Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren er bij wiskunde uit?

Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren er bij wiskunde uit?

Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren er bij wiskunde uit?

Het is niet moeilijk om onderzoeksopdrachten te vinden voor wiskunde, hoewel we wel willen benadrukken dat een opdracht op zichzelf niet altijd een opdracht is die onderzoekend leren bevordert. De manier waarop de docent (en de leerlingen) de opdracht benaderen is van zeer groot belang; zie voor meer aanwijzingen over hoe een onderzoekend leren aanpak te gebruiken de vraag Hoe ondersteunen we onderzoekend leren in deze toolkit. De collectie lesmaterialen van MaSciL biedt een hoeveelheid verschillende opdrachten die gebruikt kunnen worden bij Onderzoekend Leren.

Tool IE-1: Het verkennen van onderzoeksopdrachten en -activiteiten

Deze activiteit begint met een korte discussie over Onderzoekend Leren binnen de wiskundeles en kijkt dan verder naar een paar specifieke opdrachten. Gebruik eventueel een ppt-presentatie als leidraad

Tool IE-2: Het vergelijken van gestructureerde en ongestructureerde problemen

    Deze activiteit begint met een korte inleidende bespreking, welke gevolgd wordt door het werken in tweetallen waarbij docenten gestructureerde en ongestructureerde versies van hetzelfde probleem vergelijken. Aan het eind komt de groep bijeen om de bevindingen uit te wisselen. U kunt een ppt-presentatie gebruiken als leidraad voor de bijeenkomst

  • Powerpoint
  • PDF

Tool IE-3: Kenmerken van een probleem-oplos-opdrachten

In deze tool onderzoeken we de betekenis van probleem-oplossen en hoe een wiskundige probleem-oplos taak eruit zou kunnen zien. We bekijken eerst vier verschillende soorten taken en vergelijken de voornaamste kenmerken ervan en Identificeren specifieke kenmerken. De opdrachten die u gebruikt, hoeven niet de opdrachten ts zijn die hier worden aangeboden. U kunt ook opdrachten kiezen die aansluiten bij uw curriculum, maar deze moeten wel verschillende kenmerken hebben, bijvoorbeeld een contextprobleem of een verhalende opdracht met structuur; een open en minder gestructureerde onderzoeksopdracht; een toetsvraag; een gestructureerde taak met slechts één correct antwoord. Deze voorbeelden worden gebruikt om een gesprek aan te wakkeren over wat er bedoeld wordt met een probleem-oplos-opdracht en vervolgens na te denken over de variëteit aan wiskundige en persoonlijke vaardigheden die ontwikkeld kunnen worden met zulke opdrachten.

 
  Universiteit Utrecht

 

 

Colofon

Het arrangement Hoe zien opdrachten voor onderzoekend leren er bij wiskunde uit? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2024-11-14 11:21:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
IE-1 IE-2 IE-3
Leerniveau
VO;
Eindgebruiker
leraar
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Freudenthal Instituut. (z.d.).

Sjabloon [NIET WEGGOOIEN OF AANPASSEN!]

https://maken.wikiwijs.nl/207790/Sjabloon__NIET_WEGGOOIEN_OF_AANPASSEN__

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
Colofon
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open