig werken.
  4. Je kunt volgens de richtlijnen uit de beroepssituatie een evenement organiseren.
  5. Je kunt uit bestaande gegevens conclusies trekken die van toepassing zijn op je eigen leefomgeving.
  6. Je kunt op een correcte manier presenteren.  

Toetsen
Er zijn 3 toetsmomenten die samen deze IBS afronden:

1.         Kennistoets (individueel)
2.         Projectvoorstel (groep)
3.         Presentatie op inhoud en presentatievaardigheden (individueel)

Tijdens de periode maak je leerarrangementen en geef je elkaar feedback op gemaakte producten. Indien je onvoldoende deelneemt aan dit proces word je uitgesloten van deelname aan de kennistoets. Meer informatie vind je onder het kopje 'leerarrangmenten en feedback'.

Toetsen

Kennistoets

Projectvoorstel

Presentatie

Bijbehorende leerdoelen

Nr. 1 t/m 2

Nr. 3 t/m 4

Nr. 2 t/m 6

Duur toets

1 uur

n.v.t.

n.v.t.

Weging

1x

1x

1x

Cesuur

66% = 5,5

60% = 5,5

60% = 5,5

Resultaat

Cijfer 1-10

Cijfer 1-10

Cijfer 1-10

Samenwerking

Individueel

Groep

Individueel

Documenten toetsing

Download hier alle documenten rondom de toetsing van dit IBS: 

Leerarrangementen en feedback

De leerarrangementen die bij dit IBS horen zijn:

Op deze pagina kun je de LA's bekijken en downloaden. Ze staan ook in Teams. Daar lever je de door jou gemaakte producten in bij opdrachten.

Feedbackfriends
Gedurende de periode kom je regelmatig samen met je feedback friends. Je maakt leerarrangementen en geeft feedback op de leerarrangementen van anderen. Je waardeert de feedback die je krijgt onder begeleiding van een docent.
Bij onvoldoende deelname aan het feedback proces wordt je uitgesloten van deelname aan de kennistoets.

IBS lessen algemeen

Projectmanagement

Projectmanagement

Bij het thema 'projectmanagement' leren we jullie waar je aan moet denken bij het organiseren van een project of activiteit. Voordat je een project of activiteit gaat uitvoeren schrijf je eerst een 'plan van aanpak'. Hierin beschrijf je zo nauwkeurig mogelijk alle belangrijke aspecten die nodig zijn voor het organiseren van een succesvol project of activiteit.

Het 'plan van aanpak' is ook één van de drie toetsen die je deze periode krijgt.

Onderstaand format mag je gebruiken bij het maken van je plan van aanpak. Dit document volgt én de richtlijnen van de checklist én bevat alle hoofdstukken van projectmanagement.

Format 'plan van aanpak'

In hoofdstuk 1, 2 en 3 van projectmanagement werken jullie aan een samenwerkingsovereenkomst (de afspraken onderling in het projectgroepje), de achtergrond van het project (waar speelt het project zich af?) en aan het projectresultaat (waarom doen we het project en wat is het op te leveren eindresultaat van het project?).

In onderstaande PowerPoint vinden jullie meer informatie.

Plan van Aanpak H1, H2 en H3.pptx

In hoofdstuk 4 en 5 van projectmanagement werken jullie aan de projectactiviteiten van het project (welke taken of activiteiten moeten uitgevoerd worden om het projectresultaat te bereiken?) en de projectgrenzen en randvoorwaarden (welke grenzen en randvoorwaarden zijn er waar je rekening mee moet houden?).

In onderstaande PowerPoint vinden jullie meer informatie.

Plan van Aanpak H4 en H5.pptx

In hoofdstuk 6 en 7 van projectmanagement beschrijven jullie met elkaar wat jullie tussenresultaten van het project zijn (wat hebben jullie tot nu toe gemaakt en hoe gaan jullie dat als groep op het einde verbeteren). In hoofdstuk 7 gaan jullie de kwaliteitsbewaking beschrijven van het project. Wat verstaan jullie bijvoorbeeld onder een kwalitatief sterk Verhalencafé en wat voor kwaliteit verwachten jullie van elkaars producten?

In onderstaande PowerPoint vinden jullie meer informatie.

Plan van Aanpak H6 en H7.pptx

In het begin van de periode hebben jullie een samenwerkingsovereenkomst gemaakt. Een groot gedeelte hiervan kan je gebruiken voor hoofdstuk 8 Beschrijving projectorganisatie, daarnaast hebben jullie ook les gehad over rolverdelingen en teamrollen (Belbin), dit verwerk je ook in hoofdstuk 8 Beschrijving projectorganisatie.

Tevens verwerken jullie in hoofdstuk 9 'Planning' de doorlooptijd en deadlines van de projectactiviteiten maar ook maken jullie een draaiboek van de avond zelf.

In hoofdstuk 11 verwerken jullie een Risicoanalyse, hierin verwerk je de interne en externe risico’s voor jullie Verhalencafé. Wat kan ervoor zorgen dat jullie middag/avond niet doorgaat en hoe kun je dit voorkomen. Jullie maken ook een calamiteitenplan, zodat jullie altijd een plan B hebben voor het Verhalencafé.

In onderstaande PowerPoint vinden jullie meer informatie.

Plan van Aanpak H8, H9 en H11.pptx

Tot slot is er nog hoofdstuk 10 Kosten-baten overzicht, in dit hoofdstuk gaan jullie als groep een complete en kloppende kostenbegroting maken. Hierin worden de volgende onderdelen vermeld: kostensoort, constante en variabele kosten, inkoopfactuurprijs (incl. btw), inkoopprijs (excl. Btw), Btw-tarief, Btw-bedrag en het totaalbedrag. Dit alles verwerk je in een Excel-tabel die ook in het Plan van Aanpak als leesbare afbeelding wordt toegevoegd.

In onderstaande PowerPoint vinden jullie meer informatie.

Plan van Aanpak H10

Tot slot staat hieronder een powerpoint met daarin alle hoofdstukken nog één keer uitgewerkt met de vereiste per hoofdstuk beschreven. De PowerPoint begint met een herhaling van H11 Risicoanalyse.

Plan van aanpak H1 tot en met H11

Samenwerken

Hieronder staat het samenwerkingsovereenkomst document, deze gebruiken jullie om als projectgroep afspraken op papier te zetten als deadlines, aanwezigheid en het bijhouden van een logboek. Gebruik het format hieronder! Dit is tevens hoofdstuk 1 van je Plan van Aanpak en een gedeelte van hoofdstuk 8 Beschrijving projectorganisatie.

Lifestyle

Wat is Lifestyle? 

De specialisatie Lifestyle richt zich op het bevorderen van de gezondheid. Dat kan door te kijken naar een individu, maar ook naar groepen. Je kijkt naar alle factoren die de gezondheid beinvloeden, zoals voeding, beweging, maar ook de sociale en fysieke leefomgeving. 

In leerjaar 1 start je met het kijken naar je eigen leefstijl, hoe gezond leef jij en welk effect heeft jouw omgeving op jouw gezondheid? Je leert over deze omgeving en de factoren, maar ook over de ziektes die ontstaan door onze leefstijl. 

Wat ga je in deze periode leren? 

  • Door welke factoren wordt gezondheid bepaald? Je kunt voorbeelden benoemen.
  • Wat zijn welvaartsziekten en welke oorzaken kunnen we herleiden.
  • Welke soorten zorg zijn er en waar zijn we vanuit lifestyle actief.
  • Weet je wat het verschil is tussen voeding en vulling gerelateerd aan de schijf van vijf
  • De schijf van vijf uitleggen met concrete voorbeelden.
  • De richtlijnen van de schijf van vijf noemen.
  • Je eigen voedingspatroon beschrijven en aangeven welke adviezen het voedingscentrum hierover geeft.
  • Het ANGELO raamwerk en de invloed van je omgeving op jouw leefstijl. 

Stad en wijk

Introductie Stad en wijk
Deze periode staat de leefbaarheid van je eigen wijk, dorp of stad centraal. Je hebt al een subjectief beeld van de leefbaarheid (je eigen ervaring en mening) en door de lessen Stad en Wijk en een zogenaamde wijkschouw krijg je een meer objectief beeld.

In deze periode besteden we aandacht aan:

  • Sociale en fysieke kant van leefbaarheid
  • Subjectieve en objectieve kant van leefbaarheid
  • Sociale cohesie, voorzieningen en bewonersparticipatie
  • Demografie, doelgroepen, SWOT-analyse.

In de PowerPoint hieronder kun je les 1 van Stad en Wijk bekeken. Hierin kun je vinden wat het begrip leefbaarheid inhoudt en hoe je een wijkschouw maakt. Dit is de opdracht voor LA2 Stad en Wijk.

Les Stad en Wijk --> Fysieke leefbaarheid en wijkschouw

Vrijetijd

De komende weken krijg je een introductie in de vrijetijd. Misschien ben je al bewust van hoe jouw vrije tijd eruit ziet, maar wist je dat er een hele 'industrie' achter zit?

Vrijetijd is meer dan een het organiseren van een feestje. Het heeft vanalles te maken met jouw leefomgeving. Misschien kom je er deze periode wel achter dat jouw vrijetijdsgedrag niet alleen door jou bepaald wordt. 

Water en energie

Circulaire economy

Waarom circulair
Fossiele brandstoffen zijn een eindige bron. Ongeveer 90% van de fossiele brandstoffen worden nu gebruikt voor transport, energie en verwarming, terwijl de rest wordt gebruikt voor de productie van kunststoffen en andere chemicaliën. Dit leidt tot milieuproblemen, zoals broeikaseffect en plasticvervuiling. Door de verbranding van fossiele brandstoffen is de CO2-concentratie de afgelopen 50 jaar gestegen van 320 ppm naar iets meer dan 400 ppm.  De toename van CO2 is de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering.
De meeste kunststoffen zijn gebaseerd op olie, waarvan slechts 9% wordt gerecycled en 12% wordt verbrand voor energieterugwinning. De rest van het plastic afval (79%) belandt in het milieu, wat een enorm probleem van plasticafval veroorzaakt.
Daarom kan een economie die gedijt met hernieuwbare energie en hernieuwbare materialen enkele van deze mondiale problemen oplossen.

Wat is circulair economie
Een economie waarin biomassa wordt gebruikt om allerlei producten en energie te maken, wordt een circulair economy genoemd. Tijdens het vak circulair economie gaan wij het veel hebben over het begrip circulaire economie. Dit is een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem.

De waardepiramide
De waardepiramide helpt ons manieren te vinden om het efficiënte gebruik van biomassa te maximaliseren. De waardepiramide toont ons de verschillende categorieën van circulair producten, met hun waarde en de benodigde hoeveelheid. Farmaceutische producten hebben een hogere waarde dan energie, maar er is minder biomassa nodig voor farmaceutische producten in vergelijking met energie.

Allereerst wordt aanbevolen om componenten te isoleren die kunnen worden gebruikt in producten met een hoge waarde. Residuen kunnen dan worden gebruikt voor producten met een lagere waarde. Op deze manier wordt de keten van biomassa naar producten zo duurzaam mogelijk gemaakt, waarbij efficiënt gebruik van biomassa wordt gemaximaliseerd.

 

Verslagvaardigheden

In het kopje Verslagvaardigheden vind je werkbladen die te maken hebben met het maken van een verslag. Deze werkbladen helpen je bij het voldoen aan de eisen voor het maken van een verslag, alsmede hoe APA-bronvermedling in een verslag wordt gezet.

In onderstaande werkblad kun je vinden d.m.v. een stappenplan hoe je voldoet aan de eisen van het maken van een verslag en het juist vermelden van de APA-bronvermelding.

Werkblad Checklist verslag en APA-bronvermelding

In onderstaande werkbladen kun je staat er een uitleg over hoe je op verschillende manieren kan zoeken naar bronnen en hoe je de gevonden bronnen kan toetsen op betrouwbaarheid.

Werkblad zoekvaardigheden

Werkblad Betrouwbare bronnen

  • Het arrangement L1-P3 Instroomprogramma MLO is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-03-14 14:23:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Informatie en lesmateriaal bij het IBS 'Mijn Leefomgeving' voor de februari instroom. Leerjaar 1 - periode 3 Schooljaar 2021-2022
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    MBO Tilburg - Adviseur duurzame leefomgeving. (z.d.).

    L1-P3 Instroomprogramma MLO

    https://maken.wikiwijs.nl/177261/L1_P3_Instroomprogramma_MLO

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.