Hoefkunde

Hoefkunde

Leerlijn

Dit leerarrangement is geschreven voor de MBO opleiding paardenhouderij. 

Het is gericht op eerstejaars leerlingen van de hippische opleiding.

Opbouw:

Je volgt de module Hoefkunde en werkt, naast de opdrachten tijdens de les aan een verslag en een presentatie.  Om hoefkunde af te kunnen ronden dien je alle onderdelen, het verslag, praktijkles, verslag en de toets te behalen.

Hoe kun je het leren:

Uitvoeren wikiwijs arrangement en het volgen van de contacturen.


Feedback/begeleiding:

Tijdens de lessen op school is er altijd een docent aanwezig. De student kan feedback krijgen op de (eind)opdrachten.

 

Hoelang ben je ermee bezig:

Er staan 5 lesblokken gepland voor dit arrangement. 

 

Afronding:

Dit project kun je afronden door alle onderdelen te behalen. In het bestand Eindbeoordeling Hoefkunde tref je een overzicht aan van alle af te ronden onderdelen. Alle onderdelen en beoordelingsformulieren staan in dit wikiwijsarrangement. De beoordelingsformulieren zijn allemaal te vinden onder het kopje 'Beoordelingsformulieren'.

 

Inleiding

De hoeven van een paard zijn erg belangrijk. Het paard loopt namelijk zijn hele leven op zijn hoeven. Een veelgehoorde uitspraak is; No foot, no horse! Als paardenverzorger is het belangrijk dat je weet hoe de dagelijkse en periodieke hoefverzorging van een paard eruit ziet en zodoende de hoeven optimaal kan verzorgen. Ook is het belangrijk om de anatomie van de hoef te kennen. Hoefziekten komen helaas vrij vaak voor, daarom is het belangrijk dat je van de meest voorkomende hoefziekten de oorzaak, symptomen en behandelingen weet. Uiteraard is het allerbelangrijkste om hoefziekten te voorkomen, hier ligt een taak voor jou als paardenverzorger! In het project Hoefkunde leer je alle bovengenoemde punten, zodat jij optimaal de hoeven van de paarden kunt verzorgen!

 

No foot no horse
No foot no horse

Thema 1 Anatomie van de hoef

Leerdoelen:

De leerling heeft theoretische kennis van de anatomie van een paardenhoef en kan de werking van het hoefmechanisme uitleggen.

  • De leerling is in staat om de anatomie van de paardenhoef te benoemen
  • De leerling kan de werking van het hoefmechanisme uitleggen

Inhoud:

Om een paardenhoef goed te kunnen verzorgen is het van belang dat je kennis hebt over de anatomie van de paardenhoef. De paardenhoef zit vast aan het been van het paard. Hierdoor kom je automatisch ook in aanraking met de ondervoet van het paard. In dit thema gaan we dieper in op de paardenhoeven en het de ondervoet van het paard.

Anatomie van de ondervoet

Als we praten over de ondervoet van het paard, bedoelen we het gedeelte van het been onder de kogel of het kootgewricht.

In de ondervoet vinden we de volgende beenderen: Kootbeen, kroonbeen, hoefbeen en straalbeen.

In de ondervoet zitten geen spieren. Hoger in het been zitten een aantal spieren, die door middel van pezen de beenderen van de ondervoet in beweging zetten.

Op onderstaande afbeelding is een lengtedoorsnede van de ondervoet te zien. Bestudeer deze afbeelding goed.

Anatomie van de hoef

In onderstaande afbeelding zie je het voor- en zijaanzicht van de voor- en achterhoeven. Bestudeer deze afbeelding goed.

In onderstaande afbeelding zie je het onderaanzicht van de hoef. Bestudeer deze afbeelding goed.

 

Hoefmechanisme

Het hoefmechanisme zorgt ervoor dat het bloed weer omhoog wordt gepompt. Het hoefmechanisme werkt als het ware als een soort pomp. Bij het paard zijn er geen spieren aanwezig welke ervoor zorgen dat het bloed omhoog gestuwd wordt, bij een mens is dit wel het geval. Als het hoefmechanisme goed werkt heb je aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Dit komt omdat als het paard zijn hoef neerzet, deze hoef een beetje uit elkaar gedrukt wordt. Als het paard zijn hoef weer optilt, veert als het ware de hoef weer in elkaar. Met het blote oog is dit niet te zien. Als je op onderstaande link klikt, zie je een schematische weergave van de werking van het hoefmechanisme.

http://www.marcokrul.nl/wpimages/wp0_wp05f56f5e.gif

Als het goed is heb je nu gezien wat er wordt bedoeld met hoefmechanisme. Bekijk de volgende video om nu de werking van het hoefmechanisme bij een echt paard te zien. https://www.youtube.com/watch?v=sPipjsRep9U

Het hoefmechanisme zorgt er ook voor dat de hoef een zelfreinigende functie heeft. In de natuur was dit noodzakelijk om ervoor te zorgen dat vuil uit de straalgroeven werd gehaald. Doordat een paard in de natuur veel beweging had, functioneerde het hoefmechanisme goed. Tegenwoordig heeft het gedomesticeerde paard minder beweging, hierdoor werkt het hoefmechanisme minder optimaal en werkt de zelfreinigende functie ook minder. Daarvoor is het belangrijk dat jij als paardenverzorger het paard hierbij een handje helpt.

PowerPoint Anatomie van de hoef

Vragen anatomie

Thema 2 Hoefverzorging

Leerdoelen:

De leerling weet wat dagelijkse en periodieke hoefverzorging inhoudt en kan hier tevens een advies voor geven.

  • De leerling kan de dagelijkse hoefverzorging benoemen
  • De leerling kan de periodieke hoefverzorging benoemen
  • De leerling is in staat een verzorgingsadvies op te stellen voor de hoeven

Inhoud:

Een gezonde hoef heeft zowel dagelijkse als perodieke verzorging nodig. In dit hoofdstuk leer je wat de dagelijkse en periodieke hoefverzorging inhoudt. 

Een gezonde hoef heeft veel vocht nodig. Water zorgt ervoor dat de hoef elastisch en veerkrachtig wordt. De hoornschoen bestaat voor 40% uit water. Naast vocht heeft een hoef ook veel doorbloeding nodig. Doordat het paard beweegt verhoogt de doorbloeding in de hoef, door deze doorbloeding worden er voedingsstoffen aangeleverd en afvalstoffen verwijderd.

Dagelijkse hoefverzorging

De dagelijkse hoefverzorging van een paard is erg belangrijk. De dagelijkse verzorging van de hoeven neemt niet veel tijd in beslag, maar is wel erg belangrijk om uit te voeren. Er wordt aangeraden om minimaal 1x per dag de hoeven van een paard uit te krabben met een hoevenkrabber. Hierdoor maak je de straalgroeven schoon en voorkom je dat er vuil in vastgeplakt blijft zitten. Daarnaast is het een mooie controle om te kijken of er geen bijzonderheden te zien zijn. Met een harde borstel kun je de onderkant en buitenkant van de hoeven goed schoonkrijgen.

Lees het artikel; Tien tips voor gezonde hoeven door. Na het doorlezen van het artikel kun je de vragen over hoefverzorging gaan maken.

 

Periodieke hoefverzorging

Met de periodieke hoefbezorging bedoelen we de hoefverzorging welke een hoefsmid uitvoert. Het is gebruikelijk om de hoeven van je paard te laten bekappen door een hoefsmid. Hoe vaak de hoefsmid de hoeven moet bekappen is afhankelijk van het gebruiksdoel en de groei van de hoeven. Het bekappen gebeurd normaal gesproken elke 8 weken. Eventueel kan een paard worden voorzien van hoefbeslag. Het opnieuw aanbrengen van de hoefbeslag moet om de 6 tot 8 weken plaatsvinden. Hoefbeslag kun je om verschillende redenen aanbrengen:

  • Beschermt de hoef tegen een te grote afslijting
  • Behoudt de stand van de hoef / voorkomt verslechtering van de stand
  • Beenstandcorrecties (voornamelijk bij jonge paarden)
  • Bevorderen van de gang
  • Kreupelheden op te lossen
  • Voorziet paarden van meer grip (kalkoenen)

 

Er zijn vele voor- en tegenstanders van het paard beslaan. Bestudeer onderstaand artikel 'Beslaan of bekappen' en probeer jouw eigen mening te vormen over het wel of niet beslaan van paarden.

 

Om een beeld te krijgen van de werkzaamheden van een hoefsmid bekijk je de video 'werkzaamheden hoefsmid'. Deze video is goed te gebruiken als voorbereiding op het interview.

Werkzaamheden hoefsmid

Vragen hoefverzorging

PowerPoint Hoefverzorging

Opdracht: Interview met hoefsmid

Je gaat een interview houden met een gediplomeerde hoefsmid. Hierdoor kom je erachter wat de werkzaamheden van een hoefsmid zijn en welke stappen hij heeft ondernomen om zijn doel te bereiken. Je mag zelf interview vragen opstellen. Om je alvast op weg te helpen staan hier een aantal voorbeeld vragen;

  • Hoe lang voert u dit beroep al uit?
  • Welke opleiding(en) heeft u gevolgd?
  • Welke werkzaamheden vindt u het leukst?
  • Welke werkzaamheden vindt u het minst leuk?
  • Heeft u tips voor paardeneigenaren met betrekking tot de dagelijkse hoefverzorging?
  • Heeft u tips voor paardeneigenaren met betrekking tot de periodieke hoefverzorging?

 

Laat de interviewvragen beoordelen voor de docent voordat je het interview af gaat nemen. De resultaten van de intervieuws worden klassikaal besproken.

Thema 3 Hoefziekten

Leerdoelen:

De leerling kan de meest voorkomende hoefziekten benoemen en herkennen. De leerling weet hoe deze hoefziekten behandeld kunnenworden en hoe ze eventueel voorkomen kunnen worden.

  • De leerling kan de meest voorkomende hoefziekten benoemen
  • De leerling kan de meest voorkomende hoefziekten herkennen
  • De leerling kan benoemen hoe de meest voorkomende hoefziekten behandeld kunnen worden
  • De leerling kan benoemen of en hoe de meest voorkomende hoefziekten voorkomen kunnen worden
  • De leerling kan een presentatie voorbereiden en uitvoeren

Inhoud:

Een paardengebruiker moet in staat zijn de meest voorkomende hoefziekten te herkennen en te weten wat de dierenarts en/of de hoefsmid kunnen doen om de ziekte te genezen, dan wel de hinder die het paard van die ziekte ondervindt, zoveel mogelijk te verminderen. Het is belangrijk dat je de symptomen van hoefziekten kunt herkennen en weet hoe de behandeling plaats moet vinden. Het allerbelangrijkste is het om de hoefziekten te voorkomen, immers; Voorkomen is beter dan genezen.

Je gaat je samen met een medestudent verdiepen in één van de volgende hoefziekten:

  • Hoefbevangenheid
  • Witte lijn ziekte
  • Hoefkatrolontsteking
  • Rotstraal
  • Brokkelhoef
  • Hoefzweer

De gevonden informatie presenteer je aan jouw overige klasgenoten. In de presentatie moeten de volgende onderwerpen aan bod komen;

  • Oorzaak
  • Symptomen
  • Behandeling
  • Preventie

De docent beoordeeld de presentatie. De presentaties lever je in bij de docent, deze zorgt ervoor dat de informatie op deze pagina wordt geplaatst, zodat je over alle leefstof beschikt. Zorg ervoor dat je tijdens de presentaties van medeklasgenoten goed oplet, hierdoor ontvang je nog meer informatie over verschillende hoefziekten. Het beoordelingsformulier voor de presentatie vind je onder het kopje 'beoordelingsformulieren'. De vaardigheid presenteren heb je geleerd in het project 'Presenteren'. Pas de opgedan kennis hiervan toe gedurende de voorbereiding en uitvoering van het presenteren.

Presentatie Hoefbevangenheid

PowerPoint Hoefbevangheid Gemaakt door Jasmijn en Lisa.

Presentatie Witte lijn ziekte

Deze informatie wordt later toegevoegd, de studenten met dit onderwerp sturen dit op naar de docent. De docent plaatst de informatie vervolgens op deze pagina.

Presentatie Hoefkatrolontsteking

Deze informatie wordt later toegevoegd, de studenten met dit onderwerp sturen dit op naar de docent. De docent plaatst de informatie vervolgens op deze pagina.

Presentatie Rotstraal

Deze informatie wordt later toegevoegd, de studenten met dit onderwerp sturen dit op naar de docent. De docent plaatst de informatie vervolgens op deze pagina.

Presentatie Brokkelhoef

Deze informatie wordt later toegevoegd, de studenten met dit onderwerp sturen dit op naar de docent. De docent plaatst de informatie vervolgens op deze pagina.

Presentatie Hoefzweer

Deze informatie wordt later toegevoegd, de studenten met dit onderwerp sturen dit op naar de docent. De docent plaatst de informatie vervolgens op deze pagina.

Thema 4 Trauma's

Leerdoelen: 

De leerling kan trauma's herkennen en eerste hulp verlenen.

  • De leerling kan een trauma herkennen
  • De leerling kan bij een traume eerste hulp verlenen

 

Inhoud:

Trauma's komen in de paardenhoef vaak voor. Een trauma is een verwonding welke is aangebracht door invloeden van buitenaf. In dit thema leer je welke trauma's er vaak voorkomen en hoe je daarbij het beste kan handelen.

Hoefbalbetrapping

Lees het artikel 'Hoefbalbetrapping'. Bestudeer deze aandachtig. In het kopje 'vragen trauma's vind je vragen welke over dit artikel gaan.

Hoefbalbetrapping
Hoefbalbetrapping

Nageltred

Op de website van Dierenkliniek lemmer vind je informatie over nageltred. Bestudeer deze informatie en maak vervolgens de opdrachten, deze zijn te vinden onder het kopje 'vragen trauma's. http://www.dierenklinieklemmer.nl/medische-info-huisdieren/info-paard/nageltred-bij-het-paard/

Vragen trauma's

Praktijkles

Leerdoelen:

De basisvaardigheden omtrent hoefverzorging uitvoeren

  • De leerling kan de anaotmie van de hoef benoemen
  • De leerling kan een dode hoef bekappen
  • De leerling kan een hoefijzer verwijderen
  • De leerling kan een hoefijzer aanbrengen

Er wordt van je verwacht dat je op dit moment de theoretische kennis van de anatomie van de hoef beheerst. Nu kun je hiermee in de praktijk aan de slag. Op de praktijklocatie krijg je van een hoefsmid een les over de basis van het bekappen. In deze praktijkles komen de volgende onderwerpen aan bod:

- De anatomie van de hoef

- Het bekappen van een dode hoef

- Het verwijderen van een hoefijzer

- Het aanbrengen van een hoefijzer

De praktijkles wordt gegeven door een gediplomeerde hoefsmid. Zorg ervoor dat je gekleed bent op de werkzaamheden, dit houdt in dat je kleding aantrekt welke vies mogen worden en geschikt schoeisel draagt. De benodigde materialen zijn aanwezig op de locatie. Na afloop van de praktijkles heb je kennis gemaakt met een aantal basisvaardigheden van een hoefsmid. De docent vult een beoordelingsformulier in, je wordt beoordeeld op aanwezigheid en inzet. Het beoordelingsformulier van de praktijkles vind je onder het kopje 'Beoordelingsformulieren'.

 

Toets

Toets: Toets Hoefkunde

Start

Verslag

Verwerk onderstaande onderwerpen in een verslag. Je mag informatie zoeken in boeken of op internet, maar zorg er wel voor dat de tekst in jouw eigen woorden geschreven is. Maak er geen knip en plakwerk van! Het verslag wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer moet minimaal een 5,5 zijn. Onder het kopje beoordelingsformulieren vind je een beoordelingsformulier voor dit verslag. In het project 'Verslaglegging' heb je geleerd op welke wijze je een verslag hoort op te stellen. Maak gebruik van deze kennis en pas dit in deze opdracht toe.

Hoefverzorging 

  • Beschrijf wat je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat je paard/pony gezonde hoeven behoudt/krijgt.  
  • Benoem minimaal 4 verschillende soorten hoefverzorgingsproducten. Beschrijf waarvoor/wanneer je ze kunt gebruiken. 

Hoefproblemen 

  • Beschrijf minimaal 6 hoefproblemen. Je mag zelf kiezen welke je gaat beschrijven. Geef van elk probleem duidelijk aan wat het inhoudt, de oorzaak en de (eventuele) behandeling.

Hoefijzers 

  • Er zijn heel veel verschillende soorten hoefijzers. Zoek 10 verschillende soorten ijzers. Zorg dat je er een afbeelding  bij vindt en beschrijf wat de functie van het ijzer is.

Afwijkende beenstanden

  • Heel veel paarden hebben afwijkende beenstanden.  Beschrijf minimaal 8 afwijkende beenstanden. Zorg ervoor dat je de afbeelding duidelijk beschrijft, en voeg ter verduidelijking een afbeelding van de afwijkende beenstand toe.

 

Beoordelingsformulieren

Evaluatie

Bronnen

  • Het arrangement Hoefkunde is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Susette Kalter Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2016-11-08 18:48:28
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Landstede Hippische Opleiding leerjaar 1
    Leerniveau
    MBO, Niveau 3: Vakopleiding; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Werkzaamheden hoefsmid
    https://www.youtube.com/watch?v=UQzo9R2CnB0
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Toets Hoefkunde

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.