Afstudeeropdracht hbo-V

Afstudeeropdracht hbo-V

Over de opdracht

Op deze wikiwijs vind je informatie betreffende de afstudeeropdracht.

Ga je komende onderwijsperiode starten met afstuderen?

Dan vind je hier goedgekeurde opdrachten voor praktijkonderzoek, literatuuronderzoek en enkele analyse complexe zorgsituatie waar je op kan reageren. Wanneer je praktijk- of literatuuronderzoek doet is het erg aan te raden om te zorgen dat je voordat je start al een opdracht hebt. Zo kun je gelijk aan de slag. Kies zoveel mogelijk een van de bestaande opdrachten. Wanneer je op je stage zelf een opdrachtgever hebt gevonden, dan kan je het format invullen.
Ook vind je hier de studiehandleiding, deadlines die je kan gebruiken voor de planning en andere informatie ter oriëntatie op de opdracht).

Bekijk hier het introductiecollege over de afstudeerfase

Wanneer je bezig bent met de opdracht

Dan vind je hier de lesvoorbereiding, verwerkingsopdrachten (onder 'Lesopzet'), kennisclips, beoordelingsformulieren en de link naar de studiehandleiding.

Vragen, opmerkingen, goede tips?

Staat het antwoord op je vraag niet op deze wikiwijs en kan je het ook niet vinden in de studiehandleiding? Stel hem dan aan je werkgroepdocent. Heb je opmerkingen of tips hoe we deze wikiwijs pagina nog beter kunnen maken? ;-)
Mail gerust naar IVG-afstuderenhbov@hr.nl

Contact met de coördinatoren

Merk je dat het afstuderen niet gaat zoals je wenst? Loop je tegen knelpunten aan of heb je te maken met omstandigheden die jouw studievoortgang beïnvloeden? Neem dan contact op met één van de afstudeercoördinatoren. Samen kijken we dan wat er nodig is om je verder op weg te helpen. Een afspraak maken kan via deze link.

Ingangseisen

Je kan beginnen aan de afstudeeropdracht wanneer je:

  1. Alle stages uit jaar 2 en jaar 3 voldoende hebt afgerond bij aanvang van de afstudeerfase.
  2. Je maximaal twee vakken uit de hoofdfase (inclusief keuzevakken) open hebt staan bij aanvang van de afstudeeropdracht. De minor telt hierbij niet mee.

Let op! Vanaf studiejaar 2023-2024 gelden voor de afstudeerstage en de afstudeeropdracht bovenstaande ingangseisen.
Voor de afstudeerfase dien je je apart in te schrijven. De link hiervoor vind je op HINT.

 

 

Wat als je (nog) niet toelaatbaar bent?

Wanneer je je stages uit leerjaar 2 en 3 voldoende hebt behaald, maar nog meer dan 2 vakken open hebt staan, kan je nog niet aan de afstudeeropdracht beginnen. Wanneer je je openstaande cursussen hebt voldaan, schrijf je je opnieuw in voor de afstudeeropdracht. Deze lessen starten iedere onderwijsperiode.

 

 

Varianten afstudeeropdracht

Voor de afstudeeropdracht zijn drie varianten van de opdracht die je kunt uitvoeren. Voor aanvang van de opdracht kies je voor één van deze varianten.

Analyse complexe zorgsituatie

Met een analyse complexe zorgsituatie ga je de complexe zorgsituatie van één zorgvrager onderzoeken. Denk hierbij aan een casus waar het team niet uitkomt, waar geen richtlijnen of protocollen bij passen of waarbij er sprake is van een uitzonderlijke situatie. In deze zorgsituatie kan sprake zijn van een ethisch dilemma dat de (verpleegkundige) besluitvorming en zorgverlening bemoeilijkt. Het doel van de analyse complexe zorgsituatie is het bijdragen aan een kwaliteitsverbetering van de zorg voor de zorgvrager en/of de naasten uit de gekozen casus. Dit doe je door de situatie van de zorgvrager met een holistische blik vanuit verschillende perspectieven te bekijken. De complexiteit moet voldoen aan niveau 3 van het ZelCom model.
Voorbeelden:

  • Een situatie waarin de zorgverleners vinden dat de familie van een terminale zorgvrager begeleiding nodig heeft, maar de familie dat niet nodig vindt.
  • Een situatie van een oudere dame met dementie, die zelf thuis wil blijven wonen, maar de zorgverleners dat niet langer verantwoord vinden
  • Een overbelaste mantelzorger die vanwege communicatieproblemen met de initiële zorgvrager steeds weer wordt betrokken in de zorgverlening.
  • Een zorgvrager met een middelenverslaving en schizofrenie die wordt opgenomen voor een operatie aan de knie waarbij de zorgverleners zich geïntimideerd voelen.

Eigenlijk is in alle bovenstaande situaties de vraag: wat is goede zorg in deze situatie? Dit antwoord vind je niet in een richtlijn, maar daar moet je voor in gesprek met patiënt. naasten en betrokken zorgverleners.

 

Praktijkonderzoek

Met een praktijkonderzoek ga je een breder voorkomend probleem onderzoeken. Dit probleem komt dus niet bij één specifieke zorgvrager voor, maar geldt voor een bredere context (afdeling, team of doelgroep). Met dit onderzoek ga je op zoek naar een oplossing voor een (kwaliteits)probleem waar meerdere groepen mee te maken hebben. Ook voor dit (kwaliteits)probleem is nog geen kant-en-klare oplossing in de vorm van een richtlijn of protocol te vinden.
Voorbeeld:

  • Onderzoek naar de inzetbaarheid van een nieuw meetinstrument om de psychosociale behoeften van patiënten op de short stay te inventariseren en mee te nemen in de overdracht.
  • Inzicht verwerven in de ervaringen van zorgprofessionals met de inzet van een medicatiedispenser bij zorgvragers met een geschiedenis van medicatie-ontrouw.
  • Inzicht krijgen in de behoeften van mantelzorgers van een patiënt waarbij het zorgpad ‘Stervensfase’ wordt ingezet.

Voor deze variant is een opdrachtgever noodzakelijk. Hieronder staan diverse opdrachten, probeer zoveel mogelijk een van deze opdrachten te kiezen. Net als bij de minoropdracht vul je een overeenkomst in voor deze samenwerking. Eventueel is het mogelijk ook een eigen opdracht te schrijven samen met je stage afdeling/ instelling. Deze opdracht moet voor aanvang worden goedgekeurd door de cursushouder, w.h.oldenmenger@hr.nl. De documenten die je hiervoor nodig hebt, kun je vinden op deze wikiwijs pagina (documenten ter ondersteuning).

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor een enkele student is het niet mogelijk op een van bovenstaande opdrachten af te studeren. Voor hen is het mogelijk een literatuurstudie te doen. Dit kan alleen met toestemming van de afstudeercoördinatoren. Neem contact met hen hiervoor op.

Literatuurstudie

Met een literatuurstudie ga je op een methodische manier op zoek naar de oplossing voor een probleem dat op brede schaal voorkomt. Dit doe je door wetenschappelijke artikelen te lezen en de resultaten uit deze onderzoeken kritisch te koppelen aan elkaar. Ook bekijk je daarvoor de context, betrouwbaarheid en kwaliteit van de artikelen die je gaat inzetten. Uiteindelijk geef je met meerdere artikelen een antwoord op de onderzoeksvraag. Met deze variant ga je dus geen informatie in de praktijk verzamelen.
Voorbeelden:

  • Inzicht krijgen in de toepasbaarheid van interventies gericht op het verminderen van onbegrepen gedrag in de extramurale zorg.
  • Informatie verzamelen over de opzet van een begeleidingstraject voor startende verpleegkundigen ten behoeve van het behouden van verpleegkundigen in het beroep.

Deze variant is alleen beschikbaar voor studenten die geen stage meer lopen of niet werkzaam zijn in de praktijk en dus geen mogelijkheid hebben om in de praktijk gegevens te verzamelen. Voor deze variant is een opdrachtgever noodzakelijk. Net als bij de minoropdracht vul je een overeenkomst in voor deze samenwerking. Ook moet de opdracht voor aanvang worden goedgekeurd door het de afstudeercoördinatoren.

Afstudeeropdrachten

Hier vind je meer informatie over de afstudeeropdrachten die we aanbieden. Voor praktijkonderzoek en literatuuronderzoek heb je een geformuleerde opdracht en een opdrachtgever nodig. Je kan hierbij kiezen uit de volgende opties:

  • Je meld je aan voor een onderzoeksthema;
  • Je kiest een opdracht die aangeboden wordt door Kenniscentrum Zorginnovatie of andere praktijkpartners (zie onderstaand)
  • Je zoekt een opdrachtgever op je stageadres en formuleert samen een afstudeeropdracht. Hiervoor vul je samen met je opdrachtgever het format in en stuur deze naar w.h.oldenmenger@hr.nl. Deze optie kan alleen indien je een literatuuronderzoek gaat doen.


Onderzoek thema's voor afstudeeropdrachten


Vanaf februari 2022 gaan we starten met onderzoeksthema's. Deze thema's en opdrachten vind je op de volgende pagina. Als je een opdracht gekozen hebt, neem altijd contact op met de opdrachtgever.

 

Afstudeeropdrachten door Kenniscentrum Zorginnovatie en externe partners

Staat er een opdracht bij die je interesse heeft? Dan kan je reageren naar de contactpersoon. Als je een opdracht gekozen hebt, neem altijd contact op met de opdrachtgever. 

Afstudeeropdrachten

LET OP: NEEM ALTIJD EERST CONTACT OP MET DE GENOEMDE OPDRACHTGEVER

 

1. Zorgtechnologie

Technologie kan oplossingen bieden om de zorg in de toekomst goed, toegankelijk en duurzaam te houden. Hiervoor moeten we de implementatie van zorgtechnologie sterk verbeteren. Momenteel wordt technologie niet goed genoeg ontwikkeld en vervolgens niet adequaat en volledig ingezet.

Open bestand Praktijkonderzoek CRDL

Open bestand Praktijkonderzoek: Smartglass

2. Zelfmanagement  (Susanne van Hooft)

Het toenemende aantal chronische patiënten leidt tot een toenemende vraag naar interprofessionele samenwerking en naar zelfmanagementondersteuning. Zelfmanagementondersteuning is een kerntaak van de verpleegkundige.

“Zorgverleners richten zich op het ondersteunen van het zelfmanagement van mensen met chronische gezondheidsproblemen (zorgvragers). Daarbij is het doel hun dagelijks functioneren, kwaliteit van leven en welzijn te behouden of verbeteren. Zelfmanagement van zorgvragers gaat vooral over 'zelf bepalen', niet alleen over 'zelf doen'. Zorgverleners stemmen hun ondersteuning af met zorgvragers, familie en de omgeving.”

In de praktijk blijkt het goed ondersteunen van zelfmanagement niet zo eenvoudig. Daarom zal je veel situaties tegenkomen die zich goed lenen voor een analyse complexe zorgsituatie of een praktijkonderzoek binnen het thema zelfmanagement.

 

Open bestand Praktijkopdracht ontwikkeling SEPSS-36 patientversie nov 2023

Open bestand Praktijkonderzoek Zelfmanagement SEPSS

Open bestand Praktijkonderzoek: zelfmanagementondersteuning binnen Werkplaats Zelfmanagement XL

3. Pro actieve zorgplanning (lector Marieke de Groot)

Iedere patient is anders, en iedere patiënt heeft eigen ideeën over de zorg die past.  In dit onderzoeksthema richt je je op kwetsbare patiënten, zoals ouderen, chronisch zieken of palliatieve patiënten. Hoe kunnen zij zich voorbereiden op de toekomstige zorg? Wat als de benauwdheid toeneemt? Of de pijn? Welke behandeling willen zij nog wel - of juist niet? En hoe kan jij als zorgverlener mensen helpen hierover na te denken en wensen bespreekbaar maken? Het leuke van dit onderzoek is dat jij tot aanbevelingen komt voor jouw stageafdeling. Andere studenten voeren hetzelfde onderzoek uit op hun stageafdeling. We gaan met elkaar in gesprek wat we hier als verpleegkundige beroepsgroep van kunnen leren.
Dit onderzoeksthema is geschikt voor studenten in verschillende zorgsettingen die te maken krijgen met kwetsbare patiënten met ernstige chronische problematiek (ook in de GGZ) en/of ouderen.
Meer over Pro Actieve Zorgplanning: Wat is proactieve zorgplanning? - YouTube
Meer over lector Marieke de Groot: Openbare les Marieke Groot - Hogeschool Rotterdam

 

4. Kenniscentrum

Binnen het kenniscentrum van Hogeschool Rotterdam werken lectoren en onderzoekers op diverse thema's aan praktijkgericht onderzoek. Op diverse onderwerpen kunnen studenten een deelproject uitvoeren. Hieronder de actuele projecten

Open bestand Praktijkopdracht: Samenwerken met naasten-mantelzorgers

Open bestand Praktijkonderzoek: Klinisch redeneren - competenties in de praktijk

Open bestand Praktijkonderzoek: klinisch redeneren theorie vs praktijk

Open bestand Praktijkonderzoek Trauma testament

5. Behoud en vitaliteit van studenten en (startende) verpleegkundigen - Ellen Bakker

SPRiNG Living lab (LL) beoogt een bijdrage te leveren aan de gezondheid, vitaliteit (veerkracht, motivatie en energie) en het behoud van studenten en (startende) verpleegkundigen, en andere zorgprofessionals.

SPRiNG, een acronym voor Studying Professional Resilience in Nursing students and new Graduates, Living Lab is het vervolg op SPRiNG Sterk gestart in de Zorg, een onderzoeksproject vanuit Kenniscentrum Zorginnovatie (KCZI) van Hogeschool Rotterdam (HR). SPRiNG LL is een virtuele leerwerkgemeenschap waarbinnen uitwisseling van (wetenschappelijke) kennis en ervaring plaatsvindt tussen onderwijs-, onderzoeks- en praktijkinstellingen rond het vergroten van de gezondheid en vitaliteit en het realiseren van een duurzame loopbaanstart van studenten en (startende) verpleegkundigen (Hogeschool Rotterdam, 2022).

Vanuit SPRiNG-LL worden met regelmaat afstudeeropdrachten aangeboden voor verschillende projecten.

Open bestand Praktijkonderzoek: Effectieve communicatie en samenwerking in stagesetting

Open bestand Praktijkonderzoek: Goede transities voor startende verpleegkundigen

Open bestand Praktijkonderzoek: goede start loopbaan

Open bestand Praktijkonderzoek (SFG): Blik op duurzaamheid op de verpleegafdeling

Open bestand Praktijkonderzoek (Erasmus MC): duurzaamheid_communicatie greenteam

Afstudeeropdrachten externe partners

Open bestand Voorkeursopdrachten uit FG&V

Open bestand Praktijkonderzoek: Erasmus MC Champions decubitus

Open bestand Praktijkonderzoek IC Erasmus MC

Open bestand Praktijkonderzoek Franciscus Gasthuis & Vlietland: kwantitatief onderzoek beweegtasjes

Open bestand Praktijkonderzoek Franciscus Gasthuis & Vlietland: kwalitatief onderzoek beweegtasjes

Open bestand Praktijkonderzoek SFG - kind en luchtkwaliteit

Open bestand Reinier de Graaf - Zelfmanagement

Open bestand Reinier de Graaf - Samen beslissen

Open bestand Afstudeeropdracht Stichting Humanitas - PLint

Open bestand Parnassia - zelfbeschadiging en naasten

Open bestand Parnassia - zelfbeschadiging

Open bestand Parnassia - suïcidaliteit en naasten

Open bestand Parnassia - Safewards

Open bestand Parnassia - klinisch signaleringsplan

Opdrachten indien geen stage

Open bestand Praktijkopdracht voor studenten zonder stage

Open bestand Praktijkonderzoek (zonder stage) Zelfmanagement, wat wordt besproken?

Documenten ter ondersteuning onderzoek

Open bestand Format afstudeeropdracht

Open bestand Contract Opdrachtgever

Open bestand Format interviewschema

Open bestand Checklist interviewtechniek

Open bestand Regels ontwerpen vragenlijsten

Open bestand Literatuuronderzoek: PRISMA flow diagram

Open bestand Literatuuronderzoek: PRISMA checklist

Organisatie

Tijdens de afstudeerfase zijn er verschillende bijeenkomsten en docenten betrokken. Hier lees je wat je van hen kan verwachten.

Afstudeercoördinatoren

De afstudeercoördinatoren regelen alles rondom het afstuderen. Je kan bij hen terecht met vragen over plaatsing in een groep, volgen van bijeenkomsten, maar ook wanneer er lastige omstandigheden zijn of je merkt dat je voortgang wordt belemmerd. Je kan dan bij hen terecht op het afstudeerspreekuur. Een afspraak maken kan via ivg-afstuderenhbov@hr.nl.

 

Werkgroepdocent

Je werkgroepdocent begeleid de werkgroepen van de afstudeeropdracht. Je kan met alle inhoudelijke vragen bij deze docent terecht.

 

Deadlines

Deadlines voor afstudeeropdracht

start

week

OP1

OP2

OP3

OP4

Pitch onderzoeksplan

5&6

1.5 en 1.6

2.5 en 2.6

3.5 en 3.6

4.5 en 4.6

Herkansing onderzoeksplan

10

08 november 12:00uur

31 januari 12:00 uur

17 april 12:00 uur

03 juli    12:00 uur

Concept artikel

13

29 november 12:00 uur

28 februari 12:00 uur

15 mei  12:00 uur

Na de zomer 2024

Inleveren artikel

17

10 januari 12:00 uur

27 maart 12:00 uur

12 juni   12:00 uur

 

Inleveren evt. herkansing woensdag 10 juli 12:00 uur

 

Posterpresentatie

18

16 januari

02 april

18 juni

 

Bijeenkomsten afstudeerstage en eindassessment

De samenstelling van de klassen in jaar 4 is anders dan in jaar 3, waardoor je in een groep zit met andere medestudenten en niet je eigen regiecoach maar een andere docent betrokken is bij de bijeenkomsten afstudeerstage en eindassessment. Echter blijft de regiecoach uit jaar 3 ook in de afstudeerfase je regiecoach. Op vaste momenten worden er door de regiecoach afspraken gepland om individueel of met medestudenten de voortgang in je persoonlijke en professionele ontwikkeling te bespreken. Daarbij is in samenspraak met jou aandacht voor onderwerpen als het in balans blijven gedurende afstudeerfase en het prioriteren binnen het leerproces. Ook bij bijzondere of bij belemmerende privéomstandigheden is de regiecoach het aanspreekpunt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het benutten van de gespreksmomenten met de regiecoach.

Regiecoach+

Heb je vertraging opgelopen in de afstudeerfase en studeer je langer dan 5 jaar? Dan word je uitgenodigd of kun je contact opnemen met een Regiecoach + (Cathérine Goossens) om jouw coaching- en ondersteuningsbehoeften te inventariseren.
Is er noodzaak tot een aangepaste route gedurende de afstudeerfase of extra individuele begeleiding, dan kun je contact opnemen met de coördinator studentzaken (Elise de Jongh).

Lesopzet

Hoorcolleges

Elke week is er op dinsdag een online hoorcollege van 50 minuten voor iedereen die bezig is met de afstudeeropdracht. De globale indeling voor de hoorcolleges kun je zien in de tabel onderaan deze pagina. De hoorcolleges worden opgenomen en gedeeld in Teams IVG - Afstuderen Hoorcolleges. Ook de presentaties worden beschikbaar gemaakt voor de studenten na het college. In week 1 tot en met 4 en week 10 tot en met 17 zijn er hoorcolleges voor alle afstudeervarianten.

Kennisclips

In week 5 t/m 9 staan kennisclips op het programma. Je kan dan zelf kiezen welke kennisclip voor jouw onderzoek relevant is. Je kijkt dan ongeveer 2 kennisclips per week. De kennisclips zijn te vinden op CumLaude. Tevens worden er responsiecolleges ingepland in deze weken. Tijdens deze colleges kan je al je vragen stellen over het afstudeeronderzoek of de kennisclip die je bekeken hebt.

Werkgroepen

Tijdens de bijeenkomsten van de werkgroep werk je actief aan je afstudeeropdracht. Je kan tijdens deze lessen feedback vragen van medestudenten en krijgt begeleiding van je docent. De werkgroepen worden zoveel mogelijk op thema en afstudeervariant ingedeeld, zodat je optimaal kan samenwerken met je medestudenten. Ook de expertise van de docent sluit zoveel mogelijk aan bij dit thema.
Het actief volgen van werkgroepen is een belangrijke succesfactor voor het slagen van de opdracht.

Pitch en posterpresentatie

De pitch wordt gepland tijdens de werkgroep in lesweek 5 en 6.
De posterpresentatie wordt gepland in week 18. Hierbij zijn ook de beoordelaars aanwezig.

 

 

 

Voorbeeldartikelen

Open bestand Voorbeeldartikel 1 ACZ

Open bestand Voorbeeldartikel 2 ACZ

Open bestand Voorbeeldartikel 3 ACZ

Open bestand Voorbeeldartikel 4 ACZ

Open bestand Voorbeeldartikel 5 Literatuuronderzoek

Open bestand Voorbeeldartikel 6 praktijkonderzoek

Open bestand Voorbeeldartikel 7 praktijkonderzoek

Tips and Trics

Ben je het even kwijt?

De afstudeerfase is een drukke periode die je best pittig kan ervaren. Niet gek dus dat je het soms even niet meer ziet zitten. Je bent niet de enige!

Belangrijk is dat je hier niet te lang mee blijft lopen. Bespreek het met je medestudent, docent, oude regiecoach of kom naar het afstudeerspreekuur (mail voor een afspraak naar ivg-afstuderenhbov@hr.nl. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar je zorgen delen kan je net het extra zetje in de rug geven om de opdracht succesvol af te sluiten.

 



Naamgeving bestanden

Zorg dat jouw bestand goed herkenbaar is voor de docenten die hiermee moeten werken. Doe dit door de volgende naamgeving te gebruiken voor jouw documenten:

Onderzoeksplan:   OZP_OVK4ABPA01_Naam_studentnummer_kans
Concept:                Concept_OVK4ABPA01_Naam_studentnummer
Eindproduct:          Artikel_OVK4ABPA01_Naam_studentnummer_kans
Poster:                   Poster_OVK4ABPA01_Naam_studentnummer

Tips voor de inleiding

  • Maak gebruik van de databanken van de Mediatheek.
  • Maak gebruik van de expertise van de medewerkers van de mediatheek bij het zoeken in de databases (bezoek het LiteratUurtje of maak een aparte afspraak).
  • Het opvragen van artikelen en boeken die niet in de mediatheek aanwezig zijn is mogelijk via IBL (InterBibliothecair Leenverkeer). De mediatheek vraagt het betreffende document dan voor je aan bij een andere bibliotheek. De kosten hiervoor zijn € 2.50 per boek / tijdschriftartikel. Vaak kun je ook de auteur van een artikel zelf mailen om het op te vragen.
  • Maak gebruik van de expertise van Kenniscentrum Zorginnovatie (zie HINT/Kenniscentrum Zorginnovatie).
  • Maak eventueel gebruik van de bibliotheek of mediatheek van de instelling waar je werkt/ stage loopt

Tips voor dataverzameling en – analyse

Algemene tips

Tips voor de werkgroep

  • Frequent vinden werkgroepbijeenkomsten plaats. De inhoud van die bijeenkomsten wordt in overleg met jou bepaald. Maak daar gebruik van.
  • Verleid anderen om jou feedback te geven. Stel leervragen!

  • Het arrangement Afstudeeropdracht hbo-V is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Rosanne Akkermans Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-04-16 14:02:25
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Op deze pagina vind je meer informatie over het afstudeeronderzoek en de afstudeeropdrachten van de hbo-v Hogeschool Rotterdam
    Leerniveau
    HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Verpleegkunde;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Introductiecollege Afstudeerfase
    https://hrnl.sharepoint.com/:v:/s/IvG-Afstuderenhbo-Vdocenten-Cordinatiejaar4/EZqlHFhPGQRFlOEs7RGsJ34BxVviSvzjt7ribih4TwDBeQ?e=gQVKPj
    Video