IIO-Onderwijsteams

IIO-Onderwijsteams

InnovatieImpuls Onderwijs

Tekening: Suus van den Akker

 

Het onderwijs staat voor een grote uitdaging: hoe handhaven we de kwaliteit en zorgen we dat de werkdruk niet toeneemt wanneer een groot aantal leraren als gevolg van de vergrijzing het onderwijs verlaat? Is het mogelijk om op basis van nieuwe ideeën uit het onderwijsveld antwoorden te vinden op dit prangende vraagstuk? Hoe maak je het onderwijs efficiënter?

Om een antwoord te krijgen op deze vraagstukken is in 2010 een project gestart genaamd InnovatieImpuls Onderwijs. 42 Scholen hebben innovatieve concepten bedacht, waaruit er vijf zijn gekozen om te worden uitgewerkt. Deze vijf experimenten zijn van eind 2010 tot en met eind 2014 op ongeveer 150 scholen uitgevoerd. Flankerend zijn onderzoeken uitgevoerd naar de resultaten, zowel kwantitatief als kwalitatief. Zo mocht het experiment geen verhoging van de werkdruk opleveren bij minimaal dezelfde leerresultaten.

Eén van de experimenten is genoemd Onderwijsteams. Dit experiment beoogd les te kunnen geven aan grotere groepen leerlingen en rust op drie pijlers:

  1. de docenten werken samen in Onderwijsteams
  2. onderwijsondersteuners maken deel uit van die Onderwijsteams
  3. men zet hierbij een digitale leeromgeving in

Deze website geeft een overzicht van de kenmerken van het concept. Tevens wordt de opgedane kennis en ervaringen door de deelnemende scholen aangeboden in de vorm van kennisproducten: beschrijvingen, best practises, filmpjes, websites,...

Om de kennisproducten vindbaar te maken hebben we ze in een overzichtsmatrix gekoppeld aan de uitgangspunten van het concept Onderwijsteams. Via deze matrix kunnen we je de kennisproducten op een gestructureerde manier aanbieden, maar ook een groeipad voor jouw school helpen invullen. Om je daarbij te helpen is er een App ontwikkeld, waarmee de huidige en de gewenste situatie op jouw school in kaart kunt brengen.

Naast het gericht zoeken naar kennis en ervaringen van de scholen via de overzichtmatrix, is die kennis ook per school te bekijken in het menu aan de linkerkant onder 'Bijdragen scholen'.

 

Alles bij elkaar verwachten we hiermee scholen die nadenken over efficiënter onderwijs te helpen bij het invullen van het pad hier naartoe. De Regiegroep IIO-Onderwijsteams wenst je veel inspiratie toe.

Regiegroepleden Projectleiding
Iedje Heere Penvoerder: Roel Fleurke
Dick Helders Landelijk: Henny Steenbergen
Leo de Kraker Bovenschools: Lex van den Nieuwenhuizen
Marcel van Loo Onderzoekster: Marjolein Muskens

 

Colofon

Het arrangement IIO-Onderwijsteams is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Lex van den Nieuwenhuizen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2015-06-29 10:02:53
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Website voor de resultaten van het experiment IIO-Onderwijsteams.
Leerniveau
VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 4; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; HAVO 5; Praktijkonderwijs; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
digitale content, functiedifferentiatie, gepersonaliseerd leren, leermiddelenbeleid, onderwijsondersteuner, onderwijsondersteuners, onderwijsteam, onderwijsteams, teamvorming

Bronnen

Bron Type
2College Ruiven
https://youtu.be/H0gaQM-L9dA
Video
Teamwork mavo ML 2014
https://youtu.be/KHI4B8rsR34
Video
Interview docent en onderwijsondersteuner
https://youtu.be/x7Y1l4OZFZs
Video
Filmpje Van Kinsbergen College
https://www.youtube.com/watch?v=uW7yEXsH1ZM&list=UUCMLMD_feSbJvkd5jxhmKmQ
Link
Were Di - DOT website
http://onderwijsteam-dot.weebly.com/
Link
https://youtu.be/XwLeEzu0x8I
https://youtu.be/XwLeEzu0x8I
Video
close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open