Burgerschap_VZKVP_CAW

Intro

 

Inleiding

Burgerschap 

Je volgt momenteel een middelbare beroepsopleiding. Binnen deze opleiding sta jij als aankomend beroepsbeoefenaar en als burger centraal. Het diploma dat je gaat halen bereidt je voor op het uitoefenen van een beroep. 
Onderwijs op het mbo betekent alleen meer dan je voorbereiden op de arbeidsmarkt. Het mbo kent een drievoudige kwalificering en leidt studenten op voor:

  1. een beroep,
  2. een vervolgopleiding 
  3. tot burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij.

Daarom gelden voor iedereen die een mbo-diploma wil halen naast beroepskwalificatie-eisen ook algemene eisen: Nederlands, rekenen, Engels (voor mbo 4) en loopbaan en burgerschap.

Kwalificatiedossier

Uiteraard worden aan de opleiding eisen gesteld met betrekking tot het uitvoeren van het beroep. De eisen die aan jou worden gesteld om in een bepaald beroep aan de slag te kunnen, staan vermeld in het kwalificatiedossier.

In dit kwalificatiedossier staan de kerntaken vermeld. Kerntaken zijn taken die in een bepaald beroep voorkomen. Om deze kerntaken goed onder de knie te krijgen, moet je werkprocessen uitvoeren en beroepscompetenties ontwikkelen. Jouw school heeft zelf een manier ontworpen om je beroepscompetenties te ontwikkelen en te beoordelen. Alle kwalificatiedossier van alle opleidingen zijn te vinden op: https://www.s-bb.nl 

Brondocument  Burgerschap en de vier dimensies 

In het kwalificatiedossier worden naast eisen over beroepskennis, ook eisen gesteld op het gebied van loopbaan en burgerschap. Van jou wordt ook verwacht dat je jezelf ontwikkelt op het gebied van loopbaan en burgerschap.
Het brondocument burgerschap bestaat uit vier onderdelen. Deze onderdelen noemen we dimensies. Bij elke dimensie wordt aangegeven wat je moet kunnen en kennen. 

Dimensie

Inhoud

Politiek- juridische dimensie

De politiek-juridische dimensie betreft de bereidheid en het vermogen om deel te nemen aan politieke besluitvorming.

Hierbij gaat het om de participatie in formele zin. Denk aan het stemmen bij officiële verkiezingen en meer (inter)actieve vormen van betrokkenheid bij besluitvorming op verschillende politieke niveaus (Europees, landelijk, regionaal, gemeentelijk, buurt).

Bij deze dimensie gaat het ook om actuele, meer op thema’s gerichte vormen van politieke participatie, zoals duurzaamheid, veiligheid, internationalisering, ondernemerschap, interculturaliteit en levensbeschouwing.

Economische dimensie

De economische dimensie is in twee deelgebieden uitgesplitst en heeft betrekking op :

  • de bereidheid en het vermogen om een bijdrage te leveren aan het arbeidsproces en aan de arbeidsgemeenschap;
  • de bereidheid en het vermogen om een op gepaste en verantwoorde wijze als consument deel te nemen het deelnemen aan de maatschappij.

Sociaal- maatschappelijke dimensie

De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft betrekking op de bereidheid en het vermogen om deel uit te maken van de gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren.

Het gaat hier om het functioneren in de eigen woon- en leefomgeving, in zorgsituaties en in de school. En om de acceptatie van verschillen en culturele verscheidenheid.

Dimensie vitaal burgerschap

De dimensie vitaal burgerschap heeft betrekking op de bereidheid en het vermogen om te reflecteren op de eigen leefstijl en zorg te dragen voor de eigen vitaliteit als burger en werknemer.

Hierbij gaat het om de zorg voor eigen vitaliteit en fitheid. Daarbij is een belangrijke taak om de juiste afstemming te vinden tussen werken, zorgen (voor jezelf en voor anderen), leren en ontspannen.

 

Het burgerschapsportfolio

Voor loopbaan en burgerschap geldt een inspanningsverplichting in plaats van een resultaatverplichting. Dit betekent dat de school zelf mag bepalen hoe ze vorm geven aan het onderdeel burgerschap.
Binnen jouw opleiding is besloten om het vak burgerschap aan te bieden via een WiKi. In de WiKi kun je bij elke dimensie verschillende opdrachten vinden die je kunt doen. Per dimensie kies je drie opdrachten uit die je gaat maken.
De gemaakte opdrachten laat je beordelen door de docent. De beoordeelde opdrachten verzamel je in een (digitaal) portfolio. Met deze opdrachten laat je zien dat je gewerkt hebt aan het onderdeel burgerschap binnen je opleiding.

Studiepunten

Tijdens je opleiding moet je naast de opdrachten ook activiteiten doen voor het behalen van studiepunten. In totaal moet je 30 studiepunten halen in 3 jaar. Je maakt afspraken met de docent over de activiteiten die je gaat doen en hoeveel punten de activiteiten waard zijn. De activiteiten die je doet, moeten passen bij een van de vier dimensies. 

Een aantal activiteiten waaraan je kunt meedoen zijn:

  • Campus Kerstmarkt
  • Open dag school, laatste vrijdag van januari 
  • Assisteren bij activiteiten op de Campus waar je voor gevraagd wordt.
  • Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je een collecte gaan lopen. Kijk in het rooster en neem conact op met een goed doel: http://www.collecteren.nl/collecterooster/
  • Helpen als vrijwilliger. Hierbij kun je denken aan het dierenasiel en de  sportvereniging.
  • Lid van een sportschool of sportvereniging? Ook hiervoor krijg je studiepunten.
  • Lid van de studentenraad.
  • Deelnemen aan panelgsprekken op de Campus.

Voor alle activiteiten geldt dat je vooraf met de docent Burgerschap gaat overleggen of de door jou gekozen activiteit geschikt is voor studiepunten. Ook spreek je vooraf met elkaar af hoeveel punten je krijgt voor de activiteit. In het algemeen krijg je per activiteit 5 punten.

Voor alle activiteiten geldt dat je een verslag moet maken van wat je hebt gedaan op welke datum en wat het doel was. Daarnaast verzamel je bewijzen van het uitvoeren van de activiteit. Bewijzen zijn:

  • Foto's
  • Handtekening en naam van begeleider
  • Filmpje
  • Kopie van collectantenpas
  • Kopie sportpas

De studiepunten zijn net als alle andere onderdelen van het vak Burgerschap verplicht Je kunt pas je diploma behalen als je alle onderdelen en de studiepunten hebt afgetekend.

Het is het verplicht om bij alle burgerschapslessen zoals deze op het rooster staan, aanwezig te zijn. De aan-afwezigheidsregistratie wordt bijgehouden en telt mee voor het behalen van dit vak.

Het is een diplomaverplichting om dit portfolio eerst te laten beoordelen door de Burgerschapsdocent. De bewijzenkaart moet door de docent worden afgetekend. Je studieloopbaanbegeleider zal deze kaart willen zien vóór dat hij/zij toestemming geeft om je examen aan te mogen vragen.

Heb je je Burgerschap niet afgerond, dan kun je dus niet je opleiding afronden. Bewaar alles wat je maakt daarom goed !!

Burgerschapsdimensies

Sociaal- maatschappelijke dimensie

Inleiding

Binnen de sociaal maatschappelijke dimensie gaat het over jou en je plaats in de samenleving. Je leeft niet alleen, maar samen met anderen om je heen. Je bent onderdeel van verschillende groepen. Op school hoor je bij een klas, tijdens sport ben je onderdeel van een club of een team en thuis ben je onderdeel van een familie. Binnen al deze groepen heb je te maken met denkwijzen en culturen. Om goed met elkaar te kunnen leven heb je je aan regels te houden.  

Onderwerp Inhoud Opdracht 
Cultuur en sub culturen -Interview 3 personen uit een sub cultuur

Cultuur en sub cultuur 

Reader met extra info

Aflevering over jeugdculturen

Reflectieformulier

Agressie, geweld en pesten

- je bedenkt hoe je praktische hulp kunt bieden bij agressie, geweld of pesten
- je maakt de opzet voor je website 

Agressie, geweld en pesten

Reflectieformulier

Discriminatie

- je kiest een vorm van discriminatie
- je verzamelt informatie
- je maakt een folder 

Discriminatie

Reflectieformulier

Media

- je bedenkt een inzamelactie voor een goed doel
- je bedenkt welke media je kunt gebruiken om zo veel mogelijk geld op te halen
- je werkt een van de plannen uit. 

Media 

Reflectieformulier

Probleemgedrag

- je bedenkt het onderwerp en de inhoud van jullie filmpjes
- je speelt de scènes en neemt de filmpjes op
- je beoordeelt de filmpjes van de andere groepen. 

Probleemgedrag

Reflectieformulier

Ook de illegaal heeft een verhaal - je gaat een tekst lezen over illegaal in Nederland verblijvende mensen.
- je vormt een mening over één van de verhalen die je hebt gelezen. 

Ook de illegaal 

Reflectieformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Economische dimensie

Inleiding

Bij economie zul je denken aan geld. Banken, sparen, economische crisis en inflatie. Al deze zaken hebben ook te maken met mensen. Zonder mensen geen economie. In deze dimensie gaat het over geld verdienen en uitgeven. Welke rol heb jij, of krijg jij als werknemer? Wat is consumeren en hoe geeft je je geld uit?

Onderwerp Inhoud Opdracht 
Aan het werk

-  je onderzoekt welke arbeidsvoorwaarden gelden voor je stagebedrijf of voor de branche waar je later in wilt gaan werken.
-  je schrijft de belangrijkste punten eruit op. 

Aan het werk

Reflectieformulier

Kritisch consument 

-  je kiest een situatie waarin iemand een product zoekt
-  je zoekt informatie over dit product op het internet
-  je vergelijkt producten met elkaar en maakt op basis van de informatie een keuze voor een product 

 

Kritisch consument

Reflectieformulier

Recycling

- je bedenkt welk product je gaat recyclen
- je bedenkt een nuttig eindproduct
- je werkt een van de plannen uit
- je bedenkt een reclamespotje
- je presenteert je gerecyclede product; je laat het reclamespotje horen 

Recycling

Reflectieformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politiek- juridische dimensie

Inleiding

Politiek, een saai onderwerp? Veel mensen geven aan niets te hebben met de politiek. Toch is politiek belangrijk. Als inwoner van Nederland ben je vanaf 18 jaar stemgerechtig en mag je dus stemmen. Met je stem heb je invloed op de politiek en Nederland en dus ook op de beslissingen die worden genomen. In dit domein gaan we in hoe besluiten tot stand komen en op welke manier Nederland wordt bestuurd. Wat is de rol van de gemeenteraad en waar worden wetten gemaakt. Op welke manier worden de wetten bewaakt? Hoe zit het Nederlandse rechtssysteem in elkaar?

 

Onderwerp Inhoud Opdracht 
De rechtstaat

- je bereidt je voor op een discussie
- je discussieert over stellingen die met de rechtsstaat te maken hebben
- je presenteert de uitkomsten van je discussie aan de klas. 

De rechtstaat

Reflectieformulier

Zittingszaal 14

- je gaat een tekst lezen met verslagen van rechtszittingen in Groningen
- je vormt een mening over één van de verhalen die je hebt gelezen.  

Zittingszaal 14

Reflectieformulier

Ook de illegaal heeft een verhaal

- je gaat een tekst lezen over illegaal in Nederland verblijvende mensen.
- je vormt een mening over één van de verhalen die je hebt gelezen. 

Ook de illegaal 

Reflectieformulier

Rechten en plichten

-  je kiest een strafbaar feit
-  je zoekt uit wat er in de wet geregeld is over dit strafbare feit
-  je maakt een beschrijving van de stappen die je doorloopt als je opgepakt wordt 

 

Rechten en plichten

Reflectieformulier

Van burger naar wereldburger

-  je maakt met een groep van vier personen een wereldkaart
-  je maakt met lijnen duidelijk hoe je met de wereld verbonden bent
-  je leg uit waarom iets globalisering is
-  je bespreekt het resultaat 

Wereldburger

Reflectieformulier

Europa en jij 

- je verzamelt informatie over de rol van de Europese Unie binnen jouw beroepsgroep
- je maakt er een flyer van
- je presenteert de informatie die je hebt gevonden 

Europa en jij 

Reflectieformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dimensie Vitaal burgerschap

Inleiding

"Een gezonde geest zit in een gezond lichaam" Deze uitspraak ken je vast wel. Hoe ga jij om met je lichaam en je geest? Op welke manier zorg jij ervoor dat je gezond bent en blijft? Kun je nog gezonder leven? En waar liggen je grenzen? Wanneer komt iemand te dichtbij ? Wat deel je wel en wat deel je niet met anderen. In deze dimensie gaat het over gezond zijn en gezond leven.

 

Onderwerp Inhoud Opdracht 
Gezond leven

-  je maakt een activiteitenplanning voor een week
-  en een menu met gezonde maaltijden voor drie dagen
-  je formuleert tot slot een drietal tips om nog gezonder te gaan leven. 

Gezond leven

Invulschema

Reflectieformulier

Informatieavond gezondheid

- je kiest een vorm van ongezond gedrag
- je zoekt naar informatie over dit gedrag
- je bereidt een inleiding voor een informatieavond voor  

Informatieavond

Reflectieformulier

Loverboys

- je gaat een tekst lezen over loverboys
- je gaat de film Loverboy! kijken
- je vormt een mening over de film en over loverboys. 

Loverboys

Link naar film

Reflectieformulier

Seksualiteit

- je bedenkt wat je jongeren precies wilt vertellen
- je bepaalt hoe je dat zo wervend mogelijk kunt overbrengen
- je maakt de poster met je groepje en presenteert deze aan de rest van de klas. 

Seksualiteit 

Reflectieformulier

Beperkt houdbaar

- je gaat een tekst lezen over de documentaire
- je gaat de documentaire Beperkt houdbaar kijken
- je vormt een mening over de documentaire en over de invloed van media.

Beperkt houdbaar

Link naar documentaire

Reflectieformulier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Het arrangement Burgerschap_VZKVP_CAW is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Richard Prins Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-10-22 16:00:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Lessen Burgerschap voor de opleidingen VZ(K) en VP van Campus Winschoten
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    WIN-17. (z.d.).

    NU Burgerschap 2

    https://maken.wikiwijs.nl/65167/NU_Burgerschap_2