Beroependoedagen 2017

Beroependoedagen 2017

Een ezel stoot zich in 't gemeen niet 2x aan dezelfde steen....

Matthijs Ruhe heeft de BDD van vorig jaar geëvalueerd voor de opleiding Teelt en Techniek. Hij geeft een aantal tips die elk eiland kunnen inspireren!

 

Beroepen Doe Dagen, Hardenberg

Evaluatie en aandachtspunten voor 2016:

* Het is een goed bezocht evenement, waar leerlingen uit de wijde omtrek naar toe komen. Veel verschillende sectoren worden er vertegenwoordigd. En elke van deze sectoren pakt groots uit om zichzelf van de best mogelijke kant te laten zien.

* Doordat leerlingen vanuit veel verschillende richtingen het bezoeken, en er ook veel verschillende scholen staan; denk ik dat het nodig is dat wij er ook met de Teelt en Techniek opleiding goed vertegenwoordigd zijn. Het gros van de ouders die op de ouderavond langs komen hebben geen flauw benul wat plantenteelt inhoudt, en ook voor de reputatie bij de leerlingen zou het heel goed zijn wanneer wij ons daar presenteren.

* Het presenteren moet uitgebreid en zorgvuldig worden gedaan. De automonteur opleidingen zetten er een vrachtwagen, twee auto’s en een auto blok neer. Willen wij naast al deze opleidingen niet in het niets willen vallen, dan moeten ook wij goed uitpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

o Voor de boomteelt, een mobiel gotensysteem waarin bomen worden geteeld;

o Voor de glasteelt en techniek een moderne machine. Eerst volgende keer zou bijvoorbeeld de oppotmachine kunnen worden gebruikt, maar in de toekomst moet er toch echt worden gekeken naar een machine als een moderne verspeen machine, waarin duidelijk de hoogwaardige techniek waarmee wij in de tuinbouw werken naar voren komt. Dit vergt echter wel goede contacten en/of een investering

* De workshops zouden dan kunnen bestaan uit een rondleiding bij de machines en een meetopdracht (licht, temperatuur, ec)

* Bijna alle opleidingen geven een presentje mee. Dit hoeft in ons geval niet een zelf ingepoot plantje te zijn, maar een gesponsord plantje wat zij aan het eind van de workshop mee krijgen zou het goed doen. Ook bij de ouderavond werkt het heel goed om bosjes gerbera’s uit te delen, met stickers of kaartjes van de groene welle er aan. Afgelopen ouderavond keken veel mensen hier naar om.

Algemeen

Neem 2 minuten de tijd...

Het doel van de BeroepenDOEdagen is DOEN. Vmbo-ers van Noord Oost Nederland DOEN mee met 3 verschillende workshops die georganiseerd worden door diverse ROC’s in de regio. Zij promoten het beroep, niet de opleiding. Zie ook de interne memo aan het MT

De workshops vinden plaats op zogenaamde eilanden, dat zijn stands die door de opleiding zelf worden aangekleed en bemenst.

Zorg er daarom voor de alle bezoekende leerlingen iets te DOEN hebben tijdens de workshops!

 

 

 

 

 

Contactpersonen

Per opleiding is er een vakdocent die als contactpersoon optreedt (zie ‘Wie doet welk eiland’) Hij/zij zorgt dat de workshops op het eiland goed verlopen, en dat er per dagdeel gewisseld wordt in de bezetting. De vakdocent delegeert de uitvoering van de workshops naar studenten en/of naar collega’s.

 

Inzet studenten

Per dagdeel worden per workshop 1 of 2 studenten ingezet. De inzet van deze studenten moet tijdig overlegd worden met lesgevende docenten i.v.m. bijvoorbeeld de planning van toetsen.

Coördinatie

Voor GroeneWelle ligt de coördinatie bij Mariëlle Boerman (aanspreekpunt voor Zwolle) en Hannie Kwant (aanspreekpunt voor locatie Hardenberg). Zij communiceren met de organisatie van de BDD.

Ook lichten zij docenten in en delegeren de uitvoering van de workshops naar de vakdocenten.

De teamleiding zorgt dat de docenten de gelegenheid hebben om mee te werken aan de BDD, er kunnen mogelijk lessen uitvallen.

De bestellingen voor de diverse eilanden worden verzameld door Hannie Kwant en doorgestuurd naar de organisatie van de BDD. Er kan bij de centrale organisatie materiaal besteld worden maar om de kosten te drukken wordt dringend geadviseerd zo veel mogelijk alles zelf mee te nemen. Op alle eilanden is drinken aanwezig, consumptiebonnen worden niet verstrekt.

Vanuit Zwolle kan vervoer van spullen geregeld worden in overleg met Jan Vulkers.

Alle medewerkers dragen een T-shirt van GroeneWelle. Deze zijn aanwezig op het eiland.

In het schema 'Wie doet welk eiland' staat hoe groot het eiland is, welke opleidingen zich daar presenteren en wie de contactpersoon is. De contactpersoon van een eiland is een vakdocent die persoonlijk door Hannie of Mariëlle is gevraagd. Hij/zij is verantwoordelijk voor de opbouw van het eiland, de workshop, een schema van deelnemende studenten en het opruimen na afloop.

Draaiboeken

Er zijn 2 verschillende draaiboeken:

1. voor de  organisatie voor en na het evenement

2. Voor de contactpersonen (vakdocenten) en deelnemende studenten tijdens het evenement. Een voorbeeld hiervan is het draaiboek van het eiland Dier en Zorg van de BDD 2015. Van elk eiland zijn draaiboeken beschikbaar van de vorige BDD, je kunt die lenen bij Hannie Kwant, evenals plattegronden en activiteiten van de vorige BDD. Het is handig om een draaiboek per eiland op te stellen met behulp van dit format.

 

 

Workshops

 

  • De workshops duren 30 minuten per eiland.

    Het is de bedoeling dat elke bezoekende vmbo-er een opdracht krijgt zodat hij/zij kennismaakt met het vak, door iets te DOEN dat met het vak te maken heeft.

    De aankleding van de eilanden gebeurt door de opleiding zelf. Een vakdocent is contactpersoon en coördineert de workshops. Hij/zij maakt een schema van de studenten die per dagdeel worden ingezet. Ook zorgt de vakdocent ervoor dat de afwezigheid van deze studenten van te voren bekend is bij de teamleiders.

  • Inhoud

  • De workshop moet bestaan uit een activiteit. vmbo-ers moeten iets DOEN! Bezoekende leerlingen doen allemaal mee aan deze activiteit. De activiteit laat een bepaald aspect zien dat past bij het beroep.

  • Wanneer per eiland meerdere opleidingen zich presenteren, wordt in onderling overleg een caroussel opgezet van verschillende activiteiten die samen 30 minuten duren.

  • Begeleiding van de deelnemende vmbo-ers. Noteer op de door de centrale organisatie uitgedeelde lijsten of alle leerlingen die zich hebben opgegeven ook aanwezig zijn.

Bemensingsschema

Praktische informatie

Budget

Achtergrondinformatie

  • Het arrangement Beroependoedagen 2017 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Hannie Kwant Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-11-28 13:51:45
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    op 6 en 7 december 2017
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Neem 2 minuten de tijd...
    https://www.youtube.com/watch?v=I4V2rctGX_o
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.