Voorbeeld leerlijn biologie onderbouw

Voorbeeld leerlijn biologie onderbouw

0. Inleiding

Voor wie bedoeld?

Deze voorbeeldleerlijn is bedoeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en heeft een omvang van 180 - 230 klokuren. Bij ieder hoofdstuk worden de kerndoelen vermeld die in het betreffende hoofdstuk aan de orde komen. Bij iedere leereenheid wordt een korte omschrijving plus relevante trefwoorden gegeven.

Licentie

Deze voorbeeldleerlijn is samengesteld uit leereenheden van de OVC. Alle leermateriaal van de OVC is beschikbaar onder de volgende licentie: Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Nederland (CC BY-NC-SA 3.0)

 

Leerpsychologisch model

Alle OVC-leereenheden zijn opgezet volgens hetzelfde leerpsychologisch model en kennen dezelfde opbouw en dezelfde indeling.

Oriëntatie

Met het onderdeel oriëntatie trek je de aandacht van de leerling. Denk aan een spannend geluidje, een prikkelend filmpje of een inleidende vraag. Zo krijgt de leerling een idee waar de les over gaat.

Leerdoelen

De leerdoelen zijn vastgelegd volgens het KIT-model. KIT staat voor Kennis, Integratie en Toepassing. De opsomming van de doelen kan er als volgt uitzien.

 

Na deze les:

  • Kun je ..... '
  • Weet je .....
  • Begrijp je ....

Aanpak

Bij dit onderdeel staat vooral praktische informatie over de leereenheid, zowel voor wat betreft de te besteden tijd als een voorstel voor een werk-/groeperingsvorm en indien van toepassing een beschrijving van de leeromgeving (bijvoorbeeld buiten de school, thuis)

 

Tijd:
Je hebt … lesuren nodig

Werkvorm:
Je werkt …

Benodigdheden:

Inleveren:

 

 

Beginsituatie

 

Bij de beginsituatie worden voorkennis en vaardigheden van de leerling geactiveerd. Wat weten de leerlingen al? Het zou de leerlingen een gevoel van zekerheid moeten geven: "Ik kan er al iets van". Zo beginnen leereenheden in sommige gevallen met een starttest.

Leeractiviteiten

Bij dit onderdeel wordt er informatie gegeven over het onderwerp. Daarna volgen de oefeningen en/of opdrachten. Stap voor stap verwerken de leerlingen zo de leerstof. Eventuele scores worden genoteerd en uitwerkingen slaan ze op in bijvoorbeeld een werkblad.

Beoordeling

De eindtoets en/of eindopdracht sluit aan op de leerdoelen. In de opdracht zijn de beoordelingscriteria opgenomen. Zo weet de leerling precies wat er van hem/haar verwacht wordt.

Terugkijken

De leerlingen beantwoorden enkele vragen over de les. Zo vindt er reflectie plaats. Wat heb ik geleerd en hoe is het gegaan? Was de aanpak goed?

Colofon

Het arrangement Voorbeeld leerlijn biologie onderbouw is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Linda le Grand Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2011-03-22 08:03:32
Licentie
CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederlands licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Deze voorbeeldleerlijn is bedoeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en heeft een omvang van 180 - 230 klokuren. De voorbeeldleerlijn is samengesteld uit leereenheden van de OVC. De leereenheden van de OVC hebben een vaste leerpsychologische opbouw.
Leerniveau
VWO 2; VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; VMBO theoretische leerweg, 3; HAVO 2;
Leerinhoud en doelen
Biologie;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 50 minuten
Trefwoorden
biologie, leerlijn, ovc
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open