Digitaal leermateriaal voor talentvolle sporters. Voor en door onderwijs en (top)sport.
Het doel van het lesmateriaal op deze pagina is dat talentvolle sporters soepel kunnen meedraaien in onderwijs en tegelijkertijd leren over topsportthema’s, zoals schone sport en het belang van een duale opleiding. Als talentvolle sporter heb je namelijk nooit een topsportcarrière voor het leven. Om goed voorbereid te zijn op een tweede carrière, is het belangrijk om (top)sport te combineren met onderwijs. Werken aan twee carrières is intensief. Daarom is flexibel, plaats en tijd onafhankelijk onderwijs belangrijk. Het onderwijs (vo, mbo en ho) en (top)sport ontwikkelen samen open lesmateriaal voor talentvolle sporters die onderwijs volgen op Topsport Talentscholen (vo). Dit versterkt en verbindt wat talentvolle sporters leren in het onderwijs en in (top)sport. In schooljaar 22-23 ontwikkelen we met 12 scholen leermateriaal op het gebied van de duale carrière van (aankomende) topsporters. Dit doen we als één van de pilotprojecten binnen Impuls Open Leermateriaal. Lees meer...
Onze projecten
Topsportvaardigheden
Fysieke vaardigheden
Visie verrijkt curriculum
Duale opleiding
Schone sport
Voeding
Omdat alle Topsport Talentscholen zelfstandige onderwijsinstellingen zijn, hebben deze scholen ook de reguliere contacten met onderwijsorganisaties.
Het Expertisecentrum VO & Topsport is een zelfstandige koepelorganisatie die de belangen van de Topsport Talentscholen behartigt in de contacten met het Ministerie van OCW en met het Ministerie van VWS. Overleg met beide instanties richt zich voornamelijk op overleg omtrent de Beleidsregel en over de gewenste of noodzakelijke aanpassingen daarvan. Het Expertisecentrum VO & Topsport heeft van het Ministerie van OCW de opdracht om de status en de kwaliteit van de Topsport Talentscholen geregeld te controleren en daarover te rapporteren.
Zowel de Topsport Talentscholen als het Expertisecentrum VO & Topsport hebben contact met de Inspectie voortgezet onderwijs en met leerplichtambtenaren, als er sprake is van een bijzondere omstandigheid rondom een topsport talentleerling dat overleg behoeft, of als scholen zonder Beleidsregel verstrekking licentie Topsporttalentschool VO 2020 onbevoegd gebruik maken van facilitering.
Iedereen heeft talent. Iets wat hij of zij van nature heeft en met de nodige training en aandacht in kan uitblinken. De kinderen die deelnemen aan talent skills hebben hun talent al ontdekt. Om dit talent optimaal te laten schitteren is het echter belangrijk om tijdig enkele aanvullende competenties te ontwikkelen.
Hiermee gaat de leerling binnen Talent Skills Topsportvaardigheden aan de slag, door uitdagingen aan te gaan. Deze worden op drie niveaus aangeboden 'brons, zilver en goud' en sluiten aan op de thema's 'prestatiegedrag, voeding, dopingvrije sport, medisch en fysiek'.
De leerling bepaalt zelf de precieze invulling en aanpak van de uitdaging.
Uitdagingen en toolbox
Door het aangaan van uitdagingen op de niveaus brons, zilver en goud ontwikkel jij 21st century skills zoals communiceren en creatief denken in aansluiting op thema's, zoals schone sport en duale opleiding, uit de (top)sport. De uitdagingen kan je breed toepassen, zowel in het onderwijs als in de (top)sport.
Het belangrijkste doel van deze lessen is: beter leren bewegen.
Het vroeg specialiseren en niet in aanraking komen met andere sporten beperkt de fysieke ontwikkeling van talentvolle sporters. Daarom staat er voor hen lessen ‘Fysieke vaardigheden’ op het rooster.
Talentvolle sporters doen niet mee met het reguliere vak ‘Lichamelijke Opvoeding’. De lessen ‘Fysieke vaardigheden’ worden gegeven door LO-docenten met ondersteuning van TeamNL centra.
Iedere les begint met een RAMP warming-up waarin oefeningen uitgevoerd worden waarin al veel van de fundamentele motorische vaardigheden terugkomen. Na deze warming-up gaat de les verder met een Themavorm, gevolgd door Fysieke training.
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Blokuur
RAMP warming-up
Themavorm
Fysieke training
Lesopbouw kortere les
Indien er geen mogelijkheid is voor een blokuur wordt per les gekozen voor een RAMP warming-up, gevolgd door een Themavorm of Fysieke training.
Tijdens de Fysieke training wordt de inhoud afgestemd op wat de leerling nodig heeft; op het vlak van ontwikkeling en/of in relatie tot de sport.
Deel 1
Deel 2
Enkel lesuur 1
RAMP warming-up
Themavorm
Enkel lesuur 2
RAMP warming-up
Fysieke training
Voorbeeldles
Het onderstaande document is een voorbeeld van hoe 'fysieke training' gegeven kan worden tijdens de les Fysieke Vaardigheden. In het document zijn ook mediakaarten bijgevoegd, die gebruikt kunnen worden tijdens de les.
De voorbeeldles en de mediakaarten zijn ontwikkeld door Daniël van Zandvoort en Livia Peltrera.
Verrijkt Curriculum
Iedereen heeft talent. Iets wat hij of zij van nature heeft en met de nodige training en aandacht in kan uitblinken. De kinderen die deelnemen aan talent skills hebben hun talent al ontdekt. Om dit talent optimaal te laten schitteren is het echter belangrijk om tijdig enkele aanvullende competenties te ontwikkelen.
AMBITIE (Waarom/ Hoe / Wat)
Binnen talent skills geloven we (waarom):
... dat het noodzakelijk is talenten vaardiger te maken in het aangaan en oplossen van uitdagingen die ze in hun carrière tegen komen.
... in het concept van de totale mens.
... in doen is leren.
Binnen talent skills werken we vanuit (hoe):
... constructieve alignement, zodat doelen, lesmethoden/leeractiviteiten en toetsing met elkaar in overeenstemming zijn.
... holistische benadering, waarin volledige taken binnen een authentieke context plaatsvinden.
... motivatietheorie, om tegemoet te komen aan de behoefte aan autonomie, competentie en verbondenheid.
Binnen talent skills doen de talenten dit middels (wat):
... het aangaan van uitdagingen.
... het inzetten van gedragsindicatoren.
... het realiseren van eindtermen.
Coaching
De talent skills coach…
… laat de regie bij de leerling: hij/zij staat centraal en leert bewuste keuzes te maken op basis
van zelfkennis, voorkeuren en interesses.
… hanteert een positieve benadering: persoonlijke kwaliteiten worden benadrukt en de
ontwikkeling van minder sterke vaardigheden wordt gestimuleerd.
… stelt de juiste vragen ten behoeve van kritische zelfreflectie.
… stimuleert het zelfregulerend vermogen en een groeimindset.
… laat de leerling in een veilige, gecontroleerde setting fouten maken en coachen hierbij
oplossingsgericht.
Eindtermen
Voor het formuleren van de eindtermen is gekeken welke competenties een talent nodig heeft om de
(duale) carrière goed te doorlopen. Hierbij zijn de leerlijnen van NOC*NSF als uitgangspunt genomen. NOC*NSF heeft een aantal doorlopende leerlijnen opgesteld om “topsporters in de dop”
gedurende ongeveer acht jaar voor te bereiden op de wereldtop.
De Leerlijnen / Expertgebieden die we erkennen:
Duale opleiding
Schone sport
Voeding
Strength & conditioning
Prestatiegedrag
(Topsport)leefstijl & slaap
De uitkomst heeft geleid tot vijf eindtermen op het gebied van zelfsturing &
zelfverantwoordelijkheid, communicatie en leefstijl.
De vijf eindtermen:
De talent skills leerling...
... is in staat zijn eigen ontwikkeling te sturen en te verantwoorden.
... neemt initiatief en kiest de juiste ‘kanalen’ om in contact te komen met team around.
... is in staat zijn eigen rol te herkennen binnen het team/ de groep en heeft / benoemd handelingsalternatieven.
... is in staat om zichzelf representatief te presenteren en anderen niet te beschadigen.
... is in staat een gebalanceerde leefstijl te organiseren en hierin persoonlijke uitdagingen / bedreigingen te herkennen en op te lossen.
De uitdagingen
Het excellentieprogramma bestaat uit persoonlijke uitdagingen. Deze worden opvolgend op drie
niveaus aangeboden: brons, zilver en goud.
De leerling bepaalt zelf de precieze invulling en aanpak van de uitdaging.
Duale opleiding
Het beroep van een topsporter is helaas niet voor het leven. Daarom is het belangrijk om al op het voortgezet onderwijs na te denken over je tijd na de topsport en je daarop voor te bereiden. Welk beroep wil je beoefenen na je topsportcarrière? Welke opleiding ga je volgen? Hoe ga je werkervaring opdoen? Hoe ga je topsport en een (vervolg)opleiding combineren? Wie kan je daarbij helpen?
Het is als topsporter dus erg belangrijk om een studie te kiezen die bij je past, waarbij je jouw topsportcarrière kunt combineren.
Uitdagingen
Door het aangaan van uitdagingen op de niveaus brons, zilver en goud ontwikkel jij vaardigheden zoals communiceren en creatief denken voor duale opleiding. Je leert hoe je een studie kiest die bij je past en hoe je die kunt combineren met topsport. Klik hier onder op een van de knoppen om de uitdagingen te bekijken.
Brons
Zilver
Goud
Toolbox
Bij het maken van de uitdagingen kun je gebruik maken van de Toolbox.
Deze Toolbox biedt verschillende manieren die jou kunnen helpen bij het maken van de uitdagingen.
Bij het maken van de uitdagingen kun je gebruik maken van de Toolbox. Deze Toolbox biedt verschillende manieren die jou kunnen helpen bij het maken van de uitdagingen.
Goed op de hoogte zijn van de dopingregels is belangrijk voor talentvolle sporters. Een foutje is immers zo gemaakt. Wist je bijvoorbeeld al dat er dopingstoffen in geneesmiddelen kunnen zitten? En dat voedingssupplementen vervuild kunnen zijn met dopingstoffen?
De Dopingautoriteit heeft verschillende e-learningmodules om je kennis over schone, dopingvrije, sport te vergroten. Welke e-learningmodule bij jou past, hangt af van je leeftijd en niveau:
Brons (±15 jaar)
Zilver (±17 jaar)
Goud
Is bedoeld voor talenten op nationaal (junioren)niveau die in de toekomst dopingcontroles kunnen krijgen.
De module is een introductie van het onderwerp doping. De onderwerpen die in deze module aan bod komen zijn de dopingregels, de dopingcontroles en de risico’s voor onbewust dopinggebruik.
Is bedoeld voor talenten die binnenkort kunnen deelnemen aan internationale (junioren)wedstrijden.
In de module wordt nog wat dieper ingegaan op de onderwerpen die in module Brons zijn besproken.
Is vooral bedoeld voor topsporters op het hoogste niveau.
Waarschijnlijk heb je al meerdere keren een dopingcontrole gekregen en moet je ook whereabouts invullen.
Deze module is een vervolg op module Zilver.
Iedereen kan het e-learningplatform gebruiken. Om een module te doorlopen, maak je een account aan. Vervolgens ga je naar de module die je wilt doorlopen. Na het doorlopen van de module ontvang je een certificaat. Met dit certificaat kun je laten zien dat je de e-learningmodule hebt gemaakt.
Het beroep van een topsporter is helaas niet voor het leven. Daarom is het belangrijk om al op het voortgezet onderwijs na te denken over je tijd na de topsport en je daarop voor te bereiden. Welk beroep wil je beoefenen na je topsportcarrière? Welke opleiding ga je volgen? Hoe ga je werkervaring opdoen? Hoe ga je topsport en een (vervolg)opleiding combineren? Wie kan je daarbij helpen?
Het is als topsporter dus erg belangrijk om een studie te kiezen die bij je past, waarbij je jouw topsportcarrière kunt combineren.
Uitdagingen
Door het aangaan van uitdagingen op de niveaus brons, zilver en goud ontwikkel jij vaardigheden zoals communiceren en creatief denken voor duale opleiding. Je leert hoe je een studie kiest die bij je past en hoe je die kunt combineren met topsport. Klik hier onder op een van de knoppen om de uitdagingen te bekijken.
Brons
Zilver
Goud
Toolbox
Bij het maken van de uitdagingen kun je gebruik maken van de Toolbox. Deze Toolbox biedt verschillende manieren die jou kunnen helpen bij het maken van de uitdagingen.
Voeding is de basis van een gezond en energiek leven. Het is niet alleen de brandstof die ons lichaam nodig heeft om te functioneren, maar ook de bouwsteen voor herstel, groei en prestaties. Goede voeding helpt ons niet alleen fysiek sterk en fit te blijven, maar draagt ook bij aan een scherp brein en een goed humeur.
Maar wat verstaan we eigenlijk onder goede voeding? Dit gaat verder dan alleen genoeg eten. Het draait om een gebalanceerd dieet met de juiste mix van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en micronutriënten (vitamines en mineralen). Gezonde voeding bestaat uit verse, onbewerkte producten zoals groenten, fruit, volkoren granen, gezonde vetten en eiwitrijke voedingsmiddelen. Door de juiste keuzes te maken, ondersteunen we niet alleen onze gezondheid, maar ook ons energieniveau, concentratie en sportprestaties.
Kortom, voeding is veel meer dan alleen eten – het is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl!
Brons
Zilver
Goud
Toolbox
Bij het maken van de uitdagingen kun je gebruik maken van de Toolbox. Deze Toolbox biedt verschillende manieren die jou kunnen helpen bij het maken van de uitdagingen.
CSE Topsportacademie Nederland is een unieke onderwijsinstelling waar talentvolle sporters de mogelijkheid krijgen om hun sportcarrière te combineren met onderwijs op maat.Sinds de oprichting in 2008 biedt de academie programma's aan voor diverse sporten, variërend van atletiek tot wielrennen en zwemmen.Leerlingen kunnen hier terecht voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
Iedereen heeft talent. Iets wat hij of zij van nature heeft en met de nodige training en aandacht in kan uitblinken. De kinderen die deelnemen aan talent skills hebben hun talent al ontdekt. Om dit talent optimaal te laten schitteren is het echter belangrijk om tijdig enkele aanvullende competenties te ontwikkelen. Het Rodenborch College helpt de talentvolle sporters, om zich hier optimaal in te kunnen ontwikkelen.
Op het Sint Joris college ontwikkelen en testen we onderdelen van dit programma in onze topsportklassen, constant op zoek naar verbetering.
Om talentvolle sporters nog beter voor te bereiden op de duale opleiding helpt TeamNL centrum Zuid mee aan de ontwikkeling van Talent Skills en het open leermateriaal. We verbinden en ondersteunen bij de toepassing van het open leermateriaal zowel in het onderwijs als in de (top)sport.
Het Expertisecentrum Voortgezet Onderwijs & Topsport ondersteunt de ontwikkeling van open leermateriaal met aansluiting op thema’s uit de (top)sport en maakt de verbinding met de Topsport Talentscholen. Vanuit de gedachte van het ondersteunen van de duale opleiding en persoonlijke leerpaden voor studenten maken wij onze studenten bewust van de mogelijkheden die er zijn binnen het programma Talent Skills om op deze manier topsporters nog beter voor te bereiden op een betere transitie van het vo naar het mbo en naar het ho.
Bijdrage aan ontwikkeling leermaterialen. Wij denken graag mee over leermaterialen, die raakvlakken hebben met bijvoorbeeld de transitie van het VO naar het HO.
Vanuit de gedachte van het ondersteunen van de duale opleiding helpt Tilburg University mee met het ontwikkelen van lesmateriaal binnen het programma Talent Skills om op deze manier leerlingen/studenten/topsporters nog beter voor te bereiden op de volgende stap in hun carrière.
Ontwikkeling lesmateriaal, verbinding educatie Schone Sport met topsport en onderwijs zowel online als fysiek.
Binnen de topsport -en talentontwikkelingsprogramma’s van de KNZB testen we dit programma en ondersteunen we de ontwikkeling omdat we een duale opleiding belangrijk vinden voor onze talenten en topsporters.
Vanuit de combinatie school en sport vinden we het belangrijk als Topsport Talentschool om ook de skills van een topsporter te integreren in ons curriculum d.m.v. het “Talentuur”. Binnen dit uur komen dus de skills aan bod die horen bij het leven van een topsporter. Denk hierbij aan de thema’s voeding, slaap, blessurepreventie, presentatie technieken etc. We zijn dit jaar gestart in leerjaar 1 en willen dit graag uitbreiden naar leerjaar 2.
TOP'S-PORT, ondersteuning in topsport vanuit de Gemeente 's-Hertogenbosch. Betrokkenheid: voor onze topsporttalenten op het Rodenborch College Challenges ontwikkeld voor "gezonde voeding" en voor "het presenteren van je eigen sportloopbaan".
Topsport Amsterdam - Onderwijs voor talenten ‘moet’, onderwijs voor senioren topsporters ‘mag’. Onze jonge talenten zijn vaak leerplichtig. Voor alle andere sporters die trainen in een topsportprogramma, zoeken we optimale afstemming met het onderwijs.
Vanuit het Summa College vinden we het belangrijk dat topsporters skills opdoen die ze tijdens hun sport- en studiecarrière kunnen gebruiken. Wij denken hierbij ook mee aan de opdrachten, helpen mee aan de voorbereiding van een goede studiekeuze met een optimale duale opleiding voor de studenten als uitgangspunt.
Ben jij een topsporter of sport je op een hoog niveau? Wil je ook je mbo-diploma halen? Dat kan bij Koning Willem I College. We maken samen afspraken hoe jij je sportrooster kunt combineren met je schoolrooster. We werken nauw samen met NOC*NSF en TeamNL centrum Zuid.
Het arrangement Verrijkt curriculum voor talentvolle sporters is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0
Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of
bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Het doel van dit lesmateriaal is dat topsporters soepel kunnen meedraaien in onderwijs en tegelijkertijd leren over topsportthema’s, zoals anti-doping en het belang van een duale carrière.
Het doel van dit lesmateriaal is dat topsporters soepel kunnen meedraaien in onderwijs en tegelijkertijd leren over topsportthema’s, zoals anti-doping en het belang van een duale carrière.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.