Biologie vmbo-kgt34

Biologie vmbo-kgt34

Biologie vmbo-kgt34

De Stercollectie biologie van Stichting VO-content geeft je als docent alle ruimte om de lessen naar wens vorm te geven. Het digitaal leermateriaal is naar eigen inzicht in te zetten, te combineren en aan te vullen. De Stercollecties zijn daardoor goed te gebruiken als aanvulling op bestaand leermateriaal. Of vormen een goede basis om een methode te vervangen.

Aan welke kenmerken voldoet de Stercollectie?

  • Actuele digitale leerlijnen voor een vak, niveau en jaar voor iedereen beschikbaar.
  • Kerndoel- en eindtermdekkend, voor aanvullend of (deels) vervangend gebruik.
  • Leerdoeldenken en formatief evalueren zijn geïntegreerd in alle leerlijnen.
  • Flexibel inzetbare en leerlinggerichte opdrachten, bruikbaar voor blended learning.
  • Sluit aan op de door de SLO ontwikkelde leerdoelenkaarten voor het vak biologie.
  • Stelselmatig onderhoud en actualisatie op basis van reflecties van gebruikers en experts.
  • Te gebruiken op elke computer, laptop of tablet.

Voor biologie zijn de volgende Stercollecties ontwikkeld:

  • Biologie vmbo-b leerjaar 1 t/m 4
  • Biologie vmbo-kgt leerjaar 1 t/m 4
  • Biologie hv leerjaar 1 t/m 3
  • Biologie h leerjaar 4 en 5
  • Biologie v leerjaar 4, 5 en 6

Docentenmateriaal
Als jouw school deelneemt aan Stichting VO-content krijg je ook exclusief toegang tot het docentenmateriaal dat bij de Stercollecties hoort.
Check hier of jouw school al deelneemt aan VO-content. Als dit het geval is, kun je direct binnen ‘Mijn VO-content’ het docentenmateriaal eenvoudig filteren op vak, niveau en leerjaar waarna je precies ziet welke materialen er beschikbaar zijn. Denk aan:

  • Toetsen en antwoordmodellen
  • Werkbladen
  • Werkplannen
  • Samenvattingen
  • Woordenlijsten
  • Stercollectie handleidingen
  • Extra oefenmaterialen

Contact
Heb je een inhoudelijke of technische vraag over de Stercollecties? Neem gerust contact op met onze helpdesk of telefoonnummer: 085-0443100 (tot 12 uur).

Deelnemer worden aan Stichting VO-content?
Wanneer jouw school (vanaf dit schooljaar) deelneemt aan VO-content* krijgen jij en collega’s exclusief toegang tot een basispakket met het docentenmateriaal én allerlei programma’s die onderwijs op maat mogelijk maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het basispakket aan te vullen met drie extra keuzeprogramma’s. Door deel te nemen draagt je school bovendien bij aan de doorontwikkeling van open leermateriaal (Stercollecties). Een mooie maatschappelijke doelstelling!

Basispakket:

Docentenmateriaal
Extra materialen zoals handleidingen, toetsen, extra oefenmateriaal behorende bij de Stercollecties.

SterMonitor
Digitale leeromgeving waarin de Stercollecties getoond worden met daarin ook de voortgang van de leerlingen.

Oefenprogramma Engels
Een adaptief oefenprogramma voor Engelse lees-, kijk-, en luistervaardigheid.

Extra Programma Nederlands
Naslagwerk Nederlands met theorie en oefeningen.

Rekensite
Een adaptief oefenprogramma voor rekenvaardigheid van niveau 1F t/m 3F.

 

Keuzeprogramma's:

ExamenKracht
Oefenprogramma waarin leerlingen online examens oefenen en feedback krijgen.

Kracht in Controle (KIC)
Lesprogramma sociaal-emotionele ontwikkeling waarmee je inzicht krijgt in de groepsdynamiek en de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen bevorderd.

Portfolio-site
Een digitale tool waarin leerlingen de ontwikkeling van hun competenties bijhouden.


Wil je meer weten over deelname aan VO-content? Op onze site staat meer informatie maar we vertellen er graag meer over. Neem contact met ons op via 030-232 48 22 of mail ons!

* Is jouw school al langer deelnemer aan VO-content en nog niet overgestapt naar het actuele deelnamemodel? Dan kan het zijn dat jullie school geen toegang heeft tot onze nieuwe programma’s SterMonitor en Extra Programma Nederlands. Wil je dit aanpassen? Neem dan contact met ons op.

Thema's Leerjaar 3

Thema 1: Jacobskruiskruid

Jakobskruiskruid is een zaadplant met gele bloemen. De plant komt op veel plekken voor in Nederland. Het is een zeer giftige plant voor paarden en andere dieren. Bij het eten van veel planten kan het dier zelfs sterven. Paarden zullen de plant in de wei niet snel eten.

Maar wanneer het gedroogd in het hooi voorkomt, herkennen ze de plant niet meer. Alle delen van de plant bevatten gifstoffen. Wanneer een paard van de plant eet wordt het gif opgenomen in de darmen. Het gif komt vervolgens in de lever terecht.

Daar kan een leverontsteking ontstaan.
Zebrarupsen eten veel Jakobskruiskruid en worden daar niet ziek van. De rupsen van de Sint Jakobs-vlinder zijn aangepast aan het eten van Jakobskruiskruid.

In dit thema kijk je naar de bouw en voortplanting van planten. Ook bestudeer je de bouw en werking van het spijsverteringskanaal en de relaties tussen planten en dieren. Je sluit het thema af met het maken van de examenopgave Jakobskruiskruid.


Thema: Jacobskruiskruid

Thema 2: Schapen

Schapen zijn zoogdieren die vrijwel in alle landen ter wereld voorkomen. Een mannelijk schaap noem je een ram. Een vrouwelijk schaap noem je een ooi en het jong een lam. Er zijn verschillende soorten schapen en allemaal hebben ze hun eigen gunstige eigenschappen. Ze worden onder andere gefokt voor vlees, wol en melk.

Schapen eten gras en hebben daarom een erg lang verteringsstelsel. De lengte van het verteringskanaal kan wel 26 maal zijn lichaamslengte zijn. Ook heeft een schaap, net als een koe, meerdere magen en wordt het voedsel opgebraakt en herkauwd.

Niet alleen mensen kunnen ziek worden, maar ook schapen. Zo kan de uier van het schaap ontsteken als er bacteriën bijvoorbeeld via wondjes de tepel binnendringen. Schapen en andere organismen zijn opgebouwd uit cellen, weefsels en organen.

In dit thema leer je meer over deze organisatieniveaus. Ook leer je hoe fotosynthese werkt. Je gaat bekijken hoe de vertering werkt en het hart en de huid. Je sluit het thema af met het maken van de examenvraag Schapen.


Thema: Schapen

 

Thema 3: Vleermuizen

In dit thema leer je meer over de zintuigen. Ook het zenuwstelsel en de hersenen komen aan bod. Vleermuizen hebben een paar zeer bijzondere eigenschappen, zo hebben ze een heel groot hart en houden ze een winterslaap.

In dit thema gaan je ook naar het hart en bloed kijken en naar andere overlevingsstrategieën van andere dieren. Tenslotte bekijk je hoe het skelet in elkaar zit.

Je sluit het thema af met het maken van de examenvraag vleermuizen.

Thema: Vleermuizen

Thema 4: Huid en haar

In dit thema houd je je bezig met schimmels, bacteriën, virussen, hygiëne en het voorkomen van infecties. Daarnaast komen de nieren en de lever aan bod en de werking van hormonen.

Je rondt het thema af met twee examenopdrachten: Huid en haar en Jeugdpuistjes.

Thema: Huid en haar

Thema 5: Lepelaar

Lepelaars zijn vogels met een bijzondere snavel. In Nederland zie je ze alleen in de zomer. Lepelaars overwinteren langs de West-Afrikaanse kust. In Nederland broeden ze in Zeeland, langs het IJsselmeer en in het Waddengebied.

Ze zoeken moerassige gebieden met ondiep water en rietkragen. Hier zijn ze veilig voor vossen, die de eieren kunnen roven. Hun voedsel bestaat uit kleine waterdieren, vooral stekelbaarsjes. Lopend door het ondiepe water zeven ze met hun lepelvormige zeefsnavel deze diertjes uit het water.

In dit thema leer je hoe verschillende dieren afhankelijk van elkaar zijn in een voedselweb. Je doet onderzoek naar de afbraak van stoffen. Je leert enkele dingen over het gedrag van dieren.

Ook leer je over overerving van eigenschappen en evolutie.

Thema: Lepelaar

Thema 6: Waddenzee

Aan de noordgrens van Nederland ligt de Waddenzee. Met het wad of de wadden worden modder- of zandplaten bedoeld die in de ondiepe zee liggen. Het waddengebied loopt langs de kust vanaf Den Helder in Nederland, langs de Duitse kust, tot Denemarken.

Het is een bijzonder natuurgebied omdat de wadden tweemaal per dag droog komen te liggen bij eb. Met de vloed komt voedselrijk water uit de Noordzee met daarin veel organismen zoals plankton (kleine planten en diertjes) en vissen.

In de bodem van de Waddenzee leven veel bodemdiertjes die zich voeden met het plankton uit de zee. De scholekster gaat tijdens de eb op zoek naar de bodemdiertjes op de droge stukken wad.
In de Waddenzee komen ook twee soorten zeehonden voor: de gewone zeehond (Phoca vitulinaen) en de grijze zeehond (Halichoerus grypus).

In 2002 zijn veel zeehonden gestorven aan een virus. Door hulp van zeehondencentra aan jonge en zieke zeehonden en een betere waterkwaliteit in de Waddenzee zijn er tegenwoordig weer meer zeehonden. Het virus waar de zeehonden aan stierven is niet gevaarlijk voor mensen,
maar wel voor honden. Door een inenting kun je ervoor zorgen dat honden en zeehonden niet ziek worden.

In dit thema leer je daarom ook meer over afweer en vaccineren. Zeehonden zijn net als mensen zoogdieren. Zij zijn levendbarend en zogen hun jongen. In dit thema leer je meer over de voortplanting van zoogdieren.

Ook leer je meer over de menstruatiecyclus, bevruchting, zwangerschap en geboorte bij een mens.

Thema: Waddenzee

Thema 7: Paarden

Paarden zijn net als mensen zoogdieren. Dat betekent dat het veulen levend ter wereld komt. Bij de geboorte komen eerst de voorbenen en het hoofd naar buiten, dan de rest van zijn lichaam. Als het veulen omgekeerd in de baarmoeder ligt, zodat bij de geboorte eerst de achterbenen naar buiten komen, spreek je van een stuitligging.

Een vrouwelijk paard, een merrie, kan alleen bevrucht worden nadat ze haar ovulatie (eisprong) heeft gehad. De menstruatiecyclus van een paard is korter dan die bij mensen. Ovulaties treden bij een merrie gemiddeld om de 21 dagen op, bij mensen is dat 28 dagen. In de winter heeft een merrie vaak geen ovulaties. Dit komt doordat het in Nederland in de winter langer donker dan licht is.

Een paard heeft meer chromosomen (64 stuks, dus 32 paren) dan een mens
(46 stuks, 23 paren). Wat overeenkomt tussen paarden en mensen is dat tijdens de bevruchting van een eicel, het geslacht van het veulen op dezelfde manier wordt bepaald.

In dit thema zie je hoe geslachtscellen worden gevormd en hoe je kunt berekenen hoe groot de kans is dat bepaalde eigenschappen van de vader en moeder terecht komen bij het nageslacht.

Thema: Paarden

Thema's Leerjaar 4

Thema 8: De kip en het ei

Dit thema rond je af met eindexamenvragen van de opdracht Kip en het ei. Hierin is komt onder andere het spierstelsel, ademhalingsstelsel en het gedrag van kippen aan bod.

Thema: De kip en het ei

Thema 9: Duinen

In dit thema bekijk je hoe planten allerlei aanpassingen hebben om goed te kunnen overleven in extreme gebieden, zoals het duinecosysteem waar veel wind is en zout is. Helmgras kan zich ongeslachtelijk voortplanten, in dit thema leer je hoe planten dit doen.

Het duingebied is belangrijk voor de mens, niet alleen beschermen de duinen ons tegen de zee, het is ook belangrijk voor ons drinkwater omdat het zand van de duinen water zuivert. Je gaat in dit thema bekijken op welke manieren een natuurgebied belangrijk kan zijn voor een mens.

Je sluit het thema af met het maken van examenvraag over duinen.

Thema: Duinen

Thema 10: Glastuinbouw

Iemand die in de glastuinbouw werkt moet veel van biologie weten. Zo moet hij weten hoe je planten moet verzorgen en weten wanneer de vruchten rijp zijn.

Ook is het voor een tuinder goed om te weten wat voedingswaarden zijn en hoe bepaalde erfelijke eigenschappen doorgegeven kunnen worden aan nakomelingen. Als je zo veel in een omgeving komt waarin stuifmeelkorrels voorkomen, is de kans groot dat je te maken krijgt met een stuifmeelallergie. Over deze onderwerpen gaan de modules van dit thema.

Je sluit het thema af met een examenvraag over glastuinbouw.

Thema: Glastuinbouw

Thema 11: Biotechnologie

Dit thema gaat over klassieke en moderne biotechnologie.

Je sluit het thema af met een examenvraag over biotechnologie.


Thema: Biotechnologie

Thema 12: Zwangerschap

In de derde maand van de zwangerschap wordt bij elke aanstaande moeder een bloedonderzoek gedaan. Het hemoglobinegehalte van het bloed wordt gemeten om na te gaan of er sprake is van bloedarmoede.

Hemoglobine bevindt zich in rode bloedcellen en speelt een rol bij het vervoeren van zuurstof. De bloedgroep wordt bepaald voor het geval er bij de bevalling veel bloedverlies is en een bloedtransfusie nodig is.

 

Thema: Zwangerschap

Thema 13: Beroepsziekten

In dit thema richt je je het ademhalingsstelsel, bloedvatenstelsel en verschillende aandoeningen. Doordat het beenderenstelsel vaak veel te verduren heeft tijdens het werk, besteed je aandacht aan een goede lichaamshouding.

Je sluit het thema af met het maken van examenvraag over beroepziekten.

Thema: Beroepsziekten

Thema 14: Dieren in Australië

In dit thema leer je over de verschillende manieren van ademhalen en voortplanten van gewervelde dieren en insecten. Veel dieren worden door activiteiten van mensen en milieuvervuiling bedreigd. Daarom in dit thema ook aandacht voor milieuvervuiling.

Je sluit het thema af met de examenopdracht Dieren in Australië.

Thema: Dieren in Australië

Kennisbank

In de thema´s/opdrachten van de Stercollecties biologie vmbo-kgt wordt regelmatig verwezen naar de Kennisbank biologie. In de Kennisbank vind je de theorie die je nodig hebt voor het beantwoorden van de vragen en het maken van de opdrachten.

De Kennisbank is te vinden via de volgende link:

Kennisbank biologie vmbo

  • Het arrangement Biologie vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    VO-content
    Laatst gewijzigd
    2022-09-23 12:33:47
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De Stercollecties biologie zijn open, digitale leerlijnen die worden aangeboden door VO-content. De leerlijnen voldoen aan de kerndoelen of eindtermen en door de SLO ontwikkelde leerdoelspecificaties. Deze arrangeerbare leerlijn voor biologie voor vmbo-kgt34 bevat in totaal 14 thema’s.
    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Leerinhoud en doelen
    Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    arrangeerbaar, arrangeerbare leerlijn, biologie, hoofdarrangement, kgt34, leerlijn, rearrangeerbaar, stercollectie, vmbo, vocontent001

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Leermateriaal, StudioVO. (z.d.).

    Biologie vmbo-kgt34 StudioVO

    https://maken.wikiwijs.nl/49286/Biologie_vmbo_kgt34_StudioVO

    VO-content - Leerlijnen. (2019).

    Biologie vmbo-b12

    https://maken.wikiwijs.nl/62344/Biologie_vmbo_b12