ICT is op legio manieren te gebruiken om te leren, zowel in als buiten de klas.
Dit arrangement bestaat uit een verzameling handleidingen die wellicht kunnen helpen bij het verkrijgen en onderhouden van ICT-vaardigheden.
Echter, alleen het opdoen van vaardigheden zal niet veel zoden aan de dijk zetten: het gaat erom, die vaardigheden ook in de praktijk in te zetten. Dat zal zeker verrassingen opleveren, er zullen dingen mislukken, maar er zullen ook dingen boven verwachting resultaat opleveren.
Werk samen met je collega's, probeer dingen uit, oefen ermee en vraag je leerlingen ook gewoon om hulp.
Hier boven een (uiteraard onvolledig) voorbeeld van manieren waarop ICT kan worden ingezet bij het leren.
Een heel bruikbaar handvat is de Kennisbasis ICT t.b.v. de tweedegraads lerarenopleidingen zoals samengesteld door de Vereniging van Hogescholen.
Bij de onderwerpen die in dit arrangement aan bod komen zal waar van toepassing worden gerefereerd aan deze Kennisbasis.
Algemene informatie over je laptop en het gebruik ervan.
Categorie/kernconcept: 2.2 Software
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
2.2.1 De docent toont aan over algemene kennis van ICT te beschikken en de vaardigheden ten aanzien van bestandsbeheer te beheersen.
Veilig gebruik van computer (back-ups, virus-, spam- en phishing preventie, sterke wachtwoorden, etc)
Bekend met mogelijkheden en beperkingen/risico’s van cloud diensten
Zelf installeren van eenvoudige software, indien mogelijk binnen de school
Bekend zijn met de gangbare bestandsextensies en weten met welk programma een bestand is te openen
Het bewaren van bestanden in mappen, zowel op de computer als online (in the cloud) en in staat zijn om zelf de inrichting van de mappenstructuur te bepalen door mappen aan te maken en bestanden te verplaatsen, kopiëren, te verwijderen en te delen
Bestanden naast een correcte bestandsnaam voorzien van aanvullende labels (op basis van kenmerken van de inhoud zoals auteur, onderwerp en versiebeheer), waardoor de bestanden beter vindbaar worden
Bescherming van je laptop
Eigenlijk een les voor de leerlingen, maar op verzoek ook in het docentenarrangement.
Windows 7
In dit arrangement worden diverse tips en trucs voor Windows 7 gedeeld. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.
Een internetbrowser is niets anders dan een programma dat je gebruikt om webpagina's te kunnen lezen. Er zijn er verschillende van. De meest bekende zijn Internet Explorer (met het nieuwe zusje Edge), Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari.
Zo'n browser kan de technische code van een internetpagina vertalen zodat wij een aantrekkelijke en goed functionerende webpagina te zien krijgen. Er zijn wereldwijde afspraken die aangeven hoe de 'technische taal' van webpagina's eruit moet zien zodat deze zonder problemen gelezen kan worden door verschillende browsers. En daar heb je al direct een aandachtspuntje te pakken. Het is enorm ingewikkeld om goed sluitende afspraken te maken waar iedereen zich aan houdt. Als Google Chrome bijvoorbeeld besluit om geen Java meer te ondersteunen, terwijl Java in heel veel websites gebruikt wordt, dan heeft dat voor jou als gebruiker gevolgen: websites die Java gebruiken werken dan ineens niet meer in Google Chrome.
Niet alleen de leveranciers van browsers besluiten dergelijke dingen: in het onderwijs kennen we dit ook: verschillende uitgevers zetten ergens in hun specificaties dat hun producten het best draaien als je browser x gebruikt. Dat is natuurlijk lastig, want we gebruiken allemaal meerdere producten van meerdere uitgevers en daarnaast ook nog andere webpgina's en digitaal leermateriaal, we werken met een elo en noem maar op. En het kan dus best voorkomen dat het ene materiaal volgens de maker beter werkt via Firefox en het andere via Internet Explorer.
De mooiste oplossing zou natuurlijk zijn dat alles dat via internet wordt aangeboden volledig en op ieder moment werkt op alle beschikbare browsers. Dat is echter hooguit een zeer lange termijn streven. Het enige dat wij (nu) kunnen doen is zorgen dat je zelf en ook je leerlingen altijd de beschikking hebben over meerdere browsers. Dan kan je als dat nodig is uitwijken en wordt je les tenminste niet verstoord doordat materiaal ineens niet meer goed bereikbaar is of werkt.
Je browser instellen
Alle browsers kennen instellingen. Je kunt hier dingen mee regelen als:
de startpagina of startpagina's die al automatisch worden geopend als je de browser opent
hoe moet worden omgegaan met privacy en beveiliging
de mogelijkheid van anoniem surfen
enz
Meestal vind je het knopje om het menu voor instellingen te openen rechtsboven in je browser via het icoontje of
2.2.1 De docent toont aan over algemene kennis van ICT te beschikken en de vaardigheden ten aanzien van bestandsbeheer te beheersen.
Veilig gebruik van computer (back-ups, virus-, spam- en phishing preventie, sterke wachtwoorden, etc)
Bekend met mogelijkheden en beperkingen/risico’s van cloud diensten
Zelf installeren van eenvoudige software, indien mogelijk binnen de school
Bekend zijn met de gangbare bestandsextensies en weten met welk programma een bestand is te openen
Het bewaren van bestanden in mappen, zowel op de computer als online (in the cloud) en in staat zijn om zelf de inrichting van de mappenstructuur te bepalen door mappen aan te maken en bestanden te verplaatsen, kopiëren, te verwijderen en te delen
Bestanden naast een correcte bestandsnaam voorzien van aanvullende labels (op basis van kenmerken van de inhoud zoals auteur, onderwerp en versiebeheer), waardoor de bestanden beter vindbaar worden
Wat is OneDrive
OneDrive is een online 'opslagdienst' van Microsoft. Op onze school gebruiken wij een speciale OneDrive-omgeving: OneDrive - Stichting Carmel.
Je kunt OneDrive vergelijken met Dropbox en Google docs. De bestanden die je er opslaat staan in principe in 'de cloud'. Een groot voordeel van werken 'in de cloud' is dat je vanaf iedere computer via internet bij je bestanden kunt. Net als bij Google docs en dropbox is het mogelijk je bestanden te synchroniseren: ze staan dan niet meer alleen in de cloud maar ook op je eigen computer. Op die manier kun je er altijd bij, óók als je eens een keer geen internet hebt.
Let op:
De inhoud van je eigen OneDrive op de schoolomgeving en op je eigen laptop is altijd 100% gelijk. Als je dus iets weggooit is het direct op allebei de plekken verdwenen.
OneDrive gebruiken is dus niet hetzelfde als een backup maken! Een echte backup blijft namelijk juist bewaard wanneer je bestanden beschadigd raken of weggegooid worden.
Delen
Een andere mogelijkheid van OneDrive is het delen van bestanden en mappen met anderen. Op die manier kun je online samenwerken met anderen, zelfs tegelijkertijd in dezelfde bestanden. Handig voor projecten met collega's, maar daarnaast zijn er ook heel veel mogelijkheden in de klas: online samenwerken ongeacht tijd en plaats.
OneDrive en de leerlingen
Leerlingen slaan het werk dat ze op de computer maken op in OneDrive. De bestanden worden gesynchroniseerd. Alle bestanden staan dan dubbel opgeslagen: op de eigen laptop van de leerlingen en in de OneDrive-omgeving van stichting Carmel. Is de eigen laptop van de leerling tijdelijk niet besshikbaar, dan kan via een leenlaptop gewoon worden doorgewerkt.
Opslaan via Office 365
Manier 1: Sla een bestand op via Office 365
Je bent aangemeld in Office 365:
Klik bovenin het scherm op ‘OneDrive’. Het volgende scherm verschijnt:
Je kunt hier nieuwe bestanden maken maar ook bestaande bestanden uploaden. Alleen jijzelf kunt de bestanden zien, tenzij je er zelf voor kiest om ze met anderen te delen.
Nieuw bestand maken
Als je kiest voor nieuw kun je kiezen wat voor document je wilt maken: Word, Excel, PowerPoint etc. Let op: je werkt dan met de internetversie van Word, Excel enzovoorts. Je kunt daar bijna alles mee doen wat je ook met de gewone versie kunt. Ook kun je hier mappen aanmaken om je bestanden in te delen.
Uploaden van bestaande bestanden
Je bent aangemeld in Office 365:
Klik je op upload dan kun je bestanden die je al gemaakt hebt, uploaden in je OneDrive-omgeving.
Je ziet het onderstaande scherm en kunt daar bladeren, je bestand ofbestanden selecteren en toevoegen. Klik op ok als je klaar bent.
Na enige tijd zie je alle bestanden die je hebt aangemaakt of die je hebt geüpload, terug in het mapje OneDrive – Stichting Carmelcollege <naam> op je eigen laptop.
Opslaan via eigen pc
Zet een bestand in het mapje OneDrive stichting Carmel– <naam>
Ga op je eigen pc naar de verkenner via het icoontje onder in je scherm of via Start (knop linksonder) en dan ‘deze pc’.
Sleep je bestanden naar het mapje OneDrive stichting Carmel– <naam>
Opslaan als
Ben je zelf op je eigen pc bezig met schoolwerk?
Kies dan altijd voor ‘opslaan als’ en daarna het mapje OneDrive – <naam>, net als je leerlingen.
Onedrive: bestand/map uploaden
Verplaatsen of kopiëren van een document binnen OneDrive Carmel
Heb je een document in een verkeerde map gezet of wil je een document kopiëren, dan gaat dat heel gemakkelijk.
Ga naar Office365, meld je aan met je schoolmail en wachtwoord en start OneDrive.
Ga naar de map waar het document staat dat je wilt verplaatsen of kopiëren
Zet een vinkje voor het document om dit te selecteren
Klik op de drie puntjes (betekent ‘meer functies’ ) in de lichtblauwe balk
Je hebt nu de keuze voor een aantal opties
Kies voor ‘verplaatsen naar’ of ‘kopiëren naar’
Je ziet nu aan de rechterkant een schermpje met de mappen waarheen je kunt kopiëren of verplaatsen
Selecteer het juiste mapje
Klik daarna bovenin je scherm op ‘verplaatsen’ (of ‘kopiëren’ als je daarvoor had gekozen)
Je bestand wordt nu automatisch verplaatst of gekopieerd.
Synchroniseren
Synchroniseren
Je bent aangemeld op Office 365:
Klik je op synchroniseren dan maakt Office 365 een kopie van alle bestanden die je in de OneDrive-omgeving hebt gezet, op je eigen computer.
Office 365: Delen en samenwerken (2.2.2)
Categorie/kernconcept: 2.2 Software
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
2.2.2 De docent toont aan dat hij de vaardigheden beheerst om met software effectieve samenwerking en communicatie tot stand te brengen.
Bestanden delen met anderen door gebruik te maken van toepassingen voor online samenwerking en bestandsdeling, zoals bijvoorbeeld Microsoft Sharepoint, GoogleDrive en Dropbox
Gesprekken voeren via de computer, ook met een groep. Bijv. via Skype, Microsoft Lync of Google Hangout
Samenwerken met anderen in online omgevingen, zoals een wiki
Het gebruiken van een online discussieforum
Delen document via OneDrive
Delen
Alleen jij kunt je documenten zien en bewerken. Maar soms wil je documenten met elkaar kunnen delen, bijvoorbeeld als je samenwerkt in een project. Dat kan heel gemakkelijk.
Ga naar Office 365 en zoek het bestand op dat je wilt delen.
Je ziet in het overzicht een kopje ‘delen’ staan met daaronder bij ieder document een icoontje. Standaard staat er bij een document een slotje. Dat betekent dat het document NIET GEDEELD is.
Klik op het icoontje van het bestand. Je ziet het volgende scherm:
Klik eerst links op ‘personen uitnodigen’ en voer daarna de namen of emailadressen in van de mensen waarmee je het document wilt delen.
Je kunt nog kiezen of iedereen het document mag veranderen of alleen bekijken.
Klaar? Klik op ‘delen’.
De mensen met wie je het document hebt gedeeld, krijgen een bericht via de email.
Delen met ‘iedereen’.
Soms kan het handig zijn om een document te delen met ‘iedereen’. Dat gaat heel gemakkelijk door het document naar het mapje ‘gedeeld met iedereen’ te slepen.
Je bent aangemeld op Office 365.
Zoek het bestand dat je met iedereen wilt delen.
Sleep het bestand naar het mapje ‘gedeeld met iedereen’.
Zoek het bestand op in het mapje ‘gedeeld met iedereen’. Klik met de rechtermuisknop.
Het volgende scherm verschijnt:
Als je de link kopieert en aan iemand geeft, kan die persoon jouw document zien en bewerken.
Delen document via mail
Delen document (bijv. met leerlingen)
Er zijn verschillende redenen om een document te delen. Eén daarvan is dat je een project met leerlingen wilt doen. Je kunt daarvoor een document delen, of zelfs een hele map. Een heel simpele manier om dat te doen is om een document te delen via de mail.
Zorg dat je een Word-document aanmaakt met als titel bijvoorbeeld <titel opdracht> groep 1. Je kunt er tekst in zetten, maar het document mag ook leeg zijn. Het is de bedoeling dat je leerlingen het document gaan vullen. Kopieer het document voor groep 2, 3 etc.
Ga naar Office 365 en klik op
Ga naar je email
Stuur een mail aan groep 1.
Geef een duidelijk onderwerp mee bijv. ‘HV1 Groep 1 Engels nov 2015’.
Klik op ‘bijvoegen’ en voeg het document toe dat je voor groep 1 hebt gemaakt.
Je ziet nu het volgende scherm. Kies voor ‘computer’ als je de wordbestanden die je hebt gemaakt op je eigen computer hebt opgeslagen.
Selecteer het document dat je hebt gemaakt voor groep 1. Je krijgt nu het volgende scherm te zien. Kies hier voor ‘uploaden en bijvoegen als OneDrive-bestand.
In je mail zie je nu gewoon een bijlage staan. Enige verschil is het wolkje dat aangeeft dat je bijlage in OneDrive is opgeslagen.
Verzend de mail
Herhaal dit voor al je groepjes
Wat ziet de ontvanger?
Je leerlingen ontvangen gewoon een mail en klikken op de link van de bijlage.
Het document opent.
Wanneer de leerling klikt op ‘bewerken en beantwoorden’ kan hij/zij in Word online aanpassingen doen. Opslaan is niet nodig: dat gebeurt automatisch
Email bijlagen
Je vindt zelf de documenten in het mapje emailbijlagen.
Map delen en samenwerken
Ga naar Office 365 en klik op
Ga naar OneDrive
Maak een map aan
Geef de map een duidelijke naam, bijv. ‘HV1 Groep 1 Engels nov 2015’. Dan begrijp jij later wat er in de map zit, en je leerlingen snappen ook waar de map voor bedoeld is.
Als je een map hebt aangemaakt is hij in eerste instantie alleen voor jezelf:
Je kunt nu anderen uitnodigen voor deze map. Klik met de rechtermuisknop in de blauwe selectiebalk en kies voor ‘delen’
Je krijgt een scherm te zien waarin je namen of mailadressen kunt opgeven van mensen met wie je wilt delen.
Vul hier de namen of mailadressen in van de leden van het groepje dat gaat samenwerken.
Let op: ga je leerlingen uitnodigen dan kun je ook hun leerlingnummer invoeren
Standaard staat ingesteld dat degenen die worden uitgenodigd mogen bewerken. Laat dit staan.
Typ evt. nog een tekst bij je uitnodiging. Je kunt ervoor kiezen de uitnodiging per mail te verzenden.
Klik als je klaar bent op ‘delen’
Het kan even duren voordat degene die is uitgenodigd daadwerkelijk de mail ontvangt. Het maakt echter niet uit: de ontvanger ziet WEL direct de map, zodra je die hebt aangemaakt.
De map verschijnt nu spontaan in OneDrive bij alle mensen die je hebt uitgenodigd.
Alle personen die zijn uitgenodigd vinden de map onder ‘gedeeld met mij’
Wat kunnen de personen waarmee je de map gedeeld hebt nu doen?
Zelf een document aanmaken
Met meerdere personen tegelijk in één van de documenten binnen de map werken.
Het werk van een ander ongedaan maken
Een document verwijderen
Maak zo voor alle groepen een map aan
Samenwerken in gedeeld document
Samenwerken in één document
Als leerlingen samenwerken in één document, kun je tijdens het typen zien, wie er wat bijdraagt. Handig als je bijvoorbeeld collectief in de klas iedereen wilt laten bijdragen.
Je kunt ook vanuit je map de ‘versiegeschiedenis’ van het document opvragen:
Je krijgt dan een overzicht van wie er op welk moment aan het document heeft gewerkt
Je hoeft niet persé een worddocument toe te voegen, dit kan ook iets heel anders zijn, bijvoorbeeld een excel-enquete (net als Google forms), een excel spreadsheet of een powerpoint.
Bezig zijn met tekst (2.2.3)
Categorie/kernconcept: 2.2 Software
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
2.2.3 De docent toont aan dat hij kan omgaan met standaard kantoortoepassingen: tekstverwerkers, spreadsheetprogramma’s en presentatiesoftware
Gebruiken van de redigeerfuncties in de tekstverwerker om feedback te geven aan leerlingen
Gebruiken van automatisch gegenereerde inhoudsopgave, index en bibliografie in documenten
Maken van een werkblad in Excel waarin bijvoorbeeld eindcijfers berekend worden door een juiste toepassing van functies en formules
Invoegen van video, afbeeldingen en audio in een digitale presentatie
Microsoft Word
1. Hoe kan ik een goed document maken?
Word
Dit arrangement gaat over de basisvaardigheden in het tekstverwerkingsprogramma Word 2010. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
2. Ik wil graag een uitgebreide cursus Word volgen, kan dat?
Prezi
Prezi is een nieuwe en andere manier van presenteren. Het gaat uit van een canvas, een soort oneindig scherm, waarbinnen je van onderwerp naar onderwerp gaat. Onderwerpen kunnen tekst, afbeeldingen en filmpjes zijn, al of niet voorzien van frames, pijlen en markers. Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
Knovio gaat uit van een 'gewone' Powerpoint presentatie die je verrijkt met gesproken tekst van jezelf inclusief beeld via je webcam.
.
3. Hoe maak ik een les voor het digitale schoolbord?
Spreadsheets (2.2.3)
Categorie/kernconcept: 2.2 Software
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
2.2.3 De docent toont aan dat hij kan omgaan met standaard kantoortoepassingen: tekstverwerkers, spreadsheetprogramma’s en presentatiesoftware
Gebruiken van de redigeerfuncties in de tekstverwerker om feedback te geven aan leerlingen
Gebruiken van automatisch gegenereerde inhoudsopgave, index en bibliografie in documenten
Maken van een werkblad in Excel waarin bijvoorbeeld eindcijfers berekend worden door een juiste toepassing van functies en formules
Invoegen van video, afbeeldingen en audio in een digitale presentatie
Handleidingen spreadsheets
1. Hoe kan ik gegevens ordenen, rekenen met gegevens en grafieken maken?
Excel 2010
In dit arrangement wordt het spreadsheet programma Excel 2010, onderdeel van Office 2010, uitgelegd. Dit arrangement maakt deel uit van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
2. Ik wil graag uitgebreid op Excel en de mogelijkheden ervan ingaan. Kan dat?
Een korte handleiding voor het gebruik van TimeRime.
Magister ELO (2.2.5)
Categorie/kernconcept: 2.2 Software
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
2.2.5 De docent toont aan dat hij kan werken met de elektronische leeromgeving, portfoliosoftware, (leerling gerelateerde) administratieve systemen van de school.
Gebruiken van de ELO van de school ten behoeve van het onderwijs en communicatie met leerlingen en collega’s
Het invoeren van resultaten, absenties en andere relevante informatie in het leerlingvolgsysteem van de school
Het maken van rapportages gebaseerd op leerlingdata (learning analytics)
Maken van een eigen ontwikkelingsportfolio en hierin een logische opbouw van de diverse componenten te realiseren
Afspraken binnen je team
Een elektornische leeromgeving gebruik je in het algemeen om duidelijkheid te verschaffen aan je leerling. Er is dan immers een eenduidige manier om digitaal leermateriaal te bereiken, opdrachten in te leveren, het huiswerk te bekijken, de studiewijzers te zien en met elkaar te communiceren.
In sommige elo's kan ook worden getoetst en/of een digitaal portfolio worden gemaakt.
Het is belangrijk je te realiseren dat je als docent, wanneer je de leerling centraal stelt, niet de volledige vrijheid hebt om de elo zo in te richten zoals je dat zelf wilt. Dit zou immers voor de leerling verwarrend zijn.
Bijvoorbeeld: bij docent x moet de leerling opdrachten in de elo inleveren, maar bij docent y moet hij ze mailen. Docent a schrijft het huiswerk op het bord, maar docent b zet het in de elo. Zes docenten maken een studiewijzer, maar bij één daarvan betekent dat een linkje naar een worddocument met daarin de jaarplanning, de rest van de docenten vullen geen studiewijzer.
Kortom: het maken van goede afspraken binnen het team over de (mate van) inzet van de elo en het afstemmen van de manier waarop met de elo wordt omgegaan (procedures) is van groot belang. Ook van groot belang is het van tijd tot evalueren van de gemaakte afspraken en de naleving hiervan zodat deze eventueel kunnen worden bijgesteld of aangescherpt.
Studiewijzer
Studiewijzer maken in Magister Bron: Roel van Lierop
Doordat Magister 6 voor docenten lang op zich heeft laten wachten, terwijl de leerlingversie al volop in gebruik was, ontstond het probleem dat je als docent geen beeld (meer) had van het effect van je eigen acties op de leerlingversie.
Gelukkig is versie 6 voor docenten inmiddels beschikbaar. In november 2015 heeft Schoolmaster een aantal filmpjes online geplaatst:
2.2.8 De docent toont aan dat hij kan werken met digitale toetssystemen.
Maken van toetsen waarin diverse vraagvormen worden toegepast, met applicaties zoals Wintoets, Questionmark perception [QMP], Hotpotatoes of de toetsmogelijkheden van de elektronische leeromgeving (ELO)
Zijn er specifieke aandachtspunten voor een vakgebied?
Vreemde talen hebben vaak specifieke tekens nodig. Voor wiskunde moet het mogelijk zijn om formules in te typen. Zo kent ieder vak zijn eigen aandachtspunten. Hieronder vind je de mogelijkheden op een rijtje
Itembanken. Toetsen die je kunt downloaden
deze pagina vind je allerlei informatie over toetsen die je kunt downloaden. In WinToets kun je die toetsen als je wilt veranderen, opslaan en gebruiken.
Er zijn nog veel meer WinToetsen te vinden: zoek op www.wikiwijs.nl en via google.
Wikiwijs Maken (2.2.8, 4.3.1-3)
Categorie/kernconcept: 2.2 Software
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
2.2.8 De docent toont aan dat hij kan werken met digitale toetssystemen.
Maken van toetsen waarin diverse vraagvormen worden toegepast, met applicaties zoals Wintoets, Questionmark perception [QMP], Hotpotatoes of de toetsmogelijkheden van de elektronische leeromgeving (ELO)
Categorie/kernconcept: 4.3 Arrangeren van digitaal lesmateriaal
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
4.3.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal en in staat is daaruit ander leermateriaal te arrangeren.
Arrangeren van digitaal leermateriaal met behulp van Wikiwijs
4.3.2 De docent toont aan dat hij digitaal leermateriaal kan aanpassen aan de kenmerken van de lerenden, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in niveau, interesse, tempo en wijze van leren.
Toepassen van differentiatie door middel van arrangeren van digitaal leermateriaal
Toepassen van principes van game-eigenschappen in het ontwerpen van leerpraktijk
4.3.3 De docent toont aan dat hij in staat is om digitaal leermateriaal aan te passen rekening houdend met beeldschermdidactiek.
Het adequaat vormgeven van digitaal leermateriaal rekening houdend met bijvoorbeeld gebruik van bladspiegel, lettertype, kleuren en aanwezigheid van elementen die geen meerwaarde hebben in het leerproces
Handleiding Wikiwijs Maken
Om Wikiwijs Maken te kunnen gebruiken heb je een school- of Entree-account nodig en een Wikiwijs profiel.
Wil je een korte cursus met opdrachten volgen? Gebruik dan onderstaande links:
Een header moet altijd 1200 x 76 pixels groot zijn om netjes boven je arrangement te passen. Hieronder vind je een standaard header die je kunt downloaden. Je kunt natuurlijk ook zelf een header ontwerpen.
Wikiwijs: Auteursrecht voor teams/secties
Als sectie of team krijg je via Wikiwijs te maken met de grenzen en mogelijkheden van het auteursrecht. Dat kan tot vragen leiden, want het auteursrecht is een complexe wetgeving. In dit document komt auteursrecht voor teams/secties aan bod.
Categorie/kernconcept: 4.3 Arrangeren van digitaal lesmateriaal
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
4.3.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal en in staat is daaruit ander leermateriaal te arrangeren.
Arrangeren van digitaal leermateriaal met behulp van Wikiwijs
4.3.2 De docent toont aan dat hij digitaal leermateriaal kan aanpassen aan de kenmerken van de lerenden, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in niveau, interesse, tempo en wijze van leren.
Toepassen van differentiatie door middel van arrangeren van digitaal leermateriaal
Toepassen van principes van game-eigenschappen in het ontwerpen van leerpraktijk
4.3.3 De docent toont aan dat hij in staat is om digitaal leermateriaal aan te passen rekening houdend met beeldschermdidactiek.
Het adequaat vormgeven van digitaal leermateriaal rekening houdend met bijvoorbeeld gebruik van bladspiegel, lettertype, kleuren en aanwezigheid van elementen die geen meerwaarde hebben in het leerproces
Hoe kun je VO-content inzetten
Stercollecties
De stercollecties van VO-content is leermateriaal dat is gemaakt in kleine eenheden. Die kleine eenheden vormen samen een 'leerlijn': samenhangend materiaal voor een leerjaar/vak/niveau. Je kunt het zien als een 'dun belegde boterham': eenn zogenaamde slanke leerlijn.
Die leerlijn is samengesteld in Wikiwijs Maken.
Als docent kun je Wikiwijs Maken gratis gebruiken.
Hoe gebruiken?
Je kunt er voor kiezen om met het materiaal van VO-content methodevervangend te gaan werken. Je gebruikt VO-content dan als een ruggengraat om andere opdrachten, ander lesmateriaal en andere projecten aan toe te voegen. Het materiaal van VO-content vormt dan de ondergrond waarop je je eigen ideeën gestalte kunt geven.
Je kunt er ook voor kiezen om VO-content aanvullend te gebruiken. Bijvoorbeeld voor extra opdrachten voor snelle leerlingen, of juist extra oefening.
Eindexamensite
M.b.v. eindexamensite maken leerlingen hele (oude) eindexamens of vragen op onderwerp. Voorzien van leerlingvolgsysteem
Countonme/studiorekenen
Rekenvaardigheden oefenen, voorzien van leerling volgsysteem
De docent maakt in onderwijssituaties die daarvoor geschikt zijn weloverwogen en doelmatig gebruik van ICT. Hierbij legt de docent verbinding tussen leerdoelen, didactische werkvormen en de inzet van ICT. De docent maakt keuzes ten aanzien van het type leerpraktijk, didactische strategie en de inrichting van de (digitale-) leeromgeving.
Er is een enorm uitgebreide vraagbaak beschikbaar, gericht op het hoger onderwijs, die alle categorieën afdekt.
Categorie/kernconcept: 4.1 Het maken van didactische keuzes
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
4.1.1 De docent toont aan dat bij het ontwerpen van leerpraktijken met inzet van ICT leerdoelen, leerproces en toetsing op elkaar zijn afgestemd.
In het lesplanformulier kunnen beargumenteren op welke wijze de inzet van ICT bijdraagt aan het behalen van leerdoelen
4.1.2 De docent toont aan een relevante, rijke en effectieve leeromgeving te kunnen inrichten met ICT.
Het inrichten van de digitale leeromgeving zodat het de leerlingen ondersteunt in het individueel werken of dat er effectief samengewerkt kan worden met andere leerlingen
Het ontwerpen van een leerroute in de digitale leeromgeving waarin de leerlingen in een bepaalde volgorde de leerstof verwerken
Het inzetten van een wiki waarin leerlingen medeverantwoordelijk zijn voor de inhoud van de leerstof en werkwijze
4.1.3 De docent toont aan individuele leerprocessen en samenwerkend leren te kunnen aansturen en begeleiden met een effectieve inzet van ICT.
Leerproces monitoren bij gebruik van tablets in de klas
Bijsturen van forumdiscussies
Begeleiden van zelf georganiseerd leren
Verwachtingen managen ten aanzien van bereikbaarheid
Categorie/kernconcept: 4.2 Organiseren in de (digitale) leeromgeving
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
4.2.1 De docent toont aan dat hij de benodigde faciliteiten, hard- en software kan organiseren.
Controleren van de werking van hardware- en software, zoals beamers, digibord, aanwezigheid software en werking van hyperlinks
Weten hoe te handelen bij eventuele storingen
4.2.2 De docent toont aan dat hij de schoolregels ten aanzien van ICT toepast en in staat is deze te vertalen binnen zijn onderwijscontext.
Het toepassen van de regels ten aanzien van het gebruik mobiele telefoon in de school
Het toepassen van de regels die gelden voor het gebruik van ICT in en om school
Het samen met collega’s ontwikkelen van ICTgedragscodes en deze uitdragen naar de leerlingen
4.2.3 De docent toont aan dat hij ICT betekenisvol en efficiënt kan inzetten rekening houdend met de grootte en de diversiteit van een groep leerlingen.
Het maken van instructiebladen zodat leerlingen in de mediatheek zelfstandig aan de slag kunnen met een internetopdracht
Leerlingen in groepjes voor het digibord een wiskundeprobleem laten oplossen
Het ontwerpen van een leerpraktijk volgens het principe van ‘Flipping the Classroom’
Categorie/kernconcept: 4.3 Arrangeren van digitaal lesmateriaal
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
4.3.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal en in staat is daaruit ander leermateriaal te arrangeren.
Arrangeren van digitaal leermateriaal met behulp van Wikiwijs
4.3.2 De docent toont aan dat hij digitaal leermateriaal kan aanpassen aan de kenmerken van de lerenden, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in niveau, interesse, tempo en wijze van leren.
Toepassen van differentiatie door middel van arrangeren van digitaal leermateriaal
Toepassen van principes van game-eigenschappen in het ontwerpen van leerpraktijk
4.3.3 De docent toont aan dat hij in staat is om digitaal leermateriaal aan te passen rekening houdend met beeldschermdidactiek.
Het adequaat vormgeven van digitaal leermateriaal rekening houdend met bijvoorbeeld gebruik van bladspiegel, lettertype, kleuren en aanwezigheid van elementen die geen meerwaarde hebben in het leerproces
Uitgebreide vraagbaak
Digitale didactiek
Enorm uitgebreide vraagbaak waarin alle aspecten van digitale didactiek aan bod komen.
Zoeken lesmateriaal (4.3)
Categorie/kernconcept: 4.3 Arrangeren van digitaal lesmateriaal
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
4.3.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van diverse vindplaatsen van digitaal leermateriaal en in staat is daaruit ander leermateriaal te arrangeren.
Arrangeren van digitaal leermateriaal met behulp van Wikiwijs
4.3.2 De docent toont aan dat hij digitaal leermateriaal kan aanpassen aan de kenmerken van de lerenden, waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in niveau, interesse, tempo en wijze van leren.
Toepassen van differentiatie door middel van arrangeren van digitaal leermateriaal
Toepassen van principes van game-eigenschappen in het ontwerpen van leerpraktijk
4.3.3 De docent toont aan dat hij in staat is om digitaal leermateriaal aan te passen rekening houdend met beeldschermdidactiek.
Het adequaat vormgeven van digitaal leermateriaal rekening houdend met bijvoorbeeld gebruik van bladspiegel, lettertype, kleuren en aanwezigheid van elementen die geen meerwaarde hebben in het leerproces
Zoeken in Wikiwijs
Zoek je materiaal voor je vak? Dan zijn de vakpagina's in Wikiwijs een goed vertrekpunt. Klik op één van onderstaande links om direct naar de juist vakpagina te gaan. Je zoekt dan direct in materiaal van je eigen vak. Ook kun je gemakkelijk doorklikken naar de vakcommunity waar je met collega's van gedachten kunt wisselen.
Zoeken in Wikiwijs is heel eenvoudig. Je kunt gewoon zoekwoorden intypen, net als bij bijvoorbeeld Google. Je krijgt direct je resultaat te zien. Aan de linkerkant van het scherm zie je hoe je het resultaat verder kunt verfijnen, bijvoorbeeld naar leerniveau.
Meer weten over het zoeken in Wikiwijs? Klik op de onderstaande link voor de handleiding.
Behalve in Wikiwijs kun je ook op andere plaatsen zoeken naar geschikt materiaal voor je lessen. Opmerking: meer en meer materiaal (bijvoorbeeld van schooltv) is ook in Wikiwijs vindbaar.?
Google
Google biedt veel meer dan alleen een zoekmachine. Ontdek in dit arrangement wat Google voor je onderwijs zou kunnen betekenen, zowel met als zonder account. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.
Google biedt veel meer dan alleen een zoekmachine. Ontdek in dit arrangement wat Google voor je onderwijs zou kunnen betekenen, zowel met als zonder account. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.
YouTube
YouTube is het meest gebruikte kanaal voor video in Nederland. Je kunt er video's zoeken en bekijken, uploaden en tegenwoordig ook bewerken.
Ongetwijfeld ken je YouTube al, de site waar je filmpjes kan delen en bekijken. Het is een misverstand te denken dat er voor het onderwijs niks bruikbaars te vinden is op YouTube. Integendeel, steeds meer scholen en universiteiten publiceren instructiefilms via deze site en er is prachtig educatief materiaal te vinden als je maar goed zoekt.
Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.
YouTube is het meest gebruikte kanaal voor video in Nederland. Je kunt er video's zoeken en bekijken, uploaden en tegenwoordig ook bewerken. Ongetwijfeld ken je YouTube al, de site waar je filmpjes kan delen en bekijken. Het is een misverstand te denken dat er voor het onderwijs niks bruikbaars te vinden is op YouTube. Integendeel, steeds meer scholen en universiteiten publiceren instructiefilms via deze site en er is prachtig educatief materiaal te vinden als je maar goed zoekt. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.
Teleblik
In dit arrangement leer je werken met Teleblik voor in de les. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
In dit arrangement leer je werken met Teleblik voor in de les. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
Kennisnet
In dit arrangement leer je de website van Kennisnet voor het mbo kennen en welke mogelijkheden dit allemaal biedt. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
In dit arrangement leer je de website van Kennisnet voor het mbo kennen en welke mogelijkheden dit allemaal biedt. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
Europees taalportfolio
Deze site biedt iedereen de mogelijkheid om online een eigen taalportfolio bij te houden. Daarvoor moet je je eenmalig aanmelden. De gegevens die in je eigen taalportfolio worden opgeslagen, zijn niet voor anderen toegankelijk. Bij een volgend bezoek kun je dan direct inloggen met je opgegeven gebruikersnaam en wachtwoord.Via het menu links vind je veel algemene informatie over het Europees Taalportfolio (ETP).
Rekenen met aardrijkskunde
Deze website bevat een aantal oefeningen in rekenvaardigheden, die gebruikt kunnen worden in de aardrijkskundelessen. De oefeningen zijn onderverdeeld in een vijftal onderdelen. Voor een aantal oefeningen is de Grote Bosatlas 53e of 52e editie nodig.
Europese geografie test
Universiteit van Utrecht, test op niveau 1 en2, af te sluiten met een certificaat.
Niveau 1: Focus: Kaartlezen
Deze test gaat over je kennis en begrip van basis elementen in kaarten
Niveau 2: Focus: Kaart analyse
Deze test gaat over patronen in kaart-informatie en over het vergelijken van kaarten, met als doel het vinden van relaties. De vaardigheden die op niveau 1 gevraagd worden zijn een voorwaarde voor het maken van deze test
2e Fase: Leerlijn economie en handel bovenbouw havo
Het leermateriaal, dat bestemd is voor de bovenbouw van de havo, is ontwikkeld door SLO als experimenteel conceptlesmateriaal in de pilot voor het economieprogramma, gebaseerd op het advies van de tweede commissie Teulings. Dit programma zal ingevoerd worden vanaf het schooljaar 2011/2012.
Het leermateriaal heeft de vorm van pdf-documenten.
Algemeen: Schooltv-filmpjes economie
De filmpjes die vindbaar zijn via Schooltv. Zowel voor VMBO als voor HAVO/VWO. Verfijn je zoekopdracht binnen de website van Schooltv.
2e Fase: Dossier economie
Een serie van voor het merendeel zeer korte filmpjes op Schooltv voor de bovenbouw van havo/vwo
VMBO: Economie voor het vmbo (schooltv)
Een serie filmpjes over diverse onderwerpen uit de economie van voor het VMBO van 15 minuten lengte. Verfijn je zoekopdracht verder binnen de website van Schooltv.
2e Fase: Economie in beeld (bovenbouw h/v)
Een serie filmpjes rond onderwerpen uit de economie. Omschreven als filmpjes voor de tweede fase, maar deels ook bruikbaar voor jongere leerlingen. Verfijn je zoekopdracht binnen de website van Schooltv.
2e Fase: Miniconomy
Online economiegame dat je klassikaal over een periode van 3 weken kunt spelen. (klik op het tabje 'onderwijs' op de site voor meer informatie).
De deelnemers zullen gewoon aan het reguliere spel meedoen. De leerlingen zijn niet als zodanig in het spel herkenbaar en maken dus gewoon deel uit van de groep handelaren. Leerling-accounts zullen echter vanuit educatief perspectief niet de mogelijkheid krijgen om criminele activiteiten te ondernemen.
De groepsleider kan zijn of haar klas op de voet volgen. Al naar gelang de behoefte aan informatie en controle kan de docent de acties van de leerlingen volgen en deze zo nodig aansturen of aansporen. De groepsleider kan inzage krijgen in de uitgebreide balans en resultatenrekening van de leerling.
De opdracht voor de leerling kan de groepsleider in principe zelf bepalen. Een opdracht kan bijvoorbeeld bestaan uit: Het maken van een rondeverslag waarin ondernomen acties worden verantwoord, het verkrijgen van een zo hoog mogelijke nettowaarde, het opstellen van een businessplan
Algemeen: Bizzgames
Niiet gratis (28 euro per team van maximaal 4 leerlingen), wel diverse games met diverse accenten beschikbaar voor verschillende doelgroepen, zowel VMBO als havo/vwol
Algemeen: Plaza Challenge
Niet gratis, beschikbaar op verschillende niveaus, zowel VMBO als havo/vwo. Plaza Challenge in de klas spelen is niet alleen een leuke ervaring. Er wordt aantoonbaar kennis opgedaan van de marktprincipes. Door de feedback die de leerlingen in het spel krijgen worden ze direct geconfontreerd met de effecten van hun besluiten. De docent kan deze resultaten in de terugkoppeling doorspreken met de klas. Dit garandeert een groot leereffect. Plaza Challenge heeft daarbij een aantoonbare koppeling met eindtermen HAVO/VWO.
Khanacademy: Physics
Een initiatief dat inmiddels 'groot' is in Amerika: duizenden instructiefilmpjes. Eén en ander is gestart voor wiskunde, maar inmiddels ook beschikbaar voor een aantal andere vakken waaronder natuurkunde. Voor wiskunde is ook oefenmateriaal en een leerlingvolgsysteem beschikbaar, voor andere vakken momenteel nog niet. Op dit moment nog alleen in het Engels.
Via de Khanacademy worden vrijwilligers gevraagd (kun je online doen) om het materiaal in diverse talen te ondertitelen.
Inmiddels is er een Nederlandse Khanacademie verschenen. Deze richt zich momenteel nog alleen op wiskunde, maar wil dit gaan uitbreiden
Talenquiz
De Talenquiz is een maandelijkse quiz waarin, door middel van acht multiple-choice vragen, leuke en actuele onderwerpen behandeld worden die te maken hebben met taal en taalkunde. De Talenquiz is gratis beschikbaar voor het onderwijsveld.
U vindt de laatste quiz op: http://www.taalstudio.nl/talenquiz/index.html.De quiz is ook te downloaden vanaf de Leermiddelendatabase VO.
Tevens treft u op onze website informatie over de *Talenquiz Online*, een interactieve versie van de Talenquiz.
Een abonnement op de Talenquiz Online kost slechts 25, -- euro per schooljaar en hiermee kunt u alle quizzen van een schooljaar door zestig leerlingen laten spelen.
Het doel van BNW is dat de leerling een onderzoek leert uit te voeren volgens de natuurwetenschappelijke onderzoeksmethode. Daarnaast leert de leerling passende onderzoekstaal te gebruiken voor het ordenen van het eigen denken en voor uitleg aan anderen. De leerling kan deze lessen volgen zonder dat voorkennis nodig is.
SLO heeft in samenwerking met Het Amsterdams Lyceum in Amsterdam en het St. Antonius-college in Gouda gewerkt aan een lespakket voor BasisNatuurWetenschappen (BNW). Dit is 2007 gereed gekomen. In 2008 en 2009 is dit lesmateriaal geëvalueerd en bijgesteld.
Basisnatuurwetenschappen:
wil dat leerlingen kennis maken met de natuurwetenschappelijke onderzoeksmethode;
is bedoeld voor leerlingen van leerjaar 1 en 2, havo/vwo;
is flexibel te gebruiken als vak met uren per week, of als project;
werkt vanuit de levenswereld van de leerling;
is uitgewerkt in 6 modules:
Wat is wetenschap?
Meten aan mensen
Bewegen
Het weer
Soorten onderzoek
Mijn wetenschappelijk onderzoek
Het leerlingenmateriaal van het lespakket BasisNatuurWetenschappen bestaat uit ongeveer 70 lessen. Deze zijn opgezet volgens een vast format. Het vaste format is gekozen om de onderzoeksstrategie steeds terug te laten keren.
Het leerlingenmateriaal en het docentenmateriaal zijn in de verbeterde versie geïntegreerd in één bestand. Daarnaast zijn er vaardighedenkaarten uitgewerkt.
Khanacademy (amerikaans)
Een schat aan instructiefilms EN OEFENINGEN voorzien van een systeem om de persoonlijke voortgang of die van je klas te meten.
2.2.7 De docent toont aan dat hij foto’s, video’s en audio digitaal kan maken, bewerken/ converteren, publiceren en delen.
Digitaliseren van niet-digitale foto’s of teksten
Bewerken van digitale foto’s, zodanig dat de beeldkwaliteit, de afmetingen en de grootte van het bestand aangepast worden aan schermresolutie
Opnemen en monteren van video en audio
Publiceren van foto’s, video en audio in de ELO of op het internet
Categorie/kernconcept: 4.4 Kennisoverdracht
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
4.4.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van ICT in zijn instructie en daarbij diverse hard- en software kan inzetten.
Ondersteunen van een onderwijsleergesprek met behulp van een interactieve presentatie
Integreren van een YouTube filmpje in een digitale presentatie, bijvoorbeeld PowerPoint, Prezi of digibordsoftware
Interactieve instructie met inzet van het digitale schoolbord
Het maken en publiceren van beeldschermopnames met instructies voor leerlingen
Inleiding + presentatie
Veel leerlingen vinden het zien van een filmpje verhelderend en/of meer interessant dan alleen het lezen van tekst. Op bronnen als Youtube, Schooltv en in Teleblik is erg veel filmmateriaal te vinden. Dit materiaal kun je min of meer naar je hand zetten. In Youtube is het mogelijk om het begin- en eindmoment te kiezen zodat je leerlingen alleen het stukje film zien dat je bedoeld hebt. In Teleblik en binnenkort ook in Schooltv kun je zelfs je eigen fragmenten uit grotere films knippen en de fragmenten (met een unieke link) bewaren in je eigen Teleblik- of Schooltv-omgeving. De link kun je (net als bij Youtube) in digitaal leermateriaal gebruiken of rechtstreeks aan je leerlingen geven. Ook is het bij allebei mogelijk om het filmpje te embedden ofwel in te sluiten in bijvoorbeeld je digitale les.
Je kunt films op veel manieren inzetten. Een paar voorbeelden:
Flipping the classroom.
Meestal wordt 'flipping the classroom' uitgevoerd met behulp van filmmateriaal. Er zijn allerlei mogelijkheid om dat filmmateriaal te verkrijgen, zoals:
Maak van je powerpoint een instructiefilmpje
Neem je scherm op met een screencastprogramma zoals Camstudio
Neem jezelf op tijdens je uitleg
Zoek een al bestaand instructiefilmpje over het onderwerp
Laat leerlingen films maken
Geef leerlingen een interviewopdracht waarbij ze moeten filmen en monteren
Laat leerlingen een script schrijven en vervolgens een film opnemen en monteren. Dat kan in het Nederlands, maar ook in één van de talen.
Laat leerlingen een bestaand filmfragment nasynchroniseren (leerlingen beluisteren het originele fragment, schrijven de tekst uit en spreken na, OF, leerlingen verzinnen een volledig nieuwe tekst)
Laat leerlingen een filmfragment ondertitelen
Laat leerlingen een instructiefilm maken. Dit kan bij heel veel vakken. Leerlingen kunnen hun scherm opnemen en tekst inspreken, maar ook bijvoorbeeld een bepaald natuurkundig of scheikundig fenomeen uitleggen via bijvoorbeeld Powerpoint en vervolgens een film met tekst maken van hun presentatie.
Youtube: zoeken, gebruiken, uploaden
Handleiding Youtube:
YouTube
YouTube is het meest gebruikte kanaal voor video in Nederland. Je kunt er video's zoeken en bekijken, uploaden en tegenwoordig ook bewerken.
Ongetwijfeld ken je YouTube al, de site waar je filmpjes kan delen en bekijken. Het is een misverstand te denken dat er voor het onderwijs niks bruikbaars te vinden is op YouTube. Integendeel, steeds meer scholen en universiteiten publiceren instructiefilms via deze site en er is prachtig educatief materiaal te vinden als je maar goed zoekt.
Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn De docent competent! van het Nova College.
Begin- en eindtijd Youtube-video instellen
Soms wil je geen heel Youtube-filmpje laten zien maar alleen een fragment. Binnen Youtube kun je wel een begintijd voor het filmpje instellen maar geen eindtijd. Toch is dat wél mogelijk en het is nog heel eenvoudig ook. Zie onderstaand filmpje en klik daarna op de link:
Zoek stukjes film in een van de moderne vreemde talen. Het mooiste is als dit stukjes film zijn die - voorzien van ondertiteling - bruikbaar zijn voor andere vakken. Denk bijvoorbeeld aan instructievideo's.
Laat de leerlingen de video's voorzien van ondertiteling. De ondertitelde versie is dan voor anderen ook bruikbaar.
Hoe doe je dat?
Je kunt een film via http://amara.org heel simpel zelf (of door je bovenbouwleerlingen: leuk en nuttig project) laten ondertitelen. Vervolgens kun je de film opnemen in bijvoorbeeld je Wikiwijsarrangement. Zie http://maken.wikiwijs.nl/48690/Crash_course voor voorbeeld.
In de bijlage vind je een handleiding.
Het is supersimpel: je kopieert de link naar het filmpje op de juiste plek in het scherm, klikt op 'ondertitelen' en het kan beginnen.
Hoe voeg ik multimedia bestanden toe aan mijn Powerpoint presentatie?
Het kan handig zijn om filmfragementen weer te bundelen in bijvoorbeeld een Powerpoint-presentatie. Hoe dat moet staat, zowel voor Powerpoint 2007 als Powerpoint 2010 hieronder uitgewerkt.?
Stap 1: kies op youtube een geschikt filmfragment en downloadt dit. (zie handleiding)
Stap 2: laat de leerlingen de film zien en schrijf gezamenlijk de tekst uit, of laat de leerlingen de film zelf opzoeken en als huiswerk de tekst uitschrijven.
Stap 3: verdeel de rollen.
Stap 4: oefen het uitspreken van de tekst.
Stap 5: laat de film zien zonder geluid, en laat de leerlingen tegelijkertijd de tekst inspreken via een pc met Audacity. (zie handleiding)
Stap 6: haal in Windows Live Moviemaker het oorspronkelijke geluid van de film weg en vervang dit door het opgenomen nagesynchroniseerde geluid. (zie handleiding)
Stap 7: sla het resultaat op als film (zie handleiding)
Een variatie hierop kan zijn het zelf ondertitelen van een filmfragment m.b.v. van Windows Live Moviemaker.
Teleblik
In dit arrangement leer je werken met Teleblik voor in de les. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
Zelf filmen en monteren
Er zijn veel mogelijkheden om het maken van een film door leerlingen een plaats te geven in het onderwijs. Te denken valt bijvoorbeeld aan het maken van een interview, een documentaire, een korte film in een moderne vreemde taal of een instructiefilm. De mogelijkheden zijn groot.
Dat geldt ook voor de technische mogelijkheden om filmmateriaal op te nemen en te monteren. Dit kan met een professionele camera, maar het kan ook met een tablet, een mini-camera zoals de Flip of met mobiele telefoons. Filmmateriaal ontstaat mede daardoor in allerlei vormen/bestandsformaten. Zeker wanneer leerlingen samenwerken aan het totstandkomen van een film kan het nodig zijn om die verschillende vormen om te zetten naar een standaard formaat. Daarna dienen de losse stukjes film te worden gemonteerd tot een aantrekkelijk geheel.
Online workshop \'Video in de les\' (bron: Kennisnet)
Deze online workshop gaat in op de talloze mogelijkheden die er zijn om video zinvol in te zetten in de les. De hele workshop duurt ongeveer anderhalf uur, maar is gemakkelijk te onderbreken.
Een zeer uitgebreide handleiding (25 pagina's) voor Moviemaker.
Vaardigheidskaarten
Om het voor leerlingen en docenten gemakkelijker te maken om met filmen en monteren om te gaan heeft het Mondriaan College hiervoor een aantal 'vaardigheidskaarten' ontwikkeld.
Hieronder zijn deze vaardigheidskaarten als pdf-bestand te vinden.
Het is mogelijk om op simpele wijze je scherm op te nemen met alles wat zich daar afspeelt. Daarnaast kun je ook nog eens geluid inspreken. Heel handig voor het maken van instructiefilmpjes. Een andere toepassing is het opnemen van een Powerpoint-presentatie terwijl je geluid inspreekt. Je hebt dan direct een filmpje dat je bijvoorbeeld op Youtube kunt zetten. De link plaats je vervolgens in de elo. Flipping the classroom!
Camstudio is een gratis tool waarmee je simpel alles wat er gebeurt op het scherm van je pc kunt opnemen en daarbij ook geluid kunt inspreken. Het resultaat is een filmbestand, dat je vervolgens als het nodig is weer kunt bewerken met een filmbewerkingstool.
Sommige van de onderwerpen die je hier vindt zijn al elders ter sprake gekomen, maar hier vind je alles bij elkaar m.b.t. 'Flipping the classroom'.
Geluid (2.2.7)
Categorie/kernconcept: 2.2 Software
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
2.2.7 De docent toont aan dat hij foto’s, video’s en audio digitaal kan maken, bewerken/ converteren, publiceren en delen.
Digitaliseren van niet-digitale foto’s of teksten
Bewerken van digitale foto’s, zodanig dat de beeldkwaliteit, de afmetingen en de grootte van het bestand aangepast worden aan schermresolutie
Opnemen en monteren van video en audio
Publiceren van foto’s, video en audio in de ELO of op het internet
Inleiding
Met geluid is veel te doen, zowel in de les als door de leerling thuis. Er zijn voldoende tooltjes voorhanden waarmee gemakkelijk geluid via een laptop/pc kan worden opgenomen en worden bewerkt. Bovendien zijn smartphones inmiddels gemeengoed geworden en is het ook mogelijk om daarmee geluid op te nemen.
Lesidee
Er zijn allerlei toepassingen denkbaar zoals:
leerlingen thuis een geluidsbestand laten inspreken in een andere taal. Door dit van tijd tot tijd te doen en het resultaat te bewaren krijgt niet alleen de docent maar ook de leerling inzicht in de voortgang.
een interview afnemen en opnemen
een hoorspel maken
een radio-uitzending verzorgen (podcast)
een docent kan instructies inspreken en opnemen
een 'native speaker' kan teksten in een moderne vreemde taal inspreken zodat leerlingen luistervaardigheden kunnen oefenen
Je vindt hier alle informatie die nodig is om een podcast te maken.
Vaardigheidskaart
Om leerlingen en docenten te helpen is onderstaande vaardigheidskaart ontwikkeld om geluid op te nemen m.b.v. Audacity. Audacity is een gratis tool dat kan worden gedownload via http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl
Een Voki is vooral leuk in de onderbouw. De leerlingen maken een 'avatar' (een afbeelding die op henzelf kan lijken of juist helemaal niet). Vervolgens spreken ze tekst in. Bij het afspelen beweegt de avatar zijn/haar lippen alsof dit figuurtje de tekst zelf uitspreekt. Iedere Voki krijgt een unieke link, zodat de leerling het resultaat ook daadwerkelijk kan inleveren.
2.2.7 De docent toont aan dat hij foto’s, video’s en audio digitaal kan maken, bewerken/ converteren, publiceren en delen.
Digitaliseren van niet-digitale foto’s of teksten
Bewerken van digitale foto’s, zodanig dat de beeldkwaliteit, de afmetingen en de grootte van het bestand aangepast worden aan schermresolutie
Opnemen en monteren van video en audio
Publiceren van foto’s, video en audio in de ELO of op het internet
foto's bewerken
Lesidee
Laat leerlingen foto's maken
wiskunde: laat leerlingen als huiswerk een foto maken van een gebouw en vervolgens de hoeken opmeten
biologie: laat leerlingen bladeren zoeken en drogen, maar daarnaast een foto maken van de boom waar het blad vandaan komt
aardrijkskunde: laat leerling een stukje landschap uit hun eigen buurt fotograferen (dijk, straat, bos, wei etc.)
natuurkunde, scheikunde: laat leerlingen foto's maken van hun proefopstellingen en hun resultaten
mvt: laat leerlingen die net begonnen zijn met een vreemde taal een foto maken van: een mens, een kamer, dieren etc. en laat ze met een foto-edit programma (fotophiltre) de verschillende dingen die op de foto genoemd worden, benoemen.
Docent
Laat leerlingen discussieren aan de hand van een pakkende foto, in het Nederlands of in een andere taal.
Laat leerlingen benoemen wat ze zien op een foto
Hoe kan ik afbeeldingen bewerken?
Het gebruik van afbeeldingen, bijvoorbeeld in een Powerpoint-presentatie is inmiddels zo gangbaar dat er weinig over nagedacht wordt. Afbeeldingen behoren ook tot de normale onderdelen van digitaal lesmateriaal. Maar er valt nog veel te winnen wanneer je afbeeldingen kunt bewerken. Daarbij kan het gaan om aanpassen van het type (te zien aan het achtervoegsel, bijv. .bmp, .jpg, .gif) maar ook om zaken als de grootte, de tint of de vorm. Het kan ook gaan over het opnemen van teksten in je afbeelding of het combineren van verschillende afbeeldingen.
Ook voor leerlingen zijn er veel toepassingen te bedenken, van het maken en vervolgens bewerken van foto's tot het uitvoeren van kunstprojecten.
Er zijn prachtige software-pakketten in de handel, gericht op het bewerken van foto's en andere afbeeldingen maar er zijn ook relatief eenvoudige gratis tools te verkrijgen.
Hierboven een link naar een uitgebreide cursus Photofiltre. Photofiltre is een gratis tool om foto's mee te bewerken. Het is simpel in het gebruik en biedt toch behoorlijk wat mogelijkheden. Je kunt het o.a. downloaden op http://photofiltre.nl.softonic.com/
Picasa
Foto's bewerken, organiseren en delen. Bron: Peter de Smet gratiscursus.be
Een heel bekend tool om foto's te bewerken, organiseren en delen. Bron cursus: Peter de Smet gratiscursus.be
Vaardigheidskaarten
Om leerlingen en docenten te helpen heeft het Mondriaan College rond het thema foto's maken en bewerken enkele vaardigheidskaarten ontwikkeld.
Hoe kan ik een schermafbeelding of schermopname maken?
Het maken van een schermprint oftewel schermafbeelding is eenvoudig en kan te pas komen ter verduidelijking of om resultaten snel vast te leggen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat wat er op je scherm te zien is geheel of gedeeltelijk in een afbeelding op te nemen.
In Windows vind je standaard een knipprogramma waarmee je het hele scherm of een gedeelte van het scherm in enkele klikken opneemt. Vervolgens kun je kiezen of je het resultaat wilt kopieren (om het bijvoorbeeld in een Word-document te plakken) of wilt opslaan als afbeelding.
Als je op de website je tekst hebt ingevoerd krijg je de volgende tekst te zien: "To embed the image on yoou website or blog use the HTML code below:". Kopieer de code die onder dat bericht staat.
Ga nu naar je Wikiwijs arrangement
Kies een tekstelement
Klik op broncode
Plak de code die je hebt gekopieerd er in
Klik nogmaals op broncode
Sla het tekstelement op.
Sociale media
Omgaan met sociale media
Iedereen heeft het erover maar wat bedoelen we nu precies als we praten over 'social media'? Op internet (natuurlijk) zijn verschillende definities te vinden. Die van Wikipedia luidt als volgt:
Sociale media (de Engelse term social media is ook in het Nederlands gangbaar) is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.
Kaplan en Haenlein definiëren sociale media als "een groep internetapplicaties die gebruikmaken van de ideologie en de technologie van Web 2.0 en de creatieve uitwisseling van User Generated Content".[1][2] Onder de noemer sociale media worden onder andere weblogs, fora, sociale netwerken als Hyves, Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ geschaard.
Via deze media delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Dit doen zij door berichten te publiceren of door gebruik te maken van ingebouwde reactiemogelijkheden. Denk hierbij aan weblogs, waar lezers reacties achterlaten door middel van een reactieformulier of middels trackbacks.
Veel onderwerpen die onder deze definitie vallen zijn al opgenomen in het arrangement 'digitale vaardigheden docenten Mondriaan College': het maken van een weblog, verschillende Google diensten, een wiki maken. Volgens deze definitie zou je ook het samenwerken via een digitaal prikbord tot de sociale media moeten rekenen.
Heb je het over sociale media dan hoort daar ook mediawijsheid bij: het verantwoord omgaan met deze media. Ook hieraan is binnen die arrangement een onderdeel gewijd.?
De sociale media zijn onverbrekelijk verbonden met 'mediawijsheid' (het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld." (Bron: "Mediawijsheid, de ontwikkeling van nieuw burgerschap," Raad voor Cultuur, Den Haag, juli 2005.))
Daarom hieronder een aantal links rond beide onderwerpen.
Er zijn verschillende websites die handelen over mediawijsheid op school.
Deze online workshop van Kennisnet duurt ongeveer één tot anderhalf uur. De workshop kan op verschilende niveaus gevolgd worden. Na een 'instaptoets' krijg je een advies over het te volgen niveau.
De volgende onderwerpen komen aan bod (afhankelijk van het gekozen niveau):
Wat is Google docs
Docenten en vaksecties kunnen onderling documenten met elkaar delen. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een brief, handleiding, les of presentatie die door meerdere personen wordt geschreven. Ook is het mogelijk om als docent documenten te delen met leerlingen. Bijvoorbeeld ter ondersteuning bij het schrijven van een werkstuk of verslag. Google Docs is vooral interessant als ondersteuning van een (onderdeel van een) opdracht waarbij leerlingen samenwerken.
Om met Google docs en andere diensten van Google te kunnen werken moet je een account aanmaken. Een beknopte handleiding en een instructie voor het maken van een document en een enqueteformulier vind je in het document hierboven.
Om met Google docs en andere diensten van Google te kunnen werken moet je een account aanmaken. Een beknopte handleiding en een instructie voor het maken van een document en een enqueteformulier vind je in het document hierboven.
Mindmap maken
Een mindmap is op veel verschillende manieren te gebruiken in je les. Bijvoorbeeld door de mindmap op het digibord of beamer te laten zien en hem klassikaal aan te vullen. Of door groepjes leerlingen hun eigen mindmap te laten maken als voorbereiding op een onderwerp. Er zijn mindmaptools waarin leerlingen kunnen samenwerken, maar je kunt ook zelf 'aan de knoppen' zitten en met de klas praten over de input. En uiteraard kun je ook een mindmap maken om de structuur van bepaalde ingewikkelde onderwerpen goed in beeld te brengen. Het kan in het Nederlands, maar uiteraard ook in een andere taal.
Er zijn diverse gratis tools beschikbaar waarmee digitale mindmaps kunnen worden gemaakt.
Ook Popplet werkt via internet. Met dit tool kun je simpele mindmaps maken, maar ook eenvoudige tijdbalken of fotogalerijen. Iedere 'popplet' krijgt een unieke link die je kunt doorsturen of kunt embedden.
Samenwerken op een digitaal prikbord
Hoe werk ik samen met mijn leerlingen op een virtueel prikbord?
Corkboard
Corkboard is een online virtueel prikbord. Door naar http://corkboard.me te gaan wordt een unieke link aangemaakt. Wanneer de leerlingen allemaal deze link gebruiken kunnen ze het prikbord samen vullen.
Padlet
Inmiddels bestaat ook padlet. Padlet werkt ongeveer op dezelfde manier: ook hier krijgt je prikbord een unieke link die je met anderen kunt delen en waarop je kunt samenwerken. Zie de volgende engelstalige link
Een Wiki geeft veel mogelijkheden voor het vastleggen van wetenswaardigheden. Denk aan een wiskunde-wiki per jaarlaag of een geschiedenis-wiki per tijdvak. Je kunt dit natuurlijk als sectie opzetten, maar je kunt bijvoorbeeld ook samen met je leerlingen aan zo'n wiki bouwen.
Er zijn veel tools beschikbaar waarmee het eenvoudig is om een weblog op te zetten. Er zijn veel toepassingen denkbaar: het verslag van een langlopende proef, het zogenaamde dagboek van een Middeleeuwer (of een bekende figuur, of een politicus), een groepsverslag van de projectweek, het verslag van het internationaliseringstraject etc.
Deze link verwijst naar het onderdeel 'weblog' van een arrangement over samenwerken.
Interactief oefenen / formatief toetsen (4.4.1)
Categorie/kernconcept: 4.4 Kennisoverdracht
Omschrijving van de categorie
Voorbeelden
4.4.1 De docent toont aan dat hij gebruik maakt van ICT in zijn instructie en daarbij diverse hard- en software kan inzetten.
Ondersteunen van een onderwijsleergesprek met behulp van een interactieve presentatie
Integreren van een YouTube filmpje in een digitale presentatie, bijvoorbeeld PowerPoint, Prezi of digibordsoftware
Interactieve instructie met inzet van het digitale schoolbord
Het maken en publiceren van beeldschermopnames met instructies voor leerlingen
Interactieve vragen in de les
Er zijn allerlei manieren om interactieve vragen in de les te verwerken, zodanig dat je deze formatief kunt gebruiken.
Formatief toetsen doe je om ervan te leren, niet om te selecteren, zoals dat bij het summatieve toetsen het geval is. Bij formatief toetsen leg je de verantwoordelijkheid voor het leren voor een behoorlijk deel bij de leerling. Docent en leerlingen kunnen samen bepalen zij tevreden zijn met het beheersingsniveau.
Eigenlijk zou het formatief toetsen ervoor moeten zorgen dat het summatieve resultaat geen verrassing meer kan zijn.
Er zijn verschillende zaken die je in de les kunt doen om ervoor te zorgen dat de leerlingen (en jijzelf) een goed beeld krijgen van de voortgang. Een belangrijk element is het geven van complexe opdrachten die de leerling alleen goed kan maken als hij/zij een bepaald kennisniveau heeft. Voorwaarde is dat de leerling ondubbelzinnig weet waar van hem verwacht wordt én na inlevering van de opdracht gerichte feedback ontvangt. Goed middel hierbij is het werken met PeerScholar. Hierbij geven leerlingen elkaar feedback.
Ook bestaat het tool ‘Formative’ waarmee je open opgaven kunt opgeven en je als docent mee kunt kijken met de oplossingen die je leerlingen aan het genereren zijn. Je kunt hier dan als docent direct feedback op geven.
Daarnaast is de voortgang te peilen door middel van gerichte toetsjes/oefeningen waarbij het resultaat wordt teruggekoppeld en besproken met de leerling. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om formatief toetsen in de les te verwerken. Hierbij kunnen digitale vormen goede diensten bewijzen omdat het resultaat vaak direct of na weinig inspanning voor iedereen zichtbaar is. Aan de hand van het resultaat is het in principe mogelijk om gerichte feedback aan de leerling te verschaffen over het beheersingsniveau en vervolgstappen te bespreken.
Hieronder is geprobeerd een aantal eigenschappen van verschillende tools voor interactieve vragen op een rij te zetten. Het interactieve materiaal van de methode is hierbij een wat vreemde eend in de bijt omdat het daarbij gaat om een tool dat als gevuld is en dat ook nog eens voor een heel schooljaar: de uitgever heeft inmiddels daadwerkelijk vragen in het materiaal opgenomen, terwijl de overige kolommen betrekking hebben op tools die nog door de gebruiker moeten worden voorzien van inhoud. Daarnaast vertoont het interactieve materiaal van de uitgevers onderling behoorlijke verschillen in aanpak en mogelijkheden. Omdat het interactieve materiaal bij methodes echter wel degelijk een rol kan spelen bij het formatief toetsen, is dit onderdeel toch betrokken bij de vergelijking. Wellicht een idee om in een vervolg op deze vergelijking het interactieve materiaal van de verschillende uitgevers in mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Dit helpt wellicht ook bij de keuze voor het leermiddelenpakket.
Excel Enquete is eigenlijk niet bedoeld om (toets)vragen voor leerlingen in te maken, maar omdat je aan het eind een handig overizcht in excel overhoudt zijn er situaties waarin je het goed kunt gebruiken. In tegenstelling tot een tool als Kahoot kunnen leerlingen namelijk op elk gewenst moment de enquetevragen maken. Inmiddel bestaat echter ook Forms. Dit heeft al wél enige mogelijkheden die gericht zijn op interactief oefenen.
Ga naar Office 365 van het Hooghuis en open OneDrive
Kies bovenin de balk voor ‘nieuw’ en kies voor ‘excel enquete’
Er wordt nu gevraagd om een naam in te vullen. Klik daarna op ‘maken’
Je ziet nu eerst dat een excelsheet opent. Na enig wachten verschijnt daaroverheen een popupscherm.
er wordt je nu gevraagd een titel en eventueel een beschrijving in te voeren
Daaronder zie je al direct een blokje waarin je je eerste vraag kunt invoeren. Klik je op dat blokje dan leidt het scherm je door de invoermogelijkheden van de vragen heen:
Er zijn verschillende vraagvormen mogelijk: tekst, alineatekst, ja/nee en keuze zijn te gebruiken voor vragen aan je leerlingen.
Voer je vragen en antwoordopties in. Let op: wil je straks de namen van de leerlingen terugzien, dan moet je die bewust vragen:. dus bijv. vraag 1 voornaam, vraag 2 achternaam, vraag 3 klas.
Klaar? Klik dan op ‘opslaan en weergave’. Je ziet nu de vragen zoals je leerlingen ze straks ook zullen zien:
Op de achtergrond zie je het excelsheet. In dit sheet worden straks de antwoorden van je leerlingen verzameld.
Tevreden? Klik dan op ‘enquete delen’. Je krijgt nu een koppeling die je in SOMtoday kunt hangen of aan je leerlingen kunt mailen:
Waar staan je resultaten
De resultaten staan in het Excel sheet dat je in het begin hebt aangemaakt.
Waar staat je enquête
Je kunt je enquête zien en bewerken via het Excelsheet dat je eerder hebt aangemaakt.
Ga naar het Excelsheet
Kies voor 'bewerken' in Excel online
Ga naar het tabje 'startpagina'
Klik op het icoontje ‘enquête’. De volgende opties worden zichtbaar:
Kies de juiste optie
Enquête verwijderen
Als je kiest voor het verwijderen van een enquête, dan verwijder je alleen het enquêteformulier en niet de resultaten. Het Excel sheet met het resultaat blijft dus gewoon bestaan.
Kies je voor ‘verwijderen’ dan krijg je de volgende waarschuwing te zien:
Kies voor ‘Enquête verwijderen’.
Enquête niet meer delen
Je kunt er ook voor kiezen om de enquête gewoon te laten bestaan, maar hem op ‘niet meer delen’ te zetten.
Ga naar enquête delen
Kies voor ‘niet meer delen’
Je krijgt de volgende melding te zien:
Klik op ‘Deze enquête niet meer delen’
Excel enquête gebruiken als interactieve oefening voor leerlingen
Je kunt een Excel enquête ook prima gebruiken als interactieve oefening / formatief toetsje met je klas.
Laat de leerlingen dan als eerste vraag hun naam invullen
Excel enquête is niet gemaakt als toetsprogramma, en je kunt dan ook niet aangeven welk antwoord ‘goed’ of ‘fout’ is. Je moet dan ook met de hand nakijken. Maar: als je zelf als eerste de enquête invult, komen in het Excelsheet de juiste antwoorden bovenaan te staan. Dat kijkt gemakkelijk na.
Tip
Inmiddels is ook Office365 Forms beschikbaar. Dit is een tool dat veel overlap vertoond met Excel enquête, maar op sommige punten net iets anders werkt.
Excel enquête
Forms
Resultaten worden verzameld in een online Excelsheet
Resultaten worden verzameld en direct geanalyseerd in een grafische vorm. Een Excelsheet is desgewenst downloadbaar
Bij verwijderen van de enquête blijft het online Excelsheet bewaard
Bij verwijderen van de enquête zijn alle resultaten ook verdwenen, tenzij je deze eerst als Excelsheet hebt gedownload.
Het tool is specifiek bedoeld voor enquêtes, er zijn geen goede of foute antwoorden
Eén van de vraagtypes (multiple choice) kan voorzien worden van ‘goed’ of ‘fout’ en een puntenaantal.
Vragen bestaan uit tekst
Bij vragen kunnen ook afbeeldingen of video worden toegevoegd.
De mogelijke vraagtypes zijn:
Tekst
Alineatekst
Numeriek
Datum
Tijd
Ja/nee
Keuze
De mogelijke vraagtypes zijn:
Tekst
Datum
Keuze
Beoordeling (via sterrensysteem) (denk bijv. aan peerreview van een presentatie door een leerling)
Quiz (Goed/fout kan worden aangegeven: meerkeuze en meer-meerkeuze mogelijk)
Google forms
Net als Excel Enquete is Google Forms niet echt ontworpen voor (toets)vragen aan leerlingen, maar precies als bij Excel Enquete kun je er wel het nodig mee doen.
Beide tools zijn vergelijkbaar, maar Google Forms bestaat al beduidend langer dan Excel Enquete en kent daardoor meer mogelijkheden.
Kahoot maakt het mogelijk om eerst een serie vragen voor te bereiden/in te voeren. Kahoot is gericht op gebruik in de klas, waarbij alle leerlingen meedoen. Leerlingen melden zich simpel aan door het invoeren van een 'pincode'. De vragen worden onder tijdsdruk gesteld, terwijl een muziekje gespeeld wordt. Na iedere vraag wordt een highscore list getoond. De leerling verdient punten voor het juiste antwoord én voor de snelheid waarmee geantwoord wordt. Aan het eind krijg je als docent een overzicht van je klas.
Met behulp van Wikiwijs Maken kun je interactieve oefeningen en D-toetsen maken.Ook kun je toetsen die door anderen zijn gedeeld, kopiëren en naar behoefte aanpassen. Er is een flink aantal verschillende vraagvormen mogelijk. Wikiwijs Maken is gericht op gebruik door de leerling. De leerling ontvangt zelf het resultaat en eventueel de ingevoerde uitleg/feedback. Open tekstvragen worden na beantwoording getoond inclusief modelantwoord en kunnen door de leerling zelf worden nagekekend. Aan het eind kan een resultaatoverzicht worden afgedrukt.
Oefeningen en toetsen maken in Wikiwijs
Je kunt zelf heel eenvoudig oefeningen en toetsen maken in een Wikiwijsarrangement. Bij een OEFENING krijgt de leerling na iedere vraag feedback, bij een TOETS aan het eind.
Socrative
Met Socrative kun je op verschillende manieren stemmen. Je kunt je vraag mondeling stellen en de antwoorden turven. Je kunt ook vooraf je vragen in het systeem ingeven. Leerlingen geven dan eerst hun naam op en beantwoorden vervolgens de vragen. Hierbij kun je kiezen of de leerlingen hun eigen tempo mogen kiezen of dat je als docent iedere vraag voor de hele klas tegelijk klaarzet. Daarnaast kun je een ' spacerace' spelen waarbij afhankelijk van het aantal goede antwoorden het raketje van de leerling sneller of langzamer naar de overkant vliegt. Het zelf in laten geven van de naam is niet waterdicht maar in het algemeen gaat het na een paar pogingen goed in de klas. Als docent krijg je aan het eind een gedetailleerd overzicht per opgegeven naam van de resultaten.
WinToets is een zelf te vullen leer-, oefen- en toetsprogramma. De meeste uitgeverijen gebruiken het voor het ontwikkelen van toetsen. Je kunt ook zelf toetsen maken of aanpassen. Daarnaast zijn er uitgebreid itembanken beschikbaar waarin je kunt 'winkelen'.
WinToets moet op de computers waar de toets wordt afgenomen geïnstalleerd zijn.
Het internetzusje van WinToets heet Quayn. De leerlingen werken dan online: er hoeft geen software te worden geïnstalleerd. Quayn kan daarom ook gebruikt worden op de BYOD-laptops van de leerlingen. Wel is het vooralsnog minder goed mogelijk om met toetsen vanuit Quayn ongewenst internetgebruik tegen te gaan dan met WinToets. Echter, bij formatief gebruik hoeft dit geen bezwaar te zijn.
Digitaal materiaal van je methode zal in praktisch alle gevallen ook (veel) digitale oefeningen en D-toetsen bevatten.
Op welke manier precies en in welke mate is van uitgever tot uitgever en ook van methode tot methode verschillend. Ook de manier waarop de vragen zich gedragen (kan een leerling een vraag nogmaals beantwoorden of niet), de wijze waarop punten worden geteld (wordt een vraag die door een leerling zelf is goedgerekend meegenomen in de puntentelling of niet) en of er (enige) adaptiviteit is ingebouwd kan behoorlijk verschillen.
Wat in ieder geval bij alle methodes overeenkomt is dat zowel leerling als docent hun voortgang kunnen volgen.
Stemming peilen
Stemming peilen met Answergarden
Answergarden is een gratis tooltje waarmee je snel de mening/stemming/kennis van een groep kunt polsen.
De ‘uitslag’ verschijnt in de vorm van een ‘wordcloud’ waarbij woorden die door de groep vaker zijn opgegeven ook groter verschijnen.
Lesideeën
Brainstormen/ideeën verzamelen: wat vind je leuk om te doen op het klassenuitje?
‘Wat weet je al’? Voor je begint met een onderwerp inventariseren wat leerlingen al weten
‘Welke sommen vond je lastig?’ Inventariseren wat leerlingen moeilijk vonden zodat je bijvoorbeeld bepaalde sommen klassikaal kunt behandelen
Toets jezelf: woordjes leren
Er zijn diverse online tools beschikbaar waarmee leerlingen (gratis) woordjes kunnen leren.
Woordjes leren
Er zijn tegenwoordig verschillende leuke programmaatjes om woordjes en begrippen aan te leren. In dit arrangement zullen we de meest voorkomende behandelen. Tevens kijken we naar op welke manier je het beste kunt leren zodat het ook blijft hangen. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
Stemmen in de klas
Er zijn verschillende manieren om in de klas te stemmen. Heel simpel is het om leerlingen gewoon hun vinger te laten opsteken. Nadeel is dat je regelmatig ' meeliftgedrag' krijgt: leerlingen kijken wat de beste van de klas vindt, en steken dan ook hun vinger op.
Met behulp van diverse ICT-tools kan het ook op een andere manier, namelijk via stemkastjes of stemsoftware waarbij het resultaat via de beamer wordt getoond.
Er zijn speciale stemkastjes in de handel. Ook op het Mondriaan College hebben we er een aantal. Met behulp van deze kastjes kun je als docent uiteindelijk exact zien wie welke antwoorden heeft gegeven. Je krijgt een exact overzicht per leerling. Het kost wel de nodige voorbereiding.
Er zijn diverse toepassingen die het mogelijk maken om zonder aparte stemkastjes te stemmen met je klas. Leerlingen stemmen dan via hun laptop of via hun mobiele telefoon.
Lesidee
Stem met de klas als voorbereiding op een toets. Het geeft jezelf ook inzicht in het kennisniveau.
Laat leerlingen zelf stemvragen bedenken en speel de beste quiz in de klas.
Speel een ' gewone' oefening eens klassikaal m.b.v. stemsoftware.
Socrative
Met Socrative kun je op verschillende manieren stemmen. Je kunt je vraag mondeling stellen en de antwoorden turven. Je kunt ook vooraf je vragen in het systeem ingeven. Leerlingen geven dan eerst hun naam op en beantwoorden vervolgens de vragen. Hierbij kun je kiezen of de leerlingen hun eigen tempo mogen kiezen of dat je als docent iedere vraag voor de hele klas tegelijk klaarzet. Daarnaast kun je een ' spacerace' spelen waarbij afhankelijk van het aantal goede antwoorden het raketje van de leerling sneller of langzamer naar de overkant vliegt. Het zelf in laten geven van de naam is niet waterdicht maar in het algemeen gaat het na een paar pogingen goed in de klas. Als docent krijg je aan het eind een gedetailleerd overzicht per opgegeven naam van de resultaten.
Kahoot maakt het mogelijk om net als bij Socrative eerst een serie vragen voor te bereiden/in te voeren. Kahoot is speelser, werkt onder tijdsdruk en laat een muziekje horen. Aan het eind krijg je als docent een overzicht.
Answergarden is een gratis tooltje waarmee je snel de mening/stemming/kennis van een groep kunt polsen.
De ‘uitslag’ verschijnt in de vorm van een ‘wordcloud’ waarbij woorden die door de groep vaker zijn opgegeven ook groter verschijnen.
Lesideeën
Brainstormen/ideeën verzamelen: wat vind je leuk om te doen op het klassenuitje?
‘Wat weet je al’? Voor je begint met een onderwerp inventariseren wat leerlingen al weten
‘Welke sommen vond je lastig?’ Inventariseren wat leerlingen moeilijk vonden zodat je bijvoorbeeld bepaalde sommen klassikaal kunt behandelen
Tijdbalk maken
Een digitale tijdbalk is een aardig tool om gebeurtenissen in een chronologische volgorde te plaatsen. Eén van de gratis tools waarmee dat kan is TimeRime, maar je kunt ook met Popplet een eenvoudige tijdlijn maken. Voor Popplet: zie het onderdeel mindmapping.
Tekenfilms kun je op veel manieren inzetten. Leerlingen kunnen een tekenfilm maken over een actueel of juist een historisch onderwerp. Ze kunnen een instructiefilm maken of een tekenfilm maken in een vreemde taal. Mogelijkheden te over.
GoAnimate is één van de gratis tools die je daarvoor kunt gebruiken. In onderstaande video wordt kort getoond hoe het werkt.
Wat is GoAnimate?
GoAnimate heeft ook de mogelijkheid van schoolaccounts. Je werkt dan in een afgeschermde omgeving, kunt groepen maken en zien wat je leerlingen precies aan het creëren zijn, je hebt toegang tot alle mogelijkheden van GoAnimate.
Dit pakketje kun je gratis downloaden. Ook hier kun je tekenfilmpjes mee maken en wel met 'stokmannetjes'. Heel simpel in het gebruik. Het werkt hieel anders dan GoAnimate. Het gaat hier niet om tekst of het inspreken van geluid, maar vooral om de bewegingen van de figuurtjes. Die moet je namelijk allemaal beeldje voor beeldje zelf samenstellen door de 'gewrichten' van het stokmannetje stukje bij beetje te verslepen. Best leuk voor een project van LO waarbij leerlingen bewegingen moeten analyseren.
Oefeningen en toetsen maken in Wikiwijs
Je kunt zelf heel eenvoudig oefeningen en toetsen maken in een Wikiwijsarrangement. Bij een OEFENING krijgt de leerling na iedere vraag feedback, bij een TOETS aan het eind.
Toets jezelf m.b.v. WRTS (woordjes leren)
Woordjes leren
Er zijn tegenwoordig verschillende leuke programmaatjes om woordjes en begrippen aan te leren. In dit arrangement zullen we de meest voorkomende behandelen. Tevens kijken we naar op welke manier je het beste kunt leren zodat het ook blijft hangen. Dit arrangement is onderdeel van de digitale leerlijn "De docent competent!" van ROC Nova College.
In de volgende hoofdstukken worden een behoorlijk aantal tools genoemd. Maar het gaat natuurlijk niet om de tools zelf, maar om wat je ermee doet.
Je vindt hieronder eerst een aantal lesideeen zoals ze naar voren zijn gekomen tijdens het project ' Leren van de toekomst' en de workshop ' ICT vooruit ermee'.
Verder worden in de besprekingen van de tools nog meer lesideeen genoemd.
Het Ichthus college in Kampen heeft van 3 tot en met 21 oktober 2011 lesgegeven met behulp van de nieuwste technologie. Tijdens het experiment heeft een 2e jaars VMBO-klas en docenten ervaringen opgedoen met de mogelijkheden van een leeromgeving waarin innovatieve technologische oplossingen optimaal worden benut.?
ICT en onderwijs
Verzameling voorbeelden van ICT-gebruik in het VO t.b.v. een drietal OVC-conferenties in het voorjaar van 2011 door Margreet van den Berg en Linda le Grand
De volgende sites en documenten zijn geraadpleegd en in meerdere gevallen is hiervan materiaal opgenomen in dit arrangement of 1 van de onderdelen daarvan.
Je kunt dan een pdf-bestand omzetten in losse slides.(tip: het is een kwestie van 3 seconden om van een willekeurige powerpoint een pdfbestand te maken)
Vervolgens kun je een embedcode opvragen en bijvoorbeeld in je Wikiwijs-arrangement plaatsen.
Zie het voorbeeld hieronder: (werkt niet altijd in Google Chrome)
Het arrangement Digitale vaardigheden docenten Udens College is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Udens College Algemeen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2017-01-10 12:05:17
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.