Muziek Jeugdzorg 2014-2015

Muziek Jeugdzorg 2014-2015

Start

Welkom op de online reader voor muziek Jeugdzorg

Muziek heeft een sterke invloed op het functioneren van mensen. Er zijn internationale studies die aantonen dat muziektherapie voor mensen met de ziekte van Alzheimer effectief is in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand, en in het verminderen van gedragsproblemen. In dit onderzoek is bestudeerd of muziek of muziektherapie ook effectief is in het constant houden of het verbeteren van het geheugen bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

 

Muziek kan in de hulpverlening aan personen met een handicap op verschillende manieren worden ingezet. Zo spreken we over muzikale activiteiten, orthoagogische muziekbeoefening en muziektherapie. In al deze vormen maakt men gebruik van muziek, maar de wijze waarop Kind op pianomen de muziek gebruikt en de doelstellingen zijn totaal verschillend. 
De intenties van het gebruik van de muziek in een specifieke situatie bepalen of het gaat over een muziekactiviteit, orthoagogische muziekbeoefening of muziektherapie. In theorie zijn deze vormen strikt van elkaar te scheiden, maar in de praktijk worden ze vaak naast elkaar toegepast.

 

 

 

 

 

 

 

Voor dat je start

Houdt een muziekportfolio bij!!

Het muziekportfolio wordt een document waarbij je alles wat je maakt voor deze lessen toevoegd aan het portfolio.

Uiteindelijk NA periode 4 heb je dus een volledig document met uitwerkingen, activiteiten welke je in een 2e leerjaar kunt gebruiken in stage of eventueel al in het 1e leerjaar van je stage.

Dit portfolio wordt digitaal en dus bewaar je al gemaakte werkdigitaal en is voorde docent aan het eind van periode 4 ook digitaal in te zien via ETO!!

De instructies hier voor krijg je nog de muzieklessen.

Kortom alles wat je maakt of beschrijft dien je digitaal te bewaren voor het muziekportfolio.

Autisme

Bekijk eerst het onderstaande filmpje over : Wat is Autisme
 

 

Met autisme bedoelen we de diagnoses: Autisme Spectrum Stoornis (ASS), klassiek autisme,Asperger en PDD-NOS (waaronder subgroep McDD).

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Met autisme word je geboren, het wordt niet veroorzaakt door de opvoeding. Alles wat mensen met autisme zien, horen, ruiken etc. wordt op een andere manier verwerkt. En dat brengt een andere mix van sterke en zwakke kanten met zich mee.

Zo hebben mensen met autisme vaak een goed oog voor detail, zijn ze eerlijk, recht door zee, analystisch en hardwerkend, maar hebben ze moeite met overzicht houden en sociale contacten en hebben ze een opvallend beperkt aantal interesses of activiteiten.

De meeste mensen zien de wereld als een film maar mensen met autisme zien de wereld eerder als een stapel losse foto's, zij zien minder samenhang. Hierdoor kost het hen veel moeite om te begrijpen wat er gebeurt. Ook snappen zij vaak niet goed wat andere mensen bedoelen of voelen.  

Autisme zie je niet aan de buitenkant, maar het heeft grote invloed op iemands leven. Elke dag opnieuw.

Autisme kent vele gezichten. Sommige mensen met autisme zoeken weinig contact met anderen. Anderen doen dit juist heel actief, maar vaak op een manier die ‘vreemd’ overkomt. Er zijn mensen met autisme en een (lichte) verstandelijke beperking maar ook mensen met een hoge intelligentie. Sommigen kunnen een behoorlijk zelfstandig  leven leiden, anderen hebben hun leven lang veel hulp nodig.

Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen - heeft een vorm van autisme.

Autisme Spectrum Stoornis

Kenmerken

Meer lezen

 

Klassiek Autisme

Kenmerken van deze vorm van autisme

Meer lezen

 

Asperger

Kenmerken van deze vorm van autisme

Meer lezen

 

PDD-NOS

Kenmerken van deze vorm van autisme

Meer lezen

Bekijk het onderstaande filmpje over autisme en muziek.

 

Verstandelijk beperkten

Bij verstandelijk gehandicapten hanteren we een indeling in drie ontwikkelingsniveau’s, namelijk laag, midden en hoog. Laag niveau betreft mensen die een totale verzorging behoeven en zich nauwelijks verder ontwikkelen. Hoog niveau betreft mensen die zichzelf redelijk kunnen redden en verder ontwikkelen. Ondanks die indeling zijn het ontwikkelingsniveau en de mogelijkheden van verstandelijke gehandicapten individueel zeer verschillend.?

 

Activeren(mmz) Mensen meet een heel laag ontwikkelingsniveau leven vaak in een gesloten, passieve wereld. Je kunt ze stimuleren om te reageren door ze aan te raken, te wiegen, op hun handen of knieën mee te tikken, voor ze te zingen of voor ze te spelen op een instrument. Soms zie je de beleving op iemands gezicht, hij beweegt of kijkt ineens. Luisteren naar muziek kan iemand vrolijk maken, afleiding geven en misschien helpen om zich wat minder troosteloos voelen.

 

 

Contact maken(mmz) Contact maken kun je met je stem of met een instrument. Bij een deelnemer met een laag niveau kun je een reactie uitlokken op de geluiden die je maakt, de liedjes die je zingt of het spelletje dat je aangeeft. Je werkt hierbij heel individueel.

 

voorbeeld: Pak eens een trommel. Deze is immers gemakkelijk te bespelen. Tik er zachtjes op en zing er een liedje bij waarbij je de deelnemer uitnodigt om mee te trommelen. Houd hem dan zingend de trommel voor. Stimuleer hem om iets te spelen. Als hij een tik geeft kun je ook een slag geven. Kijk of de ander daarop reageert. Door om beurten te spelen krijg je een soort gesprekje. Je kunt alles wat de deelnemer speelt imiteren. Hierdoor stimuleer je hem om initiatief te ontplooien. Door zelf kleine variaties aan te brengen help je de deelnemer zich creatief te uiten. Je kunt allerlei speelmogelijkheden aanbieden, zoals luid en zacht spelen, snel en langzaam, korte en lange klanken, diverse ritmen, tikken met je nagels, wrijven enzovoort. Soms blijft iemand heel erg bij een bepaald soort geluid hangen, bijvoorbeeld luid en agressief of juist zacht en timide. Het kan zijn dat iemand daarmee zijn gevoelens tot uitdrukking brengt.

 

Ombuigen van ongewenst gedrag (mmz) Bij sommige deelnemers pas je gedragtherapie toe. Wanneer een bewoner graag een liedje met je zingt, naar muziek luistert of op een muziekinstrument speelt, kun je deze activiteiten aanbieden als beloning voor gewenst gedrag. je kunt ook muziek gebruiken als middel om hem af te leiden.

Muziek voor mensen met een verstandelijk beperking kan voor de meesten erg belangrijk zijn. Verstandelijk gehandicapten kun je in 3 categoriën verdelen. Hoog, midden en laag niveau. Voor ieder niveau heeftmuziek weer een andere betekenis.

De mensen met een hoofgniveau kun je ook wel terug vinden bij concerten met Nederlandstalige artiesten en de zogenaamde piraten festivals, maar bij de midden en lage categorie zie je ook dat dit niet altijd het geval is.

Verstandelijk gehandicapten hebben niet alleen het syndroom van down, maar kunnen ook andere ziektebeelden met zich meedragen zoals bijvoorbeeld autisme.

Bij dit thema ga je wat meer in op het gebied van muziektherapie voor mensen met een verstandelijke beperking, maar ook muziek voor mensenmet een hoger niveau.

Wat kun je ontwikkelen

 

Muzikale ontwikkeling

 

opdoen van lichamelijke ervaring met ritme

 opdoen van lichamelijke ervaring met muziekele tegenstellingen

ontwikkelen van het gehoor

 

Creatieve ontwikkeling

 

experimenteren met stemklank, tekst

experimenteren met instrumentklank

expressie in mimiek en stimuleren van de houding

creatief bewegen

 

Sensomotorische ontwikkeling

 

trainen van motorische vaardigheden, spierbeheersing

ritmisch bewegen en de fijne motoriek.

stimuleren van de spraak

ontspanning en ontlading

 

Cognitieve ontwikkeling

 

stimuleren van de concentratie en het geheugen

ontwikkeling van het selectief gehoor

leren begrijpen van woorden met betrekking tot ruimte, lichaam en klnk

ontwikkelen van taal, woordenschat en begrippen

 

Sociale ontwikkeling

 

rekening houden met elkaar

stimuleren van sociale vaardigheden

 

 Persoonlijke ontwikkeling

 

bieden van een gestructureerde vrijetijdsbesteding

bieden van een middel om zichzelf te ontplooien

vergroten van het zelfvertrouwen

 

Voor meer informatie lees je verder via onderstaande link.

Muziektherapie voor verstandelijkgehandicapten

 

Muziektherapie

Muziektherapie is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie gehanteerd worden om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied. 


Muziektherapie maakt gebruik van het medium muziek.

De muziek speelt dan ook een centrale rol en wordt op verschillende manieren ingezet. Een muziektherapeut werkt met zowel actieve werkvormen als ook met receptieve werkvormen.
Muziektherapeuten werken met verschillende doelgroepen.

Muziektherapie wordt ingezet bij cliënten die op grond van hun ziekte psychische (emotionele) problemen ervaren en beperkt zijn in hun mogelijkheid om verbaal hierover te communiceren. 
Te denken valt hierbij aan mensen die hun taalvaardigheden hebben verloren door ziekte (zie afasie, dementie), verstandelijk gehandicapte kinderen en volwassenen die in hun ontwikkeling cognitief minder ontwikkeld zijn, autisten, die vaak verbale communicatie ontwijken, of comapatiënten.
Daarnaast zijn er ook cliënten die wel verbaal kunnen communiceren maar moeilijk over hun emoties kunnen praten óf om bepaalde redenen via praten en denken geen toegang meer tot deze emoties hebben. 
Hierbij valt te denken aan psychiatrische cliënten, cliënten met dementie of mensen met een trauma. (b.v. ontstaan door oorlog of misbruik)


Muziek kan een brug zijn om via het ervaren wel bij deze emoties te kunnen komen.


Muziektherapie wordt aan individuele cliënten (één- op één contact met de therapeut) als ook aan groepen gegeven. 
Welke vorm wordt gekozen is meestal afhankelijk van de beoogde doelstelling en de mogelijkheden binnen de praktijk of instelling.

Muziektherapie behoort tot het paramedische behandelaanbod van veel instellingen maar wordt ook in de vrijgevestigde praktijk beoefend. Een muziektherapeut heeft een erkende HBO opleiding.

Een muziektherapeut kan zich laten registreren bij het kwaliteitsregister: Stichting Registratie Vaktherapeutische Beroepen (SRVB), waardoor professionele zorg gewaarborgd is.
De muziektherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapeuten (NVvMT).

 

 

 

Video (kijken)

Bekijk het onderstaande filmpje:

 

Verschillende Doelgroepen

Een muziektherapeut is een zinvolle toevoeging aan elk multidisciplinair behandelteam.

Muziektherapeuten werken in bijna alle inrichtingen van de geestelijke en sociale gezondheidszorg.

De laatste jaren zijn er steeds nieuwe behandelgebieden bij gekomen en is de muziektherapie professioneler (wetenschappelijker) geworden. Op dit moment wordt door een aantal muziekwetenschappers intensief onderzoek gedaan naar de werking en verwerking van muziek in de hersenen. Deze kennis vertaalt zich in betere of nieuwe muziektherapeutische behandelmethodes. Een daarvan is bijvoorbeeld de in Amerika ontwikkelde Neurologic Music Therapy (NMT). Deze methode is vooral gericht opsomatische revalidatie.
Ondanks de forse kortingen in de gezondheidszorg werken nog steeds relatief veel muziektherapeuten in de verschillende inrichtingen. Helaas kunnen de meeste instellingen vaak maar contracten met weinig uren aanbieden. Zo komt het niet zelden voor dat een therapeut in meer dan een instelling werkt. Er zijn ook muziektherapeuten die in een vrijgevestigde praktijk werken.


Onderstaand een overzicht van werkvelden waar momentaan muziektherapeuten werkzaam zijn:
-    In GGZ instellingen 
-    In de Kinder- en jeugdpsychiatrie
-    In RIAGG’s 
-    In de psychogeriatrie (GGZ instellingen voor ouderen)
-    In de Forensische psychiatrie (TBS)
-    In inrichtingen voor verstandelijk gehandicapten
-    In scholen voor speciaal onderwijs
-    Medisch kleuter dagverblijf
-    In de zorg voor autisten
-    In Verpleeg-en verzorgingshuizen
-    In revalidatiecentra of revalidatieafdelingen in een verpleeghuis
-    In oorlogsgebieden
-    In de zorg voor vluchtelingen
-    In de zorg voor comapatiënten
-    In Hospices

Video (kijken) doelgroepen

Bekijk onderstaande video ( Moments of freedom deel 1 )

 

 

Bekijk onderstaande video (Moments of freedom 2)

 

Hoe werkt muziektherapie

Dit is een van de moeilijkste vragen voor muziektherapeuten. 
Elke muziektherapeut zal daar wel een antwoord op hebben, maar zullen de antwoorden nogal van elkaar verschillen.
Dit komt voort uit de verschillende theorieën waarop muziektherapie berust.

Over het algemeen laten zich twee groepen muziektherapeuten onderscheiden:

  • De ene groep denkt dat de therapeutische werking van muziek vooral in de muziek zelf te zoeken is:
  • De andere helft beweert dat muziek het middel is en dat het therapeutische contact en de gepleegde interventies van de therapeut de therapie uitmaken.

Zelf behoor ik tot de laatste groep.

Dan nog blijft het moeilijk om goed uit te leggen, waar de werking van de therapie te zoeken is. Dit is kenmerkend voor psychotherapeutische therapieën.

Een psychotherapie werkt namelijk niet door “praten” alleen, maar meer de manier waarop wordt gepraat, lijkt het therapiesucces uit te maken.
Het uitleg “hoe” muziektherapie werkt zal ook afhankelijk zijn van de doelgroep waarmee een therapeut werkt. Dit is eenvoudig om voor te stellen. Muziek zet kleine kinderen aan om te bewegen en kan op deze manier de ontwikkeling bevorderen. Bij ouderen ligt de kracht van de muziek juist in het oproepen van oude (positieve) herinneringen. 
De vraag naar evidence based practice (het werken vanuit wetenschappelijk bewezen methodes) wordt de laatste jaren steeds groter in de gezondheidszorg. Muziektherapie is uiteraard geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek en zal de kennis uit onderzoek ook mee worden genomen in het ontwikkelen van nieuwe methodes, maar is het moeilijk om grootschalig onderzoek naar de werking van muziektherapie te (laten) doen.
Toch kunnen er een aantal algemene principes die in muziektherapie worden toegepast worden benoemd. Nogmaals, de kennis en het therapeutische handelen van de therapeut zijn naast de muziek belangrijke factoren die maken dat muziektherapie meer is dan alleen muziek, namelijk doelgerichte therapie.

Werkvormen

Actieve muziektherapie

Bij actieve muziektherapie is de cliënt zelf actief betrokken bij het vormgeven aan de (therapeutische) muziek.

In tegenstelling tot de receptieve Muziektherapie, waarbij de cliënt de rol van luisteraar heeft, heeft de patiënt bij de actieve muziektherapie de rol van deelnemer.

Centraal in deze therapievorm staat het samen muziek maken.

Dit kan in een groep of in individueel contact met de therapeut plaats vinden. Cliënt en therapeut maken gebruik van allerlei instrumenten die eenvoudig te bespelen zijn en de (zang)stem.
De cliënt hoeft niet over muzikale voorkennis of de vaardigheid een instrument te bespelen te beschikken. Alle instrumenten zijn eenvoudig bespeelbaar en zal de muziektherapeut voldoende uitleg geven hoe deze te gebruiken zijn. Kennis over muziek is ook niet noodzakelijk. De cliënt kan dit gedurende de therapie ontdekken.

“Iedereen is muzikaal” beweerd muziekwetenschapper HJ Honing.

Muziektherapie is niet te verwarren met muziekles. Het gaat er niet om een muziekinstrument te leren bespelen of een esthetisch mooi stuk muziek te produceren. Het gaat om de processen in de muziek en in het contact met de therapeut. Daarbij staat de doelstelling van de therapie steeds centraal.
Maar wat doet men nu concreet? 
Er bestaan verschillende mogelijkheden die afhankelijk zijn van het doel van de therapie. Voorbeelden van mogelijke werkvormen zijn, muzikale reactiespelletjes, het begeleiden van een lied op een trommel, het verklanken van een gevoel, het samen zingen, zangoefeningen, het schrijven van liederen, het samen improviseren en nog veel meer.

 

Receptieve muziektherapie

Tijdens de receptieve muziektherapie maakt de cliënt niet zelf muziek, zoals bij Actieve Muziektherapie, maar luistert de cliënt naar muziek met hieraan eventueel verbonden het uitvoeren van opdrachten. 
De muziek kan van de therapeut zelf worden gemaakt (geïmproviseerd of een bestaande muziek) of van de cliënt of therapeut worden uitgezocht op CD.

Het proces van het kiezen van de muziek is vaak al een therapeutische interventie. De therapeut kan muziek kiezen die voor de cliënt bekend of onbekend is. Hij kan kiezen voor een bepaalde sfeer die van de muziek uitgaat en die bij de actuele stemming van de cliënt aansluit of juist niet aansluit en zo voort. Op deze manier neemt de therapeut invloed op de voortgang van de therapie.
Naar aanleiding van het luisteren en ervaren van muziek kan een gesprek ontstaan over de muziek zelf of over emoties en/ of herinneringen die deze muziek heeft opgeroepen. 
Het gaat hierbij niet om het leren herkennen of analyseren van muziek, maar om het beleven van muziek en daaraan verbonden het kunnen herkennen, aannemen en uiten van emoties.
Voorbeelden voor mogelijke werkvormen zijn: de opdracht aan de cliënt om een muziek te kiezen die bij de stemming van de cliënt aansluit, tijdens het luisteren kan een ontspanningsoefening worden gedaan, of kan de therapeut opdracht geven waarop de cliënt moet letten. De therapeut kan aan de cliënt vragen om zijn favoriete muziek mee te nemen en uit te zoeken waarom deze muziek belangrijk is in het leven van de cliënt en welke functie deze muziek heeft of kan hebben.

De principes

Interactieve les voor de klas

In deze les volgen julie een workshop de met de titel de muzikale fruitmand.

Op basis van deze les ben je in staat om voor een groep kinderen/jongeren een muziekactiviteit uit te voeren dan wel met of zonder muziekinstrumenten.

Veel plezier!!

Video (kijken)

Bekijk het onderstaande filmpje over muziek therapie

 

Herinneringen:

U kent het allemaal:

U hoort de muziek van uw trouwdag op de radio en gelijk komen allerlei herinneringen aan deze dag naar voren- geluk, de een of andere anekdote, de stress…


Muziek kan herinneringen aan situaties, perioden uit het leven en aan positieve en negatieve belevenissen oproepen.

Muziek kan als een soort “sleutel” tot herinneringen werken, die zich niet meer in het alledaagse bewustzijn bevinden. Van deze eigenschap van muziek kan een muziektherapeut gebruik maken. Door een geschikte keuze van muziek kan de therapeut een cliënt in een bepaalde tijd/situatie terugbrengen en zo bijvoorbeeld een bepaald gevoel oproepen.

Afhankelijk van wat de therapeut daarmee wil bereiken zal hij/zij de muziek uitkiezen. Zo is het mogelijk om b.v. muziek op te zetten die positieve herinneringen oproept en zo de stemming kan verbeteren. Het is ook mogelijk om muziek te kiezen die “negatieve” herinneringen oproept. Daardoor wordt “het probleem” weer actueel en kan het probleem met de bijhorende emoties worden onderzocht.

 

Sfeer van muziek:

U kent het allemaal:

u hoort een marsmuziek en u voelt aan dat het een vrolijke muziek is – u hoort een muziek in mineur en u zult zeggen dat deze muziek verdrietig klinkt.


Muziek heeft een “inherent betekenis”. In Europa gaat men ervan uit dat muziek voor iedereen, los van persoonlijke betekenissen, (zoals Herinneringen) een algemene betekenis heeft.

Wij zijn over het algemeen allemaal in staat een bepaalde stemming (b.v. verdriet of vreugde) aan een muziekstuk toe te kennen. Dit wordt in de muziektherapie gebruikt om emoties van een cliënt te onderzoeken.

Het is ook mogelijk door vrije improvisatie in de Actieve Muziektherapie zelf de actuele emoties uit te beelden.

 

Contact:

U kent het allemaal:

uw gesprekspartner praat net iets te lang en net iets te hart tegen u waardoor u geen zin meer hebt om te luisteren en u merkt dat u uw stem verheft om ook iets te kunnen zeggen.


Muziek (vooral samen improviseert) is een speelveld voor interactie. Samen muziek maken betekend namelijk naar de ander kunnen luisteren, op de ander kunnen inspelen, samen een puls vinden, afstemmen, dynamische verschillen kunnen herkennen en variëren en een rol kunnen kiezen en de rol van de andere kunnen accepteren. Al deze voorwaarden zijn ook voorwaarden voor het bestaan in het dagelijks leven. Het samen spelen van muziek baseert dan ook op basisprincipes van de menselijke communicatie. In muziek zijn deze op nieuw te beleven en te oefenen. Bij cliënten die verbaal niet de mogelijkheid hebben om contact te maken, kunnen dit veelal wel op muzikaal niveau.

 

Beweging:

U kent het allemaal:

U hoort een wals op de radio en nog voordat u het bewust hoort, beweegt uw voet al in de maat mee. Uw kind is al begonnen te dansen…


Muziek lokt bewegingen uit. Kinderen hebben de neiging spontaan te dansen op muziek. Muziek wordt in de hersenen op een zeer snelle en onbewuste manier verwerkt, die direct invloed heeft op onze spieren. Cliënten met de ziekte van Parkinson kunnen bijvoorbeeld wanneer zij muziek horen beter lopen. Bekijken wij musici zien wij deze eigenlijk altijd in het ritme van hun muziek meebewegen. Dit kan zelf heel passieve cliënten tot activiteit uitnodigen.

 

Neuronaal netwerk:

U kent het allemaal:

nog voordat u een auto hebt gezien, heeft u het al gehoord. Ook al bent u niet muzikaal opgevoed, u voet tikt altijd precies in de maat mee.


Muziek is in de hersenen op een bijzondere manier opgeslagen, namelijk niet rechtlijnig en in een gebied, maar divers en veelvuldig. Geluidsprikkels worden in de hersenen sneller verwerkt dan visuele of haptonomische (voelen) prikkels.

Ritme is in het menselijk bestaan een belangrijke basis. Denk aan hartslag, pols, de ritme tijdens het lopen, slapen en waken etc.
Dit maakt dat ook zeer beperkte cliënten vaak toch op muziek reageren en op een basale manier in contact kunnen komen met hun omgeving.

 

Analogie:

U kent het allemaal:

een kennis van u die nogal spontaan reageert en snel opbruisend is, is ook een fanatieke sporter en rijdt hij voortvarend auto.


Een krijsend baby heel rustig benaderen, heeft minder effect dan het baby met energie wiegen om uiteindelijk steeds rustiger te worden.
De muziektherapie gaat ervan uit dat hetgeen een cliënt aan gedrag in de muziek laat zien ook terug te zien is in zijn/haar gedrag in het dagelijks leven en anders om. 
Dit betekend dat het mogelijk is om gedragingen en moeilijkheden in de muziek hoorbaar te maken en binnen de muzikale werkvormen nieuw gedrag uit te proberen.

Opdracht 1 ( maken )

Bij muziekactiviteiten kun je gebruik maken van instrumenten. Om nu als begeleider goed voor de dag te komen is het handig om de namen van de verschillende instrumenten te kennen.

 

 

Bekijk het onderstaande plaatje en benoem de instrumten die hier op staan.

Neem het plaatje en de antwoorden over op je laptop en voeg dit toe aan je muziekportfolio!

Test: Orff instrumenten

Start

Interactieve les

In deze les krijg jeeen voorbeeld van een muziekquiz. Met deze quiz wordt jouw kennis getest op het gebied van Artiesten, Titels etc.

De quiz wordt gemaakt in 2 maximaal 3 tallen. Iedere groep heeft nodig 1 pen, een papiertje voor de antwoorden krijg je van de docent. Je mag tijdens de quiz geen hulpmiddelen gebruiken, behalve je oren!

Opdracht 2 (maken)

Maak in minimaal 2 tallen ( maximaal 3 tallen) een muziekquiz voor jongeren

A. Verwerking

Verwerk in de quiz verschillende elemeneten: Muziekfragmenten, artiesten, titels van nummers etc.

B. Methodisch model

De voorbereiding van deze quiz maak je in een methodisch model

C. Goedkeuren

Laat het methodisch model eerst lezen aan de muziek docent ter goedkeuring

D. Inleveren

Lever het methodischmodel digitaal in bij de muziekdocent en zorg ervoor dat je deze zelf ook goed bewaart

Mail het bestand op de volgende manier:

1. Onderwerp Namen+achternaam+Klas

2. jeugdzorg1415@brobando.nl

 

 

 

Opdracht 3 (maken)

Deze opdracht maak je in je leerteam:

De teamleider van een instelling kinderen met een beperking organiseert een feestje ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van de instelling.

Iedere afdeling ( jullie leerteam ) krijgt de opdracht om een zelf gemaakt lied ten gehore te brengen op dit feest.

In je team ga je aan de slag om:

1. Een melodie te verzinnen

2. een begeleiding te kiezen

3. Gebruik maken van ritme instrumenten tijdens het zingen

De muziektherapeut kan jullie begeleiden op de piano tijdens dit feest.

Meer tips kun je lezen in de bijlage hier onder.

Het feest is over 2 weken!!!

Maak gebruik van de onderstaande bijlage om dit lied te maken.

Let op: je hebt dus maximaal 2 weken de tijd!!

 

Lever het lied digitaal in bij de muziekdocent op de onderstaande manier

1. Onderwerp: Namen+achternaam+Klas

2. mail naar jeugdzorg1415@brobando.nl

 

De theorie toets

Op basis van de voorgaande theorie en lessen, ga je aan de slag om je huidige kennis te testen doormiddel van een theorie toets. Deze toets wordt digitaal afgenomen.

De theorie welke beschreven staat vanaf periode 2 wordt getoetst, dus lees deze nogmaals goed door om de toets voldoende te kunnen maken.

Hieronder vind je de instructies hoe de afname gaat plaats vinden.

Ga via internet naar: www.classmarker.com

Klik daarna op de button REGISTER FREE

Klik nu op test taker

Vul de registratiecode in die je hebt gekregen van de docent en de rest van de gegevens.

Als alles klaar is kun inloggen de op de afgesproken tijd de toets maken.

 

Wat moet je leren voor de toets: 

1: De theorie uit periode 3 en periode 4.

* Autisme

* Verstandelijk beperkten

* Muziektherapie

+ alle filmpjes welke op de site staan, bekijk deze zorgvuldig!

 

Opdrachten

Opdracht 4 (maken in de les)

Klik op de bijlage om te dowloaden en sla dit bestand op.

Maak vervolgens de opdrachten in de bijlage en sla deze op.

Bewaar deze goed voor je portfolio.

Opdracht 5 (maken)

Klik op de bijlage om te dowloaden en sla dit bestand op.

Maak vervolgens de opdrachten in de bijlage en sla deze op.

Bewaar deze goed voor je portfolio.

Opdracht 6 (maken)

Klik op de bijlage om te dowloaden en sla dit bestand op.

Maak vervolgens de opdrachten in de bijlage en sla deze op.

Bewaar deze goed voor je portfolio.

Opdracht 7 (maken)

In je leerteam ga je aan de slag om een muziekactiviteit voor te bereiden volgens een methodisch model.

Dit methodisch model moet je mailen naar de docent als dit af is. Pas dan mag je de activiteit ook uitvoeren.

De muziekactiviteit is bedoeld voor de doelgroep waarmee jij werkt: kinderen, kinderen of jongeren met een beperking of jongeren.

Je mag GEEN muziek quiz maken!!

 

Hoe bedenk je een muziekactiviteit.

1. Ga uit van de ontwikkeling van het kind/ jongere/  en wat je wilt bereiken

2. Wanneer je dit doel hebt bepaald ga je kijken hoe je dit kunt bereiken doormiddel van een muziekactiviteit.

3. Je bent vrij om te bepalen wat voor een soort muziekactiviteit je gaat doen ( geen quiz )

4. Muziek apparatuur is aanwezig en instrumenten,maar overige materialen moet je zelf voor zorgen.

5. Je krijgt maximaal 2 weken de tijd om de activiteit voor te bereiden en uit te werken.  

6. De activiteit wordt door de klas uitgevoerd  maar de klas gedraagt zich niet zoals de doelgroep.

7. De leid(st)er zijn de personen die de activiteit hebben voorbereid. ( leerteam )

8. Sport en spel, drama en muziek liggen wat activiteiten betreft heel dicht bij elkaar dus hier kun je gebruik van maken van wat je al weet.

9. De volgende activiteiten zijn niet toegestaan:

* zakdoekje leggen

* hoofdschouders knie en teen

* schipper mag ik overvaren

* Kabouter plop dans

* jan huigen in de ton

* Er zat een klein kaboutertje(zigeuner meisje)

* Stoelendans is ook niet toegestaan!!!!

en geen activiteiten waarbij liedjes de bewegingen aangeven in de tekst zoals chi chi wah of vliegerlied etc.

10. De activiteit mag niet langer duren dan 10 minuten

 

!! Het is de bedoeling dat je met je groepje iets creatiever bent dan bovenstaande activiteiten!!

Het activiteitenplan kun je hier downloaden.Let er op dat je ook de uitvoerings datum er op zet en met wie je dit hebt gemaakt.

Mail het activiteitenplan digitaal via de onderstaande manier.

1. Onderwerp: Namen+achternaam+klas

2. mail naar jeugdzorg1415@brobando.nl

 

Open bestand Activiteitenplan downloaden

Muziekportfolio (maken)

Maak 1 bestand “muziekportfolio”

Maak een voorkant en inhoudsopgave

Voeg toe in je portfolio:

  • Opdracht 1 Muziekinstrumenten
  • Opdracht 2 Muziekquiz + ook de powerpoint
  • Opdracht 3 Eigen lied
  • Opdracht 4 Rock en pop muziek
  • Opdracht 5 De geschiedenis
  • OPdracht 6 Kleuter en peuter pop
  • OPdracht 7 Activiteit
  • Voeg ook de bestanden toe in je muziekpertfolio van de andere studenten.
  • Deze kun je downloaden van no.nl/jurgensles

 

Mail dit gehele bestand als volgt:

 

Onderwerp: Naam+achternaam+klas

Bijlagen toevoegen

Mail naar: jeugdzorg1415@brobando.nl

 

 

 

 

Downloaden muziekactiteit leerteams!

Bijlagen

  • Het arrangement Muziek Jeugdzorg 2014-2015 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Jurgen van der Meulen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2015-03-11 10:09:43
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van der Meulen, Jurgen. (z.d.).

    Muziek Maatschappelijke zorg 2017-2018

    https://maken.wikiwijs.nl/52993/Muziek_Maatschappelijke_zorg_2017_2018

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Orff instrumenten

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.