BPV leerjaar twee 2022-2023

BPV leerjaar twee 2022-2023

Stageplek

stage vinden

De zoektocht naar een stageplek gaat niet altijd makkelijk. denk erom dat dit een tijdrovende klus kan zijn.

 

Een voorwaarde is dat een stageplek erkend is voor de opleiding middenfunctionarisbouw niveau 4. dit kun je vinden op Stagemarkt.nl | Stages bij erkende leerbedrijven

 

stage melden

Zodra je een stageplek hebt moet je dit melden bij je stagecoördinator.

 

De stagecoördinator is Jos Dokter. e-mail: j.dokter@alfa-college.nl.

 

De melding doe je door een BPV meldingsformulier in te vullen en te mailen naar Jos Dokter. zie onderstaand formulier waarop de geel gearceerde onderdelen ingevuld moeten worden.

Inhoud stage

Je stage in het tweede jaar is een periode van 10 weken waarin je de gelegenheid krijgt om je verder te ontwikkelen als bouwkundige. Tijdens deze stage laat je zien dat je de kennis en vaardigheden hebt die horen bij een middenkaderfunctionaris Bouwkunde niveau 4.

De stageperiode duurt 320 uur welke je verspreid over een periode van 10 weken. Tijdens de stage kun je geen aanspraak maken op schoolvakanties. Als je tijdens de stage wel vakantie wil inplannen dan overleg je dit met je begeleider van je BPV-bedrijf. Dit is dan buiten de voorafgestelde 320 uur om. start datum van de stage is 21-11-2022. Eind datum van de stage is 10-02-2023.

Tijdens de stage werk je aan 2 opdrachten. Deze opdrachten mag je zelf met je BPV-bedrijf uitkiezen uit de het boekje van het 2e leerjaar welke je in de bijlagen vindt.

Mocht je op jouw stageplek niet uit de voeten kunnen met de opdrachten van leerjaar 2, dan mag je in overleg met het bedrijf en je begeleider van school twee opdrachten kiezen uit de opdrachten van het 3e leerjaar.

Je houdt tijdens je stage de weekstaten bij waarbij je kort aangeeft wat je werkzaamheden zijn geweest. Dit doe je om een overzicht te maken van je werkzaamheden die wanneer dit nodig mocht zijn kan worden besproken met je BPV-bedrijf en je begeleider van school.

Voor het inleveren van je stageverslag zie het volgende tabblad.

 

 

Uitwerking en beoordeling van je opdrachten

Als je de 2 opdrachten hebt bepaald hebt om aan te werken en je hebt dit voorgelegd aan je begeleider van school, dan kan je gaan beginnen met het uitwerken hiervan. Hiervoor werk je aan de verschillende onderdelen die behoren bij de opdracht. Dit kan zijn het maken van een bestektekening, een aantal details, het opstellen van een begroting of planning, etc.

Je maakt voor de opdrachten een verslag waarbij je gebruik maakt van de STARR-methodiek. Dit houdt in dat je gaat omschrijven waar en hoe je het hebt gedaan en wat je er van geleerd hebt, dit volgens de vijf stappen van deze methodiek. Kijk daarbij goed naar het voorbeeld. Let op dat je dit zo zakelijk mogelijk omschrijft.

Dit doe je voor elk opdracht en deze bundel je dan samen tot een verslag. Verwerk hier ook de bijlagen is zoals bijvoorbeeld de tekening of je planning.

Aan het einde van elke periode lever je dit verslag in. Je laat aan het einde van elke periode ook een reflectieformulier (in Word  / PDF )invullen door je begeleider van je stage.

Dit verslag moet klaar zijn op het moment dat je stage eindigt.

De beoordeling van je stage wordt gedaan door de begeleider van het bedrijf en je begeleider van school. Voor de beoordeling van het bedrijf maak je gebruik van het volgende document (in Word) (als PDF)

BPV gidsen

Voor de opdrachten maak je gebruik van de gids voor het 2e leerjaar, daar kies je twee van uit. Op het moment dat je niet uit de voeten kunt met deze opdrachten op jouw stageplaats mag je, zoals eerder benoemd,  een keuze maken uit twee opdrachten van het 3e leerjaar. Ook deze opdrachten vind je hieronder weer.

STARR

Reflecteren volgens de STARR-methode

De STARR-methode is een hulpmiddel om te reflecteren. Reflecteren is terugblikken op je ervaringen en gedrag. Reflecteren is een manier van leren. Je onderzoekt de wijze waarop je handelt en de betekenis daarvan voor je leerproces. Door te reflecteren ontdek je wie je bent, wat je motiveert, wat goed gaat en minder goed afgaat en waar uitdagingen voor je liggen. Door reflecteren leer je bewust en bekwaam te handelen.

Starrt- methode bestaat uit 6 stappen:

S = situatie

T = taak

A = activiteiten

R = resultaat

R = reflectie

 

Situatie Beschrijf een/meerdere concrete beroepssituaties zo duidelijk mogelijk.

  • Wat was de situatie?
  • Waar en wanneer vond die situatie plaats?
  • Wie waren er bij betrokken?
  • Welke kerncompetenties (zie leerwijzer) stonden centraal?
  • Wat was de mate van zelfsturing?
  • Wat boeide en belemmerde je?

 

Taak Beschrijf nauwkeurig jouw taak of functie in die situatie.

  • Wat was jouw taak?
  • Wat wilde je bereiken?
  • Wat was je verantwoordelijkheid?

 

Activiteiten/actie Beschrijf concreet de acties die je hebt ondernomen.

  • Welke acties heb je gepland en uitgevoerd?
  • Welke middelen en materialen heb je gebruikt?
  • Wat hielp je en wat belemmerde je?
  • Hoe was het gedrag van anderen?
  • Hoe heb je gereageerd op het gedrag van anderen?

 

Resultaat Beschrijf wat je hebt bereikt.

  • Wat zijn de resultaten?
  • Welke kennis, vaardigheden en houding heb je toegepast?
  • Welke keuzes heb je gemaakt en waarom?
  • Ben je tevreden over de kwaliteit van je handelen?

 

Reflectie Reflecteer op je eigen handelen.

  • Hoe kijk je terug op deze situatie?
  • Op welke manier zijn je competenties verder ontwikkeld? (kerncompetenties stage & school)
  • Wat lukte goed?
  • Wat zou je anders doen?
  • Wat heb je geleerd?
  • Welke competenties wil je verder ontwikkelen?

Voorbeeld uitwerking

STARR KAM- en veiligheidsbeleid

Situatie

Voor het energetisch en esthetisch verbeteren van een aantal appartementencomplexen in de stad Groningen hebben we als bedrijf de opdracht gekregen om dit uit te voeren en te coordineren. Het ging in deze situatie om bewoonde accomodaties waarvoor verschillende werkzaamheden stonden gepland zoals:

  • het vervangen van de kozijnen en deuren
  • de toepassing van gevelelementen voor het isoleren
  • verfraaien van de gevels, het naisoleren van spouwmuren
  • het aanbrengen van nieuwe spouwankers en aanbrengen vleermuiskasten
  • het vervangen de balkonhekken
  • het verwijderen van asbest.

Deze situatie heeft plaatsgevonden in het voorjaar van 2020. Voor het uitvoeren van de diverse werkzaamheden hadden we te maken, buiten personeel van ons eigen bedrij, met diverse onderaannemers, bewoners van de desbetreffende woningen en omliggende woningen en de opdrachtgevende woningbouwstichting.

Voor mij als uitvoerder stond voor dit onderdeel centraal het veiligwerken en het aansturen van mensen. Ik heb daarvoor de ruimte gekregen om het te doen op een wijze welke past bij mij en de bedrijfscultuur van mijn werkgever.

Deze situatie was voor mij interessant omdat je bezig bent met werkzaamheden in en rondom woningen welke op dat moment nog steeds bewoond zijn zodat je ook daar rekening mee moet houden naast het omkijken naar de veiligheid van het aanwezige personeel. Daarnaast was het zorgvuldig omgaan met het aanwezige asbest een onderdeel wat mijn interesse heeft.

Risico's welke tijdens dit project naar voren kwamen waren onder andere:

  • Valgevaar
  • Beschadiging
  • Vandalisme
  • Diefstal
  • Insluiping
  • Asbest
  • Gebrekkige communicatie
  • Werken op hoogte

 

Taak:

Aan de hand van de beschikbare informatie over het project was het mijn taak om een analyse te maken van de risico's welke naar voren kwamen tijdens de uitvoering van de diverse werkzaamheden. Op basis van deze risico's was het mijn taak om voorafgaande daaraan een aantal maatregelen te treffen om deze risico's te verkleinen of te vermijden. Het was tevens mijn taak om toe te zien op de naleving van de genomen maatregelen en om in gesprek te blijven met bewoners en werknemers om in te kunnen spelen op onvoorziene gevaren welke tijdens de uitvoering naar voren kwamen.

De verantwoordelijkheid van deze taken lag bij mij.

 

Acties

Ik heb voor het analyseren van de risico's vooraf de stukken uitvoerig bestudeerd en ben ter plaatse gaan kijken om met eigen ogen een inschatting te kunnen maken van gevaren welke zouden kunnen ontstaan. Ik heb tevens een gesprek gehad met de opdrachtgever om na te gaan welke afspraken er waren gemaakt met de diverse bewoners en de gemeente omdat er ook gebruik zou worden gemaakt van openbare ruimte voor het opslaan van materiaal en materieel. Op basis van deze informatie heb ik een toolboxmeeting opgesteld die we elke werknemer, die werkzaam was binnen dit project, hebben gegeven.

Tijdens de uitvoering heb ik regelmatig controles uitgevoerd om te kunnen beoordelen of de maatregelen ook werden opgevolgd. Ik heb daarnaast een vaste werknemer van ons eigen bedrijf de opdracht gegeven om naast mij ook toe te zien op de uitvoering van dit onderdeel.

Richting de bewoners heb ik voorafgaande aan de bouw een brief gestuurd waarin we uitleg gaven over de verschillende werkzaamheden en waarbij hen werd gewezen op de verschillende risico's die deze met zich meebrachten. We hebben hen gevraagd om hier rekening mee houden, zoals bijvoorbeeld het niet betreden van de balkons op het moment dat we daar aan het werk zijn of wanneer het hekwerk werd vervangen. Daarnaast hebben we hen de gegevens verstrekt waarop ze contact met mij konden zoeken wanneer zij tegen een situatie aanliepen welke vragen opwekte.

Ten aanzien van het milieu hebben we verschillende maatregelen getroffen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Ik heb gekozen voor afsluitbare containers om op die manier te voorkomen dat stof vrij kwam of er ongeoorloofd gebruik zou worden gemaakt van deze containers. Het asbest is door een gecertificeerd bedrijf verwijderd waarbij ik heb toegezien op de naleving van de regelgeving. Voorafgaande aan deze werkzaamheden heb ik een kort gesprek gevoerd met de onderaannemer om me er van te verzekeren dat zij goed op de hoogte waren van de omstandigheden en we niets over het hoofd zouden zien. Het asbest is afgevoerd op de wettelijke voorgeschreven manier.

 

Resultaten

Het bouwproces is voorspoedig verlopen. Er zijn geen noemenswaardige ongevallen geweest. Een onderaannemer welke enigzins nalatig was bij het opvolgen van de maatregelen heb ik aangesproken op zijn gedrag en aangegeven wat ik wilde zien. Dit is vervolgens ook gebeurd tot beider tevredenheid. Met de bewoners is een aantal malen contact geweest. De reactie van de bewoners was over het algemeen positief naar aanleiding van de veiligheid. Vragen over de verwijdering van het asbest heb ik samen met een aantal doorgenomen waarna men zich geen zorgen daar meer over maakte.

Ik was zeer tevreden over het toezicht en de samenwerking met de onderaannemers op dit gebied. Ik ervaar dat men dit ziet als een gezamenlijke verantwoordelijkheid en dat men het op prijs stelt dat ook zij inbreng hebben hierin.

 

Reflectie

Ik heb van dit werkproces geleerd dat het goed is bewust bezig te zijn met het onderdeel veiligheid en dat het eigenlijk alleen maar rust in je hoofd geeft wanneer je mensen direct aanspreekt hierop. Ik was vooraf bang dat men moeite zou hebben met het feit dat iemand anders zich hiermee zou bemoeien en dat het veel als herhaling zou overkomen. In de praktijk blijkt echter dat men het op prijs stelt als je denkt om een ander zijn veiligheid.

Ik wil me nog wel wat meer ontwikkelen op het inhoudelijk gebied rondom het herkenen en verwijderen van asbest. Ik merk dat ik nog volledig op de hoogte ben van de procedures en daarom afhankelijk ben van het oordeel van de onderaannemer.

Het contact met de bewoners heb ik als zeer positief ervaren. In een volgend project zou ik nog wel een moment toe willen voegen na werktijd om hen nog wat meer te wijzen op de zaken waar we aan werken en wat daarbij komt kijken. Hiermee hoop ik dan wat meer begrip te tonen voor het afzetten van parkeerplaatsen en dergelijke.

 

Bijlagen:

  1. Werkomschrijving
  2. Risico-analyse opname
  3. Plan van aanpak veiligheid
  4. V&G plan
  5. Toolboxmeeting
  6. Procedure asbest
  7. Brief bewoners

BPV- begeleiding van school

 

Onderstaand is een voorbeeld!!!

  • Het arrangement BPV leerjaar twee 2022-2023 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-09-08 14:59:54
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Opdrachten en invulling stage leerjaar 2
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Alfa College Bouwkunde. (z.d.).

    BPV leerjaar twee 2021-2022 klas 2B

    https://maken.wikiwijs.nl/181969/BPV_leerjaar_twee_2021_2022_klas_2B

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.