Thema: Energie vmbo-kgt34

Thema: Energie vmbo-kgt34

Inleiding

Dit thema gaat over Energie. De onderwerpen zijn:

  • Een dag zonder elektriciteit
    Elektriciteit is zo vanzelfsprekend en onmisbaar. Bekijk eens wat je elektriciteitsverbruik is en wat het verschil is tussen grijze en groene stroom.
  • Energie uit fossiele brandstoffen
    Welke bronnen zijn nodig om elektriciteit op te wekken? Je leert welke weg elektriciteit aflegt vanuit de centrale naar je huis. Wat zijn de nadelen van fossiele brandstoffen om energie op te wekken?
  • Fossiele brandstoffen raken op
    Fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardgas en olie, zijn bronnen die vervuilend zijn voor het milieu en die als nadeel hebben dat ze op kunnen raken. Gebruik van kernenergie heeft als nadeel dat de straling van radioactief materiaal lang actief blijft.
  • Energie uit duurzame bronnen
    Het gebruik van zonne-energie, wind- en waterkracht, biomassa en bodem- en aardwarmte is minder vervuilend, en heeft als voordeel dat het niet op kan raken. In de toekomst zullen we steeds meer gebruikmaken van duurzame energiebronnen.
  • Bespaartips
    Om zuiniger met energie om te gaan moet je eerst investeren (in bijvoorbeeld aanschaf van zonnepanelen, led-lampen, isolatiemateriaal) voor het je energie oplevert. Het gebruik van een energielabel maakt ons bewuster van het omgaan met (duurzame) energie.
  • Nederland en Frankrijk
    In Nederland wordt elektriciteit anders opgewekt dan in Frankrijk. In Frankrijk wordt meer gebruikgemaakt van kernenergie, maar ook van getijdencentrales en zonne-energie.
  • Energietransport
    Elektriciteit wordt vanuit de centrale door een netwerk van kabels via transformatoren en regionale elektriciteitsnetwerken aan ons geleverd. Gas wordt vanaf het gasveld tot aan de consument door ondergrondse buizen via regionale gasnetwerken verspreid. De vraag naar elektriciteit en gas varieert. Er moet dus worden bijgeleverd of als reserve worden opgeslagen.
  • Energiecase: Brazilië
    Brazilië is een land wat vooroploopt in het gebruik van duurzame energie, zoals bio-ethanol en waterkracht. Helaas heeft dit grote gevolgen voor de natuur en de oorspronkelijke bewoners.
  • Zuidoost-Brazilië
    De welvaart in dit dichtbevolkte gebied is groot, er is veel industrie. De energiebehoefte is groot en gelukkig kan Zuidoost-Brazilië voor 75% zijn energiebehoefte halen uit hydro-elektriciteit.

 

Colofon

Het arrangement Thema: Energie vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2020-10-09 14:43:49
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Energie' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO.

Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor Aardrijkskunde voor VMBO-kgt leerjaar 3 en 4. In het thema ''Energie'' worden negen verschillende onderwerpen besproken. Het eerste onderwerp, genaamd "Een dag zonder elektriciteit", legt uit hoe energieverbruik werkt en wat de kosten ervan zijn. Het introduceert de begrippen groene en grijze stroom en stelt de vraag hoe milieubewust de leerling zelf is. Het tweede onderwerp, "Energie uit fossiele brandstoffen", legt eerst uit hoe energie kan worden opgewekt en welke energiebronnen er bestaan. Vervolgens wordt er specifiek aandacht besteed aan fossiele brandstoffen en wat deze precies zijn. Het onderwerp "Fossiele brandstoffen raken op" behandelt drie bronnen van fossiele brandstoffen: steenkool, aardolie en aardgas. Er wordt ook beschreven hoe kernenergie wordt opgewekt en hoe het opslaan van radioactief afval werkt. Het onderwerp "Energie uit duurzame bronnen" bespreekt vier duurzame energiebronnen: zonne-energie, windmolens, biomassa en bodem- en aardwarmte. Onderwerp vijf, "Bespaartips", bevat als eerste een bespaartest. Vervolgens wordt uitgelegd hoe isolatie geld kan besparen en wat een energielabel inhoudt. Het onderwerp "Nederland en Frankrijk" vergelijkt elektriciteitscentrales en energiewinning in Nederland en Frankrijk. Er wordt ook besproken of kernenergie een goed alternatief is voor fossiele brandstoffen. Het onderwerp "Energie transport" legt uit hoe het elektriciteits- en gasnetwerk werkt en hoeveel volt er door de bedrading gaat. Het volgende onderwerp, genaamd "Energiecase: Brazilië", bespreekt energiebronnen in Brazilië, zoals waterkracht, bio-ethanol, hydro-elektriciteit en biobrandstof. Er wordt ook verteld over de relatie tussen energiebronnen en economische groei in Brazilië. Het laatste onderwerp, genaamd "Zuidoost-Brazilië", bespreekt dichtbevolkte regio's van Brazilië en de relatie tussen een groot aantal mensen en de benodigde energie.
Leerniveau
VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Natuurlijke hulpbronnen en bronnen van energie; Aardrijkskunde; Duurzaamheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
20 uur en 30 minuten
Trefwoorden
aardrijkskunde, arrangeerbaar, stercollectie, vmbo leerjaar 3 & 4

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

VO-content - Gereedschapskist. (2019).

Gereedschapskist activerende werkvormen

https://maken.wikiwijs.nl/105906/Gereedschapskist_activerende_werkvormen

VO-content - Kennisbanken. (2018).

Kennisbank Aardrijkskunde - vmbo12

https://maken.wikiwijs.nl/134827/Kennisbank_Aardrijkskunde___vmbo12

VO-content - Toetsen. (z.d.).

Aardrijkskunde vmbo34 - D-toetsen

https://maken.wikiwijs.nl/156781/Aardrijkskunde_vmbo34___D_toetsen

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open