Wat is het keuzevak Ondernemend gedrag?
Wat houdt het vak in?
Bij het keuzevak Ondernemend gedrag ga je onderzoeken wat ondernemend gedrag is en welke vaardigheden je hiervoor nodig hebt. De maatschappij verandert en er wordt van jongeren die willen gaan werken verwacht dat zij initiatief nemen, kansen zien en aangrijpen. Je moet jezelf kunnen onderscheiden van de rest, je eigen zaken kunnen regelen, en doelen stellen.
Het keuzevak ondernemend gedrag helpt jou om je eigen kwaliteiten en leerpunten te zien, je voor te bereiden op het presenteren van jezelf aan je (werk)omgeving en het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn op jouw stage en toekomstige werkplek.
Hoe zien de lessen eruit?
In een periode van 10 weken heb jij 9 weken lang 3 lesuren op maandag. Hierbij wordt een stukje theorie uit het boek: Ondernemend gedrag in je loopbaan besproken, worden er gezamenlijk en zelfstandig opdrachten gedaan en krijg je meer uitleg over de 4 challenges die je voor je examenopdracht gaat uitvoeren. In de 10e les lever je je portfolio in bij de docent. Begin dus op tijd aan de opdrachten en maak je huiswerkopdrachten die gegeven worden in de les. Dit helpt je om de komende weken je portfolio vorm te geven. Voor het examen wordt je beoordeeld met een onvoldoende, voldoende of goed.
Wat ga je bewijzen?
In je portfolio bewijs je 3 werkprocessen:
D1-K1-W1 Onderzoekt ziczelf en zijn (werk)omgeving
D1-K1-W2 Signaleert mogelijkheden voor verandering in zijn eigen werk
D1-K1-W3 Neemt initiatief in zijn werk
Hieronder zie je welke processen terug komen in de 4 challenges:

In de challenges bewijs je verschillende skills (vaardigheden). De vaardigheden die je gaat bewijzen zijn:
- Initiatief nemen (challenge 1+2)
- Doeltericht zijn en plannen (challenge 4)
- Lerende en open houding hebben (challenge 2+3)
- Creatief denken (in challenges 1,2,3+4)
- Openstaan voor je omgeving (challenge 2+4)
- Verantwoordelijk zijn (challenge 2+3)
De lesplanning
In dit schema vind je de lesplanning voor de komende weken en kun je het huiswerk terug vinden. In het geel gemarkeerd zie je steeds het huiswerk. In het blauw staat het huiswerk dat in die les of voorafgaand aan de les (digitaal) moet worden ingeleverd. Ook kun je per les de PowerPoint bekijken zodat je gemakkelijk de informatie kunt terug lezen als je een les gemist hebt of nog eens wilt inzien.
Les 1: Wat is ondernemend gedrag?
Les 2: Uitleg challenge 1 en personal branding
Les 3: Een planning maken en doelen stellen
Les 4: Skill: initiatief nemen
Les 5: Uitleg challenge 2 en skill: verantwoordelijk zijn (mindmap)
Les 6: Werkles
Les 7: Feedback vragen, motivatie & doorzettingsvermogen
Les 8: Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), zelfonderzoek en interview
Les 9: Uitleg challenge 3 en vijf-vinger-oefening
Les 10: Skill: lerende en open houding
Les 11: Skill: creatief denken
Les 12: Werkles
Les 13: Skill: openstaan voor je omgeving
Les 14: Uitleg challenge 4
Les 15: Extra werkles
Les 16: Reflecteren, STARR-methode en methode van Korthagen
Les 17: Een reflectie schrijven
Les 18: Werkles en vooruitblik na de vakantie
Les 19: Reflectie werkproces 1 en werkles
Les 20: Reflectie werkproces 2 en werkles
Les 21: Reflectie werkproces 3 en werkles
Les 22,23+24: Eindscan invullen, vergelijken en verslag maken
Les 25,26+27: Werkles + inleveren concept portfolio
Les 28,29+30: Werkles + definitief inleveren examenportfolio
Challenge 1: Visitekaartje maken en pitch jezelf
Wat moet je doen?
Voor de eerste challenge ga je laten zien dat jij de vaardigheid INITIATIEF NEMEN beheerst.
Initiatief nemen betekent dat je uit jezelf actie onderneemt en niet afwacht. Het gaat om voorstellen doen, oplossingen aandragen en zelf in actie komen.
Bij deze opdracht ga je zelf een visitekaartje ontwerpen en een pitch over jezelf maken waarmee je jezelf presenteert aan een stage/bedrijf waar jij zou willen werken. Je hoeft dit niet echt te laten zien bij een bedrijf, maar het mag natuurlijk wel! Hoe jij je presentatie in elkaar zet en of je een poster, PowerPoint, alleen een filmpje of Pinterest gebruikt, dat is aan jou. Je mag in beeld, maar dat hoeft niet perse. Zorg wel dat het voor de kijker duidelijk wordt in beeld/geluid wie jij bent.
Vul na de uitvoering van de opdracht het evaluatieformulier in en voeg dit toe aan je portfolio!
Zorg in ieder geval dat alle beoordelingscriteria in je portfolio terug komen (zie kopje: Wat je moet inleveren?)
In les 3 heb je bedacht hoe jij je pitch wilt gaan vormgeven. Werk dit eerst uit in een verhaal en daarna in steekwoorden, net zoals een spreekbeurt vroeger. Je weet dan wat je wilt gaan vertellen. Tip: Kijk nog eens terug naar 4.1 Initiatief nemen in je werkboek (blz. 101-105). Wat heb je daar al geoefend en gebruik die ervaring als voorbereiding op deze challenge.
Nog een aantal tips voor de uitvoering van het filmpje:
Tips voor het visitekaartje:
- Gebruik een gratis programma zoals canva.com of vistaprint.nl voor het ontwerp voor een visitekaartje.
- Maak een QR-code via www.nl.qr-code-generator.com en sla dit op als afbeelding zodat je het kunt toevoegen aan je visitekaartje of gebruik een andere gratis QR-generator (via google)
SUCCES!
Wat moet je inleveren?
In de 10e les lever je je definitieve examenportfolio in bij de docent. Hierin zit voor challenge 1 jouw visitekaartje in de formaat van een bankpasje met een werkende QR-code naar jouw pitch in de YouTube omgeving, 1 feedbackformulier en je zelfbeoordeling.


Challenge 2: Ik kom in actie!
Wat moet je doen?
Voor challenge 2 ga je bewijzen dat je de vaardigheden SAMENWERKEN, INITIATIEF NEMEN, VERANTWOORDELIJKHEID NEMEN en OPENSTAAN VOOR JE (WERK)OMGEVING beheerst.
Je gaat een initiatief bedenken, voorbereiden, bespreken met je stage/werkbegeleider op je stage-werkplek of sportclub, uitvoeren, evalueren en feedback vragen. Je initiatief mag ook vrijwilligerswerk zijn.
Dit doe je met de volgende stappen:
1) In les 4 bedenk je een initiatief
2) Voorbereiden met formulieren
3) Bespreken op stage/werk
4) Afspreken welk klein of groot initiatief jij kunt en gaat doen en wanneer. Voor je eigen ontwikkeling of voor de ontwikkeling van je stage/werkplek/sportclub.
5) Je gaat het intiatief uitvoeren. Je ligt dit vast al bewijs met een stripverhaal, fotostrip, verslag, filmpje of op een andere passende manier.
6) Je gaat evalueren.
7) Je vult de zelfbeoordeling in.
8) Je vraagt feedback aan je begeleider.
Nog een aantal tips voor de uitvoering van challenge 2:
- Vraag bij het maken van foto's en filmpjes op stage/werk altijd vooraf toestemming
- Begin op tijd aan deze challenge. Je zult soms afhankelijk zijn van de tijd van collega's en je planning kan daardoor uitlopen.
- Betrek je begeleider in je plannen. Bespreek vooraf hoe je het wilt aanpakken en wanneer je je initiatief gaat uitvoeren. Check tussentijds hoe het initiatief loopt. Zo kun je bijstellen als het nodig is.
SUCCES!
Wat moet je inleveren?
Challenge 3: Maak een verbetervlog
Wat moet je doen?
Voor challenge 3 ga je een verbetplan of verbetervlog maken op je werkplek, stage of bij je vrijwilligerswerk of vereniging. Hiermee ga je werkproces 1 Openstaan voor je (werk)omgeving en werkproces 2 Signaleren van mogelijkheden voor verandering laten zien. Je toont aan dat jij de skills OPENSTAAN VOOR DE OMGEVING en een OPEN EN LERENDE HOUDING beheerst. Als je een opdracht doet samen met collega's, dan komt de vaardigheid SAMENWERKEN hier ook in terug.
In je portfolio bewijs je met een vlog, fotoverhaal of uitgewerkt plan (hiervoor kun je je POP uit les 8 gebruiken). Het verbeterplan mag over jouw ontwikkeling gaan of over je eigen stage of werkplek. Vraag bij het maken van foto- en videomateriaal altijd toestemming.
Als je de verbetering hebt uitgevoerd, dan maak je een evaluatie en je vraagt feedback van je begeleider of een medestudent.
Wat moet je inleveren?
In de 10e les lever je je definitieve examenportfolio in bij de docent. Hierin zit voor challenge 3 een uitgewerkt plan met minimaal 2 verbeteracties. 1 verbeteractie ga je voorbereiden en uitvoeren, bewijs van uitvoering van je verbeteractie (foto of film). een vlog of verslag over de resultaten van je acties, de vijfvingeroefening (zie PowerPoint les 9), een evaluatie of feedback van je begeleider en jouw zelfbeoordeling. De feedback op jouw challenge van je medestudent uit de les mag je ook toevoegen, maar dit hoeft niet.


Challenge 4: Maak een magazine voor medewerkers
Wat moet je doen?
Voor challenge 4 ga je een magazine maken voor medewerkers op je stage- of werkplek. Als je momenteel geen stage- of werkplek hebt, mag je ook een magazine maken voor school voor nieuwe studenten die zich willen inschrijven op het Helicon voor de opleiding die jij volgt. Met deze challenge bewijs je werkproces 2 Signaleren van mogelijkheden voor verandering en werkproces 3 Initiatief nemen in en voor je werk laten zien. Je toont aan dat jij de skills OPENSTAAN VOOR DE OMGEVING, FLEXIBEL EN DOELGERICHT ZIJN, PLANNEN EN COMMUNICEREN beheerst. Als je samengewerkt hebt met een medestudent, dan komt de vaardigheid SAMENWERKEN hier ook in terug.
Je schrijft minimaal 3 artikelen (bij samenwerken: 4 artikelen).
Je schrijft 1 artikel over jouw werkdag 'Mijn werkdag in beeld'.
Daarnaast kies je 1 verplicht artikel uit deze lijst (linker kolom) en minimaal 1 keuzeonderwerp (rechter kolom).

Een verplicht artikel heeft een serieus onderwerp en gaat over iets waar aandacht voor nodig is binnen het bedrijf. Denk aan iets wat beter kan in het bedrijf of waar medewerkers op moeten letten. Als je een eigen onderwerp kiest, bespreek dit dan eerst met je begeleider of docent.
Je mag samenwerken bij deze opdracht. Vermeld dit dan bij je magazine. Ook moet je hierbij allebei je eigen werkdag omschrijven en 1 extra verplicht- of keuzeartikel kiezen wat je schrijft. Als je samenwerkt, moet in je planning ook een taakverdeling terug te zien zijn.
Je hoeft GEEN presentatie te geven over je magazine. Je levert het op papier in.
Tip: begin op tijd met een goede planning. Gebruik hiervoor bijvoorbeed opdr. 6 blz. 28-35 in het werkboek).
Wat moet je inleveren?
In je portfolio zit je magazine met een voorblad, een inhoudsopgave en paginanummers. Je hebt maximaal 8 pagina's met in totaal minimaal 3 artikelen (1 artikel over je werkdag in beeld, 1 artikel gekozen uit verplichte onderwerpen en minimaal 1 artikel over een keuzeonderwerp. Je gebruikt ook plaatjes, foto's en kleur in je magazine.
Naast het magazine zit in je portfolio jouw planning, de evaluatie (volgens Korthagen of STARR, zie werkboek blz. 144), je zelfbeoordeling en een feedbackformulier van een medestudent of begeleider.


Beoordeling examen
Het examen bestaat uit het portfolio met de 4 challenges. Je hoeft GEEN presentatie te geven op school.
Je levert het portfolio in in les 10. Hierbij wordt eerst door de docent beoordeeld of jouw portfolio compleet is. Daarna wordt er pas gekeken naar de inhoud.
In de laatste les krijg je van de docent een voorlopige uitslag. De definitieve uitslag krijg je van de examencommissie op een later tijdstip.
Hier kun je het examen vinden.
Mocht er een herkansing nodig zijn, dan zal er wel een gesprek/presentatie op school plaatsvinden waarbij je een afspraak hebt met de docent.
Vragen en contact
Voor vragen en contact over de lessen ondernemend gedrag kun je mailen met jouw docent Daniëlle van Gorp - Mensch (d.mensch@helicon.nl).
Voor dringende vragen kun je bellen een bericht sturen naar het werknummer: 06-12731951