Stage 1718

Stage 1718

Stage

 

 

 

 

Dit arrangement is geschreven voor leerlingen van de afdeling Groen van AOC de Groene Welle te Hardenberg.

Laatste update: 9 augustus 2017

Auteurs: Hannie Kwant en Johan Schuppert

kwant@groenewelle.nl en schuppert@groenewelle.nl

 

 

 

 

tuinbouwtaal

Op je leerbedrijf wordt vaktaal gesproken. Hoveniers en groenvoorzieners spreken allemaal Latijn. Beplanting wordt namelijk bijna altijd met de Latijnse naam aangegeven. Daarnaast gebruikt elk beroep vaktaal. In het groen is dat niet anders. Maar wat nu als je stagebieder vraagt om de verharding op 1 oor te leggen? Of de vraag of coniferen te ritsen? En wat is klapzand? Of zonnebrand?

Daarom hier in de bijlage een handboek met alle termen die gebruikt worden in de tuinbouw.

Open bestand tuinbouwtaal

stagehandleiding

Erkend stageadres zoeken

Stageadres zoeken

Bij het vinden van een stageadres is het aan te raden om gebruik te maken van de site www.stagemarkt.nl .

Zie link hieronder.

link naar stagemarkt

Je ziet nu het onderstaande scherm;

stagemarkt startscherm
stagemarkt startscherm

zoekmachine

Als je op de knop " leerbedrijf zoeken" hebt aangeklikt, zie je nu een scherm met zoekfuncties.

In het voorbeeld hieronder is gezocht naar een bedrijf binnen 10 kilometer van Hardenberg met het crebonummer van de opleiding van niveau 2 hovenier. Dit nummer vind je ook op het aanvraagformulier voor je stage. Als je geen geschikt adres vindt, kun je een vinkje zetten bij zoeken in de buurt. Je krijgt dan bedrijven die iets verder weg zitten, maar waar je misschien wel meer of andere zaken kunt leren!

 

De crebonummers voor de hoveniersopleiding zijn:

niveau 2: 25452

Niveau 3: 25455

Niveau 4: 25454

zoeken op de site
zoeken op de site

Als je een bedrijf aanklikt, krijg je alle gegevens van het bedrijf.

Tip: Bellen en een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Mailen wordt door heel veel bedrijven niet gewaardeerd.

de voorbereiding

bellen is beter dan mailen....
bellen is beter dan mailen....

De voorbereidingen

Leerlingen zijn gewend om veel te werken met social media. Het liefst willen leerlingen een mail sturen met de vraag of ze stage kunnen lopen. Maar bellen voor een stage is beter. Je hebt dan meteen contact met het bedrijf en je kunt meteen horen of er plek is. Een mail kan weken blijven liggen..... Daarom hieronder zaken die van belang zijn bij een telefoongesprek.

 

 

 

 

Het telefoongesprek

Het telefoongesprek dat je nu kunt gaan voeren, is bedoeld om een afspraak te maken met het bedrijf. Hieronder volgen een aantal tips voor het telefoongesprek met het praktijkbedrijf.

  • Bel zelf! Dat klinkt logisch, maar het gebeurt dat ouders bellen of er een stageplek is voor hun kind. Bedrijven willen jou als stagiaire en willen met jou spreken. 
  • Spreek duidelijk, verstaanbaar Nederlands.
  • Zeg wie je bent en waarvoor je belt.
  • Spreek de persoon die je aan de lijn hebt met u aan.
  • Vraag om een afspraak met de contactpersoon van het bedrijf om de mogelijkheden en invulling van een stage verder door te spreken.
  • Plan samen een afspraak en noteer deze in je agenda.
  • Geef je telefoonnummer en adresgegevens door aan het bedrijf.
  • Sluit het telefoongesprek netjes af.

Voorbereiding op het gesprek

Voordat je het eerste gesprek bij het bedrijf hebt, moeten er een paar dingen worden gedaan. Om goed voorbereid het gesprek aan te gaan, zet je eerst voor jezelf een aantal dingen op een rijtje. Je bedenkt waarom je nou zo graag op dat bedrijf wilt stagelopen. Ook ga je na hoe lang de stageperiode duurt en op welke dag je stage kunt lopen. Dit kun je vragen aan je coach en dit kun je terugvinden op je stagerooster. Misschien zijn er zelfs al opdrachten bekend die je op het bedrijf moet maken.

Vraag bij de administratie van school om een voorlopige bpv-overeenkomst(stageovereenkomst). Neem deze mee en vul je eigen gegevens in. Gegevens die jij als student in kunt vullen zijn punt 2a (de deelnemer) en eventueel 2b (de wettelijk vertegenwoordiger. Verder vul je artikel 1 en 2 in.

De stageovereenkomst neem je bij het 1e gesprek mee naar het praktijkbedrijf. De contactpersoon daar, vult ook een gedeelte van het formulier in. Daarna neem jij de overeenkomst mee naar school, waar je deze bij je coach inlevert. Je coach bekijkt of het formulier volledig is ingevuld. Als dit in orde is, wordt de voorlopige bpv-overeenkomst naar het stagebureau in Zwolle gestuurd. Als het stagebureau je stage goed keurt wordt de overeenkomst naar het stagebedrijf gestuurd voor een handtekening. Pas dan, kan je stage beginnen.

verklaring begrippen uit stage overeenkomst

Je kunt geen stage lopen als er geen goedgekeurde bpv-overeenkomst is.

In de bpv-overeenkomst staan een paar lastige begrippen. Hierdoor is het niet altijd duidelijk welke persoon de gegevens moet invullen. Hieronder is geprobeerd om de verschillende partijen te verduidelijken. De begrippen zijn op alfabetische volgorde gerangschikt.

                           

 

Begrip uit stageovereenkomst

Uitleg

Code opleiding

Elke opleiding heeft zijn eigen code, vraag hiernaar bij je coach

Deelnemer

Dit is de student die stage gaat lopen

Instelling

Dit is de school, de onderwijsinstelling

Kwalificatieniveau

Dit is het niveau waarop je je opleiding volgt

Naam opleiding

Naam van de opleiding die je volgt (Dierverzorging, Veehouderij, Paraveterinair)

Organisatie

Het bedrijf waar de stage plaats vindt

Praktijkbegeleider

Dit is de persoon die de student vanuit het bedrijf begeleid

Praktijkbiedende organisatie

Het bedrijf waar de stage plaats vindt

Praktijkdocent

Dit is de coach vanuit school

Registercode Aequor

Elk Aequor erkend bedrijf heeft een unieke code gekregen. Deze code wordt hier ingevuld

Vakgroepcoördinator

Zie hierboven onder het kopje ‘Overleg met vakgroepcoördinator’

Wettelijke vertegenwoordiger

Je ouders of verzorgers (verplicht als je nog geen 18 jaar bent)

 

 

opstellen leervragen

Het opstellen van leervragen

Voordat je een gesprek hebt op het praktijkbedrijf, ga je voor jezelf bekijken wat je er wilt leren. Zo kun je tijdens het gesprek al duidelijk aangeven waarin jij wilt verbeteren. Aan de hand van onderstaande vragen, kun je goede leervragen opstellen. 

  • Wat kan ik goed?
  • Wat vind ik moeilijk?
  • Waarin zou ik nog willen groeien?
  • Wat wil ik kunnen oplossen, maken, uitvoeren?
  • Welke handelingen wil ik leren?
  • Waar heb ik hulp bij nodig?

Leervragen stel je op door te kijken naar datgene waar je nog in wilt groeien. Het kan zijn dat je meer kennis wilt over ziekten en plagen, of dat je een handeling wilt leren, zoals bijvoorbeeld bestrating leggen. Misschien ben je van jezelf wel heel onzeker en wil je in je stage meer zelfvertrouwen krijgen. Dit zijn allemaal leerdoelen. Nu kun je deze leerdoelen omzetten in leervragen. Bijvoorbeeld: Wat zijn de risico’s van ziekten en plagen voor de bestaande beplanting?  Hoe kun je ziekten en plagen voorkomen? Deze vragen kun je na je stage beantwoorden. Door het opstellen van leervragen, kun je beter en sneller leren. Zet de antwoorden op bovenstaande vragen en jouw eigen leervragen op papier. Neem deze mee naar het praktijkbedrijf.

het gesprek met het stagebedrijf

Het gesprek op het praktijkbedrijf

Eerste indruk

Zorg dat je er netjes uitziet, wanneer je op gesprek komt bij het praktijkbedrijf. De eerste indruk is van groot belang! Geef de stagebieder een hand en stel jezelf voor. Spreek de stagebieder met ‘u’ aan, tenzij hij of zij anders wenst. Veel mensen vinden het onbeleefd wanneer je ze zonder hun toestemming met ‘je’ aanspreekt.

Het gesprek

Tijdens het gesprek wil jij als student en toekomstige stagiaire dingen weten van de stagebieder. Andersom wil de stagebieder ook weten wie je bent en wat je wilt. Het is dus belangrijk om je verwachting uit te spreken. Vertel wat jij verwacht hier te kunnen doen. Vraag de stagebieder naar zijn verwachtingen.

 

Onderwerpen die veel stagebieders met de student willen bespreken, zijn:

  • Motivatie voor de keuze van het bedrijf

  • Persoonlijke achtergrond van de student

  • Vooropleiding en studierichting

  • Eerdere stage ervaringen

  • Opdrachten en leerdoelen, leervragen

  • Niveau stagiair: 1e , 2e of 3e jaars student, niveau 2, 3 of 4

  • Duur en doel van de stage

  • Leer- en gedragsproblemen

  • Sterke en zwakke punten

     

    Onderwerpen die je als student kunt bespreken met de stagebieder zijn:

  • Info over bedrijf, wie (collega’s), wat (taken) en waar (werkplek)

  • Secundaire arbeidsvoorwaarden; verlof, werkkleding, rooster en werktijden

  • Leg gemaakte afspraken vast (stageovereenkomst)

  • Wekelijks evaluatiemoment

    Op je stagerooster staat aangegeven wanneer de school verwacht dat je stage loopt. Er is rekening gehouden met de schoolvakanties. Op het bedrijf waar je stage loopt kennen ze geen schoolvakantieregeling. Het bedrijf verwacht mogelijk dat je gewoon elke week komt. Maak daar met het bedrijf duidelijke afspraken over.

    Denk er aan dat je de bpv-overeenkomst invult. Dit geldt alleen wanneer de stagebieder én jij een stageperiode op het bedrijf zien zitten. Lever de bpv-overeenkomst daarna in bij je coach. Noteer de gemaakte afspraken.

afspraken stage

Overleg coach

Ga nu overleggen met je coach of je op het gekozen bedrijf mag stagelopen. Hij of zij kan je vertellen of dat voor jou een geschikt leerbedrijf is en of je daar je opdrachten kunt doen. Als de coach zijn goedkeuring geeft, dan kun je telefonisch contact opnemen met het bedrijf van je keuze. Zo niet, dan ga je op zoek naar een ander bedrijf uit het Aequor register. Let op: je mag niet twee keer op hetzelfde bedrijf stagelopen.

 

Tip: Kijk goed of het bedrijf erkend is voor jouw opleiding en niveau.

Als een bedrijf niet erkend is kan een bedrijf erkenning aanvragen. Dat moet het bedrijf zelf doen. Op de site staat hoe de procedure in zijn werk gaat. Aequor zal een bedrijf niet snel erkennen. Ze hebben al een heel groot bestand met bedrijven. Ze doen dit bij bedrijven in regio's met minder dekking of als een bedrijf andere werkzaamheden uitvoert dan andere bedrijven. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in vijveraanleg zullen eerder erkend worden dan bedrijven die tuinonderhoud uitvoeren.

 

aanvraag stage

AANVRAAG-BEROEPSPRAKTIJKVORMING

 

De leerlingen krijgen een formulier “AANVRAAG-BEROEPSPRAKTIJKVORMING”.

Dit formulier moet ingevuld ingeleverd worden bij de coach. De coach controleert het formulier op juistheid. Het bedrijf moet op het juiste niveau zijn gecertificeerd.  Handtekeningen van student en bedrijf zijn nog niet nodig.

Inlevermoment is UITERLIJK de 1e schoolweek, maar liever zodra je een nieuw stageadres hebt gevonden.

De coach doet een controle of het bedrijf erkend is en tekent voor akkoord.

Het formulier moet worden ingeleverd bij het BPV-bureau, die nemen het verder over.

Zodra het formulier door de coach is ingeleverd bij de administratie, ben je via school verzekerd. Tot die tijd ben je niet verzekerd en tellen je stagedagen niet.....

 

De papieren worden naar het leerbedrijf opgestuurd door het BPV bureau. De leerling krijgt de papieren mee. Ben je nog geen 18, dan moet het formulier worden getekend door een ouder/verzorger. Ook de leerling tekent het formulier en levert deze in bij de coach of administratie.

Hieronder een voorbeeld van het aanvraagformulier;

Open bestand aanvraag BPV

stageperiode

De stageperiode

Urenregistratie

Wanneer de stageperiode begint, vergeet dan niet het urenregistratieformulier in te vullen. Deze is verkrijgbaar bij de administratie. Vul elke dag dat je op het praktijkbedrijf hebt gewerkt de uren in en laat aan het einde van de periode de lijst aftekenen door de stagebieder. Alleen dan zijn je uren geldig en tellen ze mee!

 

Beoordelingsformulier

Halverwege en aan het einde van de stageperiode, wordt er door de stagebieder een beoordelingsformulier ingevuld. Dit beoordelingsformulier kun je afhalen bij de administratie. De uitkomsten van dit beoordelingsformulier worden besproken via individuele gesprekken met de coach. Ook kan het nuttig zijn deze punten mee te nemen naar het coach-uur op school, zodat je het er samen over kunt hebben.

 

Algemene houding en gedragsregels

  • Kom op tijd op het praktijkbedrijf

  • Houd je aan gemaakte afspraken

  • Heb respect voor mensen en dieren

     

    Ziekte

    Bij ziekte neem je contact op met school én met het praktijkbedrijf.

     

    Problemen

    Bespreek problemen die je tegenkomt op je stageadres tijdens het coach-uur op school. Tijdens deze lessen wissel je met medeleerlingen ervaringen uit over stage. Mochten de problemen te groot zijn, dan kun je terecht bij je coach om hier over te praten.

     

    Meer informatie

    Meer informatie over verzekeringen, ongevallen, vergoedingen en beoordelingen kun vinden in de Studiegids van De Groene Welle.

verzekering op stage

Elk bedrijf met personeel moet een verzekering afsluiten voor haar personeel. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een tijdelijk dienstverband en zelfs niet of het gaat om betaald of onbetaald personeel.

Elk bedrijf dat een stagiaire heeft, moet dus voor jou een verzekering afsluiten.

Als je iets op stage overkomt wordt je eigen verzekering aangesproken. In dit geval de WA. (Wettelijk Aansprakelijkheid)  De meeste bedrijven hebben hun personeel verzekerd in een bedrijfsverzekering. Als stagiaire kun je door een bedrijf worden meeverzekerd.

Als de beide verzekeringen van mening zijn dat de "schuld" bij de andere partij ligt, dan kan de schoolverzekering in werking teden.  De verzekering via school is een vangnetconstructie. Heel veel zaken worden niet via school vergoed.

Mocht je stage lopen zonder dat je een voorlopig BPV aanvraagformulier hebt ingeleverd, dan ben je niet via school verzekerd!

Open bestand info schoolverzekering

stage boek digitaal

afspraken tijdens stage

1. AFSPRAKEN TIJDENS DE BPV PERIODE

 

 

De student

  • is gemotiveerd en neemt een leergierige houding aan tijdens de BPV periode en stelt vragen.

  • overlegt met de praktijkopleider op het BPV bedrijf tijdens de BPV periode over de inhoud en uitvoering van de BPV opdracht(en) en de leerdoelen. Deze opdracht(en) en de leerdoelen moeten in relatie staan tot de uitvoerende werkzaamheden op het BPV bedrijf.

  • houdt zich aan de afspraken die gemaakt zijn binnen de BPV overeenkomst en houdt zich aan overeengekomen BPV dagen/weken.

  • houdt zich aan de regels vermeld in het BPV boekje en houdt zich aan de afgesproken bedrijfsregels (bijvoorbeeld kleding en gedrag).

  • volgt werkinstructies op van de praktijkopleider op het BPV bedrijf en koppelt de voortgang van de BPVregelmatig terug aan de praktijkbegeleider van de onderwijsinstelling.

  • bespreekt problemen op het BPV bedrijf met de praktijkopleider ter plekke en/of de coach.
  • belt het BPV bedrijf én de onderwijsinstelling bij ziekte. Niet per sms of e-mail, dit mag alleen als dit de afspraak is met het BPV bedrijf.
  • beslist NOOIT zelf dat hij/zij stopt met de BPV. Er zijn altijd eerst gesprekken met de praktijkopleider en praktijkbegeleider/coach. Als de student zelf zomaar stopt, dan tellen de gelopen stagedagen niet mee.
  • roddelt niet over de BPV op msn, facebook, twitter of andere social media.
  • houdt het contact zakelijk en blijf professioneel op een BPV bedrijf waar klanten/bezoekers komen. “Wees vriendelijk, maar gedraag je niet als vriend”.

 

De onderwijsinstelling

  • komt de afspraken na die gemaakt zijn ten opzichte van de minimaal 3 contactmomenten bedrijf, bestaand uit: 1 x bedrijfsbezoek en minimaal 2 x contactmomenten via de mail of telefonisch.

  • levert, via de praktijkbegeleider, gespreksonderwerpen aan en inventariseert de mogelijke gespreksonderwerpen vanuit het BPV bedrijf voorafgaand aan het bedrijfsbezoek om de voortgang van de student te bespreken.

  • bespreekt de voortgang van de student op het BPV bedrijf waarbij de leerdoelen en de BPV opdracht(en) de uitgangspunten zijn.

  • legt, via de praktijkbegeleider, het voortgangsgesprek en de overige contactmomenten met het BPV bedrijf vast in Magister.

  • zorgt dat de praktijkbegeleider kennis heeft van de opleiding, de leerdoelen en de BPV opdracht(en) van de student die hij/zij bezoekt op het BPV bedrijf.

  • zorgt dat de student verzekerd is tijdens de BPV.

 

Het BPV bedrijf

  • zorgt dat de student weet wie zijn/haar praktijkopleider binnen het BPV bedrijf is.

  • begeleidt de student tijdens de BPV periode, maakt voldoende tijd vrij en zorgt dat de werkzaamheden een relatie hebben met de leerdoelen en de BPV opdracht(en) van de student.

  • voert voortgangsgesprekken tijdens de contactmomenten met student en onderwijsinstelling.

  • zorgt dat het bedrijf aan de wettelijke veiligheidseisen voldoet.
  • Bij ziekte meldt de leerling zich telefonisch bij u af maar ook bij school
  • Een gemiddelde BPV dag is 8 uur (excl. pauze) en kan afhankelijk zijn van seizoensgebonden activiteiten.

 

 

aanvullende regels vanuit stagebedrijf

3. Regels op het BPV bedrijf


Het kan voorkomen dat u op uw bedrijf een aantal regels hebt waar studenten die bij u BPV volgen zich aan moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan werktijden, roken, pauzes, kleding of het gebruik van de mobiele telefoon.

Zet deze regels samen met de student op papier en onderteken beide de gemaakte afspraken.

Regels op het bedrijf zijn:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Handtekening student:

 

 

 

 

 

Handtekening praktijkopleider:

 

 

 

 

 

 

hoveniers cao

In de CAO (Collectieve Arbeids Overeenkomst) staan afspraken tussen werkgevers en werknemers over rechten en plichten van werkgever en werknemer. Zaken als loon, reiskosten, vrije dagen, ontslag enzovoort staan hier beschreven.

Open bestand cao hoveniers 2016 tot 2018

afspraken over beoordeling

2. AFSPRAKEN OVER DE BEOORDELING

De student

  • zorgt, in samenspraak met het BPV bedrijf, dat de BPV opdracht(en) volledig is/zijn afgehandeld en ter beoordeling afgetekend door het BPV bedrijf. Vervolgens levert hij deze opdracht(en) binnen één week na afloop van de BPV periode of daarvoor geldende inleverdatum in bij de verantwoordelijke docent.
  • evalueert samen met de onderwijsinstelling de BPV periode.
  • zorgt dat de gemaakte uren en de BPV beoordeling op het BPV bedrijf zijn ingevuld op de daarvoor bestemde formulieren en deze zijn afgetekend door de praktijkopleider op het BPV bedrijf. Vervolgens levert hij/zij deze formulieren in bij de coach binnen één week na afloop van de BPV periode.

 

De onderwijsinstelling

  • neemt aan het einde van de BPV periode, via de praktijkbegeleider, contact op met de praktijkopleider van het BPV bedrijf over de beoordeling van de student en evalueert samen met het BPV bedrijf de BPV periode.
  • De BPV beoordeling van het BPV bedrijf dient voldoende te zijn om de gemaakte uren BPV mee te kunnen laten tellen.

Het BPV bedrijf

  • zorgt, in samenspraak met de student, dat de BPV opdracht(en), gestelde leerdoelen en de urenregistratie volledig is afgehandeld en ter beoordeling is afgetekend.
  • heeft aan het eind van de BPV periode een afrondend gesprek met de student waarin o.a. de beoordeling van de BPV periode besproken wordt.
  • Indien, door de student, in deze BPV periode een Proeve van Bekwaamheid (PvB) afgelegd moet worden, dan ontvangt de praktijkopleider hierover apart informatie.

 

 

 

 

 

opdrachten BPV leerdoelen

  1. Opdracht Leerdoelen

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Opleiding

 

 

 

Leren en loopbaan

 

Leeractiviteit

 

5 uur

Studiebelasting

Competenties

Werkprocessen

 

 Zie leerwijzer

 

Zie leerwijzer

 

 

Doel     Het kunnen opstellen van individuele leerdoelen en dit

             reflecteren om jezelf naar een hoger plan te ‘trekken’.

 

 

Oriëntatie

Om je eigen leerproces zo goed mogelijk in kaart te brengen gaan we gedurende het schooljaar werken aan leerdoelen. Gedurende het schooljaar ga je hier een verslag over schrijven, dit verslag zal centraal staan tijdens je BPV periode. Tijdens het begeleidingsgesprek (BPV bezoek)  zullen je ontwikkelingen ten aanzien van je leerdoelen worden besproken. Het is dus raadzaam ook een kopie neer te leggen op je BPV bedrijf. Ook dien je je coach een digitale versie van jouw goedgekeurde verslag te mailen. Dit verslag moet aan het begin van de BPV periode gemaakt worden.

Uitvoering

 

Opdracht 1: Opstellen leerdoelen

Je gaat minimaal 5 leerdoelen opstellen. Het zijn leerdoelen waaraan je deze BPV periode gaat werken.

De leerdoelen kunnen betrekking hebben op vele aspecten.

Hierbij een aantal voorbeelden; jezelf in contact met je collega`s of klanten,  assertiviteit (opkomen voor jezelf), inzicht in werkzaamheden op en rond het bedrijf , theoretische kennis etc.

 

Om je leerdoel helder te beschrijven ga je als volgt te werk.

 

  1. Wat is precies het leerdoel, wat wil ik leren of ontwikkelen?
  2. Waarom stel je dit leerdoel op?
  3. Hoe ga ik aan dit leerdoel werken?
  4. Wie en wat heb ik hierbij nodig?
  5. Hoelang denk ik nodig te hebben om mijn doel te behalen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdracht 2: Reflectieleerdoelen

Tegen het einde van de BPV periode ga je een reflectieverslag schrijven aan de hand van je opgestelde leerdoelen.

Na een BPV periode te hebben gewerkt aan je leerdoelen ga je nu terugblikken op je leerproces. Om deze reflectie zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren ga je de volgende punten beschrijven. Uiteraard mag je ook eigen inbreng toelichten.

 

  1. Wat was precies je leerdoel?
  2. In hoeverre ben je gevorderd ten aanzien van dit leerdoel?
  3. Wat heb je gedaan om te werken aan dit leerdoel?
  4. Welke feedback heb je gekregen en van wie?
  5. Beschrijf 2 voorbeelden/situaties die je hebt meegemaakt om punt 3 te verduidelijken.
  6. Heb je dit leerdoel behaald of neem je dit leerdoel mee naar de volgende BPV periode? Waarom?

Resultaat

Het resultaat van deze opdracht zal worden meegenomen in de leeractiviteit leren en loopbaan. De beoordeling zal plaatsvinden doormiddel van een onvoldoende (O) of een voldoende (V).

Bronnen

Bij het opstellen van je leerdoelen is het raadzaam op je coach, je ouders/verzorgers en je praktijkopleider te raadplegen.

           

 

 

 

stagerooster

stagerooster

Hieronder het VOORLOPIGE stagerooster.

Gedurende het jaar gaan wijzigingen plaatsvinden. In de winter (minder drukke periode in het groen) willen we de leerlingen extra naar school laten komen voor lessen VCA, motorzagen en spuitlicentie.

In een andere periode krijg je dan extra stagedagen.

Open bestand stageplan groen 1718

formulieren

houding en gedrag

Stel dat je geweldig goed tuinen kunt aanleggen en onderhouden.

Maar je verslaapt je elke dag....

Of als een klant je iets vraagt weet je nooit het antwoord....

Of je kunt niet samenwerken met je collega's.....

 

Kortom; naast vaardigheden heb je ook kennis en een goede werkhouding nodig.

Hieronder een formulier die deze houdingsaspecten beoordeeld.

beoordeling student

Hieronder het formulier die je 2 x per jaar invult en ook door je stagebedrijf/werkgever laat invullen.

De eerste is een tussenbeoordeling, de 2e een eindbeoordeling.

Tip: Vraag tijdig om een tussenbeoordeling. Dan weet je wat je werkpunten voor komend jaar zijn en waar je BPV bedrijf op let!

Open bestand beoordeling student

POP

POP staat voor Persoonlijk Ontwikkelings Plan. In overleg met je stagebieder en je coach maak je een POP.

Voorbeeld: Je stagebieder meldt dat jij nooit iets vraagt. Hij weet niet goed of je wel interesse hebt in het vak of dat jij het werk doet wat je gevraagd wordt. In een gesprek met je coach is de conclusie: Je bent verlegen en vindt het daarom moeilijk om vragen te stellen aan je stagebieder. In een POP kan nu komen te staan dat je na afloop van de stagedag 2 vragen gesteld worden aan je stagebieder. Na een evaluatieperiode kun je kijken of je doel is behaald.  Als dat zo is kun je een nieuw doel stellen. Bijvoorbeeld minder verlegen zijn richting klanten....

uren

Je gewerkte uren hou je bij op onderstaand formulier. Laat de uren aftekenen door je praktijkopleider. Dat kan zijn je werkgever, maar ook je voorman. Zonder handtekening tellen de uren niet mee....

Lever de urenregistratie aan het eind van het jaar in bij je docent. Een juist bijgehouden urenregistratie is één van de voorwaarden voor het mogen doen van de proeve van bekwaamheid.

Alle dagen die op je stagerooster staan, wordt je geacht ook stage te lopen. Het zijn schooldagen op een andere locatie.

Het kan zijn dat een stagedag uitvalt door weersomstandigheden. Denk bijvoorbeeld in de winter bij een vorstperiode.  Er zijn daarom meer stagedagen op het rooster dan je wettelijk moet maken, zodat je een marge hebt.

Leerlingen die werken (BBL) moeten minimaal 120 dagen van 8 uur (betaald) werken.  Dat is 960 uur.

Open bestand urenregistratie

handelingenlijsten en stage opdrachten

Als je stage loopt, is het de bedoeling dat je ook leert om bepaalde handelingen te trainen. Als je een proeve (zie uitleg verderop) krijgt over aanleg, mag je gerust mee op onderhoudsklussen, maar je zult ook moeten leren om bepaalde zaken aan te leggen. Als school hebben we handelingenlijsten opgesteld. Zorg dat je deze lijsten aan het begin van je stage doorneemt met je stagebieder. Sommige werkzaamheden komen niet veel voor bij bepaalde bedrijven. Een voorbeeld is onderhoud van vijvers of onderhoud riolering. Als je stagebieder weet dat jij deze handeling moet oefenen en er komt een dergelijke klus voorbij, dan kun je mee met de ploeg die dat werk uitvoert.

Hieronder de handelingenlijsten.

klas 1

enAlle niveau's en alle richtingen gebruiken dezelfde handelinglijsten. Deze vind je hieronder:

Open bestand foto handelingenlijst tot de kerst

Open bestand stageopdrachten klas 1 periode 3,4 en 5

klas 2

Open bestand stageopdrachten klas 22

Open bestand stageopdrachten klas 32 en 42 voor de kerst

klas 3.3

Niveau 3 krijgt een zware proeve, die gaat over het aansturen. Hiervoor zijn stageopdrachten geschreven en de volgende handelingenlijst:

Open bestand handelingenlijst klas 3.3

niveau 4 extra handelingenlijsten

Niveau 4 leerlingen die in 2013 of eerder gestart zijn met de opleiding, doen 4 jaar over hun studie. Ze hebben 3 proeven. allen heten Outdoor Manager. Vanaf nu afgekort tot OM. In klas 3 doen ze de proeve OM1 en OM2. In klas 4 volgt OM3. Studenten die in 2014 starten, doen 3 jaar over hun studie. Ze doen in klas 2 OM1 en OM2 en in klas 3 OM3.

 

Hieronder de handelingenlijsten voor de OM proeven. Naast de handelingenlijsten zijn er specifieke stageopdrachten. Deze staan elders in het arrangement.

Open bestand handelingenlijst OM1

Open bestand Handelingenlijst OM 3

Handelinglijsten oud

Open bestand Handelingenlijst PvB aanleg tuinen.doc

Open bestand Handelingenlijst PvB onderhoud tuinen.doc

Het schrijven van een verslag

Je zult gedurende de opleiding verschillende (stage) verslagen schrijven. Daarnaast word je op pad gestuurd om bedrijven of personen te interviewen, of te bellen voor informatie. Op je stage kom je in aanraking met klanten een (balie)gesprek zul je dus gaan voeren.

Hieronder vind je de richtlijnen.

Open bestand richtlijnen verslag-interview-enquete-telefoneren-baliegesprek

Stageopdrachten oud

Hieronder de stage opdrachten, die op het stagebedrijf worden uitgevoerd. Op school hoor je hoe zaken volgens de theorie worden uitgevoerd. Op stage worden zaken soms anders aangepakt. Zorg dat je bij het schrijven aangeeft welke zaken en vooral waarom zaken anders worden uitgevoerd. Je moet dus in gesprek met je stagebieder en/of voorman!

niveau 2 Medewerker buitenruimte

klas 1, Outdoor Basic - onderhoud

Open bestand voorblad en ondertekening.docx

Open bestand opdracht onderhoud groen (1).docx

Open bestand opdracht onderhoud tuinen (2).docx

Open bestand bewijs.docx

klas 2, Outdoor basic - aanleg

Open bestand voorblad en ondertekening.docx

Open bestand opdracht Aanleg Tuinen (3).docx

Open bestand bewijs.docx

niveau 3 Vakbekwaam hovenier

klas 1, Onderhoud groen

Open bestand voorblad en ondertekening.docx

Open bestand onderhoud groen

Open bestand onderhoud tuinen (2).docx

Open bestand bewijs.docx

klas 2, Aanleg tuin

Open bestand voorblad en ondertekening.docx

Open bestand opdracht aanleg tuin (3).docx

Open bestand bewijs.docx

Open bestand opdracht werk voorbereiden tuinen onderhoud (4).docx

klas 3, Meewerkend voorman hoveniersbedrijf

Open bestand voorblad en ondertekening.docx

Open bestand opdracht werk voorbereiden aanleg (5).docx

Open bestand opdracht aansturen (6).docx

niveau 4 Outdoor Manager

klas 1, 'tussenproeve'

Open bestand voorblad en ondertekening.docx

Open bestand opdracht onderhoud groen (1).docx

Open bestand opdracht onderhoud tuinen (2).docx

Open bestand bewijs onderhoud tuinen.docx

Open bestand opdracht aanleg tuinen (3).docx

Open bestand bewijs aanleg tuinen.docx

klas 2, Outdoor Manager 1

Open bestand voorblad en ondertekening.docx

Open bestand opdracht werkvoorb. onderhoud (4).docx

Open bestand opdracht werkvoorb. aanleg (5).docx

Open bestand opdracht aansturen (6).docx

Open bestand opdracht Outdoor Manager 1 (7).doc

klas 2, Outdoor Manager 2

Open bestand voorblad en ondertekening.docx

Open bestand opdracht Het maken van een ontwerp- en beheerplan.docx

klas 3, Outdoor Manager 3

Open bestand Opdracht beheer 1e blokstage

Open bestand Handelingenlijst OM3.pdf

Open bestand Stage opdracht Outdoor Manager 3

Proeve van bekwaamheid

Wat is een Proeve van Bekwaamheid (PvB)?

Een Proeve van Bekwaamheid is een praktijkexamen waarbij de student in een bij voorkeur praktische setting de in de PvB beschreven competenties in hun onderlinge samenhang voldoende beheerst op het niveau van de kwalificatie.Hierbij wordt de student beoordeeld door twee assessoren (examinatoren). Eén assessor komt uit het beroepenveld waarin de student stage loopt. De andere assessor is een schoolassessor. Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, mag je de Proeve van Bekwaamheid doen.

Wanneer mag je deelnemen aan een Proeve van Bekwaamheid (PvB)?

Je cijfers moeten voldoende zijn. Wat houdt dat in? Elke leereenheid bestaat uit meerdere clusters. Elk cluster bestaat uit 1 of meerdere leeractiviteiten. Een leeractiviteit bestaat uit verschillende opdrachten. Deze opdrachten kunnen zowel praktisch als theoretisch zijn. Een leeractiviteit kan op verschillende manieren worden afgesloten bijvoorbeeld d.m.v. een theorietoets, praktijktoets, verslag of een gezamenlijke opdracht. Heb je alle leeractiviteiten in de clusters met een voldoende afgesloten van de betreffende leereenheid, én je hebt je urenregistratie ingeleverd, dan kan na goedkeuring van de opleidingsbeheerder de Proeve worden aangevraagd.

Hoe gaat zo'n Proeve in z'n werk?

De Proeve van Bekwaamheid is een periode waarin je een opdracht uitvoert, waarmee je laat zien dat je op het juiste niveau zit.

Je praktijkopleider ontvangt bericht wanneer de Proeve van Bekwaamheid wordt afgenomen. Via e-mail krijgt je praktijkopleider de Proeve van Bekwaamheid toegestuurd. Je praktijkopleider bepaalt de precieze opdracht tijdens de proeve. Gedurende de uitvoering word je beoordeeld door je praktijkopleider en een docent van De Groene Welle (de assessoren). Afsluitend is er een gesprek (CGI, competentiegericht interview) met de praktijkopleider, de docent en met jou. Wanneer je de proeve met ‘voldoende’ afsluit, ben je geslaagd of over naar het volgend schooljaar. Wanneer je de proeve met ‘onvoldoende’ afsluit, beslissen je praktijkopleider/docent wanneer je kunt herkansen.

 

Beoordeling van de Proeve van Bekwaamheid

Zoals je ziet in het document wordt tijdens de PvB niet alleen beoordeeld of je alle werkprocessen (handelingen) voldoende beheerst. Er wordt ook gekeken naar de bijbehorende competenties, met andere woorden: hoe voer je de werkprocessen uit. Het gesprek na afloop van de PvB (CGI) zal dan ook hierover gaan. Afhankelijk van je klas/niveau komen bijvoorbeeld aan de orde: samenwerking, initiatief nemen, communicatie, organiseren, plannen, begeleiden, instructies geven, presenteren. In het document van de PvB staat een concrete beschrijving van de van jou gevraagde competenties.

 

Checklist voor de proeve van bekwaamheid

Wanneer mag je de proeve doen?

Als je aan de voorwaarden op deze checklist hebt voldaan.

proeven niveau 2

Er zijn 2 proeven. Aan het eind van klas 1 ga je de onderhoudsproeve doen. Aan het eind van klas 2 krijg je de 2e en laatste proeve aanleg.

 

Kort samengevat:

Na instructie moet je redelijk zelfstandig het werk uitvoeren.

 

Hieronder de uitgebreide documenten.

Open bestand niveau 2 onderhoud

Open bestand niveau 2 aanleg

proeven niveau 3

Niveau 3 kent 3 proeven. Aan het eind van klas 1 krijg je (zelfstandig) onderhoud, Aan het eind van klas 2 (zelfstandig) aanleg. Daarna de laatste proeve; het aansturen van een groep. Bij de laatste proeve maakt het niet uit of dit in aanleg- of onderhoudswerkzaamheden wordt uitgevoerd.

Er zijn per uitstroomrichting verschillen de proeven. Hieronder staan de proeven van uitstroomrichting hovenier.

In het volgende hoofdstuk die van groenvoorziening. De proeven van groenvoorziening verschillen op een paar punten van die van de hoveniers. Gebruik dus de goede!!!

 

De proeven in het kort:

Onderhoud en aanleg: na instructie geheel zelfstandig het werk uit voeren. Je kunt zonder begeleiding werken.

De proeve voorman: In een onderhoudsklus van minimaal 3 dagen maak je van tevoren een werkplanning. Je voert het werk uit, samen met minimaal 2 medewerkers, die jij aanstuurt. Na afloop bekijk je of de planning klopte en welke aanpassingen je hebt gedaan in de planning. Deze planning en nacalculatie heb je bij je tijdens het C.G.I. gesprek.

Open bestand niveau 3 onderhoud hovenier

Open bestand niveau 3 aanleg hovenier

Open bestand niveau 3 aansturen hovenier

niv 3 groenvoorziening

Open bestand groenvoorziening onderhoud niveau 3

Open bestand groenvoorziening aanleg niveau 3

Open bestand groenvoorziening aansturen niveau 3

proeven niveau 4

De proeven in het kort:

OM1: Een grote onderhoudsklus en een renovatieklus of kleine aanlegklus ga je vooraf begroten. Je zorgt er zelf voor dat alle materialen en materieel op tijd aanwezig is. Met een ploeg ga je het werk uitvoeren, waarbij jij minimaal 2 mensen aanstuurt. Na afloop leverje het werk op aan de klant. Achteraf maak je een nacalculatie.

OM2: Je maakt geheel zelfstandig een ontwerp voor een nieuwe aanleg voor een klant. Daarnaast maak je een offerte voor de aanleg van dit ontwerp. Het ontwerp presenteer je aan de klant.

OM3: Deze proeve is gelinkt aan het managementproject in het laatste jaar van de opleiding. Een complexe ondernemersvraag ga jij, samen met een andere student beantwoorden.

 

Open bestand Outdoor Manager 1 (OM1)

Open bestand Outdoor Manager 2 (OM2)

Open bestand Outdoor Manager 3 (OM3)

Groenvoorziening niveau 3

Let op:

De studierichting groenvoorziening heeft iets afwijkende voorbereiding op de proeve in klas 1 en 2.

Deze staan hieronder.

Open bestand groenvoorziening niv 3 onderhoud (klas 1)

Open bestand Groenvoorziening aanleg klas 2

logboeken bijhouden

Logboek en bewijslast

In het logboek beschrijf je waar je bezig bent geweest met de werkzaamheden op het BPV bedrijf. Met dit logboek, toon je aan, te hebben gewerkt aan de werkprocessen In de proeve, en dat je deze werkprocessen zelfstandig uit kunt voeren.

Dit logboek mag je ondersteunen met foto’s, filmpjes enz.

Hieraan worden een aantal eisen gesteld, namelijk:

 

Voorwaarden voor het logboek

  • een beschrijving per dag

  • tijden en duur van activiteit staan vermeld

  • beschrijving van activiteit

  • wat ging er goed tijdens de activiteit

  • wat kon er beter tijdens de activiteit

  • wat was nieuw voor je en welke keuzes heb je gemaakt

  • wat heb je geleerd

  • wat was de mening van je praktijkopleider

voorbeeld logboek

Hieronder een voorbeeld van een logboek. Deze is van oud leerling Sander Zwiep. Sander heeft de BBL opleiding niveau 2 gevolgd.

Open bestand Logboek voorbeeld

  • Het arrangement Stage 1718 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Hannie Kwant Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2017-08-09 12:46:31
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    link naar stagemarkt
    http://www.stagemarkt.nl/
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Schuppert, Johan. (2014).

    opleidingsinfo BBL Hovenier Hardenberg

    https://maken.wikiwijs.nl/52784/opleidingsinfo_BBL_Hovenier_Hardenberg