Elk talent telt

Inleiding

GEZOCHT: teamplayers!

Het team van het Informatiepunt Onderwijs & Talentontwikkeling is op zoek naar creatieve, analytische en praktische geesten. Waarom? Omdat wij vinden dat elk talent telt en we dat graag willen stimuleren.

Hoe zou het onderwijs eruit zien als jij je eigen onderwijs mag ontwerpen? Stel je eens voor dat jij het voor het zeggen hebt wat je leert op school. Dat jij mag bepalen hoe dit wordt gedaan. Wat zou je dan willen leren? En hoe zou je dat doen? 

In deze wedstrijd ontwerp je samen met je team de ideale schoolmiddag, waarin doelen en onderwerpen uitgewerkt worden die jullie belangrijk vinden. Je wordt uitgedaagd tijdens het werken aan de wedstrijd jouw talenten en kwaliteiten samen met je team in te zetten. Hoe de middag er uitziet en voor wie? Dat bepalen jullie ook zelf. Dus:

Ontwerp een inspirerende themamiddag, met uiteenlopende activiteiten, voor een doelgroep naar keuze.

Wat is de bedoeling?

Wat is de bedoeling?

  • Je vormt een team, waarmee je samen aan de opdrachten gaat werken. 
  • Als je elkaar beter wilt leren kennen en zicht wilt krijgen op eigen en elkaars talenten en kwaliteiten voer je de keuzeopdracht 'Teamanalyse' uit.
  • Je ontwerpt een inspirerende themamiddag vol activiteiten, waarmee je onder andere hogere orde denkvaardigheden ontwikkelt.
  • Je werkt doelgericht volgens een zelfgemaakt plan, waarin de taken zijn verdeeld en waaraan iedereen een bijdrage levert.
  • Je maakt een digitale promotie voor je themamiddag, waarin je in woord en beeld duidelijk de inhoud van de themamiddag aanbeveelt.
  • Als je met meerdere teams meedoet, presenteer je je themamiddag aan elkaar en kies je samen welke promotie je als school instuurt.
  • Uiterlijk maandag 12 december 2016 lever je de promotie digitaal in bij de jury.

Ben je er klaar voor? Ga dan aan de slag.

Heel veel succes!

Wat heb je nodig?

Benodigdheden:

  • internet
  • computer/ laptop
  • gespreksplaten (placemats) die bij de opdrachten zijn opgenomen:
    • 'Wat is jouw denkprofiel?'
    • ‘Doelgericht je talenten verder ontwikkelen’
  • werk- en hulpbladen die bij de opdrachten zijn opgenomen

 

Teamanalyse (keuze)

Keuzeopdracht: 'Elkaars kwaliteiten leren kennen en samenwerken' (± 1 uur)

Als je gaat samenwerken, is het handig dat je weet wat ieders sterke en minder sterke kanten zijn. Je kunt hier dan beter gebruik van maken en elkaar hierin ook aanvullen voor een beter resultaat. Een manier om naar kwaliteiten te kijken, is door te verkennen wat de verschillende denkvoorkeuren zijn.

Volgens professor Sternberg hebben mensen verschillende voorkeuren en dat zal bij het uitvoeren van een opdracht dus ook tot verschillende resultaten leiden. Sternberg onderscheidt 3 (denk)vaardigheden die je verder kunt ontwikkelen:

  • analytisch denken     
  • creatief denken         
  • praktisch denken       

Om succesvol te zijn, heb je volgens Sternberg de analytische, creatieve en praktische denkvaardigheden allemaal nodig.

Bekijk onderstaande animatievideo waarin de 'Succesvolle intelligentie' theorie van Sternberg wordt uitgelegd:

Denkvaardigheden (Sternberg)

Wat is jouw denkprofiel?

E-learning module
'Ontdek wat jouw denkprofiel is'
Ontdek wat jouw denkprofiel is

Leer over denkvoorkeuren en ontdek jouw denkprofiel met de e-learning module ‘Wat is jouw denkprofiel' (ca. 15 minuten).

Aan het eind van de module kun je je gegevens opslaan in een pdf.
Doe dit en print de pdf met je gegevens uit.

 

Ga naar de e-learning module

(en sta pop-ups toe als hierom gevraagd wordt)

 

 

Placemat (gespreksplaat)
'Ontwikkel jouw denktalenten'

  TIP
 

Er is een placemat (gespreksplaat) over denkvaardigheden die ook te downloaden is. Als je de informatie over denkprofielen nog eens wilt nalezen, hang deze placemat dan bijvoorbeeld op in je klas.

 

 

Wat is jullie teamprofiel?

Werkblad 'Denkvoorkeuren in ons team'

Hoe is de verdeling van de denkvoorkeuren in jouw groepje? Vul daarvoor samen het werkblad 'Denkvoorkeuren in ons team' in (2 pagina's).

  • Gebruik de pdf met jouw eigen denkprofiel
     
  • Kruis op het werkblad de 18 door jou gekozen activiteiten uit de e-learning module aan in de kolom onder je naam
     
  • Bepaal daarna jullie teamprofiel en maak hiervan een analyse

Open bestand Werkblad - Denkvoorkeuren in ons team

Open bestand Werkblad - Denkvoorkeuren in ons team (pdf)

Wedstrijdopdracht

Ontwerp een inspirerende themamiddag, met uiteenlopende activiteiten, voor een doelgroep naar keuze.

Stel je voor: jij mag, voor een zelfgekozen doelgroep,  één middag lang bepalen wat er gebeurt, wat er wordt geleerd, waar aan wordt gewerkt!  Hoe ziet zo'n middag er uit? Waar kies je voor? Maak gebruik van de menuonderdelen om de wedstrijdopdracht te begrijpen en goed uit te kunnen voeren. Hieronder lees je beschrijvingen bij de menu-onderdelen.

Hoewel je zoveel mogelijk de vrije hand hebt zijn er wel een aantal randvoorwaarden waaraan je themamiddag moet voldoen. Deze voorwaarden zijn overzichtelijk beschreven in de Criteria voor succes. Lees deze goed door, voordat je aan de opdracht begint.

 

Daarnaast vind je in het menu bij de wedstrijdopdracht een Sjabloon themamiddag'. Gebruik dit sjabloon om  je middag in te beschrijven, of gebruik het ter inspiratie en bedenk je eigen ontwerp. Neem in elk geval het sjabloon met elkaar door, dan heb je goed zicht op hoe een themamiddag ontwerp er uit kan zien.

Wanneer de themamiddag is ontworpen volgt het onderdeel: 'Promotie themamiddag maken' De wedstrijdjury zal jouw themamiddag beoordelen op basis van deze promotie. Je stuurt dus ook alleen je promotie in. Hiermee bedoelen we het filmpje of de folder of het stripverhaal of welke vorm van promotie je ook maar hebt gekozen om in woord en beeld uit te drukken wat de inhoud van je themamiddag is. Een goede promotie is dus essentieel om verder te komen in deze wedstrijd. 

 

Kijk in het menu bij wedstrijdinformatie en vind hier een handig overzicht van de algemene wedstrijdinfo. Zo lees je hier onder andere informatie over het vervolgtraject.

 

In het menu vind je ook een onderdeel keuzeopdrachten. Deze opdrachten hebben als doel jou te helpen bij het ontwerpen van de themamiddag. Neem alle opdrachten door, ook als je er voor kiest de opdrachten niet uit te voeren.

Criteria voor succes

Bekijk met elkaar de eisen waar de themamiddag aan moet voldoen. Dit zijn de criteria waar de jury op zal letten. Let goed op dat je themamiddag en je promotie echt aan alle criteria voor succes voldoet. Het zou zonde zijn wanneer je de volgende ronde mist omdat er een onderdeeltje ontbreekt.

Onderstaand formulier kun je ook gebruiken voor je eigen evaluatie. Of gebruik het wanneer meerdere teams een themamiddag hebben ontworpen en jullie moeten kiezen welke promotie van welke themamiddag zal worden ingezonden. 

Wedstrijdopdracht: Criteria voor succes.

Sjabloon themamiddag

Hieronder kun je een sjabloon voor je themamiddag downloaden. Het bevat alle elementen die je themamiddag moet hebben. Dit geeft je een goed idee wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een inspirerende themamiddag. Kijk in elk geval het bestand door en let er op dat je alle elementen beschreven in het sjabloon, meeneemt in je eigen themamiddag ontwerp.

Download het Sjabloon.doc als je de activiteitontwerpen wilt typen of het Sjabloon.pdf bestand indien je het sjabloon wilt afdrukken.

Promotie themamiddag

Wanneer je alles hebt verzonnen en voorbereid voor de themamiddag ben je klaar om een pakkende promotie te verzinnen. Het is de bedoeling dat je de middag aanprijst en mogelijke deelnemers, en uiteraard ook de wedstrijdjury, nieuwsgierig maakt naar de inhoud van de middag. Daarnaast moet de promotie een duidelijk en volledig beeld geven van wat er tijdens de themamiddag staat te gebeuren.

Maak de promotie niet langer dan twee A4'tjes of maximaal drie minuten audiovisueel materiaal en zorg er tot slot voor dat in de promotie duidelijk wordt waarom er voor het thema is gekozen en waarom dit op de gekozen wijze is uitgewerkt. 

Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning bij de uitvoering van deze opdracht dan kun je gebruik maken van het stappenplan. Download het stappenplan.doc als je wilt typen. Print het stappenplan.pdf bestand als je liever schrijft.

 

Wedstrijdinformatie

  • Wikiwijs arrangement: Via  http://maken.wikiwijs.nl/85501/Elk_talent_telt vind je alle opdrachten van deze wedstrijd in een wikiwijs arrangement bij elkaar. Dat is handig, want zo heb je overal waar je een internetverbinding hebt toegang tot alle opdrachten, filmpjes en andere hulpmiddelen van de wedstrijd.
  • Digitaal inleveren: Je promotie voor je themamiddag lever je digitaal in. Deze promotie bestaat uit maximaal twee pagina's (A4) of maximaal 3 minuten in geval van geluids- of beeldopnames.
  • Eén inzending per school/ plusgroep: Als je met meerdere teams aan de wedstrijd opdracht werkt, presenteer je promotie dan aan elkaar en kies samen welke promotie je als school/ plusgroep instuurt. Maak hierbij gebruik van de ‘criteria voor succes’ die zijn aangegeven bij de wedstrijdopdracht.
  • Vervolgtraject: Op donderdag 22 december 2016 wordt bekend gemaakt welke teams doorgaan naar de finaleronde en gaan deelnemen aan de finalemiddag in maart 2017.
  • Finaleronde: Begin januari krijgen de geselecteerde teams de eindopdracht en feedback van de jury per mail toegestuurd. In de eindopdracht wordt onder meer aan je gevraagd om een paar onderdelen van je teammiddag uit te voeren. Je hebt dan nog zo'n twee maanden de tijd om de eindopdracht af te ronden. Uiterlijk maandag 13 maart 2017 lever je de bestanden behorend bij de eindopdracht digitaal in via talentstimuleren@slo.nl. De finalemiddag vindt daarna plaats. Zodra de datum daarvan vastligt, word je daarover geïnformeerd.
  • Prijzen: Er zijn verschillende zelf samen te stellen spel- en leermaterialenpakketten ter waarde van €250,- te winnen. Voor de overall winnaar is er een waardebon van  €500,- beschikbaar, voor een educatief dagje uit met het team.

 

Keuze-opdrachten

Bekijk het overzicht van de keuzeopdrachten en bepaal welke opdrachten voor jullie een relevante bijdrage kunnen leveren aan jullie eindresultaat. Het is aan te raden alle opdrachten wel even met elkaar door te nemen. Zo voorkom je dat je dingen over het hoofd ziet.

Via de linkermenu's bij het onderdeel Keuze-opdrachten kun je alle opdrachten bekijken.

Doelgroep en thema kiezen

Voor wie ga jij een themamiddag ontwerpen? Je publiek bepaalt namelijk voor een deel de keuze van het thema van de middag. Niet alle thema's zijn geschikt voor alle doelgroepen.

Download de activiteiten 'doelgroep kiezen' en 'Thema kiezen' of bekijk ze hieronder.

Activiteit: Doelgroep kiezen.

Activiteit: Thema kiezen.

Denkvaardigheden verkennen

Wat zijn 'hogere orde denkvaardigheden'?

In de criteria voor succes staat dat bij minimaal 1 activiteit het aanspreken en ontwikkelen van de hogere orde denkvaardigheden het doel moet zijn. Dat klinkt mooi, maar dan moet je wel weten wat dat zijn... hogere orde denkvaardigheden.Bekijk het filmpje en klik op de link naar 'De Taxonomie van Bloom.

De Taxonomie van Bloom - talentstimuleren.nl

 

Hogere Orde Denkvaardigheden

Download de activiteit of bekijk hem hieronder online. De bij de activiteit behorende antwoorden staan op de tweede bladzijde in de download.

Activiteit: Hogere orde denkvaardigheden verkennen

 

 

 

 

 

 

 

 

Kader voor ontwikkeling verkennen

Het kader voor ontwikkeling beschrijft doelen en vaardigheden die je kunt ontwikkelen. Gesteld wordt dat dit vaardigheden zijn waar je als mens je hele leven gebruik van kunt maken. Wanneer je vaardig bent in alle in het kader opgenomen onderdelen dan kun je in bijna elke situatie, flexibel functioneren.

Klik op de afbeelding hiernaast en scroll in de PDF die opent naar de mindmap. Print je het bestand liever uit dan is dit natuurlijk ook goed.

Opdracht: Bekijk de mindmap. Neem met elkaar de acht takken door. Bespreek samen: waar ben je al goed in? Welke vaardigheden wil jij verder ontwikkelen?

 

Uitdagende activiteiten bedenken

Welke activiteiten bedenk je nu bij het thema. Wat wil je dat er gebeurt? Waar wordt aan gewerkt? Welke doelen wil je bereiken? Hoe weet je nu of de activiteiten uitdagend zijn?

Het 'Sjabloon themamiddag' maakt goed duidelijk wat je bij elke activiteit moet beschrijven... maar hier krijg je handige tips waar je aan kunt denken bij het verzinnen van activiteiten bij je thema.

Activiteit: Uitdagende activiteiten bedenken

 

 

 

Doelen en criteria voor succes benoemen

Welke activiteiten je ook bedenkt, er zit altijd een doel achter. Soms zelf meerdere doelen. Het is zinvol te bedenken met welk doel je een activiteit uitvoert. Zo kun je nagaan of je nog wel op de goede weg zit en of je nog wel doelgericht bezig bent.

Doelen kunnen erg uiteenlopen. 'Plezier hebben' kan een doel zijn. Of 'Bij de top 10 beste van de wereld horen' Beide doelen kunnen gaan over een potje tennis. Maar duidelijk is dat de een de match op een heel andere manier beleeft dan de ander. 

Aan welke doelen wil jij dat er wordt gewerkt tijdens de themamiddag? Welke vaardigheden ga jij verder ontwikkelen? Of misschien hebben jullie alle activiteiten voor de themamiddag wel al bedacht en vraag je je nu af wat er precies bedoeld wordt met 'doelen' en 'criteria voor succes'.

Activiteit: Doelen bij een activiteit bedenken

Benodigdheden: 'Doelenkaartjes - Kader voor ontwikkeling'

Activiteit:

  • Maak 8 stapeltjes van de doelenkaartjes – bij elke vaardigheid een stapel met bijbehorende doelen.
  • Lees met elkaar de activiteit door. Ga alle 8 vaardigheden na. Bedenk samen: ‘wordt er in deze activiteit aan deze vaardigheid gewerkt?’ Leg de stapeltjes van de vaardigheden waarvan het antwoord ‘Ja’ is apart.
    • Bevat je activiteit geen één van de acht vaardigheden uit het kader? Wat zegt dit over de activiteit? Is de opdracht aan te passen zodat er wel vaardigheden uit het kader aangesproken worden?
  • Neem nu per vaardigheid de doelenkaartjes door. Lees je een doel waaraan je werkt bij de activiteit? Dan leg je dat kaartje apart. Ga zo alle doelenkaartjes langs.
  • Bekijk nu alle doelenkaartjes die overblijven. Hoeveel zijn dit er? Welke doelen zijn het belangrijkst?
  • Zorg er voor dat bij elke activiteit toch wel tenminste drie doelen worden geformuleerd. Maar… pas op… met meer dan zes doelen wordt het nogal onduidelijk. Kies dan echt de belangrijkste doelen of pas de activiteit aan en maak deze iets minder omvattend.
  • Volg deze stappen bij alle verzonnen activiteiten.

Activiteit: Activiteiten bij doelen bedenken

Benodigdheden: Doelenkaartjes - Placemat Kader voor Ontwikkeling

Activiteit:

  • Bekijk met elkaar de mindmap bij het Kader van ontwikkeling. Bepaal samen aan welke takken van de mindmap gewerkt gaat worden in de te verzinnen activiteit. Maak het jezelf niet te moeilijk... kies zeker niet meer dan drie takken.
  • Pak de doelenkaartjes er bij en lees de doelen bij de gekozen vaardigheden.
  • Laat je door de doelen inspireren en vraag je af 'welke activiteit kan ik verzinnen, die past binnen het thema, waarbij er aan deze doelen gewerkt wordt? Tip! Bekijk ook de keuzeopdracht 'uitdagende activiteiten bedenken'.

 

Activiteit: Doelen ombuigen tot 'criteria voor succes'

Zodra je de doelen bij een activiteit hebt beschreven dan is het niet lastig daar 'Criteria voor succes' van te maken.

Bij een doel stel je dat 'iets' bereikt moet worden. Een criterium voor succes (CvS) is dan dat dit 'iets' is bereikt. Dat je het doel hebt gehaald. Vaak geef je bij criteria voor succes ook minimale en maximale waarden aan. Kijk maar eens naar de criteria voor succes van deze wedstrijd. Eigenlijk kun je daar aan precies zien welke doelen er met de wedstrijd worden nagestreefd...

Voorbeelden:

Doel: Ik herken overeenkomsten en verschillen  -  CvS: Deelnemer heeft minimaal 3 overeenkomsten en 4 verschillen herkent.

Doel: Ik onderbouw mijn mening met argumenten - Cvs: Deelnemer onderbouwde mening met minimaal 3 argumenten

Doel: Ik maak gebruik van een breed scala aan bronnen - CvS: Deelnemer heeft in totaal minimaal 8 bronnen geraadpleegd waarvan minimaal 3 niet digitale bronnen.

Activiteit:

  • Neem weer de doelenkaartjes en leg ze op een stapel.
  • Om de beurt neemt iemand een doelenkaartje van de stapel. Eerst probeert die persoon zelf een criterium voor succes te bedenken bij het getrokken doel. Lukt dit niet dan helpt de rest van de groep.
  • Ga zo minimaal twaalf kaartjes door - hoe meer je oefent, hoe vaardiger je wordt ;-)

 

Reflecteren op proces & product

Ga samen terugkijken op wat jullie hebben bereikt en vier waar jullie trots op zijn. Dit terugkijken wordt ook wel reflecteren genoemd. Hierbij denk je bewust na over je eigen werk en hoe dat tot stand is gekomen. Je weet wat sterke punten en verbeterpunten van je aanpak en product zijn. Uit feedback haal je informatie voor toekomstig leren.

Het is goed om te leren van je ervaringen en na afloop van een activiteit nog eens terug te kijken en te bedenken welke lessen je hebt geleerd.

Kom met je team bij elkaar voor een reflectiegesprek en probeer met elkaar de volgende zinnen af te maken:

  • Waar ik tijdens dit project erg blij van werd, was …
  • Nieuwe dingen die ik heb geleerd zijn …
  • Heb je vooral bijgedragen door analytisch te werken, creatief bij te dragen en/ of praktisch te handelen? Ik heb vooral…
  • Kwaliteiten die ik bij mijn teamleden heb gezien zijn …
  • Sterke punten van onze aanpak zijn …
  • Verbeterpunten van onze aanpak zijn …
  • Het eindresultaat vind ik …
  • Wat ik ook nog kwijt wil is …

Uit meerdere teams 1 inzending selecteren

Gebruik de Criteria voor succes om met elkaar tot de beste inzending te komen. Hierdoner lees je hoe je de selectie zou kunnen laten plaatsvinden:

  • Elk team krijgt vier kleuren stickers.
  • Elk onderdeel van de Criteria voor succes krijgt een kleur (overeenkomstig met de kleuren van de stickers.)
  • Alle teams 'promoten' hun themamiddag. Ze laten hun folder of filmpje of reclameboodschap of toneelstukje of powerpoint ... kortom, hun promotie zien aan elkaar.
  • Vervolgens bedenkt elk team aan welke teams ze stickers gaan uitdelen. Wie geef je de sticker voor 'de beste inhoud' en wie was er wel erg creatief en verdient daar een sticker voor? Let op! Je mag maximaal 2 stickers aan hetzelfde team toekennen!
  • Als alle teams de stickers hebben uitgedeeld is het een kwestie van kijken welk team de meeste stickers heeft ontvangen. Liggen de aantallen nu dicht bij elkaar dan bespreek je met elkaar welke promotie waarschijnlijk de meeste kans zal hebben bij de jury.

Succes met het selecteren van jullie inzending!

 

Eindpresentatie

Voer je themamiddag uit en presenteer deze!

In deze ronde gaan jullie je je themamiddag verbeteren en uitvoeren. Over de uitgevoerde themamiddag ga je een presentatie van 5-10 minuten voorbereiden. Of deze presentatie uit een PowerPointpresentatie, filmpje, poster en/of iets anders bestaat, mogen jullie zelf bepalen. Tevens maken jullie een filmverslag van 2 minuten waarin aan de orde komt, hoe jullie terugkijken op jullie aanpak van de opdrachten, wat jullie met de feedback hebben gedaan en wat jullie van de opdrachten vonden. Zet jullie kwaliteiten dus in voor het verbeteren en uitvoeren van jullie themamiddag en jullie presentatie daarvan!

Actiepunten

  • Gebruik de feedback van anderen, zoals leraren en leerlingen, om je themamiddag te verbeteren.
  • Bereid met je team een presentatie voor van 5-10 minuten. Maak hiervoor gebruik van de 'criteria voor succes' die horen bij de eindpresentatie.
  • Maak een filmverslag over jullie proces van maximaal 2 minuten waarin de volgende vragen aan bod komen:
    • Hoe hebben jullie de opdrachten aangepakt?
    • Hoe hebben jullie de feedback verwerkt?
    • Wat vinden jullie van de opdrachten?
  • Lever voor de 2e deadline het volgende in:
    • De presentatie en/of een beschrijving van wat je met de presentatie gaat doen.
    • Het filmverslag waarin jullie terugkijken op het proces.
  • Neem op de dag van de presentatie alle benodigdheden mee.

 

  TIP

Bij de inspiratiebronnen vind je tips en vragen die je kunnen helpen om je themamiddag verder uit te werken en te verbeteren.

Criteria voor succes

Open bestand Criteria voor succes .pdf

Inspiratiebronnen

Ontdek wat jouw denkprofiel is
Interactieve e-learning module met uitleg over denkvoorkeuren. Door middel van vragen en opdrachten breng je je eigen denkprofiel in kaart. Het resultaat wordt (voorzien van grafieken en een overzicht van ingevulde antwoorden) opgeslagen in een pdf-bestand. De resultaten kun je vervolgens bespreken.

Placemat 'Wat is jouw denkprofiel?'
Download de placemat met mindmap en uitleg. Ontdek in gesprek met elkaar wat je denkvoorkeuren zijn.

Open bestand Richtlijnen voor creatief denken (powerpoint-voorstelling)

Open bestand Tips en vragen voor feedback om themamiddag te verbeteren.pdf