Levend assortiment, Manager Groene Detailhandel - kopie 1

Levend assortiment, Manager Groene Detailhandel - kopie 1

Coniferen

Algemeen:

Coniferen zijn over het algemeen groenblijvende en kegeldragende gewassen. Ze kunnen naalden of schubvormen hebben. Veel coniferen komen uit Azie De meeste zijn in het Nederlandse klimaat ook goed winterhard. Coniferen kunnen heel klein blijven of zeer groot worden.verder zijn er vele kleuren en vormen.
Het model kan zijn zuilvormig, piramidaal of overhangend, maar ook laagblijvende bodembedekkende soorten komen voor. Omdat de meeste coniferen ook in de winter groen blijven vormen ze een belangrijk onderdeel van vele tuinen. Ook in de bloemsierkunst of het samenstellen van boeketten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van coniferengroen.

Plantenlijst

Open bestand Coniferen.pptx

Opdrachten

Open bestand Opdracht Coniferen.doc

Bronnen

Open bestand Uitleg coniferen

Vaste planten

Vaste planten
 

Algemeen:

 

Inleiding
Een vaste plant is een plant die langer dan twee jaar leeft. Ze worden ook wel overblijvende of overjarige plant genoemd.
De term "vaste plant" wordt gebruikt voor niet-houtige planten (kruiden). Klanten hanteren het begrip vaste plant vaak foutief voor alle planten die overwinteren.

 

Vaste planten in de winkel

Vaste planten worden voornamelijk in het voorjaar verkocht. Er zijn soorten die op dat moment in bloei staan en daardoor op een aantrekkelijke manier gepresenteerd kunnen worden. Voor de meeste soorten geldt echter dat ze op het moment van verkoop enkel bladeren hebben of nog helemaal niet boven de grond te zien zijn.

Dit maakt het moeilijk om het hele assortiment op een aantrekkelijke manier te presenteren. Liefst wil je laten zien hoe de planten er in hun mooiste stadium uitzien. Kwekers voorzien de planten om deze reden van steeketiketjes met een afbeelding en andere informatie. Winkels voorzien vaste planten vaak van een kleurcode die correspondeert met een bepaalde prijsaanduiding. Soms plaatsen ze aanvullende afbeeldingen bij de planten.

Omdat de omloopsnelheid in het voorjaar erg groot is worden de planten vaak in de kratten, waarin ze zijn afgeleverd, gepresenteerd.

 

Doordat alle vaste planten tegenwoordig in potjes verhandeld worden kunnen ze het hele jaar verkocht worden. Vanaf het moment dat de verkoop afneemt wordt de arbeidsbehoefte groter. Zo moet er gegoten worden en moeten ze regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden. Winkels zullen daarom proberen om de voorraad buiten het seizoen beperkt te houden.

Plantenlijst

Open bestand Powerpoint vaste planten

Opdrachten

Open bestand Opdrachten vaste planten

Bronnen

Vaste planten snoeien

Bomen

Algemeen:

Bomen zijn niet meer weg te denken in ons straatbeeld, ze geven rust en sfeer. Niet iedere boom is hetzelfde, de één wordt heel groot, de ander heeft een uitbundige bloeiwijze en weer een ander krijgt vruchten. Ook stelt iedere boom andere eisen aan zijn omgeving/standplaats.

Bij een tuincentrum verkoop je vaak leibomen en bomen voor in kleine tuinen. Belangrijk is dat je de juiste productinformatie vertelt als je een boom verkoopt, denk hierbij aan standplaats/bloei/ vorm/grootte enz.

 

 

Plantenlijst

Open bestand Powerpoint bomen

Opdrachten

Open bestand Opdracht bomen

Bronnen

Snoeien van bomen

Heesters

Algemeen:

 

Blad houdende heesters.

 

Naast de bomen hebben we een andere grote groep houtachtige planten die veelvuldig toe gepast worden in tuinen. De groep heester (struiken) kunnen we opsplitsen in een tweetal groepen.

A. bladhoudende heesters

B. bladverliezende heesters

Verder kun je de heesters weer onderverdelen o.a. naar gebruik sierwaarde en grondsoort.

Bijv. de groep van de Heideachtigen / Erica ceae stelt specifieke eisen aan de bodem waardoor deze groep vaak apart behandeld wordt.

 

Plantenlijst

Open bestand pp bladverliezende heesters

Open bestand pp groenblijvende heesters

Opdrachten

Open bestand Opdracht heesters

Bronnen

Kamerplanten

Plantenlijst

Open bestand Kamerplanten.pptx

Opdrachten

Open bestand Opdrachten kamerplanten.docx

Bronnen

Open bestand bronnen kamerplanten.docx

Snijbloemen

snijbloemenpresentatie
snijbloemenpresentatie

Plantenlijst

Open bestand pp snijbloemen

Opdrachten

Open bestand Opdracht snijbloemen

Bronnen

Open bestand snijbloemenverzorging.pptx

Bollen en Knollen

Algemeen:

Op het tuincentrum zien we in het voorjaar en najaar dat allerlei bol- en knolgewassen verkocht worden. Vaak worden de knollen en bollen in zakjes verkocht en hangen ze keurig in een rek. Verder worden veel bollen in potjes geplant en als ze bijn a bloeien aangeleverd op het tuincentrum.

Plantenlijst

Open bestand Plantenlijst bollen en knollen

Opdrachten

Open bestand Opdrachten bollen en knollen

Bronnen

Open bestand Uitleg bollen en knollen

http://modeltuinenzwanenburg.nl/bol-stengelknol-wortelstok-wortelknol/
Bollen, knollen en wortelstokken

Groente, fruit en kruiden

Algemeen:

 

Veel tuinliefhebber beleven plezier aan het opkweken van groente en kruiden. Deze mensen hebben vaak een deel van de tuin ingericht als moes- /groentetuin of hebben een volkstuin waar ze zich heerlijk (vaak samen met andere tuinliefhebbers) kunnen uitleven. Het leuke van het opkweken van groente is dat het ook een eindproduct opleverd die gebruikt / bereidt kan worden in de keuken.

Naast zaaizaad verkopen veel tuincentra / Welkoop / Boerenbond / landbouworganisaties groenteplantjes of pootgoed.

Daarnaast zijn er vele soorten fruitplanten en -bomen. Denk maar aan appels, peren, perziken, pruimen, enz..

Ook bijzondere soorten als abrikozen, mispels en amandelen behoren tot de fruitfamilie. En wat dacht je van rode en zwarte bessen, bottelroos, cranberry, kweepeer, kiwi en de vijg?

In iedere tuin past een fruitboom of struik. Zelfs een balkon biedt mogelijkheden voor wat smakelijke beplanting. Er zijn bomen met een lage stam, die dus ook lage takken hebben. Maar er zijn ook bomen met een hoge stam, waar je onderdoor kunt lopen of onder kunt zitten. Fruitbomen en -struiken komen in vele gedaantes, van kleine struik tot echt forse bomen.

 

Plantenlijst

Open bestand Plantenlijst Fruit

Open bestand plantenlijst groente, kruiden en klein fruit

Opdrachten

Open bestand Opdrachten fruit

Open bestand Opdracht groente en kruiden

Bronnen

Snoeien van fruitbomen

Open bestand Informatie fruitbomen

Vijverplanten

Algemeen:

 

Een vijver / water voegt veel toe aan een tuin. Naast de bloei, trekt het allerlei groepen dieren aan zoals insecten, amfibieën enz.

Water- en oeverplanten komen we tegen in vijvers, sloten en plassen. Veel van de waterplanten die op een tuincentrum verkocht worden komen voor in onze inheemse flora. Een aantal van deze planten zijn zeldzaam en mogen niet uit de natuur meegenomen worden. Ook zijn er een groot aantal cultuur variëteiten ontstaan door het kweken van bepaalde soorten / geslachten

Plantenlijst

Open bestand Powerpoint water-/vijverplanten

Opdrachten

Open bestand Opdrachten vijver- en waterplanten

Bronnen

Open bestand pp waterplanten

http://plantplezier.nl/video/waterplanten/

Klim- en leiplanten

Clematis
Clematis

Algemeen:

In tuinen worden veel klim- en leiplanten toegepast. Het zijn vaak planten die weinig ruimte in nemen en daardoor ook in de kleine tuin goed toepasbaar zijn. Verder hebben ze vaak een mooie bloeiwijze  en /of vruchten. Op en tuincentrum komen we een veelzijdig sortiment tegen.

Plantenlijst

Open bestand Kim en leiplanten.pptx

Opdrachten

Open bestand Opdrachten klim- en leiplanten

Bronnen

Open bestand Uitleg klim en leiplanten

Eén-, tweejarigen en kuipplanten

Geranium
Geranium

Algemeen:

Op het tuincentrum zien we in het voorjaar dat allerlei subtropische ren tropische planten aangeleverd worden. Dit zijn vaak planten die we tijdens onze vakantie in Zuid-Europa in tuinen tegenkomen. Meestal is het daar zomers warmer en de winters zijn minder koud en vochtig.

Momenteel is het een rage om de Nederlandse tuin een mediterrane uitstraling te geven (bijv. Olijfen). Vaak hebben deze planten mooie bloemen. Deze groep noemen we kuipplanten.

Met hanging baskets kunnen we op allerlei manieren de tuin ’s zomers opfleuren.

De baskets zijn in vele verschillende vormen verkrijgbaar. Op deze manier is voor ieder hoekje wel een mogelijkheid om een mand of pot op te hangen. Mits de basket goed gevuld zijn kunnen ze een enorme blikvanger zijn.  Baskets zien we het meest toegepast in de zomer. Maar ook met voorjaarsbloeiers kun je mooie composities maken. Steeds meer zien we dat op een Tuincentrum of bij de Groene detailhandel manden kant-en-klaar aangeleverd worden.

Plantenlijst

Open bestand Plantenlijst een-tweejarigen en kuipplanten

Opdrachten

Open bestand Opdrachten hanging baskets

Open bestand Opdracht kuipplanten

Bronnen

Nomenclatuur

Open bestand Nomenclatuur van planten

Open bestand Nomenclatuur

Open bestand Oefentoets betekenis nomenclatuur

Ondersteunende bronnen

Open bestand de bodem als fundament voor je beplanting.pdf

Open bestand Powerpoint snoeien

Verdiepingsopdrachten

Morfologie

Open bestand Morfologie

Vermeerdering

Open bestand Vermeerdering

Herbarium

Open bestand Herbarium

ziekten en plagen

Algemeen:

 

Bestrijden en voorkomen van zieketen / plagen en schadebeelden.

 

Diverse planten zijn gevoellig voor allerlei ziekten en plagen. Als planten zijn aangetast is het zaak om direct de aantasting te bestrijden. Hiervoor zijn allerlei middelen op de markt.  Verder kunnen veel ziekten en plagen worden voorkomen. Je kunt na het maken van de opdracht een aantal ziekten en plagen benoemen en je kunt  de klant informatie verstrekken over  het voorkomen en bestrijden van ziekten en plagen.

Open bestand Opdrachten ziekten en plagen

Bodem en voeding

Open bestand Bodem en voeding

Praktijkopdrachten

Open bestand De tuin in om planten te herkennen

Oppotten en verpotten

Open bestand Plantenarrangement maken

Rooster

Open bestand microrooster HGL pltkennis en bedrijfsruimte.xlsx