Zoeklicht Basis

Over Zoeklicht Basis

Inhoud van de cursus

Voor het goed uitvoeren van projectopdrachten heb je betrouwbare informatie nodig. Wat je oplevert moet immers goed worden onderbouwd. Dat zal ook in je latere loopbaan zo zijn. Om informatie te vinden is het essentieel om goed te kunnen zoeken.

In deze cursus leer je:

  • wat de beste stappen zijn om de juiste informatie te vinden
  • manieren om goede zoektermen te bedenken
  • een aantal internetbronnen en databanken te gebruiken
  • de gevonden informatie te beoordelen
  • hoe je deze informatie op een juiste manier in je verslag opneemt.  

.

Opbouw van de cursus

De cursus bestaat uit 6 modules en een afsluitende toets.
Iedere module bevat:
  • tekst, korte video’s en quizvragen
  • zoeklogboek
  • een eindtoets van 20 vragen.

In het logboek kun je bijhouden hoe je hebt gezocht. Zo zie je wat je al hebt gedaan en nog gaat doen. Je voorkomt dubbel werk en bespaart hiermee tijd. Het volledig ingevulde logboek kun je aan het einde van de cursus bewaren en uitprinten. Je vult het volgende in:

  • zoekvragen
  • zoektermen
  • manier van zoeken
  • gebruikte bronnen
  • zoekresultaten

Wanneer je 60% goed beantwoord hebt dan ben je geslaagd. Het hangt af van je opleiding op welke manier de cursus Zoeklicht wordt gebruikt en welke waarde wordt toegekend aan het slagen voor deze cursus.

De geschatte tijdsduur voor deze cursus is één uur.

 

Zoeken en GenAI

Door de komst van GenAI-tools zoals ChatGPT is het zoeken naar informatie nu meer dan ooit gericht op het snel vinden van een kant-en-klaar antwoord. Kort gezegd: je formuleert een  vraag in een prompt en krijgt als resultaat een uitgeschreven antwoord . Maar is dat antwoord ook gebaseerd op relevante en actuele bronnen? En zo ja, hoe?  

Waar hebben we het over?
Voordat je hier antwoord op krijgt, is het goed om eerst te weten wat GenAI is. De beschrijving houden we hier kort. Wil je meer weten? Volg dan de module op Brightspace: Slim studeren met GenAI.

  • GenAI: een geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie die nieuwe inhoud kan creëren, zoals teksten, afbeeldingen, video's en audio. Deze technologie werkt door enorme hoeveelheden bestaande data te analyseren en daaruit patronen te leren. 
  • Large Language models (LLM’s): Een specifieke vorm van kunstmatige intelligentie, getraind om menselijke taaluitingen te analyseren en te genereren. Het systeem analyseert enorme hoeveelheden tekst. Zo leert het om patronen en relaties binnen de taal te herkennen en kan het als een mens antwoorden. Dit doet het LLM door op basis van statistische waarschijnlijkheid het volgende woord in een zin te voorspellen. Een soort rekenmachine dus, die berekent wat het meest waarschijnlijke volgende woord in een zin is.
  • Chatbots: computerprogramma’s die menselijke gesprekken nadoen. Ze  gebruiken AI om vragen te begrijpen en te beantwoorden. Chatbots kunnen heel eenvoudig zijn, denk aan de chatfuncties bij bijv. KPN. Maar ook heel geavanceerd, zoals ChatGPT of Perplexity, die gebruik maken van LLM’s om met de gebruiker te communiceren.  


Zoeken chatbots op internet?
Dit verschilt per chatbot en/of per versie. Sommige chatbotversies, zoals de gratis ChatGPT-variant.

De belangrijkste zoekprincipes

In deze cursus leer je hoe je stap voor stap informatie kunt zoeken, het zoekproces. De volgende zoekprincipes helpen je dit proces tot een succes te maken!


(Bekijk de toelichting direct onder het plaatje of open de pdf)

 

 

 

 

1 - Oriënteer je op je onderwerp

Voorbeeldvraag

Je wilt een antwoord vinden op de volgende vraag:

“Hoe kun je de spreiding van toeristen in Amsterdam verbeteren?”  

Om deze vraag te beantwoorden moet je op zoek naar informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oriëntatie

In onderstaande video zie je hoe je je zoektocht begint en hoe je bepaalt of het nuttig is om je eerst te oriënteren op je onderwerp.

Eenvoudige en complexe vragen

In de video heb je gezien dat je altijd begint met het verhelderen van je opdracht. Daarna bepaal je hoe complex je vraag is.


Eenvoudige vraag:

  • volledig te beantwoorden door direct te gaan zoeken
  • het is niet nodig om eerst andere vragen te beantwoorden
  • oriëntatie op je onderwerp is (meestal) niet nodig


Complexe vraag:

  • niet (volledig) te beantwoorden door direct te gaan zoeken
  • het is nodig om eerst andere vragen te beantwoorden
  • oriëntatie op je onderwerp is nodig

Bronnen voor je oriëntatie

AI voor de oriëntatie

In de oriëntatiefase kun je ook chatbots goed gebruiken om een beter beeld te krijgen van je onderwerp. Je kunt wat algemene vragen stellen over je onderwerp, begrippen die je niet kent laten verhelderen, of suggesties laten doen voor speciale aandachtspunten binnen je onderwerp.  

Voorbeeld uit Perplexity, dd. 7 februari 2025


Let wel op: juist omdat je nog geen goed beeld hebt van je onderwerp, kun je je van alles laten wijsmaken. Ook in deze verkennende fase moet je de antwoorden die je krijgt dubbel checken, of een chatbot gebruiken die bronnen geeft bij de antwoorden (bijv. Perplexity, Copilot). Kijk dan wel kritisch naar de bronnen die worden opgegeven: zijn dat bronnen die je kunt vertrouwen?  

Let ook goed op de manier waarop je de vraag stelt: die bepaalt namelijk het antwoord dat je krijgt. Op een vraag als: “Geef oorzaken voor het feit dat er teveel toeristen naar Amsterdam komen” zal je geen goed antwoord krijgen.

Waarom denk je?

[flipcard]

Gebruik AI in deze fase dus bij voorkeur naast andere bronnen (zie Kies bronnen in Zoeklicht), en niet in plaats van andere bronnen.

Samenvatting

 

In deze module heb je geleerd:

  • dat het belangrijk is om eerst je opdracht te verhelderen
  • dat het bij een complexe vraag belangrijk is om je eerst te oriënteren op je onderwerp
  • dat AI-chatbots in deze fase geschikt zijn voor het stellen van algemene vragen, begripsverheldering in verdere suggesties

 

Zoeklogboek

Met het zoeklogboek houd je voor je eigen project bij hoe je hebt gezocht. Dit is handig en bespaart tijd, maar is geen verplicht onderdeel van deze cursus, tenzij je opleiding dat aangeeft.
Vul in wat je hebt gedaan en klik op "opslaan". Doe dit na elke module.

Noteer nu in jouw logboek je onderwerp en de vraag die je wilt beantwoorden.

2 - Bedenk zoektermen

Voorbeeldvraag

Je bent geïnteresseerd in het gebruik van educatieve games op Amsterdamse basisscholen. Een van de vragen die je wilt beantwoorden is: Welke educatieve games zijn er op dit moment voor het basisonderwijs?

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoektermen bedenken

Zoektermen zijn de woorden waarmee je gaat zoeken. Wanneer je gericht naar informatie zoekt, denk dan goed na over je zoektermen. Waarom is dit zo belangrijk en hoe pak je dit aan?

Hulpmiddelen

Vaak is het lastig om uit je hoofd goede zoektermen te bedenken. Gebruik daarom hulpmiddelen. Welke hulpmiddelen zou jij gebruiken voor het bedenken van zoektermen?

Voorbeelden van zoekhulpmiddelen

Misschien heb je al een aantal handige hulpmiddelen bedacht. Je kunt denken aan:

  • Van Dale woordenboeken
  • Vakwoordenboeken, bijvoorbeeld:
    • Technisch woordenboek
    • Medisch woordenboek
    • Financieel-economisch woordenboek
  • Wikipedia
  • Google


Wanneer je al een relevant artikel hebt gevonden is het handig om te kijken of hier bruikbare zoektermen in staan.

AI voor zoektermen

Je kunt AI-tools inzetten bij het bedenken van zoektermen om in zoekmachines te gebruiken. Chatbots als ChatGPT kunnen goede suggesties geven voor varianten voor de zoekwoorden uit je vraag.  

Hoe beter je prompt, hoe beter het resultaat. Geef dus aan wat het doel is van je vraag (in dit geval: literatuuronderzoek), en het aantal zoektermen dat je nodig hebt. Geef eventueel ook aan wat voor varianten je wilt. Denk hierbij aan synoniemen, tegengestelde begrippen, Engelse vertalingen, vaktaal of juist lekentaal.

Let wel: chatbots hebben geen kennis van je onderwerp, dus niet alle suggesties zullen even relevant zijn. Daarom is het handig de eerder in dit hoofdstuk genoemde bronnen te bekijken. Hoe meer je over het onderwerp weet, hoe beter je de output van de chatbot op waarde kunt schatten.

Je kunt natuurlijk ook chatbots gebruiken om informatie op te zoeken. Meer over de voor- en nadelen hiervan lees je in het hoofdstuk Zoeken.

 

Voorbeeld uit ChapGPT 4o dd. 2 februari 2025

 

 

Samenvatting

Je hebt geleerd om:

  • Verschillende zoektermen te gebruiken
  • Uit je vraag belangrijke elementen te halen om mee te zoeken
  • Per element verschillende zoektermen te bedenken
  • Op verschillende manieren aan zoektermen te komen
  • AI-chatbots te gebruiken om varianten van zoektermen te vinden

 

Zoeklogboek

Het zoeklogboek kun je gebruiken voor je eigen project! Vul in wat je hebt gedaan en sla het op.

Noteer nu in jouw logboek de zoektermen die je hebt bedacht.

3 - Kies informatiebronnen

Voorbeeldvraag

In Amsterdam worden elk jaar tijdens Koningsdag veel evenementen georganiseerd. De veiligheid is daarbij belangrijk. Om die te garanderen heeft een organisator allerlei informatie nodig en jij gaat die verzamelen.

 

Databanken

Bronnen en informatiebronnen

De termen bron en informatiebron worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt. In deze cursus is een informatiebron de plek waar je informatie vindt. Dit kan een persoon zijn, maar bijvoorbeeld ook een zoekmachine als Google. Een bron is bijvoorbeeld een interview, een boek of een artikel.

In de volgende video zie je welke informatiebronnen er nog meer zijn dan Google.

Databanken kunnen onderling erg verschillen, dus welke databank kies je?
Kijk eerst goed naar je vraag: wat voor soort informatie heb je nodig? Als je dit weet, is het kiezen van de juiste databank een stuk eenvoudiger.

Soorten informatie

Het is belangrijk dat de informatiebron die je kiest goed aansluit bij je vraag qua inhoud en vorm.

Statistische informatie is een voorbeeld van feitelijke informatie en kun je bijvoorbeeld vinden in een databank als Euromonitor. In andere bronnen vind je bijvoorbeeld achtergrondinformatie, juridische informatie of onderzoeksinformatie.

De vorm van de informatie zegt vaak iets over de inhoud.  Het is belangrijk om je af te vragen wat je precies nodig hebt. Zoek je achtergrondinformatie dan is een boek handiger dan een tijdschriftartikel. Wil je het meest actuele nieuws dan is een krant handiger dan een boek. Informatie kan je zowel digitaal als op papier vinden. Video en audio kunnen natuurlijk ook geschikt zijn.

Full Text
Veel artikelen in grote tijdschriftendatabanken als Business Source Premier, de ProQuest databanken of Science Direct kun je full text lezen. Soms krijg je echter alleen de samenvatting te zien. Wil je zo’n artikel toch lezen? Gebruik dan de bibliografische gegevens van het artikel: de titel, de naam van de auteur, de titel van het tijdschrift etc. Hiermee kun je checken of het in één van de andere tijdschriftendatabanken wel full text te lezen is.

Zoektips per soort informatie

Nieuwsberichten: Databank Nexis Uni bevat volledige artikelen, ook van de Amsterdamse krant Het Parool.

Statistische informatie: deze kun je bijvoorbeeld vinden in databanken als CBS Statline, Eurostat, Euromonitor of een website als www.ois.amsterdam.nl.

Wetteksten vind je bijvoorbeeld op de overheidswebsite www.overheid.nl en in de databanken Navigator en Opmaat.

Voor encyclopedische informatie kijk je op websites als bijvoorbeeld: www.encyclo.nl of www.wikipedia.org.

Voor e-books gebruik je Books24x7 of Safari Books Online. Informatie over de gedrukte boeken van de bibliotheek vind je als je zoekt via “zoeken in de bibliotheek” op www.hva.nl/bibliotheek.

Branche-informatie vind je op de websites van branche-organisaties.

Onderzoeksrapporten kun je soms gratis vinden op websites als het Sociaal Cultureel Planbureau (www.scp.nl) of Centraal Planbureau (www.cpb.nl). Dit zijn overheidsgerelateerde instituten.

AI voor het kiezen van bronnen

Bij het kiezen van de juiste informatiebronnen kunnen chatbots behulpzaam zijn. Je kunt bijvoorbeeld een chatbot vragen naar een geschikte databank voor juridische informatie, of naar openbare websites van kenniscentra op het gebied van sociaal werk. Er is wel een “maar”…

Heeft een chatbot geen toegang tot internet, zoals de basisversie van ChatGPT, dan geeft deze niet de actuele stand van zaken weer. Bovendien zijn ze niet altijd accuraat: het aanbod aan betaalde databanken verschilt per hogeschool en informatie hierover zal bij de chatbots vaak ontbreken. Beter is het om op de website van de bibliotheek naar geschikte databanken op zoek te gaan. Een chatbot kan je dan wel weer helpen om snel uitleg te krijgen over de werking van een databank.

Chatbots die verbinding hebben met internet, kunnen wel zoeken naar informatie afkomstig uit specifieke bronnen. Deze chatbots kunnen echter niet zoeken in databanken waar je voor moet betalen: daarvoor kun je bij de bibliotheek terecht.

 

Opdracht:

Vraag aan Copilot wat de beste databanken zijn voor literatuur op jouw vakgebied, en of je daar toegang toe hebt. Vraag vervolgens aan Perplexity hetzelfde en vergelijk de antwoorden.

Samenvatting

Je hebt geleerd:

  • om verschillende soorten informatie te matchen bij verschillende soorten vragen
  • wat databanken zijn
  • wat informatie in de databanken van de bibliotheek aan Google toevoegt
  • om te kiezen voor een databank die matcht met je vraag
  • dat het nut van AI-chatbots bij de keuze van met name betaalde databanken beperkt is

Zoeklogboek

Noteer nu in jouw logboek in welke informatiebronnen je gaat zoeken en sla het op.

 

4 - Zoek informatie

Voorbeeldvraag

De stad Amsterdam streeft naar duurzaamheid. Je gaat uitzoeken hoe de afvalverwerking in de stad duurzamer kan worden gemaakt. Je hebt zoektermen bedacht en weet welke informatiebronnen je gaat gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Zoektermen combineren

Bij het bedenken van zoektermen heb je geleerd dat het belangrijk is om goed na te denken over synoniemen en vertalingen. Hoe kun je hiermee zoveel mogelijk bruikbare resultaten vinden?

Zoekvelden en zoekfilters

Je hebt nu gezien hoe je zoektermen handig kunt combineren om de meest relevante resultaten te krijgen. In veel databanken heb je mogelijkheden om je zoekactie nog specifieker te maken. Dit kun je zien in de volgende video.

Gebruik van een literatuurlijst

Heb je een goed artikel gevonden? Kijk dan eens welke andere publicaties er in de bronnenlijst van het artikel genoemd worden. Zo vind je nog meer relevante publicaties. Dit zijn altijd oudere publicaties dan het artikel dat je al gevonden had.

AI bij het zoeken naar informatie

In de vorige stappen heb je kunnen zien dat het zoeken naar informatie een combinatie is van goede zoekwoorden en goede bronnen. In deze stap heb je geleerd die zoekwoorden zo te gebruiken dat je zo efficiënt en effectief mogelijk zoekt door de zoekwoorden slim te combineren met AND, OR en NOT. Vind je dit nog lastig? Een chatbot kan je helpen bij het formuleren van een zoekopdracht.

 

Voorbeeld uit ChapGPT 4o, dd. 7 februari 2025

 

Het is echter wel handig om de basics van deze manier van zoeken te kennen. Alleen dan kun je controleren of de chatbot een goede zoekopdracht levert. Dat is namelijk niet altijd het geval!

Gebruik je een chatbot om direct te zoeken op internet (bijv. Copilot), dan stuit je op een paar beperkingen:

  • De chatbot “vertaalt” jouw prompt in een zoekactie om op internet te zoeken. Je hebt echter geen zicht op de woordvarianten, waarin de chatbot jouw zoekvraag vertaalt. Wil je dat wel, dan moet je al jouw woordvarianten in de prompt zetten.
  • De chatbot geeft wel bronnen bij het antwoord, maar niet de precieze plek in een tekst, waar hij dit antwoord heeft gevonden. In de introductie heb je kunnen lezen waarom niet [linkje].

Kortom, zorgvuldig zoeken met een chatbot is omslachtig, beperkt en weinig transparant.  

Samenvatting

Je hebt geleerd om:

  • je zoektermen te combineren met AND en OR
  • gebruik te maken van zoekvelden
  • je zoekresultaten te verfijnen met zoekfilters
  • vanuit je zoekresultaten verder te zoeken aan de hand van de literatuurlijsten
  • je manier van zoeken te evalueren en zo nodig aan te passen
  • in te zien dat zorgvuldig zoeken met AI-chatbots omslachtig, beperkt en weinig transparant is

Zoeklogboek

Noteer nu in jouw logboek per databank met welke termen je hebt gezocht en hoe je deze hebt gecombineerd. Sla je logboek op.

5 - Maak je selectie

Voorbeeldvraag

Je doet onderzoek naar hoe je sport kunt inzetten om obesitas onder Amsterdamse schooljeugd te verminderen. Je vindt op Youtube een video die precies gaat over je onderwerp.

 

 

 

 

 

 

Relevantie en betrouwbaarheid

Je hebt allerlei interessante artikelen, boeken of websites gevonden. Hoe bepaal je of je ze kunt gebruiken voor je project? Je let op twee dingen:

  • Zijn ze relevant?
  • Zijn ze betrouwbaar?

 

Beoordelen websites


Iedereen kan via websites heel gemakkelijk informatie verspreiden. Op internet vind je niet alleen betrouwbare maar ook heel veel onbetrouwbare informatie.

Let daarom bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een website extra goed op. Uiteraard is het ook nog steeds belangrijk om te kijken of een website relevant voor je is.

Bij het beoordelen van websites zijn er verschillende criteria waarop je - in samenhang - zou moeten letten. Eerst ga je oefenen, daarna zul je zien welke criteria dat zijn.

Criteria voor de beoordeling van websites

Er zijn meer criteria nodig bij het beoordelen van websites en andere documenten. Beoordeel niet op basis van maar één criterium, bijvoorbeeld uitstraling, maar pas ze in samenhang toe. Direct onder het plaatje worden de criteria toegelicht.  Ook kun je gebruik maken van een uitprintbare checklist.

 

 

 

Checklist beoordeling websites

 

Relevantie

Criteria

Vragen

Ja

Nee

Niet zeker

Inhoud

Sluit de inhoud aan op mijn vraag?

Krijg ik antwoord op mijn vraag?

 

 

 

 

Is de inhoud volledig?

 

 

 

Niveau

Sluit het niveau aan op m’n vraag?

Gaat het diep genoeg in op mijn onderwerp?

 

 

 

Actualiteit

Is de informatie actueel genoeg?

Is het actueel? (gezien mijn vraag)

 

 

 

 

CONCLUSIE: Is mijn bron relevant?

 

 

 

 

Betrouwbaarheid

Criteria

Vragen

Ja

Nee

Niet zeker

Autoriteit

Is auteur/organisatie  betrouwbaar?

Wordt de auteur erkend in zijn vakgebied?

 

 

 

 

Staat de organisatie achter de website goed bekend?

 

 

 

 

Controleerbaarheid

Zijn de feiten controleerbaar?

Staan de contactgegevens en achtergrond van auteur en organisatie op de site?

 

 

 

Wordt het doel van de site beschreven?

 

 

 

 

Is er sprake van bronvermelding?

 

 

 

 

Objectiviteit

Is de informatie objectief?

Is de website vrij van sponsoring?

 

 

 

 

Wordt het onderwerp van meerdere kanten belicht?

 

 

 

 

Is de informatie objectief 

Vrij van vooroordeel / persoonlijke mening?

 

 

 

Juistheid

Kloppen de feiten?

Kloppen de feiten of beweringen?

Tip: check de informatie in andere bronnen

 

 

 

Uitstraling

Ziet het er professioneel uit?

Ziet de website er professioneel uit? 
Werken hyperlinks? Professionele layout? …

 

 

 

 

CONCLUSIE: Is mijn bron betrouwbaar?

 

 

 

 

AI als hulpmiddel bij de selectie van bronnen

AI kan niet beoordelen of jouw gevonden bronnen nuttig zijn voor je onderzoek. AI kan je wel helpen bij het slim lezen van, bijvoorbeeld wetenschappelijke, artikelen. Je kunt een artikel in ChatGPT laden en vragen om dat artikel samen te vatten, of te herformuleren in toegankelijkere taal.  

Daar kleven wel wat bezwaren aan. De tekst die je aan bijvoorbeeld ChatGPT geeft, wordt weer gebruikt om het taalmodel te trainen. Op dit moment is het juridisch nog niet duidelijk hoe dit soort AI-tools zich verhouden tot het auteursrecht: mogen AI-tools teksten gebruiken zonder expliciete toestemming van de auteur?  
In Perplexity kun je trouwens aangeven of je je opdrachten wel of niet wilt laten gebruiken om het taalmodel verder te trainen. 

Kijk wel uit voor zogenaamde “hallucinaties”: een AI-tool heeft geen begrip van de tekst die het moet verwerken. Het zou zomaar een foutieve samenvatting of herformulering van die tekst kunnen geven. 

Samenvatting

Je hebt geleerd om:

  • informatie te beoordelen op relevantie en betrouwbaarheid
  • bij relevantie te kijken of de inhoud, het niveau en de actualiteit van informatie goed bij je vraag aansluiten
  • bij betrouwbaarheid te kijken naar de achtergrond van de auteur, hoe objectief de auteur is en of de inhoud klopt
  • de kwaliteit van websites te beoordelen
  • AI-chatbots in te zetten bij het efficiënt lezen van artikelen

 

 

 

 

Zoeklogboek

 

Noteer nu in jouw logboek de zoektermen welke resultaten bruikbaar zijn  en sla op.

6 - Vermeld je bronnen

Voorbeeldvraag

 

 

Je docent heeft je verslag afgekeurd omdat je plagiaat zou hebben gepleegd. Je had dit zelf niet door.

 

 

 

 

 

Auteursrecht

Alle informatie die je vindt, zoals artikelen, boeken of websites, mag je in je verslag gebruiken. Maar je mag dit niet zomaar doen. Gebruik je publicaties van iemand anders in je verslag, dan moet je rekening houden met het auteursrecht.

Volgens het auteursrecht bepaalt de auteur waar en wanneer zijn publicatie openbaar wordt gemaakt. Je schendt iemands auteursrecht als je zijn teksten of afbeeldingen niet op de juiste manier in je verslag verwerkt.

Bronvermelding

In de volgende video leer je hoe je informatie van anderen op een juiste manier in je verslag gebruikt. In de voorbeelden in het filmpje wordt de veelgebruikte citatiestijl APA toegepast.
 
 

APA-stijl

Bij de HvA is de APA-stijl de meest gebruikte citatiestijl. Wil je leren hoe je bronnen vermeldt in APA-stijl? Ga naar de APA-module.

 

 

 

AI vermelden als bron


Als je een AI-tool hebt gebruikt voor je werk, moet je dat verantwoorden. Zo moet je onder meer aangeven welke tool je hebt gebruikt en welke prompts je hebt ingevoerd. Hoe je dat precies doet volgens de APA-regels, vind je in een online gids die de bibliotheek daarvoor heeft gemaakt.

Je moet natuurlijk ook volgens de regels verwijzen naar andere bronnen. Bij de HvA gebeurt dat over het algemeen met APA, hoewel sommige opleidingen daarvan afwijken. Je kunt hiervoor veel tools gebruiken (Word, Scribbr) of het zelf doen natuurlijk, zo nodig met behulp van “De APA richtlijnen uitgelegd”, een gids die de Hogescholen hebben samengesteld.

Je kunt ook AI-tools gebruiken voor het vermelden van bronnen, maar kijk uit met het gebruik ervan: de ervaring leert dat deze nog wel fouten maken. Om dat goed te kunnen beoordelen, is het handig zelf de regels te snappen. In Zoeklicht vind je een aparte APA7-cursus.

Tip: De Fontys-hogeschool heeft een aparte ChatGPT APA-generator gebouwd: de APA 7 citation helper
Maar ook deze kan fouten maken: check dus altijd, of de opgegeven APA-beschrijvingen kloppen.

Samenvatting

Je hebt geleerd:

  • wat auteursrecht is
  • wat plagiaat is en hoe je het kunt voorkomen
  • hoe je informatie van anderen citeert of parafraseert
  • dat je je bronnen moet vermelden in je tekst en in een alfabetisch geordende literatuurlijst
  • dat de meest gebruikte citatiestijl bij de HvA de APA-stijl is
  • hoe je AI-gebruik in jouw werk moet verantwoorden

Zoeklogboek

Noteer de relevante referenties in de APA-stijl in je zoeklogboek. Daarna kun je het gehele logboek opslaan en printen.

Klaar?

Ga eventueel door met de cursus Zoeklicht Gevorderd.

 

 

Snel naar een onderwerp

Toets

Toets voor HvA-studenten

In Zoeklicht Basis heb je geleerd hoe je effectief en efficiënt kunt zoeken vanuit een relatief eenvoudige vraag. In de toets kun je testen of je de stof hebt begrepen!


Beoordeling
De toets bestaat uit 20 vragen, Bij 12 goede antwoorden oftewel 60%, ben je geslaagd.

Verplicht?
Of de toets verplicht is bepaalt je opleiding. Dat geldt ook voor de manier waarop je toetsresultaat wordt gebruikt.

 

Ga nu naar de toets voor Zoeklicht Basis, de link naar de toets staat (tijdelijk) op de Startpagina in de welkomsttekst.

 

Toets voor niet-HvA-studenten

  • Het arrangement Zoeklicht Basis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-09-26 15:46:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    English version

    An English version of this course is also available.

    Contact en feedback

    Wij streven naar continue verbetering van onze cursussen. Heb je opmerkingen of suggesties over Zoeklicht Basis?

    Neem contact op met de informatiespecialist van je opleiding. Ga voor de contactgegevens naar de vakgebiedspagina op de website van de bibliotheek of stuur een email aan Harrie van der Meer, coördinator Informatievaardigheid/Onderwijsmateriaal, e-mail: h.a.l.van.der.meer@hva.nl  

     

    Geraadpleegde literatuur

    Association of College and Research Libraries. (2015). Framework for information literacy for higher education. Retrieved from http://www.ala.org/acrl/ standards/ilframework

    Gruwel, S., & Wopereis, I. (2014). Word informatievaardig : Digitale informatie selecteren, beoordelen en verwerken. Groningen etc.: Noordhoff.

    LOOWI werkgroep Normering Informatievaardigheden (n.d.). Informatievaardigheid: normen voor het hoger onderwijs. n.p.: LOOWI

    Poelmans, P., & Severijnen, O. (2013). De APA-richtlijnen: Over literatuurverwijzing en onderzoeksrapportage. Bussum: Coutinho.

    Sieverts, E. (2011). De informatie vinden die je zoekt. Retrieved jan 16, 2012 from http://www.library.uu.nl/medew/it/eric/zoeken-en-vinden-2011.pdf

    Veen, M. J. P., & Westerkamp, K. (2010). Deskresearch. Amsterdam: Pearson Education.

    Vrije Universiteit Amsterdam. Webcursus informatievaardigheden : Algemeen - niveau A. Retrieved jan 16, 2017, from http://libguides.vu.nl/a-algemeen  

    Gebruikte afbeeldingen

    McGill, Kevin. (2013). I Amsterdam  [photograph]. Retrieved from: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:I_amsterdam_(9259130734).jpg

    Max Pixel. (n.d.). [Happy children play a videogame] [photograph]. Retrieved from: http://maxpixel.freegreatpicture.com/Win-Success-Happy-Children-Play-Video-Game-593313

    Paula Abrahao (2014). Party like a Dutch: Koningsdag [photograph]. Retrieved from: http://paulaabrahao.com.br/blog/2014/koningsdag/

    lijjccoo. (2007). Vuilnis in Amsterdam [photograph]. Retrieved from: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vuilnis_amsterdam.JPG

    Siegmund, Walter (2007) Variation in body fat [photograph]. Retrieved from: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Variation_in_body_fat_12577.JPG

    [I amsterdam met copyright teken] (n.d.)

    _________________________________

    Wij hebben ons uiterste best gedaan om de rechthebbenden van de door ons gebruikte afbeeldingen te achterhalen. Dat is helaas niet in alle gevallen gelukt. U kunt contact met ons opnemen wanneer wij een foto hebben gebruikt waarvan u de eigenaar bent.

    We did our utmost to identify the rightful claimants of the images used by us. Unfortunately, we were unsuccessful in doing so in a number of cases. Please contact us should you be the owner of an image we have used.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://vimeo.com/183008366
    https://vimeo.com/183008366
    Video
    https://vimeo.com/183009805
    https://vimeo.com/183009805
    Video
    https://vimeo.com/183011878
    https://vimeo.com/183011878
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    1 - Oriënteer je op je onderwerp

    https://maken.wikiwijs.nl/154210/1___Ori_nteer_je_op_je_onderwerp

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    2 - Bedenk zoektermen

    https://maken.wikiwijs.nl/154211/2___Bedenk_zoektermen

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    3 - Kies informatiebronnen

    https://maken.wikiwijs.nl/154212/3___Kies_informatiebronnen

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    4 - Zoek informatie

    https://maken.wikiwijs.nl/154213/4___Zoek_informatie

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    5 - Maak je selectie

    https://maken.wikiwijs.nl/154214/5___Maak_je_selectie

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    6 - Vermeld je bronnen

    https://maken.wikiwijs.nl/154215/6___Vermeld_je_bronnen

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    De belangrijkste zoekprincipes

    https://maken.wikiwijs.nl/154209/De_belangrijkste_zoekprincipes

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    Over Zoeklicht Basis

    https://maken.wikiwijs.nl/154208/Over_Zoeklicht_Basis

    Team Informatievaardigheid, Bibliotheek HvA. (2020).

    Snel naar een onderwerp

    https://maken.wikiwijs.nl/154801/Snel_naar_een_onderwerp

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Toets voor niet-HvA-studenten

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.