Inleiding
De komende periode ga je aan de slag met het keuzedeel “Specialisatie technische werken in het groen”. Alles wat je in dit keuzedeel leert is een aanvulling op de vakkennis die je al hebt. Hierdoor ben je als hovenier of groenvoorziener nog breder inzetbaar.
De lessen staan in het teken van timmeren, metselen, natuursteen verwerken en aanleggen van elektra en beregening.Naast de lessen op school voer je opdrachten uit op je BPV-bedrijf. Alle gemaakte opdrachten leg je vast in een portfolio. Feedback van docent en praktijkopleider zijn doorslaggevend voor het behalen van dit keuzedeel.
In de informatieblokken vind je presentaties die je kan downloaden. Het beste sla je deze op je vaste schijf op, en je opent ze daarna.
Opdracht portfolio
Opdracht 1: Metselwerk in het groen.
Op basis van een tekening voor je het gevraagde werk uit Je laat zien dat je als voorbereiding op het werk eenvoudige hulpconstructies toepast en die controleert. Je kunt zelf je metselmortel aanmaken, en de stenen in het juiste verband plaatsen. Tevens kun je de stenen op maat maken Verder moet je laten zien dat je lint- en stootvoegen kunt uitkrabben of reinigen en het voegen zelf kunt uitvoeren. De voegmortel moet je zelf kunnen bereiden. Indien nodig nat je het metselwerk voor. Bescherm het metselwerk tegen weersinvloeden als dat nodig is. Motiveer je keuzes.
Opdracht 2: Timmerwerk in het groen.
Je maakt een timmerwerk volgens tekening. Je toont dat je de tekening kan lezen en het begrip schaal kan toepassen. In deze praktijkopdracht laat je zien dat je hout kan afkorten, delen kan bevestigen en hoekverbindingen kan maken volgens tekening met gebruikmaking van de juiste gereedschappen en machines. Je controleert het werk tot slot op correcte maatvoering en levert het op, waarbij je de werkaanpak toelicht. De tekening voeg je toe in het portfolio.
Opdracht 3: Natuursteen in het groen.
In deze opdracht laat je zien dat jij het op maat zagen of hakken van natuursteen beheerst. Je werkt in een logische werkvolgorde en legt deze uit van uitzetwerk tot oplevering. Je werkt samen om lichamelijke belasting te beperken. Je verwerkt de materialen in het project en toont het eindresultaat in het portfolio. Vanzelfsprekend hou je alle veiligheidseisen in acht en neemt maatregelen wanneer deze vereist zijn.
Opdracht 4: Assisteren bij elektrotechnische- en beregeningssystemen in het groen.
Op school oefen je met de borden waarop je een elektrische schakelingen en beregeningssystemen. Je kan een schakeling bouwen en testen op juiste werking. De maakt een schetsmatige tekening (schema) en laat dit door de docent van feedback voorzien.
Tijdens de BPV assisteer je bij een opdracht waarbij een elektrotechnisch- of beregeningssyteem wordt aangelegd. Je legt dit vast door middel van foto’s en duidelijke beschrijving:
*Doel van het systeem
*Gebruikt schema
*Gekozen componenten
*Hoe gebreken verholpen zijn
*3 Tips en 3 tops
Aandachtspunten portfolio
- Elk werkproces is één hoofdstuk in je portfolio;
- Het portfolio is ingebonden, voorzien van kaft, paginanummering en inhoudsopgave;
- Alles in het portfolio is gebaseerd eigen werk;
- Je maakt foto’s of tekeningen van alle opgeleverde producten die jij maakt tijdens dit keuzedeel;
- Je levert je portfolio zowel digitaal als op papier in bij je docent;
- Tot slot laat je jouw portfolio zien aan de examinator en klasgenoten. Je maakt dat het er netjes uitziet en beantwoordt deskundig vragen van de examinator en andere aanwezigen.
Examen
Metselwerk in het groen
In tuinen heeft metselwerk een grote meerwaarde; plantenbakken, traptreden of vijvers die gemetseld zijn gaan vaak tientallen jaren mee. Ook vraagt metselwerk nauwelijks onderhoud, en is mits goed gedaan, mooi en sterk.
Lesinhoud:
- Fundering
- Metselverbanden
- Uitzetten en stellen van metselwerk
- Metselen
- Afwerken van metselwerk
Informatie
Voordat je praktisch aan de slag gaat met metselwerk, moet je je voorbereiden. Door onderstaande presentatie en instructiefilms te bekijken weet je welke materialen en gereedschappen je nodig hebt en waartoe deze dienen.
De docent zal je opdracht geven om muurtjes in verschillend verband te metselen. We gebruiken hiervoor een aparte mortel, zodat we later de muur kunnen afbreken. De stenen en mortel worden opnieuw gebruikt.
Maak foto's van je werk en voeg deze samen met feedback van de docent toe aan je portfolio.
Profielen stellen (Beamix)
Muur metselen (Beamix)
Muur voegen (Beamix)
Opdrachten
Timmerwerk in het groen
Bij een tuinaanleg heb je vrijwel altijd met timmerwerk te maken. Schuttingen, pergola’s en overkappingen worden immers veel toegepast.
Om goed timmerwerk af te leveren heb je kennis en kunde nodig van uitzetten, houtverbindingen, verstek en bevestigingsmaterialen. Je kent na het volgen van dit keuzedeel probleemloos veelgebruikte houtsoorten.
Lesinhoud:
- Houtsoorten en hun toepassing
- Duurzaamheid en bescherming
- Machines voor houtbewerking
- Houtverbindingen
- Hoeken construeren
- Bouwkundige voorzieningen in de tuin
Informatie
Opdrachten
Ter afsluiting van dit het onderdeel timmerwerk voeg je de volgende zaken toe aan je portfolio:
1. Opdracht bevestigingsmaterialen
Je maakt een overzicht van 20 veelgebruikte bevestigingsmaterialen. Het gaat om verschillende materialen, dus niet verschillende maten van hetzelfde soort materiaal.
De onderverdeling is als volgt:
- Schroeven 5x
- Bouten/moeren 5x
- Lijmen/kitten 5x
- Overige materialen 5x
Natuursteen in de tuin
In de wat luxere tuinen zien we vaak natuursteen. Als bestratingsmateriaal, als afwerking op een muur of als vijverrand. Natuursteen is kostbaar in aanschaf en vereist een precieze werktechniek. De juiste techniek voorkomt lichamelijke klachten, zorgt voor een perfect afgewerkte tuin en voorkomt verspilling van materiaal.
Lesinhoud:
- Natuursteen, ergonomie en ARBO
- Soorten natuursteen
- Meten en uitzetten
- Leggen van natuursteen verharding
- Zagen van natuursteen
Informatie
Keramische tegels leggen
Voegen met Varistone
Opdrachten
Elektra voor de hovenier
Overal om je heen zie je elektrische systemen. Zonder zouden we haast niet meer kunnen: geen licht als het donker is, geen internet om dingen uit te zoeken of geen mogelijkheid om in de werkplaats machines te repareren.
Een hovenier kent de basisprincipes als het gaat om elektriciteit. Je kan onder begeleiding een eenvoudig systeem aanleggen, maar ook fouten opsporen als het systeem niet meer werkt.
Lesinhoud:
- Stroom, spanning en weerstand
- Elektrisch vermogen
- Kortsluiting en elektrocutie
- Werken met de multimeter
- Schema’s en symbolen
- 12 Volt verlichting
- 230 Volt verlichting
- Aanhangwagen-verlichting
Informatie
Opdrachten
Beregening in de tuin
Veel tuinbezitters vinden het fijn als ze de tuin met een druk op de knop kunnen beregenen. Ook voor de hovenier heeft dit een groot voordeel: het pas aangelegde gazon of de vaste plantenborder zal door een goede beregening niet verdrogen.
Een goed aangelegde beregening lekt niet, is makkelijk in gebruik en past vooral bij de tuin waarin hij aangelegd is.
Mocht het systeem toch zijn beschadigd, dan kan jij dit op professionele manier repareren zodat het systeem weer jaren mee kan.
Lesinhoud:
- Uitdroging voorkomen
- Leiding- en grondwater
- Techniek van de pomp
- PVC en tyleen
- Beregeningscomputer
Informatie
Opdrachten
Eindopdracht: Portfolio van dit keuzedeel
Dit keuzedeel heeft jouw kennis en kunde op technisch vlak enorm verrijkt. Je hebt een grotere kennis van moderne materialen en de manier waarop deze vandaag de dag toegepast worden.
Als afsluiting van dit keuzedeel maak je een portfolio waarin je al het geleerde vastlegd met opdrachten, werkomschrijvingen en foto's/tekeningen.