Het arrangement Thema Bevolking en ruimte: China vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2022-11-01 17:07:49
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Bevolking en ruimte: China'' worden 5 verschillende onderwerpen besproken. In het eerste onderwerp genaamd "Bevolking China" wordt getoond hoe een groot deel van de wereldbevolking in China woont. Er wordt ook gesproken over de bevolkingsdichtheid en het feit dat de inwoners van China niet gelijkmatig over het land zijn verdeeld. De éénkindpolitiek, die in 1979 werd ingevoerd, wordt besproken en hoe deze de bevolkingsstructuur heeft beïnvloed. Tot slot wordt de vergrijzing behandeld en de gevolgen daarvan voor een land. In het tweede onderwerp "Migratie in China" wordt begonnen met een stuk geschiedenis van China. Daarna wordt er verteld over de sterke toename van migratie naar steden sinds eind jaren '70. Er werd ook campagne gevoerd om mensen naar afgelegen gebieden zoals Xinjiang te laten trekken, maar helaas ging dit gepaard met onderdrukking en geweld tegen de oorspronkelijke bevolking, de Oeigoeren. Het volgende onderwerp, genaamd "Verstedelijking in China (oorzaken)", bespreekt eerst de bevolkingsgroei van China en de groei van steden aan de hand van de bevolkingspiramide van China. Er worden vier periodes van groei beschreven en er worden drie verschillende groeimodellen uitgelegd. De Hutong-wijken worden behandeld, gevolgd door het Hukou-systeem dat in China wordt gebruikt. Het vierde onderwerp, genaamd "Verstedelijking in China (gevolgen)", is een vervolg op het vorige onderwerp en bespreekt agglomeratievorming, waarbij Beijing als voorbeeld wordt genomen. Problemen die ontstaan in snelgroeiende steden worden beschreven, zoals werkloosheid, verkeersproblemen, milieuvervuiling en slechte luchtkwaliteit. In het laatste onderwerp, "Speciale economische zones", worden SEZ's (Speciale Economische Zones) besproken en wordt uitgelegd waarom deze gebieden zo aantrekkelijk zijn voor buitenlandse investeerders. Ook worden begrippen zoals vrijhandelszones, planeconomie en vrije markteconomie besproken. Tot slot wordt er gesproken over de afname van de werkloosheid als gevolg van de SEZ's.
- Leerniveau
- VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
- Leerinhoud en doelen
- Bevolkingskenmerken; Migratie; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 20 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolking china, bevolking en ruimte: china, migratie in china, speciale economische zones, stercollecties, verstedelijking in china, vmbo leerjaar 3 & 4
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Toetsen. (z.d.).
Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen
https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen