Organiseren evenementen

Organiseren evenementen

inleiding

Tijdens de derde proeve van bekwaamheid (manager dierverzorging) gaan we werken aan het organiseren van een evenement.  

Het organiseren van zo’n evenement vraagt nogal wat specifieke vaardigheden.

Mensen die vaardig zijn in het ontwikkelen van alternatieven en die goed kunnen organiseren zijn van groot belang. Samenwerken en communiceren zijn belangrijke competenties die jullie tijdens dit project nodig zullen hebben maar die jullie ook voldoende kunnen oefenen.

portfolio (blok 1 en 2)

1. Portfolio mogelijkheden en opdrachten

A: inleiding

Opbouwen van het portfolio;

Voordat je zelf een evenement mag gaan organiseren om op te gaan voor je proeve, zal je eerst diverse ervaringen op gaan doen in de praktijk.

Van deze ervaringen maak je bewijsstukken. De bewijsstukken dienen om je portfolio te vullen. (lees hiervoor je je proeve goed door!)

Pas na goedkeuring van je portfolio kan je opgaan voor je PVB.

Voor je PVB ga je een echt evenement organiseren. Hiervoor zal je ook weer diverse documenten maken, zoals een logboek, draaiboek, notulen bijhouden etc. Deze documenten worden gebruikt voor je examendossier. Dit dossier heb je nodig tijdens de uitvoering van je proeve.

Hoe vul ik mijn portfolio?

Natuurlijk zijn er mogelijkheden op je stagebedrijf om een klein evenement te organiseren of een bijdrage te leveren aan een evenement wat op je bedrijf wordt georganiseerd.

Denk hierbij aan het ontvangen en begeleiden van een klas op je bedrijf.

Of het meehelpen bij het organiseren van:

  • De evenement op een veehouderij bedrijf ( bijv. Toer de boer)
  • Nationale kinderboerderij dag
  • Open dag op een Dierenasiel
  • Dierendag, kerstmarkt, paasmiddag
  • Buitenrit bij een Manege
  • Meewerken aan de Expo on Horse
  • Daarnaast worden er door het AOC-oost diverse evenementen georganiseerd waar je aan deel kan nemen. Dit zijn onder andere de Jobquest, scholingsboulevard, open dagen,  Kijk voor de mogelijkheden in dit arrangement.
  • Etc

Heb je zelf een idee? Overleg dan zonodig met je coach wat dit idee voor je kan betekenen.

2. lessen en opdrachten

les 1 opdracht PR Mw Vonk

les 2 doelstellingen kunnen formuleren en bepalen

Na deze les weet je hoe je doelstellingen van een evenement kunt onderscheiden en bepalen.

Kijk hiervoor in de boeken hoofdstuk 1: Doelstellingen uit het boek `geen half werk` theorie en opdrachten.

Maak met een groepje de opdracht uit het boek, nadat je de theorie hebt gelezen.

Geen half werk, Opdrachten
Deze uitgave gaat over het organiseren van periodieke evenementen. Aan de orde komen draaiboek, voorbereiding, public relations, uitvoering, nazorg en evaluatie.

Geen half werk, Theorie
Deze uitgave gaat over het organiseren van periodieke evenementen. Aan de orde komen draaiboek, voorbereiding, public relations, uitvoering, nazorg en evaluatie.

Een evenement voorbereiden

3. Een evenement voorbereiden

 

 

Het succes van een evenement staat of valt met een goede voorbereiding. Uiteraard vallen de vorige hoofdstukken ook bij de voorbereiding van een evenement maar deze onderwerpen zijn zo uitgebreid dat ze apart worden beschreven.

 

 

 Medewerkers

 

De juiste medewerkers voor en tijdens het evenement zijn essentieel om er een geslaagde dag van te maken. Soms worden er bij het organiseren taken uitbesteed aan bedrijven. Dan is het meestal niet nodig om je zorgen te maken over de kwaliteit van de medewerkers omdat het door jouw ingehuurde bedrijf een naam hoog te houden heeft en het bron van inkomsten voor hen is. Ook hebben bedrijven vaak direct gespecialiseerde mensen voor alle verschillende taken.

Maar doordat er vaak een beperkt budget beschikbaar is en personeelskosten vaak er hoog zijn wordt er vrijwel altijd een beroep gedaan op vrijwilligers. Wanneer je mensen gaat betrekken bij het organiseren van het evenement is het van belang dat je weet waarom ze graag willen meewerken aan het evenement. De motivatie van een vrijwilliger kan zeer uiteenlopend zijn. Sommige mensen vinden het interessant om ergens bij te horen en vinden het prachtig als ze gevraagd worden. Je hebt ook mensen die direct overal ja op zeggen zonder dat ze goed hebben nagedacht waar ze aan beginnen. Dan heb je nog mensen die alleen de leuke dingen van het organiseren willen uitvoeren, en gaan moeilijk gaan doen of gaan zeuren als een andere persoon die “leuke” taak toegewezen krijgt. Aan dit soort medewerkers heb je eigenlijk weinig en ze zijn vaak eerder een blok aan je been dan dat je echt iets aan ze hebt.

Het is dus erg belangrijk dat je met gemotiveerde mensen werkt en gebruik maakt van de persoonlijke kwaliteiten van je medewerkers, geef ze taken die bij hun past. Op deze manier krijg je de juiste mensen op de juiste plek. Belangrijk is ook dat medewerkers zich gewaardeerd voelen. Geef ze het gevoel dat ze onmisbaar zijn en dat het hun evenement is, op deze manier voelen ze zich medeverantwoordelijk. Wanneer dat het geval is zullen ze zich honderd procent inzetten voor het evenement. En kun je in de toekomst misschien nog eens een beroep op ze doen.

Afhankelijk van het soort evenement dat jullie organiseren moet je een keuze maken hoe de medewerkers herkenbaar zijn op de dag van het evenement. Dit kan doormiddel van accessoires als een button, armband, naamkaartje of pet. Misschien nog beter en professioneler is dat alle medewerkers een zelfde trui of T-shirt te geven. Ten eerste kunnen de bezoekers op deze wijze in een oogopslag zien wie ze kunnen aanspreken tijdens het evenement, maar het geeft de medewerker ook meer status en erkenning wat vaak als erg belangrijk wordt ervaren door de vrijwilligers.

 

vergaderen en notuleren

4. Vergaderen

 

Tijdens het voorbereiden van een evenement zal er veel overlegd moeten worden met alle mensen in die in de organisatie zitten. Er zullen vaste tijdstippen moeten worden afgesproken wanneer er bijeenkomsten zijn om zaken te bespreken. Vergaderen is nodig voor het nemen van besluiten, afstemmen van taken, ontwikkelen van ideeën, creëren van draagvlak en delen van informatie. De meest hardnekkige vergaderproblemen zijn saaiheid en geringe besluitvaardigheid. Bij dergelijke structurele problemen is het noodzakelijk het hele vergadercircuit van de organisatiemedewerkers eens goed onder de loep te nemen en proberen om het in goede banen te leiden. Vergaderingen kunnen slagvaardig en inspirerend zijn. Het is essentieel dat daarbij de juiste regels worden gehanteerd, zoals het gebruik van een agenda of om de beurt praten. Maar zelfs deze simpele regels worden vaak niet of onvoldoende in praktijk gebracht. In dat geval wordt al veel bereikt met een goede voorbereiding en discipline.

 

Hieronder volgen een paar vaste elementen die zorgen voor structuur of houvast tijdens een vergadering.

·         Benoem een voorzitter die de vergadering in goede banen moet leiden.

·         Benoem ook een notulist die alle zaken en afspraken noteert.

  • Vooraf weet iedereen wanneer en waar de vergadering plaatsvindt.
  • Deelnemers worden uitgenodigd.
  • Deelnemers krijgen een agenda en bijbehorende informatie.
  • Vooraf is duidelijk wie notulen maakt en wie de vergadering voorzit.

Je moet vooraf goed schatten hoeveel mensen er naar de vergadering kunnen komen. Je kunt nooit efficiënt vergaderen als de mensen op elkaar gepropt zitten, of er enkelen moeten staan. Een veel te grote ruimte is ook niet praktisch en ongezellig.
Elke aanwezige moet aan de tafel kunnen zitten, zodat hij notities kan nemen.
Een bord kan handig zijn om schema’s of andere dingen visueel aan de groep voor te stellen.
De gespreksleider (voorzitter) neemt plaats op de meest opvallende centrale plek aan de tafel. Die positie maakt het voor nieuwkomers duidelijk dat hij de vergadering leidt. Wanneer een vergadering of bijeenkomst lang duurt, is het handig een drankje bij de hand te hebben. Vergader je tijdens de lunchpauze, zorg dan eventueel voor broodjes. Zorg dat iedereen tijdig wordt uitgenodigd of op de hoogte stelt van de vergadering.
De uitnodiging moet uitdrukkelijk de agenda bevatten zodat iedereen weet wat er besproken zal worden. Elk puntje wordt bij voorkeur in de uitnodiging ook al kort uitgelegd waar het over gaat. Ook kan je alvast vermelden wat de bedoeling is van elk agendapunt, bijvoorbeeld informeren, besluitvorming of rondvraag. Voor belangrijke en omvangrijke agendapunten kan je best al op voorhand een toelichtende nota rondsturen, zodat iedereen zich kan voorbereiden voor ze naar de vergadering komen. De gespreksleider moet weten wat elk punt inhoudt en zeer goed voorbereid zijn.
De gespreksleider schat vooraf in hoeveel tijd elk punt in beslag zal nemen. Die tijdsplanning noteert hij op de agenda zodat hij tijdens de vergadering precies weet wanneer hij de discussie kan laten aflopen, of een punt sneller moet afronden. Het is belangrijk de vergadering precies op tijd te laten beginnen. Wanneer je wacht op te laat komers, zal je in de toekomst nooit meer op tijd kunnen beginnen. De gesprekleider(voorzitter) heet iedereen welkom. Zijn er nieuwe mensen bij gekomen of is het helemaal een nieuwe club mensen, dan is het verstandig om eerst een voorstel rondje te doen.

  • De notulist vermeld boven aan de notulen die er gemaakt worden de afwezigen!
  • Vraag ook aan het begin van de vergadering of er nog iemand aanvullende agendapunten heeft.
  • Begin verder altijd eerst met het goedkeuren van de vorige notulen.
  • Vraag of iemand vindt dat er fouten in de notulen staan. Het is handig om in de notulen te vermelden wie er welke taken gaat doen, wanneer de persoon dit gaat doen, zodat je kunt controleren of iedereen zijn taken daadwerkelijk heeft uitgevoerd.
  • De gespreksleider houdt onopvallend de timing in de gaten.
  • Wie het woord wil nemen moet dit vragen aan de gespreksleider door een teken te geven.
  • De notulist noteert de volgorde waarin dit gebeurt en schrijft alle belangrijke zaken op papier.
  • Door elkaar praten, moet altijd vermeden worden.
    De gespreksleider blijft zelf op de vlakte en neemt slechts uitzonderlijk zelf een standpunt in. Het is wel zijn taak, na enkele tussenkomsten, de posities samen te vatten en te verduidelijken. Wanneer er geen nieuwe argumenten meer worden aangebracht, rond dan het punt af met een voorstel of beslissing.
  • Een punt wordt altijd afgesloten met het herhalen van wat de beslissing is geworden.
    De gespreksleider moet tijdens de vergadering proberen iedereen in het gesprek te betrekken en moet er op toe zien dat niemand wordt aangevallen of belachelijk wordt gemaakt.
  • De notulist heeft ook een zeer belangrijke rol. Die moet niet alles noteren wat gezegd wordt, wél de beslissingen en afspraken, en ook moet duidelijk worden genoteerd wie welke taken gaat uitvoeren en wanneer!

 

 

Aan welke spelregels moeten deelnemers zich houden tijdens een vergadering?

Als deelnemer aan een vergadering dien je te houden aan een aantal spelregels:

  • Je bent op tijd aanwezig.
  • Je laat anderen uitpraten.
  • Je aanvaardt de rol van de voorzitter.
  • Je formuleert kort en bondig.
  • Je beperkt je tot het agendapunt wat dan aan de orde is.
  • Je luistert goed naar anderen.
  • Je accepteert genomen besluiten.
  • Je doet na de vergadering wat je belooft.

Wat is een Draaiboek.

sponsoren en de PR

Wat is een logboek

Een log boek houdt je bij om te bewijzen hoe je manier van samenwerken verloopt.

Je beschrijft in het logboek wekelijks hoe de samenwerking is verlopen.

  • wat ging er goed?
  • waarom verliep het goed?
  • wie heeft er waarvoor gezorgd?
  • wat moet er de volgende week beter verlopen en hoe kunnen we dat bereiken.
  • Het is als het ware een evaluatie van het samenwerken. Je mag dit wekelijks schematisch invullen.

lever dit verslagje wekelijks in bij je coachvan het evenement.

Logboek

 

Week: 

Namen groepsleden

 

 

 

 

 

 

Wat hebben jullie gedaan

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ging dit; Omschrijf wat er goed ging en waarom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Afspraken die er gemaakt zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planning

 

 

 

 

 

 

 

 

Evaluatie van de week.

Bijv; Wat kunnen we doen om de samenwerking te verbeteren?

 

 

 

 

 

 

 

 

veiligheid

opdracht gevaren en veiligheid

Om te ontdekken welke gevaren er zijn bij het houden van een evenement  en hoe je dit allemaal op kan lossen, gaan we hiernaar een onderzoek doen met als uitgangspunt het evenement paard/dier van 8 april.

Als eerste brainstormen we over welke gevaren er zijn rond dit evenement.

gebieden om je in te verdiepen

mensen/bezoekers (denk aan veiligheid, verzekeringen, hygiene, vergunningen voor evenementen) 

-terrein en omgeving:

-transport van dieren;

-hygiene horeca;

-Kanzen op zoonoze;

De opdracht is;

Onderzoek waaraan voldaan moet worden in de verschillende gebieden met betrekking tot de veiligheid. wat moet je ondernemen, welke voorwaarde moet je aan voldoen. (denk aan hekwerk, ehbo of BHV, of ambulance)

Wat is er wettelijk verplicht bij het samenkomen van verschillende diersoorten als geiten en schapen, paarden van verschillende bedrijven?

Wat heb je nodig als je schapen en geiten wilt verplaatsen van het AOC naar het evenement.

Heb je vergunningen nodig? zo ja welke en hoe ga je dit organiseren.

Hoe ziet jou hygiene protocol (= welke afspraken moet je met elkaar maken, wat moet je voor een vorzorgsmaatregelen nemen voor dit evenement.

websites die je hiervoor kan onderzoeken zijn onder andere;

VWA (voedsel en waren autoriteit)

KNHS

LNV

GD (gezondheidsdienst voor dieren)

Bewaar deze sites en de artikelen die je gevonden hebt, lees de artikelen door, en zet de essenties in een powerpoint

vergunningen

boeken

Geen half werk, Opdrachten
Deze uitgave gaat over het organiseren van periodieke evenementen. Aan de orde komen draaiboek, voorbereiding, public relations, uitvoering, nazorg en evaluatie.

Geen half werk, Opdrachten
Deze uitgave gaat over het organiseren van periodieke evenementen. Aan de orde komen draaiboek, voorbereiding, public relations, uitvoering, nazorg en evaluatie.

Geen half werk, Theorie
Deze uitgave gaat over het organiseren van periodieke evenementen. Aan de orde komen draaiboek, voorbereiding, public relations, uitvoering, nazorg en evaluatie.

draaiboek
toevoeging aan de methode voor klas 3 zorg en welzijn. de betekenis en het belang van een draaiboek voor te organiseren evenementen , tevens een voorbeeld draaiboek

diverse linken naar...

Mondina vzw : Educatieve initiatieven op een bio-boerderij
Op deze site kom je te weten welke projecten mogelijk zijn op de actieve bio-boerderij 't Livinushof in Sint-Margriete (Oost-Vlaanderen).Volgende initiatieven zijn bv. mogelijk:sketch en inleefspel in de biologische landbouwkruidenatelierswerkwinkels rond de 4 oerelementen (aarde, water, vuur, lucht)werken rond de milleniumdoelstellingen (kleuters)interactief leerpad voor kleuters rond een drinkpoelmoord in de poel (educatief spel voor lagere school en 1e graad secundair)... 

Waar moet je aan denken als je klachten afhandelt?
Informatie over klachten afhandelen. Een klacht kan het beste worden afgehandeld door een ervaren medewerker. Wat moet deze medewerker kunnen om een klacht goed af te handelen? En waarom is het belangrijk dat klachten goed worden afgehandeld? Deze informatie is relevant bij coördineren van publieksactiviteiten.

Leiderschapsstijlen
Informatie over leiderschapsstijlen. Er zijn verschillende leiderschapsstijlen, namelijk de directieve, de overtuigende, de participerende en de delegerende stijl. De stijl die je kiest, is onder andere afhankelijk van de taakvolwassenheid van de medewerker. Deze informatie is relevant bij coördineren van publieksactiviteiten.

Communiceren, motiveren en delegeren
Informatie over communiceren, motiveren en delegeren. Een goede leidinggevende moet goed kunnen communiceren, motiveren en delegeren. Je kunt verbaal en non-verbaal communiceren. Bij motiveren kun je een onderscheid maken in extrinsieke en intrinsieke motivatie. En wat houdt delegeren eigenlijk in? Deze informatie is relevant bij coördineren van publieksactiviteiten.

Interactieve toets bij \'Coördineren van publieksactiviteiten\'
Een toets waarmee getest kan worden in hoeverre je de informatie en werkinstructies van de leereenheid ‘Coördineren van publieksactiviteiten’ beheerst. De feedback geeft aan welke informatie wel, en welke informatie niet voldoende wordt beheerst.

Oriënteren op coördineren van publieksactiviteiten
Een inleiding op het onderwerp ‘coördineren van publieksactiviteiten’.De organisator van een evenement zorg zorgt ervoor dat het evenement een succes wordt. Soms zul je te maken krijgen met klachten van bezoekers. Wat doe je dan? De leidinggevende en de coördinator hebben verschillende taken tijdens een publieksactiviteit. Wie doet wat? En hoe ga je daarbij te werk?Introductie van de Leereenheid ‘Coördineren van publieksactiviteiten’.

Afhandelen van klachten
Instructievideo die laat zien hoe je een klacht afhandelt. Als organisator van een evenement zorg je ervoor dat het evenement een succes wordt. Wat moet je doen als een bezoeker een klacht heeft?

Leidinggeven tijdens een publieksactiviteit
Instructievideo die laat zien hoe je leidinggeeft tijdens een publieksactiviteit. Als leidinggevende kom je als eerste aan op de locatie en controleer je het terrein. Waar moet je gedurende de dag allemaal aan denken? En hoe sluit je de dag af?

Coördineren tijdens een publieksactiviteit
Instructievideo die laat zien hoe je coördineert tijdens een publieksactiviteit. Als coördinator draag je gedeeltelijke verantwoordelijkheid. Het is jouw taak medewerkers aan te sturen en te motiveren. Hoe doe je dat?

3.Mogelijkheden voor portfolio-opbouw vanuit het AOC

In de onderstaande kopjes staan de mogelijkheden vermeld die je worden aangeboden voor portfoliovulling middels activiteiten die o.a. op het AOC plaats vinden. Hier kan je je dus voor aanmelden, waarmee je aangeeft activiteiten te willen ondernemen voor dat betreffende evenement.

Oneto-tentoonstellingen

Bezoek Kleindier Tentoonstelling

 

In december 2010 gaan jullie een kleindier tentoonstelling bezoeken in Enschede gaan we gezamenlijk met de bus naar toe.

 

Er zijn een aantal doelen opgesteld:

 

·         Leren van diverse dierenrassen.

·         Leren van diverse raskenmerken, waarmee je de rassen kunt herkennen en indelen, zoals, - grootte

        - aftekening

        - haarsoorten

        - kleuren

        - veeraftekening

        - kamvormen etc.

·         Inzicht krijgen in de beoordeling van de dieren bij de keuringen.

·         Inzicht krijgen in de presentatie van de dieren op de tentoonstelling.

·         Contacten met fokkers.

·         Inzicht krijgen in het welzijn van de dieren op de tentoonstelling.

 

 

Om deze doelen te bereiken, gaan we de kleindier tentoonstelling bezoeken. Van dit bezoek moet een verslag gemaakt worden. Het verslag moet ingeleverd worden in de toetsweek van blok B. De onderdelen dit het verslag minimaal moet bevatten vind je in het vervolg van dit verhaal.

 

 

Opdrachten voor het verslag

 

1. Beschrijving van tentoonstelling

 

Geef een algemene beschrijving van de tentoonstelling. In de algemene beschrijving moeten ten minste de volgende zaken staan:

 

·         Waar / bereikbaarheid

·         Grootte (aantal inschrijvers / hoeveel dieren / diersoorten)

·         Eerste indruk

·         Wat voor bezoekers er komen?

·         Wat zijn de openingsdagen / tijden van de tentoonstelling?

 

 

2. Interview met een fokker op de tentoonstelling

 

Houd een interview met een fokker die met zijn dieren op de tentoonstelling aanwezig is. Bedenk van te voren wat jij van die fokker wil weten. Voordat je naar de tentoonstelling gaat bedenk je minstens 8 vragen die je aan de fokker wil stellen. Probeer ook door te vragen, als je het antwoord van de fokker niet goed begrijpt of er nog meer van wilt weten. Werk dit interview uit, en geef je eigen mening wat jij vind van deze fokker.

 

 

3. Twee diersoorten beter bekijken

 

Je gaat twee diersoorten, de kip en het konijn beter bekijken.

 

3.1 rassen en rasgroepen

 

Benoem de rassen en rasgroepen die op de tentoonstelling aanwezig zijn. Beschrijf van beide diersoorten de kenmerken van 10 rassen. Voorbeeld van een raskenmerk in bij een angora konijn de extreem lange vacht. Aan de hand van jouw raskenmerken moet het dier te herkennen zijn.

 

3.2 identificatie

 

De kip is te identificeren aan de pootring en het konijn aan de tatoeage. Welke informatie is te vinden op de pootring van de kip en op de tatoeage van het konijn.

 

3.3 tekening-ras

 

Teken op bijlage 1 van 5 kippen en 5 konijnen, van een tekening-ras, hoe ze eruit zien. Een tekening-ras is een ras dat gekenmerkt wordt door een bepaalde aftekening.

 

 

 

 

 

3.4 kamvormen

 

Benoem de kamvormen op bijlage 2, en noem bij elk kamvorm een ras met die kam

 

4. Andere diersoorten

 

Er zijn niet alleen kippen en konijn vertegenwoordigd op de tentoonstelling. Meestal zijn er ook kleine knaagdieren, cavia’s, duiven en vaak ook watervogels.

 

4.1 cavia

 

Geef van de cavia’s aan welke haarsoorten of haardrachten aanwezig zijn, en waar ze aan te herkennen zijn.

 

4.2 watervogels

 

Welke watervogels zijn vertegenwoordigd, welke rassen.

 

4.3 kleine knaagdieren

 

Welke kleine knaagdieren zijn vertegenwoordigd, welke rassen en/of kleurslagen.

 

4.4 duiven

 

Geef aan welke duivenrassen er zijn en beschrijf 5 rassen die opvallen door extreme kenmerken. Denk hierbij aan voetbevedering, snavel, krop etc.

 

4.5 Benoem van bovenstaande dieren en van het konijn en kip hoe het vrouwelijk en het mannelijk dier en het jong genoemd worden.  

 

5. De keuring

 

Woon een keuring bij van tenminste 1 dier. Zorg er voor dat je de keurmeester niet stoort in zijn werk. Stel gerust vragen aan de eigenaar of keurmeester aan het einde van de keuring. Noem minstens 5 onderdelen waarop de keurmeester beoordeeld bij het dier. Bekijk het beoordelingsformulier van het dier. Wat betekenen de afkortingen op het beoordelingsformulier en heeft het dier een goede beoordeling gekregen?

 

6. Welzijn van de dieren

 

6.1 gezondheid dieren

 

Zijn alle dieren die op de tentoonstelling aanwezig zijn gezond. Zijn er dieren op de tentoonstelling aanwezig die gevaccineerd zijn om het oplopen van ziektes op de tentoonstelling te voorkomen. Zijn er speciale (gezondheids-) eisen ten aanzien van de dieren die op de tentoonstelling aanwezig zijn

 

 

 

 

6.2 Huisvesting

 

Beoordeel de huisvesting van de verschillende diersoorten die op de tentoonstelling aanwezig zijn. Benoem per diersoort wat jouw mening over de huisvesting is. Punten waarop je kunt letten zijn, afmetingen, bodembedekking, drinkwater aanwezig etc.

 

6.3 Wetgeving

 

Bestaat er een bepaalde wetgeving voor de dieren op de kleindier tentoonstelling?

Zo ja wat staat daar allemaal in?

 

Sector Dinsdag

Dinsdagmiddag 22 maart. Het programma volgt nog

Programma 22 maart

 

13:30 uur - 14:00 uur;         ontvangst, de bezoekende leerlingen worden ontvangen en naar lokaal 301/302 gebracht door eigen leerlingen vmbo

                                   Han

14:00 uur - 14:15 uur;        welkom en inleiding op groenonderwijs en workshops

Frank. Graag alle docenten aanwezig in verband met de verdeling van de groepen.

14:15 uur - 14:20 uur;         verdeling leerlingen: 52 AF, 13 DD en 1 BB richting praktijkhal of bloemplein uitdelen consumptie bonnen

                                   Frank

14:20 uur - 15:00 uur;         Start workshop op bloemplein of praktijkhal docenten para-managen-paard, styling-bloem-tuincentrum

15:00 uur - 15:15 uur;        Pauze in de kantine drinken met een versnapering

                                   Axel

15:15 uur - 15:50 uur;         Afronden workshop op bloemplein of praktijkhal docenten para-managen-paard, styling-bloem-tuincentrum

15:50 uur - 16:00 uur;         Afsluiting in bloemplein en praktijkhal korte terugblik en uitdelen mbo-gids + presentje

                                   De workshopleiders.

 

 

 

Belangrijke vraag bij de evaluatie:

 

Hebben de lln een goed beeld gekregen van:

-       de opleiding in nivo 4

-       de mogelijkheden in het beroep

-       het beroep

-       onderwijsmethode

 

 


14.20  uur tot15.50

 

14.20-15.00 workshops

15.100-15.15 pauze

15.15-15.50 workshops

 

 

 

paard

Paraveterinair

Dier

Aantal studenten

13

18

23

 

= 1 groep

= 2 groepen van 9

= 2 groepen van 11

 

Of 2 groepen van 6/7

 

 

Mogelijke Workshop ideeën

Opleiding

(Marika) 10 min.

Spar onderzoek

Reptielen

 

Mini onderneming

10 min.

Verbandleer

Knaagdieren/huisvesting

 

Wassen ezel/pony

Apotheek

Hanteren kip

 

Vlechten ezel/pony

Urine onderzoek

Opleiding(10 min.)

(??)

 

Hoeven ezel/pony

Hechten

Stal dieren

(geen pony, geen ezel)

 

Solarium

Gezondheidscheck

Mini onderneming

(10min)

 

 

 

 

bemensing

3 studenten

4 studenten

4 studenten

Docenten 2

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

concours Geesteren

23 juni toten met 26 juni 2011 CSIO Geesteren.

Voor informatie aanmelden bij Jos Brinkman

Open dagen

De JobQuest

De komende weken gaan we een bijdrage leveren aan de Job Quest voor school op 16 tm 18 maart 2011

`Dieren in the picture`

Dit zorgt ervoor dat je aan de bovenstaande competenties kan werken. Het is verplicht om je portfolio te vullen met diverse kleinere evenementen. (Kijk geregeld in je proeve om te zien welke werkproccessen je hiermee uitwerken kunt.)

 

 

 

·         In groepsverband gaan we deze activiteit organiseren waarbij er aandacht besteed wordt aan de dieren. Het is de bedoeling dat de bezoekers van de JobQuest daadwerkelijk een activiteit mogen uitvoeren op de verschillende podium-hoeken. Nadat jullie als groep een idee hebben uitgewerkt zal deze eerst gekeurd worden door de organiserende docenten van de Jobquest(W. Holtrop). Daarna kan je doorgaan met het uitwerken van jullie idee. Dus maak duidelijk wat jullie van plan zijn en leg dit aan haar voor!

 

Werkvolgorde:

1.       Bepaal met je groepje het doel van deze kraam/opstelling (overleggen en samenwerken) Leg dit voorstel voor aan de JobQuest commissie!! Zonder goedkeuring kan het je niet door en dien je je plannen te wijzigen

 

2.       Stel een tijdspad op van wat je gaat doen met taakverdeling (wie doet wat en wanneer!)

3.       Inventariseer wat je nodig hebt!! (3a)

4.       Stel een draaiboek en tijdsplanning op voor deze dagen. Lever de tijdsplanning uiterlijk 3 weken voor de Jobquest in.  Lever het draaiboek uiterlijk 1 maart in.

5.       Houdt in het logboek bij wie wat heeft gedaan en hoe de samenwerking verliep en lever dit bij elke volgende les in. (7E) (3c)(3d) (zie bijlage logboek)

6.       Stel zo nodig een begroting op. (kosten bewust handelen)

7.       Maak een aankondiging voor op de website en infobord van het AOC-oost

8.       Datum uitvoering; Jobquest op 16, 17 en 18 maart.

9.       Evalueer na de jobquest hoe het verlopen is en omschrijf wat er de volgende keer verbeterd dient te worden.(een evaluatieformulier ontvang je nog)

10.   Alle documenten samen vormen het bewijsstuk.

11.   stel een evaluatieformulier op voor de bezoekers van de JobQuest. (klanten tevredenheids onderzoek)

12.   Vergeet niet om op tijd vrij te vragen van je stage als dit nodig is. Dit is je eigen verantwoordelijkheid. Zonodig kan je van de docent nog een brief ter bevestiging vragen.

 

 

Kijk in de boeken voor infomatie over het organiseren van evenementen.

 

Documenten kan je inleveren tijdens de lessen of mailen naar

mcbanning@aoc-oost.nl

 

 


 

De scholingsboulevard

blok 3 en 4

A. organisatie van het evenement

 

Het project.

 

Tijdens de derde proeve van bekwaamheid (manager dierverzorging) gaan we werken aan het organiseren van een evenement. Het is hierbij de bedoeling dat jullie in groepen van 3 tot 4 personen een evenement gaan organiseren.

Het evenement kan op verschillende manieren vormgegeven worden, geheel naar jullie eigen idee. Te denken valt bijvoorbeeld aan een concours, circus, een kerstmarkt, een open dag op de kinderboerderij enz.

 

Het organiseren van zo’n evenement vraagt nogal wat specifieke vaardigheden. Mensen die vaardig zijn in het ontwikkelen van alternatieven en die goed kunnen organiseren zijn van groot belang. Samenwerken en communiceren zijn belangrijke competenties die jullie tijdens dit project nodig zullen hebben maar die jullie ook voldoende kunnen oefenen.

 

De eindproducten.

 

-                     een voldoende gevuld portfolio (hierna krijg je de go-verklaring om een evenement te gaan organiseren)

-                     een compleet en goedgekeurd draaiboek inclusief evaluatie

-                     een logboek

-                     De dier/paard gerelateerde publieksactiviteit. (het evenement)

 

 

Het portfolio.

 

Voordat je aan de proef (het evenement) kan deelnemen moet het portfolio natuurlijk voldoende gevuld zijn met bewijsstukken waarmee je kan aantonen dat je de kernopgaven van de proef kan bewijzen.

Let op: Je portfolio dien voordat je gaat starten met het organiseren van een evenement bij je coach ingeleverd worden ter beoordeling. Pas na goedkeuring van het portfolio zal je een go-verklaring voor het evenement kunnen krijgen.

 

Het draaiboek.

 

Een belangrijk onderdeel van het organiseren is het opstellen compleet draaiboek. In het draaiboek zitten minimaal de volgende onderdelen:

  • Een beschrijving van het bedrijf of de instelling waar de activiteit / evenement ten uitvoer wordt gebracht.
  • Een uitgebreide beschrijving van de doelstellingen. 
  • Een tijdsplanning voor het gehele traject.(=planning of tijdspad)
  • Een beschrijving van het evenement.
  • Een Draaiboek van de dag van het evenement
  • Een hygieneprotocol voor de dag.
  • Een uitwerking van het PR plan
  • Een calculatie/begroting (probeer deze in Excel aan te leveren) 
  • Een groepsplanning ( wie doet wat wanneer waarom en waar en hoe)
  • Een evaluatie van het groepsproces. Hoe hebben we samengewerkt, hoe verliep dit, wat liep er goed, hoe zou het beter kunnen.)
  • Een evaluatie van het evenement
  • Een nacalculatie van het evenement.
  • Diverse documenten dienen als examendossier tijdens het asessment. (overleg dit met je coach)

 

De onderdelen van het draaiboek zijn dus verschillend. Sommige onderdelen dienen voor het evenement dus duidelijk te zijn. Anderen moeten na afloop van het evenement dus gemaakt worden. Zoals de nacalculatie.

 

 

Een logboek.

 

Het groepsproces is bij het organiseren best een belangrijk onderdeel. Probeer met elkaar dus duidelijke afspraken te maken en te houden. Het registeren van de afspraken is daarbij een belangrijk onderdeel. Van elke week wordt een logboek gemaakt. Dit logboek lever je wekelijks in bij de begeleider. Deze kan ook afspraken met je maken over de begeleidingsgesprekken.

 

Het evenement.

 

Het evenement dat jullie gaan organiseren is gelijk jullie proef. Je moet dus een go-verklaring krijgen voordat jullie het evenement mogen uitvoeren..Deze go-verklaring krijg na goedkeuring van het portfolio. Het complete draaiboek wordt uiterlijk 3 weken voor het evenement plaats zal vinden ingeleverd!!! Er komen assessoren van school om samen met je opdrachtgever het evenement te beoordelen. De uiteindelijke beoordeling hoor je achteraf. Je bent namelijk nog erg druk bezig met evalueren en afhandelen van het evenement.

Dus:

·                    go verklaring

·                    evenement met assessoren en opdrachtgever

·                    evaluatie

·                    groepsgesprek op school

 

 

Planning.

 

Aangezien jullie een eigen evenement mogen kiezen, zijn jullie ook verantwoordelijk voor jullie eigen planning. Stel deze planning niet te vaak bij aangezien jullie nog meer proeven af moeten ronden dit jaar.

Streeftijd is om deze proef voor de meivakantie af te ronden.

 

Logboek

 

Week: 

Namen groepsleden

 

 

 

 

 

 

Wat hebben jullie gedaan

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ging dit

 

 

 

 

 

 

 

 

Afspraken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planning

 

 

 

 

 

 

 

 

Evaluatie van de week

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. stappenplan

Als leidraad voor het organiseren van het evenement kan onderstaand stappenplan aangehouden worden.

Stappenplan

STAP 1: IDEE

 

Fase 1:           groepen samenstellen en taakverdeling tijdens projectbijeenkomsten.

De volgende taken dienen verdeeld te worden:

·         voorzitter (leidt vergadering en maakt afspraken met de coach),

·         vice-voorzitter (maakt in overleg met voorzitter agenda en is vervangend voorzitter en allround invaller)

·         notulist (maakt notulen van vergaderingen)

·         tijdbewaker (houdt tijdsplanning in de gaten)

·         budgetbewaker (houdt budget in de gaten)

·         procesbewaker (houdt afwezigheid van groepsleden bij en houdt groep op de hoogte van de projectvoortgang).

 

Fase 2:           brainstormen met groep over :

·         het onderwerp (welk evenement kiezen jullie),

·         de doelgroep (dus voor wie gaan jullie het evenement organiseren)

·         eventueel bedrijf/sector kiezen

 

Fase 3:           terugkoppeling van het idee naar de coach (coach geeft groen licht)

 

Fase 4:           uitwerken onderwerp door middel van concrete doelstellingen zoals:

·         Gekozen doelgroep

·         Wat is het hoofddoel en wat zijn de neven, sub en/of deeldoelstellingen

                        ( zie naslagwerk)

·         Gekozen evenementenvorm

 

Fase 5:           interviewvragen opstellen (zodat zaken die nog niet duidelijk zijn, gevraagd kunnen worden aan de opdrachtgever, bijv. extra budget, locatie grootte etc.)

 

Fase 6:           interviewvragen terugkoppelen naar de coach (coach geeft groen licht)

 

Fase 7:           interviewvragen worden gesteld aan opdrachtgever (indien er gekozen wordt voor opendag is de school de opdrachtgever)

 


STAP 2: HET MAKEN VAN EEN (CONCEPT) PLAN VAN AANPAK

 

Hierin beschrijven jullie beknopt de aanpak van het project. Hierin komt minimaal aan de orde:

 

Fase 1:      Het beschrijven van de doelstellingen zoals deze in kaart zijn gebracht tijdens

                  fase 4 van stap 1.

 

Fase 2:      Budgettering:

 

·         Grootte van het budget

·         Realistisch kostenoverzicht (schatting)

·         Budget bewaking

 

Fase 3 :      Draaiboek (let op tijdsplanning):

Onderstaande punten gelden voor de voorbereiding, de uitvoering en de afsluiting.

Hierbij wordt ook steeds een tijdpad aangegeven (het wanneer).

 

  •  
    1.  
      •  
        • Wat, (alle activiteiten grote en kleine die zullen plaatsvinden)
        • Wanneer, (op welk tijdstip doe je welke activiteit)
        • Waar, (waar worden de activiteiten uitgevoerd) 
        • Door wie, (welke mensen voeren de activiteit uit)
        • Waarmee, (welke middelen worden er gebruikt om de activiteit uit te voeren)
        • Bereikbaarheidsplan (route beschrijving)
        • PR, reclame (d.m.v., flyers, posters, persberichten)
        • Achtergrond informatie over onderwerp evenement
          • Het draaiboek wordt steeds bijgesteld

 

Fase 4:      Projectgrenzen

Denk hierbij aan:

·         Vergunningen

·         Gevarenanalyse

·         Voorzorgsmaatregelen mens en dier

 

STAP 3: VOORBEREIDING

 

Bij deze stap wordt het draaiboek daadwerkelijk uitgevoerd (zie stap 2, fase 3, dus flyers maken etc.). Hou hier bij de budgettering, de projectgrenzen en het tijdspad in de gaten.

 

 

STAP 4: REALISATIE

 

Fase 1:           De dag van het evenement is aangebroken alle voorbereidingen zijn getroffen het evenement vindt plaats.

Let tijdens het evenement vooral op:

 

·         Goede communicatie onderling

·         Uitvoering gemaakte afspraken en taakverdeling

 

Fase 2:           Nazorg:

·         Alles wordt netjes opgeruimd.

·         Elke projectlid evalueert schriftelijk direct na afloop het verloop van het evenement en de samenwerking tijdens die dag.

 


STAP 5: EVALUATIE

 

Fase 1:           Procesevaluatie:

Hierin worden je groepsgenoten en jezelf beoordeeld. Het beoordelingsformulier volgt te zijner tijd.

 

Fase 2:           Productevaluatie:

Hierin wordt terug gekeken naar jullie doelstellingen en de realisatie van het evenement. Dit doen jullie door middel van:

 

·         Een schriftelijk verslag waarin alle verbeterpunten en leerpunten zijn opgenomen van zowel de voorbereiding, de uitvoering en de nazorg.

·         Het bundelen van het logboek

·         Het toevoegen van de evaluatie die gemaakt is na afloop van het evenement (zie stap 4, fase 2).

 

 

EINDBEOORDELING:

 

Bij de eindbeoordeling van het project wordt gelet op de uitvoering van het stappenplan.

 

Op het einde van het project dienen de volgende schriftelijke producten ingeleverd te worden:

 

·         (Concept)plan van aanpak ( stap 2 )

·         De bij de productevaluatie ( zie stap 5 ) opgenoemde zaken:

            -  Het schriftelijke verslag waarin alle verbeterpunten en leerpunten

               zijn opgenomen van zowel de voorbereiding de uitvoering en de               nazorg.

            -  Het logboek

            -  De evaluatie die gemaakt is na afloop van het evenement

               (zie stap 4, fase 2).

 

 

 

 


Voorbeeld van een TIJDSPLANNING

 

Week 47         (21 nov t/m 25 nov): introductie en werken aan stap 1

 

Week 48         (28 nov t/m 2 dec):    afronden stap 1

 

Week 49         (5 dec t/m 9 dec):      voorlichting niveau 4 (geen bijeenkomst, werken aan                                                                    project in eigen tijd, maak goede afspraken)

 

Week 50         (12 dec t/m16 dec):   laatste moment om interview vragen af te nemen, werken                                                                       aan stap 2.

 

Week 51         (19 dec t/m 23 dec):  verder werken aan stap 2, deze proberen af te ronden

 

Week 52 en week 1:  (26 dec t/m 6 jan 2006): kerstvakantie

 

Week 2           (9 jan t/m 13 jan):      definitieve afronding stap 2 en werken aan stap 3

 

Week 3           (16 jan t/m 20 jan):     afronden stap 3

 

Week 4           (23 jan t/m 27 jan):     toetsweek/ activiteitenweek UITVOERING EVENEMENT

                                                           ( stap 4)

 

Week 5           (30 jan t/m 3 feb):       toetsweek/ activiteitenweek UITVOERING EVENEMENT                                                                       (stap 4)

 

Week 6           (6 feb t/m 10 feb):      evaluatie project met coach (op afspraak)  stap 5

 

C: Het plan en tijdspad

D: De public relations

4. De public relations verzorgen

 

PR staat voor public relations en heeft alles te maken met communicatie, medewerkers die hier aan meewerken worden voorlichters, pr medewerkers of communicatiemedewerkers genoemd. Communicatie is het uitwisselen van informatie. Een communicatie medewerker helpt allereerst mee om de relatie tussen een bedrijf of organisatie en de buitenwereld te onderhouden, In sommige gevallen ben je specifiek verantwoordelijk voor de communicatie met bepaalde groepen. Zo kun je bij een groot bedrijf of organisatie verantwoordelijk zijn voor de communicatie met aandeelhouders of investeerders. Je kunt praktische taken hebben, zoals het woord voeren namens een directie het verzorgen van presentaties of persconferenties. Daarnaast heb je taken op het gebied van interne communicatie. Bij een grote bedrijven of organisaties is het belangrijk dat alle medewerkers weten wat er in de organisatie gebeurt. Als communicatiemedewerker werk je bijvoorbeeld mee aan een personeelsblad of je organiseert bijeenkomsten of videoconferenties. Jij en je collega's houden zich bezig met alle verschillende vormen van interne en externe communicatie voor een bedrijf of organisatie. Je werkt samen met collega's op het gebied van bijvoorbeeld strategische communicatie, interne communicatie, externe communicatie, mediavoorlichting en internetcommunicatie. Mensen die werkzaam zijn in de PR en communicatie zijn meestal het gezicht van de organisatie, het is daarom van belang dat deze medewerkers over de volgende eigenschappen beschikken:

  • Taalvaardigheid in woord en geschrift is erg belangrijk als communicatie medewerker. Je bent de hele dag bezig met communicatie. Jeetie medewerker. over de volgende eigenschappen beschikken vertaald en bewerkt informatie naar een vorm die voor de doelgroep aantrekkelijk en begrijpelijk is. Dat gevoel voor taal heeft ook te maken met inzicht in communicatie.
  • Presentatievaardigheden.
  • Representatief en flexibel.
  • Assertieve instelling.
  • Analytisch vermogen, maar niet alleen analyseren, maar ook snel kunnen denken, in korte tijd hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen onderscheiden, problemen kunnen analyseren en prioriteiten kunnen stellen. Oog voor details en prioriteiten kunnen stellen.
  • Durf en initiatief, Soms moet je echt je mannetje staan, bijvoorbeeld als jouw bedrijf of organisatie in zwaar weer verkeert en jij bestookt wordt met pijnlijke of lastige vragen. In veel gevallen voer je het woord namens anderen.
  • Organisatorisch inzicht, je moet vooral van veel dingen iets weten, en een generalist zijn die zich snel ergens in kan verdiepen als dat nodig is.
  • Nauwkeurigheid, goed en nauwgezet de teksten van anderen kunnen beoordelen, controleren en verbeteren.
  • Brede belangstelling, je kunt je niet altijd bezighouden met onderwerpen en teksten die je leuk vindt. Je moet je ook goed kunnen verdiepen in onderwerpen waar je geen interesse of affiniteit mee hebt.
  • Samenwerken, je zult veel moeten overleggen en samenwerken. Wie doet wat, en wie werken samen of ondersteunen elkaar?
  • Inzicht, kennis en ervaring in communicatieprocessen. Je moet de media kennen als je broekzak.
  • Zelfstandigheid. Je moet in staat zijn snel en zelfstandig beslissingen te nemen.

 

 

Het werk van voorlichters en communicatiemedewerkers is dus erg gevarieerd. Het is duidelijk geworden dat deze medewerkers dus eigenlijk alles regelen op het gebied van communicatie binnen een bedrijf of organisatie. De werkzaamheden zijn te verdelen in vier hoofdtaken:

  • Verzorgen van de interne communicatie
  • Perscontacten
  • Publiekscontacten
  • Sponsor en subsidiewerving

Verzorgen van de interne communicatie

Met interne communicatie wordt de communicatie bedoeld binnen een bedrijf of organisatie plaatsvindt. Het is een goede zaak dat alle medewerkers regelmatig op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen die binnen de organisatie plaatsvinden. Dit gebeurt via een periodiek verschijnend nieuwsblaadje waarin alle nieuwtje staan, of via e-mail. Ook het verzorgen van vergaderingen of bijeenkomsten behoort tot het takenpakket. Door goede interne communicatie zullen de medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen bij de organisatie. Verder is interne communicatie uiteraard van belang voor het goed draaien van een organisatie.

 

Perscontacten

De pers is een belangrijke communicatiedoelgroep voor je organisatie. Bij perscontacten moet je denken aan verschillende zaken op het gebied van publiceren, het sturen van persberichten naar de krant en het verzorgen van persconferenties, het verzorgen van rondleidingen en bijvoorbeeld het begeleiden van de pers tijdens het evenement. Maar het nieuws effectief onder de aandacht van de pers te brengen, valt nog niet altijd mee. Positieve contacten met de pers (journalisten) goed onderhouden kost tijd en om de boodschap helder en juist te formuleren, blijkt soms een lastige klus.

 

Publiekscontacten

Met publieks contacten bedoelen we alle communicatie van en naar het publiek, gasten of klanten. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het beantwoorden van vragen en behandelen van klachten, het ontwerpen en verspreiden van folders en ander voorlichtingsmateriaal. Doorgaans wordt de receptie door communicatiemedewerkers bemand.

 

Sponsor en subsidiewerving

Het organiseren van een evenement gaat vaak gepaard met (hoge) kosten. Je kunt het zo organiseren dat de bezoekers van het evenement alle kosten dekken door het vragen van entreegeld. Afhankelijk van het soort evenement is dus een bepaald bedrag nodig om het te organiseren. Maar hoe kom je nu aan dat geld? Eerder is al behandeld dat de opdrachtgever vaak een bepaald bedrag beschikbaar stelt. Verder kun je ook op andere manieren zorgen voor extra inkomsten. Wanneer het evenement een belangrijk maatschappelijk, educatief of cultureel doel dient kan het in aanmerking komen voor subsidie. Subsidies worden door verschillende overheidsinstanties versterkt en kun je bijvoorbeeld aanvragen bij de gemeente. Daarnaast kun je donaties ontvangen van mensen, bedrijven of stichtingen die hetzelfde doel nastreven als de organisatie van het evenement. Er zijn ook bedrijven die hun naam willen verbinden aan evenementen waar veel publieke belangstelling voor wordt getoond. Als er namelijk veel publiek en pers op afkomst is dit ook gunstig  voor het bedrijf dat zijn naam hieraan verbindt. Als tegenprestatie stellen ze dan vaak een geldbedrag beschikbaar voor de organisatie. Als je kleinschaliger te werk gaat kun je ook proberen om zaken in natura te regelen voor je evenement. Zo wil de plaatselijke bloemist vast wel een bloemetje beschikbaar stellen voor de gastspreker die je hebt uitgenodigd op je evenement of de banketbakker die een taart beschikbaar stelt. Sponsor en subsidiewerving zijn ook taken voor de communicatiemedewerkers.

 

 

 

 

 

 

 

 

Locatie en routebeschrijving

 

Als je een locatie kiest voor je evenement moet je wel rekening houden met de bereikbaarheid van de locatie. Hoe zijn mensen bereid te reizen en het zoeken naar de locatie van het evenement. Geef aan welke mogelijkheden er allemaal zijn om de locatie te bereiken. Per trein, tram bus en met de auto. Het is handig om op de uitnodiging een duidelijke beschrijving te plaatsen hoe het evenement bereikbaar is. Je zult het publiek een groot plezier doen met een routebeschrijving, deze bestaat vaak uit een plattegrond van de omgeving en de exacte plek van de locatie. Daarnaast staat vaak nog beschreven hoe je vanuit diverse richtingen zo snel mogelijk bij de locatie van het evenement komt. Hieronder staat als voorbeeld een routebeschrijving naar Amsterdam RAI

 

Auto/motor
De Amsterdam RAI ligt direct aan de ringweg rond Amsterdam (A10). Vanuit Amersfoort volgt u allereerst de autosnelweg A1, vanuit Utrecht de A2 en vanuit Den Haag de A4 richting Amsterdam. Op de ringweg neemt u de afslag S109 richting de RAI. Onderaan deze afrit ziet u de RAI aan uw linkerhand. ANWB-borden wijzen u vervolgens de weg naar de RAI parkeergarages.
De RAI beschikt over verschillende parkeergarages en -terreinen. Het tarief is € 10,50 per keer. U kunt betalen bij een van de automaten in de garage, op het parkeerterrein of aan de kassa bij de entree. U ontvangt een uitrijkaart, waarmee u tot twee uur na de officiële sluitingstijd van het evenement de parkeergarage of het parkeerterrein kunt verlaten.

Openbaar vervoer
Tram, bus en metro en vliegtuig
Vanaf Amsterdam Centraal Station en vanuit het centrum van Amsterdam kunt u de RAI het beste bereiken via tram 4. U stapt uit bij halte Europaplein.
Vanaf NS-station Amsterdam Amstel neemt u metrolijn 51 of bus 15 richting de RAI. De metrolijn is tevens verbonden met Amsterdam Centraal Station.
Vanaf NS-station Amsterdam Sloterdijk bereikt u de RAI via sneltram 50.
Het NS-station Amsterdam RAI ligt op loopafstand (300 meter) van de RAI. De verbinding met station Amsterdam-Duivendrecht, station Amsterdam-Amstel en station Schiphol is goed. Alle genoemde stations zijn aangesloten op het internationale intercitynet.
De internationale luchthaven Schiphol is snel bereikbaar. U reist met de auto, trein, taxi of bus binnen 15 minuten van Schiphol Airport naar Amsterdam RAI en terug. www.schiphol.nl biedt u actuele informatie over vluchtschema's, aansluitend vervoer naar de RAI en zakelijke faciliteiten op de luchthaven.

Bij het kiezen van een geschikte locatie voor je evenement moet je letten op de bereikbaarheid van de gekozen locatie. Als je hebt gekozen om het evenement te houden op een plaats die niet gemakkelijk te bereiken is, dan moet je in ieder geval:

 

·         Nagaan of de bezoekers van het evenement, ondanks een minder goede bereikbaarheid, het wel de moeite waard vinden om alsnog te komen.

·         Eventueel voorziening treffen om bezoekers naar het evenement te vervoeren, zoals pendelbussen.

·         Bezoekers goed informeren over de bereikbaarheid van het evenement vanuit verschillende richting doormiddel van een routebeschrijving en een plattegrond.

 

Om een routebeschrijving te maken, moet je eerst een zelf een overzicht hebben van alle manieren en verschillende richtingen om de locatie van het evenement te bereiken. Deze informatie kun je vinden in een atlas, via een routeplanner bij de gemeente of op Internet staan tegenwoordig enorm veel routeplanners met plattegrond en beschrijving. Ook is het handig om op de dag van het evenement in de buurt rondom het evenement de route met borden en wegwijzers aan te geven.

 

De media tijdens het evenement begeleiden

Eerder is al behandeld dat je doormiddel van persberichten in de krant meer publiek en bekendheid kunt werven voor je evenement. Een goede PR voor het evenement is erg belangrijk. Maar tijdens het evenement kan het zijn dat er journalisten komen om een verslag uit te brengen doormiddel van een artikel in de krant. Uiteraard wil je dat jullie evenement in een goed daglicht komt te staan, omdat je in de toekomst misschien nog eens een (soortgelijk) evenement wilt organiseren, je graag wilt dat de opdrachtgever van het evenement tevreden is en ook voor eventuele sponsors die hun naam aan het evenement hebben gekoppeld. Als het evenement een negatieve recensie krijgt zal dat ook nadelig uitpakken voor de sponsors. Dit zal waarschijnlijk de laatste keer zijn geweest dat je een beroep op ze kunt doen. Een positief verslag heeft een aantal belangrijke voordelen:

  • Het creëert bij iedereen goede verwachtingen voor een eventueel volgend evenement.
  • Vertrouwen in jullie als organisatie voor evenementen.
  • Opdrachtgever is tevreden.
  • Succesvolle ervaring en contacten in evenementen organisatie.
  • Sponsors en geldschieters zijn enthousiast en tevreden.

Er worden nogal wat evenementen georganiseerd en de concurrentie is dus groot. De mogelijkheid dat de media (krant, tv of radio) jullie evenement komen bezoeken en hier verslag van uitbrengen hangt sterk af van meerdere factoren. Ten eerste de originaliteit en creativiteit van het evenement, verder ook zaken als de grootte en publieke interesse voor het evenement. De doelgroep van die bepaalde krant of tv zender is ook van belang, je kunt nagaan dat bijvoorbeeld een agrarisch weekblad geen interesse heeft in een artikel over een hondenshow. Daarbij ligt het ook nog aan de tijd van het jaar en de drukte van die media organisatie. Wanneer het een drukke tijd is maakt jullie evenement minder kans op een artikel of verslag dan wanneer ze weinig onderwerpen hebben om te publiceren. Wanneer er toch een jouranalist langs komt op jullie evenement zal hij de volgende zaken opnemen in de recensie:

  • Wat er vooraf beloofd is door de organisatie en de relevante doelstellingen
  • Welke sfeer er heerst op het evenement
  • Of de dingen die belooft zijn waargemaakt en of de relevante doelstellingen zijn gehaald

 

 

Behandel en begeleid de journalist door het evenement geef een rondleiding en beantwoord in de tussentijd alle vragen die worden gesteld. Vertel over de voorbereidingen de werknemers, de doelstellingen, enzovoort. Het is ook belangrijk om het niet mooier te maken dan het in werkelijk is. Het netjes verpakken en versieren van het evenement voor de media kan wel en wordt medialiseren genoemd. Door zaken mooier maken dan ze zijn, of minder succesvolle aspecten proberen te verbloemen val je bij ervaren journalisten hoe dan ook door de mand. Hierdoor wordt je als organisator en gesprekspartner minder betrouwbaar. Dat kan je negatieve publiciteit opleveren. Het is belangrijk dat een journalist het evenement verlaat met een positief gevoel. Daarom is het van belang dat de journalist alleen met vrolijke en enthousiaste mensen in gesprek komt, zowel medewerkers als bezoekers. Een ander trucje is om het leukste en meeste succesvolle onderdeel van het evenement tot het laatst te bewaren. Het is namelijk zo dat wat mensen het laatst gezien of gehoord hebben het beste onthouden wordt, zo verlaat hij het evenement dus met een positief gevoel. Wanneer er niemand van de media aanwezig is tijdens je evenement kun je ook zelf een artikeltje schrijven of wat er zich allemaal heeft afgespeeld en hoe het evenement verlopen is. Vaak zijn de plaatselijke media wel bereid om een dergelijk gemakkelijk verkregen artikel te plaatsen, het is ook dan wel belangrijk dat je de zaken niet mooier gaat maken dan ze in werkelijk zijn geweest, en niet te overdreven positief over het evenement schrijft. Het moet namelijk wel aannemelijk zijn voor de pers en de lezers, wanneer het artikel niet geloofwaardig is zal de pers het waarschijnlijk niet eens plaatsen.  Even samengevat moet je bij het begeleiden van de media tijdens het evenement letten op de volgende zaken:

  • Geef de journalist voldoende aandacht maar blijf eerlijk, probeer zaken niet te verbloemen en ga niet overdrijven of slijmen.
  • Geef de journalist een rondleiding en beantwoord alle vragen.
  • Vertel wat over de voorbereiding, de werknemers en relevante doelstellingen.
  • Laat de journalist alleen met vrolijke, enthousiaste mensen praten. Zowel medewerkers als bezoekers.
  • Bewaar het meest succesvolle onderdeel voor het laatst.

 

Klachtbehandeling en ontevreden bezoekers

Er wordt wel eens gezegd “je kunt niet iedereen tevreden stellen” en dat klopt. Elk bedrijf of organisatie zal wel te maken krijgen met teleurgestelde klanten of bezoekers. Je kunt klachten echter indelen in terechte en onterechte klachten:

  • terecht hiermee worden klachten over iets dat is gedaan of nagelaten, en dat in tegenspraak is met wat van te voren expliciet was afgesproken. Bijvoorbeeld: het weglaten van programmaonderdelen, verkeerde begin of eindtijd van het evenement opgeven, etc. Over het algemeen worden dit soort klachten naar behoren opgelost.
  • onterecht zijn alle andere klachten. Voorbeelden van kenmerkende klachten van klanten: “het is toch logisch dat een dergelijk soort product dat kan” of “op deze kan ik het niet er niet aan mee doen”. Kenmerkende reacties van de leverancier of organisator zijn dan vaak: “daar werd niet expliciet om gevraagd”, "wat zij willen kan gewoonweg niet, dat ze dat niet snappen" of “we kunnen niet met iedereen rekening houden. Met dit soort klachten is het vaak nog maar de vraag of er iets mee wordt gedaan.

Toch zeggen ook ‘onterechte’ klachten, net als de ‘terechte', iets over de wensen en verwachtingen van de bezoekers. Daarmee vormen klachten een belangrijke bron van informatie. Informatie die gebruikt kan worden om verbeteringen voor de volgende keer te nemen of een voorsprong op de concurrentie te nemen. Bijvoorbeeld door een slimme kostenbesparing, of door vroegtijdig een nieuwe trend te signaleren, of door een kleine productwijziging aan te brengen die het gebruik veel eenvoudiger maakt.
Een klacht is dus voor een organisatie een verbeterimpuls, een gratis advies welke verbeteringen aan te brengen. En geen straf.

 

 

Een klacht die tot tevredenheid van de klant kan opgelost worden, zal maken dat de klant zijn ontevredenheid zal vergeten en terug zal komen. Mogelijk zal die klant dan ook nog eens rondvertellen hoe tevreden hij over de organisatie. Om klachten goed te kunnen interpreteren en af te handelen is kennis en inzicht onontbeerlijk. Investeren in het adequaat registreren en professioneel afhandelen van klachten is daarom een must. De resultaten zullen zich uiteindelijk dubbel en dwars terugbetalen. Bedrijven en organisaties worden er kwalitatief beter van en boze klanten of bezoekers lopen niet weg maar voelen zich begrepen en serieus genomen. Hieronder krijg je wat tips waar je op moet letten bij het schatten van de oorzaken en het afhandelen van klachten?

 

Onduidelijkheid, verkeerde verwachtingen
Klachtenbron nr. 1 is onduidelijk over wat er beloofd, afgesproken is of geleverd zou worden. Verwant hieraan zijn de verkeerde verwachtingen bij de bezoeker. Die had heel iets anders op het oog of totaal andere conclusies getrokken. Het is duidelijk zijn dit met problemen in de communicatie te maken heeft. In het ernstigste geval was er helemaal geen communicatie of anders miscommunicatie. Daarnaast zijn er de misverstanden over inhoud, tijdsduur, afwerking programmaonderdelen etc. Wat voor de organisator iets volkomen helder is, hoeft dat voor de bezoeker zeker niet zo te zijn. Controleer altijd of je hetzelfde voor ogen heeft als een eventuele bezoeker. Laat folders, brochures, offertes, posters etc door een buitenstaander lezen.

 

Klacht als signaal
Een klacht is meestal geen pesterij of moeilijk gedrag van klanten. De geuite klacht is vaak in eerste instantie een signaal dat er iets mis is gegaan. Daar zit mogelijk verbetering en kwaliteitswinst in, als je bij jezelf beseft wat er fout heeft kunnen gaan. Is de klacht onterecht of heeft de klager eigenlijk gelijk en hoe valt dat dan in de toekomst te voorkomen?

 

Roddel als signaal
Er kunnen ook klachten over organisaties zitten in het roddel- en geruchtencircuit. Als ze blijven bestaan neemt hun schadelijkheid toe. Hier is maar een oplossing voor: meteen op klachten inspringen en een open sfeer scheppen waarin klachten zonder meer geuit en besproken mogen worden. Dan komen het vanzelf boven water.

Het klachtenprotocol
Afhandeling van klachten loopt ook regelmatig mis omdat er geen duidelijk protocol aanwezig is. Een goed protocol beschrijft minimaal, het niveau waarop de klachten worden afgehandeld, in verhouding tot de ernst van de klacht; de wijze van registratie; hoe lang de verwerkingsprocedure maximaal mag duren; wie verantwoordelijk is voor de afwerking; hoe en wanneer de klager een bevestiging van ontvangst en antwoord krijgt. Dit protocol moet binnen de organisatie duidelijk zijn.

 

Serieus
Neem klachten altijd serieus. De klager voelt zich miskend of wordt boos als je niet aandachtig luistert en meeleeft. Pas dan volgt het achterhalen wat er nu daadwerkelijk fout ging en wie daar verder iets aan zal moeten gaan doen. Leg alle klachten ook altijd schriftelijk vast en geef de klager daar een afschrift van.  

Klachtenbehandelaars
Er zijn twee soorten klachtenfunctionarissen: vertrouwenspersonen en de medewerkers die werken aan de procedurele afwerking. Vertrouwenspersonen verlagen de drempel voor de klager en bieden ze steun bij het onderbouwen van een klacht. Kleine organisaties kunnen de functies vaak goed combineren, bij grote zijn vaak beide nodig. Maak de medewerkers bewust van hoe ze met klachten moeten omgaan. Soms vraagt dat enige scholing/training, omdat klagers soms opgewonden of zelf agressief zijn is een cursus conflictbemiddeling of omgaan met agressie er handig.

Terug verwijzen
In de praktijk is het vak dat klachten te hoog worden ingezet, het probleem of klant wordt meteen bij de directie of een klachtencommissie neergelegd. Het is vaak verstandiger om de klacht eerst naar het normale niveau van afhandeling te verwijzen. Dat vergemakkelijkt de oplossing en klager en beklaagde komen er samen vaak beter uit dan als de baas iemand maar gelijk geeft.

Een klagende klant of bezoeker kan de organisatie veel waardevolle informatie geven en, indien je op respectvolle wijze met een klacht omgaat, betekent een klacht zelfs een kans om de service en kwaliteit verder te verhogen.

 

 

Zet nu de volgende zaken op papier

  • Stel mensen aan die bezighouden met de verschillende vormen en/of onderdelen van PR.
  • Welke vormen van media jullie gaan gebruiken voor bekendmaking van het evenement.
  • Maak een uitgebreide routebeschrijving (eventueel met plattegrondje) naar de locatie van je evenement. Vanuit verschillende richtingen en transportmogelijkheden (auto, bus, tram, trein ect.)
  • Bespreek en stel een (klein) protocol op hoe je eventuele klachten afhandelt.

omgaan met klachten

Nazorg en evaluatie

Klachtbehandeling en ontevreden bezoekers

Er wordt wel eens gezegd “je kunt niet iedereen tevreden stellen” en dat klopt. Elk bedrijf of organisatie zal wel te maken krijgen met teleurgestelde klanten of bezoekers. Je kunt klachten echter indelen in terechte en onterechte klachten:

  • terecht hiermee worden klachten over iets dat is gedaan of nagelaten, en dat in tegenspraak is met wat van te voren expliciet was afgesproken. Bijvoorbeeld: het weglaten van programmaonderdelen, verkeerde begin of eindtijd van het evenement opgeven, etc. Over het algemeen worden dit soort klachten naar behoren opgelost.
  • onterecht zijn alle andere klachten. Voorbeelden van kenmerkende klachten van klanten: “het is toch logisch dat een dergelijk soort product dat kan” of “op deze kan ik het niet er niet aan mee doen”. Kenmerkende reacties van de leverancier of organisator zijn dan vaak: “daar werd niet expliciet om gevraagd”, "wat zij willen kan gewoonweg niet, dat ze dat niet snappen" of “we kunnen niet met iedereen rekening houden. Met dit soort klachten is het vaak nog maar de vraag of er iets mee wordt gedaan.

Toch zeggen ook ‘onterechte’ klachten, net als de ‘terechte', iets over de wensen en verwachtingen van de bezoekers. Daarmee vormen klachten een belangrijke bron van informatie. Informatie die gebruikt kan worden om verbeteringen voor de volgende keer te nemen of een voorsprong op de concurrentie te nemen. Bijvoorbeeld door een slimme kostenbesparing, of door vroegtijdig een nieuwe trend te signaleren, of door een kleine productwijziging aan te brengen die het gebruik veel eenvoudiger maakt.
Een klacht is dus voor een organisatie een verbeterimpuls, een gratis advies welke verbeteringen aan te brengen. En geen straf.

 

 

Een klacht die tot tevredenheid van de klant kan opgelost worden, zal maken dat de klant zijn ontevredenheid zal vergeten en terug zal komen. Mogelijk zal die klant dan ook nog eens rondvertellen hoe tevreden hij over de organisatie. Om klachten goed te kunnen interpreteren en af te handelen is kennis en inzicht onontbeerlijk. Investeren in het adequaat registreren en professioneel afhandelen van klachten is daarom een must. De resultaten zullen zich uiteindelijk dubbel en dwars terugbetalen. Bedrijven en organisaties worden er kwalitatief beter van en boze klanten of bezoekers lopen niet weg maar voelen zich begrepen en serieus genomen. Hieronder krijg je wat tips waar je op moet letten bij het schatten van de oorzaken en het afhandelen van klachten?

 

Onduidelijkheid, verkeerde verwachtingen
Klachtenbron nr. 1 is onduidelijk over wat er beloofd, afgesproken is of geleverd zou worden. Verwant hieraan zijn de verkeerde verwachtingen bij de bezoeker. Die had heel iets anders op het oog of totaal andere conclusies getrokken. Het is duidelijk zijn dit met problemen in de communicatie te maken heeft. In het ernstigste geval was er helemaal geen communicatie of anders miscommunicatie. Daarnaast zijn er de misverstanden over inhoud, tijdsduur, afwerking programmaonderdelen etc. Wat voor de organisator iets volkomen helder is, hoeft dat voor de bezoeker zeker niet zo te zijn. Controleer altijd of je hetzelfde voor ogen heeft als een eventuele bezoeker. Laat folders, brochures, offertes, posters etc door een buitenstaander lezen.

 

Klacht als signaal
Een klacht is meestal geen pesterij of moeilijk gedrag van klanten. De geuite klacht is vaak in eerste instantie een signaal dat er iets mis is gegaan. Daar zit mogelijk verbetering en kwaliteitswinst in, als je bij jezelf beseft wat er fout heeft kunnen gaan. Is de klacht onterecht of heeft de klager eigenlijk gelijk en hoe valt dat dan in de toekomst te voorkomen?

 

Roddel als signaal
Er kunnen ook klachten over organisaties zitten in het roddel- en geruchtencircuit. Als ze blijven bestaan neemt hun schadelijkheid toe. Hier is maar een oplossing voor: meteen op klachten inspringen en een open sfeer scheppen waarin klachten zonder meer geuit en besproken mogen worden. Dan komen het vanzelf boven water.

Het klachtenprotocol
Afhandeling van klachten loopt ook regelmatig mis omdat er geen duidelijk protocol aanwezig is. Een goed protocol beschrijft minimaal, het niveau waarop de klachten worden afgehandeld, in verhouding tot de ernst van de klacht; de wijze van registratie; hoe lang de verwerkingsprocedure maximaal mag duren; wie verantwoordelijk is voor de afwerking; hoe en wanneer de klager een bevestiging van ontvangst en antwoord krijgt. Dit protocol moet binnen de organisatie duidelijk zijn.

 

Serieus
Neem klachten altijd serieus. De klager voelt zich miskend of wordt boos als je niet aandachtig luistert en meeleeft. Pas dan volgt het achterhalen wat er nu daadwerkelijk fout ging en wie daar verder iets aan zal moeten gaan doen. Leg alle klachten ook altijd schriftelijk vast en geef de klager daar een afschrift van.  

Klachtenbehandelaars
Er zijn twee soorten klachtenfunctionarissen: vertrouwenspersonen en de medewerkers die werken aan de procedurele afwerking. Vertrouwenspersonen verlagen de drempel voor de klager en bieden ze steun bij het onderbouwen van een klacht. Kleine organisaties kunnen de functies vaak goed combineren, bij grote zijn vaak beide nodig. Maak de medewerkers bewust van hoe ze met klachten moeten omgaan. Soms vraagt dat enige scholing/training, omdat klagers soms opgewonden of zelf agressief zijn is een cursus conflictbemiddeling of omgaan met agressie er handig.

Terug verwijzen
In de praktijk is het vak dat klachten te hoog worden ingezet, het probleem of klant wordt meteen bij de directie of een klachtencommissie neergelegd. Het is vaak verstandiger om de klacht eerst naar het normale niveau van afhandeling te verwijzen. Dat vergemakkelijkt de oplossing en klager en beklaagde komen er samen vaak beter uit dan als de baas iemand maar gelijk geeft.

Een klagende klant of bezoeker kan de organisatie veel waardevolle informatie geven en, indien je op respectvolle wijze met een klacht omgaat, betekent een klacht zelfs een kans om de service en kwaliteit verder te verhogen.

 

 

Zet nu de volgende zaken op papier

  • Stel mensen aan die bezighouden met de verschillende vormen en/of onderdelen van PR.
  • Welke vormen van media jullie gaan gebruiken voor bekendmaking van het evenement.
  • Maak een uitgebreide routebeschrijving (eventueel met plattegrondje) naar de locatie van je evenement. Vanuit verschillende richtingen en transportmogelijkheden (auto, bus, tram, trein ect.)
  • Bespreek en stel een (klein) protocol op hoe je eventuele klachten afhandelt.

5. De nazorg van het evenement verzorgen

Als het evenement voorbij is en alle bezoekers vertrokken zijn is de organisatie en de medewerkers uiteraard afhankelijk van het evenement nog lang niet klaar, met nazorg bedoelen we eigenlijk alle taken die na afloop alsnog uitgevoerd moeten worden. Het belangrijkste aspect van nazorg is in de meeste gevallen opruimen van het evenementen terrein. In de praktijk komt het geregeld voor dat hier onvoldoende aandacht aan besteed wordt en geen duidelijke afspraken zijn gemaakt wat betreft het opruimen. Aan het eind van de dag wanneer het evenement is afgelopen zijn de medewerkers vaak moe. Wanneer er vooraf geen duidelijke afspraken zijn gemaakt wat betreft het opruimen kan de organisatie in de problemen raken. Medewerkers, en in het bijzonder de vrijwilligers kunnen dan direct na het evenement ook weggaan en aandragen dat ze niet op de hoogte zijn gesteld van de werkzaamheden die na naloop nog plaats moeten vinden. En eigenlijk hebben dan nog gelijk ook. Op een evenementen terrein blijft vaak veel afval achter. Zorg dat je voor het opruimen voldoende materiaal tot je beschikking hebt, zoals vuilniszakken, bezems, stoffer en blik, een stofzuiger en misschien hebt je nog wel meer dingen nodig om op te ruimen en schoon temaken, denk hier van tevoren goed over na. Neem als uitgangspunt dat je het terrein of de accommodatie in dezelfde staat moet terugbrengen zoals het eruit zag voordat je het tot je beschikking hebt gekregen. Verder zijn er misschien nog verwijsborden die je langs de openbare weg hebt geplaatst deze zullen ook allemaal verwijderd moeten worden. Dan zijn er misschien nog spullen aanwezig die je gehuurd of geleend hebt en die terug moeten worden gebracht naar de eigenaar.

Daarnaast kan het zijn dat op het gebied van aftersales nog een aantal taken verricht moet worden. Bijvoorbeeld in de vorm van het toesturen van bedankbriefjes aan de gasten of bezoekers, een hand-out van de presentaties of feestkrant, een bedankbrief aan sprekers, medewerkers en samenwerkingspartners, zijn ook erg belangrijk. Op deze wijze laat je waardering blijken voor hun medewerking. Dan kun je misschien bij een volgend evenement weer een beroep doen op hun inzet en medewerking.

Steeds vaker worden er van evenementen foto- of videoreportages gemaakt en soms zelfs na afloop op Internet geplaatst, zodat de bezoekers nog een keer kunnen nagenieten als de eigenlijke feestvreugde erop zit.
Tevens kan het opstellen van persberichten of verslagen voor het personeels- of relatieblad nog tijd van je vragen.  Hoewel het evenement na afloop meestal niet meer continu al je aandacht opeist, kan de nasleep in veel gevallen nog een aardige periode in beslag nemen. Daarom is afhankelijk van het evenement soms erg handig dat er ook een draaiboek wordt gemaakt van alle zaken die tot de nazorg behoren. Dan beschik je voor deze werkzaamheden ook over een gedetailleerd plan wie verantwoordelijk is voor welke taken en wanneer ze uitgevoerd moeten worden. Als je geen draaiboek gemaakt, dan kan het risico zijn dat dit soort werkzaamheden blijven liggen en niemand er de verantwoordelijkheid voor neemt.

 

 

Zet nu de volgende zaak op papier

  • Stel een draaiboek op voor alle werkzaamheden die behoren tot de nazorg. (wie doet welke werkzaamheden en welke spullen heb je daarvoor nodig?)

leereenheid afronden en evalueren

afronden en evalueren van een evenement

de evaluatie door de groep

Evalueren.

 

Het evalueren gebeurt onder leiding van een gespreksleider of voorzitter en er worden notulen gemaakt.

1.     Het product en het gehele proces wordt besproken.

2.     De groep wordt in staat geacht eigen resultaten (product) naar waarde in te schatten

3.     de groep wil de werkwijze voortdurend verbeteren.

4.     Zorg ervoor dat voor de aanwezigen twee zaken duidelijk zijn;

a.     Wat was het gestelde doel?   

b.     Wat is het resultaat?

Met andere woorden; Elke aanwezige kent de opdracht en de afspraken (concreet wie, welk resultaat,op welk moment en andere procesafspraken)

 

Inleiding

1.     1 Geef een samenvatting van het gestelde doel en de resultaten (gespreksleider)

2.     2 Geef aan in welke volgorde de onderwerpen aan bod komen (gespreksleider)

 

Kern

1.     3 Geef aan wat je vindt van de concrete uitkomsten aan de hand van de vooraf gestelde eisen.

2.     4.De gespreksleider laat alle groep leden aan het woord. Ieder geeft zijn beoordeling; deze discussie is meningsvormend.

5.     Geef aan wat je vindt van de werkwijze(proces) ; de gestelde tijd, de deelopdrachten, de aanpak/werkwijze van de individuele groepsleden. Rol van de leidinggevende. Hebben zich onverwachtse tegenslagen voorgedaan.

6.     Stel de vraag; hoe had het resultaat beter gekund? De groepsleden geven hun mening.

Vaak wordt het product beter als het proces wordt verbeterd.

 

Slot.

Geef een samenvatting van de conclusies van de evaluatie (gespreksleider)

Stel vast wat de consequenties zijn voor de groep;

hoe wordt er voortaan gewerkt?

Moeten er werkzaamheden anders worden gedaan? (gespreksleider)

 

De notulen van de evaluatie komen aan de orde zodra de groep een nieuwe taak aanpakt.

De opzet is dat je als groep leert van de gemaakte afspraken.

Jullie conclusies verwerk je in het vernieuwde draaiboek en tijdspad.

handige websites

Toiletwagens
Om een beeld te krijgen van de prijzen en de mogelijkheden ivm het organiseren van evenenementen.

www.carrièretijger.nl

De site carrièretijger.nl omschrijft netwerken als volgt; “Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privéleven. Maar dat is slechts één kant van de medaille. Dat netwerk is er niet alleen voor jou, het is de bedoeling dat ook de anderen er iets wijzer van worden. Netwerken is geven en nemen. Dus ook jij helpt mensen in je netwerk aan informatie en nieuwe contacten en geeft iemand net die tip over die ene leuke baan die goed bij haar past. Zo help je elkaar. De basis van een goed netwerk is vertrouwen. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten. Belangrijk is dat je weet wat je wilt bereiken en hoe je je netwerk gebruikt, onderhoudt en uitbreidt”.

 

Je gaat dus bewust netwerken opbouwen en deze netwerken breng je ook in kaart. Je gaat alle netwerken namelijk toevoegen aan het verslag. Ieder groepslid maakt overigens een eigen netwerk.

Dat kan heel gemakkelijk op de onderstaande manier.

 

 

Naam: hier geef je de naam van het bedrijf of persoon

Adres: adres van het bedrijf of persoon

Telefoonnummer en email: spreekt voor zich

Opgenomen in netwerk vanwege: hier leg je duidelijk uit waar jij dit bedrijf of persoon voor gebruikt.

In een Excel bestand kun je deze gegevens verwerken, maar ook in een gewoon word bestand met de optie “tabel invoegen” kun je makkelijk een dergelijk lijstje aanleggen.

 

 

 

 

docenten formulieren