Wereld 1 Welkom op het Westeraam leerjaar 1

Wereld 1 Welkom op het Westeraam leerjaar 1

Reisplan

SnapShot: #Jij maakt het verschil!

Hey, welkom op het Westeraam! Ben je er klaar voor? In deze eerste wereld leer je natuurlijk je nieuwe school door en door kennen. Je maakt kennis met je coaches, de docenten en je nieuwe vrienden. Je ontdekt je eigen talenten en je struggles. Jij maakt het verschil door jezelf te zijn en te ontdekken wat je nog meer zou willen zijn. Samen met anderen vorm je een dreamteam waarmee je de uitdagingen van deze wereld aangaat. Zo zorgen jullie voor een positieve vibe op school en daarbuiten.

Wat wordt het reisdoel?

Elke wereld heeft een eindopdracht aan de hand waarvan jij kunt laten zien of je het doel van deze wereld hebt behaalt. Je vindt dat doel in het midden van de leercirkel. De eindopdracht voor deze wereld bestaat uit twee delen:

  1. Organiseert samen met je groepje een activiteit voor het brugklaskamp die jullie ook echt gaan uitvoeren;
  2. Je bereidt je eerste driehoeksgesprek voor en levert die voorbereiding in.

Een verdere toelichting op de eindopdracht en de beoordeling daarvan vindt je in de onderdeln in dit arrangement.

Voorbereiding

Net zoals bij het plannen van een reis, is het ook belangrijk om je goed voor te bereiden op de reis door deze wereld van leren. Maar hoe doe je dat? Nou, laten we eens kijken!

Stel je voor dat je op het punt staat om op een spannend avontuur te gaan. Net zoals je naar het reisbureau gaat of op internet zoekt voor reisadvies, gaan wij tijdens het reisplan kijken naar wat er allemaal gaat gebeuren in deze wereld en met welk doel.

Dus, wat zijn die doelen waar we aan gaan werken? Nou, hier zijn er een paar:

  • Jij kan je weg vinden in de school, en weten wie welke rol heeft in jouw leerproces.
  • Je begrijpt de school- en klassencultuur en kunnen dit relateren aan jouw eigen verwachtingen en gedrag als leerling.
  • Je hebt samen met jouw klas een contract opgesteld waarin onderlinge verwachtingen, afspraken en gedrag zijn vastgelegd om ervoor te zorgen dat het een fijn en leerzaam jaar wordt voor iedereen.
  • Je kan een eerste beeld van jouzelf geven, en wat je wil leren en ontdekken op school.
  • Je hebt een globaal beeld van de vakken en vakoverstijgende vaardigheden waar je aan gaat werken, en begrijpt waarom deze belangrijk zijn, nu en later.

Dus, net als bij het plannen van een reis, is een goede voorbereiding essentieel voor een succesvolle reis door deze wereld van leren. Laten we er samen voor zorgen dat het een onvergetelijk avontuur wordt!

De vakken die in deze wereld meereizen zijn: Mens en Wereld (aardrijkskunde, geschiedenis, economie en maatschappijleer, Kunst en Cultuur, Leefstijl, Sport en Bewegen en vaardigheden zoals taal en rekenen, digitale geletterdheid en burgerschap.

Hoe reizen we door de wereld?

In de leercirkel hieronder staat in grove lijnen omschreven wat je in elk blok gaat doen.

Reisschema

Week

Onderdeel

Wat?

1

Reisplan

Kennismaking met wereldonderwijs, onze school en digitale geletterdheid kennismaking

1

Expeditie 1 Jouw cultuur blok 1

Wat is maatschappelijke diensttijd en wat zijn executieve vaardigheden

2

Expeditie 1 Jouw cultuur blok 2

Lezen, groepsvorming, introductie op cultuur en voorbereiding op brugklaskamp

2

Expeditie 1 Jouw cultuur blok 3

Lezen, digitale geletterdheid Teams en maatschappelijke diensttijd.

3

Expeditie 1 Jouw cultuur blok 4

Lezen, digitale geletterdheid  Teamsen maatschappelijke diensttijd.

3

Expeditie 2 Onze cultuur blok 1

Lezen, groepsvorming, klassencultuur en sporttoernooi

4

Expeditie 2 Onze cultuur blok 2

Speurtocht door Elst

4

Expeditie 2 Onze cultuur blok 3

Lezen, digitale geletterdheid Teams en maatschappelijke diensttijd.

5

Expeditie 2 Onze cultuur blok 4

Lezen, groepsvorming, schoolcultuur en wereldcultuur tegels

5

Expeditie 3 Hun cultuur blok 1

Lezen, digitale geletterdheid Hoe werkt mij laptop en maatschappelijke diensttijd.

6

Expeditie 3 Hun cultuur blok 2

Lezen, groepsvorming, cultuur in Nederland en wereldcultuur tegels

6

Expeditie 3 Hun cultuur blok 3

Lezen, digitale geletterdheid Onedrive en maatschappelijke diensttijd.

7

Expeditie 3 Hun cultuur blok 4

Lezen, groepsvorming, wereldculturen en wereldcultuur tegels

7

Reisdoel

Lezen, digitale geletterdheid Hoe werkt mij laptop en maatschappelijke diensttijd.

8

Reisdoel

Lezen, digitale geletterdheid Hoe werkt mij laptop en maatschappelijke diensttijd.

8

Reisverslag

Lezen, LOB, Groepsvorming, reflectie: portfolio invullen, doel volgende wereld bedenken, Driehoeksgesprek voorbereiden.

Reisplan

Voor je op reis gaat is het verstandig om het reisplan door te nemen. Waar moet je naar toe, wat ga je onderweg allemaal tegenkomen en welke voorbereiding is nodig? Als je op reis gaat in een wereld van ons WereldOnderwijs starten we ook elke keer met het reisplan. Tijdens de module Reisplan verdiep je je samen met de reisleider (dit zijn de docenten die het WereldOnderwijs begeleiden) in het programma van een Wereld. Waarom duiken we deze wereld in? Wat ga je doen binnen de wereld en hoe ga je dat doen? Aan welke persoonlijke doelen wil jij in deze wereld werken? Dit soort zaken komt aan bod in het eerste lesblok van de wereld. Wil je meer informatie over het wereldonderwijs en wereld 1 kijk dan in de onderstaande reisgids.

Doel(en): Je weet wat de bedoeling is van het Wereldonderwijs en hoe het is georganiseerd. Je bent bekend met de rol van ICT en je laptop in het WereldOnderwijs en weet de weg te vinden binnen onze school.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
45 Je krijgt uitleg over het Wereldonderwijs door jouw reisleider (dit zijn de docenten die het Wereldonderwijs geven). Hiervoor wordt de PowerPoint gebruikt. Wil je nalezen wat Wereldonderwijs is, wat we in deze wereld gaan verkennen en wat je gaat doen, kijk dan in de reisgids. Powerpoint: Uitleg wereldonderwijs
Reisgids
 
45 Je gaat kennismaken met DIGIT-VO. Hier heb je je laptop voor nodig met een koptelefoon of oortjes en de PowerPoint opdracht DIGIT-VO Laptop en koptelefoon/oortjes en PowerPoint opdracht DIGIT-VO In DIGIT-VO moet je in de planner week 1 afhebben.
90 Je gaat in groepjes een Goosechase (speurtocht) doen door school. Hier heb je per groepje een mobieltje nodig. Per groepje 1 mobieltje met de Goosechase app.  
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer: afmaken DIGIT-VO

Benodigde bestanden

DIGIT-VO

Expeditie 1 Jouw cultuur Blok 1

Je bent nu een leerling op Het Westeraam en een onderdeel van een groep leerlingen en docenten die je waarschijnlijk nog niet kent. In je verdere leven zal je vaker onderdeel worden van een nieuwe groep mensen. Vaak kom je dan in aanraking met verschillende culturen. Andere mensen en culturen leren kennen is niet altijd makkelijk. Daar moet je tijd en aandacht aan besteden. Het helpt om meer te weten over wat cultuur is en welke culturen er zijn. Dat maakt de kennismaking al een stuk makkelijker! Ook is het goed te oefenen met het kennismaken met een groep. Wat kun je samen doen om een fijne groep te worden? En wat kan jij daar zelf aan bijdragen? Hier gaan we ons mee bezighouden in deze expeditie.

Om goed van start te kunnen krijg je in het eerste blok uitleg over de activiteit maatschappelijke dienstverlening. Deze activiteit loopt als rode draad door wereld 1. Via deze activiteit leer je beroepen en culturen in de buitenwereld kennen. Een andere rode draad is het leren kennen van ICT-systemen op school. We starten met het leren kennen van OneDrive.

Doel(en): Je leert werken met OneDrive en weet wat er wordt bedoeld met maatschappelijke dienstverlening en wat je hiervoor gaat doen.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Je krijgt uitleg over maatschappelijke diensttijd    
120 Je gaat aan de slag met de eerste opdracht van maatschappelijke diensttijd    
45 DIGIT-VO OneDrive

Laptop met koptelefoon en PowerPoint opdracht DIGIT-VO

In DIGIT-VO moet je in de planner week 2 afhebben.
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer: DIGIT-VO

Benodigde bestanden

DIGIT-VO

Expeditie 1 Jouw cultuur Blok 2

In het vorige lesblok hebben we het gehad over onderdeel worden van een nieuwe groep mensen die vaak uit verschillende culturen komen. Wat is 'cultuur' eigenlijk? Bij welke cultuur hoor je zelf? Hoor je tegelijkertijd ook bij andere culturen? Deze vragen staan centraal in dit tweede lesblok. Daarnaast ga je alvast samen met je klasgenoten aan de slag met een van de twee eindopdrachten bij deze wereld, namelijk het brugklaskamp. Het brugklaskamp is een belangrijk onderdeel van deze eerste wereld. De wereld staat immers in het teken van elkaar en elkaars cultuur leren kennen. Iemand leer je pas echt kennen als je een tijdje met hem of haar optrekt, als je ook ziet hoe diegene buiten school is. Dan merk je bijvoorbeeld waar jullie hetzelfde in zijn of juist in verschillen en dat die ander net zoals jij, ook sterke of minder sterke kanten heeft. Om dat te ontdekken gaan we samen op brugklaskamp!

Doel(en): Je kunt uitleggen wat er wordt bedoeld met het word 'cultuur' en iets vertellen over de culturen waar jij bij hoort. Je kunt samenwerken met klasgenoten aan het bedenken en plannen van een activiteit voor het brugklaskamp.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
30 Stillezen / voorlezen, boek halen in schoolbieb?    
45 Introductie cultuur mens en wereld. Aan de hand van de LessonUp en de tekst leer je wat ‘Cultuur’ betekent. Laptop, koptelefoon en presentatie LessonUp Jouw antwoorden in de LessonUp
15 Groepsvormingsopdracht. We voeren één of meer spelopdrachten uit om elkaar en de groep beter te leren kennen. Zie PowerPoint  
90 Voorbereidingsopdracht Brugklaskamp. Jullie gaan binnenkort op brugklaskamp. Daar mag je vast een activiteit voor bedenken. Zie PowerPoint

Jullie voorstel voor een activiteit via teams opdrachten

10 Ergens in het prgramma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer: --

Benodigde bestanden

LessonUp Introductie cultuur

Expeditie 1 Jouw cultuur Blok 3

De afgelopen lesblokken heb je je verdiept in het begrip 'cultuur' en tegelijkertijd je klasgenoten, docenten en de school al wat beter leren kennen.  Daarnaast gaan we verder met het onderdeel maatschappelijke dienstverlening. Hiervoor gaan we tijdens deze wereld ook de school uit. Hiermee leer je jezelf en elkaar beter kennen.

Doel(en): Je kunt uitleggen wat er wordt bedoeld met executieve vaardigheden en waarom ze belangrijk zijn. Je leert samen met klasgenoten over aan aantal beroepen in de praktijk.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
45 Introductie executieve vaardigheden

Presentatie en vragenlijst executieve vaardigheden.

 
120 Maatschappelijke diensttijd    
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer: --

Benodigde bestanden

Expeditie 1 Jouw cultuur Blok 4

Samenwerken is belangrijk op school. Je helpt elkaar en je leert met elkaar. Dit doen we ook online met behulp van Teams. Daarin kan je ook samenwerken aan opdrachten of overleggen en nog veel meer. In dit laatste blok van de eerste expeditie gaan we aan de slag met het leren werken met Teams. Ook gaan we weer aan de slag in het kader van maatschappelijke dienstverlening.

Doel(en): Je kunt werken en communiceren met Teams en leert samen met klasgenoten over aan aantal beroepen in de praktijk.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
45 Digitale geletterdheid: Teams week 3 DIGIT-VO Laptop, koptelefoon In DIGIT-VO moet je in de planner week 3 afhebben.
120 Maatschappelijke diensttijd    
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer: LET OP: Volgende blok moet je sportkleding meenemen!!!

Benodigde bestanden

DIGIT-VO

Expeditie 2 Onze cultuur Blok 1

In de eerste expeditie van deze wereld heb je je klasgenoten al een beetje leren kennen. Maar welke culturen hebben we nou allemaal in onze klas? En wat komen we aan cultuur tegen in de omgeving waar onze school staat? Hier gaan we mee aan de slag in de expeditie Onze cultuur. Jullie gaan daarbij ook actief bouwen aan jullie eigen cultuur als klas. Je gaat samen diverse activiteiten ondernemen, waarin je elkaar beter leert kent, leert samenwerken en samen bouwt aan een fijne groep.

Doel(en): Je weet welke culturen vertegenwoordigd zijn in jouw klas en levert een positieve bijdrage aan jullie eigen klascultuur via verschillende groepsactiviteiten binnen en buiten school.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15

Stillezen / voorlezen

4 klassen beginnen met zelfstandig lezen. De andere 4 klassen beginnen met het sporttoernooi. Halverwege dit lesblok ruilen we om.

Jouw eigen (strip)boek  
15 Groepsvorming PowerPoint  
40 Culturen in kaart. Met behulp van de LessonUp onderzoeken we de culturen in onze klas én maken we klasafspraken

LessonUp KLassencultuur

Wereldkaart op karton

Werkblad culturen in kaart

Laptop

Jouw antwoorden bij ‘Culturen in kaart’. Dit heb je opgehangen bij de wereldkaart.
10 Omkleden Sportkleding  
80 Sporttoernooi Voetbaltoernooi.docx  

 

To do voor de volgende keer: Ga je blok 2 doen van deze expeditie dan moet je een eigen fiets meenemen, je mag niet achterop bij iemand. Zorg ervoor dat je fiets goed in orde is! Heb je geen fiets overleg dan met je docent.

Benodigde bestanden

Klassencultuur

Expeditie 2 Onze cultuur Blok 2

We hebben het bij eerdere blokken al eerder gezegd: Om te bouwen aan een fijne cultuur binnen jullie klas is het belangrijk om samen dingen te ondernemen en samen te werken. Alleen dan leer je elkaar echt goed kennen. Dus het is in dit tweede blok van de expeditie Onze cultuur tijd om samen op pad te gaan. Je gaat in een groepje een fietsspeurtocht doen. Hierbij leer je gelijk de omgeving van de school kennen. Onderweg maak je via verschillende opdrachten kennis met de vakken waar je op school les in krijgt. Dat zijn dus eigenlijk 3 vliegen in 1 klap!

Doel(en): Je kunt je weg vinden in de omgeving van de school en samenwerken met klasgenoten aan verschillende opdrachten.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
160 FietsSpeurtocht

Jullie gaan in groepjes een fietsspeurtocht in Elst houden

PowerPoint
Werkboek Speurtocht
Fiets
Mobieltje (om foto's te maken)

 
20 Afsluiting.

Werkboek inleveren, presentatie van foto's maken

Werkboek Speurtocht 

Laptop

Powerpoint

Bij je docent werkboek fietstocht. Via Teams opdrachten je presentatie

 

To do voor de volgende keer:

Benodigde bestanden

Expeditie 2 Onze cultuur Blok 3

Samenwerken op school doe je door samen opdrachten te maken of met elkaar te overleggen. Online kan dit samenwerken ook. Dat doen wij op school met het programma Teams. Hiermee ga je tijdens de ict activiteiten mee aan de slag.  Daarnaast gaan we weer samen aan de slag te gaan in het kader van maatschappelijke dienstverlening.

Doel(en): Je kunt werken en communiceren met Teams en verkent samen met je klasgenoten beroepen in de praktijk.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
45 Digitale geletterdheid: Teams week 4 DIGIT-VO Laptop, koptelefoon In DIGIT-VO moet je in de planner week 4 afhebben.
120 Maatschappelijke dienstijd    
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer:

Benodigde bestanden

DIGIT-VO

Expeditie 2 Onze cultuur Blok 4

In het laatste blok van deze expeditie gaan we onze blik verruimen. We gaan het begrip cultuur binnen Nederland en de wereld verder verkennen! Je gaat je verdiepen in dorpen, steden en gemeenten binnen Nederland. Wat zijn eigenlijk de kenmerken en verschillen hiertussen? En wanneer ontstonden steden eigenlijk? Door je hierin te verdiepen begrijp je straks weer wat meer van onze eigen cultuur. Vervolgens reizen we verder en verdiepen ons in een wereldcultuur, waar je vervolgens via een creatieve manier mee aan de slag gaat.

Doel(en): Je onderzoekt het verschil tussen een dorpse gemeente en een stadse gemeente door een aantal kenmerken met elkaar te vergelijken. Je maakt een ontwerp voor een multicultureel tegeltje en werkt het ontwerp verder uit in klei.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
70 Dorpen, steden en gemeentes. Je gaat twee gemeentes met elkaar vergelijken.

LessonUp

Werkblad Vergelijking gemeenten

Werkblad vergelijking gemeenten met de opdracht in teams
95

Start: Maak je eigen multiculturele tegeltje.
- Je ontwerpt een tegeltje over een andere cultuur, in de stijl van de typisch Nederlandse Delftsblauwe tegeltjes.
- Je start met het maken van je vierkante tegeltje van klei.

pen + potlood

Klei en kleibewerkingsmaterialen

 
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer:

Benodigde bestanden

LessonUp Schoolcultuur

Expeditie 3 Hun cultuur Blok 1

Tijd voor de derde expeditie! We gaan onze blik verruimen en andere culturen ontdekken. Maar in dit eerste lesblok eerst nog even aandacht voor digitale vaardigheid. Dat is onmisbaar binnen het WereldOnderwijs, zoals je vast al gemerkt hebt. Je zult immers vaak werken met je laptop en het is van belang dat je die goed leert kennen. Net zoals in eerdere lesblokken is er na het werken aan jouw digitale vaardigheid ruimte voor maatschappelijke dienstverlening.

Doel(en): Je kunt werken met Teams en leert samen met klasgenoten over aan aantal beroepen in de praktijk.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
45 Digitale geletterdheid Teams week 5 DIGIT-VO Laptop, koptelefoon, linkje naar DIGIT VO  In DIGIT-VO moet je in de planner week 5 afhebben.
120 Maatchappelijke diensttijd    
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer:

Benodigde bestanden

DIGIT-VO

Expeditie 3 Hun cultuur Blok 2

We gaan verder met het begrip cultuur. In school hebben we veel verschillende mensen die allemaal hun eigenachtergrond en afkomst hebben. Dat is in Nederland natuurlijk ook zo en dat geldt ook voor Europa en de rest van de wereld. We gaan in dit blok kijken naar de multiculturele samenleving ne hoe deze in Nederland is ontstaan en je gaat verder met je multiculturele tegeltje.

Doel(en): Je weet wat een multiculturele samenleving is en hoe deze in Nederland is ontstaan.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
120

Multiculturele samenleving. In de LessonUp ga je aan de slag met het onderwerp ‘multiculturele samenleving'.

Aan het einde van de LessonUp speel je spelletjes om te kijken of je alles goed onthouden hebt! Let dus goed op tijdens de les...

LessonUp: Cultuur in Nederland

Werkblad: Koloniën - topografie

Werkblad: Immigratie en inburgering

Werkblad: Religies

Knipblad begrippen

De ingevulde werkbladen:

•     Koloniën - topografie

•     Immigratie en inburgering

•     Religies

60 Verder werken aan opdracht multiculturele tegeltjes. Je ontwerp maken in/op je kleitegeltje.    
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer:

Benodigde bestanden

LessonUp Cultuur in Nederland

Expeditie 3 Hun cultuur Blok 3

Weer even tijd voor digitale vaardigheid en samen aan de slag in het kader van maatschappelijke dienstverlening. Je zult al wel gemerkt hebben dat je in het WereldOnderwijs veel gebruik maakt van de laptop. Belangrijk dus om deze goed te leren kennen. Hier gaan we in dit blok mee oefenen.

Doel(en): Je weet hoe je moet werken met je laptop en leert samen met klasgenoten over aan aantal beroepen in de praktijk.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
  Digitale geletterdheid Hoe werkt mijn laptop? week 6 DIGIT-VO Laptop, koptelefoon, linkje naar DIGIT VO In DIGIT-VO moet je in de planner week 6 afhebben.
120 Maatschappelijke diensttijd    
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer:

Benodigde bestanden

DIGIT-VO

Expeditie 3 Hun cultuur Blok 4

Als je wereldculturen gaat leren kennen, kom je ook de 7 wereldwonderen tegen. Ken je deze al? En weet je wat deze met cultuur te maken hebben? Tijd om ons hierin te gaan verdiepen. We gaan ook weer praktisch aan de slag met de doe-opdracht over wereldcultuurtegels.

Doel(en): 

Je kunt vertellen over de 7 wereldwonderen en uitleggen wat deze te maken hebben met cultuur.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
100

De zeven moderne wereldwonderen.

Klassikaal bespreken we welke 7 wereldwonderen er zijn. Daarna doe je in tweetallen onderzoek naar één wereldwonder. Jullie maken daar een PowerPoint van.

LessonUp: Culturen in de wereld

Infoblad: klimaatgebieden en plantenzones

Je antwoorden op de vragen in de Lesson-Up
25 Presenteer een wereldwonder. Je presenteert jullie wereldwonder aan de klas! Als je zelf naar een presentatie kijkt, schrijf je tips en tops voor de presentatoren op   Jullie PowerPoint over een wereldwonder via teams opdrachten
15 Evalueren en afronden

In een kringetje evalueer je deze les met de evaluatiebal

De evaluatiebal.docx  
30 Afronden opdracht multiculturele tegeltjes: Het schilderen van je afbeelding en versiering van je tegeltje.    
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer:

Benodigde bestanden

LessonUp Culturen in de Wereld

Reisdoel Blok 1

De expedities zitten erop! Voordat we aan de slag gaan met ons reisverslag, werken we verder aan onze digitale vaardigheid. Dit keer gaan we van alles leren over e-mailen. Ook dit is belangrijk voor het goed kunnen werken op school en voor het communiceren met andere leerlingen en docenten.

Doel(en): Ik weet hoe ik moet mailen en verken samen met klasgenoten een aantal beroepen in de praktijk.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
45 Digitale geletterdheid E-mail week 7 DIGIT-VO Laptop, koptelefoon, linkje naar DIGIT VO In DIGIT-VO moet je in de planner week 7 afhebben.
120 Maatschappelijke diensttijd    
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer:

Benodigde bestanden

DIGIT-VO

Reisdoel Blok 2

In dit blok gaan we verder waar we het vorige blok gebleven waren: expert worden in e-mailen en samen aan de slag met maatschappelijke dienstverlening.

Doel(en): Ik weet hoe ik moet mailen en verken samen met klasgenoten een aantal beroepen in de praktijk.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
  Digitale geletterdheid E-mail week 8 DIGIT-VO Laptop, koptelefoon, linkje naar DIGIT VO In DIGIT-VO moet je in de planner week 8 afhebben.
120 Maatschappelijke diensttijd    
       
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer: LET OP: Voor het volgende lesblok moeten jullie als klas de materialen voor de activiteit van het brugklaskamp meenemen.

Benodigde bestanden

DIGIT-VO

Reisverslag

Wellicht maken jullie thuis na een vakantie een fotoalbum met foto's van allerlei dingen die jullie hebben gezien en gedaan? In het WereldOnderwijs doen we ook zo iets. We noemen dit het reisverslag. In dit reisverslag blik je terug op de wat je in deze wereld hebt gedaan en geleerd. Je reflecteert op je eigen ontwikkeling en ervaringen. Wat ging goed, wat wil je een volgende keer anders doen of nog meer oefenen? Aan welke producten heb je gewerkt die je aan je ouders wilt laten zien tijdens het driehoeksgesprek? Kortom, tijd om te gaan werken aan je reisverslag.

Doel(en): Je kunt reflecteren op je ervaringen en je leerproces tijdens de wereld.

Tijd in min Wat ga je doen Wat heb je nodig Wat moet je inleveren?
15 Stillezen / voorlezen Jouw eigen (strip)boek  
15 Groepsvormingsopdracht. We voeren één of meer spelopdrachten uit om elkaar en de groep beter te leren kennen. Zie Powerpoint  
30 Reflectie via SEN-app, portfolio vullen (oa. executieve vaardigheden) Sen-app of formulier  
60 Start maken met driehoeksgesprek Sen-app? of presentatie  
20 Laatste check brugklaskamp Checklist brugklaskamp checklist via teams opdrachten inleveren
40 Klassenkwartet Zie LessonUp  
10 Ergens in dit programma plan je met elkaar een pauze.    

 

To do voor de volgende keer: 

Benodigde bestanden

Nog een paar bestanden toevoegen

Voor de docent

Onderdeel Maatschappelijke diensttijd MDT

Wij hebben er als school voor gekozen om in de eerste wereld als kennismaking en groepsvorming MDT te stoppen, Dit is natuurlijk voor onze eigen schoolomgeving ingericht.

Wil je als school ook daarmee aan de slag kijken dan bij de onderstaande links voor meer informatie en hoe je dit onderdeel voor jou omgeving kan inrichten.

Maatschappelijke Diensttijd (MDT) | Rijksoverheid.nl

Aan welke MDT doe jij mee? — Maatschappelijke Diensttijd (doemeemetmdt.nl)

MDT Onderwijs: leren in de praktijk. Doet jouw school al mee?

 

Onderdeel digitale geletterdheid ICT

Wij maken gebruik van DIGIT-VO om leerlingen te helpen bij het leren van digitale vaardigheden. Dit is een programma waar een licentie op zit en dus daarmee niet als open source materiaal te gebruiken. Op deze plek zou je als school je eigen programma kunnen doen of voor een ander onderdeel kunnen kiezen.

Een handige site met uitleg over Office is Microsoft 365 Training

Digit VO

Op het Westeraam maken we gebruik van de senapp als portfolioprogramma. Meer informatie is te vinden via website sen app

Benodigde bestanden