RPO Rijnmond - Programmaboekje 2020 - 2021

RPO Rijnmond - Programmaboekje 2020 - 2021

RPO Rijnmond

Welkom!

VEROUDERD. Let op, dit is niet de juiste website. De juiste website is te vinden op:

https://maken.wikiwijs.nl/189812/

 

Belangrijke informatie

Enkele afspraken

  • Zorg dat je zo snel mogelijk je RPO overeenkomst laat ondertekenen en weer inlevert bij het stagebureau.
  • We gaan er van uit dat je op de opleidingsdagen de gehele dag  aanwezig bent op de opleidingslocatie. Dus tussen 8.00u en 16.30u.
  • Als je onverhoopt ziek bent, neem dan minimaal 30 minuten voor de start van het eerste uur contact op met de WPB en SO. Als je te laat op school gaat komen z.s.m. contact opnemen met de receptie/administratie van de school en vragen je afwezigheid door te geven aan je WPB en SO.
  • Voor de leerlingen van de school ben je ‘gewoon’ een leraar, dus heb je een voorbeeldfunctie binnen de school. Niet alleen gedragsmatig, maar ook qua kleding e.d. Houd je aan de afspraken binnen de school. Stel je daar de eerste dag van op de hoogte.
  • Mail alleen in uiterste gevallen en na overleg met je WPB met leerlingen. Indien nodig communiceer dan uitdrukkelijk alleen met je schoolmailadres!
  • Kopiëren doe je in overleg met je WPB. Stel je op de hoogte van schoolafspraken rondom kopiëren op de opleidingslocatie.
  • Bereid iedere les of deel van een les die je geeft voor middels een lesvoorbereidingsformulier.
  • Ga altijd zorgvuldig om met privacy van personen. Vermeld als regel geen namen bij de uitwerking van een opdracht.
  • De stage loopt van 7 september tot 16 juli!

Nuttige hints en tips

  • Op elke school kun je gebruik maken van de personeelskamer. Richt je hierbij nadrukkelijk naar de locatiegebruiken en meng je in het docententeam.
  • Er zijn verschillende plaatsen binnen de school waar je kunt werken, bv de docentenwerkkamer, de teamkamers of de personeelskamer. Vraag even na welke mogelijkheden jouw stageschool biedt. Ga niet met alle stagiaires bij elkaar zitten, laat ruimte voor de docenten om te werken. Je kunt wel met je duo-stagiair samen gaan zitten.
  • Beperk je niet tot één of enkele vakken maar probeer zoveel mogelijk alle facetten van de school te bestrijken. Zo krijg je een breed beeld van het beroep van docent.
  • Vraag zo mogelijk uitleg wanneer je iets niet begrijpt, je kunt veel leren van anderen.
  • Bereid ieder gesprek dat je gaat houden zorgvuldig voor, in die zin dat je je ingelezen hebt en je  vragen en punten op papier hebt staan.
  • Bereid observaties en opdrachten goed voor: weet waarop je gaat letten, hoe je het noteert en hoe de informatie ‘objectief’ blijft. Observeer nooit zonder doelstelling.

VOG (Verklaring omtrent gedrag)

Als je van stageschool gewisseld bent en je nieuwe school valt onder een ander bestuur, ontvang je een mail van personeelszaken met informatie over de aanvraag van de VOG. De link in de mail brengt je door de aanvraag.

Het proces levert je een ‘bewijs van aanvraag’ op.

De definitieve VOG ontvang je later.

De kosten voor de aanvraag worden vergoed door de school.

Op je eerste stagedag moet je het ‘bewijs van aanvraag’ kunnen tonen.

Filmen in de klas

T.a.v. het gebruik van foto- en filmapparatuur hebben we te maken met privacy-wetgeving.

De scholen hebben hierover met elkaar afgesproken dat, zolang er nog geen rechtsgeldig document is voor alle opleidingsscholen, we uitgaan van onderstaande link die Kennisnet verstuurd heeft.

Waar ‘school’ staat betekent dit voor ons ‘opleidingsschool’, d.w.z. het samenwerkingsverband tussen de VO-scholen van de clusters, HR en ICLON/SEC, dus ook jouw stageschool.

https://web.archive.org/web/20200814041309/https:/support.kennisnet.org/Knowledgebase/Article/View/683/198/moet-een-studentstagiair-voor-opnames-in-de-klas-voor-opleidingsdoeleinden-toestemming-vragen

Je mag de lessen dus filmen, maar het materiaal mag de opleidingsschool niet verlaten. Je mag het beeldmateriaal alleen intern gebruiken en vernietigt het zodra je de feedback en reflectie verwerkt hebt in het portfolio of assessmentdossier.

Transferbijeenkomsten

Leraar 2.0

Een aantal keer per blok zal je worden uitgenodigd om naar 'Transferbijeenkomsten' te komen. Zie daarvoor het programma op deze website. Op dat moment en op die dag loop je dus geen stage, maar ben je op locatie aanwezig bij RPO Rijnmond. In de ochtend (van ~ 9.00 uur tot 12.00 uur) zal jouw instituutsopleider het programma verzorgen. In de middag volg je workshops die vanuit RPO Rijnmond zijn georganiseerd. Deze workshops of 'bijeenkomsten' worden ook wel 'Leraar 2.0' genoemd.

Bijeenkomsten 'Leraar 2.0':

Tijdens deze praktijkbijeenkomsten (Leraar 2.0) leggen we de verbinding tussen de theorie, die jullie krijgen op Hogeschool Rotterdam, en de praktijk zoals jullie die ervaren tijdens de stage. We doen dit d.m.v. keuzeprogramma's.

Er zullen workshops worden aangeboden die ingaan op de profilering van onze scholen. Verschillende (vernieuwende) onderwijsvormen zullen aan bod komen. Bijvoorbeeld coachend onderwijs, Daltononderwijs en specifieke docentvaardigheden voor VMBO. Anderen workshops gaan over persoonlijk leiderschap, bijvoorbeeld timemanagement, persoonlijke ontwikkeling en omgaan met studie/werk-privébalans. Op die manier sta je in de toekomst krachtiger voor de klas, als leraar en als mens.

Je behaalde resultaten en je ervaringen uit de praktijkbijeenkomsten worden afgerond in het CGI. In het onderdeel “Bijeenkomsten Leraar 2.0” doe je verslag van wat jij hebt geleerd en meeneemt in het leraarschap n.a.v. deze bijeenkomsten.

Onder het tabblad "Workshops" vind je een lijst met een korte uitleg van de workshops die te volgen zijn tijdens de Leraar 2.0 bijeenkomsten. Per bijeenkomst kun je steeds 2 workshops kiezen. Meer informatie krijg je via RPO Rijnmond en je instituutsopleider.

Workshops leraar 2.0

Communicatie (transferdag 1)

→Vanwege de ontwikkelingen rondom Covid zal de transferdag volledig online worden aangeboden.

→via Zoom account van RPO je krijgt hiervoor een mail

→Jullie schrijven je in via een google form, deze zal via de mail verstuurd worden. Je krijgt een week de tijd om in te schrijven. Het kan zijn dat een workshop die nu meerdere keer wordt aangeboden een keer wordt aangeboden afhankelijk van het aantal inschrijvingen.

→ De workshops worden aangeboden tussen 12.00 en 16.00 reserveer dus deze tijd voor leraar 2.0

→ Je schrijf je in voor 2x 45 minuten workshop of 1x 90 minuten.

→ Je IO neemt contact met je op over het ochtendprogramma en de begeleiding hiervan.

→ Afsluitend krijgen jullie en de workshopleiders een reflectie formulier om de ervaringen van deze leraar 2.0 dag te delen en te verbeteren.

→ De ervaringen die je opdoet met leraar 2.0 laat je terugkomen bij het CGI en bij je gesprekken met de SO en je IO.


Workshop Master your stress

Meer dan de helft van de Nederlandse studenten ervaart hoge stress. Bij veel studenten mondt dit uit in emotionele uitputting, vermoeidheidsklachten of zelfs een burn-out. Piekeren, concentratieproblemen, paniek en slapeloosheid zijn voorbeelden van burn-outverschijnselen. Goed plannen en het overzicht bewaren lukt dan al helemaal niet meer. Studie, werk, vrienden, sport; je wilt alles goed laten gaan waarbij je ongemerkt over je grenzen gaat. Ontspannen schiet er regelmatig bij in. Ook in je toekomstig leven als leraar zal dit je uitdaging zijn.

Leer in deze workshop wat de invloed is van stress op je brein en lijf. Ontdek waarom ontspanning geen luxe is, maar een voorwaarde is om gezond en effectief te studeren, werken en leven. Aan het eind van de middag ga je naar huis met een eerste plan voor jezelf: jouw plan “to master your stress”.

 

Communicatie in progress

Een verfrissende en uitdagende workshop waarin je kunst oefenen met communiceren. Hoe maak je contact met leerlingen, collega´s en schoolleiding. Je kunt hier met rollenspel aan de slag en verschillende manieren van communicatie uitproberen. Zoals; omgaan met weerstandsgedrag, leren meebuigen, hoe bouw je aan vertrouwen en openheid, escalatie verhogend & verlangend.

Gesprekken waar je normaal van wakker ligt, leer je hier. Kom meedoen en vul je rugzak met nieuwe vaardigheden. Deze workshop is iets voor jou als je zelf wilt oefenen, kijken naar je eigen non-verbale en verbale communicatie en deze wilt verbeteren.

 

Workshop Vmbo-skills

Wil je meer leren over de specifieke VMBO leerling? Welke tools heb je nodig in jouw toolbox om goed beslagen ten ijs te komen op een VMBO school? Wat zijn de verschillen tussen  leerlingen in Basis, Kader, gemengde en theoretische leerweg? Hoe ga je de relatie aan met deze leerlingen zodat er voor de docent en de leerling een optimaal leerklimaat ontstaat?

Welke vaardigheden kun je inzetten of ontwikkelen voor deze specifieke doelgroep? Welke communicatie vaardigheden heb je als docent nodig bij deze doelgroep? Praktische bijeenkomst over vaardigheden en manieren van communiceren.

 

Workshop Communicatie online

Door covid19 hebben we in onderwijs direct te maken gehad met digitale communicatie. Hoe ziet dit eruit. Wat is het verschil tussen synchroon en asynchroon.

Hoe maak je contact met leerlingen, collega’s, schoolleiding. Hoe is informeel en formeel contact. We bespreken aan de hand van casussen hoe de ervaringen zijn en hoe je dit kan aanpakken.

 

Workshop The real deal 1

We gaan in gesprek met elkaar, en draaien nergens omheen. Zeurende ouders, werkdruk, een klas leerlingen met 20 rugzakjes, nare collega’s of de hogeschool die naar jouw idee een heel apart beeld heeft van de werkelijkheid. Alles, maar dan ook alles is tijdens deze workshop bespreekbaar.  Wij zijn net afgestudeerd, en hebben door vallen en opstaan heel veel geleerd. In deze workshop bespreken we jouw vragen, en gaan we aan de slag met een aantal casussen. Vanuit een gemeenschappelijke passie voor onderwijs proberen we samen met jou te zoeken naar oplossingen en ideeën die je de volgende dag nog toe kan passen.

Deze workshop wordt gegeven met een beperkt aantal studenten, om op die manier iedereen persoonlijk verder te helpen. Het is daarvoor belangrijk dat je voor aanvang leervragen, of problemen waar je tegenaan loopt opschrijft en meeneemt.

 

Workshop ICT Tools

In deze workshop komen de volgende onderwerpen aan de orde: afstandsonderwijs, ervaring met ICT in de VO-klas. Wat werkt hierin goed, wat werkt niet? ICT-Tools en hoe je daar het beste mee omgaat.

 

Workshop MBO-skills

Hoe is het om onderwijs te verzorgen voor studenten die met hun diploma meteen de arbeidsmarkt op gaan? Is het spannend om les te geven aan studenten die van jouw eigen leeftijd zijn?

Hoe is het om al snel na je afstuderen ook andere vakken te gaan geven? Ben je benieuwd naar de antwoorden, kom dan naar de workshop over het mbo. Daar gaan we met je in gesprek over wat werken in het mbo zo specifiek maakt voor tweedegraads bevoegde docenten.

 

Wie ben je zelf (transferdag 2)

→Vanwege de ontwikkelingen rondom Covid zal de transferdag volledig online worden aangeboden.

→via Teams je krijgt hiervoor een mail

→Jullie schrijven je in via een google form, deze zal via de mail verstuurd worden. Je krijgt een week de tijd om in te schrijven. Het kan zijn dat een workshop die nu meerdere keer wordt aangeboden een keer wordt aangeboden afhankelijk van het aantal inschrijvingen.

→ De workshops worden aangeboden tussen 12.00 en 16.00 reserveer dus deze tijd voor leraar 2.0

→ Je IO neemt contact met je op over het ochtendprogramma en de begeleiding hiervan.

→ Afsluitend krijgen jullie en de workshopleiders een reflectie formulier om de ervaringen van deze leraar 2.0 dag te delen en te verbeteren.

→ De ervaringen die je opdoet met leraar 2.0 laat je terugkomen bij het CGI en bij je gesprekken met de SO en je IO.


Ja, dat wil ik! (en dat liever niet)

Leraar zijn betekent werken met mensen. Leerlingen, collega’s of ouders die een beroep op je doen, en waarin je je enthousiasme soms moet begrenzen. En je je eigen grenzen moet bewaken. Omdat je niet alles kunt doen, en omdat je dat wat jij belangrijk vindt goed wil doen!

Hoe geef jij je grenzen aan? Hoe zeg jij op een goede manier “nee” zonder je schuldig te voelen? Om daarmee “ja” te kunnen zeggen tegen jouw prioriteiten. Maakt het daarin verschil met wie je in gesprek bent? In deze workshop ontdek je waarom het voor jou soms lastig is je grenzen aan te geven. Je ontdekt wat je niet en wél wil en accepteert, en je leert hoe jij jouw grenzen en wensen assertief kan aangeven. Vanuit respect voor jezelf én de ander. Kom je ook? (hier is “ja” natuurlijk een mooi antwoord)

 

Communicatie in progress

Een verfrissende en uitdagende workshop waarin je kunst kunt oefenen met communiceren. Hoe maak je contact met leerlingen, collega´s en schoolleiding. Je kunt hier met rollenspel aan de slag en verschillende manieren van communicatie uitproberen. Zoals; omgaan met weerstandsgedrag, leren meebuigen, hoe bouw je aan vertrouwen en openheid, escalatie verhogend & verlangend.

Gesprekken waar je normaal van wakker ligt, leer je hier. Kom meedoen en vul je rugzak met nieuwe vaardigheden. Deze workshop is iets voor jou als je zelf wilt oefenen, kijken naar je eigen non-verbale en verbale communicatie en deze wilt verbeteren.

 

Kunskapskolan

Elke leerling is uniek. Met eigen ambities en talenten. Vast van plan om iets van het leven te maken. Dit is het uitgangspunt bij gepersonaliseerd onderwijs, waar elke leraar voor elke leerling voldoende aandacht heeft. In een duidelijke structuur, werkend aan persoonlijke doelen. Onderwijs waar leraren leerlingen intensief begeleiden, uitdagen, confronteren en stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Om de juiste kennis voor het examen te vergaren. En de vaardigheden aan te leren die in de veranderende wereld nodig zijn. In het begin bepaalt en stuurt de leraar. Als de leerling laat zien eraan toe te zijn, krijgt deze meer ruimte voor eigen keuzen. Kom naar deze workshop als je geïnteresseerd bent in deze “nieuwe” onderwijsvorm.

 

Hoogbegaafdheid

We kennen ze allemaal: hoogbegaafde leerlingen die met ‘niks doen’ hoge cijfers halen, naast hun gymnasiumopleiding succesvol een bedrijfje opzetten en briljant zijn in sport of muziek. Lijnrecht hiertegenover staan de hoogbegaafde leerlingen die nauwelijks fatsoenlijke resultaten halen. Dit zijn de mysterieuze types waar de slimheid diep verborgen lijkt te zitten. Dit is de paradox van hoogbegaafdheid: je kan blijkbaar zo slim zijn dat je dom lijkt..... Het Walburg College heeft sinds 2008 een speciale klas voor hoogbegaafde onderpresteerders. Ik heb, sinds met deze klas gestart is, veel ervaring opgedaan met de begeleiding van deze leerlingen en ik deel mijn inzichten graag in een korte workshop over hoogbegaafdheid. Ik hoop veel mensen te kunnen vertellen over deze bijzondere groep leerlingen!

 

Goede vraag ontwikkelen

In deze workshop gaat het over vraagstellingen. Hoe bouw je een toets op en wat komt hierbij kijken. Het gaat om toetsen en determineren. Studenten leren in deze workshop vanuit de ervaring van een collega over het maken van een goede vraag. Waar moet je aan denken? Welke theorie kun je gebruiken? Welke voorbeeldvragen heeft een collega van goede en minder goede vragen? Hoe evalueer je een goede vraag? Zijn er andere manieren dan toetsvragen om de kennis bij leerlingen te evalueren?

 

The real deal 2

We gaan in gesprek met elkaar, en draaien nergens omheen. Zeurende ouders, werkdruk, een klas leerlingen met 20 rugzakjes, nare collega’s of de hogeschool die naar jouw idee een heel apart beeld heeft van de werkelijkheid. Alles, maar dan ook alles is tijdens deze workshop bespreekbaar.  Wij zijn net afgestudeerd, en hebben door vallen en opstaan heel veel geleerd.

In deze workshop bespreken we jouw vragen, en gaan we aan de slag met een aantal casussen. Vanuit een gemeenschappelijke passie voor onderwijs proberen we samen met jou te zoeken naar oplossingen en ideeën die je de volgende dag nog toe kan passen.

Deze workshop wordt gegeven met een beperkt aantal studenten, om op die manier iedereen persoonlijk verder te helpen. Het is daarvoor belangrijk dat je voor aanvang leervragen, of problemen waar je tegenaan loopt opschrijft en meeneemt.

 

Omgaan met verschillen

Elke leerling is uniek en bijzonder.​ Naast het leren contact maken en omgaan met leerlingen in het algemeen, vragen sommige leerlingen net even een andere aanpak. Hoe ga je bijvoorbeeld om met leerlingen die lastig gedrag vertonen in de klas? Of hoe ga je om met leerlingen met een diagnose? Hoe ga je om met verschillend gedrag in de klas? Deze workshop geeft je informatie en praktische tools om met elke leerling effectiever om te gaan. Per cluster is voor deze workshop iemand beschikbaar nav dit jaar. ​

 

Wie is de leerling (transferdag 3)

Thema: Ken je leerling

Schoolbezoeken:

Deze dag staat in het kader van schoolbezoeken. Helaas kan vanwege de lockdown dit thema niet doorgaan. Er is van elk cluster een studentenmeeting kijk even goed bij je cluster welke datum en tijdstip.

Professionele Identiteit (transferdag 4)

Dag 4: Thema: professionele identiteit:

→Vanwege de ontwikkelingen rondom Covid zal de transferdag volledig online worden aangeboden.

→via Teams je krijgt hiervoor een mail

→Jullie schrijven je in via een google form, deze zal via de mail verstuurd worden. Je krijgt een week de tijd om in te schrijven. Het kan zijn dat een workshop die nu meerdere keer wordt aangeboden een keer wordt aangeboden afhankelijk van het aantal inschrijvingen.

→ De workshops worden aangeboden tussen 13.00 en 17.00 reserveer dus deze tijd voor leraar 2.0

→ Je IO neemt contact met je op over het ochtendprogramma en de begeleiding hiervan.

→ Afsluitend krijgen jullie en de workshopleiders een reflectie formulier om de ervaringen van deze leraar 2.0 dag te delen en te verbeteren.

→ De ervaringen die je opdoet met leraar 2.0 laat je terugkomen bij het CGI en bij je gesprekken met de SO en je IO.

 

Ja, dat wil ik! (en dat liever niet)

Leraar zijn betekent werken met mensen. Leerlingen, collega’s of ouders die een beroep op je doen, en waarin je je enthousiasme soms moet begrenzen. En je je eigen grenzen moet bewaken. Omdat je niet alles kunt doen, en omdat je dat wat jij belangrijk vindt goed wil doen!

Hoe geef jij je grenzen aan? Hoe zeg jij op een goede manier “nee” zonder je schuldig te voelen? Om daarmee “ja” te kunnen zeggen tegen jouw prioriteiten. Maakt het daarin verschil met wie je in gesprek bent? In deze workshop ontdek je waarom het voor jou soms lastig is je grenzen aan te geven. Je ontdekt wat je niet en wél wil en accepteert, en je leert hoe jij jouw grenzen en wensen assertief kan aangeven. Vanuit respect voor jezelf én de ander. Kom je ook? (hier is “ja” natuurlijk een mooi antwoord)

Communicatie in progress gericht op oudergesprekken

Een verfrissende en uitdagende workshop waarin je kunst kunt oefenen met communiceren. Hoe maak je contact met leerlingen, collega´s en schoolleiding. Je kunt hier met een rollenspel aan de slag en verschillende manieren van communicatie uitproberen. Zoals; omgaan met weerstandsgedrag, leren meebuigen, hoe bouw je aan vertrouwen en openheid, escalatie verhogend & verlangend.

Gesprekken waar je normaal van wakker ligt, leer je hier. Kom meedoen en vul je rugzak met nieuwe vaardigheden. Deze workshop is iets voor jou als je zelf wilt oefenen, kijken naar je eigen non-verbale en verbale communicatie en deze wilt verbeteren.

Solliciteren alle ins en outs (pilot cluster RPO ZHZ)

Je zult ongetwijfeld wel eens een sollicitatiegesprek gevoerd hebben voor een baan naast je studie. Maar hoe voer je nu jouw eerste officiële gesprek? Waar moet je op letten? Hoe bereid je je goed voor op dit gesprek, welke vragen kan je verwachten en hoe formuleer je goede antwoorden?

Krijg antwoord op deze vragen en oefen deze gesprekken met afdelingsleiders en directieleden. Sleutelfiguren van een van onze opleidingsscholen in dit proces!

Dit helpt je je nóg beter voor te bereiden op het gesprek en je in te leven voor het moment dat je daadwerkelijk tegenover een potentiële werkgever zit.

Hulp in tijden van corona (pilot cluster RPO ZHZ)

Corona heeft nu al ruim een jaar effect op jullie leven, studie en werk. We lezen niet alleen in de media dat deze tijd zeker voor studenten moeilijk kan zijn, maar ook school- en instituutsopleiders zien en horen dat met regelmaat van jullie. Loop je tegen problemen aan waarbij je meer kunt gebruiken dan de hulp die je ongetwijfeld van je wpb’er, schoolopleider of IO’er al krijgt, weet dan dat je de komende maanden voor coaching bij ons terecht kunt. Dus:

Kan jij hulp in de vorm van een goed gesprek of coaching gebruiken, dan maken Marianne Bijkerk en Vera de Groot tijd vrij voor jou en andere studenten. In één tot drie een-op-een gesprekken lopen we met je mee en begeleiden je in jouw hulpvraag in coronatijd

The real deal 3

We gaan in gesprek met elkaar, en draaien nergens omheen. Zeurende ouders, werkdruk, een klas leerlingen met 20 rugzakjes, nare collega´s of zaken die spelen op of rondom de hogeschool. Zeurende ouders, werkdruk, een klas leerlingen met 20 rugzakjes, nare collega’s of de hogeschool die naar jouw idee een heel apart beeld heeft van de werkelijkheid. Alles, maar dan ook alles is tijdens deze workshop bespreekbaar.  

Wij zijn net afgestudeerd, en hebben door vallen en opstaan heel veel geleerd. In deze workshop bespreken we jouw vragen, en gaan we aan de slag met een aantal casussen. Vanuit een gemeenschappelijke passie voor onderwijs proberen we samen met jou te zoeken naar oplossingen en ideeën die je de volgende dag nog toe kan passen. Deze workshop wordt gegeven met een beperkt aantal studenten, om op die manier iedereen persoonlijk verder te helpen.

Het is daarvoor belangrijk dat je voor aanvang leervragen, of problemen waar je tegenaan loopt opschrijft en meeneemt.

Examens, wat betekent dit voor de docent

Examenklassen; alle leerlingen doen examens in het VO. Wat komt daar allemaal bij kijken. Wat zegt de wetgeving hierover of heeft elke school hier ander beleid in? Wat is de rol van de examencommissie en het PTA?

Tijdens deze workshop ga je het gesprek aan met een docent die naast zijn lesgevende taak de rol heeft van examensecretaris. Deze persoon kun je alle ins en outs vertellen over examens. Aan de hand van casussen wordt gevraagd aan jullie hoe je zou handelen en de workshopleider geef je tips hoe je kan handelen.

ICT Tools

In deze workshop komen de volgende onderwerpen aan de orde: afstandsonderwijs, ervaring met ICT in de VO-klas. Wat werkt hierin goed, wat werkt niet? ICT-Tools en hoe je daar het beste mee omgaat.

Elke school heeft zijn eigen systemen, magister, som, classroom. Hoe ga je hiermee om en hoe zien ze eruit. Welke tools gebruik je om te communiceren met leerlingen en welke met ouders en collega´s.

Wat zijn eigenlijk mijn arbeidsvoorwaarden als docent?

Hoe ziet de onderwijs CAO eruit. Zaken als reiskostenvergoeding, werktijden, proeftijd en loonstrook komen aanbod. Wat mag een schoolorganisatie van je vragen buiten je werkdagen om. Hoe ziet een loonstrook eruit en wat betekenen de woorden en getallen die erop staan?

Naast dit soort praktische zaken komen ook de taken aan bod die je doet buiten het lesgeven om en de functiemix (verdeling salarisschalen) wordt besproken.

Wie ben ik als leraar? (transferdag 5)

N4 woensdag 19 mei

Dag 5: Thema: Wie ben ik als leraar:

→Vanwege de ontwikkelingen rondom Covid zal de transferdag fysiek en online worden aangeboden.

→Online gaat via Teams je krijgt hiervoor een mail van de workshopleider

→Jullie schrijven je in via een google form, deze zal via de mail verstuurd worden. Je krijgt een week de tijd om in te schrijven. Het kan zijn dat een workshop die nu meerdere keer wordt aangeboden een keer wordt aangeboden afhankelijk van het aantal inschrijvingen.

→ De workshops worden op verschillende tijden aangeboden kijk goed naar online en fysiek en de tijden. Scroll naar beneden voor informatie over de workshops.

→ Je IO neemt contact met je op over het ochtendprogramma en de begeleiding hiervan.

→ Afsluitend krijgen jullie en de workshopleiders een reflectie formulier om de ervaringen van deze leraar 2.0 dag te delen en te verbeteren.

→ De ervaringen die je opdoet met leraar 2.0 laat je terugkomen bij het CGI en bij je gesprekken met de SO en je IO.

 

N2 en N3 woensdag 2 juni

Dag 5: Thema: Wie ben ik als leraar:

→Vanwege de ontwikkelingen rondom Covid zal de transferdag online worden aangeboden.

→Online gaat via Teams je krijgt hiervoor een mail van de workshopleider

→Live event van 15.00 tot 17.00

 

Psychologie van het Leren in de praktijk

Doel is tweeledig; hoe leert de student en wat betekent dit voor eventuele samenwerkingen van zijn/haar leerlingen in de klas?

Belangrijk om studenten inzicht te laten krijgen in hoe zij het liefst opdrachten/werktaken aanpakken. Als zij van zichzelf (en van een ander) weten waar hun voorkeur naar uitgaat, zal dit begrip creëren. Grote kans dat er na deze training in ‘gemeenschappelijke' taal wordt gesproken.

Deze workshop wordt online aangeboden via teams.

 

Persoonlijke ontwikkeling

We beginnen bij het begin: wie ben je nu? Welke mens neem jij als leraar elke dag mee het lokaal in? Hoe zit jij in elkaar en welke delen van jezelf wil je onderzoeken? Hoe komt het dat je bent wie je bent? We kijken terug in jouw geschiedenis naar belangrijke momenten en gaan op ontdekking in jou zelf naar welke eigenschappen waardevol zijn in jouw leraarschap.

Aan het einde van deze workshop heb je kennis en ervaring over je eigen ontwikkeling tot nu toe en inzicht in wat de rol van jouw geschiedenis is op jouw visie als leraar. We kijken ook naar jouw manier van communiceren. Hoe doe jij dat, wat heb je daarin geleerd de afgelopen 20 jaar?

Deze workshop wordt fysiek aangeboden.

 

Tijd voor focus

Met alles wat in je planning en agenda staat als student en docent is het een hele uitdaging om overzicht te houden. Hoe geef je aandacht aan wat echt belangrijk is, en hoe houd je die vast? Hoe creëer je focus voor jezelf, maak je je planning zo slim mogelijk en krijg je meer gedaan?

Ontdek in deze workshop wat jouw concentratie in de weg staat. Leer tips en tricks om afleiding te voorkomen en je productiviteit en creativiteit te verhogen. Bezorg jezelf minder stress en meer flow!

Deze workshop wordt fysiek aangeboden.

Reflectie (transferdag 6)

Dag 6: Thema: Reflectie

Begin mei krijg je verdere informatie betreffende de workshops

Informatie over stage

Alle informatie volgt vóór 8 februari.

Instituutsopleiders

Instituutsopleiders

NWN (Nieuwe Waterweg Noord)

Kick-Off!

Rotterdam, februari 2021

 

Beste student,

Welkom in cluster Nieuwe-Waterweg-Noord! Dit jaar loop je stage op een van onze opleidingsscholen in deze regio.

Wij breiden steeds verder uit en vanaf dit jaar zijn de volgende scholen aangesloten bij RPO Rijnmond.

Sg Spieringshoek
De Internationale Vos
Het Lyceum Vos
De Mavo Vos
Het College Vos
Mavo Schravelant
Schravelant
Stedelijk Gymnasium Schiedam
Zadkine

 

In deze WikiWijs vind je alle algemene informatie over RPO en je opleiding en onder deze NWN-kop zul je specifieke informatie vinden voor ons cluster en jouw stageschool. Houd deze WikiWijs in de gaten voor wijzigingen en updates! Onder het kopje Schooljaar 2020-2021 verzamelen we informatie over het verloop van dit jaar in NWN. Lees al deze informatie goed door, zodat je weet wat er van je verwacht wordt en wat jij van ons mag verwachten.

De contactgegevens van de SO-ers vind je onder de knop Schoolopleiders.

Voor N1 studenten is hier de kick-off-meeting terug te kijken!

Veel succes en plezier met je opleiding!

Diederik van Dalen,
Gerben Lodder

Clustercoördinatoren RPO Rijnmond/NWN


Voor meer info over RPO neem je een kijkje op https://rpo-rijnmond.nl/

 

Schooljaar 2020-2021

Transferdagen

Ook dit jaar organiseert de RPO meerdere transferbijeenkomsten, ook wel Leraar 2.0 genoemd. Voor uitgebreide informatie over de inhoud van deze transferbijeenkomsten, klik je op het desbetreffende menu-item.

Voor dit schooljaar geldt dat we waarschijnlijk niet of in mindere mate fysiek kunnen afspreken. Maar weinig locaties hebben voldoende ruimte om op afstand zoveel studenten te kunnen uitnodigen. We onderzoeken de verschillende mogelijkheden om de transferdagen wel door te kunnen laten gaan, al dan niet in een online vorm. In welke vorm we het ook uitvoeren: kwaliteit staat voorop!

Om die reden hebben we binnen RPO besloten alle transferdagen een plek op te schuiven. Zet deze nieuwe data in je agenda! Deze pagina wordt geüpdatet zodra de locatie bekend is.

Datum Locatie Thema
2 december 2020 nog te bepalen / online Communicatie
13 januari 2021 nog te bepalen / online Wie ben je zelf?
17 februari 2021 nog te bepalen / online Wie is je leerling?
31 maart 2021 nog te bepalen / online Professionele identiteit
26 mei 2021 nog te bepalen / online Wie ben ik als leraar?
9 juni 2021 nog te bepalen / online Reflectie

 

Clustercoördinatoren

De clustercoördinatoren houden zich met name bezig met de plaatsing van studenten op de scholen in de regio NWN. Daarnaast organiseren zij de transferbijeenkomsten en zijn ze de contactpersoon tussen de stageschool en de opleidingsschool. In veel gevallen zul je niet met de clustercoördinatoren in contact komen, omdat je eerste contact altijd je werkplekbegeleider, instituutsopleider en schoolopleider is, maar je mag ons altijd mailen!

 

Diederik van Dalen

vandalen@deinternationalevos.nl

Gerben Lodder

clustercoordinator@spieringshoek.nl

 

 

Schoolopleiders

School Schoolopleider Emailadres
Sg Spieringshoek Jeannette van Leeuwen a.vanleeuwen@spieringshoek.nl
De Internationale Vos Frank Werlich werlich@deinternationalevos.nl
Het Lyceum Vos Peter de Haze dehaze@hetlyceumvos.nl
De Mavo Vos Sabah Yekhlef yekhlef@demavovos.nl
Het College Vos Serhat Ocak ocak@hetcollegevos.nl
Mavo Schravelant Margriet Halbertsma halbertsma@mavoschravenlant.nl
Schravelant René Zanen zan@schravenlant.nl
Stedelijk Gymnasium Schiedam Heleen Hammerstein h.hammerstein@stgs.nl
Stedelijk Gymnasium Schiedam Marion Jacobs m.jacobs@stgs.nl
Zadkine Helga Heijdra h.heydra@zadkine.nl
Zadkine Ton Rademaker A.Rademaker@zadkine.nl

Instituutsopleiders


Mijn naam is Karlyn Winter. Tot afgelopen schooljaar werkte ik in het Voortgezet Speciaal Onderwijs als AVO-docent en onderwijskundig begeleider. Vanaf 1 februari ben ik verbonden aan de lerarenopleiding Maatschappijleer van de Hogeschool Rotterdam en zal ik ook aan de slag gaan als instituutsopleider niveau 1.

Aanwezig: maandag tot en met vrijdag

E-mail:  a.l.k.winter@hr.nl


Mijn naam is Armin de Graaf. Al 21 jaar ben ik werkzaam op Lyceum Schravenlant als docent Techniek en Natuurkunde. Het begeleiden van studenten doe ik ook al heel wat jaartjes. Vier jaar geleden ben ik betrokken geraakt bij de opleidingsschool RPO Rijnmond NWN. Het eerste jaar het ik alleen LWT-e gegeven. Sinds twee jaar ben ik ook Instituutsopleider. Dit jaar ben ik Instituutsopleider voor alle niveaus.

Mijn e-mailadres is: a.de.graaf@hr.nl


Mijn naam is Marion van den Dobbelsteen. Ik ben nu zo'n 11 jaar werkzaam op de lerarenopleiding geschiedenis van de hogeschool. Naast de geschiedenisvakken geef ik vooral veel vakdidactiek, ben ik SLC van jaar 4 en Assessor. Hiervoor heb ik 15 jaar lesgegeven in het VO en heb daar ook veel stagiaires begeleid. Dit jaar kom ik het team van RPO-NWN versterken als instituutsopleider. Je kunt mij op alle stageniveaus tegenkomen. Graag contact via de mail of via teams (m.y.van.den.dobbelsteen@hr.nl)


 

AARGGG. Tot 2019 zwierf ik over de onderwijsoceanen en leerde ik kindertjes levenslessen terwijl ik hier en daar een dorpje plunderde. Ik werd echter ouder, rustiger en wijzer. Daarom meerde ik mijn schip aan in Rotterdam. Ook daar kon ik het onderwijzen niet laten. Ik praatte met piraten in wording over hoe je (digitaal) onderwijs vorm moet geven en natuurlijk over papegaaienverzorging. Af en toe roeide ik naar Zadkine om eens te kijken of de raddraaiers goed gekielhaald werden. Daar vind je me nu nog vaak als instituutsopleider. Ik leef volgens een simpel motto: leer en laat zien dat je leert. Daar help ik jou bij. AARGGG.


 

Programma niveau 1 (NWN)

Belangrijke links

Stagehandleiding RPO Rijnmond Mijn HR

Kick-off terugkijken

Programma Werkplekleren N1 2020-2021               

Start stage

Je stage begint op 8 februari. Deze dag maak je kennis met je schoolopleider (SO) en je werkplekbegeleider (WPB). Ook volg je misschien al enkele (online) lessen.

Aan het einde van de lesdag, om 15:00u, is de officiële kick-off van je stage binnen het Samen Opleiden-traject van RPO Rijnmond. Je krijgt informatie over wat de opleidingsschool inhoudt, wat we voor je betekenen, wat we van jou verwachten en wie wie is. Een uitnodiging via Teams volgt.

Transferdagen Leraar 2.0

Van de 12 stagedagen in dit half jaar volg je 4 keer een zogeheten transferdag, door ons Leraar 2.0 genoemd. Deze dagen worden georganiseerd door RPO in samenwerking met je IO en/of SO en hebben tot doel de theorie te koppelen met de praktijk (vandaar de term transferdag). De thema’s zijn zo gekozen dat je je een breed beeld kunt vormen van wat het leraarschap inhoudt en een voorproefje krijgt van alle verschillende soorten onderwijs die onze regio rijk is. De inhoud komt ook terug in je CGI’s gedurende je hele opleiding.

Thema 1: Pedagogisch handelen

Op deze praktijkdag voer je opdrachten uit over adolescentiepsychologie met een klein groepje eigen leerlingen op je stageschool. Online introductie en uitleg opdrachten door IO.

Thema 2: Professioneel handelen

Deze dag leer je het verschil tussen leerlingen van het VMBO/HAVO/VWO/MBO en krijg je meer inzicht in de overige taken van het leraarschap.

Thema 3: Verschillende soorten onderwijs - vervallen

Op deze dag loop je mee op een school met een bijzondere vorm van onderwijs. Denk dan aan praktijkonderwijs, groenonderwijs, Kunskapskolan, Dalton, ISK etc.

Thema 4: Communicatie

Deze dag staat geheel in het teken van communicatie. Als docent heb je met veel verschillende mensen in verschillende situaties te maken. Hoe spreek je een leerling aan? Een ouder? Je teamleider of directeur? Je IO is deze dag aanwezig en oefent het pitchen voor het CGI met je.

Planning N1 2020-2021

Datum

Week

Inhoud

Bijzonderheden

8 februari

6

Kennismaking met stageschool en kick-off RPO Rijnmond

15:00u kick-off via Teams

15 februari

7

Stagedag

 

22 februari

8

Voorjaarsvakantie

 

1 maart

9

Stagedag

 

8 maart

10

Stagedag

 

15 maart

11

Stagedag

 

22 maart

12

Stagedag

Roostervrije week HR

29 maart

13

Leraar 2.0

Thema: Pedagogisch handelen*

5 april

14

2e paasdag

 

12 april

15

Stagedag

Toetsweek HR
*Deadline eindopdracht Pedagogisch handelen

19 april

16

Leraar 2.0

Thema: Professioneel handelen

26 april

17

Meivakantie
VPR: stagedag

 

3 mei

18

Meivakantie

 

10 mei

19

Stagedag
VPR: meivakantie

 

17 mei

20

Stagedag

Leraar 2.0 vervallen

24 mei

21

2e pinksterdag

 

31 mei

22

Leraar 2.0

Thema: Communicatie

7 juni

23

Stagedag

 

14 juni

24

Stagedag

 

21 juni

25

Stagedag

(Her)toetsweek HR
LET OP: op maandag gaat stage door!

28 juni

26

Stagedag

(Her)toetsweek HR en afronden assessment
LET OP: op maandag gaat stage door!

5 juli

27

Stagedag

(Her)toetsweek HR en afronden assessment
LET OP: op maandag gaat stage door!

 

Programma N2 - N4 (RPO NWN)

Open bestand Bijeenkomsten N2 NWN

Open bestand Bijeenkomsten N3 NWN

Open bestand Bijeenkomsten N4 NWN

Blok 1

Datum

Lesweek

Activiteit

 

09-09

B1.1


Start stage op 7 september

Kick-off Stagebegeleiding

Studentenhandleiding Stage, leren en werken niveau 2 meenemen. (papier/digitaal)

14-09

B1.2

Stage

 

21-09

B1.3

Stage

 

05-10

B1.5

Stage

 

12-10

B1.6

Roostervrije week HR

Stage in overleg met WPB/SO

19-10

 

Herfstvakantie

 

26-10

B1.7

Stage

 

02-11

B1.8

Toetsweek blok 1

Stage in overleg met WPB/SO

09-11

B1.9

(her)toetsweek blok 1

Stage in overleg WPB/SO

 

Blok 2

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

16-11

B2.1

Roostervrije week HR

Stage in overleg met WPB/SO

23-11

B2.2

Stage

 

30-11

B2.3

Stage

 

02-12

B2.4

Leraar 2.0 Bijeenkomst 1

12.30 – 16.00u 2 workshops

Thema: Communicatie

14-12

B2.5

Stage

 

21-12

 

Kerstvakantie

Geen bijeenkomst

28-12

 

Kerstvakantie

Geen bijeenkomst

4-1

B2.6

Stage

 

13-1

B2.7

Leraar 2.0 Bijeenkomst 2

12.30-16.00u Workshops

Thema: Wie ben je zelf?

18-1

B2.8

 

 

25-1

B2.9

Toetsweek blok 2

Geen stage,

1-2

B2.10

Hertoetsweek blok 1

In overleg WPB geen stage indien er hertoetsen zijn.

 

Blok 3

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

8-2

B3.1

Stage

 

15-2

B3.2

Stage

 

17-02

B3.3

Leraar 2.0 Bijeenkomst 3

Schoolbezoek vervalt ivm lockdown!

15:00 Facultatief inloopspreekuur met clustercoördinatoren voor al je vragen.

22-2

 

Voorjaarsvakantie

 

08-03

B3.4

Stage

 

15-03

B3.5

Stage

 

22-03

B3.6

Roostervrije week HR met excursies

Stage in overleg met WPB/SO

29-03

B3.7

Stage

 

31-03

B3.7

Leraar 2.0 Bijeenkomst 4

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Professionele Identiteit

05-04

B3.8

Stage

 

12-04

B3.9

Toetsweek

Geen stage

19-04

B3.10

Hertoetsweek;

In overleg WPB geen stage indien er hertoetsen zijn.

 

Blok 4

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

03-05

 

Meivakantie VO

Geen stage

10-5

 

Meivakantie VO

Geen stage

17-05

B4.2

Stage

 

24-05

B4.3

Stage

Maandag 2e Pinksterdag

19-05

B4.3

N4: Leraar 2.0 Bijeenkomst 5

N2 en N3: Stage

13.00-16.00u: Workshops

Thema: Wie ben ik als leraar? Hybride middag: live of online.

26-05

B4.3

Stage  

07-06

B4.5

Stage

 

02-06

B4.5

N2 en N3: Leraar 2.0 Bijeenkomst 6

N4: Stage

15:00-16.30u: Online event met gastsprekers

Thema: Reflectie

09-06

B4.5

N4: Leraar 2.0 Bijeenkomst 6

N2 en N3: Stage

15:00-16.30u: Online event met gastsprekers

Thema: Reflectie

14-06

B4.6

Stage

 

21-06

B4.8

Toetsweek Blok 4

Geen stage.

28-06

B4.9

(Her)toetsweek Blok 4

Stage io met WPB/SO

05-07

B4.10

Hertoetsweek Gehele jaar

Stage io met WPB/SO

12-05

B4.11

Stage

 

 

 

 

 

VPR (Voorne-Putten Rozenburg)

Clustercoördinatoren

Marieke Aantjes

m.aantjes@penta.nl

Sjoerd Hoekstra

 

s.hoekstra@helinium.nl

Schoolopleiders

WEB     -     Wellant Brielle                                                   Elisabeth Benson                e.benson@wellant.nl

WEK     -     Wellant Klaaswaal                                             Elke Lamers                        ej.lamers@wellant.nl

MA       -     Maerlant                                                             Pim Stins                             p.stins@mearlant.eu

HE        -     Helinium                                                             Sjoerd Hoekstra                  s.hoekstra@helinium.nl

RP        -     Ring van Putten                                                  Ivanka Broer                        bre@deringvanputten.nl

MY       -     My College                                                          Leon Maassen                     l.maassen@my-college.nl

ZK13     -     Zadkine Sportlaan 13                                         Ingrid van der Aa                i.vanderaa@zadkine.nl

ZK15     -     Zadkine Sportlaan 15                                         Ingrid van der Aa                i.vanderaa@zadkine.nl

ZKEL     -     Zadkine Eikenlaan                                              Ingrid van der Aa                i.vanderaa@zadkine.nl

ZKCH    -     Zadkine Campus Hoogvliet                                 Ingrid van der Aa                i.vanderaa@zadkine.nl

RV        -     PENTA college Scala Rietvelden                         Pieter Huisman                   p.huisman@penta.nl

JL          -    PENTA college Jacob van Liesveldt                    Marianne vd Zwan             m.vanderzwan@penta.nl

MW      -     PENTA college Scala Molenwatering                 Mario Haarmans                m.haarmans@penta.nl

HV        -     PENTA college Hoogvliet                                    Bernadette de Bruine         b.debruijne-bedeaux@penta.nl

OM       -     PENTA college de Oude Maas                            Jacqueline vd Horst            j.vanderhorst@penta.nl

PR        -     PENTA Rozenburg                                               Michael Visser                    m.visser@penta.nl

BM       -     PENTA college Bahûrim                                     Marieke Aantjes                 m.aantjes@penta.nl

CF         -    Penta Charles de Foucauld                                 ?                                          ?

Instituutsopleiders

 

Jaar 1: Gerrit Jan Roelevink (email: g.j.roelevink@hr.nl)

Ik ben Jan Roelevink,  jullie IO voor dit jaar. Na 45 jaar onderwijs en daarvan 16 jaar begeleiding ben ik gepensioneerd en nog altijd betrokken bij het onderwijs. Ooit lesgeven in geschiedenis,  Nederlands, muziek en beeldende vorming heb ik me ingezet voor de opleidingsschool, omdat ik vind dat het stokje moet worden doorgegeven aan de nieuwe generatie.  

Jaar 1: Guido Koster
(email: g.koster@hr.nl)

 

Mijn naam is Guido Koster en ik ben instituutsopleider van N1 bij VPR. Op de HR geef ik mijn lessen als onderwijskundige vooral bij het cluster Exact. Naast mijn werk houd ik van muziek, koken en wielrennen. Ik hoop jullie goed te kunnen begeleiden in je stage jaar 1 om antwoord te kunnen geven op de vraag of het beroep van docent echt bij jou past. Ik kijk uit naar onze samenwerking.

Jaar 2: Nicolette Erkelens    (email: n.erkelens@hr.nl)

Mijn naam is Nicolette Erkelens, 49 jaar en ik ben al 25 jaar werkzaam op de lerarenopleiding.  Ik ben SLC-er van jaar 2 bij de vakgroep Wiskunde en docent in de digitale didactiek (DVI en ADL).
Ik ben al een aantal jaren stagebegeleider jaar 2 bij VPR en voor die tijd ook van jaar 1. Jullie kunnen mij het beste bereiken via de chat via Teams of de mail en ik ben bereikbaar op alle werkdagen behalve vrijdag.
Ik kijk er naar uit om jullie te leren kennen!

Jaar 3: Jeroen Mikkers
(email: j.mikkers@hr.nl)

Hallo, mijn naam is Jeroen Mikkers, begeleider van niveau 3. Op de HR werk ik als onderwijskundige en kun je me vinden binnen het cluster exact. Mijn hobby's zijn reizen en koken en fotografie.

Dit jaar zal ik in ieder geval de studenten van het cluster exact, geschiedenis en aardrijkskunde begeleiden. Voor studenten van het cluster talen en maatschappijleer verwijs ik jullie door naar mijn collega Randy Middendorp.

Jaar 2 + 3: Randy Middendorp
(email: r.j.middendorp@hr.nl)

 

Hoi allemaal, mijn naam is Randy Middendorp, ik ben 32 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in een knus appartement in Blijdorp. Hoewel ik ooit zelf ben begonnen aan de lerarenopleiding Nederlands hier in Rotterdam, heb ik uiteindelijk Nederlands gestudeerd in Leiden. Na mijn studie heb ik op verschillende middelbare scholen gewerkt in Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Shanghai.
Mijn voornaamste hobby’s zijn pianospelen, koken en sporten.

Ik kijk ernaar uit jullie allemaal te ontmoeten! Tot snel!

Jaar 4: Melanie de Koning-Riekwel
(email: RieMS@hr.nl)

Laat ik me even voorstellen! Ik heet Melanie de Koning-Riekwel, 52 jaar en 25 jaar werkzaam in het onderwijs. Sinds dit schooljaar werk ik bij de vakgroep Nederlands van de Hogeschool Rotterdam en start ik dit jaar ook als instituutsopleider voor niveau 4.  

Om te willen en kunnen werken in het onderwijs, met levend materiaal (je leerlingen) wordt er veel van je gevraagd. Maar de oude Grieken wisten al wat er belangrijk was in het onderwijs: Een leerling is geen vaas, die we alleen maar moeten vullen, maar een vuur dat we moeten ontsteken.”. Ik hoop dat we dit jaar samen een klein vuurtje met elkaar kunnen stoken!

Programma niveau 1 (VPR)

Open bestand Kick-off niv. 1.pptx

Open bestand Studentenhandleiding Samen Opleiden Niveau 1 2020-2021.pdf

Open bestand Praktijkopdrachten Adolescentiepsychologie (1).docx

Open bestand Kijkwijzers voor observatieopdrachten niveau 1.docx

Programma Werkplekleren N1 2020-2021                                                

Start stage

Je stage begint op 8 februari. Deze dag maak je kennis met je schoolopleider (SO) en je werkplekbegeleider (WPB). Ook volg je misschien al enkele (online) lessen.

Aan het einde van de lesdag, om 15:00u, is de officiële kick-off van je stage binnen het Samen Opleiden-traject van RPO Rijnmond. Je krijgt informatie over wat de opleidingsschool inhoudt, wat we voor je betekenen, wat we van jou verwachten en wie wie is. Een uitnodiging via Teams volgt.

Transferdagen Leraar 2.0

Van de 12 stagedagen in dit half jaar volg je 4 keer een zogeheten transferdag, door ons Leraar 2.0 genoemd. Deze dagen worden georganiseerd door RPO in samenwerking met je IO en/of SO en hebben tot doel de theorie te koppelen met de praktijk (vandaar de term transferdag). De thema’s zijn zo gekozen dat je je een breed beeld kunt vormen van wat het leraarschap inhoudt en een voorproefje krijgt van alle verschillende soorten onderwijs die onze regio rijk is. De inhoud komt ook terug in je CGI’s gedurende je hele opleiding.

Thema 1: Pedagogisch handelen

Op deze praktijkdag voer je opdrachten uit over adolescentiepsychologie met een klein groepje eigen leerlingen op je stageschool. Online introductie en uitleg opdrachten door IO.

Thema 2: Professioneel handelen

Deze dag leer je het verschil tussen leerlingen van het VMBO/HAVO/VWO/MBO en krijg je meer inzicht in de overige taken van het leraarschap.

Thema 3: Verschillende soorten onderwijs

Op deze dag loop je mee op een school met een bijzondere vorm van onderwijs. Denk dan aan praktijkonderwijs, groenonderwijs, Kunskapskolan, Dalton, ISK etc.

Thema 4: Communicatie

Deze dag staat geheel in het teken van communicatie. Als docent heb je met veel verschillende mensen in verschillende situaties te maken. Hoe spreek je een leerling aan? Een ouder? Je teamleider of directeur? Je IO is deze dag aanwezig en oefent het pitchen voor het CGI met je.

Planning N1 2020-2021

Datum

Week

Inhoud

Bijzonderheden

8 februari

6

Kennismaking met stageschool en kick-off RPO Rijnmond

15:00u kick-off via Teams

15 februari

7

Stagedag

 

22 februari

8

Voorjaarsvakantie

 

1 maart

9

Stagedag

 

8 maart

10

Stagedag

 

15 maart

11

Stagedag

 

22 maart

12

Stagedag

Roostervrije week HR

29 maart

13

Leraar 2.0

Thema: Pedagogisch handelen*

5 april

14

2e paasdag

 

12 april

15

Stagedag

Toetsweek HR
*Deadline eindopdracht Pedagogisch handelen

19 april

16

Leraar 2.0

Thema: Professioneel handelen

26 april

17

Meivakantie
VPR: stagedag

 

3 mei

18

Meivakantie

 

10 mei

19

Stagedag
VPR: meivakantie

 

17 mei

20

Leraar 2.0

Thema: Verschillende soorten onderwijs

24 mei

21

2e pinksterdag

 

31 mei

22

Leraar 2.0

Thema: Communicatie

7 juni

23

Stagedag

 

14 juni

24

Stagedag

 

21 juni

25

Stagedag

(Her)toetsweek HR
LET OP: op maandag gaat stage door!

28 juni

26

Stagedag

(Her)toetsweek HR en afronden assessment
LET OP: op maandag gaat stage door!

5 juli

27

Stagedag

(Her)toetsweek HR en afronden assessment
LET OP: op maandag gaat stage door!

 

Programma niveau 2 (VPR)

Materiaal Niveau 2:

  1. Bijlage 1. Kijkwijzer formatieve toetsing ELDI voor WPB Deze moeten door de WPB voldoende zijn bevonden voordat het stagebezoek kan plaatsvinden.
    Kennisclips: 1.CAR model 2.Sleutelbegrippen 3.Lesfases directe instructiemodel 4.Niveaus van vragenstellen
  2. Bijlage 2. Summatieve beoordeling ELDI voor IO  - Corona versie
  3. Bijlage 3. CGI beoordelingsformulier (incl. portfolio) Addendum versie
  4. Bijlage 4. Kijkwijzer groepsdynamica (student)
  5. Bijlage 5. De leercyclus (in studentenhandleiding)
  6. Bijlage 6. Afkortingenlijst en verklarende woordenlijst (in studentenhandleiding)
  7. Bijlage 7. Verantwoording generieke kennisbasis (in studentenhandleiding)
  8. Bijlage 8. Lesvoorbereidingsformulier Directe Instructie 20-21 - Corona versie

 

Op woensdag 9 september is de kick-off in drie groepen gehouden via MS Teams door IO-C Nicolette Erkelens. (ErkeN@hr.nl) Heb je geen uitnodiging gekregen, neem dan even contact op.

De presentatie is bij een van de 3 groepen opgenomen in het speciale MS Teams kanaal voor niveau 2. Kan je hier nog niet bij? Neem dan even contact op.

Hier kan je de presentatie inzien die deze middag is gegeven door Nicolette Erkelens.

Hier de presentatie die is gegeven van de opleidingsscholen RPO VPR. (van Marieke Aantjes en Sjoerd Hoekstra)


 

Transferdagen; programma van 2020-2021

Hieronder het rooster van de transferdagen.

 

Blok 1

Datum

Lesweek

Activiteit

 

09-09

B1.2


Start stage op maandag 7-9

Kick-off Stagebegeleiding op woensdag 9-9

Studentenhandleiding werkplekleren niveau 2 doornemen:
- Handleiding en bijlagen (let op nieuwste versie 200902)
- Algemene informatie

14-09

B1.3

Stage

 

21-09

B1.4

Stage

 

30-09

B1.5


IO-C Bijeenkomst

Tussen 14.00-16.45 u: ONLINE begeleiding via MSTeams op 3 tijdstippen door Nicolette:

14.00-14.45 uur Galilei: Wellantcollege Anna Hoeve, Wellant Klaaswaal, Maerlant, Helinium, Ring van Putten, My College
15.00-15.45 uur Penta: Charles de Foucauld, Scala Rietvelden, Jacob van Liesveldt, Scala Molenwatering, Hoogvliet, Oude Maas, Rozenburg, Bahûrim
16.00-16.45 uur Zadkine: Zadkine Sportlaan 13&15, Zadkine Eikenlaan, Zadkine Hoogvliet

05-10

B1.6

Stage

 

12-10

B1.7

Roostervrije week HR

Stage in overleg met WPB/SO

19-10

 

Herfstvakantie

 

26-10

B1.8

Stage

 

02-11

B1.9

Stage

 

09-11

B1.10

Toetsweek blok 1

Stage in overleg WPB/SO

 

Blok 2

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

16-11

B2.1

Roostervrije week HR

Stage in overleg met WPB/SO

23-11

B2.2

Stage

 

30-11

B2.3

Stage

 

9-12

B2.4

Leraar 2.0 Bijeenkomst 1

9.00-12.00u IO begeleiding

12.30 – 16.00u 2 fysieke workshops (zie schema )

Thema: Communicatie

14-12

B2.5

Stage

 

21-12

 

Kerstvakantie

Geen bijeenkomst

28-12

 

Kerstvakantie

Geen bijeenkomst

4-1

B2.6

Stage

 

13-1

B2.7

Leraar 2.0 Bijeenkomst 2

9.00 – 12.00u: IO begeleiding

13.30-16.00u Workshops ONLINE

Thema: Wie ben je zelf?

18-1

B2.8

 

 

25-1

B2.9

Toetsweek blok 2

Geen stage,

1-2

B2.10

Hertoetsweek blok 1

In overleg WPB geen stage indien er hertoetsen zijn.

 

Blok 3

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

8-2

B3.1

Stage

 

15-2

B3.2

Stage

 

22-2

 

Voorjaarsvakantie

 

3-3

B3.3

Leraar 2.0 Bijeenkomst 3

9.00-12.00u: IO begeleiding

13.30-16.30u Workshops ONLINE

Thema: Wie is je leerling?

8-3

B3.4

Stage

 

15-3

B3.5

Stage

 

22-3

B3.6

Roostervrije week HR met excursies

Stage in overleg met WPB/SO

29-3

B3.7

Stage

 

5-4

B3.8

Stage

 

12-4

B3.9

Toetsweek

Geen stage

19-4

B3.10

Hertoetsweek;

In overleg WPB geen stage indien er hertoetsen zijn.

 

 

Blok 4

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

28-4

B4.1

Leraar 2.0 Bijeenkomst 4

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Professionele Identiteit

3-5

 

Meivakantie VO

Geen stage

10-5

 

Meivakantie VO

Geen stage

17-5

B4.2

Stage

 

24-5

B4.3

Stage

Maandag 2e Pinksterdag

2-6

B4.4

Leraar 2.0 Bijeenkomst 5

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Wie ben ik als leraar?

7-6

B4.5

Stage

 

14-6

B4.6

Leraar 2.0 Bijeenkomst 6

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Reflectie

21-6

B4.8

Toetsweek Blok 4

Geen stage.

28-6

B4.9

(Her)toetsweek Blok 4

Stage io met WPB/SO

5-7

B4.10

Hertoetsweek Gehele jaar

Stage io met WPB/SO

12-5

B4.11

Stage

 

 

Zomervakantie vo - ma 19 juli 2020 t/m vr 27 augustus 2020

Programma niveau 3 (VPR)

Open bestand Kick-off niv 3

Blok 1

 

Datum

Lesweek

Activiteit

 

09-09

B1.2


Start stage op maandag 7-9

Kick-off Stagebegeleiding op woensdag 9-9

Studentenhandleiding werkplekleren niveau 2 doornemen:
- Handleiding en bijlagen (let op nieuwste versie 200902)
- Algemene informatie

14-09

B1.3

Stage

 

21-09

B1.4

Stage

 

30-09

B1.5


IO-C Bijeenkomst


Tussen 9.00-12.00u: IO begeleiding via Teams op 3 tijdstippen. Informatie volgt nog.

05-10

B1.6

Stage

 

12-10

B1.7

Roostervrije week HR

Stage in overleg met WPB/SO

19-10

 

Herfstvakantie

 

26-10

B1.8

Stage

 

02-11

B1.9

Stage

 

09-11

B1.10

Toetsweek blok 1

Stage in overleg WPB/SO

 

Blok 2

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

16-11

B2.1

Roostervrije week HR

Stage in overleg met WPB/SO

23-11

B2.2

Stage

 

30-11

B2.3

Stage

 

9-12

B2.4

Leraar 2.0 Bijeenkomst 1

9.00-12.00u IO begeleiding

12.30 – 16.00u 2 workshops (zie schema )

Thema: Communicatie

14-12

B2.5

Stage

 

21-12

 

Kerstvakantie

Geen bijeenkomst

28-12

 

Kerstvakantie

Geen bijeenkomst

4-1

B2.6

Stage

 

13-1

B2.7

Leraar 2.0 Bijeenkomst 2

9.00 – 12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u Workshops

Thema: Wie ben je zelf?

18-1

B2.8

 

 

25-1

B2.9

Toetsweek blok 2

Geen stage,

1-2

B2.10

Hertoetsweek blok 1

In overleg WPB geen stage indien er hertoetsen zijn.

 

Blok 3

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

8-2

B3.1

Stage

 

15-2

B3.2

Stage

 

22-2

 

Voorjaarsvakantie

 

3-3

B3.3

Leraar 2.0 Bijeenkomst 3

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.00-16.30u Schoolbezoek

Thema: Wie is je leerling?

8-3

B3.4

Stage

 

15-3

B3.5

Stage

 

22-3

B3.6

Roostervrije week HR met excursies

Stage in overleg met WPB/SO

29-3

B3.7

Stage

 

5-4

B3.8

Stage

 

12-4

B3.9

Toetsweek

Geen stage

19-4

B3.10

Hertoetsweek;

In overleg WPB geen stage indien er hertoetsen zijn.

 

 

Blok 4

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

28-4

B4.1

Leraar 2.0 Bijeenkomst 4

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Professionele Identiteit

3-5

 

Meivakantie VO

Geen stage

10-5

 

Meivakantie VO

Geen stage

17-5

B4.2

Stage

 

24-5

B4.3

Stage

Maandag 2e Pinksterdag

2-6

B4.4

Leraar 2.0 Bijeenkomst 5

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Wie ben ik als leraar?

7-6

B4.5

Stage

 

14-6

B4.6

Leraar 2.0 Bijeenkomst 6

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Reflectie

21-6

B4.8

Toetsweek Blok 4

Geen stage.

28-6

B4.9

(Her)toetsweek Blok 4

Stage io met WPB/SO

5-7

B4.10

Hertoetsweek Gehele jaar

Stage io met WPB/SO

12-5

B4.11

Stage

 

 

Zomervakantie vo - ma 19 juli 2020 t/m vr 27 augustus 2020

Programma niveau 4 (VPR)

Open bestand Kick-off niv 4

Blok 1

 

Datum

Lesweek

Activiteit

 

09-09

B1.2


Start stage op maandag 7-9

Kick-off Stagebegeleiding op woensdag 9-9

Studentenhandleiding werkplekleren niveau 2 doornemen:
- Handleiding en bijlagen (let op nieuwste versie 200902)
- Algemene informatie

14-09

B1.3

Stage

 

21-09

B1.4

Stage

 

30-09

B1.5


IO-C Bijeenkomst


Tussen 9.00-12.00u: IO begeleiding via Teams op 3 tijdstippen. Informatie volgt nog.

05-10

B1.6

Stage

 

12-10

B1.7

Roostervrije week HR

Stage in overleg met WPB/SO

19-10

 

Herfstvakantie

 

26-10

B1.8

Stage

 

02-11

B1.9

Stage

 

09-11

B1.10

Toetsweek blok 1

Stage in overleg WPB/SO

 

Blok 2

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

16-11

B2.1

Roostervrije week HR

Stage in overleg met WPB/SO

23-11

B2.2

Stage

 

30-11

B2.3

Stage

 

9-12

B2.4

Leraar 2.0 Bijeenkomst 1

9.00-12.00u IO begeleiding

12.30 – 16.00u 2 workshops (zie schema )

Thema: Communicatie

14-12

B2.5

Stage

 

21-12

 

Kerstvakantie

Geen bijeenkomst

28-12

 

Kerstvakantie

Geen bijeenkomst

4-1

B2.6

Stage

 

13-1

B2.7

Leraar 2.0 Bijeenkomst 2

9.00 – 12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u Workshops

Thema: Wie ben je zelf?

18-1

B2.8

 

 

25-1

B2.9

Toetsweek blok 2

Geen stage,

1-2

B2.10

Hertoetsweek blok 1

In overleg WPB geen stage indien er hertoetsen zijn.

 

Blok 3

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

8-2

B3.1

Stage

 

15-2

B3.2

Stage

 

22-2

 

Voorjaarsvakantie

 

3-3

B3.3

Leraar 2.0 Bijeenkomst 3

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.00-16.30u Schoolbezoek

Thema: Wie is je leerling?

8-3

B3.4

Stage

 

15-3

B3.5

Stage

 

22-3

B3.6

Roostervrije week HR met excursies

Stage in overleg met WPB/SO

29-3

B3.7

Stage

 

5-4

B3.8

Stage

 

12-4

B3.9

Toetsweek

Geen stage

19-4

B3.10

Hertoetsweek;

In overleg WPB geen stage indien er hertoetsen zijn.

 

 

Blok 4

 

Datum

Lesweek

Activiteit

Bijzonderheden

28-4

B4.1

Leraar 2.0 Bijeenkomst 4

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Professionele Identiteit

3-5

 

Meivakantie VO

Geen stage

10-5

 

Meivakantie VO

Geen stage

17-5

B4.2

Stage

 

24-5

B4.3

Stage

Maandag 2e Pinksterdag

2-6

B4.4

Leraar 2.0 Bijeenkomst 5

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Wie ben ik als leraar?

7-6

B4.5

Stage

 

14-6

B4.6

Leraar 2.0 Bijeenkomst 6

9.00-12.00u: IO begeleiding

12.30-16.00u: Workshops

Thema: Reflectie

21-6

B4.8

Toetsweek Blok 4

Geen stage.

28-6

B4.9

(Her)toetsweek Blok 4

Stage io met WPB/SO

5-7

B4.10

Hertoetsweek Gehele jaar

Stage io met WPB/SO

12-5

B4.11

Stage

 

 

Zomervakantie vo - ma 19 juli 2020 t/m vr 27 augustus 2020

ZHZ (Zuid-Holland Zuid)

Clustercoördinatoren

Marianne Bijkerk (Mail Marianne, klik hier)

Clustercoördinator RPO Rijnmond Zuid-Holland Zuid (ZHZ)

RPO Rijnmond / Walburg College in Zwijndrecht


 

Simone Romijn (Mail Simone, klik hier)

Clustercoördinator RPO Rijnmond Zuid-Holland Zuid (ZHZ)

RPO Rijnmond / Willem de Zwijger college in Papendrecht


 

Schoolopleiders

 

Naam

School

Marianne Bijkerk

<Marianne.Bijkerk@ozhw.nl>

 

Walburg College Zwijndrecht

 

 

Sandra van den Berg

<s.berg@dalton-dordrecht.nl>

 

Dalton lyceum Dordrecht

locatie Kapteynweg

 

Driessen, E.L

<E.Driessen@dalton-dordrecht.nl>

 

Dalton lyceum Dordrecht

locatie Overkampweg

 

Hermien Broens

<h.broens@dalton-dordrecht.nl>

 

Dalton lyceum Dordrecht

locatie Vakcollege

 

Annemiek Brinkman

<A.Brinkman@wellant.nl>

 

Wellantcollege Dordrecht

vmbo en mavo

 

Pinar Rousian

<p.rousian@wdezwijger.nl>

 

Willem de Zwijger Papendrecht

locatie Papendrecht

 

Martine Westdorp

<M.Westdorp@rgomiddelharnis.nl>

Joost Slagboom

<slaj@rgomiddelharnis.nl>

Jessica Leijten

<leij@rgomiddelharnis.nl>

 

RGO Middelharnis

 

 

Erna Kafoe

<ekafoe@omniacollege.nl>

 

Omnia College
locatie Gorinchem

 

Vera de Groot

<Vera.Groot@ozhw.nl>

 

Gemini College Ridderkerk

 

 

Bart Geefshuijsen

<Bart.Geefshuijsen@ozhw.nl>

 

Dalton Lyceum Barendrecht

 

 

Petra de Mik

<Petra.de.Mik@ozhw.nl>

 

Gemini College Lekkerkerk

 

 

Focus Beroepsacademie

 

 

Everine van der Vliet <e.vandervliet@hoekschlyceum.nl>

 

Hoeksch Lyceum

 

Monique Campo

<M.Campo@actiefcollege.nl>

 

Actief College

 

 

Evelien Swint

<E.Swint@zadkine.nl>

 

Zadkine

 

 

 

 

Instituutsopleiders



Chantal van Ooijen (Mail Chantal, klik hier)

Instituutsopleider niveau 1

Ik ben Chantal van Ooijen en ben IO N1 voor de scholen in Oud Beijerland, Middelharnis, Barendrecht, Ridderkerk, Lekkerkerk en Zwijndrecht.

Jullie kunnen communiceren met mij via e-mail, Lancb@hr.nl  en via Teams IVL-IO RPO ZHZ N1


Ingrid Hemelaar (Mail Ingrid, klik hier)

Instituutsopleider niveau 1

Voortgezet Onderwijs:

Als leerlingen een gefundeerde mening kunnen geven over zaken die in de huidige maatschappij spelen, dan is mijn missie als docent maatschappij op het DevelsteinCollege meer dan geslaagd. Maar wat een roerige wereld vandaag de dag!  Waar te beginnen? De coronamaatschappij, de toenemende polarisatie vanwege de complottheorieën, het nepnieuws, de dood van Samuel Paty, de cartoons, de aankomende verkiezingen in maart, de rellende jongeren …. Met het huidige curriculum kom ik door al deze actualiteiten tijd te kort.

Bij het vak Loopbaanoriëntatie in de onder- en bovenbouw toon ik de leerlingen mijn cv: politie Rotterdam-Rijnmond, bureau HALT, jongerenwerker, docent/studiedecaan in de gevangenis, docent geschiedenis in het VO,  docent NT2 op de ISK en coördinator opleidingen bij de brandweer. Een ontwapende reactie van een leerling was: ‘U weet zeker op uw 55ste  nog niet wat u wilt worden? Maar het is wel duidelijk dat u als doel heeft, om individuen voor te bereiden op een kansrijke toekomst!’

Hogeschool Rotterdam:

In aansluiting hierop lijkt het me een welkome uitdaging om -naast mijn huidige werkzaamheden als docent maatschappijleer en CKV- als instituutopleider jonge docenten in spé de komende tijd te  begeleiden en verder wegwijs te maken in de werkzaamheden in het voortgezet onderwijs. Ondersteuning en coaching aanbieden aan eerstejaarsstudenten, zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen in hun kennis en vaardigheden vind ik leuk. Als ik een steentje kan bijdragen aan de persoonlijke groei van beginnende stagiaires, vind ik dat waardevol. Zo help ik de studenten van Hogeschool Rotterdam graag naar een veelbelovende toekomst in het onderwijs.


Robert Mol (Mail Robert, klik hier)

Instituutsopleider niveau 2

Na +- 10 jaar in het voortgezet onderwijs als docent Engels gewerkt te hebben werk ik nu als docent onderwijskunde op de Hogeschool Rotterdam. Voor RPO Rijnmond (cluster Zuid-Holland-Zuid) was ik vorig schooljaar instituutsopleider niveau 1 en dit schooljaar instituutsopleider niveau 2. In mijn vrije tijd maak en schrijf ik graag muziek en lees ik graag. Ik kijk ernaar uit om jullie te mogen begeleiden dit schooljaar!


Sandra van den Berg (Mail Sandra, klik hier)

Instituutsopleider niveau 2 en niveau 3


Anne Hazenberg (Mail Anne, klik hier)

Instituutsopleider niveau 3

Na twaalf jaar ervaring in het voortgezet onderwijs als leraar natuurkunde ben ik volledig overgestapt naar de Hogeschool Rotterdam. Aan de studenten van de HR geef ik natuurkunde, vakdidactiek en practicum. Daarnaast ben ik studieloopbaancoach van niveau 1 en instituutsopleider van niveau 3. Op woensdag ga ik elke week naar een andere middelbare school om studenten te begeleiden. Indien je tussendoor vragen hebt kun je mij bereiken per mail. Daarnaast is het ook mogelijk om je vragen in een digitaal face-to-face gesprek te stellen. Dit gesprek zal dan plaatsvinden via Teams. Hopelijk kan ik jullie helpen bij het succesvol afronden van stage niveau 3.


Heleen Lieve (Mail Heleen, klik hier)

Instituutsopleider niveau 4

Mijn naam is Heleen Lieve. Tot 2001 was ik werkzaam in het voortgezet onderwijs als lerares Nederlands, orthopedagoog en remedial teacher. Sinds 2005 werk ik bij de lerarenopleiding van Hogeschool Rotterdam. Ik ben verbonden aan het cluster Exact en hoor bij de BV-groep. Dit schooljaar zal ik als instituutsopleider de vierdejaars begeleiden naar hun assessment Startbekwaam.


Bart van Beek (mail Bart, klik hier)

Instituutsopleider MBO

AARGGG. Tot 2019 zwierf ik over de onderwijsoceanen en leerde ik kindertjes levenslessen terwijl ik hier en daar een dorpje plunderde. Ik werd echter ouder, rustiger en wijzer. Daarom meerde ik mijn schip aan in Rotterdam. Ook daar kon ik het onderwijzen niet laten. Ik praatte met piraten in wording over hoe je (digitaal) onderwijs vorm moet geven en natuurlijk over papegaaienverzorging. Af en toe roeide ik naar Zadkine om eens te kijken of de raddraaiers goed gekielhaald werden. Daar vind je me nu nog vaak als instituutsopleider. Ik leef volgens een simpel motto: leer en laat zien dat je leert. Daar help ik jou bij. AARGGG.


 

Programma niveau 1 (ZHZ)

Hierbij informatie over N1.

Je stage begint op 8 februari. Deze dag maak je kennis met je schoolopleider (SO) en je werkplekbegeleider (WPB). Ook volg je misschien al enkele (online) lessen.

Aan het einde van de lesdag, om 15:00u, is de officiële kick-off van je stage binnen het Samen Opleiden-traject van RPO Rijnmond. Je krijgt informatie over wat de opleidingsschool inhoudt, wat we voor je betekenen, wat we van jou verwachten en wie wie is. Een uitnodiging via Teams volgt.

Transferdagen Leraar 2.0

Van de 12 stagedagen in dit half jaar volg je 4 keer een zogeheten transferdag, door ons Leraar 2.0 genoemd. Deze dagen worden georganiseerd door RPO in samenwerking met je IO en/of SO en hebben tot doel de theorie te koppelen met de praktijk (vandaar de term transferdag). De thema’s zijn zo gekozen dat je je een breed beeld kunt vormen van wat het leraarschap inhoudt en een voorproefje krijgt van alle verschillende soorten onderwijs die onze regio rijk is. De inhoud komt ook terug in je CGI’s gedurende je hele opleiding.

Thema 1: Pedagogisch handelen

Op deze praktijkdag voer je opdrachten uit over adolescentiepsychologie met een klein groepje eigen leerlingen op je stageschool. Online introductie en uitleg opdrachten door IO.

Thema 2: Professioneel handelen

Deze dag leer je het verschil tussen leerlingen van het VMBO/HAVO/VWO/MBO en krijg je meer inzicht in de overige taken van het leraarschap.

Thema 3: Verschillende soorten onderwijs

Op deze dag loop je mee op een school met een bijzondere vorm van onderwijs. Denk dan aan praktijkonderwijs, groenonderwijs, Kunskapskolan, Dalton, ISK etc. Deze dag komt te vervallen omdat we vanwege corona geen andere scholen kunnen bezoeken.

Thema 4: Communicatie

Deze dag staat gedeeltelijk in het teken van communicatie. Als docent heb je met veel verschillende mensen in verschillende situaties te maken. Hoe spreek je een leerling aan? Een ouder? Je teamleider of directeur? Je IO is deze dag aanwezig en oefent het pitchen voor het CGI met je.

Planning N1 2020-2021

Datum

Week

Inhoud

Bijzonderheden

8 februari

6

Kennismaking met stageschool en kick-off RPO Rijnmond

15:00u kick-off via Teams

15 februari

7

Stagedag

 

22 februari

8

Voorjaarsvakantie

 

1 maart

9

Stagedag

 

8 maart

10

Stagedag

 

15 maart

11

Stagedag

 

22 maart

12

Stagedag

Roostervrije week HR

29 maart

13

Leraar 2.0

Thema: Pedagogisch handelen*

5 april

14

2e paasdag

 

12 april

15

Stagedag

Toetsweek HR
*Deadline eindopdracht Pedagogisch handelen

19 april

16

Leraar 2.0

Thema: Professioneel handelen

26 april

17

Meivakantie
VPR: stagedag

 

3 mei

18

Meivakantie

 

10 mei

19

Stagedag
VPR: meivakantie

 

17 mei

20

Stagedag

Was leraar 2.0 vervalt

24 mei

21

2e pinksterdag

 

31 mei

22

Stagedag tot 14.00

Leraar 2.0 vanaf 14.00

Thema: Communicatie vanaf 14.00

7 juni

23

Stagedag

 

14 juni

24

Stagedag

 

21 juni

25

Stagedag

(Her)toetsweek HR
LET OP: op maandag gaat stage door!

28 juni

26

Stagedag

(Her)toetsweek HR en afronden assessment
LET OP: op maandag gaat stage door!

5 juli

27

Stagedag

(Her)toetsweek HR en afronden assessment
LET OP: op maandag gaat stage door!

 

Programma niveau 2 (ZHZ)

Laat je werkplekbegeleider alvast weten dat je op onderstaande data niet aanwezig zal zijn op je stage. Het betreft de 'Leraar 2.0 transferdagen'.

  • Woensdag 7 oktober (Enkel met de IO 's middags!)
  • Woensdag 25 november - Transferdag 1, Communicatie
  • Woensdag 20 januari vanwege de lockdown verzet naar 13 januari - Transferdag 2, Wie ben je zelf?
  • Woensdag 10 maart - Transferdag 3, Wie is je leerling? vanwege de lockdown heeft deze dag een andere invulling. We hebben om 15.00-15.30 een studenten meeting onderwerpen; verloop van de stage en leraar 2.0. Dit gaat via Teams.
  • Woensdag 7 april - Transferdag 4, Professionele identiteit
  • Woensdag 2 juni - Transferdag 5, Wie ben ik als leraar? tijdstip 14.00
  • Woensdag 9 juni - Transferdag 6, Reflectie, vanwege corona doen we de afsluiting woensdag 2 juni

  • Van 09.00 uur - 12.00 uur ben je met je instituutsopleider aan het werk.
  • 's middags volg je workshops die georganiseerd zijn door RPO Rijnmond.

Op elke transferdag (behalve de kick-off en 7 oktober) ben je heel de dag aanwezig/beschikbaar.

Bekijk in onderstaand Microsoft Word-document het uitgebreidere schema.

Vragen? Benader Robert of Sandra.

Open bestand Bijeenkomsten niveau 2 - RPO Rijnmond ZHZ 2020-2021.xlsx

Programma niveau 3 (ZHZ)

Laat je werkplekbegeleider alvast weten dat je op onderstaande data niet aanwezig zal zijn op je stage. Het betreft de 'Leraar 2.0 transferdagen'.

  • Woensdag 7 oktober (Enkel met de IO, geen workshops)
  • Woensdag 25 november - Transferdag 1, Communicatie
  • Woensdag 20 januari vanwege de lockdown verzet naar 13 januari - Transferdag 2, Wie ben je zelf?
  • Woensdag 10 maart - Transferdag 3, Wie is je leerling? vanwege de lockdown heeft deze dag een andere invulling. We hebben om 15.45-16.15 een studenten meeting onderwerpen; verloop van de stage en vacaturebeleid. Dit gaat via Teams.
  • Woensdag 7 april - Transferdag 4, Professionele identiteit
  • Woensdag 2 juni - Transferdag 5, Wie ben ik als leraar? tijdstip 14.00
  • Woensdag 9 juni - Transferdag 6, Reflectie, vanwege corona doen we de afsluiting woensdag 2 juni

  • Van 09.00 uur - 12.00 uur ben je met je instituutsopleider aan het werk.
  • 's middags volg je workshops die georganiseerd zijn door RPO Rijnmond.

Op elke transferdag (behalve de kick-off en 7 oktober) ben je heel de dag aanwezig/beschikbaar.

Bekijk in onderstaand Microsoft Word-document het uitgebreidere schema.

Vragen? Benader Anne of Sandra.

Open bestand Bijeenkomsten niveau 3 - RPO Rijnmond ZHZ 2020-2021.docx

Programma niveau 4 (ZHZ)

Laat je werkplekbegeleider alvast weten dat je op onderstaande data niet aanwezig zal zijn op je stage. Het betreft de 'Leraar 2.0 transferdagen'.

  • Woensdag 7 oktober (Enkel met de IO, geen workshops)
  • Woensdag 25 november - Transferdag 1, Communicatie
  • Woensdag 20 januari vanwege de lockdown verzet naar 13 januari - Transferdag 2, Wie ben je zelf?
  • Woensdag 10 maart - Transferdag 3, Wie is je leerling? vanwege de lockdown heeft deze dag een andere invulling. We hebben om 16.30-17.00 een studenten meeting onderwerpen; verloop van de stage, afstuderen en eventuele sollicitatie richting een baan. Dit gaat via Teams.
  • Woensdag 7 april - Transferdag 4, Professionele identiteit
  • Woensdag 19 mei - Transferdag 5, Wie ben ik als leraar?
  • Woensdag 9 juni - Transferdag 6, Reflectie

  • Van 09.00 uur - 12.00 uur ben je met je instituutsopleider aan het werk.
  • 's middags volg je workshops die georganiseerd zijn door RPO Rijnmond.

Op elke transferdag (behalve de kick-off en 7 oktober) ben je heel de dag aanwezig/beschikbaar.

Bekijk in onderstaand Microsoft Excel-document het uitgebreidere schema.

Vragen? Benader Heleen.

Open bestand Bijeenkomsten niveau 4 - RPO Rijnmond ZHZ 2020-2021.docx

Stagehandleidingen

Stagehandleidingen

Hier vinden jullie de stagehandleidingen. Je moet hiervoor wel inloggen met je Hogeschool Rotterdam gegevens. Onderstaande knop werkt niet voor schoolopleiders en werkplekbegeleiders.

Klik hier voor de stagehandleidingen.

Alle stagehandleidingen zijn compleet en definitief.


Beste schoolopleiders en werkplekbegeleiders,

Jullie kunnen deze documenten vinden op een andere website, waarvoor je niet hoeft in te loggen:

https://www.hogeschoolrotterdam.nl/samenwerking/instituten/Instituut-voor-lerarenopleidingen/samenwerken/


 

Contact

Contact

Heb je vragen over je stage? Vraag deze dan bij voorkeur eerst aan je instituutsopleider van de Hogeschool Rotterdam.

Wil je een vraag stellen aan RPO Rijnmond? Neem dan contact op met de clustercoördinatoren.

NWN (Nieuwe Waterweg Noord): Diederik van Dalen en/of Gerben Lodder.

VPR (Voorne-Putten Rozenburg): Marieke Aantjes en/of Sjoerd Hoekstra.

ZHZ (Zuid-Holland Zuid): Marianne Bijkerk en/of Simone Romijn.


 

Website

De officiële website van RPO Rijnmond is https://rpo-rijnmond.nl/

Staan er fouten op deze wikiwijs pagina? Laat het dan direct weten aan R.L.Mol@hr.nl.

  • Het arrangement RPO Rijnmond - Programmaboekje 2020 - 2021 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    RPO Rijnmond
    Laatst gewijzigd
    2022-09-07 12:33:56
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    RPO Rijnmond - Programmaboekje 2020 - 2021
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten