Colofon
Het arrangement Thema: Energie vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2020-10-09 14:43:49
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Het thema 'Energie' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.
Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use
Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Energie'' worden negen verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Een dag zonder elektriciteit", legt uit hoe energieverbruik werkt en wat de kosten ervan zijn. Het introduceert de begrippen groene en grijze stroom en stelt de vraag hoe milieubewust de leerling zelf is. Het tweede onderwerp, "Energie uit fossiele brandstoffen", legt eerst uit hoe energie kan worden opgewekt en welke energiebronnen er bestaan. Vervolgens wordt er specifiek aandacht besteed aan fossiele brandstoffen en wat deze precies zijn. Het onderwerp "Fossiele brandstoffen raken op" behandelt drie bronnen van fossiele brandstoffen: steenkool, aardolie en aardgas. Er wordt ook beschreven hoe kernenergie wordt opgewekt en hoe het opslaan van radioactief afval werkt. Het onderwerp "Energie uit duurzame bronnen" bespreekt vier duurzame energiebronnen: zonne-energie, windmolens, biomassa en bodem- en aardwarmte. Onderwerp vijf, "Bespaartips", bevat als eerste een bespaartest. Vervolgens wordt uitgelegd hoe isolatie geld kan besparen en wat een energielabel inhoudt. Het onderwerp "Nederland en Frankrijk" vergelijkt elektriciteitscentrales en energiewinning in Nederland en Frankrijk. Er wordt ook besproken of kernenergie een goed alternatief is voor fossiele brandstoffen. Het onderwerp "Energie transport" legt uit hoe het elektriciteits- en gasnetwerk werkt en hoeveel volt er door de bedrading gaat. Het volgende onderwerp, genaamd "Energiecase: Brazilië", bespreekt energiebronnen in Brazilië, zoals waterkracht, bio-ethanol, hydro-elektriciteit en biobrandstof. Er wordt ook verteld over de relatie tussen energiebronnen en economische groei in Brazilië. Het laatste onderwerp, genaamd "Zuidoost-Brazilië", bespreekt dichtbevolkte regio's van Brazilië en de relatie tussen een groot aantal mensen en de benodigde energie.
- Leerniveau
- VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
- Leerinhoud en doelen
- Natuurlijke hulpbronnen en bronnen van energie; Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 20 uur en 30 minuten
- Trefwoorden
- aardrijkskunde, arrangeerbaar, stercollectie, vmbo leerjaar 3 & 4
Gebruikte Wikiwijs Arrangementen
VO-content - Gereedschapskist. (2019).
Gereedschapskist activerende werkvormen
https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen
VO-content - Kennisbanken. (2018).
Kennisbank Aardrijkskunde - vmbo12
https://maken.wikiwijs.nl/134827/Kennisbank_Aardrijkskunde___vmbo12
VO-content - Toetsen. (z.d.).
Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen
https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen