Colofon
Het arrangement Thema: Huid en haar vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.
- Auteur
- Laatst gewijzigd
- 2024-08-20 09:10:46
- Licentie
-
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
- het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
- het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
- voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.
Het thema 'Huid en haar' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO. Fair Use In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.
Aanvullende informatie over dit lesmateriaal
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
- Toelichting
- Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vmbo kgt leerjaar 3. Dit thema heet huid en haar en behandelt 6 onderwerpen. Het eerste onderwerp is schimmels. Je leert onderdelen van een schimmelcel benoemen, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken dat schimmels nuttig kunnen zijn, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken dat schimmels schadelijk kunnen zijn.Ook kun je uitleggen dat schimmels reducenten zijn en beschrijven hoe schimmels zich voortplanten. Het tweede onderwerp is bacteriën. Je kunt de onderdelen van een bacteriecel benoemen, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken dat bacteriën nuttig kunnen zijn, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken dat bacteriën schadelijk kunnen zijn. Ook kun je uitleggen dat bacteriën reducenten zijn en beschrijven hoe bacteriën zich voortplanten. Het derde onderwerp is hygiëne en conserveren. Je kunt met behulp van voorbeelden omschrijven hoe voedselbederf door schimmels en bacteriën kan worden tegengegaan. Het vierde onderwerp is infectie bacteriën en virussen. Met behulp van voorbeelden leer je duidelijk maken dat bacteriën en virussen ziektes kunnen veroorzaken, omschrijven waarom in sommige gevallen antibiotica wordt toegediend. Je zult je mening geven over het wel of niet toedienen van antibiotica. Het vijfde onderwerp is uitscheiding. Je leert om in een torso de belangrijkste organen in het uitscheidingsstelsel (lever, galblaas, nieren met urineleiders, urineblaas en urinebuis) aan te wijzen, de functie(s) van de onderdelen van het uitscheidingsstelsel omschrijven en de bouw (nierschors, niermerg, nierbekken) en werking van de nier beschrijven. Het zesde onderwerp is hormonen. Je leert de werking van hormonen beschrijven, enkele hormoonklieren (hypofyse, schildklier, eilandjes van Langerhans, bijnieren, eierstokken en teelballen) noemen en hun functie(s) beschrijven en je kunt omschrijven wat er aan de hand is bij een persoon met diabetes.
- Leerniveau
- VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
- Leerinhoud en doelen
- Dynamisch evenwicht; Biologie; Instandhouding en ontwikkeling;
- Eindgebruiker
- leerling/student
- Moeilijkheidsgraad
- gemiddeld
- Studiebelasting
- 15 uur en 0 minuten
- Trefwoorden
- arrangeerbaar, bacteriën, biologie, hormonen, hygiëne, schimmels, stercollectie, uitscheiding, virussen, vmbo kgt 3