Colofon
Het arrangement Thema: Schapen vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2024-08-13 10:52:02
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Het thema 'Schapen' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO. Fair Use In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vmbo kgt leerjaar 3/4. Dit thema heet schapen en behandelt 9 onderwerpen. Het eerste onderwerp is cellen en weefsels. Je leert benoemen hoe weefsels zijn opgebouwd, het verschil tussen cellen en weefsels uitleggen en enkele type cellen en weefsels onderscheiden. Het tweede onderwerp is fotosynthese. Je kunt aangeven welke stoffen je nodig hebt voor de fotosynthese en welke stoffen er worden gevormd (reactievergelijking), de delen van een plant noemen waar de fotosynthese plaatsvindt en het belang van fotosynthese uitleggen. Het derde onderwerp is van cel tot orgaanstelsel. Je leert omschrijven wat een weefsel is, omschrijven wat een orgaan is en enkele orgaanstelsels benoemen met hun organen en functies. Het vierde onderwerp is plantenweefsels. Je leert verschillende typen weefsels bij planten herkennen en beschrijven, het verschil uitleggen tussen bastvaten en houtvaten en de functie van huidmondjes omschrijven. Het vijfde onderwerp is voedingsstoffen en voedingsmiddelen. Je kunt met behulp van voorbeelden het verschil tussen voedingsstoffen en voedingsmiddelen duidelijk maken, de zes groepen voedingsmiddelen benoemen met hun functie en het belang van de Schijf van vijf omschrijven. Het zesde onderwerp is verteren. Je leert om het verschil tussen mechanische en chemische vertering duidelijk maken, de organen van het spijsverteringsstelsel benoemen met hun functies, beschrijven wat een enzym is en aangeven waarvoor enzymen belangrijk zijn. Je kunt de plekken in het verteringsstelsel benoemen waar verteringssappen worden aangemaakt en de functie van verteringssappen omschrijven. Het zevende onderwerp is hart en bloedsomloop. Je leert om in een afbeelding de onderdelen van het hart benoemen, de werking van het hart beschrijven, met behulp van een afbeelding duidelijk maken wat het verschil is tussen de grote en de kleine bloedsomloop en je kunt omschrijven welke type bloedvaten er zijn en wat de functie van ieder type bloedvat is. Het achtste onderwerp is de huid. In een afbeelding kun je de onderdelen van de huid benoemen. Je kunt de functies geven van de verschillende onderdelen van de huid, uitleggen wat de rol is van zweten, vet en de doorbloeding van de huid en uitleggen wat de rol van pigment is bij de bescherming tegen ultraviolette straling. Het negende onderwerp is fotosynthese. Je kunt het proces van assimilatie en het proces van dissimilatie beschrijven, het belang van assimilatie en dissimilatie beschrijven, voorbeelden noemen van dissimilatie zonder zuurstof en omschrijven hoe gisting gebruikt wordt in de klassieke biotechnologie.
- Leerniveau
- VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
- Leerinhoud en doelen
- Dynamisch evenwicht; Biologie; Instandhouding en ontwikkeling;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 21 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, biologie, bloedsomloop, dissimilatie, fotosynthese, huid, stercollectie, verteren, vmbo kgt3/4, voedingsstoffen