Introductie Diersoortverdieping Honden en Katten
Dit schooljaar volg je het vak Diersoortverdieping Honden en Katten. Het lesmateriaal in deze wikiwijs bevat alle theoriestof om je voor te bereiden op het CE-examen Honden en Katten van het Besluit Houders van Dieren. Daarnaast moet je om je diploma Dierverzorging/Paraveterinair te kunnen halen moet je als beginnend beroepsbeoefenaar kennis en vaardigheden hebben op het gebied van de volgende onderwerpen:
1. Meest voorkomende en verhandelde honden- en kattenrassen
2. Dierenwelzijn
3. Wet- en regelgeving
4. Huisvesting
5. Voeding
6. Voortplanting
7. Gezondheid
Deze informatie moet je kunnen geven aan bijvoorbeeld klanten in een dierenasiel of clienten in de dierenartsenpraktijk. Het geven van deze informatie wordt dan ook geoefend.
De lesplanning en het toetsplan voor dit vak vind je in de Magister-ELO. Deze Wikiwijs bevat de theoretische lesstof, opdrachten, enz.
Onderstaand document bevat de handleiding CE Honden en Katten. Hierin vind je een groot deel van de theorie behorend bij dit vak.
In onderstaand document vindt je het examenformat voor de CE Hond & Kat.
Rassen en Raseigenschappen
Filmpje verandering rashonden door de jaren heen
Opdrachten
In onderstaand word-document vind je de opdrachten die horen bij dit onderwerp.
Powerpoints
Onderstaande powerpoints zijn in de les gebruikt. Ze bevatten veel theorie voor de toets.
EMS code systeem (kattenrassen)
Exterieurverzorging
Exterieurverzorging
Theorie over dit onderwerp kun je vinden in het Kenniskiem boek "Diergezondheid bij gezelschapsdieren" , hfd. 2.2 en 2.3, het Kenniskiem boek "Kennen en herkennen van gezelschapsdieren" , hfd. 3 en 4 en in de Handleiding CE Honden en katten (staat onder " introductie diersoortverdieping honden en katten" in deze wikiwijs).
Gezondheid
Gezondheid
Theorie over dit onderwerp kun je vinden in het Kenniskiem boek "Diergezondheid bij gezelschapsdieren" , hfd.4 , het Kenniskiem boek "Infectieziekten" , eigenlijk alle hoofdstukken maar met name hfd. 2.3, 2.4, 3 en 4.3. Ook in de Handleiding CE Honden en katten (staat onder " introductie diersoortverdieping honden en katten" in deze wikiwijs) vind je theorie over dit onderwerp.
Daarnaast vind je hieronder nog lesmateriaal:
Dierenwelzijn en gedrag
Welzijn en Gedrag
Theorie over het onderwerp gedrag kun je vinden in het Kenniskiem boek "Ethologie" , hfd. 3 en 4, in de Handleiding CE Honden en katten (staat onder " introductie diersoortverdieping honden en katten" in deze wikiwijs) vind je theorie over de onderwepren welzijn en gedrag.
Hier onder vind je het overige lesmateriaal welzijn en gedrag.
Gebruik de onderstaande links en documenten als aanvullende bronnen. Ook de video's geven informatie over diergedrag.
Link Cursusmateriaal Dierenwelzijnsweb
LICG-pagina Honden
Op de website van het LICG staat veel informatie over verschillende gezelschapsdieren. Het uitgangspunt van de website is welzijnsverbetering d.m.v. informatieverstrekking. Deze link verwijst naar de startpagina Honden op de LICG-website.
LICG-pagina Katten
Op de website van het LICG staat veel informatie over verschillende gezelschapsdieren. Het uitgangspunt van de website is welzijnsverbetering d.m.v. informatieverstrekking. Deze link verwijst naar de startpagina Katten op de LICG-website.
Hondengedrag - waarschuwingssignalen
Wet- en Regelgeving
Wet- en regelgeving
Theorie over dit onderwerp kun je vinden in het Kenniskiem boek "Diergezondheid bij gezelschapsdieren" en in de Handleiding CE Honden en katten (staat onder " introductie diersoortverdieping honden en katten" in deze wikiwijs).
Opdracht
Deze week gaan we werken aan de folder voor de hond en de kat. Ieder groepje maakt een folder voor de hond en de folder voor de kat. Zie meer over deze opdracht in de powerpoints wet- en regelgeving.
Wet dieren
Hier vind je de Wet dieren
Besluit Houders van dieren
Hier vind je het Besluit Houders van dieren
Huisvesting, voeding en verzorging
Huisvesting, voeding en verzorging
Theorie over deze onderwerpen kun je vinden in:
Voeding: Het Kenniskiem boek "Voeding", het Kenniskiemboek "Dieetvoeding" en in de Handleiding CE Honden en katten (staat onder " introductie diersoortverdieping honden en katten" in deze wikiwijs).
Verzorging: Het Kenniskiem boek "Diergezondheid bij gezelschapsdieren" hfd.1.3, 1.10 en 1.11 en in de Handleiding CE Honden en katten (staat onder " introductie diersoortverdieping honden en katten" in deze wikiwijs).
Huisvesting: Het Kenniskiem boek "Huisvesting van gezelschapsdieren" hfd.1 t/m 1.4, hfd.2 t/m 2.3, hfd. 3 t/m 3.4 en hfd. 4 t/m 4.4, het Kenniskiem boek "Kennen en herkennen van gezelschapsdieren" hfd.3, hfd.4 en in de Handleiding CE Honden en katten (staat onder " introductie diersoortverdieping honden en katten" in deze wikiwijs).
Hier onder vind je aanvullend lesmateriaal
Voortplanting
Voortplanting
Theorie over dit onderwerp kun je vinden in het Kenniskiem boek "Natuurlijke vvoortplanting en anatomie" hfd. 1.3, 1.4, hfd. 2.2, hfd. 3.3, 3.4, hfd. 4.5, 4.6 en in het Kenniskiem boek "Begeleiden voortplanting" hfd. 1.5, hfd. 2.2 t/m 2.4, 2.8, hfd. 3, hfd. 4.3, 4.5. Ook in de Handleiding CE Honden en katten (staat onder " introductie diersoortverdieping honden en katten" in deze wikiwijs) vind je theorie over dit onderwerp.
Hier onder vind je aanvullend lesmateriaal
Bronnen
LICG-pagina Honden
Raad van Beheer
Hondenrassen
LICG-pagina Katten
Alles over katten
Oefentoetsen