Tijdschrift maken

Tijdschrift maken

Start

Beste student,

Op deze Wiki vind je veel informatie over het project 'Voorlichtingstijdschrift maken over leefstijl'. Je vindt handige links, de projectreader, de opdrachten die je moet maken in de les en instructies die je kunt gebruiken bij het maken van je tijdschrift. En hoe zat het ook alweer met de verschillende tekstsoorten en tekstdoelen?

Daarnaast kun je inspiratie opdoen voor je eigen tijdschrift. Klik hieronder door naar tijdschriften die de vorige jaren zijn gemaakt door studenten.

Aan de linkerkant van deze website vind je een menu met 'Theorie', 'Lessen', 'Opdrachten' en 'Links'.

Samen met je groepje ga je aan de slag, op weg naar een prachtig gemaakt tijdschrift waar je hopelijk heel trots op kan zijn!

Kom je er niet uit, vraag dan mij of je coach. Heel veel succes deze periode!

 

Mevrouw Van der Veen

 

Cover van Tijdschrift Health+
Cover van Tijdschrift Health+

Samenwerken

Taakverdeling

Iedereen heeft een rol, de taakverdeling is duidelijk, verdeel de artikelen die je verplicht moet schrijven. Als je alle artikelen verdeelt, schrijf je per persoon minimaal 3 teksten.

Zorg ervoor dat het werk eerlijk verdeeld is: het moet niet zijn dat één iemand alle korte teksten schrijft en één iemand alle lange.

Notulen

Start elke projectles met een redactievergadering of een overleg. Elk overleg van de redactie moet je zien als een vergadering. Wijs per overleg iemand aan die notulen (aantekeningen) maakt van de vergadering. Dit kan een vast persoon zijn, maar er kan ook elke vergadering iemand anders notuleren.

In de notulen komen de gemaakte afspraken te staan. Sla de notulen op onder een duidelijke bestandsnaam, vermeld in ieder geval de datum van het overleg.

OneDrive

Werk samen in Word via OneDrive (via schoolaccount), maak per groep een map aan waar iedereen bij kan. Plaats hierin de notulen, de uitwerkingen van de lesopdrachten, zoals de planning, bladformule en de geschreven teksten (eerste versie en tweede versie). Tip: maak in deze map ook weer verschillende mapjes om alles overzichtelijk te houden.

Deel deze map ook met de coach en de docent Nederlands!

Inloggen met je schoolaccount op Office365

Projectreader

Hieronder vind je de projectreader met alle informatie over het project 'Voorlichtingstijdschrift maken over leefstijl'. Hierin vind je ook het lesprogramma.

Opdrachten

Redacties vormen: test 'Wie ben ik?'

Hieronder vind je een test om uit te vinden welk type jij bent: een leider (rood) een verzoener (groen), een denker (blauw) of een zonnetje (geel?)

Vul de tekst in en bepaal welk type jij bent. Het meest ideale is dat je uiteindelijk een redactie vormt met alle kleuren.

Klik twee keer op 'rechtsom draaien' om de test te kunnen zien. Je kunt de test het beste per persoon uitprinten.

Brainstorm

Brainstormen d.m.v. een placemat
Brainstormen d.m.v. een placemat

Nu je een groep hebt gevormd is het belangrijk om te bedenken wat voor tijdschrift jullie gaan maken. Bij deze opdracht ga je voor het eerst brainstormen, door samen een placemat te maken.

a. Van je docent krijg je een wit vel A3-papier. Teken een vorm zoals je hier rechts ziet

b. Aan de zijkanten schrijf je eerst jouw eigen mening over de volgende vragen:

- Wat is het doel van jullie blad?
- Wat is de doelgroep (lezer) van jullie glossy?
- Wat zijn de interesses van de doelgroep?
- Welke onderwerpen vinden jullie belangrijk voor deze lezer?
- Hoe moet jullie blad eruit komen te zien (kleur, stijl, foto’s?)
- Wat zou een goede titel kunnen zijn voor jullie blad?
- Welke andere ideeën heb je?

c. Na 10 minuten gaan je met je groep nadenken over elke vraag. Iedereen moet zijn/haar antwoorden om de beurt toelichten. Dingen waarover jullie het eens zijn, schrijven jullie in het midden van de placemat.

Regels

Bij brainstormen gelden een aantal regels:

  • ALLES is goed! NIET kritisch zijn!
  • Het gaat om de HOEVEELHEID ideeën!
  • Ga in deze fase nog niet ‘praktisch’ denken of details uitwerken: dat komt later pas.
  • Bouw door op elkaars ideeën!

d. Na 15 minuten stop je met brainstormen. Bekijk alles wat jullie verzameld hebben. Nu word je iets kritischer. Selecteer samen de vijf beste ideeën door ze te omcirkelen op de placemat.

e. Bespreek en noteer de uiteindelijke uitkomsten in de notulen die één iemand schrijft.

 

 

Titel en bladformule

Tijdschriften gemaakt door de opleiding Schoonheidsverzorging
Tijdschriften gemaakt door de opleiding Schoonheidsverzorging

Je hebt met je redactie gebrainstormd. In deze opdracht gaan jullie de antwoorden op deze vragen verwerken.

a. Bedenk per persoon een titel voor het tijdschrift. Beslis uiteindelijk met je redactie welke van de titels het beste past bij het doel en de doelgroep.

b. Schrijf nu samen de bladformule van je glossy. Dit is een korte tekst waarin de doelgroep en de onderwerpen van je tijdschrift worden vermeld. (Zie het voorbeeld hieronder). Deze bladformule komt uiteindelijk in je tijdschrift te staan. De bladformule telt minimaal 100 woorden.

Hoe schrijf je een bladformule?

1. Bedenk eerst in één zin waar je tijdschrift over gaat.

 

Bijvoorbeeld:

Happinez is het grootste mindstyle-magazine voor wie geïnteresseerd is in 
zingeving en verdieping in combinatie met een pure, stijlvolle manier van leven.

 

2. Beantwoord in ieder geval onderstaande vragen:

  • Wat is (titel) voor blad?
  • Voor welke doelgroep is (titel) bedoeld? (geslacht, leeftijd, woonplaats)
  • Wie moet (titel) lezen en waarom?
  • Welke onderwerpen staan er in (titel)?

 

3. Verwerk deze vragen nu in een lopende tekst. Je kan beginnen met de titel van jullie blad.

De tekst komt er dan zo uit te zien:

Bladformule Happinez

Happinez is een tijdschrift voor mensen die geïnteresseerd zijn in zingeving en verdieping in combinatie met een pure, stijlvolle manier van leven. Happinez laat de lezer op een toegankelijke wijze kennismaken met een zeer breed aanbod van onderwerpen op het gebied van wijsheid, psychologie en spiritualiteit.

Happinez voegt een dimensie toe aan thema’s als leven en werken, wonen, gezondheid, voeding, reizen en natuur, kunst en cultuur. Happinez is een blad met inhoud én glans dat de lezer zowel wil inspireren met interviews, reportages en achtergrondartikelen als met prachtige fotografie en een bijzondere vormgeving.

Happinez is een mindstyle-magazine. Mindstyle slaat de brug tussen hoofd en hart, tussen uiterlijke en innerlijke schoonheid.

Doelgroep Happinez

De Happinez-lezers zijn eigentijdse vrouwen tussen 29 en 55 jaar. Ze staan bewust in het leven en zijn, op een heel brede manier, bezig met zelfontwikkeling en geestelijke groei. Ze staan open voor verdieping en zingeving, willen genieten en houden van een stijlvolle manier van leven. De Happinez-lezers zijn hoog opgeleid en bevinden zich vaak in de hogere welstandsklasse. Ze zijn ondernemend en actief. Drieëntachtig procent is werkzaam, fulltime en parttime.

Onder de doelgroep is het aantal alleenstaanden, samenwonenden en meerpersoons huishoudens redelijk verdeeld. Hun vrije tijd besteden ze graag aan lezen, koken, wandelen of fietsen in de natuur. Ze hebben veel vrienden, zijn sociaal actief, houden van muziek, theater, kunst en cultuur en gaan regelmatig op vakantie.

Voor de Happinez-lezers is comfort, uitstraling en sfeer belangrijk. Ze zijn geïnteresseerd in woonideeën, reizen, mode, kunst en cultuur én in spiritualiteit, gezondheid, psychologie, homeopathie en een natuurlijke manier van leven. De Happinez-lezers kiezen en kopen bewust en hebben waardering voor stijlvolle, duurzame en kwalitatief goede producten. Ze gaan voor de inhoud, maar vergeten nooit de verpakking.

Bron: www.happinez.nl

Planning maken

Elke vergadering bespreek je de planning. Download het document hieronder en vul deze samen met je redactie in. Wie doet wat en wanneer? Houd hierbij rekening met de lesplanning en de deadline van het project (zie projectreader).

Schrijf bij elke tekstsoort ook het onderwerp. Deze planning zet je als bestand in de map op OneDrive en werk je elke keer bij.

Voorbeelden van tekstsoorten

Je hebt op deze wiki de theorie over tekstsoorten bestudeerd. Nu ga je op zoek naar goede voorbeelden van de verschillende tekstsoorten.

a. Zoek in de tijdschriften die jullie hebben gevonden (thuis, winkel, kringloop, mediatheek) van elke tekstsoort een voorbeeld. Bijvoorbeeld een column uit een vakblad of een achtergrondartikel uit de krant. Zoek individueel of samen met je groep. LET OP: gebruik niet de voorbeelden van de wiki.

b. Bepaal in je redactie welke voorbeelden het beste zijn. Geef per tekst aan waaraan je kunt zien dat het die tekstsoort is. Kijk naar de kenmerken zoals genoemd op de wiki. Noteer dit voor elke tekst in een document.

c. Scan de teksten in en zet ze met het document in de map op OneDrive. De volgende les krijg je feedback van je docent Nederlands.

Schrijven van teksten

Wanneer er een bladformule en titel voor het tijdschrift is en als de tekstsoorten zijn verdeeld, kun je beginnen met het schrijven van de teksten voor je tijdschrift.

Bedenk met je redactie van tevoren over welke onderwerpen je gaat schrijven. Daarna je individueel aan de slag met het schrijven van de teksten. 

1. Zoek allereerst zoveel mogelijk informatie over je onderwerp. Noteer ook de bronnen van je informatie. Bij elke tekst moet je namelijk vermelden wat je bron(en) is/zijn.

Wanneer je een interview gaat houden, zoek je ook informatie over die persoon en plan je een afspraak.

2. Maak van tevoren een schrijfplan voor je tekst, waarin je in steekwoorden schrijft wat er
in je tekst komt te staan.

TIP: Lees in je werkboek Starttaal deel A de theorie voor het schrijven van teksten op blz. 59, 67, 
70, 74, 76, 78, 79 en 81. Kijk ook naar het stappenplan Schrijven (blz. 83-86). 

 

Beoordelen van teksten

Nu je je tekst hebt geschreven, laat je deze controleren door een groepsgenoot. Ieder redactielid controleert de teksten van iemand anders.

Controleren en beoordelen

Het controleren van je tekst doe je eerst zelf met een beoordelingsformulier (zie het bestand op deze pagina). Nadat je je tekst zelf hebt gecontroleerd sla je deze op in de map op OneDrive

Open de tekst van je klasgenoot en controleer deze met behulp van het formulier. Handig is om het formulier te knippen en te plakken in een nieuw document.

Als je het formulier hebt ingevuld plak je het ingevulde beoordelingsformulier in het document van de ander. Sla daarna het document opnieuw op in de OneDrive. De schrijver van de tekst moet deze hier kunnen terugvinden.

Herschrijven

Wanneer je tekst is gecontroleerd door een klasgenoot, bekijk je je tekst opnieuw en schrijf je een tweede, definitieve versie. Deze versie komt uiteindelijk in je tijdschrift te staan.

Theorie

Onder de subpagina's (zie linkerkant) vind je informatie over de verschillende tekstsoorten die je moet gaan schrijven. Bij elke tekstsoort zie je een eis staan: het minimale aantal woorden dat de tekst moet tellen. Let hier goed op, want hier word je op beoordeeld.

Op elke subpagina vind je voorbeelden van tekstsoorten en links naar belangrijke websites.

 

Tekstsoorten en tekstdoelen

Tekstdoelen en tekstsoorten

Doel bepalen

Voordat je een tekst gaat schrijven moet je voor jezelf bepalen wat je wilt bereiken, wat je doel is. Elke schrijver heeft een bedoeling met zijn tekst. Elke tekstsoort heeft een eigen tekstdoel.

Met de oefening hieronder kun je kijken hoeveel je nog weet van tekstdoelen en tekstsoorten.

Je mag spieken in je werkboek: Starttaal 2F deel A, p. 15, 20, 22-23.

Achtergrondartikel

Voorbeeld achtergrondartikel uit vakblad Nursing
Voorbeeld achtergrondartikel uit vakblad Nursing

Eis: minimaal 250 woorden

In je tijdschrift komen minimaal twee achtergrondartikelen te staan.

Wat is een achtergrondartikel?

In alle kranten staan veel nieuwsberichten. Dit zijn vaak artikelen die kort beschrijven wat er gebeurd is. Maar je hebt ook artikelen die veel meer informatie over het onderwerp of de gebeurtenis geven, dit zijn achtergrondartikelen.

Een achtergrondartikel is een langere tekst. Het schrijfdoel of tekstdoel van een artikel kan heel verschillend zijn. Je kan met een artikel onder andere informeren, overtuigen en amuseren.

Onderwerp

Een achtergrondartikel vertelt veel over een bepaald onderwerp. De informatie haal je uit verschillende bronnen, die je ook in of bij je tekst vermeldt.

Opbouw artikel

Een goed achtergrondartikel heeft een vaste opbouw:

  • titel
  • inleiding
  • kern
  • slot

Belangrijk is dat je je tekst verdeelt in alinea',s, zodat je artikel leesbaar blijft. Dit doe je door witregels aan te brengen in je tekst. Ook gebruik je tussenkopjes.

 

Stappenplan achtergrondartikel

Maak van tevoren een schrijfplan, waarin je in steekwoorden schrijft wat er 
in je tekst komt te staan.

Kijk in je werkboek Starttaal 2F deel A naar het stappenplan Schrijven (blz. 83-86). Volg de stappen en schrijf je 
achtergrondartikel. 

Lees, als je er niet uitkomt, de theorie in het werkboek over het schrijven van een tekst (H4, p. 59-82).

 

 

Advertentie

Voorbeeld advertentie evenement
Voorbeeld advertentie evenement
Voorbeeld advertentie product
Voorbeeld advertentie product
Voorbeeld advertentie evenement
Voorbeeld advertentie evenement

Eis: maximaal 50 woorden

In je tijdschrift staan straks minimaal twee advertenties, die passen bij je blad en je doelgroep.
 
Wat is een advertentie?
In een advertentie doe je een oproep, kondig je een evenement aan of maak je reclame voor een product. Advertenties vind je in kranten, tijdschriften, op tv en op internet, maar ook onderweg of in de supermarkt.
 

Aandacht trekken

Een advertentie moet de aandacht trekken van de lezer en moet dus opvallen en er aantrekkelijk uitzien. Je wilt immers iets verkopen of mensen naar je evenement of cursus trekken! De advertentie is de eerste indruk.

Tips:

- Gebruik een duidelijk lettertype

- Zet niet teveel tekst in een advertentie, schrijf kort en bondig

- Let op de 5 W's en de H en verwerk deze in een advertentie 

- Let goed op de spelling

- Gebruik (opvallende) kleuren, letters en foto's/illustratie(s)

- Bedenk: hoe moet de advertentie overkomen op de doelgroep/je lezer?

Column

Voorbeeld column Stephan Göbel
Voorbeeld column Stephan Göbel
Column verpleegkundige Sandra Kleefstra
Column verpleegkundige Sandra Kleefstra

Eis: minimaal 150 woorden

In je tijdschrift komen minimaal twee columns te staan. Deze column past bij de interesse van je doelgroep.

Wat is een column?

Een column is een 'kolom' tekst in een krant of tijdschrift of op een website. Het tekstdoel van een column is meestal amuseren: het kan namelijk een grappig of verdrietig geschreven verhaaltje zijn van de schrijver. De schrijver geeft daarbij vaak zijn of haar mening over een onderwerp (bijvoorbeeld het nieuws) en is daarbij soms kritisch.

Wie schrijft een column?

Een column is meestal een vaste rubriek, geschreven door één iemand. Dit kan bijvoorbeeld een bekend persoon zijn of een deskundige van een bepaald onderwerp. In een krant of tijdschrift of op een website staat er ook vaak een foto van de schrijver/schrijfster bij. Hieronder vind je een link naar de column van Sandra Kleefstra, die schrijft over haar werk en leven als verpleegkundige in een ziekenhuis.

Wat is een goede column?

Er zijn eigenlijk geen vaste regels voor het schrijven van een column, je bent als columnist (iemand die een column schrijft) heel vrij. Een column heeft wel een duidelijke kop/titel. Kijk ook eens op deze website voor tips.

Negen tips voor het schrijven van een column

Sandra Kleefstra, columnist bij vakblad Nursing
Nursing is een vakblad voor verpleegkundigen. Sandra Kleefstra Sandra werkt als senior-verpleegkundige op oncologie, reumatologie en het daghospitaal. Voor Nursing blogt ze over haar werk en leven als verpleegkundige in het ziekenhuis.

Interview

Voorbeeld van een interview met de opbouw 'vraag-antwoord'
Voorbeeld van een interview met de opbouw 'vraag-antwoord'
Interview geschreven als lopende tekst
Interview geschreven als lopende tekst
Interview geschreven als lopende tekst
Interview geschreven als lopende tekst

Eis: minimaal 200 woorden

In je tijdschrift komen minimaal twee interviews te staan. Deze interviews zijn gehouden en na de tijd uitgeschreven.

Wat is een interview?

Een interview is een vraaggesprek tussen interviewer (de vragensteller) en geïnterviewde (degene die de vragen beantwoordt). Je kunt als interviewer ook meerdere personen ondervragen.

Hoe ziet een interview eruit?

Een uitgewerkt interview heeft één of meerdere personen als onderwerp. De tekst heeft een duidelijke kop. Ook staat er vaak een foto bij van de geïnterviewde. Soms zie je in interviews 'quotes', uitspraken van de geïnterviewde staan. Je kunt een quote ook gebruiken als kop.

Op deze pagina vind je een stappenplan over interviewen, voorbeelden van interviews en links.

 

Hoe houd ik een interview?

Het schrijven van een interviewverslag

Het voorbereiden van een interview

Nieuwsbericht

Voorbeeld van een nieuwsbericht in het Dagblad van het Noorden
Voorbeeld van een nieuwsbericht in het Dagblad van het Noorden
Nieuwsbericht Nursing
Nieuwsbericht Nursing
Voorbeeld nieuwsbericht in het Roder Journaal
Voorbeeld nieuwsbericht in het Roder Journaal

Eis: minimaal 50 woorden

In je tijdschrift komen twee nieuwsberichten te staan over onderwerpen die passen bij de interesse van jouw doelgroep.

Wat is een nieuwsbericht?

Een nieuwsbericht kom je overal tegen, in de krant op elke pagina. Ook op internet vind je veel nieuwsberichten. Het zijn korte berichten die gaan over één onderwerp. Belangrijk is de kop, die trekt de aandacht van de lezer.

Elk nieuwsbericht geeft antwoord op de 5 w's en de h -vragen beantwoord (wie, wat, wanneer, waar, waarom en hoe?)

 

Google Nieuws
Nieuws van verschillende bronnen

NOS
Nieuwswebsite

Nu.nl
Nieuwswebsite

Ingezonden brief of e-mail

Eis: minimaal 50 woorden.

In je tijdschrift komen minimaal twee ingezonden brieven/e-mails. Ze kunnen geschreven zijn door je lezers.

Wat is een ingezonden brief/e-mail?

Een ingezonden brief of e-mail kan geschreven zijn door jouw lezer. Hij of zij heeft een vraag voor het blad of wil zijn of haar mening geven over iets (een reactie op een artikel in een vorige editie van het blad of op het nieuws). Een ingezonden brief of e-mail heeft meestal één onderwerp.

 

◦1 onderwerp. De schrijver wil bijvoorbeeld:

◦een mening of reactie geven op eerder artikel of voorgevallen (nieuws)gebeurtenis;

◦Een oplossing voor een probleem

◦Aanhef en afsluiting

◦Duidelijke inleiding, kern, slot

◦Inleiding: onderwerp wordt geïntroduceerd

◦Kern: deelonderwerpen

◦Slot: samenvatting en/of conclusie

Bron: VIA Handboek, uitgeverij Deviant
Bron: VIA Handboek, uitgeverij Deviant

Colofon

Colofon uit het vakblad Nursing
Colofon uit het vakblad Nursing
Colofon uit het tijdschrift Linda
Colofon uit het tijdschrift Linda

In het colofon van een tijdschrift lees je wie er allemaal hebben meegewerkt aan het tijdschrift, wat het redactieadres is en hoe de lezer je blad kan bereiken.

Sommige bladen zetten ook foto's van de medewerkers in het colofon. Bekijk op deze pagina's een aantal voorbeelden van een colofon.

Bronnen

Instructie Jilster

Als alle teksten zijn geschreven en zijn nagekeken door een andere groepsgenoot, dan kunnen ze in een online tijdschrift worden gezet. Dit doe je via de website Jilster.

Tijdschrift starten

De hoofdredacteur maakt een account aan en start een nieuw tijdschrift. Hierbij nodigt de hoofdredacteur alle groepsleden uit. Ook voeg je je coach en de docent Nederlands toe via hun e-mailadres.

Hoe doe ik dat?

Klik hier om te lezen hoe je een tijdschrift start op Jilster. Ook kun je op deze pagina een handleiding downloaden waarin alles staat beschreven. Lees dit eerst door voordat je je docent vraagt.

Links

Op deze pagina vind je een aantal handige links en bronnen die je kunt gebruiken voor het maken van je tijdschrift en voor het zoeken van informatie.

Nursing
Vakblad voor verpleegkundigen

http://www.jilster.nl
Website om digitale tijdschriften te maken.

Canva
Handige website voor het maken van advertenties

Catalogus Mediatheek Kluiverboom
Zoek hier naar bestaande tijdschriften.

Jellinek
Website over verslaving. Jellinek is expert op het gebied van verslaving en verslavingszorg.

Open Leercentrum Alfa-college Kluiverboom

Kennislink
Website met nieuws en achtergrond over de wetenschap

Stichting Verslavingszorg Noord Nederland

Thuisarts.nl
Website van de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) over o.a. een gezonde leefstijl

Voedingscentrum
Instantie die voorlichting geeft over gezonde voeding

Gebruikte bronnen

Literatuur

Hoogeveen, M. & van Gelderen, A. (2014). Effecten van leren schrijven met peer repsonse en instructie in genrekennis. Levende Talen Tijdschrift, 15(2), 15-26.

Onderwijs maak je samen
Onderwijs Maak je Samen wil samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen het onderwijs, samen proberen verbeteringen door te voeren en het samen boeiender te maken voor de leerlingen.

De krant van toen

Happinez

Jouw Stad.nl

Stappenplan interviewen

Nieuws in de klas
Met deze lessuggestie leren de leerlingen welke onderdelen een goed nieuwsbericht bevat. Nadat ze een aantal artikelen hebben bekeken, gaan ze zelf aan de slag. Lukt het om in het bericht antwoord te geven op alle vragen?

Foto placemat

Beoordeling tijdschrift

Na de publicatie van je tijdschrift zal deze worden beoordeeld met een onvoldoende, voldoende of goed. Hier vind je de punten waarop het tijdschrift wordt beoordeeld.