Technovator - kopie 1

Welkom

Welkom bij de online module
'Technovator' voor i-coaches



Heb je vragen over deze online module, schroom dan niet om contact op te nemen via bruggenbouwen@sambo-ict.nl

Over deze training

Wanneer je de saMBO-ICT i-scan invult voor de 6 rollen van de i-coach dan staat bij de rol van technovator: Als i-coach word je blij van een uitdaging op technisch gebied. Je bent op de hoogte van de laatste snufjes of duikt daar met plezier in. Je laat je goed informeren en kent veel inspirerende voorbeelden van technologie in de onderwijspraktijk. Je kent het beleid rondom inzet van software en hardware en stelt kritische vragen over veilig, verantwoord en effectief ict-gebruik.

De 'Technovator' dus. Daarover gaat deze module, die onderdeel is van de ‘Peergang Bruggen Bouwen voor i-coaches’. Naast deze module zijn er: 'De trainer versus de coach', 'Veranderkunde', 'Onderwijskunde' en 'Adviesvaardigheden'.


Gaat over?

 

 

De workshops van de module adviesvaardigheden behandelen de volgende onderwerpen:

  • Workshop 1: Samen leren en samen werken met behulp van technologie
  • Workshop 2: Blended learning en flipped classrooms
  • Workshop 3: Formatief handelen met behulp van technologie

Doorloop

 

 

Deze module bestaat uit drie synchrone online workshops via de toepassing Vitero, verzorgd door experts uit het veld. Voorafgaand aan iedere workshop vragen we je om drie cases/uitdagingen door te lezen en een van de uitdagingen te kiezen om zelf binnen je eigen instelling mee aan de slag te gaan. Een eigen uitdaging formuleren mag uiteraard ook. Na afloop van iedere workshop vind je hier in Wikiwijs een online module met aanvullende bronnen, good practices en een template waarmee je jouw uitdaging vorm kunt geven.

Duur

 

 

De online workshop duren ieder 2 uur. Het uitwerken van je eigen uitdaging zal circa 1 uur per keer in beslag nemen, in totaal 3 uur. De duur van het daadwerkelijk uitvoeren van je uitdaging is aan jou; je kunt dit zo klein of zo groot maken als je zelf wilt!

Vooraf

 

 

Een week voorafgaand aan iedere online workshop ontvang je de drie cases/uitdagingen, zodat je deze goed kunt doornemen en een eigen keuze hierin kunt bepalen. Hou hierbij rekening met ca. 1 uur voorbereidingstijd. 

Let op

 


Wikiwijs slaat geen gegevens van gebruikers op in deze e-learning module, zie https://www.wikiwijs.nl/privacystatement/ voor meer informatie over de omgang met persoonsgegevens door Wikiwijs/Kennisnet.

Dit verwachten we van jou

Wat zorgt er voor dat je blij wordt van de uitdaging op technisch gebied? Vaak is het de ervaring dat technologie je kan helpen om dingen leuker, makkelijker, sneller en efficiënter te doen. Er zijn echter ook heel wat collega’s die er niet zo blij van worden. Die technologie en de snelheid van de ontwikkelingen zien als een bedreiging. Die ‘verandermoe’ zijn en echt niet zitten te wachten op nog weer een nieuw stukje software...


Inspirator

Jij bent de inspirator, maar waar haal jij je inspiratie vandaan en hoe zorg je ervoor dat je ‘vreugde niet geroofd’ wordt? In dit stuk van de peergang willen we je visie op technologie uitdagen. En door technologie in het juiste daglicht te zetten, zul je ook je enthousiasme beter kunnen funderen.

Technologie is veel meer dan een i-pad of een appje. De trui die je aanhebt, de schoenen die je draagt en het mes waarmee je je brood snijdt; het zijn allemaal gevolgen van technologische ontwikkeling. Zelfs dieren zetten technologie in om hun leven makkelijker te maken. En je hersenen, die ervaren tools als onderdeel van je lichaamWist je dat we eigenlijk al cyborgs zijn? Bekijk onderstaand verhaal van Amber Case maar eens...
 

 

Succescriteria

Wat verwachten we precies van jou als Technovator in deze peergang? Onderstaand zie je de criteria om deze peergang succesvol af te kunnen ronden:

  • een actieve deelname aan de drie online workshop in Vitero
  • het bepalen van drie eigen uitdagingen rondom de drie onderwerpen in deze peergang
  • het in de praktijk uitvoeren van de drie uitdagingen die je zelf geformuleerd hebt

En zoals het werkt met technologie; wat vandaag hot & happening is kan morgen alweer verouderd aanvoelen... Heb je interessante websites, tools, artikelen of video's, laat het ons dan via a.kraijnbrink@kennisnet.nl vooral weten. Dan vullen we daarmee deze module steeds verder aan, zodat dit Wikiwijs-arrangement een plek wordt waar iedere huidige en toekomstige Technovator steeds nieuwe inspiratie kan opdoen!

1. Samen leren, samen werken

Welkom bij het 1e onderwerp van de module Technovator van Bruggen bouwen, 'Samen leren, samen werken!'. In de voorbereidende video-workshop heb je al kennis gemaakt met tooling, randvoorwaarden en tips en trucs rondom dit onderwerp. Tijd om nu zelf aan de slag te gaan.

 


Inhoud

In deze module werk je aan:

  • het uitwerken van een plannetje, waarin je beschrijft hoe je technologie bij dit onderwerp in gaat zetten,
  • het verdiepen van je kennis rondom de inzet van technologie bij het samen leren en samen werken, middels informatie over toepassingen en inzicht in enkele good practices.

Verdieping

Wil je meer verdieping? Lees dan de boeken 'Kleppen Dicht' en 'Kleppen Open' van Michel van Ast en Patricia van Slobbe. Hierin vind je een breed scala aan praktische tips, werkvormen en praktijkvoorbeelden hoe technologie een waardevolle rol in je onderwijs kan spelen.

Succes!

Wat weet je al?

We kunnen je wel vertellen wat er precies in dit hoofdstuk aan bod komt, maar is het niet spannender om dat zelf te ontdekken? Door de zelftest op deze pagina te maken zie je niet alleen welke onderwerpen we gaan behandelen, maar test je direct wat het niveau van jouw voorkennis is. Met de feedback bij de vragen heb je zo meteen een eerste leermoment te pakken. Succes!

 


Zelftest

De test-module in Wikiwijs bewaart de antwoorden niet en is puur als een diagnostische momentopname voor een student/cursist bedoeld. Wil je Wikiwijs ook zelf gaan gebruiken en wel de antwoorden opslaan, dan zul je het Wikiwijs-arrangement moeten importeren in een elektronische leeromgeving die de LTI-standaard ondersteunt. Je kunt dit doen via het dropdown-menu dat je links in ieder Wikiwijs-arrangement in de student/cursist-view ziet:

 

 

 

 

Stap 1

Maar nu eerst de zelftest; beantwoord onderstaande vragen om een goed beeld van je eigen voorkennis te krijgen.

Kies je uitdaging

In dit hoofdstuk richten we ons op het samen leren en samen werken met ondersteuning van technologie. De mogelijkheden om tijd- en plaatsonafhankelijk samen te werken nemen sterk toe, zowel voor studenten als voor medewerkers. Maar dat niet alleen, ook in fysieke ontmoetingen in een klaslokaal of een vergadering kan technologie samen leren en werken ondersteunen. Als technovator ga je daar nu concreet mee aan de slag.

 


Meerwaarde

Welke meerwaarde kan technologie spelen bij het samen leren en samen werken? We hebben allemaal vast wel eens online samengewerkt in een tekstdocument, maar heb je wel eens nagedacht over het projectmatig aanpakken van een vergadering, het scrummen met studenten of het werken op een kanban-bord met collega's?

We bieden je in dit hoofdstuk drie verschillende uitdagingen aan; met één van deze uitdagingen ga je aan de slag. Uiteraard ben je ook vrij om een eigen uitdaging te omschrijven als dat waardevoller voor jou is. Doorloop onderstaande stappen om een uitdaging te kiezen en daarmee concrete praktijkervaring als technovator op te doen!

 

Stap 1

Lees onderstaande drie uitdagingen goed door en kies één van deze uitdagingen om in de praktijk te gaan brengen. Wil je een eigen uitdaging rondom het thema 'samen leren samen werken' oppakken? Dan kun je direct verder naar stap 2.

  • Uitdaging 1: 'Efficiënt vergaderen'
  • Uitdaging 2: 'Projecten met studenten'
  • Uitdaging 3: 'Communicatie met collega's'

Stap 2

Heb je een uitdaging gekozen of bepaald dat je een eigen uitdaging gaat formuleren? Dan kun je via onderstaande link een invulbaare uitdaging-template downloaden.

Vul de vragen op dit uitdaging-template in en sla het bestand op in de Teams-omgeving. 


Let op: maak je uitdaging niet te groot! Zorg vooral voor praktische en concrete ervaring, maar wel binnen haalbare kaders. Het kan soms ook al voldoende zijn om alleen te inventariseren op welke punten in de organisatie technologie een meerwaarde kan spelen bij het slimmer, beter en prettiger samen werken en samen leren.

Stap 3

Nu je eigen plan goed in Teams is geüpload krijg je hierop van een van de coaches feedback. Ook vragen we je om een korte feedback op het plan van een van je mede-cursisten te geven.nDe coaches zullen je hier via de Teams omgeving een apart bericht over sturen.

Apps & tools

Welke digitale apps en tools zijn binnen de drie uitdagingen handig om in te zetten? In de uitdagingen zelf zijn al enkele toepassingen genoemd; op deze pagina geven we je daar een overzicht van. Ontbreekt er volgens jou een toepassing die waardevol is om hier te vermelden? Mail hem dan naar a.kraijnbrink@kennisnet.nl, dan voegen wij hem toe.

 


Trello

Trello is van origine een toepassing voor projectmanagement. Het biedt de mogelijkheid om per project op heldere en visuele wijze alle taken, voortgang, communicatie en documentatie van alle teamleden bij te houden. Ook kan Trello zeer interessant zijn voor projectmatig werken en voor docenten en onderwijsontwikkelaars om de productie van hun lesmaterialen goed te organiseren. Zelfs voor het structureren van vergaderingen is Trello ideaal!

Voordelen: Eenvoudig in gebruik, biedt een visuele en intuïtieve manier om samen te werken.
Nadelen: Het gebruik van Trello vergt commitment van het gehele team. Indien een of meerdere teamleden hun projectvoortgang buiten Trello om organiseren is het lastig om goed overzicht te houden.

 

Microsoft Planner

Microsoft Planner laat je efficiënt en productief samenwerken. Met Planner kan je team eenvoudig nieuwe plannen maken, taken organiseren en toewijzen, bestanden delen, chatten over werk en updates over de voortgang ontvangen. Start Planner in één klik vanuit het Office 365-startprogramma. Vervolgens kun je met een paar eenvoudige stappen een nieuw plan maken, een team bouwen, taken toewijzen en de status bijwerken.

Voordelen: Eenvoudig in gebruik, biedt een visuele en intuïtieve manier om samen te werken. Directe integratie met Office365.
Nadelen: Het gebruik van Planner vergt commitment van het gehele team. Indien een of meerdere teamleden hun projectvoortgang buiten Planner om organiseren is het lastig om goed overzicht te houden.

 

Slack

Slack is een communicatietool voor teams met als basis een groepschat. Slack zorgt ervoor dat alle typen communicatie op één plek plaatsvinden, handig georganiseerd in verschillende teams en kanalen. Slack functioneert bijna als een virtueel kantoor, want je kunt er alle organisatie en communicatie van jouw team laten plaatsvinden; van open- en privé-discussies tot het delen van bestanden en het bijhouden van agenda's.

Voordelen: Eenvoudig in gebruik, heldere organisatie van alle communicatie. En met o.a. een integratie naar Trello, zodat ook die communicatie gebundeld wordt.
Nadelen: Net als met Trello en Planner is het maken van goede afspraken over waar welke communicatie plaats gaat vinden cruciaal voor het succes van Slack. Zonder commitment van alle teamleden is de kans op succes laag.

 

Microsoft Teams

Microsoft Teams is dé hub voor teamwerk in Office 365. Met Teams bewaar je alle chatsessies, vergaderingen, bestanden en apps van je team op één plek. Zo heb je binnen elk team de mogelijkheid voor groeps-chats, onlinevergaderingen, bellen en webconferenties. Ook kun je eenvoudig samenwerken aan bestanden via ingebouwde Office 365-apps, zoals Word, Excel, PowerPoint en SharePoint.

Voordelen: Volledige integratie van alle al bekende Office-programma's. Tevens reduceert Teams sterk het aantal e-mails binnen een team en zorgt het voor inzicht en overzicht voor alle teamleden.
Nadelen: Teams kan onoverzichtelijk worden indien ieder teamlid de vrijheid heeft om nieuwe teams, kanalen of tabbladen binnen een kanaal aan te maken, waardoor het risico van 'wildgroei' ontstaat.

 

Vitero

Vitero staat voor 'virtual team room' en is software die effectieve virtuele trainingen en vergaderingen mogelijk maakt. De spin-off van het Duitse Fraunhofer Instituut biedt diverse mogelijkheden op het gebied van ‘realtime’ en gelijktijdige online communicatie. Een breed palet aan toepassingen wordt door vitero ondersteund, zoals: web conferencing, webinars, live e-learing (virtual classroom), beeldscherm delen, webcasts, online mediation, e-health (met name teletherapie) en e-collaboration.

Voordelen: Eenvoudig te gebruiken toepassing voor online samenwerking; door functies als het uitdelen van digitale post-its, stickers en korte polls zorgt Vitero voor continue activiteit bij alle deelnemers.
Nadelen: Op dit moment is het nog niet mogelijk om gebruik te maken van videobeelden binnen Vitero; in een volgende release zal ook video via de webcam mogelijk worden.

Bronnen & inspiratie

Waarom zelf het wiel uitvinden als anderen hun ervaringen met je willen delen? Op deze pagina bieden we je rondom het thema 'samen leren samen werken' ter leering en inspiratie diverse bronnen aan. Van achtergrondartikelen tot uitlegvideo's; hiermee kun je het onderwerp verder verdiepen. En ook hier geldt; weet je nog een andere interessante bron, dan horen we dat graag via het mailadres a.kraijnbrink@kennisnet.nl.


Artikelen

'De kracht van synchroon online leren', TE-learning, Wilfred Rubens

'Platforms voor het faciliteren van online samenwerken en samenwerkend leren', TE-learning, Wilfred Rubens

'Vergaderen op afstand, tools zijn belangrijk, vertrouwen nog meer', Frankwatching

'Slimmer je taken en voortgang bijhouden, 7 handige tools', Frankwatching

'Werkdruk verminderen door Kanban', Stichting Leerkracht


Inspiratie

Samenwerkend leren met gebruik van o.a. video, poster  en animaties, Lectoraat Teaching, Learning and Technology, InHolland​

Social media, praktijkvoorbeelden uit het onderwijs, Ashwin Brouwer, Willem Karssenberg


Knoppenkunde

Microsoft To Do, Microsoft Office

Hack the classroom with Teams, Microsoft Office

Office 365 in het mbo, Social media in het mbo

Microsoft Teams, OGD

Microsoft Teams & Planner, OGD

Microsoft OneNote, OGD

Microsoft OneNote, Class Notebook, MBO Mediawijs

Samenwerken in Trello, Vernieuwenderwijs

Samenwerken in Padlet, Vernieuwenderwijs


Toepassingen

 

Aan de slag!

Tijd om de eigen praktijk in te duiken! Je plan is klaar, je hebt feedback van een van de coaches gehad, je weet welke tools je wilt gaan inzetten en welke succescriteria je wilt gaan bereiken. Nu dus aan de slag. Op deze pagina lees je nog een keer de tips terug uit de online video-workshop, zodat je die eventueel nog in je plan kunt verwerken. Veel succes gewenst!

 


Tip 1: leg afspraken vast

Korte toelichting op dit onderwerp zoals dat in de online video-workshop aan bod is gekomen

 

Tip 2: minder is beter

Korte toelichting op dit onderwerp zoals dat in de online video-workshop aan bod is gekomen

 

Tip 3: ken je verantwoordelijkheden

Korte toelichting op dit onderwerp zoals dat in de online video-workshop aan bod is gekomen

 


Mocht je tijdens het uitvoeren van je acties inhoudelijke hulp nodig hebben, dan kun je voor vragen altijd contact opnemen met Sander via sander@flooow.nl. Voor administratieve vragen over deze cursus kun je contact opnemen met Anne-Marije via a.kraijnbrink@kennisnet.nl.

2. Blended learning

Wat weet je al?

We kunnen je wel vertellen wat er precies in dit hoofdstuk aan bod komt, maar is het niet spannender om dat zelf te ontdekken? Door de zelftest op deze pagina te maken zie je niet alleen welke onderwerpen we gaan behandelen, maar test je direct wat het niveau van jouw voorkennis is. Met de feedback bij de vragen heb je zo meteen een eerste leermoment te pakken. Succes!


Zelftest

De test-module in Wikiwijs bewaart de antwoorden niet en is puur als een diagnostische momentopname voor een student/cursist bedoeld. Wil je Wikiwijs ook zelf gaan gebruiken en wel de antwoorden opslaan, dan zul je het Wikiwijs-arrangement moeten importeren in een elektronische leeromgeving die de LTI-standaard ondersteunt. Je kunt dit doen via het dropdown-menu dat je links in ieder Wikiwijs-arrangement in de student/cursist-view ziet:

 

 

 

 

Stap 1

Maar nu eerst de zelftest; beantwoord onderstaande vragen om een goed beeld van je eigen voorkennis te krijgen.

Technovator & blended learning

De inzet van 'blended learning' vergt een frisse, open mindset ten opzichte van nieuwe technologie. Door te denken vanuit de leerdoelen en daarbij te bepalen welke 'blend/mix' van leermiddelen, werkvormen en ICT je idealiter nodig hebt, dwingt dit je om breed naar je opties te kijken. Een positieve kijk op innovaties is daarbij een logisch gevolg; wie weet biedt die net nieuw gelanceerde app of tool wel net dat ingrediënt in je blend dat er nog aan ontbrak?


Drie vragen

Wanneer je je collega’s kan uitleggen dat technologie meer is dan de appjes en de veranderende informatievoorzieningen, zal je zien dat de houding die ze hebben ten opzichte van technologie eenvoudig gewijzigd kan worden. Een mooie manier om te kijken of technologie ook goed ingezet wordt, zijn de volgende drie vragen.

  • Doet hij het?
  • Deugd het?
  • Doet het deugd?


Doet hij het (technisch)?

Wanneer een applicatie het niet doet, of zo langzaam is dat je afhaakt, dan doet de applicatie het niet. Denk aan een SIS (student informatie systeem) dat elke keer foutmeldingen geeft wanneer je de aanwezigheid in wilt voeren.

Deugd het (functioneel)?

Als je door twintig schermen heen moet voordat je iets in kunt voeren. Het doet het wel, maar het deugt niet. Het had makkelijker, gebruiksvriendelijker, efficiënter gemaakt kunnen worden. Als het deugt heb je het idee dat je bijvoorbeeld tijd bespaart door met een bepaalde app te werken. Of dat je op deze manier de gegevens van de student veilig borgt.

Doet het deugd (emotioneel)?

Word je er blij van. Levert het naast tijdbesparing ook het gevoel op dat het bijdraagt aan je werkplezier? Bijvoorbeeld doordat de app het contact tussen collega’s daadwerkelijk verbetert. Je neemt met plezier deel en bent nieuwsgierig naar wat andere collega’s te zeggen hebben.

Wanneer je deze drie vragen stelt bij technologische vernieuwing zal je al gauw merken dat ze een goede voorspeller zijn voor de acceptatie van de verandering. Vaak kijken we naar de eerste vraag en stoppen dan. Dan komen mensen vaak met terechte voorbeelden die duidelijk motiveren waarom ze er niet mee willen werken.

Bijzonder is dat zelfs wanneer je alleen de laatste vraag met ja kunt beantwoorden, er nog steeds een goede kans is dat mensen bereid zijn met de vernieuwing te werken. De positieve beleving geeft ze het idee dat de tekortkomingen vast in de toekomst opgelost worden.


Kevin Kelly

Een technovator van het eerste uur is Kevin Kelly, voormalig hoofdredacteur van het tijdschrift Wired. Misschien ken je hem niet, maar Kelly wordt door filmmakers als Steven Spielberg ingezet om na te denken over hoe onze technologische toekomst eruit zou kunnen zien. Bekijk ter inspiratie deze TED Talk van Kelly over onze blik op technologie eens:

 

Kies je uitdaging

In dit hoofdstuk richten we ons op 'Blended learning'. Een breed begrip dat veel verschillende invalshoeken en definities kent. Eén definitie is "een combinatie van online leren en contactonderwijs", een andere "een combinatie van campusonderwijs en e-learning". Welke definitie je zelf ook hanteert, het voornaamste doel van blended learning blijft het ontwerpen van de ideale mix van leermiddelen, werkvormen en ICT om bepaalde leerdoelen te realiseren. Hoe je daar als technovator een rol in kunt spelen ontdek je in dit hoofdstuk.


Modellen

'Blended learning' is geen doel op zich. Het eigenlijke doel is het creëren van een waardevolle leerervaring voor een leerling. En daar hebben we tegenwoordig een groot scala aan (online en offline) gereedschappen voor tot onze beschikking, die je kunt combineren tot een oneindig grote variatie aan lesontwerpen. En ja, dat betekent dat iedere docent eigenlijk al dagelijks bezig is met 'blended learning'; het vanuit de te realiseren leerdoelen nadenken over welke leermiddelen, werkvormen en ICT het beste aansluiten bij de leerlingen.

Toch zijn er al verschillende beproefde modellen ontwikkeld die je snel op weg kunnen helpen. Via deze link kun je een PDF-presentatie van Wilfred Rubens downloaden, waarin je 11 blended learning modellen vindt, plus een overzicht van de voors en tegens van ieder model.

Uitdagingen

We bieden je in dit hoofdstuk drie verschillende uitdagingen aan; met één van deze uitdagingen ga je aan de slag. Uiteraard ben je ook vrij om een eigen uitdaging te omschrijven als dat waardevoller voor jou is. Doorloop onderstaande stappen om een uitdaging te kiezen en daarmee concrete praktijkervaring als technovator op te doen!

 

Stap 1

Lees onderstaande drie uitdagingen goed door en kies één van deze uitdagingen om in de praktijk te gaan brengen. Wil je een eigen uitdaging rondom het thema 'blended learning' oppakken? Dan kun je direct verder naar stap 2.

  • Uitdaging 1: 'Individuele docenten'
  • Uitdaging 2: 'Docententeams'
  • Uitdaging 3: 'Samen met externen'

Stap 2

Heb je een uitdaging gekozen of bepaald dat je een eigen uitdaging gaat formuleren? Dan kun je via onderstaande link een invulbaare uitdaging-template downloaden.

Vul de vragen op dit uitdaging-template in en sla het bestand op in de Teams-omgeving. Je krijgt dan feedback op je plan van een van de coaches.


Let op: maak je uitdaging niet te groot! Zorg vooral voor praktische en concrete ervaring, maar wel binnen haalbare kaders. Het kan soms ook al voldoende zijn om alleen te inventariseren op welke punten in de organisatie technologie een meerwaarde kan spelen het opnieuw ontwerpen van een les of lescyclus.

Stap 3

Nu je eigen plan goed in Teams is geüpload krijg je hierop van een van de coaches feedback. Ook vragen we je om een korte feedback op het plan van een van je mede-cursisten te geven. De coaches zullen je hier via de Teams omgeving een apart bericht over sturen.

Apps & tools

Welke digitale apps en tools zijn binnen blended learning handig om in te zetten? In de uitdagingen zelf zijn al enkele toepassingen genoemd; op deze pagina vind je aanvullend nog enkele toepassingen die interessant zijn binnen blended learning. Ontbreekt er volgens jou een toepassing die waardevol is om hier te vermelden? Mail hem dan naar a.kraijnbrink@kennisnet.nl, dan voegen wij hem toe.


Screencast-o-matic

Screencast-o-matic kun je inzetten voor het maken van instructievideo's (screencasts), bijvoorbeeld van een Powerpoint-presentatie, tutorial van een website of andere digitale toepassing. Een screencast is ideaal voor ‘flipping the classroom’, waarbij de leerlingen van te voren een video kunnen bekijken in hun eigen tijd. Ook is het mogelijk de eigen webcam als tweede 'stream' tegelijk op te nemen.

Voordelen: Eenvoudig in gebruik, een snelle manier om bijvoorbeeld een les of instructie te digitaliseren.
Nadelen: In de gratis variant zijn de mogelijkheden voor montage zeer beperkt.

 

Iorad

Iorad is zeer geschikt voor het maken van korte instructievideo's over alles wat op een computerscherm getoond kan worden. Iorad neemt niet alleen alle handelingen op, maar registreert ook de acties die een bepaalde handeling teweeg brengen. Wil je bijvoorbeeld de werking van een bepaalde website uitleggen door er stap-voor-stap doorheen te klikken, dan 'logt' Iorad iedere klik als een aparte stap. Een leerling kan vervolgens in de uiteindelijke instructievideo zelf daadwerkelijk door de stappen heen klikken; de instructievideo is hiermee geen passieve activiteit, maar daagt de kijker uit om de juiste stappen te ontdekken.

In de nabewerking is per stap extra uitleg te bieden in de vorm van tekst, afbeeldingen etc., zodat de instructievideo een rijke leerervaring wordt. Ook zijn na afloop alle aparte stappen nog te wisselen, verwijderen of aan te passen.

Voordelen: Eenvoudig in gebruik, zorgt voor 'activerende' instructievideo's.
Nadelen: In het gratis account zijn de video's alleen publiekelijk te delen.
Uitleg: Bekijk deze tutorial op YouTube

 

Hoe zet ik een deel van een hoorcollege om naar een goede kennisclip/instructie video? Maak gebruik van de 10 ontwerpprincipes van multimedialeren van Mayer.

H5P

H5P biedt je de mogelijkheid om video's 'interactief' te maken, bijvoorbeeld door een quiz als 'laag' over een video te leggen. De leerling bekijkt de instructievideo en krijgt geautomatiseerd op bepaalde momenten in de video een formatieve quizvraag te zien. Zo is voor de docent te zien wat een leerling van een video begrepen heeft en ontvangt de leerling directe feedback om het eigen inzicht te kunnen toetsen.

De toepassing H5P beslaat een uitgebreide set aan online werkvormen; de werkvorm 'interactieve video' is er slechts eentje van. Een voorbeeld van een dergelijke interactieve video is hier te bekijken.

Voordelen: H5P biedt diverse vraagtypen, waarmee het mogelijk wordt om voor verschillende vakken werkvormen 'op' een video te leggen. Daarnaast is het met H5P mogelijk om 'crossroads' in video's aan te brengen, waarmee een leerling snel naar relevante delen van een instructievideo kan 'springen. Ook is het mogelijk leerlingen op basis van hun antwoorden te 'verplichten' bepaalde delen van een instructievideo opnieuw te bekijken.
Nadelen: H5P heeft vele opties, waardoor de toepassing wat complexer in gebruik is. Ook is een 'learning record store' nodig om de antwoorden van leerlingen op te kunnen slaan. Platformen als Moodle, Drupal en Wordpress bieden dit als mogelijkheid aan.

 

Edpuzzle

Edpuzzle stelt je in staat om video's van bijvoorbeeld YouTube, National Geographic, TED en de KhanAcademy van open en multiplechoice vragen te voorzien. Je bepaalt eerst de positie in de video waar je een vraag wilt stellen aan de leerling, wat het juiste antwoord en eventueel de feedback moet zijn. Tijdens het afspelen van de video door de leerling verschijnen automatisch de vragen in beeld, de leerling geeft antwoord en krijgt directe feedback. De docent heeft achteraf inzicht in het kennisniveau van de leerlingen en kan de data bijvoorbeeld inzetten t.b.v. differentiatie, verdiepende opdrachten of om te weten welke studenten aanvullende instructie nodig hebben.

Ook biedt Edpuzzle de mogelijkheid om bestaande video's van een andere voice-over te voorzien. Handig als je bijvoorbeeld een interessante instructievideo hebt gevonden, maar de leerlingen de gesproken taal in de video niet machtig zijn. Geen zin om een volledig nieuwe voice-over in te spreken? Dan kun je met Edpuzzle ook op specifieke momenten een kort audio-bericht invoegen.

Voordelen: Eenvoudig in gebruik, geen account of registratie nodig.
Nadelen: Leerlingen hebben een account o.b.v. hun e-mailadres nodig. Vraagtypen zijn beperkt tot open en multiple-choice vragen.

 

Nearpod

Powerpoint of Prezi zijn mooie toepassingen om zaken mee te visualiseren. Maar het risico bestaat dat de docent aan het zenden is en studenten passief in een les zitten. Met Nearpod is dat verleden tijd! In een paar klikken bouw je een presentatie op waar je tussen de dia’s allerlei vragen en opdrachten kunt voegen. Upload eenvoudig je al bestaande Powerpoint-presentaties op de website en verrijk deze met interactieve dia's. Leerlingen geven via hun laptop, tablet of telefoon direct antwoorden zodat iedereen actief is. En als docent kun je deze data perfect gebruiken om bijvoorbeeld te gaan differentiëren!

Voordelen: Eenvoudig in gebruik, direct starten vanuit een bestaande Powerpoint-presentatie.
Nadelen:Sommige typen dia's vereisen een betaald account.

 

LessonUp

LessonUp is ontwikkeld door een Nederlandse software-ontwikkelaar en is in gebruik vergelijkbaar met Nearpod. Ook hier kun je vanuit een bestaande Powerpoint-presentatie een interactieve les maken, waarbij alle acties van studenten direct in de toepassing worden opgeslagen. De voornaamste verschillen met Nearpod zijn:

  • meer mogelijkheden om te toetsen
  • meer competitie-elementen
  • meer mogelijkheden om binnen een presentatie te differentiëren, bijvoorbeeld door dia's te markeren als 'basis' of 'verdiepende' stof
  • andere vraagtypen dan Nearpod

De uitgebreidere mogelijkheden van LessonUp zorgen ook voor een enigszins hogere leercurve om de toepassing te kunnen gebruiken. Daarentegen is de toepassing volledig in het Nederlands, wat een voordeel kan zijn.

Voordelen: Nederlandstalig, veel didactische mogelijkheden.
Nadelen: Uitgebreider dan Nearpod met daardoor mogelijk een hogere leercurve

 

Classkick

Lastig, leerlingen die een opdracht maken, terwijl je als docent pas achteraf feedback kunt geven. Liever wil je zien wat ze doen, zodat je bij een denkfout direct kunt bijsturen. Of nog mooier, dat leerlingen elkaar tijdens het leerproces ‘real-time’ van commentaar, feedback en tips kunnen voorzien! Dat alles is mogelijk met Classkick; een eenvoudig te gebruiken toepassing voor het online geven van feedback en beoordelingen.

Voordelen: Eenvoudig in gebruik, alleen een powerpoint of pdf bestand op de website slepen is voldoende om een online les te starten.
Nadelen: Werkt op mobiele apparaten alleen goed via de app; de mobiele browser versie is minder geschikt.

 


Zin in nog meer apps en tools? Bekijk dan dit overzicht van 'blended learning' toepassingen eens!

Bronnen & inspiratie

Waarom zelf het wiel uitvinden als anderen hun ervaringen met je willen delen? Op deze pagina bieden we je rondom het thema 'blended learning' ter leering en inspiratie diverse bronnen aan. Van achtergrondartikelen tot uitlegvideo's; hiermee kun je het onderwerp verder verdiepen. En ook hier geldt; weet je nog een andere interessante bron, dan horen we dat graag via het mailadres a.kraijnbrink@kennisnet.nl.


Artikelen

Flipping the classroom, David van Alten, UU

SHUFFLE, onderwijs ontwepmethodiek, Saxion

Bronnen Blended learning

Bronnen Blended learning vervolg

Is het tijd voor een digitale revolutie in het beroepsonderwijs? Tjipcast 036 met Daphne Meijer

De do's and don'ts van blended learning, Mediawijzer.net

De voordelen en valkuilen van blended learning, TE-learning

Zes mythes over flipping the classroom, Frans Droog

De docent als ontwerper (via SURF)


Inspiratie

 


Knoppenkunde

 


Toepassingen

Overzicht onderwijstools

Today's teaching tools, kies een tool a.h.v. een stroomschema

Today's teaching tools, diverse tools in een handig boekje (pdf of bestel online de paperback)

 

 

Microlearning

In deze snel veranderende wereld hebben wij in het beroepsonderwijs een uitdaging te gaan om ons onderwijs actueel, flexibel en aansprekend te houden. Uitgebreide leergangen met grote, vaststaande blokken, gericht op klassikaal onderwijs waarin iedereen op dezelfde tijd door dezelfde hoepel springt is duidelijk niet meer van deze tijd. Onze studenten verwachten van ons dat we gerichter kunnen ingaan op hun vragen en leerbehoefte van dat moment, dat zij zelf kunnen kiezen waar zij behoefte aan heb​ben en ze willen anytime, anyplace kunnen leren. Dit is mogelijk via 'Microlearning', een vorm van kleine onderwijseenheden die zeer goed is in te zetten binnen ieder 'blended learning' ontwerp.


Anytime, anyplace leren

Leren via YouTube en andere social media is het nieuwe 'normaal' geworden. Je kunt zoeken op een bepaald onderwerp waar je behoefte aan hebt en kiezen voor de persoon die jij het prettigst of het best vindt​ uitleggen​. Je kunt precies dat leren waar je behoefte aan hebt zonder tijdrovende cursussen te volgen met veel inhoud die je al kent of waar je op dit moment geen behoefte aan hebt.

Korte leereenheden

Korte leereenheden (microlearnings) die gericht zijn op het leren van een specifiek leerdoel, een ​​vaardigheid of inzicht noemen we ook wel microlearning. Dit kunnen op zichzelf staande leereenheden zijn, maar zij kunnen ook onderdeel zijn van een groter geheel, een combinatie van microlearnings. Je kunt dit vergelijken met een boek waarin je per hoofdstuk of deelaspect een aparte microlearning maakt, elk met specifieke eigen leerdoelen. Zo kunnen lerenden eenvoudig op zoek gaan naar de inhoud waar zij behoefte aan/moeite mee hebben en dit net zo vaak doornemen als ze prettig vinden.


Introductie op 'Microlearning' door Pascal Koole - Adviseur onderwijsvernieuwing - ROC Amsterdam Samenvatting Ontwerpatelier workshop 'Microlearning' voor ROC Amsterdam te Lelystad

 

Download hier de slides uit de video als Powerpoint-bestand en lees hier enkele use-cases rondom microlearning. 


Vormen van microlearning

Het meest bekend is de kennisclip; een korte video met bijvoorbeeld een docent in beeld die iets uitlegt, of je ziet slides die ingesproken zijn. Een andere vorm die steeds populairder wordt is de podcast, de student kan dan overal onderweg luisteren naar een hoorcollege of uitleg. Een risico bij deze vormen is dat het leren vluchtig kan zijn en er geen echte verwerking plaatsvindt.

Het is in bepaalde gevallen aan te raden een kennisclip te combineren met tekst, te voorzien van leervragen en het verbinden van een (reflectie-) opdracht. En alles wat je als docent vaker dan drie keer per jaar moet uitleggen... Maak hier een microlearing van! Begin vooral bij de inhoud waar studenten echt moeite mee hebben, dat zullen zij zeker op prijs stellen.

Voordelen van microlearning (microcontent)

Zonder microlearning is differentiëren (in tempo, leervoorkeur, niveau) tussen studenten bijna onmogelijk. Andersom gezegd zul je als docent merken dat je je handen veel meer vrij kunt krijgen door microlearning te maken en paraat te hebben voor herhaling, verdieping of verbreding. Het kan ook uitkomst bieden als een student lessen heeft gemist.

Een ander voordeel van microlearning is dat je, als de inhoud verandert, vaak kunt volstaan met het opnieuw inspreken van een clipje in plaats van een hele nieuwe leereenheid maken. Microlearning is een vorm van microcontent. Korte kennisquizzen, spelletjes om te oefenen met kennis of vaardigheden, zijn vormen van microcontent (zie ook deze Blog over microcontent​).

Aan de slag!

Tijd om de eigen praktijk in te duiken! Je plan is klaar, je hebt feedback van een van de coaches gehad, je weet welke tools je wilt gaan inzetten en welke succescriteria je wilt gaan bereiken. Nu dus aan de slag. Op deze pagina lees je nog een keer de tips terug uit de online video-workshop, zodat je die eventueel nog in je plan kunt verwerken. Veel succes gewenst!

 


Tip 1: Blended learning is niks nieuws

Iedere docent doet al aan 'blended learning'; het combineren van vakinhoud, leermiddelen, werkvormen en technologie. Waar voorheen die technologie bestond uit een bord en een krijtje, hebben we anno nu een veel breder scala aan gereedschappen tot onze beschikking. Blended learning is dus geen aparte wereld waarbij docenten het gevoel kunnen hebben dat ze daar geen deel van uitmaken; geef als technovator juist aan dat iedere collega al zonder dat hij/zij het weet aan het 'blended leren' is!

 

Tip 2: Test, test, test

Hoe goed je blended ontwerp op papier ook lijkt, de praktijk is altijd weerbarstig. Zorg dat je (of jouw collega die je aan het helpen bent), het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium, je ontwerp al uit gaat testen bij de doelgroep.

Werkt de technologie echt zo makkelijk als je dacht? Hoe lang duurt het voordat je doelgroep snapt wat de bedoeling is? Waar lopen ze vast? Allemaal vragen die je alleen in de praktijk gaat ontdekken. Wacht dus niet tot alles 'perfect' is, maar ga uit van zo vroeg mogelijk falen. Alleen dan weet je het snelste waar en hoe jouw blended ontwerp het beste van meerwaarde is.

 

Tip 3: Heb lef

Niks zo engs voor veel collega's om vaste routines los te laten en een nieuw onderwijsconcept te implementeren. Toch is dat vrijwel altijd de consequentie van het nadenken over blended learning; er zal een andere rol, houding en invulling van de les gevraagd worden aan iedere docent die hiermee aan de slag gaat. En dat is natuurlijk leerzaam, maar vergt ook een flinke dosis lef. Zet 'm op!

 


Mocht je tijdens het uitvoeren van je acties inhoudelijke hulp nodig hebben, dan kun je voor vragen altijd contact opnemen met Sander via sander@flooow.nl. Voor administratieve vragen over deze cursus kun je contact opnemen met Anne-Marije via a.kraijnbrink@kennisnet.nl.

3. Formatief leren en differentiëren

Wat weet je al?

We kunnen je wel vertellen wat er precies in dit hoofdstuk aan bod komt, maar is het niet spannender om dat zelf te ontdekken? Door de zelftest op deze pagina te maken zie je niet alleen welke onderwerpen we gaan behandelen, maar test je direct wat het niveau van jouw voorkennis is. Met de feedback bij de vragen heb je zo meteen een eerste leermoment te pakken. Succes!


Zelftest

De test-module in Wikiwijs bewaart de antwoorden niet en is puur als een diagnostische momentopname voor een student/cursist bedoeld. Wil je Wikiwijs ook zelf gaan gebruiken en wel de antwoorden opslaan, dan zul je het Wikiwijs-arrangement moeten importeren in een elektronische leeromgeving die de LTI-standaard ondersteunt. Je kunt dit doen via het dropdown-menu dat je links in ieder Wikiwijs-arrangement in de student/cursist-view ziet:

 

 

 

 

Stap 1

Maar nu eerst de zelftest; beantwoord onderstaande vragen om een goed beeld van je eigen voorkennis te krijgen.

Kies je uitdaging

In dit hoofdstuk richten we ons op 'Formatief werken'. Veel toetsmomenten in ons huidige onderwijs zijn 'summatief'; gericht op een eindcijfer. Het is een momentopname die in veel gevallen alleen een cijfer als feedback teruggeeft. Misschien wel een gemiste kans, want wat weet je nu precies over jouw leerproces als je een 6,4 terugkrijgt? Wat zijn voor jou waardevolle vervolgstappen en waarom dan? Meer aandacht voor 'formatief' werken kan hierbij helpen. Hoe je daar als technovator een rol in kunt spelen ontdek je in dit hoofdstuk.


Modellen

Waar het met een eindtoets draait om cijfers, het resultaat, draait het bij een formatieve toets om het inzicht krijgen in het leerproces. En een formatieve 'toets' kan van alles zijn; een toets voor een diagnostisch cijfer, een verslag, maar ook een gesprek, intervisie of observatie kan een formatief 'toets-moment' zijn dat voor leerling en leraar inzicht geeft in het leerproces.

Er zijn verschillende modellen waarin formatief werken is ingedeeld rondom de handelingen 'feed-up', 'feed-back' en 'feed-forward'. Wellicht het bekendste model hierin is dat van de Engelse pedagoog Dylan William. Hierin maakt hij een onderscheid tussen handelingen die de leerling (en docent!) inzicht geven in waar de leerling naartoe gaat werken, waar de leerling nu staat en welke acties een leerling kan inzetten om vanaf het huidige punt tot het einddoel te komen. In onderstaande uitdagingen vind je enkele ideeën om hier ICT op een waardevolle manier bij in te zetten.

Uitdagingen

We bieden je in dit hoofdstuk twee verschillende uitdagingen aan; met één van deze uitdagingen ga je aan de slag. Uiteraard ben je ook vrij om een eigen uitdaging te omschrijven als dat waardevoller voor jou is. Doorloop onderstaande stappen om een uitdaging te kiezen en daarmee concrete praktijkervaring als technovator op te doen!

 

Stap 1

Lees onderstaande uitdagingen goed door en kies één van deze uitdagingen om in de praktijk te gaan brengen. Wil je een eigen uitdaging rondom het thema 'formatief werken' oppakken? Dan kun je direct verder naar stap 2.

  • Uitdaging: 'ICT bij formatief werken'

Stap 2

Heb je een uitdaging gekozen of bepaald dat je een eigen uitdaging gaat formuleren? Dan kun je via onderstaande link een invulbaare uitdaging-template downloaden.

Vul de vragen op dit uitdaging-template in en sla het bestand op in de Teams-omgeving. Je krijgt dan feedback op je plan van een van de coaches.


Let op: maak je uitdaging niet te groot! Zorg vooral voor praktische en concrete ervaring, maar wel binnen haalbare kaders. Het kan soms ook al voldoende zijn om alleen te inventariseren op welke punten in de organisatie technologie een meerwaarde kan spelen het opnieuw ontwerpen van een les of lescyclus.

Stap 3

Nu je eigen plan goed in Teams is geüpload krijg je hierop van een van de coaches feedback. Ook vragen we je om een korte feedback op het plan van een van je mede-cursisten te geven. De coaches zullen je hier via de Teams omgeving een apart bericht over sturen.

Bronnen & inspiratie

Waarom zelf het wiel uitvinden als anderen hun ervaringen met je willen delen? Op deze pagina bieden we je rondom het thema 'Formatief werken' ter leering en inspiratie diverse bronnen aan. Van achtergrondartikelen tot uitlegvideo's; hiermee kun je het onderwerp verder verdiepen. En ook hier geldt; weet je nog een andere interessante bron, dan horen we dat graag via het mailadres a.kraijnbrink@kennisnet.nl.


Artikelen

Hoe geef je formatieve evaluatie vorm in je les? Onderwijs Maak Je Samen

Een nieuw model voor formatief handelen, Rene Kneyber

Formatief toetsen; de visie van Dylan Wiliam, Timpaanonderwijs

Gebruik leertechnologie voor toetsing als leer- en oefenstrategie, Wilfred Rubens

Formatieve toetsing met spelvormen zorgt voor groter leereffect, Leraar24


Inspiratie

The Classroom Experiment, een film over formatief werken door Dylan William

Wat is formatief evalueren?, NOB


Knoppenkunde

Seppo tutorials

Flipgrid tutorial

Formative tutorial

Flipgrid in het mbo

Demonstratie-video Magister.me

 

HTML

 

Om goed te kunnen adviseren, is het voor jou als i-coach belangrijk om eerst een stap terug te doen. Kijk eens naar je organisatie vanuit een breder perspectief door de cultuur, het beleid en de processen te onderzoeken.


Stap 1

Bekijk de video’s van Conny Daansen over:

De lemniscaat Hoe je een vraag van beneden naar boven krijgt

Stap 2

Om de context van jouw organisatie goed in beeld te krijgen kun je allerlei bronnen raadplegen. Lees daarover de PDF: Meer weten over jouw context?

Stap 3

Bekijk de video met tips van expert Conny Daansen over ‘de driehoek’:

 

Stap 4

Hoe zou je de cultuur van jouw organisatie omschrijven? Probeer antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Welke zaken zijn kenmerkend voor jouw organisatie?
  • Is er een open, samenwerkende cultuur? Wordt er breed samengewerkt of juist niet? Hoe wordt er samengewerkt? Is er verbinding tussen afdelingen?
  • Wordt er kennis gedeeld binnen de organisatie?
  • Wordt er top down- of bottom-up gewerkt?
  • Hoe innovatief, behoudend of besluitvaardig is de organisatie?
  • Wordt vernieuwing gewaardeerd? Zo ja, door wie?
  • Hoe wordt er gecommuniceerd?

Noteer je antwoorden en neem ze mee naar workshop 1.

In dit hoofdstuk dagen we de deelnemers uit om a.d.h.v. een concrete uitdaging ('probleem') aan de slag te gaan om een beknopt actieplan te ontwikkelen (en dit indien gewenst ook direct in de praktijk uit te voeren, zodat men concrete praktijkervaring heeft waar we in de online workshops op terug kunnen komen). Om straks in de online workshop teams te kunnen formeren en om de deelnemers enige richting te bieden geven we deelnemers in dit hoofdstuk drie onderwerpen waaruit zij kunnen kiezen: Samen leren, samen werken bij: vergaderen / overleggen de ontwikkeling / het arrangeren van (digitaal) lesmateriaal projectonderwijs / projectmanagement Deelnemers bepalen hier waar binnen één van deze drie onderwerpen de uitdaging/probleem ligt waarmee zij aan de slag willen gaan. Bij alledrie de onderwerpen zijn er twee 'rode draden' die steeds terugkomen: informatiemanagement (documentbeheer, cloud en lokaal) en communicatie (synchroon en a-synchroon). We bieden de deelnemers een invulbaar template aan, wat voor hen een structuur is om hun actieplan mee op te bouwen. Uiteraard zijn deelnemers vrij om daar van af te wijken, zolang zij maar aan de succescriteria op de volgende pagina voldoen.

 

Op deze pagina bieden we een overzicht van toepassingen (tools/apps/sites) binnen de drie onderwerpen in dit hoofdstuk. Hierbij besteden we aandacht aan:

  • welke toepassingen worden door jouw onderwijsorganisatie ondersteunt (verwerkersovereenkomst)?
  • wat zijn de voor- en nadelen van iedere toepassing?
  • voor welke doeleinden (TPACK-model) zijn de toepassingen inzetbaar?
  • indien voorradig bieden we ook linkjes naar uitleg/tutorials indien men een bepaalde toepassing wil leren gebruiken

 

Op deze pagina bieden we nogmaals de stappen en succescriteria die een deelnemer nodig heeft om het actieplan-template goed in te kunnen vullen. We bespreken kort de onderwerpen die men op de template moet invullen, o.a.:

  • beschrijven van handelingen (+tooling, randvoorwaarden etc.) om tot actie over te kunnen gaan
  • wat zijn jouw verantwoordelijkheden als icoach in dit project
  • hoe zou je docent Henk bij de koffieautomaat in 1 minuut kunnen overtuigen om mee te doen
  • welke rol speelt jouw leidinggevende/directie in dit project

Dit actieplan is echter maar een manier om de bewijslast voor de succescriteria aan te kunnen leveren. Als een deelnemer een andere/betere manier weet dan is dat ook prima (bijvoorbeeld een les / vergadering / project filmen en daarin beschrijven hoe de technologie een meerwaarde heeft gespeeld o.i.d.). Doel is dat ze zo concreet mogelijke ervaring op gaan doen voordat ze aan de aansluitende online workshop deelnemen.

  • Het arrangement Technovator - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sander van Acht Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-10-21 14:24:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Samen leren, samen werken

    Oefening: Blended learning

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.