Middenkader engineering Werktuigbouwkunde niveau 4 BOL

Middenkader engineering Werktuigbouwkunde niveau 4 BOL

Jouw opleiding, de routekaart

Deze studiegids wijst je de weg door jouw studie. In deze gids vind je belangrijke informatie over jouw opleiding. Je kunt er bijvoorbeeld in opzoeken hoe de examinering is geregeld of wie de belangrijke contactpersonen zijn binnen jouw domein. Hieronder staan alvast 5 veelgestelde vragen. Zo weet je snel waar de antwoorden staan en merk je hoe de studiegids werkt.  

 

Snelle antwoorden

Waar vind ik mijn rooster?

Het rooster kun je vinden via de Selfservice. Je leest hier meer over bij ‘De start van de opleiding’ onder ’Rooster’.

 

Waar vind ik het toetsrooster?

Bij het onderdeel ‘toetsing per periode’ onder ‘Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?’ staat het toetsrooster van jouw opleiding.

 

Waar moet ik aan voldoen bij het maken van toetsen, wanneer heb ik een voldoende?

Bij het onderdeel ‘toetsing per periode’ onder ‘Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?’ staat voor elke toets aangegeven wanneer een toets voldoende is gemaakt. We noemen dat de cesuur.

 

Hoe werken de studiepunten?

Sommige opleidingen werken met studiepunten. Je moet dan een aantal studiepunten halen per jaar. Meer hierover lees je bij ‘Studiepunten’ onder ‘Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?’

 

Wat gebeurt er als ik afwezig ben?

Als MBO student ben je leerplichtig, je moet dus altijd aanwezig zijn. Bij ‘De start van de opleiding’ onder ‘Verzuimafspraken’ vind je hier meer uitleg over.

Opleidingsinformatie

Basisinformatie opleiding
Niveau 4
Studieduur 4 jaar
Startdatum 1-8-2015
Kwalificatiedossier Middenkader Engineering 2015
Crebo code 94421
Sector Techniek & Media
Opleidingsteam Engineering, Mechatronica & Elektrotechniek

 

De start van de opleiding

Bij het begin van je studie komen er veel vragen op je af. Deze studiegids begint met een overzicht van de belangrijkste zaken waar je bij de start van jouw opleiding mee te maken krijgt.

 

Deze studiegids is niet de enige bron van informatie. Op de website van het Da Vinci College vind je informatie over bijvoorbeeld de schoolvakanties en de locaties.

 

Jouw rechten en plichten als student zijn goed geregeld. Op de website staan een aantal belangrijke documenten. In deze documenten worden de rechten en plichten beschreven die gelden voor de school én voor jou als student van het Da Vinci College.

 

Boekenlijst

In de webshop van boekhandel Dekkers staat welke studieboeken en andere materialen noodzakelijk zijn om de opleiding te kunnen volgen. Via deze website kun je de boeken bestellen. Ook wordt verwezen naar sites en winkels waar je overige materialen kunt bestellen. Voor meer informatie kun je tercht op de site van het Da Vinci College.

De juiste boekenlijst kiezen
Om de boekenlijst in te zien selecteer je op de website eerst de onderwijsinstelling (Da Vinci College). Vervolgens kies je het opleidingsdomein en de locatie. Je krijgt nu een lijst van opleidingen te zien. Kies vervolgens jouw opleiding. Je ziet nu de boekenlijst met daaronder de opleidingskosten.

Wanneer een boek niet leverbaar is meld je dat op school. We kijken dan samen naar een oplossing.

 

 

Hulp bij het kiezen

Op de website van boekhandel Dekkers selecteer je de locatie waar jij les krijgt. Hieronder vind je extra informatie over de locaties van het Da Vinci College.

 

ICT

Het gebruik van ICT wordt binnen het Da Vinci College zo veel mogelijk gestimuleerd. Binnen jouw opleiding zijn afspraken gemaakt over:

  • Studentenmail
  • Digitale werkomgeving (MyDaVinci)
  • Elektronische leeromgeving (Its Learning)
  • EduArte selfservice
  • Bestellen software
  • Printen
  • Het gebruik van een laptop

Studentenmail
Communicatie via e-mail verloopt via je studentenmail (<ov-nummer>@mydavinci.nl). De school gaat er vanuit dat je regelmatig je studentenmail leest.

Je kunt je studentenmail eventueel door laten sturen naar jouw eigen e-mail account zoals hotmail of gmail. In de handleiding Werken met Office 365 lees je hier meer over.

Digitale werkomgeving
Het Da Vinci College heeft een eigen digitale werkomgeving voor studenten: MyDaVinci. Deze werkomgeving kun je ook benaderen via de website van het Da Vinci College. Alle webapplicaties zijn hier te vinden of via 'mijn werkplek'.

Binnen MyDaVinci is Office 365 het online platform voor e-mail, documenten en communicatie. Je start Office 365 door in te loggen op MyDaVinci. Vervolgens selecteer je de knop Office 365. Je logt in met je volledige studentenmailadres (ov-nummer@mydavinci.nl) en je netwerkwachtwoord. De handleiding Werken met Office 365 helpt je daarna verder op weg.

Elektronische leeromgeving
Binnen het Da Vinci College wordt gebruik gemaakt van Its Learning als elektronische leeromgeving. Its Learning is een afgeschermde webomgeving voor onder meer het informeren van studenten en het delen van documenten.

EduArte selfservice
Iedere student van het Da Vinci College heeft toegang tot EduArte selfservice. Daarmee kun je jouw cijfers, roosters, onderwijsovereenkomst (OOK) en praktijkovereenkomst (POK) raadplegen.

Ziekmelden kan ook via EduArte selfservice. Je logt in met je ov-nummer en netwerkwachtwoord van school. Hoe dat precies gaat lees je in de Gebruikershandleiding selfservice.

Bestellen Software
Via Slim kun je software bestellen met korting. Op de website van Slim log je in met de gegevens van je studentenmail account. Eerstejaars studenten kunnen inloggen zodra zij een brief van het Da Vinci College hebben ontvangen met hun inloggegevens.

Printen
Om te kunnen printen kun je via MyDavinci naar 'Mijn afdrukken'. Op deze manier kun je op elke printer binnen het Da Vinci College terecht. Je hebt hiervoor wel een printtegoed nodig. Meer informatie over printen en het opladen van je printtegoed vind je hier.

SES computers
Omdat voor je opleiding de laptop steeds belangrijker wordt is het belangrijk dat je laptop optimaal functioneert. Natuurlijk kunnen er altijd storingen optreden en daarom is SES Computers op het terrein gevestigd. SES Computers kan ondersteuning bieden op alle gebieden. 

 

Het gebruik van een Laptop

De opleiding heeft het onderwijs zo georganiseerd dat alle studenten een laptop nodig hebben. Dat betekent dat het lesmateriaal zo veel mogelijk digitaal beschikbaar is en de leerstof te raadplegen is via Its Learning. Omdat lesmateriaal digitaal wordt aangeboden hoef je nog maar weinig boeken aan te schaffen. Het geld dat je daarmee bespaart kun je besteden aan een laptop.

 

Waar moet de laptop aan voldoen?

Voor de minimale eisen aan de laptop verwijzen we naar de informatie op Mydavinci.

Wie is wie

Domeinleiding
Rik Griffioen stuur een email

 

 

 

 
Examencommissie
Aad Veldboer Voorzitter examencommssie
René Nelis Secretaris examencommssie

Huub van der Heiden

Joop Craane

Ria KuiK

Inge Meijer

Martin van Gent 

Louise Meijdam

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Sub-examencommissie MKE / Mechatronica
Inge Meijer Voorzitter examencommssie
René Nelis Secretaris examencommssie
Vacature  

 

 

 

 

 

 

Contactpersoon Examenbureau
Arnold van 't Hof 088 657 21 36 stuur een email

 

 

 
BPV Coördinator
Inge Meijer 088 657 21 12 stuur een email

 

 
Vertrouwenspersonen
Inge Meijer (V) 088 657 21 12 stuur een email
Dick Vader (M) 088 657 21 08 stuur een email
Rieme de Jager (V) 088 657 45 62 stuur een email
Riëtte de Vries (Gorinchem) (V) 0183 64 69 25 stuur een email
Muhammet Firat (m) 0643025814 stuur een email
Emine Firat (V) 0650574098 stuur een email

 

Regels en afspraken

Een beroepsopleiding vraagt om een beroepshouding. Om die reden hebben we enkele afspraken opgesteld. Deze zijn een aanvulling op de algemene gedragsregels. De algemene gedragsregels kun je vinden onder 'belangrijke documenten'.

  • Kleding: Tijdens de beroepsopleiding kleedt onze student zich zoals hij dat op zijn werk zou doen. 
  • Eten en drinken: Om rustig te kunnen eten en drinken en niet de lessen te verstoren en lokalen te vervuilen kun je buiten de lessen in de kantine of koffiecorner terecht. 
  • Roken: Buiten de gebouwen is het toegestaan te roken. Op het schoolplein zijn hiervoor speciale rookzones ingesteld. (Locatie Perzikstraat, Wijk en Aalburg, is een rookvrije school. Dat betekent dat het hele schoolterrein, zowel binnen als buiten, een rookvrije zone is.)
  • Telefoon: Het gebruik van de smartphone is toegestaan mits de docent hiervoor toestemming geeft.
  • Muziek luisteren: Luisteren naar muziek via de telefoon of computer mag mits de docent hiervoor toestemming geeft. Je maakt dan wel gebruik van een headset.
  • Laptop en PC: De laptops en PC’s worden voor onderwijsdoeleinden gebruikt.
  • Werkplek: We laten onze werkplek schoon en opgeruimd achter voor de volgende student.
  • Materialen: Alle materialen die we gebruiken tijdens de les ruimen we na de les weer op.

 

Praktijkruimtes (Duurzaamheidsfabriek)

Een deel van het onderwijs vindt plaats in praktijkruimtes. In deze ruimtes werk je met gereedschappen en machines. Veiligheid staat daarbij voorop. Belangrijke afspraken zijn:

  • Zowel docenten en leerlingen zorgen er voor dat er veilig gewerkt wordt.
  • Wanneer je werkzaamheden afsluit zorg er dan voor dat apparatuur geen gevaar oplevert voor anderen. Laat apparatuur niet onnodig aan staan.
  • Draag goed sluitende kleding. Werk niet met loshangende kledingstukken.
  • Draag in de praktijkruimtes (o.a. Duurzaamheidsfabriek) veiligheidsschoenen en een werkoverall.
  • Houd de ruimte rond machines schoon, opgeruimd en vrij van obstakels.
  • Volg de voorschriften voor persoonlijke beveiliging op.

 

 

 

 

Verzuimafspraken

Schoolverzuim kan het behalen van jouw diploma in de weg staan. Wij vinden het belangrijk te weten waarom je niet op school bent. Daarom hebben we een aantal afspraken gemaakt.

Inloggen met je studentenkaart
Ten eerste heb je een studentenkaart gekregen waarmee je elke les moet inloggen. Hiermee ben je geregistreerd. Ben je niet ingelogd, dan registreert het systeem verzuim.

Digitaal Klassenboek
Bij sommige opleidingen wordt gewerkt met het digitaal klassenboek om je aanwezigheid te registreren. In dat geval log je alleen in bij binnenkomst van het gebouw waar je les hebt.

Verzuimbegeleider
Elk domein heeft een verzuimbegeleider die het verzuim onderzoekt en  ongeoorloofd verzuim meldt bij Leerplicht, zolang je geen 23 jaar bent of minimaal een diploma mbo 2 of havo hebt behaald.

Ben je niet aanwezig, dan zal de verzuimbegeleider binnen twee dagen contact met je opnemen.  Heb je 16  uur binnen vier weken of drie dagen achtereen verzuimd, dan word je gemeld via DUO bij Leerplicht. Dit kan consequenties hebben voor je studie of studiefinanciering. Laat daarom altijd weten waarom je er niet bent.

Ziekmelden

Ben je ziek? Meld dit op telefoonnummer 078-6574080, of digitaal. Digitaal melden kan via jouw selfservice. Nog geen 18? Je ouder of verzorger meldt jou ziek!

De verzuimbegeleider neemt contact met je op om te vragen hoe het met je is en hoe lang je denkt afwezig te zijn. Door weer op school je pasje te gebruiken om in te loggen, word je beter gemeld.

Geoorloofd verzuim
Afwezigheid door bijzondere omstandigheden zoals jubileum, huwelijk  of doktersbezoek, moet je melden bij de studieloopbaanbegeleider.

Vrijstellingen

Vrijstellingsregeling Da Vinci College schooljaar 2015-2016

Soms heb je bij een (andere) opleiding, aan het da Vinci College of daarbuiten, al examen gedaan voor een onderdeel. In dat geval kun je in sommige gevallen vrijstelling krijgen voor het examen van dat onderdeel. De voorwaarden voor zo'n vrijstelling zijn opgenomen in de vrijstellingsregeling.

De vrijstellingsregeling heeft betrekking op alle examens van de mbo-opleidingen van het Da Vinci College en is geldig in het schooljaar 2015-2016 voor studenten die in schooljaar 2015-2016 starten met een opleiding of voor studenten die op grond van een behaald resultaat bij een pilotexamen in aanmerking kunnen komen voor een vrijstelling van een centraal examen. Meer informatie vind je in de uitgebreide vrijstellingsregeling.

 

Studentenkaart

Als student ontvang je een studentenkaart. Deze kaart staat op jouw naam. De kaart mag niet worden uitgeleend aan andere personen (Bij misbruik van de kaart of uitlenen aan derden kunnen er disciplinaire maatregelen worden getroffen).

Jij bent dus te allen tijde verantwoordelijk voor de kaart. Als je je kaart bent kwijtgeraakt kun je een nieuwe kaart aanvragen bij de studentenadministratie.

Je kunt je  melden bij de balie van de studentenadministratie op het Leerpark of de Mollenburgseweg, of bij de beveiliging op de Karel Lotsyweg of Patersweg. Daar kan direct een nieuwe pas geprint worden.

Je kunt ook mailen naar studentenadministratie@davinci.nl om een nieuwe pas aan te vragen. Vermeld je naam en studentnummer in de aanvraag.

 

De kaart wordt o.a. gebruikt om:

  • Aan- en afwezigheid te registreren
  • Legitimeren
  • De lockers te openen
  • Printen

Aan- en afwezigheid registreren
De kaart dient als identificatiemiddel voor het registreren van aanwezigheid bij lessen. De studentenkaart wordt door jou gebruikt als middel om je aan- en afwezigheid te melden bij lessen. De lesruimten zijn voorzien van wandloggers. Aan het begin van elke les log je in met jouw kaart bij de wandlogger. Als een opleiding werkt met het 'digitaal klassenboek' log je alleen in bij binnenkomst van het gebouw waar je de les volgt.

 

 

Legitimeren
Een groot aantal gebouwen binnen het Da Vinci College heeft toezicht bij de ingang. Het toezicht wordt uitgevoerd door beveiligers. De beveiligers kunnen, alvorens toegang te verlenen tot het gebouw, vragen om een studentenkaart. Je bent verplicht je kaart op verzoek van de beveiliger te tonen!

 

Toegang tot lockers (kluisjes)
In alle gebouwen van het da Vinci zijn kluisjes te vinden die je kunt huren voor 10 euro per jaar.  De kluisjes kun je gebruiken om je laptop en andere waardevolle spullen in op te bergen. Om de kluisjes te openen heb je de studentenkaart nodig.

Om een kluisje te huren kun je op het Leerpark in Dordrecht terecht bij de oranje balie op de begane grond van gebouw Bianco.

 

 

Printen
De studentenkaart heb je ook nodig om in te loggen op de printers bij het Da Vinci College. Meer uitleg over het printen vind je onder de kop 'ICT'.

Introductieprogramma 2015

Op Dinsdag 1 september word je om 10:00 uur verwacht op school. In die week starten we met het Introductieprogramma.

 

Dinsdag 1 september
Tijd
Activiteit
Locatie
10:00
Gezamenlijk ontvangst van alle 1e jaars
4e etage Duurzaamheidsfabriek
10:30
Kennismaking met deelnemers en trajectbegeleider  (TJB) in eigen groep.
klas A I305
klas B I304
Klas C G306
Klas D I303
Klas E V205b
12:15
Pauze
 
13:00
Uitleg over MyDavinci, Office en Eduarte (gezamenlijk)
Leonardozaal
14:00
Uitleg over Its Learning (met eigen groep)
Klas A I304
Klas B I305
Klas C I303
Klas D G306
Klas E I204
15:00
Terugblik op de dag (met eigen groep)
idem
15:15
Trajectbegeleidingsgesprek (met kleine groep klasgenoten). Je wordt benaderd voor deelname aan dit groepsgesprek door de trajectbegeleider.
idem

 

Woensdag 2 september 2015
 
Installeren Inventor & Flexact
Wie, wat en waar?
Verslag Introductieweek
Samenwerken in techniek
Toelichting Digitale studiegids
8:30 - 9:30
Klas A
Klas B
Klas C
Klas D
Klas E (TOT)
Pauze
 
 
 
 
 
9:45 - 11:00
Klas B
Klas C
Klas D
Klas E (TOT)
Klas A
Pauze
 
 
 
 
 
11:15-12:30
Klas C
Klas D
Klas E (TOT)
Klas A
Klas B
Pauze
 
 
 
 
 
13:00 - 14:15
Klas D
Klas E (TOT)
Klas A
Klas B
Klas C
14:30 - 15:45
Klas E (TOT)
Klas A
Klas B
Klas C
Klas D
Pauze
 
 
 
 
 
16:00-16:30
Trajectbegeleidingsgesprek (met kleine groep klasgenoten). Je wordt benaderd voor deelname aan dit groepsgesprek door de trajectbegeleider.

 

Donderdag 3 september
Tijd
Activiteit
Locatie
9:00
Trajectbegeleidingsgesprek (met kleine groep klasgenoten). Je wordt benaderd voor deelname aan dit groepsgesprek door de trajectbegeleider.
Zie groepsrooster
9:30
Its Learning en MyDavinci app's
Zie groepsrooster
11:00
Pauze
 
11:15
Brief aan mijn mentor
Zie groepsrooster
12:15
Pauze
 
13:15
Trajectbegeleiding (kennismaking)
Zie groepsrooster
15:00
Trajectbegeleidingsgesprek (met kleine groep klasgenoten). Je wordt benaderd voor deelname aan dit groepsgesprek door de trajectbegeleider.
Zie groepsrooster

Rooster

Jouw lesrooster kun je vinden via de selfservice. Om je rooster te bekijken dien je wel eerst in te loggen.

 

Toelichting
Het lesrooster is opgebouwd uit periodes van een half uur. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien is, kan een les bestaan uit meerdere periodes van een half uur.

In het rooster wordt per les aangegeven om welk opleidingsonderdeel (vak) het gaat, wie de docent is en in welke ruimte er les wordt gegeven.

De naam van de docent wordt afgekort met een drie-lettercode. Hieronder vind je de namen van de docenten en hun drie-lettercode.

 

 

Overzicht namen en drie-lettercodes van docenten

Naam docent drie-lettercode
Dhr. A Bochove abo
Dhr. W. Broekhuijzen bku
Mevr. M. Damme dme
Dhr. P. Ent ent
Dhr. H. Kerkhof khf
Dhr. M. van der Klooster ktr
Mevr. I Meijer mri
Dhr. E. Roseboom rsf
Dhr. M. van Tussenbroek tss
Dhr. H. van der Waal wlh

 

Jaarplanning

Jaar Week Datum vanaf  Lesweek  Bijzonderheden
Periode 1
2015 Wk 36 31-08-15   Introductieweek / startweek (1-9-2015)
  Wk 37 07-09-15 Lesweek 1 Start lesblok 1
  Wk 38 14-09-15 Lesweek 2  
  Wk 39 21-09-15 Lesweek 3  
  Wk 40 28-09-15 Lesweek 4  
  Wk 41 05-10-15 Lesweek 5  
  Wk 42 12-10-15 Lesweek 6  
  Wk 43 19-10-15   Herfstvakantie
  Wk 44 26-10-15 Lesweek 7  
  Wk 45 02-11-15 Lesweek 8  
  Wk 46 09-11-15   Voortgangsweek  
Periode 2
  Wk 47 16-11-15 Lesweek 1 Start lesblok 2
  Wk 48 23-11-15 Lesweek 2  
  Wk 49 30-11-15 Lesweek 3 Ouderavond 1
  Wk 50 07-12-15 Lesweek 4  
  Wk 51 14-12-15 Lesweek 5  
  Wk 52 21-12-15   Kerstvakantie
  Wk 53 28-12-15   Kerstvakantie
2016  Wk 1 04-01-16 Lesweek 6  
  Wk 2 11-01-16 Lesweek 7  
  Wk 3 18-01-16 Lesweek 8  
  Wk 4 25-01-16 Lesweek 9  
  Wk 5 01-02-16   Voortgangsweek 
Periode 3
  Wk 6 08-02-16 Lesweek 1 Start lesblok 3 / stageblok 1
  Wk 7 15-02-16 Lesweek 2  
  Wk 8 22-02-16   Voorjaarsvakantie
  Wk 9 29-02-16 Lesweek 3 Ouderavond 2
  Wk 10 07-03-16 Lesweek 4  
  Wk 11 14-03-16 Lesweek 5  
  Wk 12 21-03-16 Lesweek 6 Goede Vrijdag
  Wk 13 28-03-16 Lesweek 7 Tweede Paasdag
  Wk 14 04-04-16 Lesweek 8  
  Wk 15 11-04-16 Lesweek 9  
  Wk 16 18-04-16   Voortgangsweek 
Periode 4
  Wk 17 25-04-16 Lesweek 1 Start lesblok 3 / stageblok 1
  Wk 18 02-05-16   Meivakantie 
  Wk 19 09-05-16 Lesweek 2  
  Wk 20 16-05-16 Lesweek 3 Tweede Pinksterdag
  Wk 21 23-05-16 Lesweek 4  
  Wk 22 30-05-16 Lesweek 5  
  Wk 23 06-06-16 Lesweek 6  
  Wk 24 13-06-16 Lesweek 7  
  Wk 25 20-06-16 Lesweek 8  
  Wk 26 27-06-16 Lesweek 9   
  Wk 27 04-07-16   Voortgangsweek 
  Wk 28 11-07-16   Start zomervakantie studenten

Wat wordt er van me verwacht?

Het kwalificatiedossier vormt de basis van jouw opleiding. Het beschrijft de eisen voor het diploma.

Alle mbo opleidingen kennen een drievoudige kwalificatie. Er zijn eisen voor:

  • Het beroep
  • Nederlands, rekenen en bij niveau 4 ook voor Engels
  • Loopbaan en Burgerschap

 

Om het diploma te behalen moet je voor alle drie de onderdelen aan de eisen voldoen.

 

 

Beroepsgericht

De opleiding werkt met het kwalificatiedossier Middenkader engineering 2015. In dat kwalificatie­dossier staat welke kerntaken en werkprocessen een beginnende beroeps­beoefenaar moet beheersen. Deze kerntaken en werkprocessen kom je tegen in het onderwijs en de examens.

 

Kerntaken

Kern­taken geven de belangrijkste werkzaamheden van de beroepsoefenaar weer. Deze taken zijn kenmerkend voor het beroep waarvoor jij wordt opgeleid. Een kerntaak voor de Middenkader Engineer is ‘Ontwerpt producten of systemen’.

 

Werkprocessen

Een kerntaak bestaat uit een aantal werkprocessen. Een werkproces bevat een aantal samenhangende activiteiten. Deze activiteiten hebben een begin, een eind en leiden tot een duidelijk resultaat. Een werkproces bij de kerntaak ‘Ontwerpt producten of systemen is bijvoorbeeld ‘Kiezen van materialen en onderdelen’.

 

Voor jouw opleiding ziet het overzicht van de kerntaken en werkprocessen er als volgt uit:

 
Kwalificaties Technicus Middenkader Engineering Niveau 4
Kerntaak
Werkproces
Kwalificatie
Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen

 

1.1
Verzamelen en verwerken van ontwerpgegevens
 x
1.2
Uitwerken van ontwerpen
 x
1.3
Kiezen materialen en onderdelen
 x
1.4
Maken van een kostenberekening
 x
Kerntaak 2: Bereidt productiewerk voor

 

2.1
Verzamelen en verwerken van productiegegevens
 x
2.2
Maken van een tekening(pakket)
x
2.3
Organiseren van mensen en middelen
 x
Kerntaak 3: Begeleidt productiewerkBegeleidt productiewerk



 
3.1 Begeleiden productieproces x
3.2 Bewaken begroting x
3.3 Uitvoeren kwaliteitscontroles x
3.4 Opleveren van werk x
Kerntaak 4: Onderhoudt producten en systemen 

 
4.1 Inspecteren van producten en systemen x
4.2 Begeleiden onderhoud x
Kerntaak 5: Verricht commerciële werkzaamheden


 
5.1 Doet voorstellen voor commercieel beleid. n.v.t.
5.2 Onderhoudt contact met klanten n.v.t.
5.3 Beheert de voorraad. n.v.t.

 

 n.v.t.: het werkproces is niet van toepassing voor de technicus Middenkader Engineering

Nederlands

Voor elke beroepsopleiding is het belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Landelijk is een aantal algemene eisen voor Nederlands geformuleerd. Het gaat dan om vaardig­heden die gelden voor alle mbo studenten.

Het opleidingsniveau bepaalt welke algemene eisen er gelden voor Nederlands. Voor niveau 4 opleidingen zijn de eisen voor Nederlands zwaarder dan voor de andere opleidingsniveaus (Entree, niveau 2 en niveau 3).

Vaardigheden
Voor Nederlands gaat het om vijf vaardigheden:

  • Gesprekken voeren
  • Luisteren
  • Spreken
  • Lezen
  • Schrijven

Referentieniveaus
Voor de eisen van Nederlands wordt er gewerkt met de niveaus van Meijerink. Het gaat dan om vier niveaus: 1F, 2F, 3F en 4F. Deze niveaus geven een opklimmende graad van moeilijkheid aan.

Voor Entree, niveau 2 en niveau 3 moet je aan het eind van de opleiding het niveau 2F halen. Voor niveau 4 geldt aan het eind van de opleiding het niveau 3F.

Voor elk referentie­niveau is aangegeven:

  • wat je moet weten,
  • wat je kunt toepassen, en
  • wat je moet begrijpen (weten waarom). 

 

 

 

 

 

Rekenen

Het is belangrijk dat je goed kunt rekenen. Dat is nodig als je later gaat werken maar ook om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Landelijk zijn er een aantal algemene eisen voor rekenen vastgesteld. Het gaat dan om vaardig­heden die gelden voor alle mbo studenten.

Het niveau van de opleiding bepaalt welke eisen er gelden voor rekenen. Voor de niveau 4 opleidingen zijn de eisen zwaarder dan voor niveau 2 en niveau 3. Voor de Entreeopleiding zijn de eisen nog iets lager.

Vaardigheden
Voor rekenen zijn er vier onderwerpen die in het onderwijs aan de orde komen. Deze onderwerpen worden ook geëxamineerd. het gaat dan om:

  • Getallen
  • Verhoudingen
  • Meten en Meetkunde
  • Verbanden

Referentieniveaus

De eisen voor rekenen worden aangegeven met de referentieniveaus. Er zijn 4 niveaus: 1F, 2A, 2F en 3F. Deze niveaus geven een opklimmende graad van moeilijkheid aan.

Voor Entree doe je aan het eind van de opleiding, indien mogelijk, examen niveau 2A.
Voor niveau 2 en niveau 3 moet je aan het eind van de opleiding niveau 2F behalen.
Voor niveau 4 moet je aan het eind van de opleiding niveau 3F behalen.

 

 

 

 

 

 

Engels

Voor alle studenten die een MBO opleiding op niveau 4 volgen, is Engels een verplicht onderdeel van het examen. Ook voor veel studenten die een MBO opleiding op niveau 2 of 3 volgen, is Engels een verplicht onderdeel van het curriculum. 

Het gaat dan om vijf vaardigheden:

  • Lezen
  • Luisteren
  • Schrijven
  • Spreken
  • Gespreken voeren

 

Eisen niveau 3 en 4
Voor de vaardigheden lezen en luisteren geldt het Europees Referentiekader (ERK)-niveau B1. Voor schrijven, spreken en gesprekken voeren geldt het ERK-niveau A2.

Eisen niveau 2
Voor de vaardigheden lezen en luisteren geldt het Europees Referentiekader (ERK)-niveau A2. Voor schrijven, spreken en gesprekken voeren geldt het ERK-niveau A1 of A2.

 

 

Beroepsspecifieke eisen voor Moderne Vreemd Talen (MVT)
Bij sommige opleidingen worden aanvullende eisen gesteld aan de beheersing van Moderne Vreemde Talen (MVT). Het gaat dan om eisen die samenhangen met het beroep. In het examenprogramma kun je zien of er voor jouw opleiding beroepsgerichte eisen worden gesteld aan de beheersing van MVT.

 

 

 

 

 

Loopbaan en Burgerschap

Loopbaan en Burgerschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Bij dit onderdeel gaat het om jouw persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk functioneren.

Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling
Bij loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling staat jouw loopbaan centraal. Je leert hoe je sturing kunt geven aan jouw loopbaan in de richting van werk of een vervolgstudie. Je zoekt daarbij de aansluiting met jouw interesses, kwaliteiten en mogelijkheden.

Loopbaanoriëntatie en –ontwikkeling bestaat uit de volgende elementen:

  • Capaciteitenreflectie
  • Motievenreflectie
  • Werkexploratie
  • Loopbaansturing
  • Netwerken

Deze elementen komen onder meer terug tijdens de studieloopbaanbegeleiding (SLB).

Burgerschap
Bij Burgerschap gaat het om de rol die jij kunt spelen in onze maatschappij en de politiek. De leerlijn Burgerschap is samengesteld uit vier dimensies:

  • politiek-juridische dimensie
  • economische dimensie
  • sociaal-maatschappelijke dimensie
  • vitaal burgerschap

 

 

 

 

Hoe ga ik dat leren?

Onderwijsvisie DVC

Het Da Vinci College biedt onderwijs aan vanuit een bepaalde visie. Alles wat je gaat leren zal dus op een zelfde manier worden aangeboden. Dat betekent dat het onderwijs wordt samengesteld in overleg met de bedrijven waar jij voor gaat werken. Je werkt zoveel mogelijk met praktijkopdrachten. De theorielessen zijn bedoeld als ondersteuning voor die praktijkopdrachten. We proberen alle lessen aantrekkelijk te maken door o.a. ICT-middelen als ondersteuning te gebruiken.

 

Opbouw opleiding

Het Da Vinci College heeft het schooljaar opgedeeld in 4 blokken van 10 weken. Per blok wordt er een aantal opleidingsonderdelen aangeboden. Het gaat dan om lessen op school of beroepspraktijkvorming bij een bedrijf of een instelling. Hoe het opleidingsprogramma er voor jouw opleiding uit ziet kun je hieronder lezen.

Totaaloverzicht opleiding

Basisjaar
De opleiding Middenkader Engineering kent een breed basisjaar Techniek. In dat jaar leer je de kennis en vaardigheden die aan de basis liggen van de technische beroepen. Afhankelijk van jouw mogelijkheden en interesses kun je vervolgens kiezen tussen een van onderstaande opleidingen:
  • Middenkader Engineer Elektrotechniek (niveau 4)
  • Middenkader Engineer Werktuigbouwkunde (niveau 4)
  • Mechatronicus (niveau 4)
  • Procestechniek  (niveau 4)
  • Monteur tester mechatronica (niveau 3)
 
In deze studiegids vind je informatie over de opleiding Middenkader Engineer Werktuigbouwkunde. Deze opleiding duurt vier jaar. Informatie over de andere opleidingen vind je op MyDaVinci onder de app Studiegids.
 

Lessentabel

In de lessentabel staat hoeveel uren onderwijs de opleiding verzorgt per onderdeel en per schooljaar. In de lessentabellen wordt een onderscheid gemaakt tussen reguliere en incidentele onderwijsactiviteiten. De reguliere activiteiten komen gedurende een blok elke week terug op het rooster. Bij incidentele activiteiten gaat het om onderwijs dat naast het reguliere programma wordt gepland.

 
Lessentabel Leerjaar 1
Opleiding: Middenkader Engineering WTB
Periode 1 Periode 2 Periode 3 Periode 4  
  Lesblok 1 Lesblok 2 Stageblok 1 Lesblok 3  
Reguliere
onderwijsactiviteiten
uren/
week
totaal uren/
week
totaal uren/
week
totaal uren/
week
totaal Totaal /leerjr.
Technisch tekenen (module C) 2,0 16,0 2,0 18,0   0 2,0 18 52,0
Aandrijftechniek (module H) 2,0 16,0 2,0 18,0   0 2,0 18 52,0
Elektrotechniek (module E) 2,0 16,0 2,0 18,0   0 2,0 18 52,0
Meet- en regeltechniek (module G) 1,5 12,0 1,5 13,5   0 1,5 14 39,0
Besturingstechniek (module B) 2,0 16,0 2,0 18,0   0 2,0 18 52,0
Inleiding Technische systemen (module I) 1,0 8,0 1,0 9,0 1,5 14   0 30,5
Bedrijfskunde (Module D) 2,0 16,0 2,0 18,0   0 2,0 18 52,0
Praktijk: Montage en Onderhoud (Module F)  3,5 28,0 3,5 31,5   0 3,5 32 91,0
Praktijk: Basisvaardigheden E&W / projecten (Module A) 3,5 28,0 3,5 31,5   0 3,5 32 91,0
Beroepspraktijkvorming (BPV)   0,0   0,0 32,0 320   0 320,0
Nederlands 1,5 12,0 1,5 13,5 1,5 14 1,5 14 52,5
Wiskunde / Rekenen 1,5 12,0 1,5 13,5 1,5 14 1,5 14 52,5
Engels   0,0   0,0   0   0 0,0
Loopbaan & burgerschap / tjb 2,0 16,0 2,0 18,0 2,0 18 2,0 18 70,0
Totaal /blok 24,5 196,0 24,5 220,5 38,5 378,5 23,5 211,5 1006,5
 
Incidentele
onderwijsactiviteiten
Uren/blok Uren/blok Uren/blok Uren/blok Totaal /leerjr.
Introductieweek 12,0       12,0
Toetsen (week 10) 10,0 10,0   10,0 30,0
SLB-gesprek (week 10) 0,5 0,5   0,5 1,5
Totaal (incidenteel) 22,5 10,5 0,0 10,5 43,5

 

 

Lessentabel
leerjaar 2
Opleiding: Middenkader Engineering WTB
Periode 5 Periode 6 Periode 7 Periode 8  
  Lesblok 4 Stageblok 2 Lesblok 5 Lesblok 6  
Reguliere
onderwijsactiviteiten
uren/
week
totaal uren/
week
totaal uren/
week
totaal uren/
week
totaal Totaal /leerjr.
Technisch tekenen Inventor 1,5 13,5   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 40,5
Besturingstechniek  1,5 13,5   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 40,5
Montage en Onderhoud  1,5 13,5   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 40,5
Materialen 1,0 9,0   0,0 1,0 9,0 1,0 9,0 27,0
Ontwerpen 1,5 13,5 1,0 9,0 1,5 13,5 1,5 13,5 49,5
Bedrijfskunde  1,0 9,0   0,0 1,0 9,0 1,0 9,0 27,0
Wiskunde 1,5 13,5   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 40,5
Vaktheorie (praktijk) 1,5 13,5   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 40,5
Praktijk 8,0 72,0   0,0 8,0 72,0 8,0 72,0 216,0
Beroepspraktijkvorming (BPV)   0,0 32,0 320,0   0,0   0,0 320,0
Nederlands 1,5 13,5 1,5 13,5 1,5 13,5 1,5 13,5 54,0
Rekenen 1,5 13,5 1,5 13,5 1,5 13,5 1,5 13,5 54,0
Engels 2,0 18,0 2,0 18,0 2,0 18,0 2,0 18,0 72,0
Loopbaan & burgerschap / tjb 1,5 13,5 0,5 4,5 1,5 13,5 1,5 13,5 45,0
Totaal /blok 25,5 229,5 38,5 378,5 25,5 229,5 25,5 229,5 1067,0
 
Incidentele
onderwijsactiviteiten
Uren/blok Uren/blok Uren/blok Uren/blok Totaal /leerjr.
Toetsen 10,0   10,0 10,0 30,0
SLB-gesprek 0,5   0,5 0,5 1,5
Totaal (incidenteel) 10,5 0,0 10,5 10,5 31,5

 

 

Lessentabel
Leerjaar 3
Opleiding: Middenkader Engineering WTB
Periode 9 Periode 10 Periode 11 Periode 12  
  Stageblok 3 Stageblok 4 Lesblok 7 Lesblok 8  
Reguliere
onderwijsactiviteiten
uren/
week
totaal uren/
week
totaal uren/
week
totaal uren/
week
totaal Totaal/
leerjr.
Technisch tekenen Stabicat   0,0   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 27,0
Besturingstechniek    0,0   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 27,0
Montage en Onderhoud    0,0   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 27,0
Materialen   0,0   0,0 1,0 9,0 1,0 9,0 18,0
Ontwerpen 1,0 9,0 1,5 13,5 1,5 13,5 1,5 13,5 49,5
Bedrijfskunde    0,0   0,0 1,0 9,0 1,0 9,0 18,0
Wiskunde   0,0   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 27,0
Vaktheorie (praktijk)   0,0   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5 27,0
Praktijk (inclusief AD-traject) 8,0 72,0 8,0 72,0 12,0 108,0 12,0 108,0 360,0
Beroepspraktijkvorming (BPV) 24,0 240,0 24,0 240,0   0,0   0,0 480,0
Nederlands 1,5 13,5 1,5 13,5 1,5 13,5   0,0 40,5
Rekenen 1,5 13,5 1,5 13,5   0,0   0,0 27,0
Engels 2,0 18,0 1,5 13,5   0,0   0,0 31,5
Loopbaan & burgerschap / tjb 0,5 4,5 0,5 4,5 1,5 13,5 0,5 4,5 27,0
Totaal /blok 38,5 370,5 38,5 370,5 26,0 234,0 23,5 211,5 1186,5
 
Incidentele
onderwijsactiviteiten
Uren/blok Uren/blok Uren/blok Uren/blok Totaal/ leerjr.
Toetsen     10,0 10,0 20,0
SLB-gesprek     0,5 0,5 1,0
Totaal (incidenteel) 0,0 0,0 10,5 10,5 21,0

 

 

Lessentabel
Leerjaar 4
Opleiding: Middenkader Engineering WTB
Periode 13 Periode 14 Periode 15 Periode 16  
  Stageblok 5 Lesblok 9 Lesblok 10 Stageblok 6  
Reguliere
onderwijsactiviteiten
uren/
week
totaal uren/
week
totaal uren/
week
totaal uren/
week
totaal Totaal/
leerjr.
Technisch tekenen Stabicat   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5   0,0 27,0
Besturingstechniek  1,5 13,5 1,5 13,5 1,5 13,5   0,0 40,5
Montage en Onderhoud    0,0 1,5 13,5 1,5 13,5   0,0 27,0
Materialen   0,0 1,0 9,0 1,0 9,0   0,0 18,0
Ontwerpen 2,5 22,5 1,5 13,5 1,5 13,5   0,0 49,5
Bedrijfskunde    0,0 1,0 9,0 1,0 9,0   0,0 18,0
Wiskunde   0,0 1,5 13,5 1,5 13,5   0,0 27,0
Vaktheorie (praktijk)   0,0 1,0 9,0 1,0 9,0   0,0 18,0
Praktijk (inclusief AD-traject)   0,0 12,0 108,0 12,0 108,0   0,0 216,0
Beroepspraktijkvorming (BPV) 32,0 320,0   0,0   0,0 38,0 380,0 700,0
Nederlands   0,0   0,0   0,0   0,0 0,0
Rekenen   0,0   0,0   0,0   0,0 0,0
Engels   0,0   0,0   0,0   0,0 0,0
tjb 1,0 9,0 1,0 9,0 1,0 9,0   0,0 27,0
Totaal /blok 37,0 365,0 23,5 211,5 23,5 211,5 38,0 380,0 1168,0
 
Incidentele
onderwijsactiviteiten
Uren/blok Uren/blok Uren/blok Uren/blok Totaal/ leerjr.
Toetsen     10,0   10,0
SLB-gesprek     0,5 0,5 1,0
Totaal (incidenteel) 0,0 0,0 10,5 0,5 11,0

Technisch tekenen

Technisch tekenen Leerjaar 1
Planning Leerjaar 1
Lesblok 1, 2 en 3
Werkprocessen Basis kerntaken 1,2 en 4 (werkgebied gerelateerde vakkennnis en vaardigheden)
Omschrijving

Technisch tekeningen is een van de basisvaardigheden in de technische beroepen. Bij technisch tekenen gaat het om tekeningen die volgens bepaalde normen en voorschriften worden gemaakt. Die tekeningen zijn daardoor eenduidig te intepreteren. Zij bevatten alle informatie die nodig is om het getekende product te kunnen maken.

In leerjaar 1 ligt de nadruk op het lezen van technsiche tekeningen. Onderwerpen die aan bod komen zijn: aanzichten, projectiemethoden, ISO metrische projectie, normalisatie, doorsneden, lijnsoorten, perspectief en 3D, annotaties, bemating, ruwheidsaanduidingen, maattoleranties, profielen, schroefdraad en stuklijsten.
In leerjaar 1 maak je ook kennis met een aantal tekenprogramma's zoals Inventor en AotoCad 3D. 
Voorkennis Niet van toepassing
Studiemateriaal Opdrachten, lesbrieven en presentaties op Its Learning
Werkvorm(en)
Hoorcollege en practicum
Formatieve toets(en)
Lesblok 1: Beugelschroef (tekenopdracht)
Lesblok 1: Parallel klem (tekenopdracht)
Lesblok 1: Elastische koppeling (tekenopdracht)
Lesblok 2: ACAD tekenen (tekenopdracht)
Lesblok 2: ISO-metric leiding tekenen (tekenopdracht)
Lesblok 3: Autocad basisvaardigheden (tekenopdracht)
Lesblok 3: Tekening woonhuis (tekenopdracht)
Lesblok 3: AutoCAD 3D (tekenopdracht)

Aandrijftechniek

Aandrijktechniek Leerjaar 1
Planning Leerjaar 1 Lesblok 1, 2 en 3
Werkprocessen Basis kerntaak 1 t/m 4 (werkgebied gerelateerde vakkennnis en vaardigheden)
Omschrijving
Bij aandrijftechniek gaat het om de systemen die er voor zorgen dat een machine in beweging komt. In het eerste leerjaar staan de mechanische onderdelen centraal zoals Koppel en moment, assen, lagers en uitlijnen, tandwielen, riem- en kettingaandrijvingen, tandwielen en tandwielkasten en variatoren.
Voorkennis Niet van toepassing
Studiemateriaal
Studiemateriaal en opdrachten op Its Learning
Werkvorm(en)
Hoor- en werkcolleges
Formatieve toets(en)
Lesblok 1: Opdrachten
Lesblok 2: Opdrachten
Lesblok 2: Aandrijvingen (toets)
Lesblok 3: Magnetisme (toets)
Lesblok 3: Lineaire bewegingen (opdracht)

Elektrotechniek

Elektrotechniek Leerjaar 1
Planning Leerjaar 1 Lesblok, 1,2 en 3
Werkprocessen Basis kerntaak 1 t/m 4 (werkgebied gerelateerde vakkennnis en vaardigheden)
Omschrijving

Als technicus krijg je tijdens je werk te maken met elektrotechniek. Tijdens deze inleidende curcus maak je kennis met basisbegrippen in de elektrotechniek, elektricteitsleer, serie- en parallelschakelingen, energieomzetting en rendement, wisselstroombegrippen en driefasennetwerken.

Voorkennis Niet van toepassing
Studiemateriaal
Opdrachten op Its Learning
Werkvorm(en) Hoor- en werkcolleges
Formatieve toets(en)
Lesblok 1: Basisbegrippen netwerken (toets)
Lesblok 1: Netwerken van serieschakelingen (toets)
Lesblok 1: Netwerken van parallelschakelingen (toets)
Lesblok 1: Eindtoets periode 1 (toets)
Lesblok 2: Energie omzetting (opdracht)
Lesblok 2: Rendement waterkoker (opdracht)
Lesblok 2: Eindtoets periode 2 (toets)
Lesblok 3: Wisselstroombegrippen (toets)
Lesblok 3: Driefasenneteen (toets)

Meet- en regeltechniek

Meet- en regeltechniek Leerjaar 1
Planning Leerjaar 1 Lesblok 2 en 3
Werkprocessen Basis kerntaak 1 t/m 4 (werkgebied gerelateerde vakkennnis en vaardigheden)
Omschrijving
Wanneer een machine gebouwd is, moet deze worden aangestuurd en ingeregeld. Bij regeltechniek gaat het om het inregelen van machines (het productieproces) zodat het gewenste resultaat wordt bereikt. Om een productieproces te kunnen regelen, moeten de belangrijke grootheden worden gemeten.  
Bij meet- en regeltechniek wordt gebruik gemaakt van sensoren om de prestaties te meten. Die meetgegevens worden teruggekoppeld aan actuators die correcties kunnen uitvoeren in de richting van het gewenste prestatie.
 
In leerjaar 1 komen de volgende onderwerpen aan bod: elektronische en mechanische sensoren, actuatoren en besturingssystemen.
Voorkennis
Niet van toepassing
Studiemateriaal
Opdrachten en studiemateriaal op Its Learning
Werkvorm(en)
Hoor- en werkcollege
Formatieve toets(en)
Lesblok 2: Inleiding sensoren (opdracht)
Lesblok 2: Looplicht 1 (opdracht)
Lesblok 2: Looplicht 2 (opdracht)
Lesblok 2: Robotarm (opdracht)
Lesblok 3: Meet- en regeltechniek (toets)

Besturingstechniek

Besturingstechniek Leerjaar 1
Planning
Leerjaar 1
Lesblok 2 en 3
Werkprocessen Basis kerntaak 1 t/m 4 (werkgebied gerelateerde vakkennnis en vaardigheden)
Omschrijving

Bij besturingstechniek gaat het om het aansturen van machines en installaties. Voor de besturing van machines wordt vaak pneumatiek gebruikt. Tijdens het eerste jaar leer je de principes en symbolen van pneumatische elementen.

Voorkennis Niet van toepassing
Studiemateriaal
Werkvorm(en) Hoorcollege
Formatieve toets(en)
Lesblok 2: Pneumatische installaties (schriftelijke toets)
Lesblok 3: Toets Logische schakelingen (schriftelijk toets)

 

Technische systemen

Technische systemen Leerjaar 1
Planning  
Werkprocessen

 

Omschrijving

 

Voorkennis  
Studiemateriaal  
Werkvorm(en)  
Formatieve toets(en)

 

Titel onderdeel/project/vak

Planning

 

Werkprocessen

 
Omschrijving

 

 

Voorkennis

 

Studiemateriaal

 

Werkvorm(en)

 
Formatieve toets(en)

 

Studiepunten
 
 

Bedrijfskunde

Bedrijfskunde Leerjaar 1
Planning Leerjaar 1
Lesblok 1,2 en 3
Werkprocessen
WP1.4: Maken van een kostberekening
WP3.1: Begeleiden productieproces
WP3.2: Bewaken begroting
Omschrijving
Bedrijfskunde richt zich op het funtioneren van bedrijven in relatie tot hun omgeving. Het eerste jaar biedt een inleiding in de bedrijfskunde. Naast de belangrijkste thema's binnen de bedrijfskunde komen ook toepassingen aan de orde. Onderwerpen die behandeld worden zijn:
  • Bedrijfssystemen ( de organisatie van het bedrijf)
  • Projectmatig werken en Plannen (MS-Project)
  • Economische organisatie van het bedrijf
  • Kostprijs (constante, variabele kosten, directe en indirecte kosten)
Voorkennis Niet van toepassing
Studiemateriaal
Opdrachten op Its Learning
Werkvorm(en)
Hoor- en werkcollege
Formatieve toets(en)
Lesblok 1: Opdrachten
Lesblok 2: Opdrachten
Lesblok 2: Introductie bedrijfslunde 1 (toets)
Lesblok 3: Opdrachten
Lesblok 3: Introductie bedrijfskunde 2 (toets)

Montage en onderhoud

Montage en onderhoud Leerjaar 1
Planning
Leerjaar 1
Lesblok 1, 2 en 3
Werkprocessen Basis kerntaak 3 en 4 (werkgebied gerelateerde vakkennnis en vaardigheden)
Omschrijving

Als technicus bouw je zelfstandig of samen met collega's complexe machines. Je krijgt dan te maken met verschillende onderdelen zoals elektrische, elektronische, pneumatische en hydraulische componenten. Met deze componenten bouw je (een onderdeel van) een machine. Als de machine gebouwd is, sluit je alle onderdelen aan en regel je de machine in. Daarnaast draag je zorg voor het onderhoud van de machine.

In het eerste leerjaar het het om het monteren en demonteren van diverse mechanische onderdelen. Tevens leer je welk gereedschap je daarbij gebruikt.

Voorkennis Niet van toepassing
Studiemateriaal
Opdrachten op Its Learning
Werkvorm(en)
Hoorcollege en practicum
Formatieve toets(en)

Lesblok 1: Inleidende montage opdracht

Lesblok 1: Uitlijnen assen

Lesblok 1: (De)monteren lagers

Lesblok 1: (De)montage O-ring

Lesblok 1: (De)montage olie keerring

Lesblok 1: Montage stopbuspakking

Lesblok 1: Montage plaatpakking

Lesblok 1: (De)montage vlakke inglegspie

Lesblok 2: Presentatie montage opdracht

Praktijk (module A)

Praktijk Leerjaar 1
Planning
Leerjaar 1
Lesblok 1, 2 en 3
Werkprocessen
Basis kerntaak 1, 2 en 3
Omschrijving
Tijdens de praktijk leer je aan de hand van praktijkopdrachten de basisvaardigheden metaal en elektrotechniek. Het gaat dan om vaardigheden die iedere medewerker die werkzaam is in de technische industrie behoort te bezitten.
Bij de basisvaardigheden metaal gaat het om bewerken van metaal met behulp van hand- of machinegereedschap. Je leert verspanende bewerkingen zoals draaien, frezen, boren en tapen én niet-verspanende bewerkingen zoals buigen en snijden.
Bij de basisvaardigheden elektrotechniek gaat het onder andere om het lezen van tekeningen, het interpreteren van elektrische componenten (diode en condensator), kruis-, serie- en relaisschakelingen, het bedraden van panelen en elektrotechnisch meten.
Daarnaast leer je een aantal door de computer aangestuurde machines te programmeren zoals de lasrobot, watersnijder, CNC draai- en freesmachine.
Voorkennis
Veilig werken (VCA)
Studiemateriaal
Tabellenboek (zie Its Learning)
Werkplaats handleidingen (zie Its Learning)
Lesmateriaal en opdrachten op Its Learning.
Werkvorm(en)
Practica (praktijkgericht)
Formatieve toets(en)
Lesblok 1: Parallelklem (productbeoordeling)
Lesblok 1: Buigopdracht blik (productbeoordeling)
Lesblok 1: Elektro opdrachten (productbeoordeling)
Lesblok 1: Knipperlicht 230V (verslag)
Lesblok 2: Bureauklok (productbeoordeling)
Lesblok 2: Lampenkap (productbeoordeling)
Lesblok 2: CNC besturing (toets)
Lesblok 2: CNC programmeeropdracht draaien: geschouderde as (productbeoordeling)
Lesblok 2: CNC programmeeropdracht frezen: langsgeleiding (productbeoordeling)
Lesblok 2: Lasrobot programmeren blok 2 (beoordeling bediening en programma)
Lesblok 2: Materialen (toets)
Lesblok 2: Waterstraal snijder (toets)
Lesblok 2: Meten (toets)
Lesblok 3: Lasrobot programmeren blok 3
Lesblok 3: CNC programmeren Aandrijfas (beoordeling programma)
Lesblok 3: CNC programmeren Spuitvorm (beoordeling programma)

 

Projecten (module A)

Projecten Leerjaar 1
Planning
Leerjaar 1
Lesblok 1, 2 en 3
Werkprocessen
WP1.2 Uitwerken ontwerp
WP1.3 Kiezen van materialen en onderdelen
WP3.1 (Begeleiden) productieproces
Omschrijving
Tijdens de projecten werk je aan praktijkopdrachten. Tijdens het uitvoeren van deze opdrachten maak je kennis met de productiecyclus in de techniek. Je ontwerpt, vervaardigt en test een product. Het gaat dan om de volgende activiteiten:
  • het interpreteren van werkinstructies en tekeningen,
  • het verder uitwerken van het ontwerp,
  • het verzamelen van materiaal en gereedschappen,
  • het vervaardigen, monteren en aansluiten van onderdelen,
  • het testen van het product.
 
Tijdens de projecten pas je kennis en vaardigheden toe die bij andere onderdelen aan bod zijn gekomen. Daarnaast leer je om samen te werken met medestudenten. 
Elke praktijkopdracht leidt tot een tastbaar product. In het eerste leerjaar gaat het om de volgende producten:
Voorkennis
Basisvaardigheden metaal en elektrotechniek
Principes van projectmatig werken
Schematechnieken
Basiskennis elektrotechniek
Materiaalleer en verbindingstechnieken
Montage
Besturings- en aandrijftechniek
Studiemateriaal
Opdrachtbeschrijvingen, projectaanpak en leertaken op Its Learning
Werkvorm(en)
Practicum
Formatieve toets(en)
Lesblok 1: Evaluatie spijkermotor (productbeoordeling)
Lesblok 2: Evaluatie circuit tester (productbeoordeling) 
Lesblok 3: Evaluatie lenspomp (productbeoordeling)

 

Nederlands

Nederlands
Planning
Leerjaar 1
Werkprocessen
Generiek
Omschrijving
Tijdens de lessen Nederlands gebruiken we de methode ‘Via’, die bestaat uit een handboek, een werkboek en een online oefen- en toetsprogramma op Studiemeter.nl. Je werkt aan jouw vaardigheden op de gebieden Taalverzorging, Lezen, Luisteren, Schrijven, Spreken en Gesprekken voeren. 
Tijdens het eerste leerjaar ligt de nadruk bij Nederlands op de vaardigheden schrijven, spreken en gespreken voeren. Daarbij wordt aangesloten bij de vakinhoudelijke opdrachten die bij de andere onderdelen aan bod komen.
Voorkennis
niet van toepassing
Studiemateriaal
Studiemeter
Werkvorm(en)
Hoorcollege met praktische opdrachten
Formatieve toets(en)
Periode 1: Memo en/of telefoonnotitie
Periode 2: zakelijke brief
Periode 3: Eigen mening

Wiskunde

Wiskunde

Planning
Leerjaar 1
Werkprocessen
Basis
Omschrijving
Binnen de techniek is wiskunde een belangrijk onderdeel. Onderdelen die aan bod komen zijn:
meet- en ruimtemeetkunde
elementaire algebra
lineaire, machts- en periodieke functies
grafieken tekenen
functies sinus en cosinus met bijbehorende berippen periode, amplitude, faseverschil en frequentie.
Voorkennis
Rekenen 2F VMBO
Studiemateriaal
 
Werkvorm(en)
 
Formatieve toets(en)
 
 

Rekenen

Wiskunde
Planning
Leerjaar2 en leerjaar 3 blok 1 en 2
Werkprocessen
Generiek
Omschrijving
Lessen rekenen uit startrekenen 3F en wel de domeinen getallen, verhoudingen en meten 3F.
Voorkennis
Rekenen 2F VMBO
Studiemateriaal
Boek startrekenen 3F (zeeblauw) en op computer studiemeter startrekenen online en RNT toets
Werkvorm(en)
Opdrachten maken in boek en op computer. In startrekenen online instaptoetsen, oefeningen en oefentoetsen maken. Korte introductie per onderwerp.
Per onderdeel kun je vrijstellingen verdienen voor boek of via de instaptoets voor onderdelen in startrekenen online.
Formatieve toets(en)
 

Engels

Om het vak Engels zo goed mogelijk aan te bieden heeft het Da Vinci College een Talencentrum. Op de locaties Dordrecht en Gorinchem heeft het talencentrum eigen lesruimtes. Een aantal docenten Engels werkt niet in het Talencentrum maar decentraal in een aan hen toegewezen opleiding. Zij verzorgen lessen Engels aan voornamelijk die studenten die een niveau 2 opleiding volgen.

De docenten van het Talencentrum werken nauw samen met de onderwijsteams. Zij hebben regelmatig contact met de studieloopbaanbegeleider over jouw presentie en studievoortgang.

Op deze pagina lees je meer over het vak Engels:

  • Studiemateriaal voor Engels
  • Werkvormen
  • Opbouw van het programma
  • Formatieve toetsing
  • Extra ondersteuning 

Materiaal voor Engels

In het huidige schooljaar werk je met de volgende materialen:

  • Taalblokken van uitgeverij Malmberg (werkboek en leerwerkboek),
  • licentie Taalblokken (digitale ondersteuning Taalblokken), 

De digitale leeromgeving It’s learning is ook voor het Talencentrum belangrijk. In It’s learning vind je relevante informatie, zoals:

  • studiewijzers,
  • informatie over toetsing en examinering,
  • lesinhoud. 

Werkvormen

Je krijgt óf klassikaal uitleg óf je voert taalopdrachten uit m.b.v. de PC of laptop. Daarnaast wordt er in kleinere groepen spreekvaardigheid of gespreksvaardigheid geoefend. 

Opbouw van het programma

Het Talencentrum werkt met een modulaire opzet van het lesprogramma. De modulaire opzet houdt in dat het schooljaar is verdeeld in 4 periodes (modules) van 10 weken. 


Niveau 3 en 4
Je kunt in periode 4 al 3 vaardigheiden afronden met een summatieve toets (instellingsexamen). 

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Periode 4

Spreken en Gesprekken Voeren

Schrijven

Spreken en Gesprekken Voeren

Schrijven

Spreken en Gesprekken Voeren

Schrijven

Summatieve Toetsen Spreken en Gesprekken Voeren

Schrijven

 

Periode 5

Periode 6

Einde periode 6

Lezen

Luisteren

 Luisteren

Lezen

Centraal Examen

Lezen/Luisteren

 

Indien je aan het eind van periode 3 de toetsen gemiddeld voldoende hebt afgerond op het voor jouw opleiding vereiste niveau, ben je klaar met het generieke gedeelte en kun je je in periode 4 richten op de summatieve toetsing voor Spreken, Gesprekken voeren en Schrijven.

 

Indien je aan het eind van periode 6 beide toetsen voldoende hebt afgerond op het voor jouw opleiding vereiste niveau, ben je klaar met het generieke gedeelte en kun je je   richten op de summatieve toetsing (Centraal Examen) voor Lezen en Luisteren.

Formatieve toetsing

Je maakt aan het einde van een periode een formatieve toets.

(een voorwaardelijke toets die toegang geeft tot een summatieve toets; examen)

In leerjaar 1 zijn er 3 schriftelijke toetsen en 1 mondelinge toets.

Is het resultaat van de formatieve toetsen hoger of gelijk aan een 5,5 dan mag je in periode 4 de summatieve toetsen (de instellingsexamens) doen. Zo niet dan heb je een herkansingsmogelijkheid.


 

Extra ondersteuning

Ter voorbereiding op je examen kan je gebruikmaken van de mogelijkheden van examentraining.

Doorstroom naar het HBO (niveau 4)

Indien je een hoog taalvaardigheidsniveau hebt, kun je (bij voldoende belangstelling) Anglia certificaten halen om de doorstroom naar het HBO te vergemakkelijken. Nadere informatie is bij het Talencentrum verkrijgbaar.

Loopbaan en Burgerschap

Tijdens je opleiding word je niet alleen opgeleid tot een beroepsbeoefenaar, maar ook tot een volwassen lid van de maatschappij. Hiervoor moet je kennis en inzicht hebben over een aantal maatschappelijke onderwerpen. In de lessen burgerschap ga je hier aan werken.

We gaan werken aan de volgende onderwerpen: Sociaal maatschappelijke dimensie (hoe gaan we met elkaar om), Politiek-juridische dimensie (politiek en de wet), Economische dimensie (arbeid en consument),  Vitaal Burgerschap (gezondheid) en loopbaan (begeleiding van je studie).

Het programma bestaat uit lessen, opdrachten waarmee je zelfstandig aan de slag gaat en verschillende projecten die je gaat doen. De lessen, opdrachten en projecten behoren tot het formatieve deel van burgerschap. Daarnaast ga je bewijsstukken verzamelen voor in je portfolio. Wanneer je het portfolio aan het einde van een blok voldoende afgetekend hebt, krijg je een certificaat als bewijs dat je het onderdeel hebt afgesloten.

BPV informatie

Hier kan informatie over de BPV worden beschreven en/of een BPV handboek aan worden toegevoegd. De onderwijskundige inhoud van de BPV wordt als opleidingsonderdeel toegevoegd.

Leren in een 'Internationale' omgeving

De wereld om ons heen verandert, heel snel! Misschien ga jij straks wel werken in een beroep dat nu nog niet bestaat. Ook zijn er steeds meer beroepen die ICT gebruiken of erop gebaseerd zijn. Daarnaast wordt er steeds meer ‘over de grenzen’ samen gewerkt. Om goed voorbereid te zijn op deze toekomst heb je dus speciale vaardigheden en andere talen nodig. Deze vaardigheden noemen we de ‘21st century skills’.

Om je voor te bereiden op deze skills bieden wij verschillende mogelijkheden. Iedere student heeft de mogelijkheid stage te lopen in het buitenland. Wij helpen je bij het vinden van zo’n stage en begeleiden je tijdens die stage. Op deze manier doe jij een leerzame ervaring op.

Ook kun je speciale modules volgen die het Da Vinci College heeft ontwikkeld. Zelfs als je niet op internationale stage gaat, zijn er projecten waaraan je kan meewerken. Zo wordt er in lessen ook aandacht besteed aan het samenwerken met studenten of bedrijven in het buitenland. Op deze manieren wil het Da Vinci College jou ‘the skills of the 21st Century’ meegeven.

Kijk op Davinciworldwide voor meer informatie op buitenlandse stages en internationale projecten. Je kunt ook een email sturen naar de heer A. Schoonhoven.

Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?

Visie op begeleiding DVC

De begeleiding van studenten is een belangrijk handelsmerk van het Da Vinci College.

Door deze professionele begeleiding wil het Da Vinci College jouw persoonlijke ontwikkeling bevorderen. Dit doen we door ons te richten op zowel de theorie (kennis) als de praktijk (kunde).

 

Studievoortgang

De hele opleiding is er op gericht om je goed voorbereid naar het examen te leiden. We maken onderscheid tussen ontwikkelingsgerichte toetsing (formatieve toetsing) tijdens je opleiding en examinering (summatieve toetsing) als afsluiting van je opleiding.

Om door te gaan naar het volgende leerjaar moet je hebben aangetoond dat je voldoende vorderingen hebt gemaakt. Dit vaststellingsmoment heet studievoortgang. De studie­voortgangs­regeling beschrijft de norm voor een positief studieadvies.

Voortgangseisen

Wij vinden het belangrijk dat je optimaal voorbereid bent op de examens. Dat betekent dat we jouw studie­voort­gang volgen. Dat doen we aan de hand van formatieve toetsen. Elk opleidingsonderdeel wordt afgesloten met één of meer formatieve toetsen. Het gaat dan om bijvoorbeeld schriftelijke toetsen, verslagen, werkstukken of presentaties. Deze toetsen maken geen onderdeel uit van de examinering maar zijn erg belangrijk omdat zij inzicht geven in jouw studievoortgang.
 
Voortgangseisen
Om door te gaan naar een volgende fase in de opleiding, moet je voldoende voortgang hebben gemaakt. In het Formatieve toetsplan staat aan welke eisen je moet voldoen om door te mogen naar het volgende leerjaar.
 
Studieadvies
Tijdens het voortgangsoverleg formuleert het docententeam een gemotiveerd advies over jouw bevordering naar een hoger leerjaar. Resultaten, aanwezigheid en motivatie spelen daarbij een belangrijke rol.
Indien zou blijken dat je niet aan de gestelde eisen voldoet, dan wordt dit besproken tijdens het voortgangsoverleg. Het docententeam brengt dan een advies uit. Met jouw trajectbegeleider bespreek je vervolgens de verdere invulling/naleving van dat studieadvies.
 
Formatief toetsplan leerjaar 1
In leerjaar 1 krijg je na blok 4 een studieadvies. Er wordt dan gekeken of je op het goede niveau zit en welke richtig het beste aansluit bij jouw capaciteiten en interesses. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de opleiding Mechatronica niveau 3 én de opleidingen Mechatronica / Middenkader­Engineering / Procestechniek niveau 4. Voor niveau drie gelden andere normen dan voor niveau 4. Hier vindt je het formatieve toetsplan voor leerjaar 1 waarin de voortgangseisen zijn benoemd. Je kunt het formatieve toetsplan ook downloaden.
 

Versnellen

Voor meer informatie over versneld aftsuderen kun je terecht bij jouw trajectbegeleider en de vakdocenten.

Begeleiding

Studieloopbaanbegeleider

Gedurende  jouw studie op het Da Vinci College heb je begeleiding van een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider is je eerste aanspreekpunt binnen de opleiding. Je kunt bij hem of haar altijd terecht als je vragen hebt of als je ondersteuning bij je studie kunt gebruiken. Per jaar heb je een aantal gesprekken met je studieloopbaanbegeleider over je studievoortgang en je loopbaan.

Remedial teachers voor taal of rekenen

Heb je ernstige taal of rekenproblemen dan zijn er, naast de docenten van de reparatietrajecten,  ook remedial teachers  aanwezig. Zij kunnen jou via individuele begeleiding helpen zo goed mogelijk te functioneren bij dyslexie en dyscalculie.

Passend onderwijs

Heb je bij de intake aangegeven dat je passend onderwijs nodig hebt wordt er voor jou een plan gemaakt welke extra ondersteuning je krijgt om je opleiding goed te doorlopen. Hierover heb je contact met je studieloopbaanbegeleider en de ambulant begeleider. Ieder jaar wordt deze begeleiding geëvalueerd en wordt er opnieuw bekeken wat voor begeleiding je nodig hebt.

Zorgcoördinator

Loop je door persoonlijke problemen vast in je opleiding,  dan kan een zorgcoördinator specifieke hulp en begeleiding aanbieden door een aantal coaching-gesprekken of door je door te verwijzen naar het servicecentrum.

Servicecentrum

Heb je meer vragen of hulp nodig, dan is het Servicecentrum er om jou verder te helpen. Het Servicecentrum kan helpen door trainingen, coaching, praktische hulp bij financiële problemen of huisvesting.  Als het voor jou beter is wordt je, in overleg met de zorgcoördinator en het servicecentrum, doorverwezen naar gespecialiseerde hulpverlening buiten de school.

Loopbaancentrum

Het loopcentrum is er als je advies nodig hebt bij het zoeken naar een andere opleiding of het ontdekken van je capaciteiten. De doorverwijzing naar het loopcentrum verloopt altijd via je studieloopbaanbegeleider en de zorgcoördinator. 

Wanneer mag ik examen doen?

Wat betekent een Go/No go?

Voordat je aan een examen kunt deelnemen, moet je hebben aangetoond dat je niveau voldoende hoog  is om dat examen te kunnen halen. Dit vaststellingsmoment noemen we een ‘Go / No Go’ voor examinering. Je krijgt een positief advies voor deelname aan een examenonderdeel (een GO) wanneer de voortgang voldoet aan de verwachtingen.  

 

Go/No go Beroepsgericht

Go/No go Beroepsgericht

Om deel te nemen aan de beroepsgerichte examen moet je voldoende voortgang hebben aangetoond. Dat gebeurt aan de hand van de resultaten voor de formatieve toetsen.

 

Go/No Go gesprek

Wanneer jouw studie volgens planning verloopt heb je in/het laatste leerjaar Go/No Go gesprekken met jouw studieloopbaanbegeleider van school. Tijdens die gesprekken wordt bepaald of je voldoet aan de richtlijnen van de Go/No Go en hoor je of je mag deelnemen aan de Proeve van Bekwaamheid. (Proeve van Bekwaamheid = Beroepsgericht examen).

 

Richtlijnen voor de Go/No Go

Hieronder staan de richtlijnen met betrekking tot de Go/No Go (beroepsgericht).

Je mag pas aan een Proeve van Bekwaamheid (beroepsgericht examen) beginnen nadat:

  • Het deel van de BPV voor de kerntaak van de PvB naar behoren is afgesloten.

Voor de laatste Proeve van Bekwaamheid geldt extra dat:

  • In het laatste studiejaar van de opleiding is tenminste 75% van het beroepsgerichte programma van dat studiejaar met een voldoende afgesloten, waarbij het per vak minimaal 60% moet zijn.
  • Nederlands, Engels en rekenen zijn afgesloten.
  • Aan de BPV-verplichting is voldaan.
  • De Onderwijsovereenkomst (OOK) en Praktijkovereenkomst (POK) zijn ondertekend.

 

De docentenvergadering beslist of aan de richtlijnen is voldaan.

Go/No go Nederlands

Beschrijf de Go / no go voor Nederlands.

Go/No go Rekenen

Je mag pas aan het rekenexamen deelnemen als je over de helft van je opleiding bent (of bij opleidingen van twee jaar of korter: als je in het laatste jaar bent).

Een positief advies over kansrijke deelname aan het rekenexamen wordt door jouw docent gebaseerd op de door jou aangetoonde rekenvaardigheden.

 

Diplomering vanaf 2016-2017

MBO niveau 3

Centraal examen rekenen 2F of 2ER; kan in

2016-2017 ook het pilotexamen rekenen 2F

of 2ER van 2015-2016 zijn (binnen dezelfde

opleiding).

MBO niveau 4

Centraal examen rekenen 3F of

3ER.

 

Het cijfer voor rekenen telt in alle opleidingen niet mee voor het behalen van het diploma.

Go/No go Engels

Niveau 3 en 4
In elke lesperiode van 10 weken waarin een vaardigheid centraal staat, wordt bij de studenten een formatieve toets afgenomen. Het resultaat van deze toets bepaalt of de betreffende student kan deelnemen aan de summatieve toetsen. De summatieve toetsen vinden plaats in periode 4 en aan het eind van periode 6. 

Het resultaat van de formatieve toetsen moet gemiddeld een 5,5 of hoger zijn.

Dit gebeurt voor periode 1 tot en met 3; en apart voor periode 5 en 6.

Periode 1 tot en met 3 heeft ook een mondelinge formatieve toets.

Periode 5 en 6 hebben 2 formatieve toetsen. Het resultaat van deze formatieve toetsen moet ook gemiddeld een 5,5 of hoger zijn.

Vaardigheid

Go-no go voorwaarde

Gesprekken voeren

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Spreken

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Schrijven

In totaal 4 toetsen (1 mondeling) waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Gesprekken; Spreken en Schrijven.

Lezen

In totaal 2 toetsen waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Lezen en Luisteren.

Luisteren

In totaal 2 toetsen waarvan het gemiddelde resultaat minimaal 5,5 is geven toegang tot summatieve toetsing van Lezen en Luisteren.

 

Aanvraag examens

Beschrijf hier eventueel de procedure om een examen aan te vragen.

Hoe ziet de examinering eruit?

Agenda en regels

Hier kun je meer lezen over:

  • De planning van de examens
  • Een overzicht van de exameninstrumenten
  • Aangepaste examinering
 
Planning van de examens

 

  blok 1 blok 2 blok 3 blok 4

2015-2016

       
 

2016-2017

       
 

2017-2018

 

COE Rekenen

  COE Nederlands
 

2018-2019

      Beroepsgerichte examens

 

In het examenreglement staan de regels van het Da Vinci College die gelden voor de examinering. Voor de centrale examens(CE) gelden aanvullende regels. Deze zijn terug te vinden in het handboek CE dat is in te zien bij de examencommissie.

 

Een overzicht van de examen instrumenten

Hieronder staat een overzicht van de exameninstrumenten die binnen het Da Vinci College worden ingezet. Niet alle instrumenten komen in het examenprogramma van jouw opleiding aan bod.

Proeve van Bekwaamheid (PvB)

Een Proeve van Bekwaamheid bestaat uit een aantal praktijkopdrachten die worden geëxamineerd in de beroepspraktijk. Als student toon je aan dat je de werkprocessen beheerst die in de Proeve van Bekwaamheid aan bod komen.

Praktijkopdracht/vaardigheidsexamen

Een praktijkopdracht heeft dezelfde kenmerken als een Proeve van Bekwaamheid maar heeft een kleiner bereik. Het gaat daarbij om een beperkt aantal werkprocessen. Net zoals bij een Proeve van Bekwaamheid voer je een praktijkopdracht uit in een werksituatie uitde praktijk.

Examenproject

Een examenproject is een alternatief voor een Proeve van Bekwaamheid. Een examenproject bestaat uit een aantal opdrachten die op school worden uitgevoerd in een gesimuleerde beroepsomgeving.

Portfoliobeoordeling

Een portfolio bestaat uit een verzameling bewijsstukken waarmee jij aantoont aan welke opdrachten je hebt gewerkt en wat daar de resultaten van zijn. De opdrachten hebben altijd te maken met de werkprocessen uit het kwalificatiedossier.

Theorie examen

Bij een theorie examen gaat het om het beoordelen van vakkennis of vaardigheden die kenmerkend zijn voor het beroep en onvoldoende aan bod komen in een Proeve van Bekwaamheid, praktijkopdracht of een examenproject. Een theorie examen kan schriftelijk, mondeling of digitaal vai de computer worden afgenomen.

Reflectiegesprek

In een reflectiegesprek staat de 'waarom' vraag centraal. Je reflecteert op jouw handelen door een toelichting te geven op de wijze waarop jij een praktijkopdracht hebt uitgevoerd. Het gaat dan om de keuzes die je gemaakt hebt.

Criteriumgericht interview (CGI)

In een criteriumgericht inteview staat de 'hoe' vraag centraal. Je bespreek dan een beroepssituatie en geef je aan hoe jij in die situatie gehandeld hebt. Bij een criteriumgericht interview krijg je vragen over jouw handelen zoals: wat deed je precies, wat was jouw aandeel of hoe reageerde je?

Centraal Ontwikkelde Examen (CE)

Centraal ontwikkelde examens zijn examens die landelijk worden afgenomen onder alle mbo studenten. Er zijn centraal ontwikkelde examens voor rekenen en Nederlands. Bij rekenen gaat het om alle vaardigheden. Bij Nederlands worden twee van de vijf vaardigheden (lezen en luisteren) centraal geëxamineerd. De andere vaardigheden worden via een instellingsexamen geëxamineerd.

Het College voor Examens is verantwoordelijk voor de Centraal Ontwikkelde Examens. De afname ligt in handen van het Cito.

Instellingsexamen

Een instellingsexamen is een examen waarvoor het Da Vinci College verantwoordelijk is. Bij instellingsexamens gaat het met name om examens voor Nederlands. De vaardigheden spreken, gespreken voeren en schrijven worden altijd afgenomen via een instellingsexamen.

 

Aangepaste examens

Aanvragen t.b.v. aanpassingen voor gehandicapten tijdens examens kunnen schriftelijk worden ingediend bij de examencommissie. Bij de aanvraag moet worden aangetoond dat de handicap door een deskundige is vastgesteld. Op basis van de diagnose van de deskundige worden de nodige aanpassingen toegekend. Het examenbureau zorgt voor de aanpassingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Examenplan Beroepsgericht

 

Beroepsgericht / Kerntaak 1
Ontwerpt producten of systemen.
Exameninstrument
Werkprocessen
Waar
Wie beoordelen
Score
Weging
Proeve van bekwaamheid-1
wp1.1, wp1.2, wp1.3 en wp1.4.
BPV
Een Beoor­delaar BPV-bedrijf en een beoordelaar school
o,v,g
1
 
Voor de beroepsgerichte examinering wordt gebruik gemaakt van de examen­instrumenten van de stichting examen­service MEI.
Engels beroepsgericht: de vaardigheid lezen wordt geëxamineerd tijdens de Proeve van Bekwaamheid.
De beoordeling voor 
kerntaak 1 is:
O

De score voor de kerntaak is O als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid O is.

V

De score voor de kerntaak is V als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid V is.

G
De score voor de kerntaak is G als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid G is.

 

Beroepsgericht / Kerntaak 2
Bereidt productiewerk voor.
Exameninstrument
Werkprocessen
Waar
Wie beoordelen
Score
Weging
Proeve van bekwaamheid-2
wp 2.1, wp2.2, en wp2.3.
BPV
Een beoor­delaar BPV-bedrijf en een beoordelaar school
o,v,g
1
 
Voor de beroepsgerichte examinering wordt gebruik gemaakt van de exameninstrumenten van de stichting examen­service MEI
Engels beroepsgericht: de vaardigheid lezen wordt geëxamineerd tijdens de Proeve van Bekwaamheid.
De beoordeling voor 
kerntaak 2 is:
O

De score voor de kerntaak is O als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid O is.

V

De score voor de kerntaak is V als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid V is.

G
De score voor de kerntaak is G als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid G is.

 

Beroepsgericht / Kerntaak 3
Begeleidt productiewerk.
Exameninstrument
Werkprocessen
Waar
Wie beoordelen
Score
Weging
Proeve van bekwaamheid-3
wp 3.1, wp3.2, wp3.3 en wp 3.4
BPV
Een beoor­delaar BPV-bedrijf en een beoordelaar school
o,v,g
1
 
Voor de beroepsgerichte examinering wordt gebruik gemaakt van de exameninstrumenten van de stichting examen­service MEI.
De beoordeling voor 
kerntaak 3 is:
O

De score voor de kerntaak is O als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid O is.

V

De score voor de kerntaak is V als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid V is.

G
De score voor de kerntaak is G als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid G is.

 

Beroepsgericht / Kerntaak 4
Onderhoudt producten en systemen.
Exameninstrument
Werkprocessen
Waar
Wie beoordelen
Score
Weging
Proeve van bekwaamheid-4
wp 4.1 en wp4.2
BPV
Een beoor­delaar BPV-bedrijf en een beoordelaar school
o,v,g
1
 
Voor de beroepsgerichte examinering wordt gebruik gemaakt van de exameninstrumenten van de stichting examen­service MEI
De beoordeling voor 
kerntaak 4 is:
O

De score voor de kerntaak is O als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid O is.

V

De score voor de kerntaak is V als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid V is.

G
De score voor de kerntaak is G als het resultaat van de Proeve van Bekwaamheid G is.

Examenplannen Talen en Rekenen

Examineringsplannen Nederlands, rekenen en Engels voor Niveau 4

Voor niveau 4 opleidingen telt het resultaat voor Nederlands mee voor de diplomering. Je neemt verplicht deel aan het centraal examen. Voor rekenen geldt dit vanaf schooljaar 2015-2016. 

De centrale examens (CE) worden landelijk gepland. Studenten die deelnemen aan een centraal examen Nederlands of rekenen worden op de dag van het examen vrijgesteld van onderwijsactiviteiten. Studenten op BPV maken hierover afspraken met hun praktijkbegeleider. 

 

Nederlands 3F

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Lezen

Centraal Examen (CE)

 

school

College voor Examens

cijfer

1

Luisteren

spreken

Instellingsexamens

 

twee interne examinatoren

cijfer

1

Gesprekken voeren

schrijven

Het cijfer van het centraal examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (van 1-10). Dit is het eindcijfer voor Nederlands.

 

Rekenen 3F

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Centraal Examen (CE)

School

College voor Examens

cijfer

 

Voor rekenen is het cijfer van het centraal examen het eindcijfer (heel cijfer van 1-10).

 

Engels niveau 4 (generiek)

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Lezen

B1

Instellings-examens
(vanaf 1 oktober 2017 centraal examen)

 

school

interne examinator

cijfer

1

Luisteren

B1

Spreken

A2

Gesprekken voeren

A2

Schrijven

A2

Het eindcijfer voor Engels is een heel cijfer van 1 – 10

 

Update per augustus 2016 als gevolg van nieuwe wettelijke bepalingen:

 

Exameneisen en diplomeringseisen voor Nederlands, Engels en rekenen Mbo 4

Diplomering in studiejaar 2016-2017

Nederlandse taal

Rekenen

Engels

Diploma-eisen

Centraal examen 3F (lezen en luisteren).

Instellingsexamen 3F (spreken, gesprekken, schrijven).

Het cijfer van het centrale examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (1-10). Dit is het eindcijfer voor Nederlands.

Centraal examen rekenen 3F of 3ER. *
 

Instellingsexamen lezen en luisteren B1 (kan ook pilotexamen zijn); spreken, gesprekken en schrijven A2.

 

 

Nederlandse taal en Engels ten minste

5 - 6  (in willekeurige volgorde)

Cijfer voor rekenen telt niet mee voor het behalen van het diploma.

 

 

Diplomering vanaf studiejaar 2017-2018 

Nederlandse taal

Rekenen

Engels

Diploma-eisen

Centraal examen 3F (lezen en luisteren).

Instellingsexamen 3F (spreken, gesprekken, schrijven).

Centraal examen rekenen 3F of 3ER.

Centraal examen lezen en luisteren B1. 

Instellingsexamen spreken, gesprekken en schijven A2.

Het cijfer van het centrale examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (1-10). Dit is het eindcijfer voor Engels.

Nederlands en Engels ten minste 5 - 6

(in willekeurige volgorde)

Cijfer voor rekenen telt niet mee voor het behalen van het diploma. 

 

 

* Het niveau 3ER is speciaal voor studenten met ernstige rekenproblemen.

NBwijzigingen voorbehouden op grond van tussentijdse aanpassing van de zak en- slaagregeling, zoals bepaald in het Examen- en Kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB.

Examenplan Loopbaan en Burgerschap

Bij loopbaan en burgerschap ga je aan actief aan de slag met een aantal onderwerpen. De resultaten van jouw activiteiten zoals reflectieverslagen en beoordelingen worden vastgelegd in een digitaal portfolio dat via It's Learning toegankelijk is.

 

LB

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Portfoliobeoordeling

school

interne examinator

voldaan / niet voldaan

n.v.t.

Aan de eisen voor LB is voldaan wanneer de score “voldaan” is behaald

Herkansingen

Wanneer je een examen hebt afgelegd, heb je recht op één herkansing. Wannneer het resultaat na herkansing onvoldoende is, kun je een schriftelijk (goed onderbouwd) verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing. De examencommissie besluit of je de extra herkansing wel of niet krijgt en onder welke voorwaarden.

Wanneer je bij een examen afwezig bent, ben je de betreffende mogelijkheid om examen te doen kwijt en heb je nog recht op één keer deelname aan het examen (de herkansing).          

Als je afwezig bent bij een herkansing, kun je een schriftelijk (goed onderbouwd) verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing.

De examencommissie besluit of je de extra herkansing wel of niet krijgt en onder welke voorwaarden.

Diplomering

Om bij het Da Vinci College een diploma te behalen, moet voldaan zijn aan de volgende eisen:

  • de onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst(en) zijn door alle betrokkenen getekend
  • er is voldaan aan de financiële verplichtingen
  • het examen is voldoende afgesloten
  • aan alle BPV verplichtingen is voldaan

Na je diploma

Informatie over mogelijkheden op werk of doorstuderen na het behalen van het diploma.

Studiefinanciering

Je kunt studiefinanciering krijgen voor een mbo-opleiding als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor meer informatie kijk je op de site van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studiefinanciering en uitschrijving na het behalen van het diploma
Wanneer je jouw diploma hebt behaald (vastgesteld door het Da Vinci College), word je uitgeschreven van de opleiding. Het is belangrijk dat je zo spoedig mogelijk aan DUO meldt dat je bent uitgeschreven. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om dit te melden. Op de website van DUO kun je alle informatie omtrent het stopzetten van je studiefinanciering terugvinden. 

Je hebt tot en met de maand waarin je wordt uitgeschreven recht op studiefinanciering. De uitschrijfdatum is de datum waarop jouw diploma is vastgesteld. 


Studiefinanciering en uitschrijving zonder diploma
Doe je een opleiding op niveau 3 of 4, dan wordt de beurs pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Dit noemen we ook wel ‘prestatiebeurs’. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen: je basisbeurs en je aanvullende beurs. Ook voor je studentenreisproduct moet je dan betalen.

Regelingen en overeenkomsten

Op de website van het Da Vinci College vind je onder het kopje 'belangrijke documenten' verschillende regelingen. Hieronder worden deze regelingen kort toegelicht. Meer informatie vind je door op de toegevoegde 'links' te klikken.

Algemene gedragscode
In het document Algemene gedragscode staat vermeld hoe we met elkaar omgaan om een veilige en prettige omgeving te bieden aan medewerkers en studenten. De algemene gedragscode bevat verschillende regelingen.

  • Privacy reglement
  • Regeling contacten tussen medewerkers en studenten
  • Regeling gebruik E-media
  • Klokkenluidersregeling
  • Klachtenregeling

Onderwijsovereenkomst (OOK)
De onderwijsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en het Da Vinci College. Je krijgt dit document op papier. De tekst is ook na te lezen op de website bij Regelingen en overeenkomsten. Daar staan ook de documenten voor wat betreft de voorwaarden onderwijsovereenkomst en de overeenkomst examendeelname inclusief bijlage.

Praktijkovereenkomst (POK)
De praktijkovereenkomst is een overeenkomst tussen jou, het Da Vinci College en de werkgever/ het BPV bedrijf . Volg je een bol-traject dan komt de praktijkovereenkomst bol pas aan de orde als de beroepspraktijkvorming gaat beginnen. De praktijkovereenkomst bbl geldt vanaf de aanvang van de opleiding. De praktijkovereenkomst en de bijlage ervan vind je op de website bij Regelingen en overeenkomsten.

Examenreglement
In het examenreglement staan de algemene regels voor de examinering.

Reglement van de commissie van beroep voor de examens
Bij de commissie voor beroep voor de examens kun je beroep aantekenen als een klacht of bezwaar niet tot een voor jou aanvaardbare oplossing heeft geleid.

Deelnemersstatuut
Het deelnemersstatuut is een verzameling van belangrijke voorschriften. Het beschrijft je rechten en plichten als onderwijs- of examenstudent binnen de school. Hierin staat ook belangrijke informatie over aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering.

Medezeggenschap
Je hebt recht op medezeggenschap als het gaat om zaken die te maken hebben met de voortgang van de studie, de inrichting van het onderwijs en de voorzieningen en hulpmiddelen die noodzakelijk zijn om het onderwijs goed te kunnen volgen. De opleiding organiseert deze inspraak bijvoorbeeld door lunchgesprekken en/of reflectiegroepen. Het Da Vinci College doet mee aan de landelijke tweejaarlijkse ODIN-enquête voor studenten van mbo-scholen.