Thema: Grenzen en identiteit in NL vmbo-kgt34

Thema: Grenzen en identiteit in NL vmbo-kgt34

Inleiding

“De Nederlander bestaat niet” zei prinses Maxima in 2007 en dat heeft ze geweten! Veel mensen waren het niet met haar eens. Maar probeer het maar eens, de identiteit van dé echte Nederlander te omschrijven.

Toegegeven, de verschillen in Nederland tussen bijvoorbeeld het platteland en de stad nemen af en streekgebonden taal en gebruiken raken meer op de achtergrond. Grenzen vervagen.

De samenhang tussen Grenzen & Identiteit staat centraal in dit thema. De onderwerpen zijn:

  • Wij en zij in de wijk
    Je omschrijft je persoonlijke identiteit en kijkt bij welke groep je hoort: Wij of Zij? Grenzen in figuurlijke zin zijn er om aan te geven, te overschrijden, teniet te doen of in te sluiten.
  • Inburgeren
    Als je voor langere tijd in Nederland wilt wonen, moet je inburgeringsexamen doen. Niet iedereen is verplicht in te burgeren, er zijn uitzonderingen. Taal, religie, kleding, eten, drinken en feesten hebben allemaal te maken met je culturele identiteit.
  • Voel je verantwoordelijk
    Er zijn geschreven en ongeschreven regels, waar (niet) iedereen zich aan houdt. Als mensen zich bij elkaar betrokken voelen in een straat, wijk, stad of land spreek je van sociale samenhang. Door de verscheidenheid in de Nederlandse samenleving kent niet iedereen elkaars regels.
  • God uit Jorwerd
    Door allerlei veranderingen is de samenstelling van de dorpsbevolking niet meer zoals vroeger. Ook verliest de kerk zijn greep op de gelovigen en vindt ontzuiling plaats. De culturele verscheidenheid neemt toe, het aanzien van Nederland verandert snel.
  • Leefbaarheid wijken
    Vogelaarwijken zijn aandachtswijken, die door de overheid zijn aangewezen om problemen terug te dringen. Er zijn allerlei plannen van aanpak mogelijk om deze wijken weer leefbaar te maken.
  • Je wijk verbeteren
    De Opzoomerstraat in Rotterdam was de eerste wijk waar buurtbewoners zelf het initiatief namen om hun wijk te verfraaien en de sociale samenhang te versterken. Vele buurten volgden dit voorbeeld. Er zijn vele manieren om dit aan te pakken, denk aan straatfeest, klusdag, gezamenlijk schoonmaken van de straat, buurtbibliotheek, enzovoort.

Colofon

Het arrangement Thema: Grenzen en identiteit in NL vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-10-12 11:17:16
Licentie
CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Grenzen en identiteit' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Grenzen en identiteit in Nederland'' worden zes verschillende onderwerpen besproken. Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema "Grenzen en identiteit in Nederland" worden zes verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Wij en zij in de wijk", bespreekt identiteit en hoe jouw eigen identiteit jouw positie in een groep kan bepalen. Zo ontstaan er in een wijk groepsidentiteiten gebaseerd op bepaalde eigenschappen zoals nationaliteit, etniciteit, religie, leeftijd of inkomen. Het tweede onderdeel, genaamd "Inburgeren", legt uit wat een inburgeringsexamen inhoudt en wanneer iemand inburgeringsplichtig is. Het derde thema, genaamd "Voel je verantwoordelijk", beschrijft het verschil tussen geschreven en ongeschreven regels. Daarna gaat het in op ongeschreven regels en omgang met de medemens in jouw wijk. Er wordt ook aandacht besteed aan respectvol praten en vloeken. Daarna wordt er ingegaan op geschreven regels en overtredingen. Het onderwerp "God uit Jowerd" bespreekt aan de hand van het dorpje Jowerd hoe veranderingen kunnen plaatsvinden in een dorp en dat dit vaak gepaard gaat met het verdwijnen van religie. Het volgende onderwerp, genaamd "Leefbaarheid wijken", beschrijft welke eigenschappen van een wijk de leefbaarheid bepalen. Er wordt specifiek ingegaan op aandachtswijken, ook wel vogelaarwijken genoemd, en de problemen die zich daar afspelen. Vervolgens wordt er gekeken naar de plannen voor aanpak om deze wijken te verbeteren. Het laatste onderwerp, genaamd "Je wijk verbeteren", bespreekt mogelijkheden en initiatieven die gebruikt zijn voor het verbeteren van wijken.
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Aardrijkskunde; Grenzen en identiteit; Cultuur;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
15 uur en 30 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, achterstandwijken, arrangeerbaar, identiteit, inburgeringsexamen, leefbaarheid, stercollecties, vmbo leerjaar 3 & 4, vogelaarwijken

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2016).

Kennisbank Aardrijkskunde - hv123

https://maken.wikiwijs.nl/87198/Kennisbank_Aardrijkskunde___hv123

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open