Hoe plannen we voor onderzoekend leren in de natuurwetenschappen?

Hoe plannen we voor onderzoekend leren in de natuurwetenschappen?

Hoe plannen we voor onderzoekend leren in de natuurwetenschappen?

De begeleidende principes van het ontwikkelen van Onderzoekend Leren (OL) bij natuurwetenschappen zijn ontwikkeld uit de beste klassensituaties en ondersteund door de literatuur over het lesgeven en leren. Deze twee hulpmiddelen stellen dat het bij leren zaak is dat er een uitdaging gegeven wordt die de leerlingen cognitief uitdaagt binnen een praktische context welke een probleemoplossende opdracht voor leerlingen vooropstelt en reflectie op hun denken of metacognitie stimuleert. Onderzoekend Leren is van nature onderzoekend van aard en niet alle ‘actieve’ opdrachten zijn onderzoekend in aanpak. We moeten nog steeds praktische vaardigheden aanleren en de 'kookboek' aanpak van natuurwetenschappelijke experimenten kunnen nuttig zijn bij het aanleren van laboratoriumvaardigheden.

Tool II-1: Het plannen van OL, een nadruk op het stellen van vragen

Deze discussieactiviteit legt de nadruk op het stellen van vragen in natuurwetenschappelijke lessen. Docenten werken eerst in kleine groepen om hun ideeën te delen en vervolgens komt de hele groep samen voor een bespreking. Let op, deze tool behandelt ook het stellen van vragen in OL-lessen.

Tool II-2: Het plannen van OL: leerlingen komen met hun eigen vragen

De kenmerken van een OL-les die in deze tool genoemd worden, leggen de nadruk op het belang van een leerlinggerichte vragenlijst. Het komt momenteel op scholen zelden voor dat we voorbeelden zien van lessen waarin de leerlingen zelf beslissen wat ze willen onderzoeken en docenten vinden het moeilijk om manieren te vinden om dit voor elkaar te krijgen. Deze opdracht biedt een voorbeeld van hoe lessen opgezet kunnen worden op een manier die begint met leerlingen die onderzoeksgebieden aanwijzen

 
  Universiteit Utrecht

 

 

  • Het arrangement Hoe plannen we voor onderzoekend leren in de natuurwetenschappen? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-11-14 11:21:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    II-1 II-2
    Leerniveau
    VO;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Freudenthal Instituut. (z.d.).

    Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

    https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.