Vitaliteit

Vitaliteit

Leeractiviteit vitaliteit - Duurzaam ondernemen

Inleiding - Thema Vitaliteit

De komende lessen ga je je verdiepen in het onderwerp vitaliteit door verschillende artikelen te lezen, hier gesprekken over te voeren en opdrachten te maken. Je zal er al snel achter komen dat het niet alleen over voeding en bewegen gaat, maar dat vitaliteit veel meer omvat.

Ontspannen

  • Om vitaal te blijven, proberen we niet alleen zo gezond mogelijk te eten en voldoende te bewegen, we zorgen er ook voor dat we regelmatig leuke dingen doen en hierdoor kunnen ontspannen.

Vrijwilligerswerk

  • We willen daarnaast wat betekenen voor de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen of werk uitoefenen waar je ook echt wat bijdraagt aan onze maatschappij.

Relaties

  • Je kan het ook klein houden, mensen gedag zeggen op straat.
  • Maar denk ook aan je eigen vriendenkring en familie. Als je goed contact hebt met de mensen om wie je geeft, zit je beter in je vel dan wanneer er onenigheden zijn.
  • Je bent aardig voor de mensen om je heen. Het gaat dan om zinvol leven.

Bovenstaande onderwerpen vind je terug in de vitialiteitspiramide. Je ziet dat zinvol leven je veel vitaler houdt dan optimale voeding. Hier gaan we deze les dieper op in. Kortom, vitaliteit behelst veel thema's waar je dagelijks zelf invloed op hebt.

 

Les 1 - inleiding - artikelen

1.1 Klassenopdracht 'Wat is vitaliteit?'

vitaliteitspiramide
vitaliteitspiramide

Klassenopdracht

Maak de opdracht na het lezen van het artikel 'Vitaliteit kenmerken' en de uitleg van de docent.

Start

Per tweetal schrijven jullie op wat volgens jullie vitaliteit is. Kom samen tot een conclusie en verwoord deze in maximaal drie zinnen. Deze antwoorden worden later in de les besproken. We lezen nu eerst onderstaand artikel 'Wat is vitaliteit?'.

Verwerking

Geef (individueel of in tweetallen) antwoord op de vragen bij de opdracht les 1 bij Artikel 'Wat is vitaliteit?'. Volg de link  /userfiles/c88219bd582b320f447784bd604673692a208781.docx. Open anders het document die onder de afsluiting van les 1.1 staat.

Afsluiting

Ga nu met een ander tweetal samen zitten en bespreek met elkaar wat volgens jullie vitaliteit is (zie start van de les). Noem een overeenkomst en een verschil.

 

Opdracht 1, vragen maken over 'Wat is vitaliteit?'

1.2 Opdracht - vitaliteitstest

Opdracht les 1.2

Lees 'Wat is vitaliteit en hoe word je vitaal?'. Maak de samenvatting van het artikel en maak de 'vitaliteitstest'.

Open de test in Word en zet dit document als je het af hebt in je portfolio in N@tschool en noem dit document 'Vitaliteit  1.2'.

Vitaliteit, ook wel als levenskracht of levenslust omschreven, is de ...

Opdracht 2 Samenvatting schrijven over het artikel 'wat is vitaliteit' en 'hoe word je vitaal' 

 

1.3 Opdracht - Optimisme

opbouw les

Optimisme - Quiver

Start

Lees onderstaand artikel 'Optimisme'.

Verwerking

Maak zelfstandig de quiz over vitaliteit. Deze gaat over jouw als student binnen de opleiding.

Geef (individueel of in tweetallen) antwoord op de vragen bij opdracht les 3 bij artikel 'Optimisme'. Open dit document in Word en zet dit als je het af hebt in je portfolio en noem dit document '1.3 Vitaliteit Duurzaam ondernemen'.

*** Extra opdracht: http://mvonederland.nl/to-do-lijst/een-gezonde-leefstijl-onweerstaanbaar-maken

Opdracht 3 vragen maken bij tekst

 

 

Opdracht 4 test over vitaliteit bij je studie

Les 2 - verdieping - filmpjes

2.1 opdracht - samenvatting schrijven

Vitaliteit - algemeen

De komende les gaan we ons verder verdiepen in vitaliteit. We bekijken filmpjes en schrijven hier een samenvatting over. Je gaat je oriënteren op het onderwerp vitaliteit waar jouw interesse naar uitgaat.

Opdracht

Start

We gaan twee filmpjes bekijken over vitaliteit, 'Het nieuwe werken' en 'Wat maakt een mens vitaal'?

Verwerking

Schrijf een samenvatting van een half A4. Sla dit document op in je portfolio en noem dit document '2.1 Vitaliteit samenvatting'. 

Afsluiting

Nabespreken opdracht

Vitaliteit volgens Albert Sonnevelt

Het nieuwe werken

2.2 opdracht - eigen vitaal onderwerp

Je gaat op zoek naar een goede bron over een van de ringen uit de vitaliteitspiramide waar jij zelf geïnteresseerd in bent.

Start

Docent onderzoekt bekijkt nogmaals met jullie wat alle ringen van de vitaliteitspiramide inhouden.  

Verwerking

Kijk naar de vitaliteitspiramide en kies een onderwerp (een ring) waar jij meer over wilt weten.

  • Zoek ten minste twee bronnen die jou helpen om een goed beeld te krijgen over jouw 'ring'.
  • Zet de link van deze bronnen in een Worddocument
  • Schrijf in een half A4 (250 woorden) wat volgens jou dit onderwerp (deze ring) inhoudt.
  • Sla dit document op in je portfolio en noem dit document '2.2 Vitaliteit Duurzaam ondernemen'.

Les 3 - advies schrijven

3.1 opdracht - geef een advies

Thema Vitaliteit

Je hebt je verdiept in het onderwerp vitaliteit. We hebben verschillende teksten gelezen en filmpjes bekeken om ons te verdiepen in het onderwerp vitaliteit. Nu ga je een advies schrijven met hierin jouw visie over vitaliteit en hoe vitaliteit vorm krijgt binnen jouw toekomstig beroep.

Opdracht advies schrijven

Je schrijft een advies van ten minste 400 woorden aan de hand van de volgende casus. In een advies geef je een advies over een bepaald probleem of vraagstuk. Een goed advies geef je op basis van jouw eigen of andermans onderzoek. Bij een advies probeer je de lezer te overtuigen dat jouw advies goed is en overgenomen moet worden.

Casus

Jan is een vaste klant van jou. Hij gamet graag. Hij verliest zichzelf regelmatig achter de laptop en is vaak tot diep in de nacht aan het gamen. Hij vertelt jou in de praktijk dat hij zo last heeft van zijn arm en rug. Jij vertelt dat je de opleiding tot schoonheidsspecialiste en wellness volgt en hij vraagt jou advies over wat hij nu moet doen om de last te verminderen.Met behulp van de bronnen voorgaande lessen en wat je zelf al weet over een gezonde leefstijl schrijf jij voor hem een leefstijladvies. Je krijgt theorie van de docent over de opbouw van een goed advies. Je uitgewerkte en verbeterde advies zet je in je portfolio in N@tschool.

Creatief schrijven

Hoe zorg je er voor dat iemand jouw advies waardeert en ook kan toepassen? bekijk de site op leren.nl en ga aan de slag. Doel van het schrijven van het advies is creatief denken. Spar met je buurman over elkaars ideeen. Google, leg je idee klassikaal voor en laat je verrassen waar iedereen mee komt. Je docent legt de opdracht verder uit.

Advies maatje nakijken

Met behulp van dit document kijk je het advies van je maatje na. Hierdoor weet je zelf welke onderdelen er in je advies moeten staan en hoe je advies opgebouwd moet zijn. Daarnaast weet je waar jouw advies al goed loopt en waar je nog wat moet bijschaven of aanvullen. Je docent legt de opdracht verder uit. (Nog beoordelingsformulier toevoegen)

Opbouw advies

Je geeft een advies over een bepaald probleem of vraagstuk. Een goed advies geef je op basis van jouw eigen of andermans onderzoek. Bij een advies probeer je de lezer te overtuigen dat jouw advies goed is en overgenomen moet worden.

 

 

Les 4 - afsluiting vitaliteit - presentatie en gesprek

4.1 Opdracht - presenteer jouw advies

Je bereidt een presentatie voor van twee minuten waarin jij je advies aan Jan uit les 3 presenteert. Dit mag in tweetallen. Zorg voor een goede inleiding van je verhaal, een kern (per onderwerp uitgelegd) en een afsluiting.

Lesopbouw:

  • Voorbereiden
  • 2x2 minuten: spreken in tweetallen (ene tweetal vult checklist voor de ander in)
  • Nabespreken en checklist die je ingevuld hebt van de ander in je portfolio plaatsen, presenteren advies vitaliteit.

Je gaat je verdiepen in hoe je een goed gesprek voert. Je raadt het al, dit gaat over het onderwerp vitaliteit. We hebben verschillende teksten gelezen, filmpjes bekeken, een advies geschreven...  In deze laatste les volgen er presentaties, discussies en gesprekken om een goed onderbouwde visie te ontwikkelen over vitaliteit.

Checklist 'Presentatie geven 2F'

Gebruik de volgende checklist om te beoordelen of je presentatie aan alle eisen voldoet.

 

4.2 Opdracht - Gesprek voeren

Je hebt nu veel informatie gekregen over vitaliteit.

1. We maken groepjes van vier leerlingen en per groepje krijgen jullie een blad die je in gaat vullen.

2. Per persoon schrijf je in je eigen vak in vier steekwoorden op wat jij denkt dat de Nederlandse overheid moet doen om de Nederlandse burgers vitaal te krijgen/houden. (5 minuten)

3. Aan de hand van deze vier steekwoorden bereid je in 10 minuten jouw aandeel van het gesprek voor. Het resultaat hier van zetten jullie inclusief links naar de bronnen in je portfolio, onder de naam Vitaliteit les 4'.

4. Jullie bespreken per groepje wat eenieder heeft bedacht. Eenieder van jullie krijgt drie minuten de tijd om zijn of haar verhaal te doen. (12 minuten)

5. Vervolgens komen jullie tot een gezamenlijk advies aan de hand van vier steekwoorden waar jullie alle vier achter staan. (10 minuten)

Tijd over? Ieder groepje vertelt klassikaal hun advies aan de hand van de gezamenlijke vier steekwoorden. (10 minuten)

  • Het arrangement Vitaliteit is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Pauline van der Most van Spijk Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-09-28 11:41:53
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Duurzaam ondernemen
    Leerniveau
    MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Leerinhoud en doelen
    Vitaal burgerschap; Lezen van zakelijke teksten; Nederlands; Burgerschap; Gezonde leefwijze; Leesvaardigheid;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    duurzaam ondernemen, duurzaamheid, duurzame vitaliteit, persoonlijk geluk, positiviteit, vitaliteit

    Bronnen

    Bron Type
    Vitaliteit volgens Albert Sonnevelt
    https://www.youtube.com/watch?v=9EJw8oL4D-M
    Video
    Het nieuwe werken
    https://www.youtube.com/watch?v=MP5sVSajNS8
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.