Thema: Erfelijkheid - v456

Thema: Erfelijkheid - v456

Intro

Volendamse ziekte
Je zult het maar krijgen, een baby met de Volendamse ziekte.
Zo te merken niets aan de hand. Twee gezonde ouders met een kinderwens! Wat kan er misgaan? Toch is de geboorte van een gezond kind geen vanzelfsprekendheid. Het komt vaker voor dat een ogenschijnlijk gezond ouderpaar na de bevalling ontdekt dat hun baby zieker is dan verwacht en soms zelf vroegtijdig overlijdt. Kennis van genetica (erfelijkheidsleer) kan helpen om leed te voorkomen.

Lees het volgende artikel. Bespreek na het kijken met een groepje van 3 andere klasgenoten hoe het zou kunnen dat bepaalde ziektes in bepaalde gebieden vaker voorkomen.
Bespreek ook of jullie er voor zouden kiezen om mee te werken aan een wetenschappelijk onderzoek naar dit soort ziektes.

Speciaal spreekuur voor 'Volendamse ziekte'

Colofon

Het arrangement Thema: Erfelijkheid - v456 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-03-23 10:04:21
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Dit thema Erfelijkheid is ontwikkeld door medewerkers van StudioVO. Bij het ontwikkelen van het materiaal is gebruik gemaakt van of wordt verwezen naar materiaal van de volgende websites:

www.schooltv.nl www.youtube.com www.bioplek.org www.wikipedia.org


Fair Use
In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use

Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content .

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vwo leerjaar 4/5/6. Dit thema heet erfelijkheid. Aan het eind van dit thema kun je: uit stambomen of kruisingsschema's afleiden hoe groot de kans is op het voorkomen van genotypes en fenotypes van nakomelingen met betrekking tot meerdere eigenschappen tegelijk. toelichten dat DNA drager is van (erfelijke) informatie bij alle organismen. uitleggen dat een fenotype tot stand komt door de combinatie van genotype en milieufactoren en herkent epigenetische overerving. uit stambomen of kruisingsschema's afleiden hoe groot de kans is op het voorkomen van genotypes en fenotypes van nakomelingen met betrekking tot meerdere eigenschappen tegelijk. toelichten hoe de mens kan ingrijpen in de bevruchting van plant, dier en mens om kwaliteit/nuttig gebruik van nakomelingen te bevorderen en ziekte te voorkomen. Je gebruikt ethische en biologische argumenten om een mening daarover te vormen.
Leerniveau
VWO 6; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Biologie; Erfelijke informatie; Reproductie; Menselijk ingrijpen in de erfelijkheid; Erfelijkheid;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
15 uur en 20 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, biologie, eigenschappen, erfelijkheid, ethisch, kruisingsschema, nakomelingen, stamboom, stercollectie, vwo4/5/6
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open