2018-2019, MBO Boxtel, Keuzedeel Cultuurtechniek

2018-2019, MBO Boxtel, Keuzedeel Cultuurtechniek

Welkom

Welkom op de wikiwijs pagina van keuzedeel Cultuurtechniek. Op deze pagina kun je alle lesstof, opdrachten en de manier van toetsing vinden voor deze IBS. Als je hier vragen over hebt, kun je die stellen aan de docent(en) of aan je coach.

Inhoud IBS

Tijdens het keuzedeel Cultuurtechniek kom je erachter hoe je cultuurtechnische werkzaamheden aan kunt pakken, met welke machines je dat kunt doen en welke spelregels daarbij horen. Je gaat meer kennis en ervaring opdoen door lessen te volgen en (BPV) opdrachten te maken. Onder andere cultuurtechniek in de groene ruimt (onderhoud van bermen, aanleggen van een poel, natuurbeheer) maar ook grondverzet is een belangrijk onderdeel van cultuurtechniek. De volgende onderwerpen worden tijdens deze IBS behandeld:

  1. Machines voorbereiden voor transport en uitvoeren transport;
  2. Inmeten en uitzetten, kabels en leidingen, aanwezigheid risico’s en te nemen maatregelen;
  3. Grondverzet;
  4. Cultuurtechnisch werken in de openbare ruimte;
  5. Verhardingswerkzaamheden;
  6. Veilig werken langs de weg volgens CROW;
  7. Communicatie met klanten/opdrachtgever, gasten en publiek.

Je maakt een aantal opdrachten en gaat bewijsstukken verzamelen, in de les, thuis en op je BPV bedrijf. Deze opdrachten en bewijsstukken voeg je tijdens de les of thuis samen in een portfolio ter beoordeling. Ook je BPV-begeleider kan worden gevraagd om je te beoordelen en je tips en tops te geven.

Groepsindeling

Formats werkmappen en beoordeling

Praktijkopdrachten

Cultuurtechniek bestaat uit 240 uur onderwijstijd, huiswerk en zelfstandige praktijkopdrachten. Straks als de toetsweek is geweest heb je 45 lesuren gehad en ongeveer 60 huiswerkuren. Om de overige 135 uur op te vangen krijg je praktijkopdrachten die je zelfstandig uitvoerd. Je regelt hiervoor zelf een bedrijf in je vrije tijd. Dit mag ook op je werk.

Er staan twee opdrachten gegeven, krijg je een klus die vergelijkbaar is (grootte, moeilijkheidsgraad) dan mag dat ook. Zorg ervoor dat je goede begeleiding krijgt van je opdrachtgever / praktijkbedrijf. Gebruik de opdrachten wel als leidraad voor je verslag.

Als je deelneemt aan de minigraafcursus en je behaald het certificaat dan kun je daarmee vrijstelling krijgen voor de 2 praktijkopdrachten. De opdrachten moeten af zijn voor de toetsweek begint.

 

Uitvoeren op BPV:

- Machines voorbereiden voor- en uitvoeren transport;

- Inmeten en uitzetten;

- Grondverzet (bijvoorbeeld uitgraven eenvoudig cunet, vijver of spitten met een hgm/minigraver, machinaal verplaatsen van grond);

- Cultuurtechnisch werk in de openbare ruimte (snoeien, snipperen, gladheidsbestrijding, bermen maaien, klepelen);

- Eenvoudige verhardingswerkzaamheden (bijvoorbeeld het opbouwen en verdichten van een cunet, hoogtes uitzetten, banden zetten en bestrating aanbrengen);

- Kabels en leidingen (aanwezigheid, risico's en te nemen maatregelen);

- Veilig werken langs de weg.

BBL

Materiaal en materieel

In dit hoofstuk 1 van dit bestand kun je informatie vinden over grondverzet machines, die je kunnen helpen bij het maken van opdracht 1.

Grondverzet

2. OPDRACHT: Maak hier de ECC uitvoeren van grondverzetwerkzaamheden. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

3. OPDRACHT: Maak hier de ECC graven met een minigraver. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

3.1 OPDRACHT: Maak hier de ECC Aanleggen watergangen oevers en poelen. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

Aanleggen verharding

4. OPDRACHT: Maak hier de ECC Aanleggen grootschalige verhardingen. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

Groen

5. OPDRACHT: Maak hier de ECC Onderhouden bermen en dijken. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

6. OPDRACHT: Maak hier de ECC Bermen en dijken inzaaien. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

Kabels en Leidingen

7. OPDRACHT: Maak hier de ECC Aanleggen kabels en leidingen. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

8. OPDRACHT: Maak hier de ECC Aanleggen van rioolering en drainage. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

Meten en Uitzetten

Groen

1. Bestratingsverbanden en opsluiting

Opdracht 1

Je adviseert een cultuurtechnisch bedrijf dat een begraafplaats in ’s Hertogenbosch opnieuw gaat verharden. Er moet een aansluiting komen met de bestaande weg en de bestaande padenstructuur wordt vervangen. De plaats van de verharding verandert niet. De bestaande padenstructuur bestaat uit 250 m2 betonnen klinkerverharding in keiformaat (8 cm dik) en 500 m2 halfverharding (gebroken puin, fractie 0-5) in een laag van 15 cm dik.

Maak een werkomschrijving met daarin jouw keuze betreffende:

  • Opsluitingsmateriaal;
  • bestratingsmateriaal;
  • aantallen materiaal;
  • voordelen van de gekozen materialen;
  • nadelen van de gekozen materialen.

Raadpleeg het artikel ‘Handleiding ontwerp en uitvoering verharding’, hoofdstukken 1.2.1.3 t/m 1.2.5.1 op Wikiwijs. Maak een korte samenvatting met de informatie die voor dit project van belang is. Zorg ervoor dat je de opdrachtgever overtuigd met de informatie die je aanlevert.

De werkomschrijving en samenvatting voeg je toe aan je portfolio. Deze zullen beoordeeld worden op de volgende criteria:

  • compleetheid van informatie,
  • correctheid van informatie,
  • minimaal 500 woorden, maximaal 1500 woorden,
  • informatie in eigen verwoording, geen kopieerwerk,
  • overtuigend geschreven,
  • spelling, grammatica, opmaak, uitstraling en netheid van het verslag.

2. Belevingswaarden verharding in de openbare ruimte

Opdracht 2

Maak een ontwerptekening (op schaal) van een aan te leggen uitvalsweg. Het moet een weg worden waar je uiteindelijk maximaal 60 km/uur mag rijden. Groen en uitstraling is een belangrijke waarde voor de gemeente. Ook moet er voldoende buffer mogelijkheid zijn voor het opvangen van hemelwater.

  • Laat de opdrachtgever duidelijk zien wat jouw idee is, middels een ontwerptekening. Let op, een ontwerptekening moet representatief zijn en het werk ‘verkopen’. Eventuele toelichting middels een legenda en foto’s/afbeeldingen op een apart blad.
  • Maak een dwarsdoorsnede waarin je de opbouw van de weg, fundering en groen laat zien. Verwerk hierin alle informatie die je tot nu toe hebt verkregen. Ook hierbij een eventuele toelichting middels een legenda en foto’s/afbeeldingen op een apart blad.

De tekeningen worden beoordeeld op netheid en op compleetheid en correctheid van de informatie.

3. Maaien

Opdracht 3

4. Snoeien en snipperen

Opdracht 4

5. Rooien en stobbenfrezen

Opdracht 5

Opdracht bomen rooien en stobbenfrezen

 

 

De boom in bovenstaande afbeelding moet niet gesnoeid, maar gerooid worden. Hij past niet meer in het straatbeeld en moet vervangen worden door een kleinere boom. Deze opdracht is je gegund en je gaat het werk voorbereiden. Maak een werkplan en beschrijf daarin:

  • Jouw manier van werken: dus hoe je de boom neer wilt halen;
  • Welk materiaal en materieel je daarbij nodig hebt;
  • Hoe je rekening houdt met omwonenden;
  • Hoe je rekening houdt met het verkeer en dit zo min mogelijk tot last bent;
  • Hoe je het materiaal, materieel en afval aan- en afvoert;
  • Hoe je de stobbe verwijdert en zorgt voor een goede standplaats voor de vervanger.

6. Standplaatsverbetering

Opdracht 6

Maak een overzicht van manieren om de standplaats van een bestaande boom te verbeteren. Zoek op internet naar manieren van standplaatsverbetering zonder de boom te ontgraven. Vergelijk verschillende manieren en beschrijf dit in een kort verslag. Zorg dat je een a4tje vol schrijft met voor- en nadelen van verschillende manieren van standplaatsverbetering. Vermeld daarin ook waarom bepaalde factoren belangrijk zijn voor de groei van een boom en hoe het komt dat bijvoorbeeld in de stad die factoren in mindere mate aanwezig (kunnen) zijn.

Even kort op een rij dus:

  • Welke manieren van standplaatsverbetering zijn er bij bestaande bomen?
  • Wat zijn voor- en nadelen?
  • Welke factoren beïnvloed je dan?
  • Waarom zijn die factoren belangrijk voor de groei van een boom?

 

Grond

1. Grond ontgraven

3. OPDRACHT: Maak hier de ECC uitvoeren van grondverzetwerkzaamheden. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

4. OPDRACHT: Maak hier de ECC graven met een minigraver. Bestudeer de lesstof en maak aansluitend de digitale toets. Deze toets moet je moet je met 80% behalen. Maak hier een printscreen van.

2. Grondverzetberekeningen

3. Eindopdracht werkvoorbereiding grondverzet

Een melkveehouder wilt een nieuwe sleufsilo gaan aanleggen. Er is aan jou gevraagd om het grondwerk van dit project uit te voeren. De veehouder wilt op een zo goed en snel mogelijke manier  het grondwerk uitgevoerd hebben, daarbij is een goede werkvolgorde en keuze van machines en materialen van belang.

Aan jou is de taak om een plan van aanpak te maken. In het plan moet precies stap voor stap uitgewerkt zijn wat er gaat gebeuren. Wanneer je dit plan hebt uitgewerkt kun je ook een prijs voor dit project maken.

 

Situatie en afmetingen:

  • De sleufsilo wordt: 10 meter breed, 50 meter lang en 2 meter hoog.
  • De zijkanten worden opgevuld met grond, links 1 meter vlak en taludverhouding 1:1. Rechts 0.8 meter vlak en taludverhouding 1:1.5
  • Op de plaats waar de sleufsilo moet komen ligt een sloot. Deze moet omgelegd worden. Bodem breedte 0.5 meter, talud 1:0.5 en 1.5 meter diep
  • De silo watert af naar de voorkant met 1 cm/m
  • De bodem bestaat uit 1 meter klei, daaronder zit zand.
  1. Je maakt een stappenplan. Welke werkzaamheden moeten er verricht worden en in welke volgorde? Laat dit stappenplan goedkeuren door je docent.
     
  2. Als het stappenplan is goedgekeurd ga je per stap het volgende uitwerken:
    Uitleg wat je gaat doen.
    Welke machines heb je nodig (waarom deze machine, met afbeelding.)
    Hoe ga je met deze machine te werk.
    Hoeveel grond moet je verzetten. (Denk aan uitlevering)
    Hoeveel uren heb je nodig
    Welke materialen heb je nodig
    Hoeveel materialen
    Wat zijn de kosten.
    Wat doe je om verzakkingen tegen te gaan?
     
  3. Wanneer je alle stappen hebt uitgewerkt weet je hoeveel tijd het je kost om een alles uit te voeren. Maar hier een schematische planning van zodat de veehouder precies weet wanneer er wat gaat gebeuren.
     
  4. Ook maak je een doorsnede van de nieuwe situatie zodat het in beeld komt wat er precies gemaakt gaat worden. (op schaal)

4. Eindopdracht egaliseren

Afbeeldingsresultaat voor kilveren

In deze opdracht ga leren hoe je een perceel kan egaliseren. Voorafgaand aan het daadwerkelijke egaliseren moet er het één en ander worden voorbereid. In deze opdracht ga je voor een te egaliseren perceel de voorbereidingen treffen.

 

Opdracht 6.1:

Om meer te weten te komen over het egaliseren van grote terreinen neem je de leeréénheid “het egaliseren van grote terreinen” door. Aansluitend maak je de digitale toets. Als je 80% van deze toets hebt behaald maak je een print screen. Deze voeg je toe aan je portfolio van het keuzedeel cultuurtechniek.

 

Opdracht 6.2:

Iedereen ken wel een perceel waar water blijft staan. Bijvoorbeeld op je stageadres, de buurman of bij jou thuis. Dit perceel watert waarschijnlijk niet goed af. Door het perceel te egaliseren en/of op afschot te leggen kun je deze wateroverlast oplossen.

Zoek dit perceel op op www.boerenbunder.nl Wanneer je het perceel aanklikt kun je niet alleen de gewassen en de grootte van het perceel zien, ook kun je de hoogte van het perceel bekijken.
Wanneer deze site het niet doet kun je ook deze site raadplegen: https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/ klik rechts boven op:
 en vink de kaartlaag "AHN2 maaiveld - Blauw/groen/oranje Dynamische opmaak" aan

Voor dit perceel ga je de voorbereidingen treffen. Neem het perceel over op een ruitjespapier. Er zit ook een meetfunctie op boerenbunder, zo weet je de lente van de perceel randen kunt meten

Vervolgens maak je een ruitnet, met daarin de hoogtes. Aan de hand hiervan maak je een schuifschema. Dit alles staat uitgelegd in hoofdstuk 8.3 van het boek cultuurtechnisch werk, Grondwerk. Je docent zal hier ook uitleg over geven. Bekijk of het perceel waterpas gelegd moet worden of onder afschot.

Na het maken van het schuifschema kun je ook uitrekenen hoeveel grond er verzet moet worden.

 

Opdracht 6.3:

  • Welke bewerkingen moet je uitvoeren voordat je het perceel gaat egaliseren? Leg uit waarom en hoe je dit gaat deon.
  • Beschrijf de handelingen die je moet doen wanneer je met de kilverbak op het perceel bent aangekomen. Denk hierbij aan het opstellen van de laser.

Techniek

Les 1: materiaal en materieel

ECC graven met de minigraver

ECC uitvoeren van grondwerkzaamheden

ECC onderhoud

Les 2: machines, aan- en afvoer materiaal en materieel

Les 3: machines

ECC Bermen en dijken

ECC onderhoud watergangen, oevers en poelen

Les 4: klic-melding en transport

Klic-melding

Maak op je computer een nieuw mapje aan en sla daarin alle documenten op die hieronder staan.

Download vervolgens Klic-viewer. http://www.kadaster.nl/klicviewer

Open nu met klic-viewer het mapje dat je net hebt aangemaakt met de documenten.

Start nu de opdracht: Klic-melding

https://service10.kadaster.nl/gds2/download/public/5402c58a-85e7-4dd7-9933-854e55c2d973

ECC kabels en leidingen

ECC kabels en leidingen opsporen

Verschillende kipper-uitvoeringen

Les 5: gladheidsbestrijding

Les 6: grond en zand

Les 7: Meten, uitzetten en afzetten

ECC aanleggen watergangen en oevers

ECC egaliseren van grote terreinen

ECC meten en uitzetten

ECC uitvoeren van ruimtelijke metingen

Algemeen

Veiligheid

lesboek cultuurtechniek

Lesboek natuurterreinen

Kabels en leidingen

Meten en uitzetten