Leeslogboek havo 3 2019 - 2020 - Nienke Pittens

Leeslogboek havo 3 2019 - 2020 - Nienke Pittens

Algemeen

Planning schooljaar 2019 - 2020

In havo 3 ga je dit schooljaar 4 boeken lezen. Bij elk boek maak je een verwerkingsopdracht die je opslaat in je eigen Wikiwijspagina. Op die manier kan je docente altijd je opdrachten bekijken en kun je ook zelf altijd bij je materiaal. Handig toch :)


De opdrachten bij de boeken moeten op afgesproken momenten worden ingeleverd. Hieronder zie je een verdeling van de 4 leesboeken over het schooljaar. Het kan zijn dat je docente tussentijds de data aanpast. Houd ook de studiewijzer in SOM goed in de gaten!

 

Boek 1                            periode 1 - vrijdag 11 oktober
Boek 2                            periode 2 - vrijdag 22 november
Boek 3                            periode 2 - vrijdag 6 maart
Boek 4                            periode 3 - vrijdag 15 mei

 

Aan het einde van het schooljaar sluit je je leeslogboek af met presentatie voor je docente over de gelezen boeken.

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Hoe werk je in Wikiwijs aan je leeslogboek?

Hoe moet je leeslogboek eruit zien?

Je leest in havo 3 in totaal vier boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek in Wikiwijs updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vanuit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
2. Geef op het tabblad 'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer telkens bij elk boek: de titel, de auteur en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
3. Voor elk boek gebruik je vervolgens een tabblad waar je een verwerkingsopdracht maakt bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'. Je mag hierbij natuurlijk werken met afbeeldingen als je wilt! Dit levert niet direct extra punten op. Let er ook goed op dat een document dat je in Word maakt een andere opmaak kan krijgen als je het document plakt in Wikiwijs.
4. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar ontvang je van je docent nog overige opdrachten die je bij het tabblad 'overige opdrachten' moet uitvoeren.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: is de gekozen opdracht goed uitgevoerd? Heb je beargumenteerd de vragen beantwoord? Heb je niet de makkelijkste weg gekozen?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw mening van het gelezen boek? Heb je de volledige opdracht uitgevoerd?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?
- Mening: wordt door de opdrachten steeds duidelijker wat voor soort boeken je fijn vindt om te lezen?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten.

Zorg er bij elke opdracht voor dat duidelijk bovenaan de opdracht staat: titel - auteur - welke opdracht je gemaakt hebt.
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten. Je mag slechts één opdracht twee keer gebruiken:

 

De recensie

Schrijf een recensie van minimaal 500 woorden over het door jou gelezen boek. Zorg voor een goede opbouw (inleiding – kern – slot), met in de kern minstens 3 goed uitgewerkte argumenten. Leg goed uit waarom je het boek goed / slecht vindt.  Gebruik ten minste twee citaten uit het boek die je mening ondersteunen.
Zorg ervoor dat je tekst een geheel vormt.

Zoek vervolgens een positieve en een negatieve recensie op over het gelezen boek. Plak deze recensies onder je eigen recensie. Geef vervolgens een korte reactie van minimaal 50 woorden op allebei de recensies: met welke onderdelen ben je het eens en waarom? En met welke onderdelen ben je het niet eens en waarom?

 

De Pecha Kucha

Maak een 'Pecha Kucha' bij het door jou gelezen boek. Een PechaKucha is een PowerPointpresentatie waarbij de dia's na 30sec automatisch verspringen naar de volgende dia. In totaal zijn er 10 dia's die je zelf moet vullen. De eerste en de laatste dia tellen niet mee. Die informatie op de dia en het verhaal dat je erbij vertelt moeten passend zijn voor de 30sec. In de studiewijzer hangt een lege PechaKucha presentatie die je hiervoor mag gebruiken. Hier vind je ook een lege PechaKucha.

De volgende onderdelen moet je in elk geval bespreken in de presentatie:

1.    Omslag / afbeelding van het boek – geef een korte introductie van het boek door het omslag te bespreken (schrijver, titel, uitgever, afbeelding).

2.    Schrijver – vertel kort wat over (het leven en werk) van de schrijver.

3.    Samenvatting – geef in een paar zinnen weer waar het boek over gaat.

4.    Titelverklaring – geef uitleg over de titel. Neem hier ook de eventuele ondertitel/motto/opdracht in op.

5.    Personages – vertel kort iets over de hoofdpersonen/-persoon en/of andere personages.

6.    Tijd – geef kort aan in welke tijd het verhaal zich afspeelt.

7.    Ruimte – vertel kort iets over de ruimte in het verhaal. Waar speelt het verhaal zich af? (land, gebouwen, etc.)

8.    Perspectief – geef aan bij wie het perspectief ligt.

9.    Opbouw – bespreek de opbouw van het boek (denk aan delen, hoofdstukken).

10. Persoonlijke beoordeling – geef aan wat jij van het boek vond (waarom zou je het boek moeten lezen of waarom niet?)

Zoek bij elk onderdeel een toepasselijke afbeelding (gebruik zo min mogelijk tekst), aan de hand waarvan je dertig seconden informatie over het betreffende onderwerp geeft. Werk alles uit wat je wilt zeggen. Sla de presentatie en de tekst die je erbij hebt gemaakt allebei op.

 

De pitch

A.   Stel, je wilt het boek laten verfilmen. Je hebt geldschieters gevonden die eventueel wel willen investeren in je film. Nu moet je hen nog overtuigen van je plan voor de film. Je hebt 2 minuten de tijd voor deze 'pitch'. In die twee minuten moet je het volgende vertellen:

a.    Hoe gaat de film heten?

b.    Wat voor soort film wordt het?

c.    Wie zijn de hoofdpersonen?

d.    Welke problemen komen er aan de orde in de film? En hoe worden deze opgelost?

Verder kies je nog twee van de onderstaande onderdelen voor je pitch:

a.    Wie gaan de hoofdrollen vertolken?

b.    Waarom is het boek zo geschikt om te verfilmen?

c.    Hoe ga je iets bijzonders maken van de film?

d.    Waarom zal er veel publiek op de film af komen?

 

Maak een tekst van minimaal 500 woorden waarin je de gekozen bovenstaande vragen beantwoordt. Neem de vraag letterlijk over in je tekst zodat het duidelijk is welke vraag je beantwoordt.

Boeken

Boekenoverzicht

 

Boek 1

Boek 2

Boek 3

Boek 4

Titel

De hemel kan wachten

Een gemeen spelletje

Zusje vermist

Room service

Auteur

Gideon Samson

Julia Jarman

Sophie McKenzie

Maren Stoffels

Aantal sterren

3/5

4/5

3/5

5/5

 

Boek 1

Recensie;

De hemel kan wachten

Over het boek:

de titel van het boek is de hemel kan wachten, het boek is geschreven door Gideon Samson

Het boek De hemel kan wachten gaat over de zieke Belle die in het ziekenhuis ligt. Belle heeft een dagboek (zij noemt het een schrijfschrift) en schrijft hier alles in, dit is harstikke geheim. Bij ieder hoofdstuk van het boek schrijft ze een herinnering op. Ook schrijft ze in haar schrijfschrift alles wat haar overkomt in het ziekenhuis en al haar irritaties over haar ouders en haar vriendinnen Mek en Brie.

Belle schrijft op dat ze zich er dood aan irriteerd dat iedereen medelijden heeft, en ook al die stomme kaarten met ‘beterschap’ er op. Haar moeder en vader zijn gescheiden. Haar moeder komt iedere dag langs, maar wel alleen als haar vader er niet is. Ook komt haar beste vriendin Brie een keer langs. Wanneer Belle slaapt leest Brie het schrijfschrift van Belle. Wat Brie daar allemaal leest vindt ze onacceptabel en word boos. Wanneer Belle wakker is zegt Brie er wat van. zo wordt Belle weer boos op Brie omdat zij het schrijfschrift van haar heeft gelezen terwijl het harstikke privé is. Hierdoor word de vriendschap tussen die twee verbroken. Brie moet van haar moeder een excuus brief schrijven. Maar wanneer Belle die brief ontvangt blijkt het helemaal geen excuus brief te zijn, Brie schrijft er onbeschoft in wat ze er van vond, met een heleboel uitroeptekens en ook met de naam van Mek er onder. Terwijl Mek er helemaal niets mee te maken had. Belle is klaar met al het bezoek. Belle vindt het alleen fijn als opa en oma op bezoek zijn, want die zeggen of doen nooit de verkeerde dingen. Meestal gaat Belle zich er juist beter door voelen wanneer haar opa en oma er zijn. Maar bij de rest die op bezoek komt is het fout. Ze zeurt tegen haar moeder, ze is helemaal klaar met haar vader en zijn nieuwe vriendin en ze pest haar kamergenoot Jan. Belle voelt zich ziek en moet ze opnieuw geopereerd worden. Ze is er helemaal klaar mee, ze wil beter worden!

 

Belle is de hoofdpersoon van het verhaal. Alles wordt ook vanuit haar perspectief verteld. Ze hoopt dat ze met haar dagboek net zo beroemd kan worden als dat van Anne Frank. Vaak kijkt ze terug op het verleden om het verhaal duidelijk te maken, dit noemt ze ‘een herinnering’. In het verhaal wordt niet verteld of ze wel of niet beter wordt. Het verhaal eindig wanneer haar operatie begint.

 

Mijn mening:

Ik vind het een leuk en interresant boek, je kunt je goed inleven in de persoon. In het begin vond ik het verhaal nog wel wat verwarrend aangezien het geen duidelijk begin had. Wel was het een mooi verhaal, je maakt precies mee wat Belle (de zieke persoon) voelt, en hebt ook alle hoop dat ze beter word. Het einde vond ik wel nog wat onduidelijk. Dit komt doordat het ineens is afgelopen, terwijl het verhaal nog door zou kunnen gaan. Het boek heeft een open eind. Toch raad ik het boek aan om te lezen omdat je hierdoor meer gaat inzien hoe het is om in het ziekenhuis te liggen.

Boek 2

Pitch;

titel van het boek: een gemeen spelletje

schrijver: Julia Jarman

 

1.Hoe gaat de film heten?

De film noem ik gewoon ‘een gemeen spelletje’, zodat mensen het makkelijk kunnen vinden wanneer ze het boek op zoeken.

2.Welke film genre heeft het boek?

Het boek krijgt de genre drama. ook zou het de filmgenre triller kunnen krijgen. dit omdat het bijna altijd bij een thriller de volgorde heeft; er gebeuren dramatische dingen en aan het eind komt (bijna) alles weer goed.

3.Waar gaat het boek over?

Het boek gaat over een jongen Danny die wordt gepest. Hij wordt naar een andere school overgeplaatst, maar hier word hij net zo erg gepest. Op de nieuwe school van Danny zit er een jongen die Danny kent uit zijn kindertijd, Toby. Wanneer Toby hoort dat Danny naar zijn school komt is hij daar niet blij mee, omdat hij weet dat Danny het buitenbeentje is en vaak gepest werd. In tegenstelling tot Toby is Danny er blij mee dat hij naar een ander school gaat en al helemaal wanneer hij weet dat Toby op die school zit. Dit omdat hij dan hoopt dat hij minder gepest zal worden een een vriend krijgt; Toby. Op de eerste school dag van Danny op zijn nieuwe school wordt hij gelijk weer gepest, Toby neemt het niet op voor Danny omdat hij bang is om zelf gepest te worden. Later in het jaar gaan de klassen op buitenlandse reis naar Frankrijk. Dit is waar het grootste gedeelte van het verhaal zich afspeelt. Op buitenlandse reis wordt Danny getreiterd en gepest doormiddel van briefjes. Ook word hij opzettelijk achtergelaten, doordat de pesters zeggen dat hij wel in de bus zit, terwijl dit eigenlijk niet is. dat is het moment dat Danny er helemaal klaar mee is. hij ziet een boerderij in de verte en besluit er naartoe te gaan. hij vindt een touw in de boerderij en probeert zelfmoord te plegen. Gelukkig word hij gevonden door een fransman die hem red, en iedereen informeert. Wanneer de docenten dit te horen krijgen schrikken ze heel er. Er is een grote bijeenkomst met alle leerlingen die mee op die buitenlandse reis waren en alles word verteld. De briefjes die de fransman in de zakken van Danny heeft gevonden geeft hij aan de docenten. Die laten dit zien tijdens de bijeenkomst. Hier uit blijkt hoe erg Danny gepest werd. Wel wordt er verteld dat Danny nog leeft. Uiteindelijk heeft Toby spijt dat hij Danny niet heeft beschermt tegen de pesters en worden vrienden. Wel gaat Danny weer naar een andere school. Ook een paar jongens die Danny hebben gepest en getreiterd gaan naar een andere school. Daarmee eindigt het boek.

4.Wie zijn de hoofdrollen in het boek?

In het boek is Danny de hoofdrol. Ook belangrijke bijrollen zijn Toby, de pesters en de fransman.

5.welke problemen zou je kunnen tegen komen wanneer je het boek gaat filmen? en hoe ga je deze oplossen?

Het probleem zou kunnen zijn dat er in het buitenland moet worden gefilmd. Stel dat hier het geld er niet voor is, dan kan men altijd een plek in Nederland kiezen die er ongeveer het zelfde uitziet. Niemand zal het verschil merken!

6.Is het boek geschikt om te filmen?

Het boek is zeer geschikt om te filmen, omdat het zo echt gebeurt, zou kunnen zijn. Wel moet er voor de film in Frankrijk gefilmd worden, maar dit zou niet een groot probleem hoeven te zijn.

7.Zou het goed zijn voor het publiek?

Ja, pesten is een heel actueel onderwerp en het is belangrijk dat daar over gesproken word. Dit maakt juist een goede reden om het boek te verfilmen.

Boek 3

Boek 4

Overige opdrachten

Leesautobiografie

Voorbereiding mondeling

Terugblik havo 3 en vooruitblik havo 4 en 5

  • Het arrangement Leeslogboek havo 3 2019 - 2020 - Nienke Pittens is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Nienke Pittens Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-20 13:36:11
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    20 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Musters, Marloes. (z.d.).

    Leeslogboek havo 3 2019 - 2020

    https://maken.wikiwijs.nl/148123/Leeslogboek_havo_3___2019___2020

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.