Bouwen doen we samen. Of je het nu hebt over engineers, aannemers, installateurs of leveranciers, niemand kan zich vandaag de dag meer veroorloven op een eiland te zitten. De partijen willen samenwerken omdat dit leidt tot kostenreductie, tijdwinst en een kwalitatief beter eindproduct met een tevreden opdrachtgever als resultaat.
leerdoel: aanleren van complexe vaardigheden die nodig zijn in de praktijk.
Bouwen doen we in de Praktijk! Praktijkopdrachten 2A
Bouwen doen we samen. Of je het nu hebt over engineers, aannemers, installateurs of leveranciers, niemand kan zich vandaag de dag meer veroorloven op een eiland te zitten. De partijen willen samenwerken omdat dit leidt tot kostenreductie, tijdwinst en een kwalitatief beter eindproduct met een tevreden opdrachtgever als resultaat.
leerdoel: aanleren van complexe vaardigheden die nodig zijn in de praktijk.
Op de eerste dag van dit project hebben jullie je eigen team samengesteld.
Dit was mogelijk door:
- met elkaar in gesprek te gaan,
- elkaar voorstellen aan de hele groep,
- marshmallow challenge.
In de klas:
Samenwerken gaat goed als je als groep bij elkaar zit. Je kan elkaar snel wat vragen en met elkaar in gesprek gaan. Alle teamleden weten direct wat er speelt en kunnen sneller reageren. Ook afspraken zijn sneller gemaakt. Is er iets niet duidelijk dan heb je de mogelijkheid omdat direct te vragen.
Samengevat: Mondeling contact en oogcontact is belangrijk bij samenwerken. De kwaliteit van de opdrachten wordt daardoor beter.
Hoe bijelkaar zitten:
- Als groep zitten jullie bij elkaar (tafels tegen over elkaar - niet naast elkaar).
- Je werkt samen in je eigen groep.
- Je gaat niet apart zitten.
Leerdoel: samenwerken
teamcontract
Teamcontract
Een teamcontract draagt bij aan een prettige samenwerking. De afspraken zijn gezamenlijk gemaakt en door alle teamleden ondertekend. De teamleden kennen de afspraken en houden zich daaraan.
Als je als teamlid niet aan de afspraken houdt dan wordt je door de andere teamleden daarop aangesproken. Je hebt immers de afspraken ondertekend.
Het kan zijn dat jullie als team de problemen niet kunnen oplossen. De docent komt dan helpen om het probleem op te lossen.
Als groep maken jullie onder andere afspraken over:
Dinsdag is een belangrijke dag. De hele dag werk je aan je project samen met je team. Er is gekozen voor een hele dag zodat er genoeg tijd is om op excursie te gaan, de opdracht uit te leggen (Kick-off) en gastsprekers uit te nodigen.
Op de dinsdag geven jullie als groep een presentatie aan de docent. De docent kan jullie direct feedback geven op de resultaten van de opdrachten. Dit is voor jullie een belangrijk "leermoment". De presentatie heeft als doel de opdrachten, van de week er voor, te beoordelen. Jullie weten dan als groep waar je aan toe bent. Het kan zijn dat jullie als groep een tandje bij moeten zetten.
Dit is ook het moment dat je als groep een reflectie geeft op de week ervoor. Wat ging goed, wat kan beter en wat heb ik geleerd.
- Start 9.00 (wees aanwezig en kom niet te laat).
- Beoordeling van de opdrachten van de week ervoor:
- Alle groepen presenteren de opdrachten aan de docent.
- Feedback van de docent.
- De opdrachten worden direct beoordeeld.
- Als groep krijgen jullie punten die je zelf onderling verdeeld.
- Kick-off (korte uitleg van de opdrachten voor de aankomende week)
- Lezen opdrachten.
Op dinsdagen:
- Excursies
- Gastsprekers
opdracht week 1
opdracht van deze week
“Gifvrije mode”
Je gaat videomateriaal van Greenpeace gebruiken! Deze twee filmpjes gaan over vervuiling van de rivieren en het drinkwater in Aziatische landen zoals Thailand. Veel van deze vervuiling komt door de kledingindustrie. Giftige stoffen waarmee de kleding wordt geverfd, worden in die productielanden in het water geloosd. Maar ook als wij thuis de kleding wassen, kunnen deze stoffen vrijkomen en in ons oppervlaktewater terecht komen. Greenpeace laat de wereld zien wat er in de productielanden aan de hand is. En we spreken grote kledingmerken aan op hun verantwoordelijkheid om hun productieketen op te schonen.
Aan de slag
Inleiding
1. Wat is de herkomst van je kleding. Kijk in het etiket waar je trui, T-shirt of broek vandaan komt. Welke productielanden zijn dat? Bekijk op de wereldkaart waar deze landen liggen. Hoe komen de producten van die landen bij jou terecht?
2. Waarom wordt je kleding in deze landen gemaakt? Wat zouden de voordelen zijn voor een kledingmerk om je kleding daar te laten maken? En kunnen jullie ook nadelen bedenken?
3.Kijk naar de kleur van je kleding. Vraag de leerlingen hoe de kleding aan die kleur komt.
1. De hoofdpersoon in dit filmpje werkt in een kledingfabriek. In het filmpje wordt de kleur paars de nieuwe modekleur. Wat gebeurt er daardoor?
2. Zij ziet dat de rivieren paars kleuren. Maar er is nog meer aan de hand met die rivieren. Wat zagen jullie nog meer aan die rivieren?
3. In het filmpje zie je allemaal mensen in een fabriek die kleren in elkaar zetten. Waar gaan al die kleren naar toe?
4. Het meisje in de film vind het niet goed dat er zoveel giftige verf in de rivieren belandt. Wat doet zij vervolgens?
Filmpje 2
De mensen die aan de rivieren wonen, hebben veel last van de textielfabrieken. Bekijk dit filmpje over het leven Suwimon uit Thailand. https://www.youtube.com/watch?v=Lx71zUgdbv4
Bespreek het filmpje na:
1. Waarom zijn de rivieren bij Suwimon zo vervuild?
2. Wat is er veranderd voor Suwimon en haar familie door de vervuilde rivieren?
3. Wat moeten de fabrieken in Thailand volgens jullie doen aan dit probleem?
4. Wat kunnen de kledingmerken in Nederland volgens jullie doen aan dit probleem?
5. Bedenk met je groep wat jullie zelf kunnen doen om Suwimon te helpen?
product
maak als team een verslag van bovenstaande vragen.
Maak ook een presentatie van maximaal 7 minuten.
Week 2 24-2-2020 tm 28-2-2020
Het Groene Kapitaal
is het een bos of is het een stad?
Inleiding en leerdoelen:
Mensen die in een groene omgeving leven, zijn over het algemeen gezonder. Groen in de stad vermindert stressgevoelens, heeft een goede invloed op de gezondheid, en zorgt ervoor dat mensen meer bewegen en elkaar ontmoeten. Verder levert groen verkoeling op en zorgt het voor de verbetering van de luchtkwaliteit. Nog een groot voordeel van groen in de stad is dat het meer water kan bergen dan grijs...en er zijn nog veel meer redenen te verzinnen om eens stil te staan bij meer groen in de stad.
Leerdoelen
Aan het einde van deze week weet je meer over de functie van groen in de stad.
Heb je meer begrip over termen als biodiversiteit, ecologie, ecosysteem en placemaking!
Excursie 1: Deze excursie is verplaatst naar school! We gaan om 8:45 uur op school aan de arbeid
Op deze excursie gaan we onder leiding van stadsecoloog dhr. Doevedans en de wijkman van de Huismeesters op bezoek in de Hoogte.
OM 8:45 OP SCHOOL IVM SLECHT WEER!!!! DHR DOEVEDANS KOMT BIJ ONS OP SCHOOL!
Hieronder vind je de link naar de website van de stadsecoloog. Hij wordt veelvuldig gevraagt om advies te verzorgen bij ingrijpende bouwprojecten in de stad.
Misschien ken je het fenomeen bosmiddag nog wel van de lagere school! haha...
Sommigen van ons komen veel in aanraking met de natuur. anderen komen de stad niet uit. Deze tweede excursie van de dag gaan we naar de Appelbergen.
Lijn 50 vanaf hoofdstation.
We spreken om 13:00 uur af bij het paviljoen in de Apelbergen.
Trek deze dag oude kleren aan en goede stevige schoenen!
Excursie 3: Donderdag: Drielanden (waterland)
We worden ontvangen door de bewonersvereniging Drielanden. Een van de groenste wijken van de stad met veel burgerparticipatie. De voorzitter schijft mij het volgende:
"We laten graag zien wat voor een mooi buurtje we hebben, al ligt qua duurzaamheid de wet van de remmende voorsprong op de loer. Het is aan de jonge lui om straks ons te laten zien, dat die wet van toepassing is. Het is onze taak die wet om te draaien en er de wet van de stimulerende achterstand van te maken"
We ontmoeten de vier bestuursleden op het pleintje van waterland. Op donderdagochtend 27 februari om 11:15 uur. Buslijn 3.
Opdracht en product
Opdrachten en product: Deze week is een drukke week met veel reizen en weinig tijd om te "werken". Het is meer een week van ervaren en opmerken. Van waarnemen. Je hebt twee totaal verschillende stadswijken gezien. En je bent een middag in het bos geweest.
Waarnemen is objectief. Ervaren (beleven) is juist weer heel subjectief.
Lees voor deze opdracht ook in het boek 'de slimme en gezonde stad'. https://www.slimmeengezondestad.nl/default.aspx of hierboven in te zien. (bronnen)
Lees voor deze opdracht op blz 87 de samenvatting van hoofdstuk 3, Het groene kapitaal van de stad.
De opdracht voor deze week is om per excursie op te schrijven wat jij hebt waargenomen en wat je hebt ervaren. Zorg ervoor dat een of twee personen per groepje voor beeldmateriaal zorgt.
Product: Deel deze waarnemingen met elkaar, beschrijf je ervaringen en probeer aan de hand van deze persoonlijke waarnemingen en ervaringen tot een gezamelijk standpunt te komen over de waarde van natuur in jou leefomgeving. Laat aan de hand van eigen beeldmateriaal zien hoe groen in de stad er uit kan zien. Maak ook een opsomming van zo veel mogelijk voordelen van groen in een wijk.
Maak hiervan een korte presentatie van maximaal 7 minuten.
geef een eigen definitie van het woord DUURZAAM. Geef dus aan wat jullie belangrijk vinden. Jullie moeten het als team eens zijn met de definitie.
inleveren
maximaal 5 regels tekst.
opdracht 2
Context
Deze week staat in het teken van duurzaamheid. Deze week gaan jullie onder andere bezig met het thema ENERGIE.
Opdracht
Wat komt er uit het stopcontact? Je gaat deze week opzoek hoe in verschillende landen elektriciteit wordt gemaakt. Elk team kiest een land. Je kan kiezen uit:
Nederland
Belgie
Duitsland
Frankrijk
Denemarken
Amerika
China
Zweden
Japan
Inleveren
Je maakt een presentatie van 10 minuten.
Wat staat er minimaal in de presentatie:
Jullie definitie van duurzaamheid?
Hoe wordt er momenteel energie gemaakt?
Hoe wordt er in de toekomst energie gemaakt?
Is het door jullie gekozen land volgens jullie duurzaam bezig?
Geef een advies aan het betreffende land?
opdracht 3
Leerdoelen
Wat is circulaliteit en waarom wordt dit steeds belangrijker in de toekomst.
Leer nadenken over het doel van een product na de levensduur ervan.
Opdracht
Elk team kiest een onderwep uit onderstaande lijst:
0 op de meter
Biobased materialen
Energieopslag
Groen dak
Klimaat adaptief
Cradle to Cradle
CO2 footprint
Urban mining
FSC
Klimaat doelstellingen
Thomas Rau
Natuur indusief
Inleveren
Dus kies een onderwerp, maak over het onderwerp een presentatie door midedel van een powerpoint (maximaal 20 pagina’s (5 minuten))
Week 4 09-03-2020 tm 13-03-2020
Analyseren project
Alle werkzaamheden die je doet binnen je project, zijn te relateren aan de Missie van de Opdrachtgever en/of de projectdoelstellingen. Als dit niet zo is, kun je je afvragen of je de juiste dingen aan het doen bent. Maar kennen we de Missie en de doelstellingen wel? Weten we wel wat het probleem is wat we op gaan lossen? En draagt oplossing voldoende bij?
Stapsgewijs zijn we in de les bedrijfskunde door wat theorie heengegaan wat past op de werkwijze Systems Engineering. Een procesaanpak die door heel bouwend nederland is afgesproken als DE manier van werken.
Bijgevoegd de sheets, de uitgangspunten voor het suikerrietterrein en de opdracht.
Buiten de uitgangspunten voor het suikerrietterrein is wordt dit je opdracht:
Ontwikkel 10 woon-werkunits op het suikerrietterrein.
Het doel van de oefening is weten:
- wat je projectopgave is.
- wat hoort bij je opdracht.
- wat de systemen moeten kunnen (wanneer is je woon-werkunit een succes?)
- wat hoort bij de omgeving van je opdracht.
Bij vragen kun je me bereiken via e.vandenhombergh@alfa-college.nl
wat is de menselijke maat, dus hoe groot is een mens en hoeveel ruimte heeft een mens nodig
hoe groot zijn producten en hoe gebruik je ze.
hoe klein kan een ruimte zijn
Opdracht
Deze week doen jullie twee opdrachten.
opdracht 1
Richt een zeecontainer in met spullen die je kan kopen bij de IKEA. De container gaat als woonruimte gebruikt worden door twee volwassenen en een hond.
Jullie gaan dus nadenken over gebruik, afmetingen en ruimte.
Stappen
Ga naar de IKEA, kies daar producten die je wil gaan gebruiken. Fotografeer alles. Meet de producten op en leg de afmetingen vast.
Maak een indeling voor de container.
duidelijke platte grond schaal 1:50
duidelijke doorsnede schaal 1:50
minimaal 3 3d impressies
Maak een presentatie door middel van een moodbord
Opdracht 2
Ontwerp een compacte badkamer voor in de container.
Jullie gaan dus nogmaals nadenken over gebruik, afmetingen en ruimte.
Stappen
Kies spullen die je wil gaan gebruiken. Kies slimme producten. Fotografeer alles. Meet de spullen die je gekozen hebt op en leg de afmetingen vast.
Maak een indeling voor een badkamer. variant 1 met ligbad, variant 2 zonder ligbad
duidelijke platte grond schaal 1:50, voor beide varianten
duidelijke doorsnede schaal 1:50, voor beide varianten
Vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 werkt de gemeente Groningen aan een omgevingsvisie voor de gehele gemeente. In de omgevingsvisie worden strategische keuzes voor de toekomstige ontwikkeling van de stad gemaakt met het oog op de groei van Groningen en met het accent op de fysieke leefomgeving. Over 10 tot 15 jaar is de gemeente Groningen met een kwart gegroeid naar misschien wel 250.000 inwoners. Een belangrijke strategische keuze is dat de gemeente die groei op wil vangen in de bestaande stad. Dat brengt een heel stevige ontwikkelopgave met zich mee: in de schaarse beschikbare ruimte moet veel gebeuren. De oververhitte woningmarkt zorgt voor een tekort aan passende woningen. De komende decennia moeten er 20.000 nieuwe woningen gebouwd worden, vooral in de bestaande stad. Daarbij wordt uitgegaan van het ontwerpprincipe van de compacte stad. De woningbouwopgave wordt voor tweederde in de bestaande stad geprogrammeerd. Het landelijk groen wordt gekoesterd en er wordt gekozen voor verdichting en voor de transformatie van voormalige bedrijventerreinen en industriegebieden in de bestaande stad. Het terrein van de voormalige Suikerfabriek leent zich dus uitstekend voor de beoogde ontwikkeling van een compacte stad. Uitgangspunten van de Omgevingsvisie zijn: • Vasthouden aan de compacte stad, niet extra in buitengebied bouwen; • Ontwikkelen langs radialen die stad en ommeland verbinden; • Benutten van de ontwikkelzones om de wijken aan elkaar te hechten; • Alleen gemengde stedelijke gebieden ontwikkelen, binnen deze gebieden is differentiatie mogelijk; • Bestaande kwaliteiten en cultuurhistorische waarden benutten. Het uitgangspunt is dus het (geleidelijk) transformeren van huidige of voormalige bedrijventerreinen tot gemengde stedelijke gebieden met een mix van wonen, werken en voorzieningen. In de Omgevingsvisie wordt daarom prioriteit gegeven aan de ontwikkeling van het Suikerfabriekterrein tot een nieuw en compleet stadsdeel, waarbij verbinding, ruimtelijke kwaliteit, leefklimaat en duurzaamheid (energieneutraal, aardgasloos en klimaatbestendig) voorop staan.
Opdracht: suikerunie
In de komende 4 weken ontwerpen jullie een woon/werk wijkje op het suikerunieterrein in Groningen.
dus team 1 krijgt veld 1, team 2 krijgt veld 2, etc
Situatie:
Het terrein van de oude Suikerfabriek in de stad Groningen gaat veranderen. Het wordt een nieuw levendig stadsdeel voor wonen, werken, leren en recreëren. Uiteindelijk kunnen op het terrein 2500 tot 5000 woningen komen. De eerste huizen worden in het noordelijk deel van het gebied gebouwd.
Huidig gebruik van het terrein
Tot 2030 is een deel van het voormalig fabrieksterrein in gebruik voor tijdelijke functies die een aanvulling bieden op het aanbod in de binnenstad van Groningen. Op het voorterrein werkt Ploeg id3 aan tijdelijke initiatieven met creatieve bedrijven, duurzame ondernemingen, logies en evenementen. Op een deel van het achterterrein is Terra MBO actief. Samen met onder andere nog vier onderwijsinstellingen en verschillende kunstenaars werkt Terra MBO aan projecten binnen vier programmalijnen: voedsel, biobased, energie en zorg & gezondheid.
Opdracht:
Ontwerp voor je toegewezen veld een wijkje. Er zijn geen spelregels, alles mag. Dus het wijkje wordt zoals jullie denken dat een wijk uit moet zien. Laat je fantasie de vrije loop!!! Dus een wijk waar je prettig kan wonen, leven, werken, spelen, etc, etc….
Er zijn wel een aantal zaken waaraan je moet denken natuurlijk. De onderstaande opsomming is in willekeurige volgorde. Jullie mogen je eigen aandachtspunten toevoegen.
Structuurvisie, bestemmingsplannen en vergunningen
Deze week geen les, maar wel een opdracht over vergunningen.
Op 23 maart hebben we het gehad over structuurvisies, bestemmingsplannen en tracebesluiten in een webinar. De webinar - terugkijk link vind je onder het kopje bestuurskunde.
Op wikiwijs staan ook al diverse linkjes naar de plannen die de gemeente Groningen heeft met het suikerterrein. Daarnaast hebben jullie een 'vlek' toegewezen gekregen voor de opdracht op het suikerterrein.
Vandaag een opdracht over vergunningen.
Bestemmingsplan:
Wat is de huidige bestemming van de vlek waar je de woonunits gaat ontwikkelen?
Voldoe je aan de bestemming met de plannen of moet je een bestemmingsplanwijziging aanvragen?
Hoe gaat zijn bestemmingsplanwijziging in zijn werk?
Wat kost dit?
Vergunningen
Ga naar omgevingsloket.nl en doe een vergunningencheck voor je plan. Hieruit komt welke vergunningen je moet aanvragen.
Welke vergunningen moet je aanvragen?
Welke documenten moet je dan allemaal aanleveren bij de gemeente? (Er zitten linkjes bij de resultaten waar je kunt vinden wat het betekent. Bijvoorbeeld in “toelichting bijlagentypen omgevingsloket”
En waar moeten die documenten aan voldoen? (denk aan schaal)
Graag inleveren per groep uiterlijk 17 april. Ik zal dit ook op teams zetten, daar kan het ook ingeleverd worden.
opdracht BWK weg en waterbouw
ontwerp en uitvoering riolering
Deze opdracht bestaat uit twee gedeeltes
1: het doornemen van het handboek rioleringstechniek (herhaling voor w&w, te vinden onder deze opdracht in de wikipagina) en het bestuderen van de filmpjes. zie deze filmpjes als inspiratie. Ik hoop dat je via deze filmpjes nieuwsgierig bent geworden en op zoek gaat naar meer. zie voor extreem veel actuele informatie:http://www.riool.net/home
.
1: Maak een dwarsdoorsnede van je straat. van gevel tot gevel. Je hebt voor bouwkunde een fundering getekend. Deze kan je in de tekening invoeren.
Onderstaand vind je wat afbeeldingen ter inspiratie.
Op je tekening moeten de volgende gegevens staan:
Een dwarsdoorsnede met een aantal gegevens:
- De gevel van jou huis incl. fundering (zie opdracht BWK van Rens)
- Globale plek van je riolering inclusief kolken, huisaansluitingen en hwa
- Globale plek van je zone voor de kabels en leidingen
- Globale afmeting van de openbare ruimte zoals breedte van de weg/rijbaan/rijstrook, groen, bomen, ventweg, trottoir.
- Je kiest ook nog twee details (zie voorbeeld).
- Materiaalgebruik verduidelijk je zo veel als mogelijk.
Deze opdracht is een studie voor het ontwerp van jullie eigen wijk. De uitwerkingen kunnen straks dus met elkaar worden vergeleken. In de ontwerpopdracht moeten jullie straks voor jullie wijk ook een riolering ontwerpen.
Deze week is de finale. Elk team maakt een presentie. Het doel van de presentatie is om de opdrachtgever te overtuigen dat jullie ontwerp het beste ontwerp is.
Stappen
Maak een presentatie op maximaal 2 x A1. Maak ook een presentatie van maximaal 10 minuten, dit hoeft niet per se een powerpoint te zijn. Bedenk wat voor jullie ontwerp de beste presentatie is.
De beste drie teams presenteren aan de opdrachtgever
De winnaar wordt bekend gemaakt.
Toets
Er komt een eindtoets. De vragen worden verzamelt uit 10 weken project. Dus de vragen komen uit het project zelf, uit de theorielessen, maar ook uit de lezingen en excursies.
De toets heeft ongeveer 50 vragen, en duurt 2 uur.
Jullie moeten dwarsdoorsnede maken van (Woning Jonker), zie bovenstaand bestand voor de hoofdmaatvoering. Deze doorsnede gaat door een gevelopening (raam). De doorsnede maken jullie op detailniveau en de constructie wordt goed zichtbaar. Dit betekend meer detail dan in de voorbeeld doorsnede. Via de lessen en powerpoints krijgen jullie bouwkundige informatie die over de volgende onderdelen gaat:
Fundering
Vloeren
Daken
Dakdetails
Wanden
Gevelopeningen
Uit deze informatie maken jullie keuzes uit de constructie. Jullie tekenen de doorsnede van de woning Jonker uit. Deze leveren jullie in teams in. Het cijfer op de opdracht telt voor 50% mee voor het bouwkunde cijfer. De andere 50% is de bouwkunde toets. Succes met het uittekennen van de doorsnede!
Het arrangement Project 2.3 2019-2020 bouw en infra is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.