Unesco - Wereldburgerschap

Over de pilot

Unesco-scholen: doorlopende leerlijn voor wereldburgerschap​

De belangstelling voor (wereld)burgerschap in het onderwijs stijgt. Dat is niet zo gek: scholen zijn sinds een aantal jaar verplicht om aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale cohesie. Bijna alle Unesco-scholen deden dat al – jarenlang. En dat heeft een mooie collectie aan open leermateriaal over wereldburgerschap opgeleverd.

Tijdens deze pilot zullen de Unesco-scholen verder gaan waar ze waren gebleven. Met andere woorden: ze zullen de collectie leermateriaal verfijnen en uitbreiden. Een voorbeeld: de deelnemende scholen gaan een doorlopende leerlijn ontwikkelen – eentje die vanuit primair onderwijs verder gaat tot in het voortgezet onderwijs.

Impuls Open Leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

Het projectplan heeft duidelijke en concrete doelstellingen en een helder omschreven aanpak, de resultaten zijn waardevol voor de sector en we vinden het waardevol dat de aanvrager ook de Caribische eilanden erbij wil betrekken.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben de beschikking over een gezamenlijke communitypagina. Op die pagina kunnen de deelnemers aan de pilots  kennis delen door elkaar vragen stellen, documenten te plaatsen, nieuwsberichten te delen en de agenda van alle activiteiten in te zien.

Iedereen kan de pagina bekijken. Maar wil je zelf artikelen of reacties plaatsen, dan kun je lid worden.

Lid worden:

  • Ga naar https://open-leermiddelen.onderwijsnetwerken.nl/
  • Klik rechtsboven op 'inloggen'. Er verschijnt een melding. Klik nogmaals op 'inloggen'.
  • Meld aan met je schoolaccount of een persoonlijk entree-account.
  • Nadat je aanvraag is goedgekeurd krijg je hiervan bericht in de mail. Klik in de mail op de bevestigingslink.
  • Je bent nu lid van de community.

Wat gaan we opleveren?

Actualisering, Delen en Promoten

  • Actualiseren van de bestaande content op unesco.wikiwijs.nl
  • Delen van nieuwe door docenten ontwikkelde materialen in het thema wereldburgerschap. Gekoppeld aan het werken aan een doorlopende leerlijn. We organiseren een aantal sessies om aan die leerlijn te werken, waarbij docenten hun bestaande materialen meenemen en nieuwe ontwikkelen. Zo krijgen we een goed inzicht in het bestaande materiaal en in de behoefte voor nieuwe materialen.
  • Promotie van deze materialen onder andere scholen; via profielenberaad en Unesco-bijeenkomsten, nationaal en internationaal.
  • Delen van de opbrengsten van de pilot Global Citizens and Memory of the world, waarin een PO en een VO-school samenwerken met collega's in Indonesië op basis van gedeeld documentair erfgoed.
  • Opzetten van een werkgroep wikiwijs wereldburgerschap die de materialen rond wereldburgerschap maakt, ontsluit en onderling evalueert; 10 scholen hebben zich hier al voor aangemeld, de bedoeling is deze uit te breiden, ook met 5 PO-scholen. Deze werkgroep blijft, in samenspraak met de Unesco National Coördinator verantwoordelijk voor het onderwerp. De werkgroep kent een 5 kernleden en een variabele groep daaromheen.
  • De materialenbank op wikiwijs een vast onderdeel maken van de overleggen van de VO-scholen, en PO-scholen. Zij ontmoeten elkaar een aantal keer per jaar en hebben daar een aantal vaste agendapunten, waar wikiwijs er een van kan zijn. Het onderwerp blijft zo letterlijk en figuurlijk op de agenda staan.
  • Wikiwijs-unesco onderdeel maken van de collegiale visitaties voor Unesco-scholen op basis van het SLO kwaliteitskader; zo moeten scholen laten zien wat zij doen met het delen en (her)gebruiken van materialen via wikiwijs.
  • Bestaande materialen in wikiwijs die geschikt zijn voor Unesco-scholen of Unesco-onderwerpen markeren met de zoektermen #geschiktvoorunesco #geschiktvoorunescoscholen

Leermateriaal

Unesco-Wikiwijs portal

Een deel van deze pilot is het actualiseren van een al bestaande pagina van Unesco.


Deze pagina is Hier te vinden.

 

Nieuw ontwikkeld materiaal vind je hier

 

Kennismateriaal

Unesco-Scholennetwerk

Nederland was een van de zes eerste landen die deelnamen aan het Unesco-scholennetwerk, opgericht in 1953. Het netwerk is toegankelijk voor scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, Middelbaar en Hoger Beroepsonderwijs en Lerarenopleidingen. Op dit moment telt de Nederlandse tak van het Unesco-scholennetwerk 74 scholen.

Unesco-scholen dragen bij aan de missie van Unesco: het creeëren van vrede in de hoofden van mensen. Dat doen zij in een wereldwijd netwerk van 12.000 scholen. Al die scholen besteden aandacht aan Wereldburgerschap, duurzame ontwikkeling, intercultureel leren en vrede en mensenrechten.

Vind meer over dit scholennetwerk Hier

Vraag en aanbod

Wil je meedoen?

In dit project hebben de Unesco-scholen een klein budget gekregen om op unesco.wikiwijs.nl een collectie lesmaterialen wereldburgerschap te vernieuwen en uit te breiden. Doelgroep is PO en VO.

Dat kunnen dus bestaande materialen zijn (al gebruikt op school, moeten alleen geüpload worden in wikiwijs) of nieuw te ontwikkelen materialen. 

Meedoen? info (a) unesco.nl 

Activiteiten

Activiteiten in deze pilot

7 maart 2023 scholenoverleg VO (informatie over de pilot, ideeën uitwisselen)
9 maart 2023 college bij Wereldklas Pabo Hogeschool Leiden: ontwikkelen van materialen wereldburgerschap
14 maart 2023 inspiratiemiddag PO over Wereldburgerschap (inventarisatie van materialen en ideeën)

6 april 2023 tweede college bij Wereldklas Pabo Hogeschool Leiden: ontwikkelen van materialen wereldburgerschap
12 en 13 april 2023 start leernetwerk doorlopende leerlijn wereldburgerschap Unesco VO-scholen
17 april 2023 Nieuwsbrief Wereldburgerschap aan alle Unesco-scholen

april-juni 2023 Ontwikkeling doorlopende leerlijn Wereldburgerschap voor vmbo b/k, vmbo t, havo en vwo 


5 oktober 2023 Unesco-scholendag (PO, VO, MBO, HBO) om de opbrengsten van de projecten leermaterialen en leernetwerk aan elkaar te laten zien; lezing van Thijmen Sprakel over ict in de klas.

Nieuwe materialen

Global citizenship and Memory of the World (PO en VO)
Internationaal project tussen Nederland en Indonesië over het koloniale verleden: hoe kun je documentair erfgoed inzetten om over het gedeelde verleden te spreken?

Teaching and learning with living heritage

Polderen in de klas (VO)
Leo Kanner College Leiden Het project polderen is vakoverstijgend en beslaat de volgende vakken: - Nederlands - Maatschappijleer / Burgerschapsvorming Het doel van het project is het aanleren van poldervaardigheden en stimuleren van de democratische participatie op lokaal niveau. De gekozen werkvorm is een simulatie met als casus de inrichting van een wijksportpark. Dit park is als nieuwe bestemming aangewezen en goedgekeurd door een fictieve gemeenteraad. Alleen de inrichting ervoor laat de fictieve gemeente over aan de belanghebbenden van de wijk. De casus bevat zes belangengroeperingen, welke in de ideale situatie door drie leerlingen worden vertegenwoordigd. Met elk een eigen rol in de uitvoering.

Covey en Wereldburgerschap
Sint Bonifatiuscollege Utrecht Wereldburgerschap aan de hand van het beroemde boek van Stephen Covey: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Leerdoelen voor de docent - Creëer ik een veilig klimaat voor alle leerlingen? - Stimuleer ik de leerlingen tot kritisch reflecteren op hun eigen denken en handelen? - Kan ik de boodschap van de les inhoudelijk goed op de leerlingen overbrengen? - Bevorder ik activerend leren bij de leerlingen? Aan het eind van de les: - Begrijpt de leerling wat het doel en de globale inhoud is van deze cursus. - Heeft de leerling een globaal idee van wat er wordt bedoeld met ‘persoonlijk leiderschap’. - Begrijpt de leerling wat er wordt bedoeld met ‘paradigma’s’ en kan de leerling hier zelf een aantal voorbeelden van noemen. Niveau onder-bovenbouw

Ouders ontmoeten Ouders (PO)
Indische Buurtschool Amsterdam Met behulp van de ouders organiseert de school het project: “Ouders ontmoeten Ouders”. Deze avonden, waarin er naast eten ook gesproken wordt over onderwerpen rondom opvoeding en verhalen uitgewisseld worden over de eigen kindertijd, blijken een mooie en gezellige manier om de verschillende ouders op school met elkaar in contact te brengen.

Uitnodigingen tot samenwerking

Herziene materialen

De Werelderfgoedconventie
Dit is een hoofdstuk uit het UNESCO-lespakket World Heritage in Young Hands. Het vertelt hoe de Werelderfgoedconventie tot stand is gekomen, hoe zij werkt en wat voor onderscheiden er worden gemaakt.

Werelderfgoed en een cultuur van vrede
Dit is een hoofdstuk uit het UNESCO-lespakket World Heritage in Young Hands. Het vertelt hoe de Werelderfgoedconventie tot stand is gekomen, hoe zij werkt en wat voor onderscheiden er worden gemaakt.

Werelderfgoed en identiteit

Werelderfgoed en milieu

Werelderfgoed en toerisme

Lesgeven over werelderfgoed

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: www.openleermateriaal.nl