Interactief oefenen / formatief werken - workshop

Interactief oefenen / formatief werken - workshop

Inleiding 'formatief'

Over formatief toetsen/evalueren is veel te doen. Hoewel momenteel geen formele definitie bestaat van het begrip 'formatief toetsen' wordt hiermee in het algemeen bedoeld: toetsen gedurende het leerproces om het leren te stimuleren.

Sluijsmans e.a. hebben verschillende onderzoeken gebundeld en beoordeeld en brengen vanuit deze onderzoeken een achttal methoden van formatief toetsen naar voren met een positief leereefect:

  1. het geven van feedback,
  2. het effectief vragen stellen,
  3. het organiseren van toetsdialogen,
  4. reflectieve lessen;
  5. self-assessments,
  6. peer-assessments,
  7. werken met beoordelingsrubrieken
  8. formatief gebruik van de summatieve toets

In veel gevallen kan de inzet van ICT hierbij ondersteunen: bijvoorbeeld door 'automatisch nakijken', het geven van voorgeprogrammeerde feedback, het fungeren als informatiedrager en organisator van het leren of bij het realtime meekijken bij de leerling. In dit Wikiwijs arrangement worden een aantal tools genoemd die - wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan - behulpzaam kunnen zijn bij het formatief toetsen.

Onderzoeksrapport

Ben je benieuwd naar het onderzoek 'Toetsen met leerwaarde' van Dominique Sluijsmans en anderen? Je vindt het hieronder:

Toetsen met leerwaarde, Dominque Sluijsmans e.a.

Ook het eindrapport formatief toetsen van de UTwente biedt veel informatie

Voorwaarden voor effectieve formatieve toetsen

Interessante links

Onderzoeken en artikelen over toetsen / formatief toetsen

Over formatief toetsen wordt inmiddels veel geschreven. Hieronder een aantal interessante links:

Tools

Op verschillende sites is veel informatie over mogelijke tools te vinden. Bijvoorbeeld:

Presentatie

Hieronder vind je de presentatie als powerpoint en een excelsheet met korte informatie over de tools gerelateerd aan de 8 methodieken.

Open bestand Presentatie workshop

Open bestand Excelsheet tools ter ondersteuning van formatief werken

Vragen met feedback

Feedback kan allerlei vormen aannemen, formeel georganiseerd worden of spontaan en informeel tot stand komen. In de meest simpele ('arme') vorm kan feedback bestaan uit 'goed' of 'fout'. Maar het kan ook 'rijker', bijvoorbeeld wanneer de feedback gekoppeld is aan bespreking van stappen of aanpak, uitleg o.i.d.

Ook kan de feedback algemeen zijn: als iemand hier als antwoord a invult, komt feedbacktekst x naar voren, of persoonlijk: een docent die ziet waar de leerling mee bezig is en daarop reageert.

Zowel de leerling als de docent is gebaat bij feedback: bij beiden kan de feedback input zijn voor bijsturing van het leren.

Waar zou ICT kunnen ondersteunen in dit geheel?

Bijvoorbeeld door de voortgang te peilen door middel van gerichte toetsjes/oefeningen waarbij het resultaat wordt teruggekoppeld en besproken met de leerling. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om formatief toetsen in de les te verwerken. Hierbij kunnen digitale vormen goede diensten bewijzen omdat het resultaat vaak direct of na weinig inspanning voor iedereen zichtbaar is. Aan de hand van het resultaat is het in principe mogelijk om gerichte feedback aan de leerling te verschaffen over het beheersingsniveau en vervolgstappen te bespreken.

Hieronder is geprobeerd een aantal eigenschappen van verschillende tools voor interactieve vragen op een rij te zetten. Het interactieve materiaal van de methode is hierbij een wat vreemde eend in de bijt omdat het daarbij gaat om een tool dat als gevuld is en dat ook nog eens voor een heel schooljaar: de uitgever heeft inmiddels daadwerkelijk vragen in het materiaal opgenomen, terwijl de overige kolommen betrekking hebben op tools die nog door de gebruiker moeten worden voorzien van inhoud. Daarnaast vertoont het interactieve materiaal van de uitgevers onderling behoorlijke verschillen in aanpak en mogelijkheden. Omdat het interactieve materiaal bij methodes echter wel degelijk een rol kan spelen bij het formatief toetsen, is dit onderdeel toch betrokken bij de vergelijking. Wellicht een idee om in een vervolg op deze vergelijking het interactieve materiaal van de verschillende uitgevers in mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Dit helpt wellicht ook bij de keuze voor het leermiddelenpakket.

Open bestand Interactieve vragen in de les.pdf

Digitale oefeningen methode

 
Digitaal materiaal van je methode zal in praktisch alle gevallen ook (veel) digitale oefeningen en D-toetsen bevatten.
Op welke manier precies en in welke mate is van uitgever tot uitgever en ook van methode tot methode verschillend. Ook de manier waarop de vragen zich gedragen (kan een leerling een vraag nogmaals beantwoorden of niet), de wijze waarop punten worden geteld (wordt een vraag die door een leerling zelf is goedgerekend meegenomen in de puntentelling of niet) en of er (enige) adaptiviteit is ingebouwd kan behoorlijk verschillen.
Wat in ieder geval bij alle methodes overeenkomt is dat zowel leerling als docent hun voortgang kunnen volgen.

Waarin onderscheidt het digitale materiaal van een methode zich?

Ondanks de verschillen tussen het materiaal van de uitgevers zijn er ook zaken die overeenkomen.

  • onderdeel van de methode of het ís de methode
  • volgsysteem
  • leerlingen melden aan bij het materiaal, meestal via het schoolaccount (SOMtoday)
  • materiaal staat vast: een docent kan niet wijzigen
  • inzicht voor de leerling zelf in de vorderingen via de D-toets.
 

 

Wikiwijs Maken

Met behulp van Wikiwijs Maken kun je interactieve oefeningen en D-toetsen maken.Ook kun je toetsen die door anderen zijn gedeeld, kopiëren en naar behoefte aanpassen.  Er is een flink aantal verschillende vraagvormen mogelijk. Wikiwijs Maken is gericht op gebruik door de leerling. Bij een OEFENING krijgt de leerling na iedere vraag feedback, bij een TOETS aan het eind. De leerling ontvangt zelf het resultaat en eventueel de ingevoerde uitleg/feedback. Open tekstvragen worden na beantwoording getoond inclusief modelantwoord en kunnen door de leerling zelf worden nagekekend. Aan het eind kan een resultaatoverzicht worden afgedrukt. Maak jee een D-toets, dan kun je de vragen onderverdelen in categorieën. Afhankelijk van de in een categorie behaalde score kun je aparte feedback invoeren.

Omdat VO-content haar materiaal in Wikiwijs Maken ter beschikking stelt, kun je alle toetsjes die daarin gebruikt worden, zelf naar wens aanpassen. Bijvoorbeeld door de toetsen als opstap te nemen en te verrijken met gerichte feedback, door leerlingen toetsjes te laten maken op verschillende niveaus, of door toetsjes te combineren tot één nieuwe, grotere toets.

Daarnaast is er steeds meer materiaal vanuit scholen/docenten beschikbaar dat je kunt gebruiken en naar je hand zetten.

Waarin onderscheidt Wikiwijs Maken zich?

  • gratis
  • samenwerken in teams
  • docenten melden aan via schoolaccount SOMtoday
  • leerlingen hoeven niet aan te melden voor het maken van oefeningen/toetsen
  • rearrangeren en combineren van toetsen mogelijk
  • alle VO-content materiaal inclusief toetsen zijn gemaakt en rearrangeerbaar in Wikiwijs Maken
  • uitgebreide rapportage voor de leerling mogelijk (via 'D-toets')

Voor Wikiwijs Maken zijn diverse handleidingen beschikbaar

Kickstarter:
beknopte handleiding

Beknopte handleiding

Uitgebreide handleiding

VO-Content

Stercollecties

De stercollecties van VO-content is leermateriaal dat is gemaakt in kleine eenheden. Die kleine eenheden vormen samen een 'leerlijn': samenhangend materiaal voor een leerjaar/vak/niveau. Je kunt het zien als een 'dun belegde boterham': eenn zogenaamde slanke leerlijn.

Die leerlijn is samengesteld in Wikiwijs Maken.

Als docent kun je Wikiwijs Maken gratis gebruiken.

Hoe gebruiken?

Je kunt er voor kiezen om met het materiaal van VO-content methodevervangend te gaan werken. Je gebruikt VO-content dan als een ruggengraat om andere opdrachten, ander lesmateriaal en andere projecten aan toe te voegen. Het materiaal van VO-content vormt dan de ondergrond waarop je je eigen ideeën gestalte kunt geven.

Je kunt er ook voor kiezen om VO-content aanvullend te gebruiken. Bijvoorbeeld voor extra opdrachten voor snelle leerlingen, of juist extra oefening.

Eindexamensite

M.b.v. eindexamensite maken leerlingen hele (oude) eindexamens of vragen op onderwerp. Voorzien van leerlingvolgsysteem

Countonme/studiorekenen

Rekenvaardigheden oefenen, voorzien van leerling volgsysteem


Werken met VO-content

Serie filmpjes met uitleg en 'how to' over de stercollecties

Kahoot

Kahoot maakt het mogelijk om eerst een serie vragen voor te bereiden/in te voeren. Kahoot is gericht op gebruik in de klas, waarbij alle leerlingen meedoen. Leerlingen melden zich simpel aan door het invoeren van een 'pincode'. De vragen worden onder tijdsdruk gesteld, terwijl een muziekje gespeeld wordt. Na iedere vraag wordt een highscore list getoond. De leerling verdient punten voor het juiste antwoord én voor de snelheid waarmee geantwoord wordt.  Aan het eind krijg je als docent een overzicht van je klas.

Waarin onderscheidt Kahoot zich?

  • gratis
  • speels: highscorelist, muziek
  • tijdsdruk
  • gemakkelijk te organiseren
  • overzicht met scores voor docent beschikbaar
  • gedeelde Kahoots zijn herbruikbaar/aanpasbaar

Voor Kahoot zijn diversie handleidingen beschikbaar:

Kickstarter: beknopte
handleiding

Herman van Schie:
Uitgebreide handleiding

Reisgids digitaal leermateriaal

 

 

 

Socrative

Met Socrative kun je op verschillende manieren stemmen. Je kunt je vraag mondeling stellen en de antwoorden turven. Je kunt ook vooraf je vragen in het systeem ingeven. Leerlingen geven dan eerst hun naam op en beantwoorden vervolgens de vragen. Hierbij kun je kiezen of de leerlingen hun eigen tempo mogen kiezen of dat je als docent iedere vraag voor de hele klas tegelijk klaarzet. Daarnaast kun je een ' spacerace'  spelen waarbij afhankelijk van het aantal goede antwoorden het raketje van de leerling sneller of langzamer naar de overkant vliegt. Het zelf in laten geven van de naam is niet waterdicht maar in het algemeen gaat het na een paar pogingen goed in de klas. Als docent krijg je aan het eind een gedetailleerd overzicht per opgegeven naam van de resultaten.

Waarin onderscheidt Socrative zich?

  • gratis
  • verschillende vormen van 'quizzes' mogelijk
  • score direct per vraag zichtbaar te maken
  • gemakkelijk in te zetten
  • aangemaakte quizzes zijn te delen
  • naar keuze op tempo van de docent of op tempo van de leerling
  • overzicht voor docent beschikbaar

Voor Socrative zijn diverse handleidingen beschikbaar

Kickstarter: beknopte
handleiding

Herman van Schie:
Uitgebreide handleiding

Reisgids digitaal
leermateriaal.
Beknopte beschrijving

Uitgebreide handleiding

Socrative

Office 365: forms

Met Office365 forms kun je vragenlijsten (bijvoorbeeld enquetes) maken, maar je kunt Office365 Forms óók gebruiken voor interactieve oefeningen. Je kunt meerkeuzevragen, met één of meerdere goede antwoorden opgeven, maar ook open tekstvragen met kort antwoord (automatisch nagekeken) of lang antwoord.

Daarnaast kun je een zogenaamde 'vertakking' opgeven: als een leerling een bepaalde vraag goed heeft, kun je hem naar een andere vervolgvraag sturen dan een leerling die die vraag fout had.

Je kunt ook gerichte feedback toevoegen bij ieder antwoord.

Je kunt je leerlingen gemakkelijk een uitnodiging sturen voor de quiz. Leerlingen krijgen direct de feedback te zien die de docent bij de vraag heeft toegevoegd. De resultaten worden verzameld aan de docent getoond.

Waarin onderscheidt Office365 forms zich?

  • beschikbaar voor iedereen op het Hooghuis
  • gemakkelijk deelbaar met leerlingen (accounts reeds beschikbaar)
  • mooie weergave van de resultaten, inclusief download in Excel
  • gemakkelijk oefening ter beschikking te stellen, bijv. door link in SOMtoday te hangen
  • mogelijk om een vertakking aan te brengen (niet iedere leerling krijgt dan dezelfde vervolgvraag)

Handleiding Office365 forms

Uitgebreide handleiding

 

WinToets

WinToets is een zelf te vullen leer-, oefen- en toetsprogramma. De meeste uitgeverijen gebruiken het voor het ontwikkelen van toetsen. Je kunt ook zelf toetsen maken of aanpassen. Daarnaast zijn er uitgebreid itembanken beschikbaar waarin je kunt 'winkelen'. WinToets heeft een 'internetzusje': Quayn. WinToetsen kunnen ook in Quayn worden gebruikt en andersom.

WinToets moet op de computers waar de toets wordt afgenomen geïnstalleerd zijn.

Aan WinToetsvragen kan een uitgebreide beschrijving worden toegevoegd (metadata). Deze metadata wordt later o.a. gebruikt als de docent de toetsresultaten wil analyseren.

Waarin onderscheidt WinToets zich?

  • via de Carmelbrede licentie voor iedereen op het Hooghuis beschikbaar.
  • Er zijn nogal wat methodes die WinToetsen en/of Quayntoetsen beschikbaar stellen. Bij het docentenmateriaal kun je dan pakketjes met toetsvragen downloaden die je in één keer in WinToets of Quayn kunt plaatsen. Als je dat wilt kun je daarna de vragen aanvullen, verrijken of combineren.
  • Er zijn zeer veel vraagvormen mogelijk.
  • De toetsomgeving is redelijk 'af te grendelen'
  • Mogelijkheid om metadata mee te geven aan vragen
  • Uitgebreide analysemogelijkheden voor de docent

Handleiding

Uitgebreide handleiding

 

Quayn

Quayn is een zelf te vullen leer-, oefen- en toetsprogramma. Het is directe 'familie' van WinToets.

I.t.t. WinToets werkt Quayn volledig online, en op alle devices, ook op een iPad.

In Quayn kun je gemakkelijk samen met collega's een 'toetsenbank' met vragen opzetten.

Het is eenvoudig voor verschillende leerlingen verschillende toetsen klaar te zetten.

Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor het beschrijven van de vragen (metadata). Deze metadata wordt weer gebruikt om de toetsresultaten te analyseren.

Niet alleen docenten hebben uitgebreide analysemoelijkheden tot hun beschikking, leerlingen ook.

Waarin onderscheidt Quayn zich?

  • Mondriaan heeft een licentie. Het is mogelijk een proefaccount aan te vragen.
  • Werkt via het schoolaccount van SOMtoday.
  • Er zijn nogal wat methodes die WinToetsen en/of Quayntoetsen beschikbaar stellen. Bij het docentenmateriaal kun je dan pakketjes met toetsvragen downloaden die je in één keer in WinToets of Quayn kunt plaatsen. Als je dat wilt kun je daarna de vragen aanvullen, verrijken of combineren.
  • volledig online
  • Gemakkelijk om toetsenbanken op te zetten en vragen te hergebruiken in andere context
  • Er zijn zeer veel vraagvormen mogelijk.
  • Mogelijkheid om metadata mee te geven aan vragen
  • Uitgebreide analysemogelijkheden voor de docent
  • Uitgebreide analysemogelijkheden voor de leerling

Er zijn nogal wat methodes die WinToetsen en/of Quayntoetsen beschikbaar stellen. Bij het docentenmateriaal kun je dan pakketjes met toetsvragen downloaden die je in één keer in WinToets of Quayn kunt plaatsen. Als je dat wilt kun je daarna de vragen aanvullen, verrijken of combineren.

Er zijn verschillende handleidingen voor Quayn beschikbaar

 

Artikel met ervaringen

Beknopte handleiding

Uitgebreide handleiding

Stemming peilen met Answergarden

Answergarden is een gratis tooltje waarmee je snel de mening/stemming/kennis van een groep kunt polsen.

De ‘uitslag’ verschijnt in de vorm van een ‘wordcloud’ waarbij woorden die door de groep vaker zijn opgegeven ook groter verschijnen.

Lesideeën

  • Brainstormen/ideeën verzamelen: wat vind je leuk om te doen op het klassenuitje?
  • ‘Wat weet je al’? Voor je begint met een onderwerp inventariseren wat leerlingen al weten
  • ‘Welke sommen vond je lastig?’ Inventariseren wat leerlingen moeilijk vonden zodat je bijvoorbeeld bepaalde sommen klassikaal kunt behandelen

Waarin onderscheidt Answergarden zich?

  • Gratis
  • Snel inzetbaar
  • Aanschouwelijke manier van presenteren via een woordenwolk waarbij direct duidelijk wordt wat veel genoemde woorden zijn.

Handleiding Answergarden

Uitgebreide handleiding

Uitleg/handleiding, verwijzing naar ICT-idee

 

 

Leren met Quizlet

Tool waarmee docenten en/of leerlingen woordenlijsten (ook woorden met afbeeldingen) kunnen opstellen.

Leerlingen kunnen zelf kiezen op welke manier zij willen oefenen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar.

Quizlet houdt bij welke vragen je altijd goed beantwoord en in welke vragen je fouten maakt. Die vragen worden meerdere malen gesteld.

Inmiddels uitgebreid met Quizlet live om in de klas te spelen.

Waarin onderscheidt Quizlet zich?

  • gratis
  • veel verschillende vormen om te leren zijn mogelijk
  • Quizlet live maakt het mogelijk om Quizlet ook klassikaal in te zetten
  • al redelijk wat materiaal beschikbaar/deelbaar

Voor Quizlet zijn diverse handleidingen beschikbaar

Kickstarter:
beknopte handleiding

Beknopte beschrijving

Handleiding 'live' quiz

Kort artikel

Quizziz

Met Quizziz kun je op verschillende manieren werken. Je kunt quizzen gebruiken die al gemaakt en gedeeld zijn, of je kunt zelf een quiz maken. Je kunt de quiz in de klas spelen en daarbij kiezen om wel of niet een muziekje te laten horen, na een vraag een grappige meme te laten zien, je kunt naar keuze wel of niet een klassement tonen en je kunt de quiz opgeven als huiswerk, compleet met datum / tijd waarop deze door de leerling gemaakt moet zijn.

Waarin onderscheidt Quizziz zich?

  • gratis
  • verschillende vormen van 'quizzes' mogelijk
  • veel instellingsmogelijkheden
  • wat niet in ieder tool kan: in te stellen als huiswerk inclusief datum/tijd waarop het af moet zijn.
  • overzicht voor docent beschikbaar

Handleiding

Uitgebreide handleiding

 

 

Quizalize

Met Quizalize maak je interactieve quizes voor je leerlingen. Je kunt een collectie van een aantal quizes aanleggen, bijvoorbeeld over een specifiek thema of voor een bepaalde klas, of losse quizes maken. Een quiz bestaat uit een of meerdere meerkeuzevragen die je eventueel kunt voorzien van een afbeelding. Quizalize heeft ook een ‘math mode’ optie, wat het voor de exacte vakken mogelijk maakt om mooie formules, vergelijkingen of andere wiskundige tekst toe te voegen. Per vraag kun je bovendien aangeven of er een bepaalde tijd is waarbinnen leerlingen de vraag beantwoordt moeten hebben. Het unieke van Quizalize is dat je de quiz live in de klas kunt spelen met je leerlingen, maar de quiz ook als huiswerk op kunt geven door die voor een bepaalde tijd toegankelijk te maken voor je leerlingen.

Waarin onderscheidt Quizalize zich?

  • gratis
  • veel instellingsmogelijkheden
  • mogelijkheid om 'sets' van quizzen te maken die bij elkaar horen
  • stukje 'analyse': je ziet direct welke leerlingen boven gemiddeld werken/hebben gewerkt en welke ondergemiddeld.
  • Leerling krijgt zelf na afloop ook een overzicht van de vragen met bijbehorende score
  • te gebruiken voor wiskunde
  • kan niet bij ieder tool: in te stellen als huiswerk inclusief datum/tijd waarop het af moet zijn.
  • overzicht voor docent beschikbaar

 

Handleiding

 

Open vragen / real time feedback

Formative

Met behulp van het tool Formative kun je een serie opgaven aanmaken en deze ter beschikking stellen aan je leerlingen. Je leerlingen maken de opdrachten digitaal. Ze kunnen typen, schrijven of een afbeelding uploaden.

Het is zelfs mogelijk om voor je opgaven als ondergrond een worddocument of pdf te gebruiken met bijvoorbeeld een afbeelding, of vragen die je al in word had gemaakt. Je hoeft dan alleen nog antwoordvakken te maken of antwoordmogelijkheden in te voegen.

Laat je de opgaven in de klas maken, dan zie jij als docent ‘live’ op je scherm hoe ver iedereen is: je ziet alle antwoorden verschijnen. Het mooie is dat je dan direct die antwoorden kunt bekijken en desgewenst van gerichte feedback kunt voorzien.

Geef je de opgaven als huiswerk op, dan kun je nog steeds naderhand feedback geven, maar omdat iedereen dan zijn eigen moment kiest om de opgaven te maken, zal dit niet real time zijn.

Formative is een tool dat gratis is voor docenten en leerlingen. Zou je verder willen gaan en er echt met de hele school gebruik van gaan maken, dan is er een betaalde versie.

Waarin onderscheidt Formative zich?

  • Gratis
  • De mogelijkheid om 'realtime' de leerlingen te volgen
  • De mogelijkheid om 'realtime' feedback te geven
  • De vele mogelijkheden op het gebied van vraagvormen

Er zijn inmiddels meerdere handleidingen voor Formative verschenen:

Kickstarter: beknopte
handleiding

Uitgebreide handleiding

 

Toetsdialoog

Mindmaps: Coggle, Popplet, Wisemapping

Een mindmap kan in sommige situaties een hulpmiddel zijn om een toetsdialoog te ondersteunen. Coggle, Popplet en Wisemapping zijn mindmaps waarvoor je niets hoeft te installeren. Je kunt er real time in samenwerken.

Popplet heeft wat minder typische mindmap-mogelijkheden dan de andere twee maar compenseert dat met o.a. de mogelijkheid om het resultaat als presentatie weer te geven.

Waarin onderscheiden deze tools zich?

  • Gratis
  • Eenvoudig in het gebruik
  • In Coggle en Popplet heb je de mogelijkheid om online samen te werken
  • Coggle biedt uitgebreide mindmap-mogelijkheden
  • Popplet biedt de mogelijkheid om het resultaat als een Prezi-achtige presentatie weer te geven
  • Zowel Coggle, Popplet als Wisemapping genereren een unieke link naar de interactieve versie. Anderen kunnen via die link jouw mindmap bekijken en gebruiken, inclusief evt. links naar bijvoorbeeld filmpjes.
  • WiseMapping maakt het je gemakkelijk om extra relaties op te geven.

Vergelijking

  Online
samenwerken
installeren Interactieve versie
deelbaar
Extra relaties Presentatie-vorm Downloadbaar
Coggle Ja Nee Ja ja ? ja, als pdf en afbeelding
Popplet Ja Nee Ja, ook te embedden ? Prezi-achtige presentatievorm nee
Wisemapping Ja Nee Ja, ook te embedden gemakkelijk nee ja, diverse formaten o.a. pdf
en afbeelding

Handleiding

 

Algemeen: mindmaps

Reisgids digitaal leermateriaal

Algemeen: waarvoor kun je een
mindmap gebruiken?

Popplet

Herman van Schie
Handleiding

Coggle

Herman van Schie:
Handleiding

Wisemapping

Herman van Schie
Handleiding

Self en peer assessment, rubrics

Introductie Rubric

PeerScholar

PeerScholar is een tool dat je kunt gebruiken om leerlingen te laten reflecteren op het eigen en op elkaars werk. Daarna krijgen de leerlingen de gelegenheid om de binnengekomen feedback op hun eigen werk te gebruiken om dat werk te verbeteren. Het verwerken van de feedback wordt dus onderdeel van het proces. De leerling oefent het geven van feedback, maar krijgt door het doornemen van het werk van peers ook meer inzicht in de kwaliteit van het eigen werkstuk: een dubbel leereffect dus. Daarnaast wordt dat inzicht nog een vergroot doordat de leerling ook feedback van anderen binnenkrijgt. Omdat de leerling de feedback weer gebruikt om het eigen werkstuk te verbeteren is de drive om daadwerkelijk de feedback goed door te nemen veel groter: dat levert namelijk direct voordeel op: een beter eindresultaat.

Waarin onderscheidt PeerScholar zich

  • het Mondriaan en locatie ZuidWest hebben een licentie (andere Hooghuislocaties kunnen na overleg ook met peerScholar aan de slag).
  • de vele mogelijkheden om peerreview gestalte te geven
  • de integratiemogelijkheid met rubrics
  • de uitgebreide dossiers die ontstaan

Handleiding PeerScholar

Uitleg over peer assessment als toetsvorm

Uitgebreide handleiding
Peerscholar versie 3

 

ForAllRubrics

ForAllRubrics is een gratis webtool waarmee je beoordelingscriteria beschrijft om vaardigheden en prestaties mee te kunnen beoordelen. Maar het gaat veel verder dan alleen het maken van een rubric. Vervolgens kun je de rubric toewijzen aan een klas. Daarna kun je een opdracht beoordelen. Je opent de rubric bij de betreffende leerling, klikt bij iedere rij op de cel die laat zien wat jij de prestatie waard vindt. Je kunt een score hangen aan iedere rubriek. Je kunt ook bij iedere rij nog extra feedback kwijt.

Je kunt het resultaat opslaan als pdf, je kunt het printen of emailen aan je leerlingen. Zelf krijg je een keurig overzicht per klas.

Ook selfassessment en peerassessment is mogelijk (niet anoniem).

Handleiding ForAllRubrics

Korte handleiding

Handleiding (inclusief peer/selfassesment)

Portfolio met VO-content

VO-content heeft een portfolio-tool ontwikkeld dat door leden van VO-content gratis te gebruiken is. De docent  kan vooraf een template inrichten. Dat wil zeggen dat er leerdoelen (uitgewerkt in rubrics) en taken kunnen worden klaargezet.

Vervolgens kunnen leerdoelen aan taken worden gekoppeld. Bijvoorbeeld: als je werkt aan deze maatwerkmodule, dan draagt dat bij aan de volgende leerdoelen.

Vervolgens kan een leerling zich in een door de docent aangemaakte klas plaatsen, en het template kopiëren. Als een leerling een bepaalde taak heeft uitgevoerd, kan hij/zij zichzelf beoordelen aan de hand van de leerdoelen (voorzien van rubrics) waaraan is bijgedragen.

Ook kan de leerling dan 'bewijs' toevoegen om zijn/haar beoordeling te onderbouwen.

Het portfolio kan vervolgens weer aanleiding zijn voor gesprekken met docent of medeleerling.

Hieronder zie je een voorbeeld.

http://studiovoweb.azurewebsites.net/portfolio/Portfolio/154/hbo-vaardigheden-het-hooghuis

Waarin onderscheidt het portfolio van VO-content zich?

  • gratis voor leden van VO-content en daarom beschikbaar voor iedereen binnen het Hooghuis
  • werkt via schoolaccount SOMtoday
  • delen voor mensen met de link
  • volledig inrichtbaar
  • mogelijk om template te maken
  • leerling is eigenaar van het portfolio
  • leerdoelen en taken kunnen worden opgenomen en gekoppeld
  • voortgang t.o.v. leerdoelen wordt inzichtelijk
  • portfolio kan worden meegenomen na afloop schoolloopbaan (alleen kijken)

Uitleg over portfolio als toetsvorm

 

Portfolio met Wikiwijs Maken

Voor LOB werken we momenteel met een portfolio voor de leerlingen in Wikiwijs Maken.

Een portfolio is in te zetten

Waarin onderscheidt Wikiwijs Maken zich

  • gratis
  • naar keuze openbaar delen of alleen voor mensen met de link
  • volledig inrichtbaar
  • werkt via schoolaccount SOMtoday
  • mogelijk om template te maken
  • leerling is eigenaar van het portfolio
  • portfolio kan worden meegenomen na afloop schoolloopbaan

Handleiding portfolio

Uitleg over portfolio als toetsvorm

Uitgebreide handleiding
portfolio project Hooghuis

 

Summatieve toets formatief gebruiken

WinToets

WinToets is een zelf te vullen leer-, oefen- en toetsprogramma. De meeste uitgeverijen gebruiken het voor het ontwikkelen van toetsen. Je kunt ook zelf toetsen maken of aanpassen. Daarnaast zijn er uitgebreid itembanken beschikbaar waarin je kunt 'winkelen'. WinToets heeft een 'internetzusje': Quayn. WinToetsen kunnen ook in Quayn worden gebruikt en andersom.

WinToets moet op de computers waar de toets wordt afgenomen geïnstalleerd zijn.

Aan WinToetsvragen kan een uitgebreide beschrijving worden toegevoegd (metadata). Deze metadata wordt later o.a. gebruikt als de docent de toetsresultaten wil analyseren.

Inhoud

Er zijn nogal wat methodes die WinToetsen en/of Quayntoetsen beschikbaar stellen. Bij het docentenmateriaal kun je dan pakketjes met toetsvragen downloaden die je in één keer in WinToets of Quayn kunt plaatsen. Als je dat wilt kun je daarna de vragen aanvullen, verrijken of combineren.

Formatief gebruiken summatieve toets

Naarmate de vragen meer zijn voorzien van metadata, denk bijvoorbeeld aan een indeling volgens RTTI of Bloom, een indeling in vaardigheden zoals lezen, grammatica, etc of een indeling in moeilijkheidsgraden/niveau, ontstaan er meer mogelijkheden om na een formatieve toets de resultaten te analyseren. De uitkomsten kunnen vervolgens formatief worden gebruikt: zowel voor de docent om de eigen lessen / te behandelen stof aan te passen als voor de leerlingen om de aanpak/voorbereiding voor een toets aan te passen.

Waarin onderscheidt WinToets zich?

  • via de Carmelbrede licentie voor iedereen op het Hooghuis beschikbaar
  • veel kant- en klaar (summatief) toetsmateriaal via de uitgevers beschikbaar.
  • soms is het kant- en klaar materiaal al voorzien van metadata.
  • metadata is aanvulbaar
  • daarna uitgebreide analysemogelijkheden voor de docent

Handleiding

Uitgebreide handleiding

 

Quayn

Quayn is een zelf te vullen leer-, oefen- en toetsprogramma. Het is directe 'familie' van WinToets.

I.t.t. WinToets werkt Quayn volledig online, en op alle devices, ook op een iPad.

In Quayn kun je gemakkelijk samen met collega's een 'toetsenbank' met vragen opzetten.

Het is eenvoudig voor verschillende leerlingen verschillende toetsen klaar te zetten.

Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor het beschrijven van de vragen (metadata). Deze metadata wordt weer gebruikt om de toetsresultaten te analyseren.

Niet alleen docenten hebben uitgebreide analysemoelijkheden tot hun beschikking, leerlingen ook.

Inhoud

Er zijn nogal wat methodes die WinToetsen en/of Quayntoetsen beschikbaar stellen. Bij het docentenmateriaal kun je dan pakketjes met toetsvragen downloaden die je in één keer in WinToets of Quayn kunt plaatsen. Als je dat wilt kun je daarna de vragen aanvullen, verrijken of combineren.

Formatief gebruiken summatieve toets

Naarmate de vragen meer zijn voorzien van metadata, denk bijvoorbeeld aan een indeling volgens RTTI of Bloom, een indeling in vaardigheden zoals lezen, grammatica, etc of een indeling in moeilijkheidsgraden/niveau, ontstaan er meer mogelijkheden om na een formatieve toets de resultaten te analyseren. De uitkomsten kunnen vervolgens formatief worden gebruikt: zowel voor de docent om de eigen lessen / te behandelen stof aan te passen als voor de leerlingen om de aanpak/voorbereiding voor een toets aan te passen.

Waarin onderscheidt Quayn zich?

  • Mondriaan heeft een licentie. Het is voor andere locaties mogelijk een proefaccount aan te vragen.
  • veel kant- en klaar (summatief) toetsmateriaal via de uitgevers beschikbaar.
  • soms is het kant- en klaar materiaal al voorzien van metadata.
  • metadata is aanvulbaar
  • daarna uitgebreide analysemogelijkheden
  • ook analysemogelijkheden voor de leerling

Er zijn verschillende handleidingen voor Quayn beschikbaar

 

Artikel met ervaringen

Beknopte handleiding

Uitgebreide handleiding