Thema Bevolking en ruimte: China vmbo-kgt34

Thema Bevolking en ruimte: China vmbo-kgt34

Inleiding

De exameneenheid Bevolking en Ruimte geeft aan dat je de bevolkingsontwikkeling en het ruimtegebruik in een regio buiten Europa moet kunnen beschrijven. De aangewezen regio is China.

In dit thema komen de volgende opdrachten aan de orde:

  • Bevolking China
    Een opdracht over de samenstelling, verspreiding en groei van de Chinese bevolking. De jarenlang ingestelde eenkindpolitiek werd afgeschaft en dat heeft de nodige gevolgen voor de samenstelling en de vergrijzing van de Chinese bevolking.
  • Binnenlandse migratie China
    Je leest over de historie en de indeling van China. Door een wijziging in het beleid van de Chinese overheid ontstond er een massale trek van plattelandsbewoners naar de steden. Mensen zochten er een beter bestaan door in de stad te gaan werken. In de autonome (buiten-)gebieden waren de verhoudingen tussen Han-Chinezen en de lokale bevolking niet altijd in evenwicht.
  • China: Verstedelijking 1
    China heeft in de 19e en 20e eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De groeiende stedelijke bevolking leeft in betere levensomstandigheden. Het contrast met de bewoners op het platteland is echter wel groot. De versoepeling van het door de Chinese overheid ingestelde Hukou-systeem heeft een massale trek naar de steden tot gevolg.
  • China: Verstedelijking 2
    China wil verdere verstedelijking om de economische groei te versterken. De enorme groei van steden heeft wel gevolgen voor woon- en werkomstandigheden. Ook het groeiende autobezit vormt in de grote steden problemen, zoals overvolle wegen en smogvorming. De Chinese overheid probeert met maatregelen de toestand van het milieu in de grote steden te verbeteren, zoals het opwekken van duurzamere energie en het verminderen van het afvalprobleem.
  • Economische zones
    Delen van China zijn tot Speciale Economische Zones benoemd. In die gebieden wordt buitenlandse handel en investeringen toegestaan. De SEZ's bevinden zich voornamelijk aan de Chinese kust. China heeft een combinatie van een planeconomie en een vrijemarkteconomie. De overheid bemoeit zich nog op meerdere gebieden met de markt. In de SEZ's stijgt de welvaart door migratie naar de steden. Vanaf 2009 werden ook fabrieken in het binnenland gebouwd, waardoor de verschillen in werkgelegenheid en inkomen op het platteland kleiner werden.

 

Colofon

Het arrangement Thema Bevolking en ruimte: China vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-11-01 17:07:49
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Bevolking en ruimte: China'' worden 5 verschillende onderwerpen besproken. In het eerste onderwerp genaamd "Bevolking China" wordt getoond hoe een groot deel van de wereldbevolking in China woont. Er wordt ook gesproken over de bevolkingsdichtheid en het feit dat de inwoners van China niet gelijkmatig over het land zijn verdeeld. De éénkindpolitiek, die in 1979 werd ingevoerd, wordt besproken en hoe deze de bevolkingsstructuur heeft beïnvloed. Tot slot wordt de vergrijzing behandeld en de gevolgen daarvan voor een land. In het tweede onderwerp "Migratie in China" wordt begonnen met een stuk geschiedenis van China. Daarna wordt er verteld over de sterke toename van migratie naar steden sinds eind jaren '70. Er werd ook campagne gevoerd om mensen naar afgelegen gebieden zoals Xinjiang te laten trekken, maar helaas ging dit gepaard met onderdrukking en geweld tegen de oorspronkelijke bevolking, de Oeigoeren. Het volgende onderwerp, genaamd "Verstedelijking in China (oorzaken)", bespreekt eerst de bevolkingsgroei van China en de groei van steden aan de hand van de bevolkingspiramide van China. Er worden vier periodes van groei beschreven en er worden drie verschillende groeimodellen uitgelegd. De Hutong-wijken worden behandeld, gevolgd door het Hukou-systeem dat in China wordt gebruikt. Het vierde onderwerp, genaamd "Verstedelijking in China (gevolgen)", is een vervolg op het vorige onderwerp en bespreekt agglomeratievorming, waarbij Beijing als voorbeeld wordt genomen. Problemen die ontstaan in snelgroeiende steden worden beschreven, zoals werkloosheid, verkeersproblemen, milieuvervuiling en slechte luchtkwaliteit. In het laatste onderwerp, "Speciale economische zones", worden SEZ's (Speciale Economische Zones) besproken en wordt uitgelegd waarom deze gebieden zo aantrekkelijk zijn voor buitenlandse investeerders. Ook worden begrippen zoals vrijhandelszones, planeconomie en vrije markteconomie besproken. Tot slot wordt er gesproken over de afname van de werkloosheid als gevolg van de SEZ's.
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Bevolkingskenmerken; Migratie; Aardrijkskunde; Bevolking en ruimte; Ruimtelijke ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
20 uur en 0 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, bevolking china, bevolking en ruimte: china, migratie in china, speciale economische zones, stercollecties, verstedelijking in china, vmbo leerjaar 3 & 4

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open