BIMvironment - Jaar 1 (Built Environment) Hanzehogeschool Groningen

BIMvironment - Jaar 1 (Built Environment) Hanzehogeschool Groningen

1.00.0_Introductie SOFE Digitaal

1.00.1_Welkom bij BimVironment

Was het nog niet zo lang geleden volledig voldoende op basis van een handmatige schets op basis van een tekenwerk onderlegger op een bepaalde moment een CAD tekening aan te kunnen maken is de bouwindustrie nu in versnelt tempo bezig volledig anders met analoge en digitale om te gaan. Parametrische modellen die door informatie en Data aangemaakt, verbeterd en onderhouden worden zijn geen toekomstmusiek meer - ze zijn inmiddels deel van de huidige markt en vooral de basis voor het toekomstige werk van de studenten vandaag.

De Digitalisering is inmiddels de ruggegraat van alle informatie die een student maakt voor alle vakken in je opleiding en natuurlijk ook later in het werkveld. Of je dit alleen maakt of in een groepje, wij leren je digitaal te werken zodat wat jij maakt niet alleen voor jou handig is maar ook bruikbaar is voor je docenten en werkgroepen. We leren je integrale data te maken, daarom zul je ook merken dat we bepaalde software niet gebruiken en andere juist weer wel. We leren je werken met o.a. Autocad, Revit, Dynamo, Rhino, Grasshopper en stappen zelf ook richting een programmeertaal zoals Python.
 

BIMvironment is opgezet door Kees Huising en Boris Baehre.
 

 

 

1.00.2_Van stappen en lagen na objecten en bouwdelen

De waarschijnlijk grootste verandering in digitale technieken binnen de bouwindustrie is eigenlijk de verschuiving van het werken met stappen en lagen naar het werken met objecten en bouwdelen.

Terwijl de introductie van CAD in de jaren 80 vooral gericht was op het verbeteren van 2D-technieken, vragen de recente ontwikkelingen een volledig andere benadering.

In plaats van het denken in lagen en niveaus, worden de nieuwe methodieken nu gebaseerd op objecten en bouwdelen. Het draait niet langer om het tekenen van punten, lijnen en vlakken naar leesbare tekeningen, maar om het digitaal samenstellen van gebouwen op basis van hun bouwdelen in 3D modellen. Deze modellen bieden de kans om integrale informatie aan deze bouwdelen voor hergebruik te koppelen.

Wat deze bouwdelen verder erg interessant maakt, is dat ze niet alleen relevant zijn tijdens het ontwerp- of constructiefase, maar ook voor latere fasen van het gebouw kunnen worden overgedragen. Onderhoud, renovatie en recycling maken gebruik van informatie die aan deze bouwdelen is gekoppeld en voegen nieuwe gegevens toe. De digitale bouwdelen blijven zelfs na de sloop van het gebouw bestaan en vormen een wardevolle basis voor nieuwe projecten.

 

1.00.3_BIM (Bouw Informatie Model)

De methode die bij het denken in objecten past, staat bekend als BIM (Bouw Informatie Model). Hoewel de markt aanvankelijk terughoudend was, wordt steeds duidelijker dat er in de nabije toekomst geen ontkomen meer aan is. Sinds 2018 omarmen we deze ontwikkeling door de integratie ervan in het digitale onderwijs bij SOFE.

BIM is een werkmethode waarmee je integraal en in samenwerking met anderen leert werken. Vanuit de vakgebieden Bouwkunde, Civiele Techniek en Ruimtelijke Ordening bieden we op deze website een solide digitale basis die je in staat stelt om in al je vakken binnen de opleiding te gebruiken. Binnen het kader van PVD (Persoonlijke Vaardigheden Digitaal) krijg je gedurende het hele jaar digitale oefeningen en opdrachten voor de kiezen. Ons doel is, dat je daarmee stap voor stap in toenemend mate in in staat bent om digitale taken uit te voeren in al je andere vakken zoals je theorie vakken en het project.

 

 

In de grafiek is te zien hoe digitalisering zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld en welke richting het waarschijnlijk opgaat. In de praktijk zul je echter merken dat nog niet alle bedrijven in de sector volledig zijn overgestapt naar digitale methoden, en dit zal een belangrijke uitdaging zijn die in de toekomst op jullie schouders rust.

Binnen het vak Persoonlijke Vaardigheden Digitaal (PVD) bieden we een stapsgewijze benadering van de BIM-methodiek. Deze methodiek vereist een aanzienlijk andere aanpak dan traditionele werkwijzen en vergt enige tijd en geduld om goed te kunnen toepassen. We zijn er echter van overtuigd dat het de moeite waard is en staan klaar om je te begeleiden op deze ontdekkingsreis.

Dat we niet de enigen zijn die deze inschatting maken over de toekomst in de bouwsector, kun je zien in het onderstaande filmpje van de Rijksoverheid:

 

 

1.00.4_Van fases naar LOD

BIM en digitaal werken vereisen inderdaad een andere aanpak als het gaat om het uitwerkingsniveau van je werk. Je moet beslissen of je iets op een globaal niveau wilt uitwerken of juist tot in de kleinste details wilt gaan.

Traditioneel gezien hanteren we binnen het lagen-denken de volgende niveaus voor de uitwerking van een project:

  • SO, Schetsontwerp
  • DO, Definitief ontwerp
  • TO, Technisch ontwerp
  • BE, Bestek
  • WE/UT, Werktekeningen voor uitvoering

In het BIM-proces verwijzen we echter niet meer naar deze niveaus, maar naar de complexiteit van je model. We denken niet langer in lagen, maar in objecten. Dit betekent dat je de mate van detail en complexiteit van elk object in je digitale model kunt aanpassen aan de specifieke behoeften van het project, zonder gebonden te zijn aan vaste traditionele niveaus zoals in het verleden. Hierdoor kun je flexibeler en efficiënter werken in een digitale omgeving.

 

LEVEL OF DEVELOPMENT:

 

 

 

 

 

 

 

 

De toename van BIM-projecten, inclusief bijbehorende BIM-protocollen, heeft geleid tot de introductie van het Level of Development (LOD)-principe.

Er zijn vijf LOD-schalen die helpen bij het bepalen van consistente verwachtingen gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw, van planning en ontwerp tot bouw en uiteindelijke ingebruikname. LOD 100 tot 300 zijn gerelateerd aan de traditionele werkwijze en bijbehorende leveringen, terwijl LOD 400 en 500 zich richten op gedetailleerde informatie voor het BIM-proces. Hier is een beknopte uitleg van de verschillende LOD-gradaties:

  1. LOD-100: Eerste Analyse Een LOD 100-model bestaat voornamelijk uit een massastudie of een schetsontwerp (SO). Op basis van deze geometrie analyseren we gegevens zoals volume, oppervlakte en kosten.

  2. LOD-200: Schematisch Ontwerp Een LOD 200-model komt overeen met een schematisch ontwerp. Hier worden algemene systemen, hoeveelheden, grootte, vorm, locatie en oriëntatie in grote lijnen aan het model toegevoegd of uit het model gegenereerd. LOD 200-modellen zijn geschikt voor de analyse van de algemene prestaties van het ontwerp en de uiteindelijke doelstellingen.

  3. LOD-300: Controle van Constructie Een LOD 300-model is uitgewerkt tot het niveau van traditionele bouwdocumenten en werktekeningen. De contouren en materiaalkeuze zijn vastgelegd. Dit maakt LOD 300-modellen zeer geschikt voor constructiecontrole via coördinatie, clashdetectie en Model Checks. Ook is in deze fase 4D-planning mogelijk, evenals fotorealistische visualisaties. LOD 300-modellen bevatten ook BIM-elementcodering, zoals NL-SFB, enzovoort.

  4. LOD-400: Voordelen van Verrijking LOD 400 is het niveau waarop het model wordt verrijkt met gedetailleerde informatie van toeleveranciers en fabrikanten.

  5. LOD-500: De Werkelijkheid LOD 500 is het hoogste niveau en staat voor een As-Build-model, oftewel een model zoals het daadwerkelijk is gebouwd. Alle gebouwelementen bevatten de werkelijke specificaties. Het model fungeert als centrale database voor informatie over het gebouw en is ideaal voor het opzetten van onderhoudsschema's voor operationele systemen, bijvoorbeeld.

Deze LOD-schalen bieden een gestructureerde benadering om de mate van gedetailleerdheid en informatie in BIM-modellen te beoordelen en te communiceren tijdens alle fasen van een bouwproject.

Maar wat moeten jullie als studenten hiermee?

Normaal gesproken vragen we jullie als studenten in de eerste tot en met de derde jaar om werk in te dienen op LOD 300 niveau.

Hieronder vind je het basisontwerp op LOD 300 voor een standaardwoning: een plattegrond, een doorsnede en een gevel. Deze presentatie in 2D wordt traditioneel beschouwd als besteksniveau, maar in de digitale context noemen we dit LOD 300. Je kunt de checklistvoorbeelden (PDF) downloaden en gebruiken als hulpmiddel bij het samenstellen van je project. Op die manier kun je altijd controleren of je tekeningen voldoende gedetailleerd zijn en de benodigde informatie bevatten.

 

 

Plattegrond Maatvoering

Maatvoering doorsnede

Maatvoering gevels

1.01.0_PVD(igitaal) Sem01

PVD houdt zich bezig met het ontwikkelen van jouw persoonlijke vaardigheden op het gebied van je 'Digital Skills'. Maar wat betekent dat eigenlijk en wat maakt het zo bijzonder?

Je zou jezelf natuurlijk kunnen afvragen: 'Ben ik niet al de hele dag actief bezig met digitale zaken en ben ik daardoor niet automatisch digitaal vaardig?'

Om hier meer gedetailleerd inzicht in te krijgen, gaan we aan het begin van PVD terug naar enkele analoge en digitale basisprincipes. Sommige van deze punten kunnen voor sommigen al bekend zijn, terwijl ze voor anderen wellicht volledig nieuw zijn. Maar wees gerust en wees niet ongeduldig. We gaan jullie express snel in het diepe gooien en er komen genoeg nieuwe dingen op je af.

1.01.1_Het kloppende hart van PVD

Het kloppend hart van PVD(igitaal) virtueel:

De ontwikkelingen in de digitale wereld zijn aanzienlijk versneld, en het wordt steeds uitdagender om onderwijs scripties en boeken actueel te houden. Bovendien is de behoefte aan snelle en doeltreffende communicatie met een groot aantal studenten voor updates steeds groter geworden. Daarom hebben wij voor een open en vrij toegankelijk platform, dat voor iedereen met de juiste link bereikbaar is, gekozen. Er zijn meerdere platforms die hiervoor geschikt zouden kunnen zijn, maar we hebben besloten om Wikiwijs als ons belangrijkste toegangspunt voor les- en studiemateriaal te gebruiken.

We nodigen jullie hiermee van harte uit wat rond te 'snuffelen' en al te kijken wat er zo alles in de te vinden is. We begrijpen de omgeving als levend en in ontwikkeling - dus wees niet verrassd, als er soms dingen bijkomen of worden afgehaald. Zoals eerder aangegeven - de digitale ontwikkelingen zijn snel. ;)

Het kloppend hart van PVD(igitaal) fysiek:

Natuurlijk hebben we naast onze digitale omgeving ook een fysieke locatie waar we ook analoog bezig zijn en waar jullie ons ook persoonlijk kunnen ontmoeten. Het Lab is ons kantoor en is gevestigd binnen de Hanze, in het Dorenveste-gebouw op Zernikeplein 11 (ZP11), kamer B1.34.

 

 

We beschikken over een aantal leuke tools die we graag inzetten voor onderwijs en onderzoek, en we nodigen jullie van harte uit om hier samen mee aan de slag te gaan.
Naast lasercutters, 3D-printers en VR/AR-brillen maken we ook gebruik van pointclouds, rovers en drones. Bovendien maakt een 6-assige robotarm deel uit van ons onderwijsprogramma binnen het domein van technische engineering (BE).

Kom gerust langs om te kijken wat we doen en maak een afspraak.

Een ander mogelijkheid zijn natuurlijk de PVD inloop momenten op Woensdagen in de ochtend.

 

1.01.2_PVD Overzicht

PVD Overzicht Semester 01:

week 1.1 (36)    Introductie PV

week 1.2  (37)   Overzicht tools (Pixelbased, Vectorbased, Infobased) & Bootcamp

week 1.3  (38)   Lijnen, teksten, vlakken en maatvoering in Kader (instap Revit 2D)

week 1.4  (39)  Logo, je eigen kamer in kader (Revit 2D) & Oefenopdracht 01

week 1.5 geen les PVD

week 1.6 (41)  Masssing basics

week /1.7   geen les PVD

week 1.8 (43)   Omgeving Zernike

week 1.9  (44)   geen les PVD

week 1.10 (45) Opzet woonhuis (fundering, vloeren, wanden, dak) & Oefenopdracht 02

week 1.11 (46)  geen les PVD

week 2.1   (47) Woonhuis verder brengen (binnenwanden, openingen, kozijnen, deuren)

week 2.2  / 2.3   geen les PVD

week 2.4   (50) Woonhuis verder uitwerken ( trap, uitbouw, omgeving, masses)

week 2.5   (51)  Woonhuis views (aanzichten, doorsnedes, 3D views, data)

week 2.6     (2) Woonhuis afronden / opmaak (annotatie, sheets, presentatie, printen)

week 2.7     (3)  Inlevering Eindopdracht Sem 01 op Dinsdag, 14.01.2025, 8:30.

week 2.8     (4) Beoordeling opdracht

week 2.9     (5) Bekendmaking resultaten

week 2.10   (6) Herkansing Opdracht Sem 01 (zodra nodig)

1.01.3_Eindopdracht PVD_01

1.01.4_DigiLab Promotie film

1.02.0_Bootcamp Digitaal

Om een goed beeld te krijgen van ieders individuele digitale vaardigheden, hebben we een overzichtelijke presentatie samengesteld. We zullen deze punten tijdens het eerste werkcollege met jullie doornemen maar verwachten in aansluit dat jullie eventuele vragen of tekortkomingen zelfstandig aanpakken.

Het verloop van Persoonlijke Vaardigheden Digitaal (PVD) zal soepeler verlopen wanneer jullie bekend zijn met de digitale basisprincipes die in deze presentatie worden besproken.

1.03.0_Hardware tips

In dit hoofdstuk vind je tips en instructies voor dagelijks gebruik van je computer. Het is ook belangrijk om te weten welke laptop geschikt is voor de opleiding bij SOFE, met name in de context van BE (Bouwtechnische Engineering).

Zorg ervoor dat je alle onderwerpen in dit hoofdstuk grondig bekijkt voordat je begint met het installeren van BE-software. Controleer eerst of het besturingssysteem (OS) correct werkt en geen problemen vertoont. Verwijder eventuele extra antivirussoftware volledig. Uit ervaring blijkt dat de ingebouwde Windows Defender-antivirus momenteel een uitstekende bescherming biedt.

Daarnaast gaan we ervan uit dat jullie enkele basisgereedschappen op je computer hebt geïnstalleerd, zoals een Zip-programma, een PDF-lezer en -schrijver, een mediaspeler en een schermopnamesoftware. We zullen hieronder (in Wikiwijs) aanbevelingen doen voor deze tools en uitleggen hoe je ze kosteloos kunt verkrijgen.

1.03.1_PC/Laptop keuze

 

We begrijpen dat de aanschaf van een hoogwaardige laptop kosten met zich meebrengt en dat dit een weloverwogen beslissing is. Maar omdat je laptop moet kunnen voldoen aan de softwarevereisten die we binnen de Built Environment-opleiding gebruiken, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je laptop geschikt is voor de komende 4 jaar en geen frustraties zal veroorzaken.

In de onderstaande video vind je een korte uitleg over het aanschaffen van een laptop die past bij de BE-opleiding.

 

PC/Laptop keuze

Tenslotte:

Bij de aanschaf van een PC of Laptop let op de volgende specificaties:

- Processor (CPU):

Intel I5 of AMD Ryzen 5, beter mag maar kost meer.

- Werkgeheugen (RAM):

Minimaal 16 GB maar meer kan ook geen kwaad.

-Harde schijf (HDD):

SSD type met tenminste 500 GB (maar 1 of zelfs 2 TB zijn ook niet gek)

-Videokaart (GPU):

Separate type met min 4GB video memory en capabiliteit voor DirectX 11 & Shader Model 5

GeForce RTX series vanaf type 2050 of hoger

Radeon RX series vanaf type 5700 op hoger

-Windows 10 of 11 besturings systeem
64bit versie in de PRO versie (!).
Update van de HOME versie na de PRO versie kan als student voor vrij via: www.surfspot.nl

 

Helaas geen Macbook Air of Pro!
Je kunt op de nieuwe Apple/Macbooks sinds 2020 helaas geen 'Bootcamp' meer draaien waardoor je geen volledig zelfstandig Windows systeem meer kan installeren. Parallels of andere VM-ware met Windows op je Macbook zijn stand 2023 helaas niet voldoende om de bij SOFE benodigde BE software te kunnen gebruiken.

 

1.03.2_PC/Laptop gebruik - Do's en Don'ts

Windows Defender, Firewall en Virus beschermings software

Wat moet je vaak doen om software te kunnen installeren?
Wat kan je doen als je PC te traag is geworden na verloop van tijd?

Antwoord:

Ook was het vroeger (toen Kees en ik nog jong waren) anders -
uit ervaring verwijder je in 2023 als eerste stap overbodige/extra virussoftware volledig van je pc.

In de onderstaande video kun je zien hoe je overbodige virus software verwijderd, hoe je slim met je PC omgaat, en hoe je (bij problemen) tijdelijk je 'Firewall' en 'Windows Defender' kunt uitzetten.

 

PC beheer en voorbereiding installatie BE software

 

Verborgen mappen en bestanden in de windows verkenner zichtbaar maken

Bij de installatie van veel programma's word er 'verborgen' data op je C:/ schijf geplaatst.
Zo is er b.v.d de map C:/AppData standaard in Windows niet zichtbaar.
Voor Revit zijn en antaal handige bibliotheken in deze soort verborgen mappen geplaatst.

Wil je bijvoorbeeld bij een staalprofiel wat je niet in standaard Revit zit of wat ook niet in de template staat dan staat fat gewoon in een verborgen bibliotheek (library) op je harde schijf.

Om deze library zichtbaar te krijgen moet je dit eerst instellen voor je windows verkenner.
Extra tip: Verder is het bij deze stap ook aan te raden de extenties van de bestanden zichtbaar te maken.

In de onderstaande instructie zie je hoe je dit moet doen:.

 

Verborgen mappen in de windows verkenner

1.04.0_Software tips

Software die vaak wordt gebruikt in BE omgevingen kan worden onderverdeeld in vier categorieën:

  1. Hulpmiddelen / digitale tools:
    Hieronder vallen b.v.d. pakkers, printer drivers, schermopnamesoftware of mediaspelers.

  2. Pixelgebaseerde software:
    Dit omvat schetsprogramma's, fotobewerkingssoftware, scanprogramma's en dergelijke.

  3. Vectorgebaseerde software:
    Deze categorie omvat lay-out-, ontwerp- en CAD-tekensoftware.

  4. Data-gebaseerde software:
    Hierbij horen calculatiesoftware, database editors en programmeeromgevingen.

Binnen SOFE zullen we ons richten op een aantal producten binnen deze categorieën, gezien de grote verscheidenheid aan beschikbare software. Het kan zijn dat een bepaald product waarin je geïnteresseerd bent of dat je al gewend bent, niet in ons aanbod zit.
We willen echter benadrukken dat als je eenmaal de basisprincipes van deze categorieën begrijpt, je met gemak zelfstandig en snel andere software onder de knie kunt krijgen. Verder kan je ook software die je al succesvol in privé- of zakelijke context gebruikt, uiteraard blijven gebruiken.

We vragen om jullie begrip dat we binnen ons onderwijs qua onderhoud en begeleiding keuzes moeten maken - keuzes die na ons inschatting weloverwogen en marfktconform zijn.

Verder zetten we de focus op software die als freeware or shareware voor studenten voor vrij te downloaden en officieel te gebruiken is.

Let-op: De tijden waar je trots op mocht zijn een ,hack, van bepaalde software aan te praat te hebben zijn voorbij. In de tijd waar je eigenlijk van elke leverancier een studenten versie kan krijgen (soms is het aan te raden er even aardig te vragen) gaan we geen ,hacks, en illegaal gedownload en/of gebruikte software in het onderwijs bij SOFE meer accepteren.

Om tijd en werk te besparen raden we aan al voor begin van de opleiding aan de volgende Softwareop basis van een Windows 64bit Pro versie op jullie machines te installeren:

- Microsoft Office (Inclusief Word, Excel, Powerpoint en Outlook)

- Adobe PDF Reader

- Optioneel raden we het Adobe paket (inclusief bvd Acrobat, Photoshop, InDesign) wel aan, maar ons is bewust dat het helaas niet voor vrij te verkrijgen is.

- Zip Programma om bestanden te kunnen pakken en ontpakken

- Screen shot programma om een opname van je beeldscherm te kunnen maken.

- Media Player om bvd foto's en filmpjes af te kunnen spelen.

 

De Microsoft software (bvd Windows en het Office paket) is als Hanze student voor vrij of heel goedkoop bij Surfspot (link zie boven) te krijgen.

De Autodesk software die wij gebruiken is voor vrij te downloaden door middel van een studenten licentie. Let-op dat je hier altijd eerlijk en betrouwbaar de regels van de leveracier volgt - we kunnen helaas niets meer voor je doen als je door slecht gedragen van de aanbieder wordt geschorst.

 

 

1.04.1_Zip programma en PDF-writer installeren

Bij bijna alles wat je digitaal doet moet je bestanden inpakken/uitpakken en moet je vaak onafhankelijk PDF's van je bestanden kunnen maken. Zoude je nog geen werkende software hiervoor hebben raaden we aan de volgende 2 tools op je machine te zetten.

 

7-zip:

7-Zip is een gratis compressie programma die bestanden kan inpakken en uitpakken in bijna elk formaat. Ga naar de officiele site.  https://www.7-zip.org/ download en installeer zoals op de onderstaande afbeelding:

 

Cute PDF-writer:

Met een virtueel PDF printer of  PDF writer kan je van alle bestanden een PDF aannmaken.
We raaden aan de gratis applicatie Cute-PDF te gebruiken.
Cute PDF vind je bij deze link: https://www.cutepdf.com/index.htm

Maar let-op:
Ga niet naar sites als softtonic etc. Gebruik alleen de officiele site zoals in de bovenstaande link en download en installeer de Cute PDF writer:

 

 

1.04.2_Microsoft Office installeren

Installeer Microsoft Office! Via je school email adres heb je gratis toegang tot een Microsoft 365 account. Dit betekent dat je alle Office programma's kunt installeren op je PC! Doe dat ook.

 

 

Als student en medewerker van de Hanzehogeschool Groningen kun je gratis de laatste versie van Microsoft Office downloaden op maximaal vijf apparaten. Je kunt Office downloaden via portal.office.com. Log hier in met je inloggegevens van Hanzehogeschool.

 

We raaden aan de volgende Office programma's te installeren:

-Word

-Excel

-Powerpoint

-Outlook (een programma om je e-mails (ook meerdere accounts te beheren)

-Teams (een programma om binnen de opleiding bij Teams afspraken deel te kunnen nemen) 

-Onedrive (handige opslagruimte voor je digitale bestanden (gekoppelt aan je Hanze toegang) met de mogeljkheid om je bestanden of mappen met medestudenten of docenten te delen).

 

 

1.04.3_Adobe Software installeren

Je hebt voor het openen en lezen van PDF bestanden in ieder geval minimaal van Adobe de

PDF-reader nodig. Onder deze link vind je de instructies om de vrije versie te downloaden en te installeren:

https://helpx.adobe.com/nl/acrobat/kb/install-reader-dc-windows.html

 

Helaas is andere (soms erg handige) Adobe software zoals Photoshop ook voor studenten niet meer vrij te verkrijgen. Voor de meeste software van Adobe zijn er ook vrije alternativen zoals GIMP op het internet te vinden - soms moet je er een beetje rondkijken of bij medestudenten gaan kijken. 

We kunnen het Adobe paket uit boven staande reden niet meer verwachten maar wie de investering wel wil doen kan de voledige Adobe Creative Cloud (inclusief Premiere en After Effects) voor €11,00 per maand (met korting via http://surfspot.nl) aanschaffen. We raden dan wel een de engelse versie te kopen.
 

1.04.4_Surfspot

Surfspot:

Bij http://surfspot.nl kun je naast een grote hoeveelheid diverse software ook korting krijgen op hardware. Wacht met de aanschaf van software en hardware via surfspot.nl totdat je inloggegevens voor de website Hanze.nl en mail hebt ontvangen. Met die inloggegevens kun je je aanmelden bij surfspot.nl. Eenmaal ingelogd kun je bij surfspot.nl rondkijken wat met korting voor jullie als Hanze studenten verkrijbaar is.

 

 

1.05.0_Autodesk software

1.05.1_Autodesk account, licentie en software

Autodesk is een bedrijf die wereldwijd bekende BE software ontwikkelt en aanbiedt.
Software zoals Autocad, Revit, Civil 3d en Navisworks worden van hun voor studenten en docenten gratis ter installatie via een Student licentie aangeboden. We gaan in het eerste jaar vooral met Autocad en Revit bezig!

Om aan Autodesk software te verkrijgen is een account aan te maken:

Typ in 'Google' autodesk student (zie afbeelding)

 

Let-op: Ga naar www.autodesk.com en NIET naar autodesk.nl !

Je kunt op deze pagina alle software van Autodesk als student downloaden.

Maak een eigen acount aan.

Scroll op de site helemaal naar beneden en klik op Students en educators.

 

Vervolgens zit je op de educatie site van Autodesk. Je hebt nu 2 opties, of je klikt rechtboven op login of je klikt op get starded.

Je hebt nog geen account dus maak je een nieuwe aan. Je moet hier je gegevens invullen en ook aangeven op welke school je zit. Gebruikje schoolmail (HANZE) als accountnaam. Dit mag geen hotmail/Gmail e.d. zijn. Let op bij school vul je in Hanzehogeschool Groningen (deze naam wordt door Autodesk herkent)

Als je een account hebt aangemaakt krijg je een mail met de melding om deze te activeren. Tevens moet je een document van de Hanzehogeschool  toevoegen die bewijst dat je op de Hanzehogeschool zit.

Let op:
De hanzehogeschool moet je bij de vraag naar wat voor 'institution type' je op zit als University aangeven. Geen High-school dus (dat is voortgezet onderwijs). Als je dit doet zal de Hanzehogeschool niet onder je account gevonden worden.

Dit document kun je maken door de voor- en achterkant van je studentenkaart te scannen en dit als pdf bij de registratie te uploaden. Het maken van een scan van je kaart kun je eenvoudig met je telefoon doen door bijvoorbeeld Genius-scan te gebruiken op je telefoon. Deze gratis app maakt direct een pdf van je scan. Ander optie is het maken van een pdf print vanuit Osiris. Op Osiris kun je onder je gegevens vinden dat je bent ingeschreven op de Hanze bij onze opleiding. Dit is ook voldoende voor Autodesk.

Als je dit gedaan hebt kun je  autodesk programma's gaan downloaden.

 

Je kunt nu ook op elke willekeurig pagina van Autodesk rechtsboven in de pagina inloggen en je gevens en bijbehorende programmapakket bekijken.

Let-op: Ook laten de opnames soms iets oudere versies zien - we werken dit studiejaar met Autocad 2022 en met Revit 2024!  Helaas kunnen we ivm het ondersteuen van 200 studenten geen andere versies accepteren.

Nog even iets:  Voor het installeren eerst goed kijken naar de instructie in het vorige hoofdstuk PC tips (je moet namelijk vaak je firewall tijdelijk uitzetten).

In de onderstaande Video kun je stap voor stap zien hoe je een Autodesk account aanmaakt:

   

Autodesk account aanmaken

1.05.2_Autocad2022 en Revit2024 installeren

AutoCAD en Revit zijn populaire softwaretoepassingen die worden gebruikt voor computerondersteund ontwerpen, 2D tekenen en 3D modelleren (Computer-Aided Design, CAD) in de contecxt van BE.

AutoCAD wordt gebruikt door bouwkundige,  ingenieurs, ontwerpers en andere professionals om een breed scala aan ontwerpen te maken, variërend van gebouwplattegronden, technische tekeningen, elektrische schema's, tot complexe 3D-modellen van mechanische componenten en meer. Het biedt diverse functies en tools om het ontwerpproces te vergemakkelijken en is in staat om gedetailleerde en nauwkeurige technische tekeningen te produceren die in verschillende industrieën worden gebruikt. Autocad focussed in de BE weled vooral op het aanmaken, bewerken en uitwisslen van digitale 2D informatie.

 

REVIT is een Building Information Modeling (BIM) software die wordt gebruikt voor het ontwerpen, plannen en beheren van bouwprojecten. Het stelt bouwkundige, ingenieurs en bouwprofessionals in staat om 3D-modellen te maken, samen te werken en gegevens te delen voor efficiëntere en nauwkeurigere constructie en beheer van gebouwen.

 

Wat is het verband tussen AutoCAD en REVIT (BIM)?
Om BIM informatie aan te kunnen maen hebben we vaak onderlegers of basis informatie nodig die in de tijd voor BIM is aangemaak. Bestanden uit deze tijd zijn vaak in de Autocad formaten zoals DXF of DWG aangemaak. Om deze bestanden voor import na een BIM omgeving voor te bereiden moeten we er soms nog echt in deze bestanden wijzigingen doen. Hiervor is een basiskennis Autocad erg handig.

Verder moeten ook vaak machines zoals een Lasercutter of een CNC frees op basis van 2D informatie in DWG of DXF formaat worden aangestuurd.  

Let-op: Bij PVD werken we vanaf het studiejaar 2023/24 met Autocad in de versie 2022.

 

Wat REVIT bijzonder maakt is dat niet alleen 3D-geometrie kan worden aangemaakt, maar ook continu informatie over het gebouw en de bouwdelen wordt verzamelt. Dit omvat details zoals bouwmaterialen, kosten, tijdschema's en prestatiegegevens. Het stelt gebruikers in staat om een integraal beeld van het project te creëren. Die idee is een betere samenwerking tussen verschillende disciplines, meer accurate ontwerpen en efficiënter projectbeheer.

Let-op: Bij PVD werken we vanaf het studiejaar 2023/24 met REVIT in de versie 2024.

Uit reden van effectiviteit en ondersteuning van 200 studenten kunne we hier helaas geen uitzondering maken. Maar wees gerust - je kan ook zonder problemen meerdeer versies van Revit parallel op je machine hebben.

In Revit 2024 zijn een paar dingen veranderd ten opzichte van de eerder gemaakte instructies. Ze zijn niet dramatisch en alle knoppen zitten nog op dezelfde plekken en ze doen nog steeds hetzelfde, maar er zijn een paar kleine dingen bijgekomen die je werk met grote stappen veel makkelijker kunnen maken. Kijk de onderstaande instructie dus goed.

 

Beide programm's kan je hier nadat je bij Autodesk een account hebt aangemaak (verder boven op Wikiwijs omschreven) als student van de Hanze voor vrij downloaden.

Let-op: Neem (voordat je begint) goed de instructies en tips van Wikiwijs door.

 

 

 

 

1.05.3_Problemen bij het installeren van Autodesk programma's:

Je wilt een Autodesk programma installeren op je PC of laptop, dit gaat meestal zonder problemen maar kan ook wel eens misgaan. Programma's als Autocad, Revit, Civil 3d of Navisworks zijn vrij grote programma's en vragen een specifieke installatie. Bij vooral windows 10 kunnen er soms problemen ontstaan bij de installatie. Lukt je installatie niet kijk dan goed in de onderstaande oplossingen van Autodesk. Met dank aan het Autodesk forum staan hieronder 8 tips om mogelijke problemen bij installatie op te lossen. Deze zijn in het Engels.

(3 persoonlijke tips van mij: 1. zet je firewall tijdens installatie tijdelijk uit. 2. Zet de virus scanner en windows defender tijdens de installatie tijdelijk uit. 3. Installeer de laatste versie van WindowsC++ op je pc)

8 Frequent Issues when installing Autodesk Products

Installing a software seems easy these days. Just by clicking next on installation wizard apparently will get the job done. But it’s not always like that. Many times the installation failed. We need to know what is the problem and what is the workaround. If you don’t know what’s the problem, you may not be able to install it even you have tried several times. Don’t smash your computer yet, Let’s try to fix it.

Extremely angry businessman smashing his laptop on the desk

I try to compile 8 most frequent issues in Autodesk product installation, frequently asked in Autodesk forum. Hopefully, this list will help you to fix your installation issue.

1. Installation Freeze

If you use Install Now option, you might think the installation freeze. Install Now will download required files for installation and install the product on your computer. Depends on your internet connection speed, it may take a very long time. Sometimes people think it freeze and cancel the installation or kill the task. This can lead to another issue. Just let the installation run, even it might take overnight.

I always recommend using Browser Download option. It’s like the old days, download the whole media and then run the installation from local disk. We can easily see if the download is running and know when it’s completed.

Autodesk claims that Install Now is faster because it only download required files. However, you can’t use the media to install on other computers. I feel installing from local disk is more comfortable because it’s easy to tell if the installation is actually running or it freeze.

2. Download File is Missing

You see this following message:

Product download consists of multiple files. At least one file is missing or has not been downloaded yet.

Some products (especially suites) consist of multiple files. I believe Autodesk separate the media into files so they can fit in multiple DVDs. It allows you to distribute the media without using an external drive.

If you see the message, it means you haven’t downloaded all required files. Or they are not in the same folder.

You can read more about downloading installer with multiple files in Autodesk Knowledge here.

3. Installation failed to complete

You tried to install the product, but it’s not successful. You see the installation finished but see the red cross next to some products name. Or you can’t select the product to install because Windows think it’s already installed.

frustrated computer user

Before we continue, you need to know the exact problem. You can find detailed error in installation log. If you are not familiar with installation log, this documentation shows how to see the log. You can open the log file using Windows Notepad.

4. Application is already Installed

You tried to install your software, but the installer says it’s already installed. This happens because the previous installation was not successful, or uninstalling the product was failed. For example, you terminate the installation.

You can use Microsoft FixIt to remove the installation data from the registry. Autodesk has documentation how to use FixIt here.

Unfortunately, FixIt is not available for Windows 10 yet. If you use Windows 10, you need to remove it manually from Windows Registry.

Warning: Make sure you make registry backup before you manually delete a registry key. Read this documentation how to backup and restore your registry: https://support.microsoft.com/en-us/kb/322756

The installation registry is saved here:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall or HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninst‌ all

5. Microsoft C++

Your software depends on many Windows prerequisite. When the prerequisite installation failed, the installation will not continue. The most frequent prerequisite that failed is Microsoft Visual C++. Try to check the installation log file if you can find line similar like this:

Rollback Microsoft Visual C++ 2012 Redistributable (x64) Failed Failure is ignored, Result=1619

If you see it, you need to uninstall all Microsoft Visual C++ in your computer. You may see different versions of Microsoft Visual C++, uninstall them all. After you complete, try to install the product again.

This is Autodesk documentation about uninstalling Microsoft Visual C++.

Activation Issue

You  have completed the installation, but you can’t activate your product. These are the most frequent reason why the activation was failed.

6. Serial number is not valid

Don’t panic if it says your serial number is not valid. If you purchased a perpetual license, it doesn’t mean you can’t use your product anymore.

There are several reasons why the serial number is no longer valid. Your serial number is probably has been upgraded to newer version. Or you may use a wrong product key.

Check this documentation to see what might be the problem.

7. Activation Limit Reached

You can activate your license as many as the seats you have. If you have 1 license you can activate it on 1 computer. If you are on subscription, you can activate it one more time on your home computer. Remember to read the license agreement: both computers must be used by the same person and can’t be used at the same time.

What if your computer die and you want to activate it on another computer? You still can activate it.

Try this method to activate your license.

Operating system Support

You can’t install your software on any operating system. You need to check if your operating system is supported for your product before you start installing your software.

os operating system software computer laptop screen gear icon concept vector

8. System Requirement

Recent versions of Autodesk software don’t support Windows XP and Vista anymore. Some products won’t run on a 32Bit operating system. For example Revit and 3ds Max. Check the system requirements if your operating system is supported.

Remember that Windows 7 and Windows 7.1 are different. If the requirements say Windows 7.1, you can’t install it on Windows 7. You need to upgrade it to Windows 7.1 first.

You can check the system requirements here.

 

 

To sum up:

 

There are many things that can make installation fail. Autodesk products rely heavily on the operating system and their prerequisites. The problems listed here are just the problems I find on a regular basis on Autodesk forum.

To avoid problems during installation, I strongly suggest you read this Autodesk knowledge base: Preparing your system for installation.

 

1.05.4_Autocad opstarten en instellen (Template)

Voordat je Autocad gaat openen en instellen download je eerst het bestand in de onderstaande link.

 

Met deze template kun je de instructies volgen en heb je ook een goede basisinstelling voor je Autocad omgeving.

In de onderstaande video kun je zien hoe je Autocad moet instellen en hoe je problemen oplost.

 

Instellen Autocad

For our international students: almost the same content in English!

Set-up Autocad

1.05.5_Revit opstarten en instellen (Template)

Voordat je gaat werken in Revit is het belangrijk dat je de juiste template ingesteld hebt. De template kun je vinden in het volgende hoofdstuk (Revit_2D) punt '06.2_Bestanden voor Revit 2D'.

Let op dat je het bestand wel uitpakt en opslaat op je harde schijf. Maak bij voorkeur een mapje aan op je c schijf (revit bestanden) waar je alle algemene Revit bestanden opslaat.

 

Revit Template instellen

Revit Introductie

1.05.6_Revit Interface, Navigatie en Modificatie

In de onderstaande bestanden kan je het interface, het navigeren en het modificeren in Revit leren kennen. Neem je wat tijd om je met de 'knopjes' bekend te maken. Alles wat je nu probeert kan je later helpen dingen sneler voor elkaar te krijgen omdat je de omgevng al kent. ;)

 

Below you can find the files in english:

1.05.7_Revit 2024 - What's new?

Revit 2024 What's New?

1.05.8_Autodesk_Libraries

Als de Revit-installatie per ongeluk zonder bibliotheken op je computer is geïnstalleerd, is het nog steeds mogelijk om deze bibliotheken achteraf te installeren. De bibliotheken bevatten standaard projectsjablonen, sjablonen voor families en basiscomponenten zoals deuren, kozijnen en meubilair.

Je kunt de ontbrekende bibliotheken hier downloaden:

https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/tsarticles/ts/2BQRb68xV4vUxhiNWfnv7k.html

 

Internet locatie van de Autodesk Revit libraries
Internet locatie van de Autodesk Revit libraries

Je kunt de juiste bibliotheek downloaden (let op, ze zijn behoorlijk groot) en vervolgens op het gedownloade bestand klikken. Na de installatie kan het nodig zijn om je computer opnieuw op te starten voordat de bibliotheken zichtbaar zijn in je Revit-werkomgeving.

1.05.9_Autocad_Infracad_plankaarten_Nederland

PDOK, GBT en GBKN situatie informatie bekijken en beheren

Bij PDOK https://www.pdok.nl/ vind je open datasets van de overheid met actuele geo-informatie. Deze datasets zijn benaderbaar via geo webservices, RESTful API's en beschikbaar als downloads en linked data. Daarnaast vind je hier cases over de mogelijkheden van deze geo datasets.

In de PDOK viewer kun je veel informatie op elke locatie in Nederland bekijken. Wil je dit echter digitaal gebruiken in bijvoorbeeld Autocad dan zul je de extentie van Infracad moeten gebruiken. Infracad stelt een studentenlicentie gratis beschikbaar. Je krijgt deze via je docent en je kunt de Infracad Maps addin  downloaden op de onderstaande link. https://download.infracad.nl/

Hou er wel rekening mee dat je de licentie je per mail moet worden toegestuurd.(tijd)

infracad-logo

 

1.06.0_Revit 2D en opmaak

1.06.1_Revit 2D

In de volgende hoofdstukken zal je stap voor stap leren werken met de 2D-functies van Revit, waardoor de overgang naar 3D-werken in Revit veel soepeler zal verlopen. Daarnaast leer je hoe je vanuit de 2D-omgeving van Revit je werk beter kunt opmaken en presenteren. Je krijgt inzicht in het werken met lijnen, lijndiktes, vlakken en andere opmaakfuncties. Van eenvoudige lijnen tot het maken van je eigen logo, deze opdrachten zullen je vertrouwd maken met de interface van Revit met die je bij PVD of later in je eigen projecten aan de slag gaat.

 

1.06.2_Bestanden voor Revit 2D

Je kunt hier de bestanden downloaden die nodig zijn voor het basis project en natuurlijk voor de allereerste start met de juiste template.

 

Template Revit:

1.06.3_Oefening 01, lijnen, vlakken en arceringen

Voorbeeldblad met maten

 

Video 01: Oefening 01, lijnen, vlakken en arceringen

Video 02: Oefening 01, lijnen, vlakken en arceringen

Video 03: Oefening 01, lijnen, vlakken en arceringen

Video 04: Oefening 01, lijnen, vlakken en arceringen

Video 05: Oefening 01, lijnen, vlakken en arceringen

Video 06: Oefening 01, lijnen, vlakken en arceringen

1.06.4_Oefening 02, teksten, maatvoering en vlakken

Zoals je in het bovestaande voorbeeld kunt zien ga je voor deze oefening werken met teksten, maatvoering en vlakken. Je maakt verschillende tekstgroottes aan en leert deze gebruiken in Revit. Ook leer je vormen te maken met ''Filled Regions''.

 

Teksten, maatvoering en vlakken video 01

Teksten, maatvoering en vlakken video 02

Teksten, maatvoering en vlakken video 03

1.07.0_Eigen logo en kamer in Revit

1.07.1_Eigen logo in Revit

In dit hoofdstuk ga je zien hoe je een eigen logo kunt maken.

Je kunt een heel krachtig logo maken door middel van een paar simpele lijnen en vlakken.
In de onderstaande afbeeldingen een paar voorbeelden.
 

 

In de instructiefilm kun je onder andere zien hoe je van een foto of plaatje een icoontje kunt maken in Revit. Belangrijk is bij het maken van een logo dat je het zelf maakt. Het is natuurlijk mooi als je logo zo persoonlijk mogelijk is en jou vertegenwoordigd. In 1 oogopslag moet iemand anders kunnen zien dat het jouw logo is. Voel je vrij het bij je toekomstige projecten te gebruiken.

Ik heb dat gedaan aan de hand van een foto van mijzelf als voorbeeld.

Zoals je ziet kun je met een paar simpele lijnen en vlakken al een logo maken. In de onderstaande video kun je zien hoe je van afbeelding naar logo kunt in Revit. Maak van jezelf een mooi logo, gebruik tenminste 4 verschillende lijndiktes en 1 vlaktype.

Eigen logo in Revit

1.07.2_Eigen (A2) papierformaat

Papierformaten:

Op het moment dat je content maakt en wilt presenteren en printen dan krijg je te maken met papierformaten. Binnen de techniek werken we met A4 formaat tot A0 formaat. in de onderstaande afbeelding kun je zie hoe groot de formaten zijn.

 

Groeipapier - papier met zaden

 

Standaard in de Hanze template staat een A1 en een A3 blad, maar we willen de 2d oefeningen samenvoegen op een A2 blad. Dit A2 blad maak je zelf met daarin natuurlijk je eigen gemaakte logo. Het papierformaat is  dus 594mm x 420mm.

 

1.07.3_Presenteren 2d opdrachten

Je hebt nu alle opdrachten doorlopenvan lijn,vlak naar logo en kader.

Nu kun je alle informatie verzamelen op je eigen A2 blad en nu kun je hier een PDF print van maken.

Gebruik hiervoor een virtueel PDF Printer. Zoal eerder besproken raden we 'CutePDF' aan.
Hoe je dit programm op je computer kan installeren is onder menupunt 'Software Tips' verder boven te vinden.

 

1.07.4_Je eigen kamer in Revit 2D

In dit hoofdstuk ga je je eigen kamer opmeten en in 2D opzetten in Revit. Later leer je dit ook in 3D te doen maar veel van de 2D handelingen zijn belangrijk voor je opmaak skills in de toekomst.

 

Eigen kamer in Revit 2d Video 01

Eigen kamer in Revit 2d Video 02

Eigen kamer in Revit 2d Video 03

1.07.5_problemen oplossen

korte overview problemen oplossen

1.08.0_Massing & Omgeving

1.08.1_Massing basics

In dit onderdeel van ga je werken met massa's en volumes vanuit een CAD situatie.

Deze opdracht is een belangrijke voorbereiding voor een project waarin je de omgeving moet integreren. Daarnaast is het een leuke oefening om te leren werken met 'Mass Families'. Je gaat het ZP11-gebouw verder uitwerken op basis van een volumestudie, inclusief het omliggende gebied.

Aangezien het gebouw waarin we dagelijks zitten (ZP11) behoorlijk groot is, modelleren we slechts een deel ervan.
Wil je meer modelleren, dan mag dat uiteraard, maar het is niet verplicht. Je modelleert het ZP11-gebouw op basis van de situatie die op deze site wordt meegeleverd.

In dit hoofdstuk zijn drie onderdelen:
Massing in het algemeen, Massing van het ZP11-gebouw en de Omgevingsopdracht van Zernike.

 

In dit hoofdstuk leer je de basisprincipes van massing in Revit onder de knie te krijgen. Sommige video's zijn in het Engels, wat we als een leuke oefening beschouwen. In de toekomst zul je namelijk steeds vaker uitleg in het Engels krijgen, aangezien bijna alle software die we gebruiken Engelstalig is.

 

Massing Basics

1.08.2A_Massing & Site het ZP11 gebouw modelleren


In dit hoofdstuk gaan we vanuit een CAD situatie een gebouw modelleren met Massing & Site.

Dit gaan we doen met het ZP11 gebouw op het Zernike terrein.

In deze opdracht ga je de Zernike-omgeving in Revit modelleren met behulp van een 2D AutoCAD onderlegger in dwg of dxf formaat. Je ben nu gevraagd de volgende stappen te volgen om een omgevingsmodel in Revit te creëren en dit aan het eind te presenteren op een A1-blad.
De eerste stap is om de AutoCAD-situatie te openen in AutoCAD. Uiteraard moet je AutoCAD geïnstalleerd hebben. Informatie over hoe je AutoCAD installeert, kun je vinden in het hoofdstuk 'Autodesk installatie en programma's'.

ZP11 in de realiteit op de campus

 

​ ​

ZP11 op basis van Mass Modeling in Revit

 

Voordat je aan de slag gaat:
Download eerst de 2D Autocad situatietekening van het Zernike gebied
en sla deze op een goede manier (conform de PVD afspraken) op.

Let op! Eerst dien je het bestand uit te pakken!

 

In de onderstaande PDF vind je het uiteindelijke resultaat van de opdracht. De onderstaande uitwerking dient als instructie, en we vragen jullie het gebied tenminste tot dit punt uit te werken. Verder uitwerken kan natuurlijk altijd. ;)

 

We raden julle aan in gestructureerde stappen te werken.
Om je een overzicht te geven van de stappen maak je gebruik van de onderstaande checklist. Sommige stappen zijn optioneel maar natuurlijk wel erg leuk om te doen.

 

De Autocad Situatie controleren / checken:

Vaak wordt een AutoCAD-bestand, zoals een situatietekening, verkregen van externe bronnen, zoals de gemeente Groningen. Helaas zijn sommige van deze bestanden al enkele jaren oud of niet iedereen houdt zich aan de gangbare CAD-standaarden. Daarom is het essentieel om de situatietekening zorgvuldig te controleren in AutoCAD voordat je deze als onderlegger voor je Revit-model gebruikt.


AutoCAD Situatie tekening Zernike Campus

Voor meer gedetailleerde instructies over AutoCAD kun je terecht in het hoofdstuk
1.10_Extra's Sem01, 'AutoCAD-instructies' 1.01 t/m 1.09 op de BIMvironment Wikiwijs site.

 

Als tip zouden we jullie aanraden de volgende dingen kort te checken:

- Welke eenheden worden in het bestand gebruikt?

- Is er op het eerste gezicht een 1-op-1-overeenkomst met de werkelijkheid of zitten en direct zichtbare fouten in?

- Zijn de lijnen en vlakken separaat te verwijderen of zitten ze in een afgesloten blok?

- Klopt de orientatie op het eerste gezicht?

Een situatie tekening is bijna altijd Noord gericht,
daardoor zullen jullie na het openen zien dat het gebouw (ZP11) onder een hoek staat:

Onder een hoek modelleren is natuurlijk niet zo fijn en daarom kan je in Revit met 'Project North' en 'True North' (het echte noorden) werken. Om snel en effectief te kunen werken is deze handeling eigenlijk altijd het startpunt wanneer je vanuit een situatie begint te ontwerpen.

In de onderstaande instructie kun je zien hoe je het AutoCAD bestand checkt, goed linkt in Revit en hoe je met 'Project North'  en 'True North' zoude moeten omgaan:

 

Stap01/Video01 Situatie controleren, opslaan en oriëntatie

Stap02/Video02 Terrein in Revit, massa's opzetten

Step01/Video 01, FastLane Massing in Project 01 (ENG)

Step02/Video 02, FastLane Massing in Project 02 (ENG)

1.08.2B_Toposolids in Revit

Het maken van een omgeving in Revit is niet moeilijk, mits je de juiste stappen kent. Kijk daarom de onderstaande 2 instructievideo's goed.

Maak ook een verzamelproject met verschillende terreinafwerkingen zoals voorgedaan wordt in de 1e video. Dat is handig voor de basiswoning later maar ook voor jeandere eigen projecten.

 

Toposolids in Revit video 01

Toposolids in Revit video 02

1.08.3_Zernike & Omgeving Opdracht

Op basis van de oefeningen 08.02A en 08.02B werken we het ZP11 gebouw verder uit.
Dit doen we in eerste instantie alleen voor de uiterlijke kenmerken.

Hoe je speciale vormen maakt zie je in de onderstaande video:

 

Stap03/Video03 Massing vervolg, speciale vormen

 

Naast het maken van de vormen, geef je de gebouwen ook een kleur mee:

Het gebied rond ZP11 met verschilende vormen en kleuen van gebouwen

 

Wegen en verschillen in het terrein maken.

Wegen, gras en verharding in het terrein maak je door middel van TOPOSOLIDS. (wegen kun je ook maken met floors) Hoe? dat kun je zien in de onderstaande instructie.

 

Stap04A/Video04A Wegen en verschillen in het terrein maken.

Stap04B/Video04B Wegen en verschillen in het terrein maken.

 

Let-op: In de volgende instructie werken we zelfs de glazen vliesgevel uit.
Het uitwerken van de vliesgevel is niet verplicht (experts only) maar mag bij interesse natuurlijk wel. ;)

 

Stap05/Video05 Opmaak ZP11 gebouw

 

De Afronding:

Tenslotte ga je alle informatie bij elkaar voegen in 1 A1 blad - bij voorkeur natuurlijk met je eigen logo. ;)

Stap06_Video06 Opmaak ZP11 omgeving

 

Extra opmaak tip!

Zie je in je floorplan geen (gebouw) kleuren? Ook niet in de shaded setting?

Dan hebben je masses geen Cut-pattern gedefineerd in de materiaalinstelling. Dat kun je checken door in de massa het materiaal te openen en de cut pattern kleuren bij te werken.

1.08.4_Curtain walls (extra)

Curtainwall kozijnen maken video 01

Curtainwall kozijnen maken video 02 Houten profiel 67 x 114mm

1.09.0_Basiswoning Revit

1.09.0_Introductie

Welkom bij de Basiswoning op basis van Revit.

Gebaseerd op het voorbeeld en de onderstaande video's, ga je een vrijstaand huis met een garage en een dakkapel modelleren. Je maakt gebruik van enkele basisbestanden die je kunt downloaden vanuit deze Wikiwijs-omgeving. Vervolgens genereer je vanuit het 3D-model een tekenblad, vergelijkbaar met het voorbeeld in de PDF. Dit voorbeeld dient als referentie tijdens de lessen. In de daaropvolgende lessen gaan we stap voor stap verder, met aandacht voor details, fasering, constructie, en uiteindelijk het creëren van families (de bouwonderdelen of componenten).

In de bijgevoegde PDF-bladen is duidelijk te zien wat we van jullie verwachten en welke informatie minimaal aanwezig moet zijn om de opdracht met voldoende af te kunnen ronden. Maak hier goed gebruik van, niet alleen voor deze opdracht, maar ook voor al je toekomstige projecten.

 

1.09.1_Revit bestanden (Templates en Families)

Je kunt hier de bestanden downloaden die nodig zijn voor het woonhuis basis project.
Let-op: Zoals in de afgelopen oefeningen ook, gebruiken we voor het opzetten het Hanze template. e

 

Hazne Template Revit:

1.09.2_Instellen werkomgeving Revit

Je start je project op door gebruik te maken van de Hanze Revit Template.
Zoals eerder afgesproken: Je maakt gebruik van de Template, maar je werkt daar nooit in.
De Template (mocht je die nog niet vast ingesteld hebben) kun je vinden onder punt 09.1 Revit bestanden op deze BIMvironment (Wikiwijs) site.

 

Bij elk nieuw project zul je een aantal stappen moeten doorlopen om goed van start te kunnen gaan. Je moet bij de start van elk project alvast van te voren nadenken over de mogelijke hoogtes van je gebouw of object. Voor dit basisproject leggen we alles eerst goed vast, hoe je dat doet zie je in de onderstaande video instructie.

 

Instellen Project

Bij het instellen van de hoogtes (levels) in je project laten we je deze direct volgens de ISO19650 standaard instellen. Dit heeft consequenties voor de wijze van naamgeving van de levels. In het werkveld zul je soms verouderde Nederlandse standaarden tegenkomen, maar de ISO19650 standaard gaat uiteindelijk voor iedereen de nieuwe digitale werkstandaard worden.

Er zijn heel veel punten die in deze ISO19650 staan maar we gaan ons hier op het volgende focusseren:

Niveau's en Levels:
Alle levels boven grond:
ontvangen een dubbele cijfer (00, 01, 02, 03...) en optioneel een naam.

Alle levels onder grond:
ontvangen een hoofdletter B en een cijfer (B0, B1, B2, B3...) plus optioneel een naam.

Doorsnedes:
dargen een dubbel hoofdletter (AA, BB, CC...) en optioneel een naam.

Aanzichten:
dragen een zinvol naam en bebinne met 'Gevel' (GevelVoor, GevelAchter, GevelLinks...)

3D_Views:
dragen de cijfer / letter combinatie '3D' (3D_Iso, 3D_Cam01, 3D_Explosie...)

 

In de onderstaande afbeelding zie je hoe dat in de basis zoude moeten uitzien:

Jullie mogen natuurlijk levels, aanzichten, doorsnedes en 3D-Views toevoegen. Let allen op de afspraken over deze verplichte standaard goed bij te houden. Helaas gaan we modellen, die niet conform deze afspraken zijn uitgewerkt niet beoordelen. Maar geen zorgen - als je er van begin aan de regels de standarden goed in gaten houd - heb je aan het eind er geen last van.    

 

Naast de benaming stellen we de levels qua hoogtes zoals volgt in:

B3_Kelder: -3000 (mm)

B2_Fundering: -900 (mm)

B1_Maaiveld: -125 (mm)

00_BG : 000 (mm)

01_V1: +2900 (mm)

02_V2: +6000 (mm)

03_V3: +9000 (mm)

04_V4: +12000 (mm)

 

Jullie gaan tijdens PVD met deze instellingen van start. Het kan zijn dat de een of ander in lopp an zijn project licht afwijkende hoogtes, levels of views gebruikt - dat is niet erg zo lang jullie de basis afspraken blijven volgen. Gaan jullie bij onzekerheid ook met elkaar in gesprek om af te stemmen.   

Naast deze basis instellingen zijn er nog veel meer instellingen die bij digitale werkwijzen altijd aan bod komen. Hieronder hebben we een uitgebreid overzicht staan. Geen paniek - het lijkt veel maar is in loop van een project stap voor stap prima vol te houden en een goede oefening voor de praktiijk.

 

DIGITALE Richtlijnen PVD(igitaal):

We gaan ervan uit dat je deze richtlijn volgt bij het werken aan je digitale oefeningen en projecten binnen PVD. Ok is het misschien niet verplicht raden we ook duidelijk aan deze regels ook  binnen de theorievakken, het project na te leven. Zorg ervoor dat je de kans benut je nu al een werkwijze aan te leren die je ook in aansluit van je studie het digitale leven simpelweg eenvoudiger maakt.  

1. NAAMGEVING digitale bestanden:

a) ALLE scheidingen met een underscore (_) of in CamelCase

b) Gebruik GEEN speciale tekens en GEEN spaties.

c) Naam zo kort mogelijk, maar nog steeds herkenbaar!

d) We vragen je binnen PVD verplicht om het volgende formaat bij alle bestanden die je gaat inleveren:  

JJMMDD_Project_Titel_Auteur_Versie.xxx

Voorbeelden:
20230914_PVD_BimBasicHouse_BABO_V01.rvt 20230914_PVD_ProjectDescription_BABO_V02.doc

Tip: Gebruik Engels als je digitale taal.

e) Naamgeving Componenten (families): PVD_ChairWoodTall_V01.rfa

f) Naamgeving Parameters: PVD_TableHeight

g) Naamgeving Materialen: PVD_TableMatSteel

f) Gebruik een zinvolle georganiseerde mappenstructuur per project
(maakt niet uit of op je eigen pc of in de ‘cloud’)

g) Probeer van nu aan hetzelfde een systeem voor de rest van je leven te gebruiken.

 

PROJECTINSTELLINGEN:

a) Maak verborgen mappen en extensie van bestanden in Windows zichtbaar.

b) Zorg voor een zinvolle mappenstuctuur.

c) Gebruik de juiste Revit versie.

d) Gebruik alleen de PVD-template die we aanbieden.

e) Wijzig het bestaande projectbasispunt NOOIT!

f) Organiseer je gebruikersinterface.

g) Stel de noordrichting en eenheden in op millimeters.

h) Stel de locatie van het project in.

i) Vul onder menupunt ‘Project information’ onder ‘Author’ je Voor- en Achternaam in.

j) Vul onder menupunt ‘Project information’ onder ‘Project number’ je studienummer in.

 

MODELEER RICHTLIJNEN:

a) We werken altijd van bovenkant afgewerkte vloer (FF = finish floor) tot bovenkant  van het afgewerkte vloerniveau van de volgende verdieping of level. Het modelleren van ruwe vloeren tot ruwe vloeren ondersteunen we niet.


b) Voor de benaming van (vloer) niveaus vragen we jullie het volgende te hanteren:

Levels/niveaus/bouwlagen:

B3_Kelderverdieping
B2_Fundering (optioneel kunnen hier ook meerdere Kelderverdiepingen staan)
B1_Maaiveld
00_BG (optioneel kan je ook hier nog extra tekst achter zetten)
01_V1 (optioneel kan je ook hier nog extra tekst achter zetten)
02_V2 (optioneel kan je ook hier nog extra tekst achter zetten)  
03_V3 (optioneel kan je ook hier nog extra tekst achter zetten)

Aanzichten (bvd):

GevelLinks_AanzichtVanWesten
GevelRechts_AanzichtVanOosten
GevelVoor_AanzichtVanNoorden
GevelAchter_AanzichtVanZuiden

Doorsnedes (bvd):
AA_DoorsnedeA
BB_DoorsnedeB

Views (bvd):
3D_Iso_01
3D_Cam_01
3D_Cam_02


Let-op:
Hierbij zij de in BOLD afgedrukte delen verplicht aan te houden – de rest is optioneel en kan passend bij je project of smaak worden ingevuld. Maar ook bij je eigen invulling in ieder geval GEEN spaties en bijzondere tekens gebruiken!


d) Horizontale en verticale stramienlijnen zijn met cijfers en letters te onderscheiden.

e) Geef zinvolle namen aan referentie objecten (zoals Ref.-lijnen of Ref.-vlakken).

f) Modelleer en plaats alle componenten op het juiste niveau.

g) Hou constructie en afwerking gescheiden.

h) Verbind componenten zoals ze in werkelijkheid zijn verbonden.

i) Als je niet weet hoe je iets op de juiste manier moet modelleren, laat dan een opening. Je kunt de opening altijd later invullen.

j) Maak gebruik van het concept van ‘placeholders. Begin grof - je kunt altijd meer details toevoegen.

k) Gebruik liever eenvoudige componenten/families die je zelf hebt gemaakt
in staat van slecht aangemaakte van het internet te plukken.

l) Maak ‘Sheets’ en presentaties op basis van onafhankelijke ‘Views’ zo vroeg mogelijk aan.

m) Hergebruik componenten/families waar mogelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.09.3_Stramienen en niveau's

Wat is een stramienlijn?

Een stramienlijn is een lijn op een bouwtechnische tekening als hulpmiddel om op een tekening te verwijzen naar bepaalde belangrijke overgangen in het bouwwerk, zichtpunten of doorsneden die in andere tekeningen kunnen worden uitgebeeld. Het doel van stramienlijnen is dus het verduidelijken van de technische tekening. Binnen Revit is het niet alleen ter verduidelijking van het model maar vooral ook bepalend in het vaststellen van doorlopende constructies.
Er zijn horizontale en verticale stramienlijnen en worden vanaf linksonder in de tekening van een nummer of letter voorzien:
horizontaal van een nummer vanaf 1 oplopend, verticaal van een letter vanaf A oplopend. Deze labels staan vermeld in een bolletje, de stramienbol.
Stramienlijnen kunnen zo een assenstelsel vormen met horizontalen en verticalen. "Geknakte" stramienlijnen bestaan niet, dat worden twee of meer stramienlijnen.
Stramienlijnen behoren tot de bouwmaatvoering.

In de onderstaande video gaan we vanuit de setup uit de vorige video de stramienen en wanden opzetten.

Stramienen, hoogtes en wanden

1.09.4_Fundering en Wanden

De garage wand plaatsen we met een andere Family dan de spouwmuur, dat betekent dat we de muur moeten loskoppelen. Hiervoor gebruiken we disallow join. Kijk goed naar de instructies.

Ook plaatsen we een funderings strook met de functie structural foundation wall.

 

Ook erg belangrijk is de opbouw van wanden van Level tot Level. Je kunt van Level 1 tot level 10 een wand in 1 keer doortrekken maar dan maak je geen goed model voor uitvoering en vooral ook voor uitwisseling naar derden. In de onderstaande afbeelding kun je dit grafisch zien. (in het rood zie je de wand van nivo 0 naar nivo 1 lopen, in de software kun je dit in 1 keer naar nivo 2 laten lopen maar dit doen we volgens internationale afspraken niet.

In de onderstaande video zie je hoe je de wanden van level naar level plaatst en hoe je de fundering toevoegd.

Wanden en fundering

1.09.5_Vloeren

Vloeren maken in Revit

Een vloer in Revit maak je door middel van de Floor-functie in het Ribbon onder de tab Architecture of structure. Een vloer schets je altijd in een floorplan. In de onderstaande afbeelding zie je de schets van de verdieping opengewerkt(de roze lijnen)

De schetslijnen moeten bij elke schetsfunctie in Revit voldoen aan 4 voorwaarden:

1. gesloten lijnen in een loop

2. geen openingen in de loop

3. geen kruisende lijnen in de loop

4. geen dubbele lijnen in de loop

 

In de onderstaande video zie je hoe je de vloeren in je project moet maken.

 

Vloeren maken in Revit

1.09.6_Daken

Daken gaan we maken door middel van de tool Roof by footprint in de architecture tab in het Ribbon. We schetsen dus in plattegrond waar we een dak willen plaatsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergeet niet de schetsmode af te sluiten.Pas als je dit gedaan hebt wordt je dak zichtbaar

In de onderstaande video zie je hoe je de daken binnen dit project kunt maken.

 

Daken maken

Als je een schuin dak maakt moet je ook heet water ergens in kunnen afvoeren. Voor dit project maak je gebruik van de bakgoot in je template. voor de eindstukken van de goot maak je gebruik van de familie hiervoor in het hoofdstuk curiculum en bestanden.

Dakgoot maken

1.09.6.A_daken extra (voor IWP bijv.)

Daken maak je in Revit met de Roof functie onder de tab architecture. Je kunt een dak maken met roof by footprint of met de functie roof by extrusion.

De meest voorkomende daken zie je in de onderstaande instructie.

 

daken video 01

daken video 02

1.09.7_Buitenkozijnen en Buitendeuren

Buitenkozijnen plaatsen.

Bij het plaatsen van de buitenkozijnen maken we voor de basiswoning vooral gebruik van de kozijnen die beschikbaar zijn in je template, daarnaast gebruiken we een aantal kozijnen die je kunt downloaden bij het hoofdstuk bestanden onder Revit curriculum.

Let bij het plaatsen goed op de hoogte, breedte en de neggemaat(diepte) van de kozijnen. De maatvoering kun je terugvinden op je het PDF overzicht.

 

Kozijnen begane grond

Kozijnen verdieping

1.09.8_Binnenwanden begane grond

Binnenwanden plaatsen doe je in principe op dezelfde manier als het plaatsen van de buitenwanden maar je zult merken dat het eenvoudiger is om ze later pas op de juiste maat te zetten in plaats van direct.

 

Binnenwanden maken begane grond

1.09.9_Binnenwanden verdieping

Bij het plaatsen van de binnenwanden moeten we rekening houden met de onderliggende verdieping en we zullen de wanden moeten laten aansluiten op het schuine dak. 

Binnenwanden maken verdieping

1.09.10_Binnendeuren

In dit hoofdstuk behandelen we de binnendeuren. De plek en posities van de deuren kun je overnemen van het pdf blad, maar het principe en de type deuren kun je zien in de onderstaande video.

 

Binnenkozijnen

1.09.11_Trap plaatsen

We gaan in onze basiswoning een trap plaatsen met behulp van een famillie die beschikbaar is gesteld door een fabrikant.Je kunt natuurlijk ook trappen maken door middel van de trapfunctie in Revit. Voor uitleg over de trappenfunctie zie ook het hoofdstuk Revit curriculum. Voor hele speciale trappen kijk ook in het hoofdstuk ontwerpen in Revit. Voor de basiswoning kun je de trap gebruiken die in het mapje FAM zit bij Revit curriculum/bestanden.

 

Trap plaatsen

1.09.11.A_Trap op maat (extra voor IWP bijv.)

 

In Revit kun je trappen plaatsen in een project door middel van het plaatsen van families van een fabrikant bijvoorbeeld. Lukt het niet om via een fabrikant een geschikte trap te vinden dan zul je de trap zelf moeten maken. Je kunt trappen maken in Revit op drie manieren. De eerste en de meest eenvoudige is de trappentool in Revit, de tweede is door een inplace family mass te gaan maken, de derde is door slim gebruik te maken van bijvoorbeeld een vloerfunctie. (de laatste optie kun je terugzien bij de ontwerptips)

De trappentool binnen Revit werkt het beste met de sketchtool. Alleen voor een rechte steektrap kun je de standaard template in de tool gebruiken. Wil je een trap met kwarten gaan maken dan moet je de sketch tool gaan gebruiken. In de onderstaande instructie kun je zien hoe je een trap met onderkwart kunt maken door middel van de sketch tool.

trappen door middel van sketch

1.09.12_Dakkapel plaatsen

Bij het plaatsen van een dakkappel moeten we door het dak. Dit betekent dat we een gat in het dak moeten maken, als eerste zetten we een wandconstructie op door het schuine dak. Daarna kunnen we pas het gat maken in het schuine dakvlak.

 

Dakkapel plaatsen

1.09.13_Schoorsteen plaatsen

Schoorsteen maken

1.09.14_Ruimte nummering

Ruimte nummering en oppervlakte informatie voegen we toe door Rooms toe te voegen aan de ruimtes in de plattegronden.

Ruimte nummering

1.09.15_Maatvoering plattegronden

Maatvoeren doen we door de tool in Annotate. Kijk ook voor het plaatsen van de maatvoering goed naar het voorbeeld blad in PDF.

Maatvoering plattegronden

Als extra hulp kijk ook goed naar het onderstaande PDF blad. Hierop een checklist wat je allemaal op een plattegrond moet maatvoeren.

(let op! dit is een andere plattegrond)

1.09.16_Omgeving

Het terrein maken we op door middel van een toposolid, dit doen we op niveau maaiveld. Voor de basiskennis van een toposolid kijk goed naar de instructie uit de omgevingsopdracht hoofdstuk 08.2B. Toposolids in Revit.

In Video 1 zetten we de omgeving op en in video 2 snijden we de geometrie van het huis weg uit de toposolid.

 

Omgeving in Revit, Toposolid video01

Omgeving in Revit, Toposolid video02

1.09.17_Gevels opmaken

Gevels opmaken in Revit doen we door middel van  Filled regions, de hoogtes geven we aan met spot elevations.

 

Gevels opmaken en maatvoeren

De opmaak en vooral de maatvoering van gevels doe je anders dan een plattegrond. In de onderstaande PDF een checklist voor de opmaak van je gevel (let op! dit is een ander gebouw als voorbeeld)

1.09.18_Doorsnede opmaken

Opmaak en maatvoering doorsnede

Het opmaken van een doorsnede is net weer anders dan een gevel, maak goed gebruik van de onderstaande checklist voor de opmaak en maatvoering van je Doorsnede. (let op! dit is een voorbeeld van een ander gebouw)

1.09.19_3D views maken

Je kunt elke 3D view die je maakt opslaan ook ku je ze in elke setting en instelling zetten. Hoe je dit doet zie je in de onderstaande video instructie.

 

3d views maken

1.09.20_Tekenkader

Kaderblad opmaken

Bij het opmaken van het tekenblad kijk je goed naar het onderstaande PDF blad. Hierop kun je goed zien wat erop moet in welke setting en op welke plek.

 

1.09.21_Renvooi

Een Renvooi is de verklaring van alle arceringen op je tekening of project. Hierin geef je aan waar de arceringen en symbolen voor staan.

 

Renvooi in Revit

1.10.0_Extra's Sem 01

1.10.01_Autocad

AutoCAD, zoals eerder vermeld, is een industriestandaard voor CAD (Computer-Aided Design) die voornamelijk wordt gebruikt voor 2D-tekenwerk in bijna alle industrieën die met digitaal tekenen te maken hebben, inclusief de context van BE.

Professionals zoals bouwkundigen, ingenieurs, ontwerpers en anderen maken gebruik van AutoCAD om een breed scala aan ontwerpen te creëren. Dit varieert van gebouwplattegronden en technische tekeningen tot elektrische schema's en complexe 3D-modellen van mechanische componenten, en meer.

We zullen AutoCAD voornamelijk gebruiken als ondersteunend tekenplatform om bestaande gegevens in 2D te importeren en voor te bereiden voor verdere bewerking in 3D en BIM (Building Information Modeling). AutoCAD is bijzonder handig om bijvoorbeeld situatietekeningen te importeren of gegevens om te zetten naar instructies voor machines die met 2D-informatie worden aangestuurd, zoals een lasercutter of een CNC-frees. Daarnaast ontvangen we vaak informatie van derden die alleen beschikbaar is in AutoCAD-formaten.

Hoe herken je een AutoCAD-bestand?

Een AutoCAD-bestand heeft altijd de extensie *.dwg of *.dxf. We richten ons binnen PVD vooral op AutoCAD-bestandsformaten die zijn aangemaakt tussen 2000 en 2022.


In de onderstaande video kun je kort een aantal voorbeelden vinden van Autocad toepassingen.

 

Autocad introductie video 01

 

Voorbeeld Autocad Situatie tekening van ZP11:

 

Hieronder kan je ook een een 'fasttrack' introductie voor Autocad vinden waar alle stappen van het hoofdstuk in een versnelt tempo in zitten. 

 

AutoCAD Fastrack Introductie

1.10.02_Autocad tekengereedschappen

Teken gereedschappen Autocad

1.10.03_Autocad bewerkingsgereedschappen

Autocad bewerkingsgereedschappen

1.10.04_Autocad arceren, trimmen en extend

Trim en extend functie:

In Autocad kun je heel exact tekenen mits je gebruik maakt van een aantal belangruike functie zoals trim en extend. Het tekengrid in Autocad is oneindig groot maar je kunt ook bijna eindeloos inzoomen. Dit betekent soms ook dat een lijn die op het oog mooi aangeloten lijkt soms niet goed verbonden is. Dit kan grote consequenties hebben als je een vlak wilt arceren, dit gaat dan vaak niet goed. Daarom is het raadzaam om bij losse lijnen deze eerst overlappend te tekenen en daarna te trimmen of extenden.

In de onderstaande video kun je zien hoe je de trim/extend functie gebruikt en ook hoe je moet arceren met de funtie hatch.

 

 

video 05 trim extend en arceren

1.10.05_Autocad teksten en maatvoeren

Tekst en maatvoering staat onder de annotation tab in het ribbon bovenin.

In de onderstaande video kun je stap voor stap zien hoe de functies werken en ook hoe je ze moet instellen en gebruiken.

Teksten en maatvoering

1.10.06_Autocad viewport en layout

In Autocad werk je projecten uit in modelspace, maar dit is niet zoals een tekening eruit zou moeten zien.

Om een tekening op te maken met tekenkader en onderhoek gebruik je layout. Deze zorgt ervoor dat je je werk in schaal en natuurlijk gewoon in zwart/wit met lijndiktes kunt presenteren.

In de layout presenteer je met een viewport je werk in de layout tab en deze kun je natuurlijk printen.

In de onderstaande video instructie kun je stap voor stap zien hoe je van modelspace naar een printbaar vel komt. Belangrijk is dat je als eerste stap de printerinstelling van je layout tab goed controleerd.

 

video 07 viewport en printen

1.10.07_Problemen oplossen Autocad

problemen oplossen in Autocad (instellingen)

1.10.08_Landprofiel en wegprofiel in Autocad

Een landprofiel is een doorsnede lijn over het profiel van het landschap. In profiel trek je alle contouren over.

In de de onderstaande instructie kun je zien hoe je bijvoorbeeld een landprofiel kunt tekenen in Autocad.

Maak slim gebruik van de funties die je in de eerdere instructie hebt kunnen zien zoals, copy, trim, mirror etc. Je kunt ook elementen toevoegen in je Autocad tekening zoals bomen etc. Veel bestanden kun je vinden op de site van Cadcollege (www.cadcollege.com)

In de onderstaande video kun je een gericht stappenplan zien om te komen tot een Land profiel in Autocad.

 

 

Landprofiel in Autocad

Wegprofiel/dwarsprofiel

Een weg profiel of ook wel een dwarsprofiel is een doornede van de opbouw van een weg of straat. Onder het asfalt of de straatklinkers zit natuurlijk veel meer. Dit geef je aan in een dwarsprofiel.

In de onderstaande bijlages kun je een paar voorbeelden van dwarsprofielen vinden. De opbouw van een weg kan natuurlijk anders zijn maar de bijlages kunnen je een idee geven hoe een weg opgebouwd kan zijn.

Het maken van zo'n dwarsprofiel kun je in Autocad ook makkelijk doen met vlakken en lijnen. Denk wel altijd eerst goed na wat je wilt maken, maak misschien eerst een handschets en ga dan in Autocad tekenen.

 

 

In de onderstaande video instructie kun je nog een aantal tips terugzien bij het opzetten van een dwarsprofiel.

 

tips maken dwarsprofiel in Autocad

1.10.09_Layout en printen

In Autocad print je altijd vanuit de opmaak die je maakt in Lay-out. Je gaat dus nooit vanuit modelspace printen. Het printen doe je in principe altijd zwart-wit, tenzij je specifiek iets in kleur wilt presenteren. Lijndiktes komen voort uit een gekozen kleur in de layers. Let dus op dat je bij het printen de plot-style op monochrome zet.

Voordat je de layoutbladen opmaakt moet je altijd eerst de printer selecteren en het juiste papierformaat aangeven. Doe je dit niet moet je de opmaak na het wijzigen van de printer waarschijnlijk weer opnieuw aanpassen.

In de onderstaande video instructie kun je zien wat je moet doen van viewport tot layout en het uiteindelijke printen.

 

van lay-out naar print

1.10.10_Landprofiel aanvulling Revit.

Een landprofiel kun je natuurlijk ook in Revit maken. 

Dit doe je door slim gebruik te maken van de Annotate tools in Revit. Met detail lines en filled regions kun je dit heel mooi maken. In Hoofdstuk 1.06 en 1.07 kun je alle basis hierover terugvinden. In de onderstaande video kun je een aanzet vinden voor het maken van een landhoofdprofiel in Revit zoals in de les kort is voorgedaan en opgenomen.

 

Landhoofd_opzet in Revit

1.11.0_BK (BouwKunde)Digitale ondersteuning

In dit hoofdstuk nemen we je mee in de digitale ondersteuning bij Bouwkunde jaar 1. Aan de hand van gebouw modellen ga je op instap niveau leren over draagconstructies, bouwsystemen, bouwvolumes en detailleren. Vanaf week 2 in het bouwkunde blok maak je gebruik van de ondersteuning in de 4 hoofdstukken in BIMvironment.

In de afbeelding zie je een doorsnede van de basiswoning, dit zou je als aanzet kunnen gebruiken om uiteindelijk details van te maken.

1.11.1_Week 2, draagconstructie (fundering, wanden en vloer)

We beginnen met de basiswoning als voorbeeld met de fundering, van hieruit gaan we vloeren maken en onderzoeken welke vormen en materialen zijn mogelijk? Probeer ook bij het onderzoeken naar funderingen jezelf de volgende vragen te stellen:

-Hoe diep moet een fundering?

-Wat is de draagkracht van de grond?

-Welke types funderingen kan ik toepassen?

(bij de basiswoning heb je al 1 type toegepast)

De fundering en de wanden op de fundering zijn beschikbaar in een startproject in Revit. De grond is hieromheen ook al voor je opgezet.

In de onderstaande afbeelding zie je hoe het terrein afgegraven wordt om de fundering te kunnen maken rondom de fundering graaf je een talud(schuin gedeelte) af om overal goed bij te kunnen. Na voltooiing van de funderingswerkzaamheden(inclusief leidingwerk) plaats je de aarde weer terug rondom het gebouw.

Een fundering kan op vele verschillende manieren gemaakt worden in de onderstaande afbeeldingen zie je twee voorbeelden. Een fundering op staal (als de stabiele gondlaag binnen 1 m van het maaiveld ligt) en een fundering op palen als de stabiele grondlaag dieper ligt dan 1 m.

 

In de onderstaande afbeelding een palen fundering, ook deze zijn in verschillende varianten toe te passen. Het principe gaat ervan uit dat de palen steunen op de stabiele zandlaag. Is de stabiele zandlaag heel dieper dan worden de palen dus ook langer.

 

 

1.11.2_Week 3, Bouwmethode

Zet vanuit het starfundering bestand in het vorige hoofdstuk in Revit een beganegrond vloer op. Vergeet het kruipluik niet. Je kunt vanuit een basisvloer nu verschillende vloertypes aanmaken.

In het voorbeeld zie je een geisoleerde betonnen voer.

In de onderstaande link kun je het revit bestand downloaden met daarin de fundering en 2 funderingsoorten. Dit bestand kun je gebruiken om in 3D te verkennen wat er gebeurd onder de grond. Hoe kun je dus funderen en waarom zou je dat zo doen? En... welke type vloeren zou je allemaal kunnen toepassen?....

1.11.4_Week 4, Bouwvolumes bepalen

In deze instructie zie je hoe je vanuit de Room-functie automatisch een schedule (schema) kunt maken in je Revit project.

Voorwaarde is dus wel dat je ROOMS gedefinieerd moet hebben in je project. Hoe je rooms maakt in je project zie je terug in de oefening van de basiswoning.

Kijk in de onderstaande video wat je precies moet doen om de kubieke meters (m3) ook zichtbaar te krijgen.

 

vierkante meters en volumes uittrekken

2.00.0_PVD(igitaal) Sem02

PVD(igitaal) 02 is de vervolgstap van PVD 01.

We bouwen voort op de opgedane kennis en gaan aan de slag met het onderwerp 'parametrisch ontwerpen' binnen de vakgebieden van RO, CT en BK. We laten (zo ver mogelijk) lagenmodlellen achter ons en gaan op objectmodellen (bouwdelen) focussen. Hierbij gaan we herkennen waarom parametrisch werken in de digitale wereld enorm veel voordelen heeft maar ook welke valkuilen ner zijn. We gaan parametrische modellen creëren, aanpassen en zo organiseren dat ze later herbruikbaar zijn.

 

2.00.1_PVD Overzicht Sem 02

 

week 3.1 (07)     Introductie PV Sem 02 & Introductie Rhino

week 3.2  (08)   geen lessen

week 3.3  (09)   Introductie GH

week 3.4  (10)  Omgevingsmodel met Rhino en Grasshooper

week 3.5 / 3.6 / 3.7  geen les PVD (optioneel inleveren deelopdracht voor feedback)

week 3.8  (14)   Wegen en Infrastructuur

week 3.9  (15)   Opzet Brug

week 3.10 (16) Uitwerken Brug

week 4.1   geen les PVD (optioneel inleveren deelopdracht voor feedback)

week 18   geen lessen

week 4.2 / 4.3   geen les PVD

week 4.4   (21) Geveldoorsnede en Detail via schetsen

week 4.5   (22) Opzet Geveldoorsnede en Detail digitaal

week 4.6   (23)  Uitwerken Geveldoorsnede en Detail digitaal

week 4.7   (24) Inlevering Eindopdracht PVD Sem 02

week 4.8   (25) geen les PVD

week 4.9   (26)  geen lessen

week 4.10  (27) Bekendmaking resultaten

week 4.11  (28)  Herkansing Eindopdracht PVD Sem 02 (zodra nodig)

2.00.2 Eindopdracht PVD_02

2.01.0_Parametrisch Ontwerpen / Werken

2.01.1_Introductie parametrisch ontwerpen/werken

Parametrisch ontwerpen/werken  
is een methode waarbij elementen (objecten of bouwdelen) worden gecreëerd en aangepast op basis van parameters (eigenschappen) en de onderlinge relaties tussen deze parameters. In de context van een RO, CT of BK gerelateerd bouwproject kan parametrisch ontwerpen/werken op een generieke manier worden toegepast op verschillende aspecten:

Hier zijn een paar belangrijke punten genoemd:

  1. Flexibiliteit en Aanpasbaarheid
    .
  2. Snelle Iteraties
    .
  3. Optimalisatie en Analyse:
    .
  4. Creatieve Exploratie:
    .
  5. Digitale Collaboratie:
    .

 

Parametrisch ontwerpen/werken wordt in toenemend mate in de vakgebieden van Ruimtelijke Ordening (RO), Civiele Techniek (CT) en Bouwkunde (BK) toegepast.Per vakgebied zou je het volgende kunnen specificeren:

  1. Ruimtelijke Ordening (RO):
    In het vakgebied van Ruimtelijke Ordening richt parametrisch ontwerpen zich op het efficiënt modelleren en analyseren van stedelijke of ruimtelijke configuraties. Door variabelen zoals perceelafmetingen, bebouwingsdichtheid en groenvoorzieningen als parameters te gebruiken, kunnen stedenbouwkundige modellen snel worden gegenereerd en aangepast. Dit helpt bij het verkennen van verschillende ontwerpoplossingen en het evalueren van hun impact op de ruimtelijke ordening.
    .
  2. Civiele Techniek (CT):
    Binnen Civiele Techniek houdt parametrisch ontwerpen zich bezig met het modelleren van infrastructurele projecten zoals bruggen, wegen of waterbeheerssystemen. Door parameters te gebruiken zoals overspanning, materiaaleigenschappen of verkeersstromen, kan het ontwerp van civiele structuren worden geoptimaliseerd. Dit stelt ingenieurs in staat om snel verschillende ontwerpvarianten te genereren en de prestaties ervan te evalueren, waardoor doelmatigheid en duurzaamheid worden bevorderd.
    .
  3. Bouwkunde (BK): In de bouwkunde richt parametrisch ontwerpen zich op het genereren en aanpassen van gebouwontwerpen op basis van parameters zoals afmetingen, vormen, materialen en functies. Hierdoor kunnen architecten en bouwkundigen snel en flexibel diverse ontwerpmogelijkheden verkennen. Parametrisch ontwerpen in de bouwkunde stelt ontwerpers in staat om complexe structuren te modelleren en de effecten van verschillende ontwerpbeslissingen te visualiseren, wat leidt tot geoptimaliseerde en innovatieve architectonische oplossingen.

 

 

 

 

 

 

2.01.2_Parametrische BE Software

Er is een enorm grote keuze aan software die in staat is met parameter gestuurde modellen om te gaan.
We gaan binnen PVD in Semester 02 op twee omgevingen te focussen:

  1. Rhino met Grasshoper
  2. Revit met Dynamo

 

Rhino met Grasshopper biedt nast een eenvoudig te leren 3D objectmodellar een flexibele visuele programmeerinterface voor het snel creëren en aanpassen van parametrische modellen. De naadloze integratie met CAD, de uitgebreide mogelijkheden van 'open' datauitwisseling en een wereldwijd ondersteunende gemeenschap maken het een uitstekend geschikt tool voor efficiënt en innovatief werken in educatie en praktijk binnen BE context.

De keuze voor Rhino met Grasshopper hebben we op basis van de volgende reden gedaan:

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Flexibiliteit
  • Open Architectuur
  • Grote Community en Ondersteuning
  • Brede Toepasbaarheid
  • Integratie met Andere Software
  • Visuele Programmeeromgeving

Over het algemeen maken Rhino en Grasshopper de drempel voor het leren van parametrisch ontwerpen lager en bieden ze een krachtige omgeving voor het verkennen van complexe ontwerpen. Ze worden veel gebruikt in zowel academische als professionele contexten.

 

Autodesk Revit met Dynamo is een goede keuze voor parametrisch ontwerpen/werken omdat de bouwdelen en modellen van Revit in de achtergrond al als Database aanlegt zijn. De data van de bouwdelen in de database maakt het mogelijk de eigenschappen ook bij grote hoeveelheiden snal te vinden, aan te passen en terug te schrijven. Een verdergaande voordeel is dat de database met generieke tools open toegankelijk en veranderbaar is.

De keuze voor Revit met Dynamo  hebben we op basis van de volgende reden gedaan:

  • Integratie Voorkennis PVD 01
  • Objectgeoriënteerde Modellering
  • Automatisering van Taken
  • Data-integratie en Analyse
  • Community, Resources & API (toegankelijkheid van de Database)
  • Toepasbaarheid in Verschillende Disciplines
  • Visuele Programmeeromgeving (met de mogelijkheid van koppeling Rhino / Grasshopper)

Samengevat maakt de combinatie van Revit en Dynamo het mogelijk om parametrisch ontwerpen te integreren in het proces als zijn geheel waarbij professionals meer controle krijgen over hun modellen en workflows. Het is een krachtige en veelgebruikte combinatie in de bouw- en ontwerpindustrie.

 

 

2.01.3 Installatie parametrische BE software

De installatie van Revit met Dynamo

Zodra je Revit 2024 met de nieuwste update hebt geïnstalleerd,
beschik je automatisch over een geschikte versie van Dynamo voor PVD_02.
Dus als je Revit al in PVD_01 had geïnstalleerd, hoef je op dit moment niet veel te doen. ;)

 

De installatie van Rhino met Grasshopper

Om Rhino en Grasshopper te installeren, volg je deze stappen:

  1. Download Rhino (Let-op: Aan het begin van PVD 02 werken we nog met de Rhino 8 Testversie):
    Ga naar de officiële website van Rhino en selecteer '90 dagen one-time evaluation' versie voor jouw besturingssysteem (Windows of macOS). Geen zorgen: Bij belangstelling kunnen we later de testversies in echte studenten licenties omzetten. ;)

  2. Maak er een account aan met je Hanze e-mail aan en laat je account in een browser venster in de achtergrond open staan.

  3. Start de installatie: Nadat het installatiebestand is gedownload, dubbelklik je erop om de installatie te starten.

  4. Installeren: Volg de instructies op het scherm om Rhino te installeren.

  5. Licentie-informatie: Aan het einde van de installatie wordt gevraagd om je licentiegegevens in te voeren.
    Je moet je Hazne e-mail invoeren - Rhino haalt dan van je account (dat in de achtergrond in een browser open moeten staan) op.

  6. Voltooi de installatie: Nadat de installatie is voltooid, kun je Rhino openen en beginnen met het gebruik ervan.

Zorg ervoor dat je systeem voldoet aan de minimale systeemvereisten van Rhino om ervoor te zorgen dat het soepel werkt. Deze informatie vind je op de officiële website van Rhino.

 

Hieronder een opname die dit proces laat zien:

Gefeliciteerd!

Je kan nu met Rhino en Grasshopper (dat ziet er namelijk automatisch binnen Rhino) in PVD 02 aan de slag!

 

 

2.01.4 Rhino Introductie

Rhino Introductie

Rhino is software voor geometrisch modelleren, veel gebruikt in diverse sectoren zoals scheepsbouw en industrieel ontwerp vanwege zijn krachtige modelmotor en brede ondersteuning van digitale geometrie.

Het maakt gebruik van standaard geometrietypen zoals Solids en NURBS voor nauwkeurige wiskundige beschrijving van vormen, waardoor complexe vormen kunnen worden gecreëerd. NURBS (Non-Uniform Rational B-Splines) zijn wiskundige representaties die elke vorm nauwkeurig beschrijven, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen, van illustratie tot fabricage.

 

Rhino3D is onder: https://www.rhino3d.com/ te vinden.

 

Extra functionaliteit kan worden toegevoegd via een scala aan plugins voor Rhino, waarvan sommige gratis zijn en andere gekocht moeten worden. Een belangrijke plugin is Grasshopper, die parametrische ondersteuning biedt en het mogelijk maakt om complexe relaties tussen objecten en parameters te beheren.

 

Food 4 Rhino

 

Plug-ins voor Rhino3D zijn onder: https://www.food4rhino.com/en te vinden.


De inzet van Rhino bevordert het ontwerpwerkproces en stelt professionals zoals architecten, stedenbouwkundigen en civiel ingenieurs in staat om snel diverse ontwerpvarianten te creëren. Vooraanstaande professionals en bureaus zoals Un Studio, Jane Jacobs en  Arup gebruiken Rhino en Grasshopper in hun ontwerpprocessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de slag met Rhino.

Een van de grote voordelen van Rhino is dat de basisstappen en de gebruikersinterface (user - interface) relatief eenvoudig te leren zijn, vooral voor diegenen met ervaring in andere op lagen gebaseerde software zoals Illustrator of SketchUp.

De volgende twee opnames richten zich op de basisvaardigheden die nodig zijn voor PVD 02. Het is belangrijk op te merken dat Rhino veel meer mogelijkheden biedt dan wat we in deze video's laten zien, en dat er vaak ook alternatieve workflows zijn om doelen te bereiken.

Omdat een groot deel van de community en bijbehorende tutorials in het Engels zijn, zijn de video's ook in het Engels. Dit bieden we bewust aan om jullie de kans te geven de juiste terminologie te leren.

 

Rhino Introductie PVD_02 Deel 01

 

Rhino Introductie PVD_02 Deel 02

 

Gefeliciteerd!

Als het goed is hebben jullie nu voldoende kennis en vaardigheden opgedaan om met de PVD-02 opdracht -
het Forum in Groningen aan de slag te gaan.

 

Tip: We willen jullie aangemoedigen om ook buiten de lessen deze krachtige tool verder te verkennen en te begrijpen.
Er zijn  talloze introductietutorials online te vinden met die jullie direct aan de slag kunnen om de kennsi en vaardigheden van Rhino te verdiepen. Het is echt een geweldig tool binnen BE context.

 

 

2.01.5 Het Forum in Groningen

Het Forum met Rhino

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden!

Het Forum in Groningen met Rhino

"We gaan gezamenlijk het Forum in Groningen modelleren met Rhino
en het op professionele wijze presenteren op A3-formaat (zie voorbeeld hierboven)

Deze opdracht is deel 1 van 2 delen die in het RO-onderwijsblok worden behandeld.
Beide delen worden weer geïntegreerd in de eindtoets van PVD Semester 02.

 

We hebben ook weer een set instructiefilmpjes gemaakt om jullie te ondersteunen en te begeleiden bij deze opdracht:

Deel 01:

 

Deel 02:

 

Deel 03:

 

Gefeliciteerd !

Met de verworven kennis en vaardigheden in Rhino, kunnen jullie nu effectief werken in zowel 2D als 3D, genereike informatie importeren, stedelijke lay-outs maken en jullie product professioneel presenteren.

2.01.6_Grasshopper Introductie

Wat is Grasshoper eigenlijk?

Grasshopper (GH) is een programmeerinterface voor ontwerpers in BE context.
In plaats van programmeertalen te gebruiken, maakt het gebruik van een lego-achtige interface. Toch kunnen vergelijkbare resultaten als bij programmeercode worden behaald. Met eenvoudige blokken kan een ontwerper gemakkelijk parametrische ontwerpen maken. Meer dan een gereedschap of software vertegenwoordigt Grasshopper een manier van denken voor ontwerpvraagstukken, een 'methode' die tegenwoordig Parametrisch of Associatief wordt genoemd. Om het eenvoudiger te zeggen: de gebruiksvriendelijkheid van Grasshopper stelt architecten in staat om te spelen met het concept van Parametrisch of Associatief ontwerp zonder dat ze een expert hoeven te zijn in scripting/programmeren. Daarom kunnen architecten zich richten op het "waarom" in plaats van het "hoe". Grasshopper is ontwikkeld door McNeel en is geïntegreerd in Rhinoceros.

 

Je start de Grasshopper omgeving door 'Grasshopper' in de 'Commandline' van Rhino te schrijven:

 

Vanaf dat punt heb je twee parallel draaiende interfaces tot je beschikking.
Het interface van Rhino (dat altijd op de achtergrond open moet blijven) en het interface van Grasshopper.
Let erop dat je je werk regelmatig in beide interfaces opslaat. Omdat Rhino en Grasshopper in het werkgeheugen draaien, ben je bij een crash (die bij complexe stappen kan gebeuren) meestal alles tot aan de laatste opslag kwijt.

 

Om ermee te werken heb je twee opties:

  1. Je kunt de gegevens van de elementen die je in Rhino maakt, ophalen in Grasshopper om er verder mee te werken.

  2. Je kunt de gegevens of de elementen die je in Grasshopper maakt, door gebruik te maken van 'Bake', naar de niveaustuctuur in Rhino halen.

Let op: Zodra je geometrie op deze manier naar Rhino haalt, is deze niet meer benaderbaar door de actieve Grasshopper-definitie. Als je hiermee verder wilt gaan, moet je ze eerst weer in Grasshopper importeren.

   

Hieronder twee opnames om de eerste stappen met Grasshopper goed onder het knie te krijgen:

Grasshopepr Introductie Deel 01:

 

 

Grasshopepr Introductie Deel 02:

 

 

2.01.7_Parametrische werken (calculeren) met Grasshopper

Hoe kun je, gebaseerd op een gebouw dat in Rhino is gemaakt, het volume, de geveloppervlakken en vloeroppervlakken berekenen? Met behulp van een objectmodel, zoals dat in Rhino is gemaakt, kunnen deze gegevens parametrisch direct uit het model worden gehaald.

De volgende twee bestanden laten de werkwijze en stappen zien die hiervoor nodig zijn aan de hand van een voorbereid Rhino-model en een bijbehorende Grasshopper-definitie.
 


Belangrijk: De van ons aangeboden grasshopper definitie is slechts 80% compleet!

We vragen jullie hiermee de ontbrekende stappen toe te voegen en ervoor te zorgen dat de definitie:

  • Het volume van het gehele Forum
  • Het volume van het Forum zonder 'VOID'
  • Het volume van alleen de 'VOID'
  • De vloeroppervlakten van de verdiepingen BG t/m 11e
  • De geveloppervlakte exclusief DAK en exclusief BG!

laat zien!

Zorg ervoor dat de uiteindelijke versie van het script goed en netjes georganiseerd is,
met zinvolle groepen en passend commentaar.

Let op: De code moet voor derden (met basiskennis van Grasshopper) snel te begrijpen en te gebruiken zijn.

 

De voorbereide bestanden 'samen' in actie:

 

Gefeliciteerd!

Met de verworven kennis en vaardigheden in Grasshopper hebben jullie een uitstekende eerste stap gezet in 'visual- programming'. In feite kunnen jullie nu al zelfstandig experimenteren om verder te gaan en de geweldig leuke wereld van datagestuurde werk te verkennen. Maar geen zorgen - we gaan ook samen verder. In jaar 2 en 3 gaan we op dit gebied nog leuke vooruitgang boeken. ;)

2.01.8_Parametrisch werken met Revit

In principe is iedereen die met Revit werkt al bezig met parametrisch ontwerpen, ook al beseffen ze dat soms niet direct.

Achter de schermen is de software namelijk al behoorlijk parametrisch bezig, doordat alle informatie in een database wordt opgeslagen voor langdurig hergebruik. Tijdens het werken aan een project kunnen we hier aanzienlijk gebruik van maken en de bouwdelen en modellen op basis van parameters (eigenschappen) veel flexibeler en herbruikbaar maken.

Om dit te demonstreren, gaan we een leuke oefening doen:

We gaan samen een van de meest generieke objecten in Revit maken - namelijk een Box of Blok.

 

 

Deze box of blok kan als een generieke Revit-familie de basis vormen voor veel andere objecten.
Bijvoorbeeld, alleen door het aanpassen van parameters kan je er een keukenkast, een toilet of een bank van maken.

Het is wel belangrijk om deze familie als uitgangspunt in een zinvolle mappenstructuur op te slaan, zodat je hem altijd weer kunt terugvinden. ;)
 

Laat ons een stap veder gan en op basis van dit generieke bouwdeel een parametrische tafel maken:
 

 

Van harte gefeliciteerd met je eerste, volledig zelfgemaakte en parametrische Revit family.

Met behulp van 'Instance' en 'Type' parameters kan deze tafel nu worden hergebruikt, verbeterd en gedeeld.

 

Om ervoor te zorgen dat deze Tafel ook in andere projecten weer herbruikbaar wordt is het belangrijk om die goed in een zinvol mappenstructuur op te slaan. Wie hiermee verder wil, kan ook beginnen met het opzetten van een eigen bibliotheek van zelfgemaakte families. Vaak is het beter om met je eigen bouwdelen aan de slag te gaan, omdat deze duidelijk beter in elkaar zijn gezet dan de gedownloade objecten vanuit het internet.

Houd hierbij in gedachten:

Voor BIM-modellen geldt vaak: beter minder objecten van goede kwaliteit, dan te veel objecten van slechte kwaliteit die je op een later moment sowieso moet vervangen.

 

 

Parametrisch blok

2.01.9_Parametrisch werken met Dynamo

2.02.0_Infrastructuur parametrisch

De Infra opdracht is een combinatie van infra introductie en de brugopdracht. Je verbetert de ZP11 omgeving in Revit die je gebruikt vanuit de brugopdracht. Je verbetert bijvoorbeeld de topsolids(materialen/hoogtes/randen/goten etc. Vervolgens maak je in deze omgeving je eigen brugontwerp met de technieken die je meekrijgt uit de brug opdracht.

2.02.1_Infra in Revit

In dit hoofdstuk een korte introductie over infra in Revit. Dit doen we in de TOPOSOLID omgeving.

In de onderstaande afbeelding het voorbeeld wat we gaan maken. (let op dat je de nieuwe template insteld in Revit)

In de onderstaande 3 video's de basis voor infra in Revit. Maak deze niet alleen voor jezelf maar ook om de skills op te doen voor de CT en IWP opdrachten.

In de eerste video de toposolid voorzien van een weg, dijklichaam en sloot.

 

Infra in Revit video 01

Video 02, vervolg water, goot en trottoir met een profile Family

 

 

Infra in Revit video 02

Video 03, Bouwput en damwanden maken in de toposolid.

In Hoofdstuk 2.05.2 Bruggen kun je een startbestand vinden voor het terrein achter ZP11, gebruik deze om te zien hoe je constructies zoals steigers en damwanden maakt.

 

 

Infra in Revit video 03

2.02.2_Brug opdracht in Revit

In dit hoofdstuk ga je een brug in Revit maken. We kunnen hiervoor 3 basisprincipes in Revit gebruiken.

1. Massing

2. Beams, columns en beamsystems

3. Vloeren

Voor de opdracht moet je tenminste 2 principes gebruiken.

De brug die je gaat maken ligt achter het Zp11 gebouw richting de parkeerplaats. Daar ligt al een brug maar die vinden we niet zo mooi. Aan jullie de taak om hier een mooie brug te bedenken.

Je maakt een 3d impressie, een bovenaanzicht en twee doorsnedes van de brug op een A1 blad zoals in het onderstaande voorbeeld. Je kunt het startbestand hier onder downloaden.

 

In de onderstaande video's kun je stap voor Stap leren hoe je een brug kunt maken in Revit.

Eerst een korte overview van bruggen en de functies. De omgeving is ondertussen ook een beetje uitgebreider geworden dan in de video's te zien omdat we nu Toposolids gebruiken in plaats van toposurfaces. Je hebt nu dus meer informatie in je startbestand zitten. Gebruik je startbestand dan ook slim (download het 2x) als een informatie vergaarbak voor bijvoorbeeld CT opdrachten.

 

Brug Video 01

Brug door middel van Balken en Beam systems.

Beams en beamsystems gebruik je niet alleen in een gebouwconstructie maar lenen zich erg goed voor een brugconstructie.

Brug Video 02

Brug d.m.v. inlpace mass......

In de onderstaande video maken we een brug door middel van een Mass. je kunt dit op 2 manieren benaderen. Een extrusie in dwarsrichting of in lengterichting. Ook kun je bogen of elkementen maken met een inplace mass.

 

Brug video 03

Brug door middel van vloeren. 

Een vloer is in Revit een horizontaal object. Het handige aan een vloer is dat je een vloer kunt opbouwen in verschillende lagen, op de manier kun je dus ook erg makkelijk een wegdek maken. Ook kan een vloer voorzien worden van afschot.

Brug Video 04

Opmaak A1 Kaderblad.

Je maakt een plattegrond schaal 1 op 100, een 3d impressie en 2 doorsnedes schaal 1 op 100 op.

Deze plaats je in je kader, bij voorkeur natuurlijk met je eigen logo.

 

Brug Video 05

2.02.3_Parametrisch adaptieve brug in Revit (experts only!)

 

In dit hoofdstuk kun je aan de hand van 14 instructievideo's een parametrische boogbrug leren maken met parametrisch adaptieve families.

Een brug maken in Revit is in eerste instantie niet makkelijk maar als je het eenmaal doorhebt erg gaaf en met deze basis kun je zelf je eigen bruggen gaan bouwen. Deze boogbrug is volledig opgezet door middel van parametrisch adaptieve families. 

 

 

Eerst de omgeving........

 

Boogbrug in Revit video 01

De parameters van het wegvlak vaststellen......

Boogbrug in Revit video 02

De boogconstructie.....

Boogbrug in Revit video 03

Boogbrug in Revit video 04

Boogbrug in Revit video 05

Boogbrug in Revit video 06

Boogbrug in Revit video 07

Boogbrug in Revit video 08

Boogbrug in Revit video 09

Boogbrug in Revit video 10

Boogbrug in Revit video 11

Boogbrug in Revit video 12

Boogbrug in Revit video 13

Boogbrug in Revit video 14

2.03.0_Parametrisch Detailleren

2.03.1_Waar je (bijna) alle bouwdelen van kan maken...

Introductie detailleren:
Detailleren wordt niet zonder reden beschouwd als de belangrijkste vaardigheid van een BE-ingenieur. Om de gebouwde omgeving in de praktijk te kunnen realiseren, is het essentieel om in detail te weten met welk materiaal, welke onderdelen en welke verbindingen je te maken hebt. Zonder gedegen kennis van de bouwdelen ben je niet in staat een ontwerp te maken dat later in de praktijk kan worden uitgevoerd.

Veel voorkomende problemen zoals tijdsoverschrijdingen, kostenoverschrijdingen en schade kunnen vaak worden teruggevoerd op een gebrek aan detailkennis aan het begin van het proces. Wat je aan het begin niet goed genoeg hebt doordacht, is bijna niet meer te corrigeren zodra het in de praktijk is gebracht. Op basis van je eigen kennis, vaardigheden en houding heb je als BE-ingenieur de verantwoordelijkheid om de producten die je op de markt brengt nauwkeurig te plannen en te doordenken.

Waar beginnen?
Naast het met open ogen fysiek door de omgeving lopen, kunnen foto's maken en vooral analoog schetsen enorm helpen om ervaring op detailniveau op te doen. Online onderzoek kan nuttig zijn, maar vaak blijft informatie door fysieke inspanning (zoals wandelen door de omgeving en het gebruik van een pen) beter in je geheugen hangen. Foto's en een schetsboek zijn uitstekend om de dingen die je hebt gezien voor later gebruik vast te leggen.

Van schetsen naar maquettes en digitale modellen
Zoals hierboven vermeld, raden we aan dat je in eerste instantie fysiek de omgeving en de bouwdelen bekijkt, verkent en analyseert. Naast een schetsboek en tekeningen gebruiken BE-ingenieurs al heel lang maquettes om de realiteit voorafgaand aan de uitvoering te simuleren. Inmiddels hebben we, naast de traditionele analoge methoden, ook digitale omgevingen waarmee we in 2D, 3D en via digitale informatiemodellen (BIM) kunnen testen en simuleren.

Hoe digitaal met detailleren aan de slag?
Het is belangrijk te begrijpen dat de meeste structuren in de gebouwde omgeving zijn samengesteld op basis van bouwdelen, stappen, methodes en regels. Door deze bouwdelen en regels goed te leren kennen, wordt het mogelijk om ze ook digitaal te creëren op een manier die aansluit bij de realiteit.

Basiscomponenten:
In de bouwindustrie kunnen bijna alle bouwelementen worden teruggebracht tot hun basiscomponenten. Een metselwerkmuur bestaat bijvoorbeeld uit bakstenen en mortel, een kozijn bevat houten profielen, glas en hang- en sluitwerk. Al deze componenten kun je afzonderlijk maken en tot een geheel samenstellen. Het mooie aan digitaal werken is dat je deze werkwijze één op één kunt overdragen. Dit helpt om de realiteit nauwkeurig te simuleren en om vraagtekens of problemen heel vroeg in het proces op te lossen, nog voordat de uitvoering begint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.03.2_Digitale basiscomponenten

Digitale basiscomponenten om te detailleren:

Om digitaal te detailleren, is het noodzakelijk om bouwdelen samen te stellen uit hun basiscomponenten. Terwijl we in 2D werken met punten, lijnen en vlakken, voegen we in de 3D-wereld oppervlakken (surfaces) en volumes toe. Detailleren in 3D begint met het maken en samenstellen van basisbouwelementen (objecten) tot een coherent model.

Deze elementen worden meestal opgebouwd uit basisvormen zoals punten, lijnen en polylines, gecombineerd met acties zoals extrusie, loft, sweep of blend. Door volumes op deze manier te maken en samen te stellen of van elkaar af te trekken, kun je vrijwel alles wat in de realiteit kan worden gebouwd ook digitaal creëren.

De volgende basisvormen in 2D zijn mogelijk:

Punt: Het kleinste element, vaak gebruikt als referentie of beginpunt voor verdere constructies.

Lijn: Een rechte verbinding tussen twee punten, essentieel voor het definiëren van randen en contouren.

Polyline: Een serie verbonden lijnen, die complexe vormen en contouren kunnen definiëren.

Vlak (Surface): Een tweedimensionaal element met breedte en hoogte, dat een oppervlakte vertegenwoordigt.

Volume: Een driedimensionaal element met breedte, hoogte en diepte, dat een object met massa vertegenwoordigt.

 

 

Acties om basisvormen te creëren en te bewerken:

Extrusion: Het uitrekken van een 2D-vorm in een derde dimensie om een volume te creëren.

Loft: Het verbinden van meerdere 2D-vormen langs een pad om een complex volume te vormen.

Sweep: Het verplaatsen van een 2D-vorm langs een pad om een volume te genereren.

Blend: Het vloeiend verbinden van twee of meer 2D-vormen om een organisch volume te vormen.

Bool(eans): Het combineren (union), uitsnijden (difference) of overlappen (intersection) van volumes om complexe vormen te creëren of bewerken.

 

 

Door het gebruik van deze basisvormen en acties kun je in een digitaal model de complexiteit en detaillering van de werkelijke bouwelementen nauwkeurig nabootsen. Dit helpt om realistische simulaties te maken en problemen vroegtijdig te identificeren en op te lossen, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit en effectiviteit in de gebouwde omgeving.

 

 

2.03.3_Van blok naar tafel

Het meest eenvoudige object: een box of kubus.

Veel bouwdelen of objecten kunnen worden samengesteld uit heel eenvoudige basisobjecten.

Zo kan een leuke, moderne tafel heel eenvoudig worden gemaakt met vier poten en een tafelblad. Als we in detail naar deze tafel kijken, zien we dat je de poten en het tafelblad kunt samenstellen uit een parametrisch aanpasbaar basiselement, zoals een box of een kubus.

 

Revit biedt de kans om te leren hoe je een van de meest eenvoudige basisbouwdelen kunt opzetten. Hieronder gaan we een doos of kubus aanmaken die via parameteraanpassingen in allerlei nieuwe objecten kan worden omgezet. Van deze kubus kun je meubelonderdelen, constructie-elementen, gevelsystemen en zelfs landschapselementen maken. Deze bouwblokken, elementen of objecten worden in de wereld van Revit 'families' genoemd, en er liggen enorme kansen in het gebruik van je eigen zelfgemaakte componenten in Revit-projecten.

 

In de volgende opname gaan we deze meest generieke family maken:

 

 

We hopen dat de eerste stap richting het aanmaken van eigen (custom) families goed is gelukt. Het lijkt nog wat simpel, maar zonder het te weten hebben jullie nu de kans om heel veel verschillende dingen van deze doos of kubus te maken. Laten we nu een stap verder gaan en er een parametrische tafel van maken.

 

 

Is het gelukt? Zo ja, dan hebben jullie een mooie basis gelegd.
Op dezelfde manier kunnen ook stoelen en veel andere meubelstukken worden gemaakt.

 

 

 

 

2.03.4_Van tafel naar kozijn

De parametrische kozijn 'family':

In de volgende stap laten we zien dat je op basis van meer specifieke Family-templates ook complexere bouwelementen kunt maken. Een van de meest gevraagde elementen om zelf te maken zijn kozijnen. Hiervoor starten we vanuit een Revit 'Windows Family'. In de volgende opname is te zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

 

 

Heel goed gedaan.
In principe hebben jullie nu de meeste basisstappen doorlopen om eigen families te maken.
Ga vanaf nu ook met de andere family-templates spelen, experimenteren en testen wat de mogelijkheden zijn. Het leuke aan families is dat je ze los van het project kunt aanmaken, bewerken, opslaan en dat je ze zelf met anderen kunt delen.

Naast volledig tot LOD400 uitgewerkte families kun je ook 'placeholders', ontwerp-families in LOD100 of andere tussenstanden in het project plaatsen. Deze versies kun je altijd eenvoudig en snel binnen de projectomgeving uitwisselen. Het is aan de maker van de family om, los van het project, de controle en het eigenaarschap over de ontwikkeling van de eigen family te behouden.

 

 

2.04.0_Detailleren in Revit

Welkom bij het hoofdstuk detailleren. In dit hoofdstuk wordt detaileren 2D en 3D/3D behandeld. Beide methodes zijn goed maar vragen net een andere benadering. Bekijk ze dus beide en maak dan een keuze welke je gaat gebruiken om je details (onderdorpel/boverndorpel en zijstijl) te maken.

Je maakt 3 details van een raamkozijn uit je basiswoning. Dit is het onderdorpeldetail, het bovendorpeldetail en (horizontaal) het zijstijl detail. Je presenteert alledrie details op 1 A1 Blad met het aanzicht van de gevel erbij om je details aant tegeven.

Een goed detail maken is niet makkelijk, maar het kan helpen als je gebruikt maakt van een aantal belangrijke stappen. kijk in de onderstaande PDF hoe je slim een detail kunt opzetten. zowel met de hand als digitaal. Je zult merken dat het goed maken van een detail gelijk is voor analoog en digitaal werken. 

 

 

 

2.04.1_Schetsen en Detailleren (2D)

Waarom is schetsen en detailleren nog steeds belangrijk? We leven toch in een digitale wereld….

-Schetsen geeft je beter inzicht in wat je nu precies wilt maken.

-Door te schetsen moet je jezelf verdiepen in het doel van het eindproduct.

-Het testen en nadenken over je eindproduct zou je kunnen omschrijven als detailleren.

-Ook bij het maken van een digitaal detail zul je door middel van een schets moeten ontdekken

of je eindproduct haalbaar is. Dit kun je handmatig of digitaal schetsen. In deze oefening dagen we je uit om handmatig een detail te maken en deze vervolgens digitaal in Revit te maken. De opzet is gelijk zoals je zult ervaren.

Lees eerst goed de onderstaande PDF over detailleren goed door. Je leert hier stap voor stap hoe je moet beginnen met een detail aan de hand van het voorbeeld van een kozijndetail die we handmatig en digitaal gaan maken.

 

 

Het voorbeeldbestand kun je downloaden op je PC zodat je altijd je voorbeeld bij de hand hebt.

 

In de bovenstaande Pdf van een onderdorpelkozijndetail kun je alle nodige informatie vinden om het detail te maken.

De basisgegevens die je nodig hebt om het detail te maken zijn de volgende:

 

Stap 01. Startinformatie verwerken op je werkblad

Maak zoals op de afbeelding een kruis van waaruit je kunt starten. Hierop plaats je vervolgens het contour van je kozijn. Daarna volgen de afmetingen van de constructieonderdelen.

Stap 01.

Stap 02. lijnen constructie onderdelen.

In de onderstaande instuctie video kun je zien hoe je de eerste stappen opzet in Revit.

 

Revit detail 2d video 01

Stap 03. beginnen met invulling onderdelen.

Revit detailleren in 2d. video 02

Revit detailleren in 2d. video 03

Niet alle elementen zijn direct qua maatvoering voorhanden, die kun je dus globaal opzoeken bij een fabrikant zoals voorgedaan in de onderstaande instructie.

Revit detailleren in 2d. video 04

Revit detailleren in 2d. video 05

Tenslotte de opmaak van je detail, teksten maatvoering en het plaatsen in een kader.

 

Revit detailleren in 2d. video 06

2.04.2_Detail maken in Revit (3D + 2D)

Het maken van een detail is een redelijk eenvoudig proces binnen Revit, maar wel eentje die je eens gedaan moet hebben. Aan de hand van de onderstannde video's leer je stap voor stap deze vaardigheden. De hulp bestanden kun je hieronder downloaden. Op het A3 voorbeeld(pdf) kun je een voorbeeld zien van het te maken detail.

 

detail maken 01

detail maken 02

detail maken 03

Nu je het eerste detail gemaakt hebt is het tijd om de volgende details op te zetten. Probeer altijd de 4 basisregels in acht te houden en ......, je zult merken dat je elk nieuw detail makkelijker gaat. Ervaring is erg belangrijk bij het detailleren, niemand is in 1 week een detail specialist. Om je goed op weg te helpen in je detailleer ontwikkeling is het slim om gebruik te maken van voorbeelden. SBR (standaard bouw referentie) details zijn altijd een goed uithgangspunt om je op weg te helpen bij het maken van een detail.

In de bovenstaande PDF een aantal voorbeelden. Er zijn online natuurlijk nog veel meer voorbeelden.

 

2.05.0 Extra's Sem02: Situatie tekeningen

2.02.1_Situatie tekeningen via CadCollege of InfraCad

Het begin van situatietekeningen omvat altijd eerst het verkennen van het gebied.
Het liefst ga je er zelf naartoe om zo veel mogelijk informatie ter plaatse te verzamelen. Maak altijd foto's en als mogelijk, meet ook een aantal referentiepunten op. Maak wat schetsen aan en observeer het terrein nauwkeurig. Noteer het aantal verdiepingen van de omliggende gebouwen en probeer te achterhalen waar ten opzichte van de noordrichting het zonlicht en de wind invloed hebben. Alles om je heen kun je dan relateren aan een bepaalde schaal.

 

 

Je kunt een situatietekening vastleggen in een digitaal document door gebruik te maken van je eigen visuele opnames, maar je kunt ook gebruikmaken van digitale databases die situaties beschikbaar stellen. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze digitale informatie te verkrijgen.

In de onderstaande video-instructie behandelen we twee van deze mogelijkheden:

  1. Cadcollege kaarten (via je browser)

  2. PDOK (via de Infracad-plugin voor AutoCAD)

Cadcollege maakt gebruik van OpenStreetMap en het Nationaal Georegister. Je kunt de informatie als een fotobestand of als DXF-bestand (geschikt voor alle CAD-programma's die DXF kunnen importeren) downloaden en opslaan. Hier is de link: https://www.cadcollege.nl/CADTools/Conversie/Kaarten_AutoCAD_kadaster.htm

Let op dat je van te voren goed kijkt naar de instellingen (dxf en mm) en het marker punt. Je export wordt een dxf bestand welke Autocad of Rhino prima kunnen openen.

 

PDOK maakt gebruik van BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) en GBKN (Grootschalige Basiskaart van Nederland). Deze gegevens kunnen alleen digitaal worden ingelezen in AutoCAD met behulp van de Infracad add-in. Als student kun je deze add-in gratis aanvragen. Let op: de procedure om het aan te vragen kan een paar dagen nodig hebben, dus plan voldoende tijd in voor een mogelijke deadline.

 

Situatietekeningen via CadCollege of InfraCad


Een situatie tekening is in principe altijd Noord gericht.
Op je situatietekening kan je gebouw of object dan ook verdraaid onder een hoek staan. Dit werkt niet altijd even makkelijk in bijvoorbeeld Autocad of Rhino. Maak dan altijd ook eerst vooraf een schoon bronbestand van je situatie en ga daarna verder werken aan je object of gebouw.
Tip: Voordat je het origneel bestand gaat draaien is het verstandig de noord richting te markeren. Maak er een lijn buiten het zichtbaar deel van de tekening aan, zodat je later altijd weet waar het echte noorden zit.

Pas daarna is het aan te raden de tekening draaien zodat je niet onder een hoek moet gaan tekenen of modelleren.
 

 

Binnen de BIM-software Revit heb je inderdaad een handige mogelijkheid om tegelijkertijd met Project North en True North te werken.

 

Revit Interface met indicatie van Project North en True North.

 

Met Project North kun je de oriëntatie van het project definiëren ten opzichte van het noorden zoals aangegeven in je projectinstellingen. True North daarentegen verwijst naar de werkelijke geografische richting van het noorden op de locatie van het project. Door beide in te stellen, kun je gemakkelijk navigeren en werken met zowel het projectgerichte noorden als het geografische noorden, wat vooral handig is bij het werken aan projecten met verschillende oriëntaties of locaties.

Deze werkwijze hebben we al in de ZP11 (Mass Model) oefening oefening van Semester 01 uitgelegd. Voel je vrij er nog een keer goed na te kijken als je het weer vergeten bent. ;)

 

2.02.3_Basisbegrippen Situatietekeningen

2.02.4_Aanvullende informatie via BAG of PDOK

Vanaf 1 april 2014 is de BGT formeel geopend. Dit betekent dat de bronhouders vanaf dat moment
hun BGT kunnen aanleveren via het SVB-BGT bij de Landelijke Voorziening BGT (LV-BGT). De LV-BGT
levert de BGT op haar beurt door aan PDOK, alwaar gebruikers de BGT kunnen inzien en/of
downloaden.

Voor het raadplegen of dowloaden van de BGT zijn er verschillende manieren zoals:

1) Via de standaard PDOK-viewer.

2) Via een webservice (WMTS) die de BGT als plaatje beschikbaar stelt om in een eigen GIS-
omgeving te bekijken.

3) Door gebruik maken van de downloadfunctie waarmee de BGT als extract in GML formaat
gedownload kan worden, voor gebruik in eigen GIS-software.

 

Voor wie er hiermee verder wil - hieronder een korte toelichting ivm 1) en 2)
 

Bij je zoektocht naar situatie en locatie gegevens zul je veel nieuwe termen tegenkomen zoals
GBKN, BGT, PDOCK en nog veel meer.

Hieronder alvast een lijst van begrippen en afkorten die je kunt tegenkomen:

  • BAG Basisregistratie Adressen en Gebouwen
  • BGT Basisregistratie Grootschalige Topografie
  • BRT Basisregistratie Topografie
  • CROW Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in Grond-, Water-, Wegenbouw en Verkeerstechniek
  • ETRS89 European Terrestrial Reference System 1989
  • GBKN Grootschalige Basiskaart Nederland
  • GI Geo-informatie
  • GIS Geografisch informatiesysteem
  • GML Geography Markup Language
  • GPS Global positioning system
  • HTW Handboek voor de technische werkzaamheden van het Kadaster
  • ID Identifier
  • IHO International Hydrographic Organization
  • IMGeo Informatiemodel geografie
  • IMLG Informatiemodel landelijk gebied
  • IMOOV Informatiemodel openbare orde en veiligheid
  • IMWA Informatiemodel water
  • INSPIRE Infrastructure for Spatial Information in Europe
  • IT Informatietechnologie
  • I&S Informatiemodel en specificaties
  • LAT Lowest Astronomical Tide
  • LOD Level Of Detail
  • NAP Normaal Amsterdams Peil
  • NEN Nederlandse norm
  • OLR Overeengekomen Lage Rivierwaterstand
  • RD Rijksdriehoeksmeting
  • SVB-BGT Samenwerkingsverband Bronhouders BGT
  • UML Unified Modeling Language
  • UNCLOS United Nations Convention Law of the Sea
  • URI Uniform Resource Identifier

10.01_De Makerspace

In deze laatse opdracht voor pi_digitaal maak je een object vanuit iets wat jij digitaal hebt gemaakt /aangeleverd in het Makerspace in zp11.

Je doet het volgende.....

1. Maak een account voor de makerspace (maak hier een screenshot van)

2. Maak een object (volledig vrij, mag van alles zijn)

3. Laat je object en account zien aan je talentcoach ter goedkeuring

 

Heb je beide taken volbracht dan is de makerspace opdracht voldaan!

2.06.0 Extra's Sem02: Plankaart en deelgebieden

Welkom bij de opdracht 02 van PVD 02.

In deze opdracht ga je een deelgebied uitwerken in Revit in combinatie met Autocad. Voordat je zover bent moet je natuurlijk de software(de juiste) gaan installeren en instellen. Daarna moet je Autocad plan informatie gaan laden in Revit. (versie 2024)

In de onderstaande video kun je alvast een korte tour vinden waar je alles kunt vinden op de site.

 

Waar kan ik alles vinden op de site voor de opdracht 01 van PVD 02?

In dit hoofdstuk kun je de plankaart bekijken en de deelgebieden downloaden per cijfer en letter combinatie.

In de onderstaande afbeelding kun je het overzicht van de deelgebieden bekijken.

 

Deelgebieden in autocad formaat:

Klik met je rechtermuis op de link en sla het bestand op je harde schijf op.

 

2.07.0 Extra's Sem02: Ondergonds en bovengronds bouwen.

2.07.1_Algemeen

Welkom bij de opdracht 02 van PVD 02!

In deze opdracht ga je een deelgebied uitwerken in Revit met het doel om je probleemoplossing voor dit deelgebied te presenteren. In elk deelgebied is een minder wenselijke verkeers situatie die jij met je team moet oplossen ondergronds of bovengronds.

Je kunt in deze digitale instructie omgeving informatie vinden over het maken van wegen, tunnels en infrastructuur. Civiele techniek in Revit en veel andere pakketten zoals civil 3d en infraworks is erg complex. Daarom krijg je in de instructies binnen dit hoofdstuk een zo makkelijk mogelijke methode aangerijkt om tot een goed resultaat te komen. Wil je verder in Civil 3d/infraworks dan kun je die stappen in het 2e jaar gaan maken.

 

Hoe kan de verkeersveiligheid en doorstroming vanwege de verwachte groei in verkeersintensiteit door een ruimtelijke interventie worden verbeterd?

 

Randvoorwaarden opdracht 02 PVD 02

Bij deze opdracht horen twee (belangrijke) randvoorwaarden, waaraan je eindproduct moet voldoen:

  1. Je oplossing wordt een ongelijkvloerse ruimtelijke interventie, waarbij de interventie (minimaal voor de helft) onder het huidige maaiveld komt te liggen.
  2. De ongelijkvloerse ruimtelijke interventie moet leiden tot een opwaardering van de locatie, op het vlak van leefbaarheid en duurzaamheid.

Een aantal handige links voor het onderzoek:

- Google maps en streetview

- De ondergrondse gegevens   https://www.dinoloket.nl/

 

 

In de onderstaande afbeeldingen zie je een tweetal voorbeelden van een onderdoorgang op tekening.

 

2.07.2_Locaties en info

Kruising Eikenlaan - Wilgenpad

Eén van de drukste fietspaden van Groningen kruist hier de Eikenlaan. Het fietspad, het Wilgenpad, verbindt het stadscentrum met de Zernikecampus. De voorrangsweg Eikenlaan is een belangrijke lokale verbindingsweg, waarvan zowel auto’s, bussen en hulpdiensten gebruik maken. Het is een hoofdpijndossier voor de gemeente Groningen. De doorstroming en veiligheid is in gevaar!

Fietsfiles zijn op deze locatie niet bijzonder; vooral aan het begin van het studiejaar is het regelmatig achteraan sluiten totdat je over kunt steken. En als er één fietser over de dam is, dan leidt dat tot opstopping op de Eikenlaan: automobilisten vinden nauwelijks een gaatje om het kruispunt te passeren, waardoor bussen en hulpdiensten vertraging oplopen. In 2017 is er geëxperimenteerd met het omdraaien van de voorrangsrichting. Dit experiment liep uit op een fiasco: de Eikenlaan werd tijdens de spits ontoegankelijk, waardoor bussen en hulpdiensten te laat kwamen.

De verkeersintensiteit op dit kruispunt neemt de komende jaren toe: de stad Groningen zet (beleidsmatig) volop in op nóg meer gebruik van de fiets en de studentenaantallen aan de RUG en Hanze blijven groeien. Tegelijkertijd moeten de bussen en hulpdiensten gebruik blijven maken van een goed functionerend kruispunt. Het scheiden van stromen met een (deels?) ondergrondse oplossing, lijkt onvermijdelijk, maar is daar wel voldoende ruimte voor? En hoe houd je het kruispunt in de toekomst veilig, aantrekkelijk en een fijn punt om te passeren?

Hieronder kun je de deelkaart van de Eikenlaan in Autocad (dwg) formaat downloaden:

Kruising Bedummerweg/Bankastraat – Sumatralaan/Asingastraat

Een kruispunt met parallelwegen en verkeerslichten. De Bedumerweg is een belangrijke verbindingsweg tussen de ringweg, het stadscentrum en de oude noordelijke stadswijken. Daarnaast vormt het kruispunt een belangrijke schakel voor het wijkverkeer van en tussen de Korrewegwijk, De Hoogte en Paddepoel. Een groot deel van de fietsende studenten die in de oostelijke stadswijken wonen maakt gebruik van dit kruispunt, waarbij de verkeersregelinstallatie een vertragende factor is.

De verkeersintensiteit op dit kruispunt neemt de komende jaren toe: de stad Groningen zet (beleidsmatig) volop in op nóg meer gebruik van de fiets en de studentenaantallen aan de RUG en Hanze blijven groeien. Daarnaast zal een nieuw verkeerscirculatieplan zorgen voor een toenemende auto-intensiteit op de Bedummerweg: deze weg vormt daarin een sleutelfunctie.

Het scheiden van de modaliteiten/stromen zou de doorstroming bevorderen. Wat voor een ondergrondse mogelijkheden heb je op deze locatie? En hoe kun je ervoor zorgen dat je de ruimtelijke inpassing van de ingreep zo maakt dat er een mooi (bovengronds) gebied voor terugkrijgt?

Hieronder kun je de deelkaart van de Sumatralaan donloaden in Autocad DWG formaat.

Rotonde Korreweg – J.C. Kapteynlaan

Bij iedereen bekend: de beruchte rotonde van de Korreweg. Nog een aantal jaren te gaan en dan wordt de gehele Korreweg tot een fietsstraat omgetoverd. De fietser is vanaf dat moment de baas en de auto is te gast. Om de (auto)verkeersdruk op de Korreweg af te laten nemen, wordt de Gerrit Krolbrug zeer waarschijnlijk voor gemotoriseerd verkeer afgesloten.

Deze ontwikkeling biedt een nieuwe kans om de rotonde aan te pakken. De drukke fietsverbinding over de Korreweg zal alleen maar drukker worden. Om deze stroom niet te laten conflicteren met de drukke noordzuidroute van autoverkeer, dient er naar een oplossing in de ondergrond gezocht te worden. Is die ruimte er? En hoe pas je het ruimtelijk in, zodat ook de buurt goed bereikbaar blijft?

Hieronder kun je de Deelkaart van de Kapteynlaan downloaden:

Parkweg – Stadspark - Paterswoldseweg

Na de verdiepte aanleg van de Paterswoldseweg bij de spoorlijn Groningen-Leeuwarden, is het nu tijd om het kruispunt Parkweg – Paterswoldseweg aan te pakken. De Parkweg wordt, in het verlengde van de Concourslaan ontwikkeld, als groene verbindingszone tussen het Stadspark en het Noord Willemskanaal waarover alleen gefietst en gewandeld mag worden. In de toekomst is er daarom ook geen ruimte meer voor een autoaansluiting met de Paterswoldseweg; de lokale verkeersafwikkeling verloopt via andere wegen zoals de Lorentzstraat en Grunostraat.

De Paterswoldseweg wordt een ondergronds gebracht, zodat de noordzuidverbinding gewaarborgd blijft. Dit biedt kansen voor de bovengrondse ontwikkeling. Hoe zorg je ervoor dat er, zowel ondergronds als bovengronds, een plezierige en efficiënte verbinding ontstaat?

Hieronder kun je de deelkaart van de Parkweg downloaden in Autocad DWG formaat.

2.07.3_Locatie(Autocad bestand) linken in Revit

In de onderstaande instructievideo kun je zien hoe je jouw deelkaart kunt linken in je Revit project. Let ook op dat je in een project werkt en niet een Template. Hou ook bij het opslaan van je projectbestand rekening met een juiste benaming. De benaming zorgt ervoor dat je het bestand uit velen altijd weer terug kunt vinden en ook begrijpelijk is voor anderen. 

Bestandsnaam:  (datum_onderwerp_initialen_versie.RVT) bijvoorbeeld(20200204_BWP13_KH_V1.RVT) Let altijd op dat je geen middelstrepen en punten in je bestandsnaam gebruikt.

 

Autocad deelkaart linken in Revit project.

2.07.4_Wegen maken

Wegen maken in Revit is een specifieke handeling die je niet zomaar met een knopje weg of road kunt maken in Revit. Wegen bestaan eigenlijk op dit moment nog niet geclassificeerd in BIM, dat gaat wel komen binnenkort maar zover is de civiele (BIM) wereld nog niet. Om wegen te maken gebruiken we nu dus een horizontaal based family type, een vloer.

Als je een vloer gaat maken kun je dit doen door in een floorplan door middel van schetslijnen aan te geven waar je de vloer wilt hebben.

In de sketch mode moet je strikt op drie dingen letten:

-1. zorg ervoor dat in je sketch geen dubbele lijnen staan. (de schetsfunctie kan niet sluiten voordat je dit hebt opgelost)

-2. Lijnen mogen elkaar niet kruisen. Trim de overlappende lijnen met de trimm-functie. 

(de schetsfunctie kan niet sluiten voordat je dit hebt opgelost)

-3. Lijnen moet altijd op elkaar aansluiten, er mogen geen gaten in je schets zitten. 

(de schetsfunctie kan niet sluiten voordat je dit hebt opgelost)

 

In de onderstaande instructie video kun je zien hoe wegen met de Floor-functie maakt.

 

 

Wegen maken in het terrein

 

Na het maken van een standaard weg kunnen we ook een stap verder gaan en hieronder nog een stabilisatielaag aan toevoegen. Ook dit doen we in de floor functie.

 

Wegen 2.0 aanpassen en meeerdere lagen gebruiken

2.07.5_Generic models en Mass modelling

In revit kun je op een aantal verschillende manieren vormen en massa's maken. Twee goede methodes zijn in place masses en generic models. Beide manieren kun je in de onderstaande instructie bekijken.

 

Mass modelling

Generic models

2.07.6_Terrein invulling

Veel van de basishandelingen voor terreinopzet heb je al gehad in BWP 1.2.

In de onderstaande instructie zie je een aantal tips voor de opzet van terreindelen in je plan. Let op dat je de toposurfaces niet te groot maakt.

 

Revit terrein

Is het bestaande terrein klaar dan kun je het project opslaan met de toevoeging bestaand in de bestandsnaam. Vervolgens kun je hierin een mooie bestaande toestand opmaken.

Het werkbestand kun je vervolgens opslaan met de toevoeging nieuw in de bestandsnaam en deze situatie kun je nu helemaal gaan verbouwen zoals je de aanpassing wilt doen.

2.07.7_Verbouwen/Verbeteren

Een handige oefening om in-place masses te koppelen aan vloeren met een helling zie je in de onderstaande constructie. Dit kan je een idee geven hoe je de situatie kunt oplossen.

Door middel van mass-inplace maken we snel en eenvoudig een parkeergarage. Vervolgens voegen we met de vloerfunctie daar een spiraalvormige in- en uitgang aan toe. Kijk de oefening zodat je weet wat we in de later instructie gaan doen.

 

In de onderstaande instructie kun je zien hoe je een constructie maakt over een weg. Wil je naar beneden dan voer je gewoon negatieve getallen in.

 

fly over in Revit

kolommen en railing

 

Railing langs een hellend vlak en een onderdoorgang/tunnel.

 

Railing langs een helling, tunnel met mass maken

2.07.9_Opmaak

Opmaak tekenvel:

De opmaak van het project doe je in een sheet. In je Hanze template vind je een aantal standaard templates in verschillende formaten zoals A1, A3 etc. Deze sheets kun je helemaal persoonlijk aanpassen en invullen. Door de family te opnenen en deze te laden in je project kun je persoonlijke voorkeuren qua opmaak gebruiken in je project. Voor velen is het maken van een Civiel technische tekening nieuw en wat moet er nu allemaal precies op zo'n tekening? in de onderstaande afbeeldingen kun je twee voorbeelden zien. (op de link kun je klikken om ze te downloaden)

 

 

In de onderstaande instructievideo's kun je zien hoe je van model naar opmaak gaat in een aantal stappen.  Maak slim gebruik van de opmaak tools in annotate. Detail lines/masking regions en filled regions.

 

Opmaak Video 01

Opmaak Video 02

Opmaak Video 03

2.08.0 Wikiwijs jaar 2 en verder......

Je hebt nu in jaar 1 een flinke digitale basiskennis opgedaan. Bij het maken van van een ontwerp of uitwerking digitaal zul je merken dat je beter word door veel te oefenen, weet je even niet meer hoe je een bepaalde handeling deed of moet doen? kijk dan gewoon terug op de wikipagina. De volgende stappen kun je vinden op de Wikiwijs pagina voor jaar 2 en verder. Klik op de onderstaande link en kijk welke instructies je goed kunt gebruiken. succes en veel digitaal leerplezier!