Thema: Huid en haar vmbo-kgt34

Thema: Huid en haar vmbo-kgt34

Intro

Eeuwenlang hebben mensen hun lichaam versierd. Soorten huidversieringen die je vaak ziet, zijn beschildering met henna en tatoeages. Huidversieringen met henna zijn tijdelijke tatoeages, ze gaan vanzelf weer weg. Maar tatoeages aangebracht met een naald diep in de huid zijn blijvend.

Bekijk deze video over het aanbrengen van henna.
Bespreek na het kijken met een klasgenoot of jij zou kiezen voor henna, een tatoeage of juist allebei niet. Motiveer je keuze in het gesprek met je klasgenoot.


Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Het beschermt je tegen indringers zoals bacteriën, schimmels en virussen. Het is verstandig om dit belangrijke orgaan dus goed te verzorgen en voorzichtig mee om te gaan!

Op je hoofdhuid zitten meestal nog haren. Maar ook allerlei kleine organismen, zoals bacteriën en schimmels. Een voorbeeld is een schimmel die roos veroorzaakt. Iedereen verliest dagelijks haren maar daar komen weer nieuwe voor terug. Vooral mannen hebben kans om kaal te worden. Mannelijke geslachtshormonen schijnen hierbij een rol te spelen. Geslachtshormonen spelen zowel bij mannen als bij vrouwen ook een nare rol bij twee andere huidzaken: het ontstaan van zweetgeur en het krijgen van jeugdpuistjes.

In dit thema houd je je bezig met schimmels, bacteriën, virussen, hygiëne en het voorkomen van infecties. Daarnaast komen de nieren en de lever aan bod en de werking van hormonen.

Als afsluiting van dit thema maak je een aantal examenvragen die aansluiten bij de leerdoelen van dit thema. 

Colofon

Het arrangement Thema: Huid en haar vmbo-kgt34 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
VO-content
Laatst gewijzigd
2022-05-31 12:06:38
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

Het thema 'Huid en haar' is ontwikkeld door auteurs en medewerkers van StudioVO. Fair Use In de Stercollecties van StudioVO wordt gebruik gemaakt van beeld- en filmmateriaal dat beschikbaar is op internet. Bij het gebruik zijn we uitgegaan van fair use. Meer informatie: Fair use Mocht u vragen/opmerkingen hebben, neem dan contact op via de helpdesk VO-content.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Dit thema valt onder de arrangeerbare leerlijn van de Stercollecties voor biologie voor vmbo kgt leerjaar 3. Dit thema heet huid en haar en behandelt 6 onderwerpen. Het eerste onderwerp is schimmels. Je leert onderdelen van een schimmelcel benoemen, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken dat schimmels nuttig kunnen zijn, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken dat schimmels schadelijk kunnen zijn.Ook kun je uitleggen dat schimmels reducenten zijn en beschrijven hoe schimmels zich voortplanten. Het tweede onderwerp is bacteriën. Je kunt de onderdelen van een bacteriecel benoemen, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken dat bacteriën nuttig kunnen zijn, met behulp van een voorbeeld duidelijk maken dat bacteriën schadelijk kunnen zijn. Ook kun je uitleggen dat bacteriën reducenten zijn en beschrijven hoe bacteriën zich voortplanten. Het derde onderwerp is hygiëne en conserveren. Je kunt met behulp van voorbeelden omschrijven hoe voedselbederf door schimmels en bacteriën kan worden tegengegaan. Het vierde onderwerp is infectie bacteriën en virussen. Met behulp van voorbeelden leer je duidelijk maken dat bacteriën en virussen ziektes kunnen veroorzaken, omschrijven waarom in sommige gevallen antibiotica wordt toegediend. Je zult je mening geven over het wel of niet toedienen van antibiotica. Het vijfde onderwerp is uitscheiding. Je leert om in een torso de belangrijkste organen in het uitscheidingsstelsel (lever, galblaas, nieren met urineleiders, urineblaas en urinebuis) aan te wijzen, de functie(s) van de onderdelen van het uitscheidingsstelsel omschrijven en de bouw (nierschors, niermerg, nierbekken) en werking van de nier beschrijven. Het zesde onderwerp is hormonen. Je leert de werking van hormonen beschrijven, enkele hormoonklieren (hypofyse, schildklier, eilandjes van Langerhans, bijnieren, eierstokken en teelballen) noemen en hun functie(s) beschrijven en je kunt omschrijven wat er aan de hand is bij een persoon met diabetes.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO theoretische leerweg, 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 4; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Leerinhoud en doelen
Dynamisch evenwicht; Biologie; Instandhouding en ontwikkeling;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
15 uur en 0 minuten
Trefwoorden
arrangeerbaar, bacteriën, biologie, hormonen, hygiëne, schimmels, stercollectie, uitscheiding, virussen, vmbo kgt 3
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open