Digitale Studiegids Allround Schoonheidsspecialist niveau 4 BOL

Digitale Studiegids Allround Schoonheidsspecialist niveau 4 BOL

Jouw opleiding, de routekaart

Deze studiegids wijst je de weg door jouw studie. In deze gids vind je belangrijke informatie over jouw opleiding. Je kunt er bijvoorbeeld in opzoeken hoe de examinering is geregeld of wie de belangrijke contactpersonen zijn binnen jouw domein. Hieronder staat een overzicht van de onderwerpen die in de studiegids aan bod komen.

 

Overzicht Digitale studiegids
Overzicht Digitale studiegids

Opleidingsinformatie

Vul hier de naam van de opleiding in
Niveau 4
Studieduur 1 jaar
Startdatum 1 september 2014
Kwalificatiedossier Schoonheidsspecialist
Crebo code 95745
Domein Wellness- Food
Opleidingsteam Wellness

 

De Start van de opleiding

Bij het begin van je studie komen er veel vragen op je af. Deze studiegids begint met een overzicht van de belangrijkste zaken waar je bij de start van jouw opleiding mee te maken krijgt.

 

Deze studiegids is niet de enige bron van informatie. Op de website van het Da Vinci College vind je informatie over bijvoorbeeld de schoolvakanties en de locaties.

 

Jouw rechten en plichten als student zijn goed geregeld. Op de website staan een aantal belangrijke documenten. In deze documenten worden de rechten en plichten beschreven die gelden voor de school én voor jou als student van het Da Vinci College.

 

Boekenlijst

In de webshop van boekhandel Dekkers staat welke studieboeken en andere materialen noodzakelijk zijn om de opleiding te kunnen volgen. Via deze website kun je de boeken ook bestellen. 

 

De juiste boekenlijst kiezen

Om de boekenlijst in te zien selecteer je op de website eerst de onderwijsinstelling (Da Vinci College). Vervolgens kies je het opleidingsdomein en de locatie. Je krijgt nu een lijst van opleidingen te zien. Kies vervolgens jouw opleiding. Je ziet nu de boekenlijst met daaronder de opleidingskosten.

 

Wanneer een boek niet leverbaar is meld je dat op school. We kijken dan samen naar een oplossing.

 

 

Hulp bij het kiezen

Op de website van boekhandel Dekkers selecteer je de locatie waar jij les krijgt. Hieronder vind je extra informatie over de locaties van het Da Vinci College.

 

 

 

 

 

ICT

Het gebruik van ICT wordt binnen het Da Vinci College zo veel mogelijk gestimuleerd. Binnen jouw opleiding zijn afspraken gemaakt over:

  • Studentenmail
  • Digitale werkomgeving (MyDaVinci)
  • Elektronische leeromgeving (Its Learning)
  • EduArte selfservice
  • Bestellen software
  • Printen
  • Het gebruik van een laptop

Studentenmail

Communicatie via e-mail verloopt via je studentenmail (<ov-nummer>@mydavinci.nl). De school gaat er vanuit dat je regelmatig je studentenmail leest.

Je kunt je studentenmail eventueel door laten sturen naar jouw eigen e-mail account zoals hotmail of gmail. In de handleiding Werken met Office 365 lees je hier meer over.

Digitale werkomgeving

Het Da Vinci College heeft een eigen digitale werkomgeving voor studenten: MyDaVinci. Deze werkomgeving kun je ook benaderen via de website van het Da Vinci College. Alle webapplicaties zijn hier te vinden of via 'mijn werkplek'.

Binnen MyDaVinci is Office 365 het online platform voor e-mail, documenten en communicatie. Je start Office 365 door in te loggen op MyDaVinci. Vervolgens selecteer je de knop Office 365. Je logt in met je volledige studentenmailadres (ov-nummer@mydavinci.nl) en je netwerkwachtwoord. De handleiding Werken met Office 365 helpt je daarna verder op weg.

Elektronische leeromgeving

Binnen het Da Vinci College wordt gebruik gemaakt van Its Learning als elektronische leeromgeving. Its Learning is een afgeschermde webomgeving voor onder meer het informeren van studenten en het delen van documenten.

EduArte selfservice

Iedere student van het Da Vinci College heeft toegang tot EduArte selfservice. Daarmee kun je jouw cijfers, roosters, onderwijsovereenkomst (OOK) en praktijkovereenkomst (POK) raadplegen.

Ziekmelden kan ook via EduArte selfservice. Je logt in met je ov-nummer en netwerkwachtwoord van school. Hoe dat precies gaat lees je in de Gebruikershandleiding selfservice.

Bestellen Software

Via Slim.nl kun je software bestellen met korting. Op de website van Slim.nl log je in met de gegevens van je studentenmail account. Eerstejaars studenten kunnen inloggen zodra zij een brief van het Da Vinci College hebben ontvangen met hun inloggegevens.

Printen

Om te kunnen printen kun je via MyDavinci naar 'Mijn afdrukken'. Op deze manier kun je op elke printer binnen het Da Vinci College terecht. Je hebt hiervoor wel een printtegoed nodig. Meer informatie over printen en het opladen van je printtegoed vind je hier.

 

Het gebruik van een Laptop

De opleiding heeft het onderwijs zo georganiseerd dat alle studenten een laptop nodig hebben. Dat betekent dat het lesmateriaal zo veel mogelijk digitaal beschikbaar is en de leerstof te raadplegen is via Its Learning. Omdat lesmateriaal digitaal wordt aangeboden hoef je nog maar weinig boeken aan te schaffen. Het geld dat je daarmee bespaart kun je besteden aan een laptop.

Waar moet de laptop aan voldoen?

Voor de minimale eisen aan de laptop verwijzen we naar de informatie op Mydavinci.

Wie is wie

Domeinleiding
De heer A.J. Döbken adobken@davinci.nl
De heer R. Gitz rgitz@davinci.nl
De heer drs.J.F.R.van der Steen jvandersteen@davinci.nl

 

 

 

 

 

 

Examencommissie
Dhr. drs. J.F.R. van der Steen Voorzitter examencommssie
Mevr. dr. J. van Dongen Secretaris examencommssie
Mevr.Z.Ekiz Lid
Dhr. J.Boor Lid
Dhr. A.J. Döbken Lid
Mevr. L.van der Leeuw Lid
Mevr.S. van Rijswijk Lid
Mevr. D.Schoon Lid
Dhr. A. van Strien Lid
Dhr. S.Neuteboom Lid
Mevr. N. van Hoof Lid

 

 

 

Contactpersoon Examenbureau
Naam

088-6572770

examenoblw@davinci.nl

 

 

 
BPV Coördinator
Silvia Mulder 088-6572129 smulder@davinci.nl

 

 
Vertrouwenspersonen
Inge Meijer 088 657 21 12 stuur een email
Dick Vader 088 657 21 08 stuur een email
Rieme de Jager 088 657 45 62 stuur een email
Greet Coussement (MBW) 0183 64 68 00 stuur een email

 

Regels en afspraken

Bij de opleiding vinden we een goede en veilige omgeving op school erg belangrijk. Daarom zijn er regels nodig en maken we afspraken met de studenten.

 

De huisregels van de Schoonheidsopleiding en De Salon

 

Een onderwijs leerbedrijf is vergelijkbaar met een ‘echt bedrijf’, dus gelden de salonregels die ook bij een bedrijf gelden. Uiteraard gelden de schoolregels van het Da Vinci College ook mee.

 

  • De leerling is strikt aanwezig volgens het rooster. De leerling is 5 minuten voor aanvang aanwezig in de salon.

 

  • Mocht de leerling ziek zijn, dan geschiedt afmelding door te bellen naar De Salon. Hij/zij meld zich ook af bij het ziekmeldpunt voor leerlingen.

 

  • De leerling draagt in de salon enkel de voorgeschreven vakkleding. De kleding moet schoon zijn en kleding moet blote lichaamsdelen verhullen.

 

  • De leerling heeft de spullen die hij/zij nodig heeft om te kunnen functioneren in de salon altijd bij zich.

 

  • De leerling houdt zijn pauzes buiten de salon.

 

  • Het is ten strengste verboden om telefoons, mp3 spelers etc. in de salonruimte te gebruiken.

 

  • De leerling dient zich respectvol tegenover de docent, klasgenoot en klant te gedragen.

 

  • De leerling zorgt dat de werkplek altijd schoon wordt achtergelaten.

Vrijstellingen

Heb je een bepaald examenonderdeel al gehaald tijdens een andere opleiding? Kun je dit aantonen met een diploma, certificaat, getuigschrift of een ander bewijsstuk. Dan kun je een vrijstelling aanvragen.

 

Procedure aanvraag vrijstelling voor examen

Binnen drie maanden na aanvang van de opleiding dien je een aanvraag in bij de examencommissie. Bij de aanvraag zitten alle belangrijke bewijsstukken. Binnen één maand na het indienen van de aanvraag krijg je dan antwoord op jouw verzoek.

Bij toewijzing van de vrijstelling ontvang je een schriftelijke vrijstellingsverklaring, jouw trajectbegeleider ontvangt daar een kopie van. De vrijstelling wordt door het examenbureau verwerkt in de registratie van jouw examenresultaten. Het eerder behaalde resultaat wordt dan overgenomen.

 

Vrijstelling voor een beroepsgericht examen

De examencommissie verleent vrijstelling indien:

  • het examenonderdeel eerder met een voldoende resultaat is afgelegd. Het gaat dan om exact hetzelfde onderdeel met dezelfde inhoud en van hetzelfde niveau.
  • het examenonderdeel op een hoger niveau met een voldoende resultaat is afgelegd. De inhoud moet dan minimaal hetzelfde zijn.
  • De geldigheidsduur van eerder behaalde resultaten is afhankelijk van de individuele situatie van de student (bijv. wel of niet werkzaam in het beroep) en eventuele veranderingen in het beroep. Dit ter beoordeling aan de examencommissie. De maximale geldigheidsduur is tien jaar.

 

Vrijstelling voor een examen Nederlands of rekenen (generiek)

De examencommissie verleent vrijstelling indien:

  • het betreffende examenonderdeel eerder is afgelegd en daar ten minste het cijfer 6 voor is behaald. Onder examenonderdeel wordt verstaan: het eindresultaat voor Nederlands als geheel of als minimale eenheid het instellingsexamen als geheel of het COE als geheel.
  • het eerder behaalde resultaat is bij inschrijving niet ouder dan twee jaar. Dit geldt voor zowel voor de instellingsexamens als de centrale examens (COE). De verjaringstermijn van twee jaar geldt niet binnen de grenzen van de opleiding: het behaalde resultaat blijft geldig zolang de opleiding duurt.
    Toelichting: de geldigheidstermijn is 2 jaar na datum van diplomering/certificering. Als het resultaat bij de start van een nieuwe inschrijving niet ouder is dan 2 jaar, geldt de vrijstelling voor de hele duur van de opleiding.

 

Het examenonderdeel waar vrijstelling voor wordt gevraagd kan eerder zijn afgelegd:

  • tijdens een mbo-opleiding van eenzelfde of een hoger niveau, of
  • tijdens het eind- of staatsexamen voor havo of vwo.
    Let op: De eerste Rekenexamens in havo/vwo die zijn afgestemd op de referentieniveaus  vinden plaats in het schooljaar 2013-2014.  Voor Nederlands is dit schooljaar 2014-2015 het geval. Vanaf deze jaren geeft een resultaat van minimaal 6 vrijstelling voor zowel IE als COE op niveau 3F.Dit betekent ook dat geen vrijstellingen worden verleend op grond van examens van vóór die tijd.

 

Vrijstelling voor examen Engels (generiek)

De examencommissie verleent vrijstelling indien:

  • het betreffende examenonderdeel eerder is afgelegd en daar ten minste het cijfer 6 voor is behaald.
  • De geldigheidsduur is maximaal 10 jaar.

 

Het onderdeel van het examen waar vrijstelling voor wordt gevraagd kan eerder zijn afgelegd:

  • tijdens een mbo-opleiding van eenzelfde of een hoger niveau, of
  • tijdens het eind- of staatsexamen voor havo of vwo.

 

Vrijstelling voor Loopbaan en Burgerschap

De examencommissie verleent vrijstelling indien:

  • dit in een vorige beroepsopleiding is behaald.
  • De geldigheidsduur is maximaal 10 jaar.

Studentenkaart

Als student ontvang je een studentenkaart. Deze kaart staat op jouw naam. De kaart mag niet worden uitgeleend aan andere personen (Bij misbruik van de kaart of uitlenen aan derden kunnen er disciplinaire maatregelen worden getroffen).

Jij bent dus te allen tijde verantwoordelijk voor de kaart. Als je je kaart bent kwijtgeraakt, kun je tegen betaling van € 15,- bij het facilitair meldpunt (telefoonnummer 6574040) een nieuwe kaart aanvragen.

De kaart wordt o.a. gebruikt om:

  • Aan- en afwezigheid te registreren
  • Legitimeren
  • De lockers te openen
  • Printen

 

Aan- en afwezigheid registreren

De kaart dient als identificatiemiddel voor het registreren van aanwezigheid bij lessen. De studentenkaart wordt door jou gebruikt als middel om je aan- en afwezigheid te melden bij lessen. De lesruimten zijn voorzien van wandloggers. Aan het begin van elke les log je in met jouw kaart bij de wandlogger.

 

Legitimeren

Een groot aantal gebouwen binnen het Da Vinci College heeft toezicht bij de ingang. Het toezicht wordt uitgevoerd door beveiligers. De beveiligers kunnen, alvorens toegang te verlenen tot het gebouw, vragen om een studentenkaart. Je bent verplicht je kaart op verzoek van de beveiliger te tonen!

 

Toegang tot lockers (kluisjes)

In alle gebouwen van het da Vinci zijn kluisjes te vinden die je kunt huren voor 10 euro per jaar.  De kluisjes kun je gebruiken om je laptop en andere waardevolle spullen in op te bergen. Om de kluisjes te openen heb je de studentenkaart nodig.

Om een kluisje te huren kun je op het Leerpark in Dordrecht terecht bij de oranje balie op de begane grond van gebouw Bianco.

 

Printen

De studentenkaart heb je ook nodig om in te loggen op de printers bij het Da Vinci College. Meer uitleg over het printen vind je onder de kop 'ICT'.

Introductieprogramma 2014

N.v.t.

Rooster

Jouw lesrooster kun je vinden via de selfservice. Om je rooster te bekijken dien je wel eerst in te loggen.

 

Toelichting

Het lesrooster is opgebouwd uit periodes van een half uur. Zoals in de afbeelding hiernaast te zien is, kan een les bestaan uit meerdere periodes van een half uur.

In het rooster wordt per les aangegeven om welk opleidingsonderdeel (vak) het gaat, wie de docent is en in welke ruimte er les wordt gegeven.

De naam van de docent wordt afgekort met een drie-lettercode. Op It's Learning staat om welke docent het gaat.

 

 

Jaarplanning

De jaarplanner kan je vinden op it's learning en wordt regelmatig bijgewerkt met de nieuwe activiteiten.

Wat staat er op de jaarplanner?

- de introductieweek

- externe projecten

- vakanties

- toetsweken

- evenmenten

- go/no go momenten

- examen momenten

- ouderavonden/ voorlichtingsavonden

 

Wat wordt er van me verwacht?

Het kwalificatiedossier vormt de basis van jouw opleiding. Het beschrijft de eisen voor het diploma.

Alle mbo opleidingen kennen een drievoudige kwalificatie. Er zijn eisen voor:

  • Het beroep
  • Nederlands, rekenen en bij niveau 4 ook voor Engels
  • Loopbaan en Burgerschap

 

Om het diploma te behalen moet je voor alle drie de onderdelen aan de eisen voldoen.

 

Het beroep

De opleiding werkt met het kwalificatiedossier Schoonheidsspecialist. In dat kwalificatie­dossier staat welke kerntaken en werkprocessen een beginnende beroeps­beoefenaar moet beheersen. Deze kerntaken en werkprocessen kom je tegen in het onderwijs en de examens.

 

Kerntaken

Kern­taken geven de belangrijkste werkzaamheden van de beroepsoefenaar weer. Deze taken zijn kenmerkend voor het beroep waarvoor jij wordt opgeleid. Een kerntaak voor Schoonheidsspecialist is 'Een schoonheidsbehandeling uitvoeren'.

 

Werkprocessen

Een kerntaak bestaat uit een aantal werkprocessen. Een werkproces bevat een aantal samenhangende activiteiten. Deze activiteiten hebben een begin, een eind en leiden tot een duidelijk resultaat. Een werkproces bij de kerntaak 'Een schoonheidsbehandeling uitvoeren' is bijvoorbeeld ‘Een gezichtsbehandeling uitvoeren'.

 

Voor jouw opleiding ziet het overzicht van de kerntaken en werkprocessen er als volgt uit:

 

 

Nederlands

Voor elke beroepsopleiding is het belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Landelijk is een aantal algemene eisen voor Nederlands geformuleerd. Het gaat dan om vaardig­heden die gelden voor alle mbo studenten.

Het opleidingsniveau bepaalt welke algemene eisen er gelden voor Nederlands. Voor niveau 4 opleidingen zijn de eisen voor Nederlands zwaarder dan voor de andere opleidingsniveaus (Entree, niveau 2 en niveau 3).

 

Vaardigheden

Voor Nederlands gaat het om vijf vaardigheden:

  • Gesprekken voeren
  • Luisteren
  • Spreken
  • Lezen
  • Schrijven

 

Referentieniveaus

Voor de eisen van Nederlands wordt er gewerkt met de niveaus van Meijerink. Het gaat dan om vier niveaus: 1F, 2F, 3F en 4F. Deze niveaus geven een opklimmende graad van moeilijkheid aan.

Voor Entree, niveau 2 en niveau 3 moet je aan het eind van de opleiding het niveau 2F halen. Voor niveau 4 geldt aan het eind van de opleiding het niveau 3F.

 

 

Voor elk referentie­niveau is aangegeven:

  • wat je moet weten,
  • wat je kunt toepassen, en
  • wat je moet begrijpen (weten waarom). 

 

 

 

 

 

Rekenen

Het is belangrijk dat je goed kunt rekenen. Dat is nodig als je later gaat werken maar ook om goed te kunnen functioneren in de samenleving. Landelijk zijn er een aantal algemene eisen voor rekenen vastgesteld. Het gaat dan om vaardig­heden die gelden voor alle mbo studenten.

Het niveau van de opleiding bepaalt welke eisen er gelden voor rekenen. Voor niveau 4 opleidingen zijn de eisen zwaarder dan voor de andere opleidingen (Entree, niveau 2 en niveau 3).

 

Vaardigheden

Voor rekenen zijn er vier onderwerpen die terug komen in het onderwijs. Deze onderwerpen worden ook geëxamineerd. het gaat dan om:

  • Getallen
  • Verhoudingen
  • Meten en Meetkunde
  • Verbanden

 

Referentieniveaus

De eisen voor rekenen worden aangegeven met de referentieniveaus van Meijerink. Het gaat dan om vier niveaus:1F, 2F, 3F en 4F. Deze niveaus geven een opklimmende graad van moeilijkheid aan.

Voor Entree, niveau 2 en niveau 3 moet je aan het eind van de opleiding referentieniveau 2F halen Voor niveau 4 is dat niveau 3F.

 

Voor elk referentie­niveau is aangegeven

  • wat je moet weten,
  • wat je kunt toepassen, en
  • wat je moet begrijpen (weten waarom).

 

Beroepsspecifiek eisen voor rekenen

Naast de algemene eisen voor rekenen worden bij sommige opleidingen aanvullende eisen gesteld aan de beheersing van rekenen en/of wiskunde. Het gaat dan om eisen die samenhangen met het beroep. In het examenprogramma staat of er voor rekenen – naast algemene eisen – ook beroepsgerichte eisen gelden.

 

 

 

 

 

Engels

Voor  alle studenten die een MBO opleiding op niveau 4 volgen, is Engels een verplicht onderdeel van het examen. Het gaat dan om vijf vaardigheden:

  • Lezen
  • Luisteren
  • Schrijven
  • Spreken
  • Gespreken voeren

 

Voor de vaardigheden lezen en luisteren geldt het Europees Referentiekader (ERK)-niveau B1. Voor schrijven, spreken en gesprekken voeren geldt het ERK-niveau A2.

 

 

Beroepsspecifieke eisen voor Moderne Vreemd Talen (MVT)

Bij sommige opleidingen worden aanvullende eisen gesteld aan de beheersing van Moderne Vreemde Talen (MVT). Het gaat dan om eisen die samenhangen met het beroep.  In het examenprogramma kun je zien of er voor jouw opleiding beroepsgerichte eisen worden gesteld aan de beheersing van MVT.

 

 

 

 

 

Loopbaan en Burgerschap

Loopbaan en Burgerschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Bij dit onderdeel gaat het om jouw persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk functioneren.

 

Loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling

Bij loopbaanoriëntatie en -ontwikkeling staat jouw loopbaan centraal. Je leert hoe je sturing kunt geven aan jouw loopbaan in de richting van werk of een vervolgstudie. Je zoekt daarbij de aansluiting met jouw interesses, kwaliteiten en mogelijkheden.

Loopbaanoriëntatie en –ontwikkeling bestaat uit de volgende elementen:

  • Capaciteitenreflectie
  • Motievenreflectie
  • Werkexploratie
  • Loopbaansturing
  • Netwerken

 

Deze elementen komen onder meer terug tijdens de studieloopbaanbegeleiding (SLB).

 

Burgerschap

Bij Burgerschap gaat het om de rol die jij kunt spelen in onze maatschappij en de politiek. De leerlijn Burgerschap is samengesteld uit vier dimensies:

  • politiek-juridische dimensie
  • economische dimensie
  • sociaal-maatschappelijke dimensie
  • vitaal burgerschap

 

 

 

 

Hoe ga ik dat leren?

Het Da Vinci College heeft het schooljaar opgedeeld in 4 blokken van 10 weken. Per blok worden er een aantal opleidingsonderdelen aangeboden. Het gaat dan om lessen op school of beroepspraktijkvorming bij een bedrijf of een instelling. Hoe het opleidingsprogramma er voor jouw opleiding uit ziet kun je hier lezen.

Totaaloverzicht opleiding

In de lessentabel staat hoeveel uren onderwijs de opleiding verzorgt per onderdeel en per schooljaar. In de lessentabellen wordt een onderscheid gemaakt tussen reguliere en incidentele onderwijsactiviteiten. De reguliere activiteiten komen gedurende een blok elke week terug op het rooster. Bij incidentele activiteiten gaat het om onderwijs dat naast het reguliere programma wordt gepland.

Onder aan de tabellen wordt per schooljaar aangegeven:

  • hoeveel uren les er wordt gegeven (begeleide onderwijstijd)
  • Het aantal uren beroepspraktijkvorming (stage)
  • Een indicatie van het aantal uren zelfstudie (huiswerk)

 

Specialisaties

Titel onderdeel/project/vak
Planning Blok 9 t/m 12
Werkprocessen 1.1, 1.5 -1.8, 1.10 en 1.12
Omschrijving

De 3 specialisaties worden met een schriftelijk theorie examen afgerond.

Hierin worden alle kennis onderdelen van (acne) (shiatsu) (huidverbetering) geëxamineerd.

 

Voor de praktijk wordt de specialisatie met een Proeve op een model uitgevoerd en beoordeeld door een (gecertificeerde) assessor.

De beoordeling vindt plaats op school.

 

Acne

 

De deelnemer krijgt theorieles over  kennis van de huid, verschillende acne problemen, medicijnen en werkstoffen die in de praktijk behandeld worden.

De deelnemer krijgt in de praktijk les, o.a. de volgende onderdelen behandeld: huidanalyse, verschillende voorbehandelingen, kennis van de producten in de praktijk, de techniek/ ham code en het behandelplan en de techniek van de “ specialisatie acne “behandeling.

 

Shiatsu

De deelnemer krijgt theorieles over, energiebanen, meridianen, drukpunten,reflexones  invloed van de shiatsu massage, behandelplan voor verschillende huidtypes.

De deelnemer krijgt praktijk les in: o.a de volgende onderdelen behandeld; een Shiatsu massage uitvoeren op het gezicht, hoofd, hals & borstgebied, nek en schouders. Het doel is het verbeteren, versterken en normaliseren van de huidcondities en huidfuncties.

 

Huidverbeteringsmassage

De beide massages worden gecombineerd met als doel behandeling gericht op huidverbetering

De deelnemer krijgt theorieles over (zowel de bindweefel als de pincements): Anatomie en functie van de huid,het zenuwstelsel,bindweefelzones, circulatie van de huid.

De deelnemer krijgt in de praktijk les over: het segmentaal onderzoek,massage technieken, effecten van de massage. Deze worden eerst op de rug en daarna op gezicht en decolleté uitgevoerd.

 

Voorkennis Niveau 3
Studiemateriaal Boek Beauty Level 5
Werkvorm(en) Theorie, Praktijk, Simulatie, Demonstratie
Formatieve toets(en)

Theorietoets en Praktijktoets

Studiepunten n.v.t.

 

Additionele behandelingen

Titel onderdeel/project/vak
Planning Blok 12 (Blokstage groepen in blok 10)
Werkprocessen 1.5
Omschrijving

De additonele schoonheidsbehandeling 

De deelnemer krijgt theorieles over wellness georienteerde onderdelen, aromatherapie, thalasso en afslankmethodes.

De deelnemer krijgt les in de praktijk maakt combinatie behandelingen; wraptechnieken, aromabehandelingen, afslankbehandelingen, thalasso behandelingen, oor& hoofdhuidmassage.

 

Voorkennis Niveau 3
Studiemateriaal Boek Beauty Level 5
Werkvorm(en) Praktijk, Simulatie, Demonstratie
Formatieve toets(en)

Casus Afslanken

Opdracht Afslanken

Studiepunten n.v.t.

Ondernemen

Ondernemerschap

Gedurende blok 9 t/m 11 krijgt de deelnemer theorielessen over: Commercieel en Recht, Financiën en Inkoop en het schrijven van een Ondernemingsplan.

Ondernemerschap omvat heel kerntaak 2. Voorkennis is vereist op niveau 3. Studiematerialen die gebruikt worden zijn de readers van Commercieel en Recht, Financiën en Inkoop. De deelnemer krijgt via it's learning toegang om de readers te gebruiken. Tijdens de lessen worden diverse werkvormen gebruikt. De formatieve toetsen voor ondernemerschap zijn:

- Theorietoets Commercieel en Recht

- Theorietoets Financiën en Inkoop

- Werkstuk

- Enquête

Salon

Salondienst

 

Gedurende het hele jaar (blok 9 t/m 12) zijn er salondiensten. Een halve dagdeel per week worden deelnemers ingeroosterd op de salondiensten. Tijdens deze salondiensten kan de deelnemer in De Salon of De Salon Swinhove ingeroosterd worden. Het rooster staan op it's learning.

Tijdens de dienst kan de deelnemer, als er geen klanten zijn, de salonopdrachten uitvoeren in overeenstemming met de salonmanager. De deelnemer kan ook oefenen voor het examen Verkoop, deze valt onder kerntaak 1, werkproces: 1.11: Cliënt adviseren en producenten en diensten verkopen.

Indien deze succesvol afgerond wordt samen met de examens voor kerntaak 2, ontvangt de deelnemer een certificaat: Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap.

Nederlands

Nederlands

Per blok van tien weken, werk je aan een onderdeel. Hiervoor doe je verschillende opdrachten uit:

VIA werkboek, 3MBO breed

www.studiemeter.nl

Vanaf de start van het schooljaar hoor je in het bezit te zijn van deze materialen en licenties.

Na 10 weken wordt een blok met een toets afgesloten.

Nederlands

Planning

Blok 1 t/m 12 of 9 t/m 12

Werkprocessen

3F

Omschrijving

* COE Lezen / Luisteren

* Schrijven

* Spreken

* Gesprekken voeren

Voorkennis

n.v.t

Studiemateriaal

* Via Handboek, Via werkboek 3F MBO breed

* Studiemeter

Werkvorm(en)

* Theorie / praktijk

* Digitaal

Formatieve toets(en)

* Theoretisch / praktisch / digitaal

Studiepunten

n.v.t

Rekenen

Deelnemer volgt het rekenprogramma op, niveau 3-2F en niveau 4- 3F, voor het programma, planning en voorwaarden voor de GO kan je de links hieronder raadplegen:

Programma Rekenen

Go/ No Go Rekenen

Engels

Om het vak Engels zo goed mogelijk aan te bieden heeft het Da Vinci College een Talencentrum. Op de locaties Dordrecht en Gorinchem heeft het talencentrum eigen lesruimtes. Een aantal docenten Engels werkt decentraal in een aan hen toegewezen domein. Zij verzorgen lessen Engels aan voornamelijk die studenten die een niveau 2 opleiding volgen.

De docenten van het Talencentrum werken nauw samen met de onderwijsteams. Zij hebben regelmatig contact met de trajectbegeleider over jouw presentie en studievoortgang.

 

Op deze pagina lees je meer over het vak Engels:

  • Studiemateriaal voor Engels
  • Werkvormen
  • Opbouw van het programma
  • Formatieve toetsing
  • Extra ondersteuning
  • Doorstroom naar het HBO

 

Materiaal voor Engels

In het huidige schooljaar werk je nog met de volgende materialen:

  • Good Practice 2.0  (workbook en checkbook),
  • licentie Studiemeter (digitale ondersteuning Good Practice),
  • licentie Nedercom (ondersteuning grammatica).

 

De digitale leeromgeving It’s learning is ook voor het Talencentrum belangrijk. In It’s learning vind je relevante informatie, zoals:

  • studiewijzers,
  • informatie over toetsing en examinering,
  • lesinhoud.

 

Werkvormen

Je krijgt óf klassikaal uitleg óf je voert taalopdrachten uit m.b.v. de PC of laptop. Daarnaast wordt er in kleinere groepen spreekvaardigheid of gespreksvaardigheid geoefend.

 

Opbouw van het programma

Het Talencentrum werkt vanaf dit schooljaar met een modulaire opzet van het lesprogramma. De modulaire opzet houdt in dat het schooljaar is verdeeld in 4 periodes (modules) van 10 weken,waarin steeds 1 taalvaardigheid centraal staat. Je kunt aan het einde van zo’n module deze vaardigheid afronden met een summatief examen.

 

Periode 1

Periode 2

Periode 3

Periode 4

 

Luisteren

 

Lezen

 

Schrijven

 

Spreken en Gesprekken Voeren

 

Indien je na 4 periodes alle vaardigheden succesvol hebt afgerond op het voor jouw opleiding vereiste niveau, dan ben je klaar met het generieke gedeelte en kun je je in de daaropvolgende leerjaren richten op het beroepsspecifieke gedeelte van Engels. Dit laatste geldt alleen voor die opleidingen waar de beroepsspecifieke eisen voor in het kwalificatiedossier zijn beschreven. Is dit voor jouw opleiding niet van toepassing dan hangt het van het domein af of je in de latere leerjaren ook nog Engels krijgt.

 

Formatieve toetsing

Je maakt in de 6e week van een periode, voorafgaand aan het summatieve examen, eerst een formatieve toets. Is het resultaat van de formatieve toets hoger of gelijk aan een 5,5 dan mag je in week 10 het examen maken. Zo niet dan heb je in de daaropvolgende periode een herkansingsmogelijkheid.

 

Extra ondersteuning

Indien je moeite hebt met bepaalde vaardigheden kun je buiten de schooluren gebruikmaken van extra ondersteuning middels bijles. Ook kun je ter voorbereiding op je examen gebruikmaken van de mogelijkheden van examentraining.

 

Doorstroom naar het HBO

Indien je een hoog taalvaardigheidsniveau hebt, kun je vanaf dit schooljaar zgn. Anglia certificaten halen om de doorstroom naar het HBO te vergemakkelijken. Nadere informatie is via de docent Engels verkrijgbaar.

 

Tweede moderne vreemde taal

In vrijwel alle beroepen heb je tegenwoordig te maken met “vreemde talen”. Dit komt omdat ons land een belangrijke handelsnatie is in de wereld. Maar ook omdat nu eenmaal niet veel mensen Nederlands spreken buiten ons eigen land. De moderne vreemde taal (MVT) Engels is niet meer de enige gebruikte vreemde taal in en buiten de Europese Unie. Daarom kun je bij ons ook Duits, Frans en/of Spaans volgen.

Het niveau dat je per onderdeel moet bereiken voor je diploma is afhankelijk van de opleiding die je volgt. (niveau-indeling volgens European Framework)

Behalve voor de opleiding op het MBO kan het ook handig en noodzakelijk zijn een tweede moderne vreemde taal te volgen omdat je dat ook op het HBO wilt gaan volgen.

Bij deze tweede moderne vreemde taal wordt er aandacht geschonken aan de volgende onderdelen:

Leesvaardigheid, Luistervaardigheid, Spreekvaardigheid en Schrijfvaardigheid.

Met behulp van boeken en computer werk je de lesstof van de niveaus door tot het niveau dat je nodig hebt voor jouw diploma. Daarbij horen ook voorwaardelijke toetsen (formatieve toetsen) en de uiteindelijke examentoetsen (summatieve toetsen) die verdeeld zijn over de gehele opleiding.

Loopbaan en Burgerschap

Onderstaande tekst is een voorbeeld.

Tijdens je opleiding word je niet alleen opgeleid tot een beroepsbeoefenaar, maar ook tot een volwassen lid van de maatschappij. Hiervoor moet je kennis en inzicht hebben over een aantal maatschappelijke onderwerpen. In de lessen burgerschap ga je hier aan werken.

We gaan werken aan de volgende onderwerpen: Sociaal maatschappelijke dimensie (hoe gaan we met elkaar om), Politiek-juridische dimensie (politiek en de wet), Economische dimensie (arbeid en consument),  Vitaal Burgerschap (gezondheid) en loopbaan (begeleiding van je studie).

Het programma bestaat uit lessen, opdrachten waarmee je zelfstandig aan de slag gaat en verschillende projecten die je gaat doen. De lessen, opdrachten en projecten behoren tot het formatieve deel van burgerschap. Daarnaast ga je bewijsstukken verzamelen voor in je portfolio. Wanneer je het portfolio aan het einde van een blok voldoende afgetekend hebt, krijg je een certificaat als bewijs dat je het onderdeel hebt afgesloten.

 

BPV

Beroepspraktijkvorming is een verplicht onderdeel om je opleiding af te ronden. Het zoeken naar een BPV plaats kan de deelnemer zelfstandig doen via www.stagemarkt.nl

Op deze site staan alle erkende leerbedrijven. Ook voor het buitenland! Voordat de je op bpv gaat regel je een Praktijkovereenkomst (POK) via je BPV coördinator. Dit is een contract die ondertekend, ingeleverd moet worden.  Tijdens je stage werk je uit je BPV boek, voor de complete versie kan je op het onderstaand link klikken, hierin staan alle zaken omschreven die nodig zijn voor de afronding van je beroepspraktijkvorming:

BPV boek compleet

 

Hoe kan ik mijn studievoortgang volgen?

De hele opleiding is er op gericht om je goed voorbereid naar het examen te leiden. We maken onderscheid tussen ontwikkelingsgerichte toetsing (formatieve toetsing) tijdens je opleiding en examinering (summatieve toetsing) als afsluiting van je opleiding.

Om door te gaan naar het volgende leerjaar moet je hebben aangetoond dat je voldoende vorderingen hebt gemaakt. Dit vaststellingsmoment heet studievoortgang. De studie­voortgangs­regeling beschrijft de norm voor een positief studieadvies.

Studiepunten

De opleiding Schoonheidsspecialist werkt nog niet met studiepunten. Indien dit in de toekomst wel gaat plaatsvinden wordt je hiervan tijdig op de hoogte gesteld.

Voortgang per periode

De voortgang per blok is hieronder beschreven voor de deelnemer. Dit overzicht bevat de formatieve toetsing en de summatieve examens.

 

Voortgangseisen

Gedurende jouw opleiding krijg je een aantal malen een advies over het vervolg van jouw studie. Aan dit studieadvies zijn voortgangseisen verbonden. De eisen waaraan je moet voldoen om een blok (van 10 weken) te behalen, kun je terug vinden op de planningen.

Als een blok niet volledig afgerond wordt, adviseert je trajectbegeleider of de vakdocent, hoe deze binnen een bepaalde tijd ingehaald kan worden.

De tijd die je daarvoor krijgt is afhanelijk van wat je nog moet doen en moet inhalen. Haal je dat niet binnen de gestelde tijd die je hebt gekregen van je trajectbegeleider zal er een negatief studieadvies gegeven worden. Hierin worden afspraken vastgelegd die jij met je trajectbegeleider maakt. Houdt je jezelf niet aan deze afspraken zal het negatief studieadvies omgezet worden naar een bindend studieadvies, waarbij je mogelijk de opleiding moet verlaten.

Versnellen

De deelnemer kan de opleiding versneld volgen. Dit kan alleen als er goed geïnventariseerd is door de trajectbegeleider of de deelnemer hiervoor in aanmerking komt.

De volgende eisen zijn hiervoor van belang:

  • De deelnemer heeft op het moment van vaststellen geen achterstand bij de vakken
  • De deelnemer maakt een eigen planning naast die van school waarop staat wanneer hij/zij de modellen mee gaat nemen, om deze versneld te doen
  • De deelnemer zorgt ervoor dat hij/zij bpv heeft of dat hij/zij alle uren heeft afgerond in de bpv
  • De deelnemer vraagt zelf een versneld traject aan bij de docenten algemene vakken
  • De deelnemer kan pas versneld gaan als de trajectbegeleider de deelnemer hiervoor een “go" geeft
  • De trajectbegeleider maakt per deelnemer een persoonlijk plan voor een versneld traject

 

Begeleiding

Trajectbegeleider

Gedurende  jouw studie op het Da Vinci College heb je begeleiding van een trajectbegeleider. De trajectbegeleider is je eerste aanspreekpunt binnen de opleiding. Je kunt bij hem of haar altijd terecht als je vragen hebt of als je ondersteuning bij je studie kunt gebruiken. Per jaar heb je meestal enkele gesprekken met je trajectbegeleider over je studievoortgang.

 

Servicecentrum

Heb je meer vragen of hulp nodig, dan is het Servicecentrum er om jou verder te helpen. Het Servicecentrum kan helpen bij het zoeken naar een andere opleiding of het ontdekken van je capaciteiten.

 

Remedial teachers voor taal of rekenen

Heb je ernstige taal of rekenproblemen dan zijn er, naast de docenten van de reparatietrajecten,  ook remedial teachers  aanwezig. Zij kunnen jou via individuele begeleiding helpen zo goed mogelijk te functioneren bij dyslexie en dyscalculie. 

 

Zorgcoördinator

Loop je door  grote persoonlijke problemen vast in je opleiding,  dan kan een zorgcoördinator specifieke hulp en begeleiding aanbieden. Dit kan zijn trainingen, coaching, praktische hulp bij financiële problemen of huisvesting.  

Als het voor jou beter is kan een zorgcoördinator doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening buiten de school. 

Verzuimafspraken

Schoolverzuim kan het behalen van jouw diploma in de weg staan. Wij vinden het belangrijk te weten waarom je niet op school bent. Daarom hebben we een aantal afspraken gemaakt.

 

Inloggen met je studentenkaart

Ten eerste heb je een studentenkaart gekregen waarmee je elke les moet inloggen. Hiermee ben je geregistreerd. Ben je niet ingelogd, dan registreert het systeem verzuim.

 

Verzuimbegeleider

Elk domein heeft een verzuimbegeleider die het verzuim onderzoekt en  ongeoorloofd verzuim meldt bij Leerplicht, zolang je geen 23 jaar bent of minimaal een diploma mbo 2 of havo hebt behaald.

Ben je niet aanwezig, dan zal de verzuimbegeleider binnen twee dagen contact met je opnemen.  Heb je 16  uur binnen vier weken of drie dagen achtereen verzuimd, dan word je gemeld via DUO bij Leerplicht. Dit kan consequenties hebben voor je studie of studiefinanciering. Laat daarom altijd weten waarom je er niet bent.

 

Ziekmelden

Ben je ziek? Meldt dit op telefoonnummer 078-6574080, of digitaal. Digitaal melden kan via de website  www.Davinci.nl , volg hiervoor de volgende stappen:

  • MyDavinci
  • Selfservice
  • Presentiestatus
  • Afwezig melden

De verzuimbegeleider neemt contact met je op om te vragen hoe het met je is en hoe lang je denkt afwezig te zijn. Door weer op school je pasje te gebruiken om in te loggen, word je beter gemeld.

 

Geoorloofd verzuim

Afwezigheid door bijzondere omstandigheden zoals jubileum, huwelijk  of doktersbezoek, moet je melden bij de trajectbegeleider.

Wanneer mag ik examen doen?

Wat betekent een Go/No go?

Voordat je aan een examen kunt deelnemen, moet je hebben aangetoond dat je niveau voldoende hoog  is om dat examen te kunnen halen. Dit vaststellingsmoment noemen we een ‘Go / No Go’ voor examinering. Je krijgt een positief advies voor deelname aan een examenonderdeel (een GO) wanneer de voortgang voldoet aan de verwachtingen.

 

Geef hier een toelichting op de Go / No Go beslissingen voor de opleiding.

Geef een planning van de Go / No go voor examinering.

Beschrijf de Go/ no go voor de beroepsgerichte examens.

Beschrijf de Go / no go voor Nederlands.

Tekst aanpassen afhankelijk van het eindniveau van de opleiding.

 

Go / No Go rekenen 2F en 3F

 

 

2F niveau 2:

Leerling mag aan het instellingsexamen of pilotexamen deelnemen als:

  • De leerling alle vier de domein eindtoetsen gemaakt heeft
  • Minimaal voor twee domein eindtoetsen een voldoende heeft
  • Gemiddelde van de vier domein eindtoetsen minimaal 5,0 is

 

Een leerling mag opgegeven worden voor een pilotexamen als deze minimaal 3 domein eindtoetsen gemaakt heeft en daarvan minimaal 2 domein eindtoetsen voldoende heeft. Voor het examen moet deze leerling het vierde domein af hebben en aan bovenstaande voorwaarde voldoen om deel te mogen nemen aan het pilotexamen.

 

Een leerling mag pas aan een domein eindtoets deelnemen als de leerling volgens de planner de opdrachten uit het boek 2F startrekenen gemaakt heeft en van dat domein de instaptoets, oefeningen en oefentoets gemaakt heeft in startrekenen op de computer

 

 

 

 

2F niveau 3

 

Leerling mag aan het instellingsexamen of pilotexamen deelnemen als:

  • De leerling alle vier de domein eindtoetsen gemaakt heeft
  • Minimaal voor drie domein eindtoetsen een voldoende heeft
  • Gemiddelde van de vier domein eindtoetsen voldoende is

 

Een leerling mag opgegeven worden voor een pilotexamen als deze minimaal 3 domein eindtoetsen gemaakt heeft en daarvan minimaal 2 domein eindtoetsen voldoende heeft. Voor het examen moet deze leerling het vierde domein af hebben en aan bovenstaande voorwaarde voldoen om deel te mogen nemen aan het pilotexamen.

 

Een leerling mag pas aan een domein eindtoets deelnemen als de leerling volgens de planner de opdrachten uit het boek 2F startrekenen gemaakt heeft en van dat domein de instaptoets, oefeningen en oefentoets gemaakt heeft in startrekenen op de computer

 

 

 

 

 

 

3F niveau 4

 

Leerling mag aan het instellingsexamen of pilotexamen deelnemen als:

  • De leerling alle vier de domein eindtoetsen gemaakt heeft
  • Minimaal voor drie domein eindtoetsen een voldoende heeft
  • Gemiddelde van de vier domein eindtoetsen voldoende is

 

Een leerling mag opgegeven worden voor een pilotexamen als deze minimaal 3 domein eindtoetsen gemaakt heeft en daarvan minimaal 2 domein eindtoetsen voldoende heeft. Voor het examen moet deze leerling het vierde domein af hebben en aan bovenstaande voorwaarde voldoen om deel te mogen nemen aan het pilotexamen.

 

Een leerling mag pas aan een domein eindtoets deelnemen als de leerling volgens de planner de opdrachten uit het boek 3F startrekenen gemaakt heeft en van dat domein de instaptoets, oefeningen en oefentoets gemaakt heeft in startrekenen op de computer

 

Go/No go Engels

In elke lesperiode van 10 weken waarin een vaardigheid centraal staat, wordt bij de studenten een formatieve toets (in week 6) afgenomen. Het resultaat van deze toets bepaalt of de betreffende student kan deelnemen aan de summatieve toets. De summatieve toets vind plaats in week 10 van diezelfde periode. Het resultaat van de formatieve toets moet een 5,5 of hoger zijn.

Dit gebeurt voor de vaardigheden luisterenlezen en schrijven.

 

Voor de vaardigheden spreken en gesprekken voeren wordt geen formatieve toets afgenomen.

Tijdens het werken aan de (formatieve) opdrachten beoordeelt de docent of de student de vaardigheden spreken en gesprekken voeren voldoende beheerst om aan het examen deel te mogen nemen.

 

Vaardigheid

Go-no go voorwaarde

Lezen

Formatieve toets minimaal 5.5

Luisteren

Formatieve toets minimaal 5.5

Schrijven

Formatieve toets minimaal 5.5

Spreken

Beoordeling docent

Gesprekken voeren

Beoordeling docent

 

Aanvraag examens

Als de deelnemer aan alle voorwaarden heeft voldaan en op alle vakken een 'GO' heeft gescoord, dan kan de deelnemer op examen. Het examen wordt aangevraagd door de trajectbegeleider of de vakdocent van de deelnemer. De trajectbegeleider/ vakdocent zorgt ervoor dat de deelnemer tijdig geïnformeerd wordt over de planning en tijden van de examens. Tussen het examen en het Go moment zit minimaal 3 weken tussen. De voorwaarden om een Go te krijgen staat eerder omschreven in de studiegids onder de vakken voor het beroepsgedeelte en de algemene vakken.

 

Hoe ziet de examinering eruit?

Planning van de examens

Hier kun je meer lezen over:

  • De planning van de examens
  • Een overzicht van de exameninstrumenten
  • Aangepaste examinering
 
Planning van de examens

 

  blok 1 blok 2 blok 3 blok 4
2014-2015        
 
2015-2016        
 
2016-2017

 

     
 
2017-2018        

 

In het examenreglement staan de regels van het Da Vinci College die gelden voor de examinering. Voor de centrale examens(COE) gelden aanvullende regels. Deze zijn terug te vinden in het handboek COE dat is in te zien bij de examencommissie.

 

Een overzicht van de examen instrumenten

Hieronder staat een overzicht van de exameninstrumenten die binnen het Da Vinci College worden ingezet. Niet alle instrumenten komen in het examenprogramma van jouw opleiding aan bod.

Proeve van Bekwaamheid (PvB)

Een Proeve van Bekwaamheid bestaat uit een aantal praktijkopdrachten die worden geëxamineerd in de beroepspraktijk. Als student toon je aan dat je de werkprocessen beheerst die in de Proeve van Bekwaamheid aan bod komen.

Praktijkopdracht/vaardigheidsexamen

Een praktijkopdracht heeft dezelfde kenmerken als een Proeve van Bekwaamheid maar heeft een kleiner bereik. Het gaat daarbij om een beperkt aantal werkprocessen. Net zoals bij een Proeve van Bekwaamheid voer je een praktijkopdracht uit in een werksituatie uitde praktijk.

Examenproject

Een examenproject is een alternatief voor een Proeve van Bekwaamheid. Een examenproject bestaat uit een aantal opdrachten die op school worden uitgevoerd in een gesimuleerde beroepsomgeving.

Portfoliobeoordeling

Een portfolio bestaat uit een verzameling bewijsstukken waarmee jij aantoont aan welke opdrachten je hebt gewerkt en wat daar de resultaten van zijn. De opdrachten hebben altijd te maken met de werkprocessen uit het kwalificatiedossier.

Theorie examen

Bij een theorie examen gaat het om het beoordelen van vakkennis of vaardigheden die kenmerkend zijn voor het beroep en onvoldoende aan bod komen in een Proeve van Bekwaamheid, praktijkopdracht of een examenproject. Een theorie examen kan schriftelijk, mondeling of digitaal vai de computer worden afgenomen.

Reflectiegesprek

In een reflectiegesprek staat de 'waarom' vraag centraal. Je reflecteert op jouw handelen door een toelichting te geven op de wijze waarop jij een praktijkopdracht hebt uitgevoerd. Het gaat dan om de keuzes die je gemaakt hebt.

Criteriumgericht interview (CGI)

In een criteriumgericht inteview staat de 'hoe' vraag centraal. Je bespreek dan een beroepssituatie en geef je aan hoe jij in die situatie gehandeld hebt. Bij een criteriumgericht interview krijg je vragen over jouw handelen zoals: wat deed je precies, wat was jouw aandeel of hoe reageerde je?

Centraal Ontwikkelde Examen (COE)

Centraal ontwikkelde examens zijn examens die landelijk worden afgenomen onder alle mbo studenten. Er zijn centraal ontwikkelde examens voor rekenen en Nederlands. Bij rekenen gaat het om alle vaardigheden. Bij Nederlands worden twee van de vijf vaardigheden (lezen en luisteren) centraal geëxamineerd. De andere vaardigheden worden via een instellingsexamen geëxamineerd.

Het College voor Examens is verantwoordelijk voor de Centraal Ontwikkelde Examens. De afname ligt in handen van het Cito.

Instellingsexamen

Een instellingsexamen is een examen waarvoor het Da Vinci College verantwoordelijk is. Bij instellingsexamens gaat het met name om examens voor Nederlands. De vaardigheden spreken, gespreken voeren en schrijven worden altijd afgenomen via een instellingsexamen.

 

Aangepaste examens

Aanvragen t.b.v. aanpassingen voor gehandicapten tijdens examens kunnen schriftelijk worden ingediend bij de examencommissie. Bij de aanvraag moet worden aangetoond dat de handicap door een deskundige is vastgesteld. Op basis van de diagnose van de deskundige worden de nodige aanpassingen toegekend. Het examenbureau zorgt voor de aanpassingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Examenplan Beroepsgericht

Examenplannen Talen en Rekenen

Examenplannen Nederlands en rekenen voor Niveau 2 en 3

Voor de niveau 2 en 3 opleidingen telt vanaf schooljaar 2015-2016 het resultaat voor Nederlands mee voor de diplomering. Je neemt vanaf dat schooljaar voor Nederlands verplicht deel aan het centrale examen. Voor rekenen geldt dit vanaf schooljaar 2016-2017. Ook het resultaat voor rekenen is vanaf dat schooljaar mede bepalend voor het behalen van het diploma.

Er worden voor Nederlands en rekenen twee examenplannen gegeven waarbij de datum van diplomering bepaalt welk examenplan voor jou van toepassing is.

De centrale examens (COE) worden landelijk gepland. Studenten die deelname aan een centraal examen Nederlands of rekenen worden op de dag van het examen vrijgesteld van onderwijsactiviteiten. Studenten op BPV maken hierover afspraken met hun praktijkbegeleider. 

 

Nederlands 2F: diplomering vóór 2015 / 2016

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Lezen

 

school

 

twee interne examinatoren

cijfer

1

Luisteren

cijfer

1

schrijven

cijfer

1

spreken

cijfer

1

Gesprekken voeren

cijfer

1

Er wordt gebruik gemaakt van instellingsexamens. Voor de onderdelen lezen en luisteren kunnen landelijke pilotexamens worden ingezet.

 

Nederlands 2F: diplomering vanaf 2015 / 2016

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Lezen

Centraal Examen (COE)

 

school

 

College voor Examens

cijfer

1

Luisteren

spreken

Instellingsexamens

 

twee interne examinatoren

cijfer

1

Gesprekken voeren

schrijven

Het cijfer van het centrale ontwikkelde examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (1-10). Dit is het eindcijfer voor Nederlands.

 

Rekenen 2F: diplomering vóór 2016 / 2017

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Instellingsexamen (ingekocht)

school

interne examinator

cijfer

 

Er wordt gebruik gemaakt van instellingsexamens. Voor alle rekendomeinen kunnen landelijke pilotexamens worden ingezet.

 

Rekenen 2F: diplomering vanaf 2016 / 2017

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Centraal Examen (COE)

school

College voor Examens

cijfer

 

Voor rekenen is het cijfer van het centraal examen het eindcijfer (eindcijfer is een heel cijfer van 1-10).

 

Wettelijke slaag- / zak regeling voor Nederlands en rekenen (generiek)

De verplichte centrale examinering van Nederlands en rekenen wordt stapsgewijs  ingevoerd. Het moment van diplomeren bepaalt onder welke slaag- / zakregeling de student valt. Onderstaande tabel geeft de slaag- /zakregeling voor de verschillende momenten van diplomeren.

 

Diplomering:

Slaag- / zakregeling:

Diplomering vóór 2015 / 2016

De resultaten voor Nederlands en rekenen maken geen deel uit van de slaag- / zakregeling.

Diplomering in 2015 / 2016

Het eindcijfer voor Nederlands wordt uitgedrukt in een geheel cijfer (van 1-10) en mag niet lager zijn dan een 5.

Diplomering ná 2015 / 2016

Van de eindcijfers voor Nederlands en rekenen mag er één onvoldoende zijn (niet lager dan een 5), het andere eindcijfer moet ten minste een 6 zijn.

 

Voor de opleiding geldt een reguliere studieduur van 1 jaar, er wordt dan in schooljaar 2014-2015 gediplomeerd.

Wanneer door uitloop van de studie de opleiding langer duurt dan de voorgeschreven duur van 1 jaar, verandert de slaag-/ zakregeling voor Nederlands en rekenen. Deze verandering kan gevolgen hebben voor diplomering.

Voor de opleiding geldt een reguliere studieduur van 2 jaar, er wordt dan in schooljaar 2015-2016 gediplomeerd.

Wanneer door uitloop van de studie de opleiding langer duurt dan de voorgeschreven duur van 2 jaar, verandert de slaag-/ zakregeling voor Nederlands en rekenen. Deze verandering kan gevolgen hebben voor diplomering.

Voor de opleiding geldt een reguliere studieduur van 3 jaar, er wordt dan in schooljaar 2016-2017 gediplomeerd.

 

Examenplannen Nederlands, rekenen en Engels voor Niveau 4

Voor niveau 4 opleidingen telt vanaf schooljaar 2014-2015 het resultaat voor Nederlands mee voor de diplomering. Je neemt vanaf dat schooljaar voor Nederlands verplicht deel aan het centrale examen. Voor rekenen geldt dit vanaf schooljaar 2015-2016. Ook het resultaat voor rekenen is vanaf dat schooljaar mede bepalend voor het behalen van het diploma.

Er wordt voor rekenen twee examenplannen gegeven waarbij de datum van diplomering bepaalt welk examenplan voor jou van toepassing is.

De centrale examens (COE) worden landelijk gepland. Studenten die deelname aan een centraal examen Nederlands of rekenen worden op de dag van het examen vrijgesteld van onderwijsactiviteiten. Studenten op BPV maken hierover afspraken met hun praktijkbegeleider. 

 

Nederlands 3F: diplomering vanaf 2014 / 2015

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Lezen

Centraal Examen (COE)

 

school

College voor Examens

cijfer

1

Luisteren

spreken

Instellingsexamens

 

twee interne examinatoren

cijfer

1

Gesprekken voeren

schrijven

Het cijfer van het centrale ontwikkelde examen (één cijfer met één decimaal) en het cijfer van de instellingsexamens (één cijfer met één decimaal) wordt gemiddeld tot één heel eindcijfer (van 1-10). Dit is het eindcijfer voor Nederlands.

 

Rekenen 3F: diplomering vóór 2015 / 2016

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Instellingsexamen (ingekocht)

school

interne examinator

cijfer

 

Er wordt gebruik gemaakt van instellingsexamens. Voor alle rekendomeinen kunnen landelijke pilotexamens worden ingezet.

 

Rekenen 3F: diplomering vanaf 2015 / 2016

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Centraal Examen (COE)

School

College voor Examens

cijfer

 

Voor rekenen is het cijfer van het centraal examen het eindcijfer (heel cijfer van 1-10).

 

Engels niveau 4 (generiek)

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Lezen

B1

Instellings-examens

 

school

interne examinator

cijfer

1

Luisteren

B1

Spreken

A2

Gesprekken voeren

A2

Schrijven

A2

 

 

Wettelijke slaag- / zak regeling voor Nederlands, rekenen en Engels (generiek)

De verplichte centrale examinering van Nederlands en rekenen wordt stapsgewijs  ingevoerd. Het moment van diplomeren bepaalt onder welke slaag- / zakregeling de student valt. Onderstaande tabel geeft de slaag- /zakregeling voor de verschillende momenten van diplomeren.

Diplomering:

Slaag- / zakregeling:

Diplomering in 2014 / 2015

Het resultaat voor rekenen heeft geen invloed op de slaag- /zakbeslissing.

Van de eindcijfers voor Nederlands en Engels mag er één onvoldoende zijn (niet lager dan een 5). Het andere cijfer moet ten minste een 6 zijn.

Diplomering vanaf 2015 / 2016

Van de eindcijfers voor generieke onderdelen Nederlands, rekenen en Engels mag er één onvoldoende zijn (niet lager dan een 5), de twee andere eindcijfers moeten ten minste een 6 zijn.

 

 

Examenplan Loopbaan en Burgerschap

Bij loopbaan en burgerschap ga je aan actief aan de slag met een aantal onderwerpen. De resultaten van jouw activiteiten zoals reflectieverslagen en beoordelingen worden vastgelegd in een digitaal portfolio dat via It's Learning toegankelijk is.

 

LB

Exameninstrument

Waar

Wie beoordelen

Score

Weging

Portfoliobeoordeling

school

interne examinator

voldaan / niet voldaan

n.v.t.

Aan de eisen voor LB is voldaan wanneer de score “voldaan” is behaald

Herkansingen

Wanneer het resultaat onvoldoende is heb je voor de beroepsgericht examenonderdeel recht op ten minste één herkansing. Bij een voldoende resultaat mag je alleen herkansen na goedkeuring van de examencommissie. Je moet daarvoor een verzoek indienen bij deze commissie. Een tweede herkansing is alleen mogelijk na goedkeuring van de examencommissie. In het geval van een herkansing telt het hoogste cijfer mee voor het bepalen van de eindwaardering voor dat examenonderdeel.

Wanneer na drie pogingen het resultaat nog steeds onvoldoende is zal het opleidingsteam in overleg met de examencommissie vervolgstappen vaststellen.

 

Diplomering

Om bij het Da Vinci College een diploma te behalen, moet voldaan zijn aan de volgende eisen:

  • de onderwijsovereenkomst en praktijkovereenkomst(en) zijn door alle betrokkenen getekend
  • er is voldaan aan de financiële verplichtingen
  • het examen is voldoende afgesloten
  • aan alle BPV verplichtingen is voldaan

Na je diploma

Loopbaanperspectief

Voor de Allround Schoonheidsspecialist (niveau 4) is doorstroom naar een verwante hbo-opleiding zoals: huidtherapie, diëtiek of fysiotherapie mogelijk .

Beroepsbeeld

Een Allround Schoonheidsspecialist (niveau 4) kan als zelfstandige  aan de slag, maar kan ook werken in een schoonheidssalon, wellness-centrum, sauna of parfumerie.

Studiefinanciëring

Je kunt studiefinanciering krijgen voor een mbo-opleiding als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Voor meer informatie kijk je op de site van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

 

Studiefinanciering en uitschrijving na het behalen van het diploma

Wanneer je jouw diploma hebt behaald (vastgesteld door het Da Vinci College), word je uitgeschreven van de opleiding. Het is belangrijk dat je zo spoedig mogelijk aan DUO meldt dat je bent uitgeschreven. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om dit te melden. Op de website van DUO kun je alle informatie omtrent het stopzetten van je studiefinanciering terugvinden. 

Je hebt tot en met de maand waarin je wordt uitgeschreven recht op studiefinanciering. De uitschrijfdatum is de datum waarop jouw diploma is vastgesteld. 

 

Studiefinanciering en uitschrijving zonder diploma

Doe je een opleiding op niveau 3 of 4, dan wordt de beurs pas een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Dit noemen we ook wel ‘prestatiebeurs’. Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen: je basisbeurs en je aanvullende beurs. Ook voor je studentenreisproduct moet je dan betalen.

Belangrijke documenten

Op de website van het Da Vinci College vind je onder het kopje 'belangrijke documenten' verschillende regelingen. Hieronder worden deze regelingen kort toegelicht. Meer informatie vind je door op de toegevoegde 'links' te klikken.

 

Algemene gedragscode

In het document Algemene gedragscode staat vermeld hoe we met elkaar omgaan om een veilige en prettige omgeving te bieden aan medewerkers en studenten. De algemene gedragscode bevat verschillende regelingen. 

  • Privacy reglement
  • Regeling contacten tussen medewerkers en studenten
  • Regeling gebruik E-media
  • Klokkenluidersregeling
  • Klachtenregeling

 

Onderwijsovereenkomst (OOK)

De onderwijsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou en het Da Vinci College. Je krijgt dit document op papier. De tekst is ook na te lezen op de website bij Belangrijke documenten. Daar staan ook de documenten voor wat betreft de voorwaarden onderwijsovereenkomst en de overeenkomst examendeelname inclusief bijlage.

 

Praktijkovereenkomst (POK)

De praktijkbijeenkomst is een overeenkomst tussen jou, het Da Vinci College en de werkgever/ het BPV bedrijf . Volg je een bol-traject dan komt de praktijkovereenkomst bol pas aan de orde als de beroepspraktijkvorming gaat beginnen. De praktijkovereenkomst bbl geldt vanaf de aanvang van de opleiding. De praktijkovereenkomst en de bijlage ervan vind je op de website bij Belangrijke documenten. 

 

Examenreglement

In het examenreglement staan de algemene regels voor de examinering.

 

Reglement van de commissie van beroep voor de examens

Bij de commissie voor beroep voor de examens kun je beroep aantekenen als een klacht of bezwaar niet tot een voor jou aanvaardbare oplossing heeft geleid.

 

Deelnemersstatuut

Het deelnemersstatuut is een verzameling van belangrijke voorschriften. Het beschrijft je rechten en plichten als onderwijs- of examenstudent binnen de school. Hierin staat ook belangrijke informatie over aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering.

 

Medezeggenschap

Je hebt recht op medezeggenschap als het gaat om zaken die te maken hebben met de voortgang van de studie, de inrichting van het onderwijs en de voorzieningen en hulpmiddelen die noodzakelijk zijn om het onderwijs goed te kunnen volgen. De opleiding organiseert deze inspraak bijvoorbeeld door lunchgesprekken en/of reflectiegroepen. Het Da Vinci College doet mee aan de landelijke tweejaarlijkse ODIN-enquête voor studenten van mbo-scholen.